Pytanie 1
Kto wydaje atest zezwalający na stosowanie tworzywa sztucznego w kontakcie z żywnością?
Wynik: 28/40 punktów (70,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Kto wydaje atest zezwalający na stosowanie tworzywa sztucznego w kontakcie z żywnością?
Jakie jest zalecane ograniczenie dziennej ilości cholesterolu jako działania profilaktycznego w chorobach układu krążenia?
Jakie przyjęcie łączy w sobie możliwość korzystania z miejsc siedzących oraz bufetów?
Jak długo powinny trwać przerwy między posiłkami zdrowej, dorosłej osoby?
Który z podanych składników stanowi źródło pełnowartościowego białka?
Średnica talerzyka do pieczywa powinna wynosić
Jaką metodę serwowania zastosował kelner, gdy podał danie przy stoliku gości z użyciem wózka kelnerskiego?
Jaka będzie cena netto gastronomiczna 125 ml płynnej czekolady, jeśli koszt zakupu 1,0 litra wynosi 80,00 zł, a zakład stosuje marżę równą 100%?
Jaki procent rabatu oferuje jadłodajnia stałym klientom, sprzedając zestaw dnia za 18,75 zł, gdy w standardowej ofercie cena tego zestawu wynosi 25,00 zł?
Spożywanie produktów obfitych w witaminy wpływa korzystnie na proces widzenia u człowieka
Czym jest HACCP?
Zamieszczony fragment karty menu jest właściwy dla oferty
Karta menu (fragment) | |
---|---|
Jajecznica na szynce ze szczypiorkiem (ogórek, pomidor, masło, koszyk pieczywa) | 14,00 zł |
Parówki po parysku z serem zapiekane w cieście naleśnikowym (masło, koszyk pieczywa) | 9,00 zł |
Kiełbasa smażona z cebulką (sałatka z pomidorów, frytki) | 15,00 zł |
Jaką kwotę musi uiścić stały klient za posiłek dla grupy 24 osób, jeśli standardowa cena jednego zestawu wynosi 25,00 zł, a karta stałego klienta zapewnia 10% rabatu?
Na podstawie zamieszczonych w tabeli danych o usługach świadczonych podczas warsztatów dla matek z dziećmi, oblicz ile wynosi należność brutto za organizację 4-godzinnych warsztatów dla 25 osób.
Cennik usług świadczonych podczas warsztatów dla matek z dziećmi | ||
---|---|---|
Rodzaj usługi | Jednostka miary | Cena jednostkowa brutto [zł] |
Przerwa obiadowa | 1 zestaw obiadowy | 14,00 |
Animator zabaw dla dzieci | 1 godzina | 25,00 |
Minimalna temperatura flaków wołowych przeznaczonych do spożycia powinna wynosić
Aby ocenić jakość żywienia, należy zastosować metodę
Zasada FIFO "first in, first out" odnosi się do sposobu
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz wartość energetyczną kotleta mielonego o masie 100 g.
Wartości odżywcze 100 g kotleta mielonego | |
---|---|
Składnik odżywczy | Zawartość składnika odżywczego w 100 g kotleta mielonego |
białko | 13 g |
tłuszcz | 21 g |
węglowodany | 12 g |
Utworzenie miejsca pracy w sposób zwany "mise en place" zwiększa efektywność działań w procesie produkcji gastronomicznej na etapie
Który system obsługi umożliwia gościom samodzielne pobieranie jedzenia z bufetu, a kelnerom podawanie dań i napojów przy stolikach z dostępnej oferty?
Zatrudnieni w stołówce, płacąc 10,00 zł za obiad, którego cena w cenniku zakładu wynosi 12,50 zł, korzystają z zniżki w wysokości
Jakiego naczynia należy użyć do podania porcji zupy jarzynowej?
Jakie narzędzie służy do analizy mocnych i słabych punktów przedsiębiorstwa gastronomicznego oraz identyfikacji szans i zagrożeń płynących z otoczenia?
Zgodnie z normami zamienności, nie powinno się zastępować
Właściciel lokalu gastronomicznego, który z okazji Dnia Dziecka zorganizował pokazy i degustacje potraw pod hasłem "Smaki dzieciństwa", działał w ramach
Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz ile gramów białka znajduje się w zestawie obiadowym.
Nazwa potrawy | Ilość potrawy (w g) | Zawartość białka (w g) w 100 g potrawy |
---|---|---|
Zupa jarzynowa | 300 | 2 |
Filet z łososia smażony | 150 | 20 |
Ziemniaki z wody | 150 | 2 |
Surówka z pomidorów | 150 | 1 |
Aby przygotować espresso, potrzebne jest
Jeśli 100 g zupy zawiera 3 g białka, 2 g tłuszczów oraz 7 g węglowodanów, to jaka będzie wartość energetyczna 200 g tej potrawy?
Największą ilość żelaza organizm człowieka otrzyma z 100 gramów
W terapii przewlekłych zaparć wykorzystuje się dietę
W oparciu o zasady tworzenia jadłospisów do zestawu obiadowego, który obejmuje: boeuf Strogonow, kasza jęczmienna, sałatka z buraków oraz kompot z moreli, należy przewidzieć
Do standardowego umeblowania sali konsumenckiej, które jest wykorzystywane do przechowywania bielizny stołowej, zastawy oraz sprzętu do obsługi klientów, należy
Która z witamin wspiera prawidłowy rozwój oraz mineralizację kości u człowieka?
Ile świeżych filetów z dorsza trzeba przygotować, aby uzyskać 30 porcji dorsza w sosie greckim, jeśli w przepisie na tę potrawę przewidziano użycie 750 g filetów na 10 porcji?
O ile kcal zwiększy się wartość energetyczna naparu z herbaty, gdy dodamy 2 łyżeczki cukru, przy masie 1 łyżeczki wynoszącej 5 g?
Na weselu obowiązuje rodzaj karty
Kto odpowiada za kontrolowanie sanitarnych aspektów produkcji żywności?
Właściciel restauracji, który zorganizował z okazji Dnia Kobiet pokazy oraz degustacje potraw pod hasłem "Smaki kobiet", działał w ramach
Do serwowania śniadania wiedeńskiego wymagane są widelce i noże
Jaką ilość groszku ptysiowego należy przygotować do 150 porcji zupy, jeżeli przewidziano 15 gramów tego składnika na jedną porcję?