Filtrowanie pytań
SPO.03 Pytanie 1
Świadczenie usług opiekuńczo-…
A. Siedzący sposób życia, młody wiek, większe spożycie tłuszczów roślinnych
B. Wyższa aktywność fizyczna, złe nawyki żywieniowe, nadciśnienie tętnicze
C. Niski poziom cholesterolu, otyłość, przewlekły stres
D. Podwyższony poziom cholesterolu, nadciśnienie tętnicze, palenie tytoniu
SPO.03 Pytanie 2
Świadczenie usług opiekuńczo-…
U pacjenta leżącego, narażonego na ryzyko powstania odleżyn, błędem jest
A. systematyczna zmiana pozycji ciała co 2 godziny
B. natłuszczanie miejsc narażonych na ucisk
C. jednoczesne używanie środków natłuszczających oraz zasypek w tych samych miejscach
D. stosowanie diety bogatej w białko oraz minerały
Świadczenie usług opiekuńczo-…
Objawy takie jak drażliwość, senność oraz opóźniona reakcja na bodźce wskazują na niezaspokojenie której potrzeby?
A. afiliacji
B. nawodnienia
C. snu
D. oddychania
Świadczenie usług opiekuńczo-…
Objawy, takie jak osłabienie, uczucie głodu, nadmierne pocenie, bóle głowy, rozszerzone źrenice oraz senność mogą wskazywać na wystąpienie
A. spadku poziomu cukru w organizmie
B. utrudnionej wymiany gazowej
C. nadmiaru wapnia w diecie
D. niedoboru potasu w diecie
SPO.03 Pytanie 5
Świadczenie usług opiekuńczo-…
Podopieczny od kilku dni zmaga się z biegunką. Ciśnienie krwi kształtuje się w zakresie 135/85 - 115/70mmHg, a tętno wynosi 90-110 uderzeń na minutę. W codziennej pracy opiekun powinien brać pod uwagę monitorowanie stosowania przez podopiecznego wyznaczonej diety, ilości przyjmowanych i wydalanych płynów, stanu skóry w okolicy odbytu, występowania treści patologicznej w stolcu oraz:
A. ilości i konsystencji stolca, tętna, obecności zapachu acetonu w oddechu
B. ilości stolca, ciśnienia tętniczego krwi, tętna, obwodu brzucha
C. ilości i konsystencji stolca, tętna, ciśnienia tętniczego krwi
D. konsystencji stolca, ciśnienia tętniczego krwi, masy ciała, obwodu podudzi
Świadczenie usług opiekuńczo-…
Pierwszym krokiem w edukacji osób z cukrzycą typu 2 powinno być nauczenie ich
A. pomiaru glukozy w moczu
B. wyliczania dawek insuliny
C. mierzenia poziomu glukozy we krwi
D. przeprowadzania iniekcji insuliny
Świadczenie usług opiekuńczo-…
Jednym z obowiązków opiekuna, który przygotowuje podopieczną z cukrzycą do samoopieki, jest kontrola realizacji
A. włączenia do diety produktów o niskim indeksie glikemicznym i zwiększenia spożycia warzyw
B. wyeliminowania z diety tłuszczów roślinnych i ograniczenia spożycia owoców
C. wprowadzenia do diety produktów o wysokim indeksie glikemicznym i ograniczenia ilości warzyw
D. wykluczenia z diety węglowodanów złożonych i zwiększenia ilości spożywanych owoców
Świadczenie usług opiekuńczo-…
W kontekście opieki nad pacjentem z nadciśnieniem tętniczym, opiekun powinien przekazać zalecenia dotyczące konieczności codziennego mierzenia ciśnienia krwi oraz przestrzegania diety
A. niskosodowej
B. niskoresztkowej
C. wysokobiałkowej
D. lekkostrawnej
Świadczenie usług opiekuńczo-…
Osoby z nadwagą powinny wprowadzić do swojej diety
A. wysokowęglowodanową, wysokobiałkową
B. wysokokaloryczną, ubogo resztkową
C. niskobiałkową, niskowęglowodanową
D. niskokaloryczną, bogato resztkową
Świadczenie usług opiekuńczo-…
Opiekun powinien przeprowadzić zaplanowaną kąpiel podopiecznego przynajmniej
A. 1 godzinę po posiłku
B. 30 minut po posiłku
C. 2 godziny po posiłku
D. 45 minut po posiłku
Świadczenie usług opiekuńczo-…
Opiekun 10-letniego dziecka z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu znacznym powinien przygotować do popicia leków
A. napar z mięty
B. wodę przegotowaną
C. wodę z dodatkiem soku malinowego
D. sok jabłkowy
Świadczenie usług opiekuńczo-…
Podczas wspierania podopiecznego w przyjmowaniu leków doustnych, opiekun powinien zorganizować odpowiedni napój do popicia
A. wodę gazowaną
B. wodę przegotowaną
