Filtrowanie pytań
Świadczenie usług opiekuńczych
A. udogodnienia i dietę wzbogaconą w węglowodany
B. odciążenie ciała i dietę z wysoką zawartością białka
C. podkłady foliowe i kółka pod pięty
D. gorące kąpiele oraz masaże podrażnionej skóry
Świadczenie usług opiekuńczych
Podopieczny ma trudności w przygotowywaniu posiłków i nie umie stworzyć listy koniecznych składników do ich sporządzenia, szczególnie jeśli chodzi o ciepłe dania. W tym przypadku opiekunka powinna zasugerować podopiecznemu trening
A. kulinarne
B. ergoterapeutyczny
C. poznawczy
D. zarządzania gospodarstwem domowym
Świadczenie usług opiekuńczych
Opiekunka, zapewniając optymalne warunki termiczne i wilgotnościowe w pomieszczeniu, wspiera podopiecznego w realizacji jego potrzeby
A. czystości
B. nawodnienia
C. oddychania
D. odżywiania
SPO.05 Pytanie 204
Świadczenie usług opiekuńczych
Wskazania do użycia ciepłych zabiegów przeciwzapalnych obejmują:
A. wzdęcia, oparzenia, obrzęki
B. bóle mięśni, skurcze, nerwobóle
C. stłuczenia, skręcenia, zwichnięcia
D. migreny, krwawienia z nosa, krwiaki
Świadczenie usług opiekuńczych
Po wejściu do pokoju, w którym przebywa podopieczna ogrzewana piecem węglowym, opiekunka dostrzega ją siedzącą przy stole, skarżącą się na osłabienie, silny ból głowy, zawroty, nudności, spadek ostrości wzroku oraz szum w uszach. W ramach udzielania pierwszej pomocy, jakie działanie powinna podjąć jako pierwsze?
A. otworzyć okno i wyprowadzić podopieczną na zewnątrz
B. otworzyć okno i przykryć podopieczną kocem termoizolacyjnym
C. wyprowadzić podopieczną z pokoju i położyć ją w pozycji poziomej
D. umieścić podopieczną w bezpiecznej pozycji i okryć ją kocem termoizolacyjnym
SPO.05 Pytanie 206
Świadczenie usług opiekuńczych
W czasie porannej wizyty opiekunka zauważyła, że podopieczna jest osłabiona, senna, skarży się na suchość w jamie ustnej i częste oddawanie moczu. Objawy te mogą sugerować
A. udar mózgu.
B. odwodnienie.
C. hiperglikemię.
D. zatrucie pokarmowe.
Świadczenie usług opiekuńczych
U podopiecznego stwierdzono znacznie przekroczoną normę poziomu cholesterolu we krwi. Lekarz zalecił przyjmowanie leków oraz dietę ubogocholesterolową. Które z wymienionych produktów należy ograniczyć w diecie podopiecznego?
A. Mięso drobiowe i ryby słodkowodne.
B. Mięso wieprzowe i podroby.
C. Mięso wołowe i ryby morskie.
D. Mięso drobiowe i dziczyznę.
Świadczenie usług opiekuńczych
Doświadczenie uczucia pełności w rejonie brzucha, zwiększone napięcie mięśni brzucha, sporadyczne bóle w górnej części brzucha oraz brak wypróżnienia mogą być oznakami problemów związanych z układem
A. moczowym
B. oddechowym
C. krążenia
D. pokarmowym
SPO.05 Pytanie 209
Świadczenie usług opiekuńczych
Podopiecznemu chorującemu na marskość wątroby opiekunka środowiskowa powinna pomóc w dotarciu na zleconą przez lekarza rodzinnego wizytę u lekarza
A. hepatologa.
B. diabetologa.
C. hematologa.
D. proktologa.
Świadczenie usług opiekuńczych
W przypadku znacznie nasilonego nietrzymania moczu, zarówno u osób prowadzących aktywny tryb życia, jak i obłożnie chorych, wskazane jest stosowanie
A. wkładów anatomicznych, pieluchomajtek.
B. wkładek urologicznych, majtek chłonnych.
C. pieluchomajtek, pieluch anatomicznych.
D. wkładek urologicznych, pieluch anatomicznych.
Świadczenie usług opiekuńczych
Planując dietę podopiecznemu ze stomią, należy pamiętać, że zwiększoną ilość gazów oraz głośne ich oddawanie powodują takie produkty jak:
A. świeże owoce, kalarepa, napoje gazowane, kapusta.
B. chude wędliny, herbata, marchew, mleko.
C. czerstwy chleb, gotowane owoce, szpinak, banany.
D. mięso drobiowe, serki homogenizowane, kawa zbożowa, banany.
Świadczenie usług opiekuńczych
Jakie kroki powinna podjąć opiekunka środowiskowa, aby uniknąć powstawania odleżyn u podopiecznego używającego pieluchomajtki?
