Pytanie 1
Ile majonezu należy sporządzić według przedstawionego normatywu?
Normatyw surowcowy majonezu | |
olej słonecznikowy | 200 g |
jaja (1 szt.) | 50 g |
ocet | 4 g |
musztarda | 3 g |
sól, cukier | 1 g |
Zwroty poprodukcyjne | |
białka jaj | 30 g |
Wynik: 33/40 punktów (82,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Ile majonezu należy sporządzić według przedstawionego normatywu?
Normatyw surowcowy majonezu | |
olej słonecznikowy | 200 g |
jaja (1 szt.) | 50 g |
ocet | 4 g |
musztarda | 3 g |
sól, cukier | 1 g |
Zwroty poprodukcyjne | |
białka jaj | 30 g |
Aby wzbogacić wartość witaminową posiłku, który składa się z zupy ogórkowej, jaja sadzonego, ziemniaków gotowanych oraz deseru z świeżych truskawek, jaki dodatek witaminowy powinno się podać?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie składniki znajdują się w 100 g mleka?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Kuter to urządzenie, które jest wykorzystywane do
Zgodnie z opisanym procesem przyrządzenia: "Mięso drobiowe mielone z dodatkami, owiń w skórę, uformuj w mocny rulon i ugotuj" powstaje
Smażenie potraw w woku jest typowe dla kuchni
Kiedy używa się kutra?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jak należy podawać budyń serowy z sosem malinowym w wersji wieloporcyjnej?
Do produktów konserwowanych przy użyciu cukru można zaliczyć
Proces, który polega na obsmażeniu półproduktu, a następnie gotowaniu go w niewielkiej ilości wody pod przykryciem, nazywa się
Jaka technika konserwacji zapewnia jedynie trzy dni świeżości mięsa do jedzenia?
Cykliczne składanie i wałkowanie podstawowego ciasta z tłuszczem to metoda przygotowywania ciasta
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie urządzenie zapewni właściwą temperaturę talerzy podczas serwowania gorących potraw?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Który zestaw posiłków składa się z potraw o łatwej do strawienia konsystencji?
Jakie właściwości ma świeża ryba?
W zakładzie gastronomicznym magazyny żywności powinny być wyposażone
Mąka dostarcza
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jak należy serwować barszcz czysty z uszkami w porcji pojedynczej?
Białe wino nie powinno być serwowane z
Jakie produkty zaliczamy do pochodnych zwierzęcych?
Wśród wyposażenia pomieszczeń magazynowych można wymienić
Mąka pobrana z magazynu, w której stwierdzono obecność szkodników
W pomieszczeniu o wilgotności 50÷65% powinno się przechowywać
Uzupełnieniem wartości odżywczych potrawy głównej, która składa się z pierogów z mięsem, w sezonie zimowym, jest
Odparowywanie wywaru przy przygotowywaniu sosów do około 1/3 pierwotnej objętości to
Kuchnia gorąca nie powinna mieć bezpośredniego połączenia
Po spożyciu grzybów u osób mieszkających w domu wystąpiły nudności, wymioty, biegunka oraz majaczenie. Jak powinna wyglądać pierwsza pomoc w tym przypadku?
W trakcie opieki nad pacjentem w domu nie powinno się
Głównym składnikiem do wytwarzania musztardy jest
Jakie znane potrawy w formie samoobsługowej oferują
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Zakup 15 kg świeżej ryby kosztuje 144 zł. W trakcie jej oczyszczania i filetowania powstaje 6 kg odpadów poprodukcyjnych. Jaką wartość ma koszt jednostkowy 1 kg filetów rybnych?