Pytanie 1
Miejsce przeznaczone do relaksu i jedzenia posiłków dla personelu kuchni powinno być zlokalizowane
Wynik: 20/40 punktów (50,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Miejsce przeznaczone do relaksu i jedzenia posiłków dla personelu kuchni powinno być zlokalizowane
Jaką właściwość mąki można ocenić, przesuwając próbkę między palcami?
Przygotowanie marchwi do dalszej obróbki polega na wykonaniu następujących etapów w podanej kolejności:
Potrawą, która nie jest wskazana dla osób stosujących dietę lekkostrawną, jest
Jakie cechy jaj stosuje się do przygotowania sufletu czekoladowego?
Jakie rośliny zalicza się do warzyw strączkowych?
Użycie właściwych kolorów desek w odniesieniu do konkretnych produktów spożywczych jest zgodne z wymaganiami
Mięso powinno być badane pod kątem obecności włośni
Dostosowanie mieszkań jest kluczowe dla osób
Jaką substancję stosuje się do pokrywania tatara z łososia, by uniknąć jego wysychania?
Jakie zmiany w żywności, która była wielokrotnie rozmrażana i zamrażana, mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia?
Według zasad HACCP do przygotowywania mięs gotowanych powinny być używane deski o kolorze
Wskaż, która z zasad jest niezgodna z regulacjami bhp obowiązującymi w lokalu gastronomicznym?
Jakie danie można zagęścić żółtkami jaj?
Jakie aspekty nie są objęte systemem jakości zdrowotnej żywności GMP?
Procedury i instrukcje Dobrej Praktyki Higienicznej obejmują działania związane
Przyprawy, które mają zdolność nadawania koloru potrawom, to:
Jaja serwowane w szklance są częścią śniadania
Jak nazywa się metoda zarządzania odpadami komunalnymi, która polega na ich ponownym wykorzystaniu?
Kuchnia gorąca nie powinna mieć bezpośredniego połączenia
Bulion wołowy powinien być przygotowywany
Która substancja wprowadzona do żywności pełni rolę konserwanta?
Do sprzętów magazynowych zalicza się:
Co należy zrobić, gdy mocny środek dezynfekcyjny dostanie się do oka pracownika podczas prac porządkowych?
Jaką zupę powinno się zagęścić za pomocą żółtka?
Temperatura w zakresie 0°C ÷ 4°C powinna być utrzymywana
Z 500 cm3 mleka, 50 g cukru oraz 20 g żelatyny wykonano 4 porcje galaretki karmelowej. Ile poszczególnych surowców należy przygotować do wykonania 60 porcji galaretki?
mleko (w l) | cukier (w kg) | żelatyna (w kg) | |
---|---|---|---|
A. | 30 | 0,3 | 0,03 |
B. | 30 | 0,75 | 0,12 |
C. | 7,5 | 0,75 | 0,3 |
D. | 7,5 | 3 | 1,2 |
Przed myciem wnętrza urządzeń chłodniczych, które zostały wcześniej odłączone od zasilania, należy użyć wody z dodatkiem
Jaką strategię ustalania cen powinien zastosować lokal gastronomiczny, który planuje wprowadzenie innowacyjnej usługi kulinarnej - kuchni molekularnej?
Część jadalna rośliny to korzeń
Przy stosowaniu diety o niskiej wartości energetycznej, jakie produkty należy ograniczyć w diecie?
Propozycja menu na elegancką kolację wygląda następująco:
- zupa krem z zielonych szparagów
- filet z indyka w sosie brzoskwiniowo - morelowym, ziemniaki pieczone, bukiet surówek
- półmisek serów
- wino musujące
Jaką gorącą przekąskę należałoby dołączyć do tego menu?
Przechowywanie warzyw korzennych w suchym i ciepłym środowisku przyspiesza ich
Który produkt żywnościowy zawiera zarówno węglowodany przyswajalne, jak i te, które nie są przyswajane przez ludzki organizm?
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do gotowania w parze?
Przygotowując rybę smażoną w panierce, przed jej usmażeniem należy wykonać kolejno następujące czynności:
Wskaż właściwą metodę serwowania kawy po turecku?
Zakażenie włośniami może wystąpić po zjedzeniu surowego mięsa, które nie było przebadane weterynaryjnie
Koktajl waniliowy przygotowany z mleka niepasteryzowanego może doprowadzić u osoby pijącej do zatrucia
Jaką wysokość powinno mieć miejsce pracy w kuchni w lokalu gastronomicznym według zasad ergonomicznych?