C. sok owocowy
D. słodką kawę
SPO.03 Pytanie 13
Świadczenie usług opiekuńczo-…
Planowanie czasu wolnego dla osoby palącej papierosy, cierpiącej na zaburzenia rytmu serca oraz borykającej się z nadwagą, powinno obejmować
A. gimnastykę ogólnousprawniającą i biegi przełajowe
B. aerobik oraz poranną gimnastykę
C. ćwiczenia oddechowe i biegi na czas
D. spacery oraz ćwiczenia oddechowe
Świadczenie usług opiekuńczo-…
Podczas podawania posiłku osobie leżącej, należy zwrócić szczególną uwagę na:
A. zapewnienie półsiedzącej pozycji
B. podawanie jedzenia w pozycji leżącej na plecach
C. podawanie posiłków wyłącznie o stałej konsystencji
D. używanie jedynie metalowych sztućców
Świadczenie usług opiekuńczo-…
W placówce pomocy społecznej dla osób z zaburzeniami psychicznymi przebywa pensjonariuszka z rozpoznaną chorobą afektywną dwubiegunową, u której obecnie występuje depresja. Opiekun powinien przeprowadzić ocenę w zakresie
A. myślenia i zarządzania finansami
B. pamięci oraz relacji społecznych
C. zdolności do podejmowania ryzykownych działań na skutek obniżonego krytycyzmu
D. jedzenia posiłków i realizacji potrzeby snu
SPO.03 Pytanie 16
Świadczenie usług opiekuńczo-…
Osoba leżąca w łóżku jest szczególnie podatna na rozwój zaburzeń układu pokarmowego, które mają charakter
A. zatrucia pokarmowego
B. awersji do jedzenia
C. zaparć
D. biegunek
Świadczenie usług opiekuńczo-…
Tworząc plan żywieniowy dla osoby, która często zmaga się z zaparciami, warto uwzględnić w diecie zwiększenie ilości
A. tłuszczów
B. białka
C. soli mineralnych
D. błonnika
Świadczenie usług opiekuńczo-…
Czynniki mające kluczowy wpływ na wystąpienie choroby niedokrwiennej serca to:
A. palenie tytoniu, podwyższony poziom cholesterolu, cukrzyca i nadciśnienie tętnicze
B. przewlekły stres, obniżony poziom cholesterolu, aktywność fizyczna oraz nadmierne spożycie alkoholu
C. wiek zaawansowany, nieregularne spożywanie posiłków, palenie papierosów oraz niskie ciśnienie krwi
D. otyłość, większa aktywność fizyczna, jedzenie produktów bogatobiałkowych oraz wysokie ciśnienie tętnicze
SPO.03 Pytanie 19
Świadczenie usług opiekuńczo-…
W zakresie edukacji zdrowotnej 60-letniej pacjentki z osteoporozą powinno się uwzględnić tematykę
A. regularnego spożywania produktów mlecznych, podaży witaminy A i E, rodzaju napojów, używek oraz zabezpieczenia przed upadkami
B. codziennego spożywania zielonych warzyw, podaży węglowodanów oraz witaminy E, aktywności fizycznej i zabezpieczenia przed upadkami
C. zasad zdrowego odżywiania, podaży wapnia, witaminy D i produktów nabiałowych, rodzaju napojów, aktywności fizycznej oraz zabezpieczenia przed upadkami
D. zasad zdrowego żywienia, podaży wapnia, żelaza oraz witaminy K, rodzaju napojów i zabezpieczenia przed upadkami
Świadczenie usług opiekuńczo-…
Młoda osoba z ograniczeniami w sferze intelektualnej ma zalecaną dietę o niskiej wartości energetycznej. Opiekun powinien zapewnić, aby ta osoba nie jadła produktów zawierających
A. błonnik
B. warzywa
C. białko
D. tłuszcze nasycone
Świadczenie usług opiekuńczo-…
Podopieczna regularnie nabywa produkty o dużej zawartości tłuszczów. W tej sytuacji opiekun powinien uświadomić ją, że wysokie spożycie tłuszczów, przede wszystkim nasyconych, podwyższa ryzyko wystąpienia
A. osteoporozy inwolucyjnej
B. choroby zwyrodnieniowej stawów
C. choroby wrzodowej dwunastnicy
D. miażdżycy tętnic
Świadczenie usług opiekuńczo-…
Osoba odpowiedzialna za podanie leków doustnych powinna zaoferować podopiecznej
A. napój jabłkowy
B. wodę przegotowaną
C. napój z grejpfruta
D. kawę z mlekiem
Świadczenie usług opiekuńczo-…
Osoba cierpiąca na chorobę Parkinsona ma ograniczoną płynność ruchową, zauważalne są u niej drżenia spoczynkowe kończyn, lecz nie ma problemów z połykaniem. Jakie rozwiązanie można zastosować, aby ułatwić jej jedzenie?