A. Wprowadzić dietę z ograniczoną ilością białka i węglowodanów
B. Używać maści i kremów, które wysuszają skórę
C. Zmieniać pozycję ciała co trzy godziny i zapewniać odpowiednie nawodnienie
D. Stosować nacieranie i oklepywanie miejsc szczególnie narażonych na ucisk
Świadczenie usług opiekuńczych
Leki doustne o dużych wymiarach, które należy przyjmować w całości, powinny być podawane przez opiekuna podopiecznemu, umieszczając je na
A. prawej bocznej stronie języka
B. czubku języka
C. nasadzie języka
D. lewej bocznej stronie języka
Świadczenie usług opiekuńczych
Pacjent ma przewlekłe schorzenie reumatyczne stawów. Z powodu zniekształceń dłoni napotyka trudności w wykonywaniu zadań związanych z samoobsługą. Aby pomóc mu osiągnąć większą niezależność, opiekunka powinna zorganizować sposób podawania mu posiłków
A. sztućców z pogrubionymi uchwytami
B. szerokich i głębokich talerzy
C. zmiksowanych potraw
D. odzieży ochronnej
Świadczenie usług opiekuńczych
Pacjent zdiagnozowany z chorobą niedokrwienną serca oraz nadciśnieniem tętniczym zaniedbuje zalecaną dietę i jest otyły. Powinien stosować dietę z obniżonymi tłuszczami oraz
A. niskoenergetycznej z ograniczeniem węglowodanów złożonych
B. niskoenergetycznej z ograniczeniem chlorku sodu
C. bogatoenergetycznej z ograniczeniem węglowodanów złożonych
D. bogatoenergetycznej z ograniczeniem sodu
Świadczenie usług opiekuńczych
Pacjentka ma problemy z apetytem, w ostatnim czasie straciła na wadze, a rano na czczo skarży się na dolegliwości w nadbrzuszu oraz wzdęcia. Objawy te mogą wskazywać na
A. zapalenie wyrostka robaczkowego
B. kamienie w pęcherzyku żółciowym
C. zapalenie wątroby
D. wrzód dwunastnicy
Świadczenie usług opiekuńczych
Osoba w wieku 80 lat została wypisana do domu po złamaniu szyjki kości udowej. Jest pacjentem leżącym i unieruchomionym. Aby zapobiegać odleżynom, zmiana pozycji powinna następować co
A. 6 godzin
B. 4 godziny
C. 2 godziny
D. pół godziny
Świadczenie usług opiekuńczych
Zabiegiem przeciwzapalnym ciepłym i wilgotnym o działaniu miejscowym jest
A. kąpiel ciepła.
B. zmywanie przeciwgorączkowe.
C. zawijanie przeciwgorączkowe.
D. kąpiel nasiadowa.
Świadczenie usług opiekuńczych
Nagły wyrzut powietrza z płuc przez zamkniętą głośnię to
A. kaszel
B. kichanie
C. torsje
D. czkawka
SPO.05 Pytanie 220
Świadczenie usług opiekuńczych
Podopiecznemu kilka miesięcy temu zmarła żona. Przedłużająca się żałoba stanowi ryzyko wystąpienia przede wszystkim chorób układu
A. oddechowego.
B. pokarmowego.
C. dokrewnego.
D. nerwowego.
Świadczenie usług opiekuńczych
Dokładne dbanie o higienę podopiecznej, staranne osuszanie oraz zabezpieczanie sąsiadujących fałdów skórnych, ich wietrzenie i stosowanie wysuszających zasypek stanowi profilaktykę
A. otarć naskórka
B. odparzeń
C. odleżyn
D. zakrzepów
SPO.05 Pytanie 222
Świadczenie usług opiekuńczych
Objawami świadczącymi o wysokiej gorączce są:
A. zwolnione tętno i oddech, twarz pokryta zimnym potem.
B. przyśpieszone tętno, zwolniony oddech, dreszcze.
C. przyśpieszone tętno i oddech, zaczerwieniona twarz.
D. zwolnione tętno, przyśpieszony oddech, obfite pocenie.
SPO.05 Pytanie 223
Świadczenie usług opiekuńczych
Opiekunka pracująca z osobą z otyłością oraz nadciśnieniem tętniczym, aby poprawić jej kondycję fizyczną, powinna zasugerować jej
A. wspólne planowanie zakupów
B. spacery w parku
C. rozmowę na temat zdrowego stylu życia
D. zajęcia w siłowni
Świadczenie usług opiekuńczych
Jakim środkiem należy umyć skórę wokół stomii?
A. naparem altacetu
B. wodą utlenioną
C. naparem szałwii
D. ciepłą wodą z mydłem
Świadczenie usług opiekuńczych
Które produkty powinna ograniczać opiekunka, przygotowując obiad dla otyłego podopiecznego?
