Pytanie 1
Metodę przygotowywania mąki z połączenia wody i tłuszczu wykorzystuje się do wytwarzania ciasta
Wynik: 23/40 punktów (57,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Metodę przygotowywania mąki z połączenia wody i tłuszczu wykorzystuje się do wytwarzania ciasta
Aby przygotować sos "tzatziki", konieczne są składniki
W obszarze czystym w lokalu gastronomicznym powinno się realizować
Podczas przygotowywania zasmażki
Befsztyk to danie z chudego mięsa wołowego, które jest smażone po wcześniejszym rozbiciu, uformowaniu i pokryciu mąką. Wskaż, która część półtuszy wołowej powinna być wykorzystywana do sporządzania befsztyka?
Jakie produkty pochodzą z roślin?
Gdy podczas przygotowywania potrawy nad patelnią zaczyna wydobywać się dym, podrażniający błony śluzowe nosa oraz oczu, oznacza to, że tłuszcz przeszedł
Mizerię w jednej porcji do dania głównego powinno się serwować
Zupę cebulową krem powinno się serwować
Jaką czynność należy wykonać przy przygotowywaniu surówki z selera, aby zapobiec jego enzymatycznemu ciemnieniu?
Kawę po turecku przygotowuje się
Do składników o najkrótszym okresie trwałości można zaliczyć
Do pieczonego indyka najlepiej dobierać wino?
Krokiety z nadzieniem mięsnym powinny być formowane
Jak należy serwować jednoporcjowy barszcz ukraiński?
Sekcja wysyłkowa zakładu gastronomicznego stanowi połączenie jego elementów
Osoba, która jest nosicielem bakterii Salmonella,
Jaką metodę należy zastosować do starannego wymieszania składników masy mięsnej mielonej?
Jaką kwotę trzeba zapłacić za gastronomiczną cenę jednej porcji dania, jeśli koszt składników na 10 porcji wynosi 60 zł, a ryczałt na przyprawy to 5%, przy marży gastronomicznej wynoszącej 150%?
Aby przygotować sos potrawkowy, poza wywarem mięsnym, jakie składniki są potrzebne?
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do gotowania w parze?
Kombiwar to sprzęt wykorzystywany w kuchni do
W przedmagazynie, oprócz wagi, stołu i umywalki, powinien znaleźć się wózek
Jakie potrawy powinny być podawane z vol-au-vent?
Aby przygotować kruszonkę, obok cukru, co należy dodać?
Osoba pracująca przy oczyszczaniu ziemniaków w przygotowalni powinna korzystać z jakiego środka ochrony indywidualnej?
Czym jest ocena organoleptyczna?
Zupę kremową ze szparagów powinno się serwować
Oprócz ugotowanych ziemniaków, jakie podstawowe składniki zawierają ciasta ziemniaczane?
Jaką potrawę mięsną powinno się serwować z masłem smakowym jako dekoracją?
Oblicz wartość gastronomiczną netto jednej porcji surówki, jeśli koszt składników wynosi 3,5 zł, a marża wynosi 200%?
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować do przygotowania budyniu serowego?
Jakie jest zastosowanie białka jaj w cieście biszkoptowym?
Aby przygotować klasyczny krupnik, konieczne jest zastosowanie
Wskaż dodatek, którego nie powinno się używać do serwowania czystego barszczu czerwonego?
Aromatyczne substancje Maillarda pojawiają się w mięsie podczas
Jakiego tłuszczu powinno się używać do smażenia ryby?
Jeżeli koszt surowców (pomijając przyprawy) do przygotowania 100 zestawów obiadowych wynosi 500 zł, a ryczałt na przyprawy to 3%, to koszt jednego zestawu obiadowego z przyprawami wynosi
Płuczko-obieraczka to mechaniczne urządzenie, które ułatwia wstępną obróbkę zabrudzonych warzyw
Jakie urządzenia służą do utrzymywania wysokiej temperatury płynnych potraw podczas ich przewozu?