Pytanie 1
Jakie opakowania są zazwyczaj stosowane do mleka UHT?
Wynik: 25/40 punktów (62,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie opakowania są zazwyczaj stosowane do mleka UHT?
Korzystając z informacji zawartych w tabeli, wskaż kolor pojemnika, w którym składować należy zużyte opakowania wielowarstwowe po mleku UHT.
Segregacja odpadów | |
---|---|
Kolor pojemnika | Rodzaj odpadów |
Niebieski | opakowania z papieru i tektury, gazety, książki, zeszyty, papier, kartony, pudełka |
Zielony | szklane kolorowe odpady opakowaniowe: butelki, słoiki itp. |
Żółty | odpady opakowaniowe z tworzyw sztucznych i metali, opakowania wielomateriałowe po płynnej żywności |
Biały | szklane, bezbarwne odpady opakowaniowe: butelki, słoiki itp. |
W trakcie kontroli partii kompotu wiśniowego zauważono obecność muszek w kilku słoikach. Jakie działania należy podjąć w tej sytuacji?
Jakie substancje można wykryć przy użyciu płynu Lugola?
Jakie jest uboczne wytwarzanie towarzyszące procesowi produkcji cukru?
Oblicz ilość surowców potrzebnych do produkcji 660 kg kaszanki wyborowej jęczmiennej przy efektywności wynoszącej 132%?
Jaką masę buraków cukrowych trzeba zastosować do wytworzenia 100 kg cukru, jeśli zawartość sacharozy w buraku cukrowym wynosi 16%?
Jakie działanie może przedłużyć trwałość przygotowanej surówki warzywnej?
Analiza fizyczna mleka polega na wyznaczeniu
Korzystając z informacji zawartych w tabeli, określ, które parametry sterylizacji są podstawą do podjęcia działań korygujących.
Monitoring CCP – fasolka szparagowa konserwowa | |||
---|---|---|---|
Kontrola | Częstotliwość | Wartości docelowe | Granica krytyczna |
Kontrola temperatury i czasu sterylizacji | Każdorazowo dla każdej partii wyrobu lub wsadu do autoklawu | 124 +/- 2°C 60 +/- 5 minut | Poniżej 122°C Poniżej 55 minut |
Na etapie pasteryzacji mleka surowego ustalono Krytyczny Punkt Kontrolny (CCP). Który z parametrów technologicznych wymaga szczególnej obserwacji?
Ile wody trzeba połączyć z 2 g substancji chemicznej, aby uzyskać roztwór o stężeniu 2% masowych?
Jakie są wymagania konieczne, aby pracownik mógł obsługiwać wózek widłowy jezdniowy?
Najlepiej jest przechowywać masło w temperaturze wynoszącej około
Jaki proces technologiczny powinien być zastosowany do produkcji chrupek kukurydzianych?
Przy użyciu zgłębnika wydobywa się próbkę
Jakie jest zadanie procesu homogenizacji nektaru owocowego?
Jaki wskaźnik chemiczny wykorzystuje się do określenia zawartości soli według metody Mohra w produktach spożywczych?
Jaka będzie wydajność wyciągu mąki, jeżeli z 200 kg ziarna uzyskano 130 kg mąki?
Najczęściej do wytwarzania spirytusu w Polsce używa się
Jakie naczynie należy zastosować do spopielania próbki żywności w piecu muflowym?
Kluczowym procesem, który ma miejsce w trakcie wytwarzania kiszonych ogórków, jest fermentacja
Jakie narzędzia należy zastosować do określenia kwasowości czynnej mleka?
Korzystając z receptury zamieszczonej w tabeli oblicz, ile drożdży należy użyć do produkcji ciasta pszennego ze 120 kg mąki.
Receptura na ciasto drożdżowe | |
---|---|
Surowce | Ilość [kg] |
Mąka pszenna | 100,0 |
Drożdże prasowane świeże | 3,0 |
Woda | 55,0 |
Sól | 1,5 |
Aby uzyskać roztwór o stężeniu 20%, jakie składniki należy wykorzystać?
Jakie urządzenie stosuje się do podgrzewania próbek żywności przeznaczonych do analizy?
Ziarno jakiej rośliny wykorzystuje się do produkcji kaszy manny?
Kluczowym momentem kontroli, który wymaga śledzenia temperatury podczas wytwarzania kiełbas, jest proces
Ile etykiet powinno się przygotować do oklejenia 20 000 sztuk szklanych butelek, jeśli straty etykiet podczas ich naklejania wynoszą 0,5%?
Jakie dodatki do żywności posiadają właściwości żelujące?
Procedury oraz wytyczne Dobrej Praktyki Produkcyjnej są oznaczane skrótem
Mleko surowe, w którym wykryto antybiotyki, powinno być skierowane do
Klasyczna marynata wykorzystywana do konserwacji grzybów w przemyśle zawiera następujące składniki:
Oblicz, ile dm3 mleka powinno się przygotować do wyprodukowania 12000 kg sera dojrzewającego, jeżeli na 1 kg sera potrzeba 6 dm3 mleka?
Jednym z zagrożeń fizycznych, które są monitorowane podczas produkcji dżemu z wiśni, jest
Jaką ilość ton dżemu brzoskwiniowego wyprodukuje zakład w ciągu 5 dni, jeżeli wydajność linii produkcyjnej wynosi 240 kg na godzinę i pracuje w trybie dwóch 8-godzinnych zmian dziennie?
Który z podanych składników nie jest stosowany podczas produkcji jogurtów owocowych?
Konszowanie to proces wytwarzania
Jakie urządzenia wykorzystuje się do segregacji surowców na frakcje o różnych rozmiarach?
Wskaż, jaki produkt uboczny powstaje podczas wytwarzania w zakładach przemysłu olejarskiego?