A. zgłębnik
B. karmienie przez opiekuna
C. talerz z przyssawką
D. dietę papkowatą
Świadczenie usług opiekuńczo-…
Opiekun zauważa, że podopieczny jest odwodniony. Jakie kroki powinien podjąć?
A. Zachęcić do picia małych ilości płynów regularnie, aby stopniowo nawodnić organizm
B. Podawać napoje o umiarkowanej temperaturze, ponieważ zbyt gorące mogą być niekomfortowe
C. Podawać napoje izotoniczne, które lepiej nawadniają organizm niż słodkie napoje gazowane
D. Unikać ograniczania podawania płynów, ponieważ może to pogłębić odwodnienie
Świadczenie usług opiekuńczo-…
Do potrzeb podstawowych zalicza się potrzeby:
A. odżywiania, snu, szacunku
B. odżywiania, snu, przyjaźni
C. snu, miłości, uznania
D. odżywiania, snu, wydalania
Świadczenie usług opiekuńczo-…
Podopiecznej cierpiącej na depresję, która skarży się na zaparcia, niechętnie spożywa posiłki i napoje, a także oszukuje przy zażywaniu leków oraz doświadcza nasilonych lęków nocnych, powinno się zaproponować
A. wizytę u lekarza psychiatry oraz konsultację z dietetykiem
B. udział w turnusie rehabilitacyjnym oraz konsultację z dietetykiem
C. trening lekowy oraz kontakt z bliskimi
D. wizytę u lekarza rodzinnego oraz kontakt z bliskimi
Świadczenie usług opiekuńczo-…
W kontekście zdrowotnej edukacji, pacjentowi po incydencie sercowym należy zarekomendować
A. włączanie owoców cytrusowych do diety i ograniczenie tłuszczów roślinnych
B. jedzenie ryb oraz czerwonego mięsa
C. zmniejszenie spożycia cukrów prostych oraz białego mięsa
D. spożywanie ryb i redukcję tłuszczów pochodzenia zwierzęcego
SPO.03 Pytanie 28
Świadczenie usług opiekuńczo-…
Opiekun asystował mieszkańcowi w jedzeniu, a następnie w przemieszczeniu się do pokoju oraz w przechodzeniu z fotela na łóżko. Realizując te zadania, opiekun w szczególności wspierał mieszkańca w zaspokajaniu jego potrzeb
A. uznania i przynależności
B. ruchu i odżywiania
C. ruchu i afiliacji
D. odżywiania i samorealizacji
Świadczenie usług opiekuńczo-…
Aby rozpuścić tabletkę musującą, opiekun powinien zapewnić podopiecznemu
A. przegotowaną wodę w temperaturze pokojowej
B. zimną herbatę
C. ciepły kompot
D. wodę gazowaną w temperaturze pokojowej
Świadczenie usług opiekuńczo-…
Osobie skarżącej się na zaparcia zaleca się spożywanie pieczywa
A. pełnoziarnistego, warzyw, czekolady i rozgotowanych warzyw
B. pszennego, wody przegotowanej na czczo, szczypiorku i moreli suszonych
C. pełnoziarnistego, wody przegotowanej na czczo, warzyw liściastych i korzeniowych
D. pszennego, ziemniaków puree, ryżu i rozgotowanych warzyw
Świadczenie usług opiekuńczo-…
Osoba sprawująca opiekę powinna zaznajomić podopiecznego z wrzodem żołądka, żeby unikał w swojej diecie
A. puree z ziemniaków
B. mięso wołowe
C. kaszę jaglaną
D. pieczywo razowe
Świadczenie usług opiekuńczo-…
W kontekście zdrowotnym, osobie z rozpoznaną chorobą wrzodową powinno się zalecać jedzenie potraw
A. pieczonych w tłuszczu.
B. smażonych na maśle.
C. smażonych na smalcu.
D. gotowanych na parze.
Świadczenie usług opiekuńczo-…
Aby zapobiec powstawaniu odleżyn u podopiecznego leżącego w łóżku, opiekun powinien między innymi
A. prowadzić u podopiecznego gimnastykę oddechową oraz wdrożyć mu dietę bogatoresztkową
B. odciążać podopiecznemu obszary narażone na ucisk oraz wdrożyć mu dietę bogatobiałkową
C. oklepywać podopiecznemu obszary narażone na ucisk oraz wdrożyć mu dietę ubogoresztkową
D. zmieniać pozycję ciała podopiecznego oraz wdrożyć mu dietę ubogobiałkową
- ‹
- 1
- ›