A. Kaszę gryczaną, warzywa zielone, mięso drobiowe.
B. Ryby, marchew, kaszę jęczmienną.
C. Płatki owsiane, ryż, mięso drobiowe.
D. Makaron, ziemniaki, mięso wieprzowe.
SPO.05 Pytanie 226
Świadczenie usług opiekuńczych
Jakie są typowe objawy wzrastającej duszności w przypadku astmy oskrzelowej?
A. ucisk w klatce piersiowej, kaszel, utrata przytomności
B. lęk, kaszel, świszczący oddech
C. uczucie głodu, lęk, ucisk w klatce piersiowej
D. zwiększone pragnienie, kaszel, niepokój
Świadczenie usług opiekuńczych
W czasie wizyty opiekunka przeprowadziła sprzątanie i wietrzenie mieszkania podopiecznego, przygotowała posiłek oraz towarzyszyła mu podczas zajęć w klubie seniora. Jaką grupę potrzeb zaspokoiła opiekunka dla podopiecznego?
A. Higieny otoczenia, odżywiania, afiliacji
B. Wypoczynku, kontaktu, oddychania
C. Uznania, higieny otoczenia, ruchu
D. Samorealizacji, bezpieczeństwa, higieny osobistej
Świadczenie usług opiekuńczych
Podopieczna z założonym rozrusznikiem serca od trzech dni leży w łóżku z powodu zapalenia oskrzeli. Ma wysoką temperaturę, bardzo się poci, odkrztusza wydzielinę z dróg oddechowych. W ramach opieki nad podopieczną opiekunka nie powinna
A. stosować oklepywania pleców.
B. podawać płynów.
C. zmieniać bielizny podopiecznej.
D. wykonywać toalety ciała.
Świadczenie usług opiekuńczych
Kiedy karmimy osobę, która ma trudności z samodzielnym spożywaniem płynów drogą ustną, jakiego urządzenia powinniśmy użyć?
A. kubkiem
B. pojniczkiem
C. szklanką
D. łyżeczką
Świadczenie usług opiekuńczych
Jakie akcesoria mogą pomóc osobie z zaawansowanym stadium choroby Parkinsona w samodzielnym jedzeniu?
A. Sztućce z grubymi uchwytami, metalowe kubki
B. Naczynia z gumową podstawą, kubki z dziubkiem
C. Plastikowe kubki, talerze z przyssawką
D. Plastikowe talerze, sztućce o wydłużonym trzonku
SPO.05 Pytanie 231
Świadczenie usług opiekuńczych
Pacjent na wczesnym etapie choroby Parkinsona może doświadczać problemów
A. z szybkim wykonywaniem ruchów
B. z okazywaniem emocji
C. z identyfikowaniem bliskich osób
D. z przypominaniem sobie słów
SPO.05 Pytanie 232
Świadczenie usług opiekuńczych
Podopieczna, leżąc w łóżku, zgłasza opiekunce objawy w postaci ciężkości, bólu oraz mrowienia w kończynach dolnych. Opiekunka zauważyła, że podudzia są zaczerwienione i spuchnięte. Te symptomy mogą sugerować
A. zator tętnicy płucnej
B. zakrzepowe zapalenie żył
C. reumatoidalne zapalenie stawów
D. rwę kulszową
Świadczenie usług opiekuńczych
W planie żywieniowym dla osoby z rozpoznanym wrzodem trawiennym, która ma zaleconą przez specjalistę dietę lekkostrawną, w czasie zaostrzenia schorzenia opiekunka powinna wziąć pod uwagę przygotowywanie posiłków
A. bogatych w błonnik oraz proste cukry
B. z ograniczeniem gotowanych warzyw i owoców
C. bogatych w tłuszcze zwierzęce i białka
D. z ograniczeniem błonnika oraz tłuszczów zwierzęcych
Świadczenie usług opiekuńczych
W żywieniu chorych z rozpoznaną chorobą wrzodową dwunastnicy należy ograniczyć
A. gotowane mięso.
B. chude ryby.
C. chudy twaróg.
D. pieczywo razowe.
Świadczenie usług opiekuńczych
Jakie czynności powinna uwzględnić opiekunka środowiskowa w programie wsparcia, aby zapewnić sprawność 68-letniego podopiecznego?
A. Zlikwidowanie nałogów, przejście na emeryturę, ograniczenie aktywności werbalnej
B. Ograniczenie aktywności fizycznej, odpowiednie odżywianie
C. Zwiększenie aktywności fizycznej, odpowiednie odżywianie, aktywne uczestnictwo w życiu społecznym
D. Redukcja kontaktów społecznych, odpoczynek
Świadczenie usług opiekuńczych
W programie zapobiegania odparzeniom u osoby z nadwagą leżącej w łóżku, opiekunka, oprócz umycia i starannego osuszenia skóry, powinna wziąć pod uwagę
A. aplikację środka łagodzącego ból
B. oddzielenie powierzchni skóry stykających się warstwą bawełny
C. oddzielenie stykających się powierzchni skóry warstwą lnu
D. użycie środka rozgrzewającego
SPO.05 Pytanie 237
Świadczenie usług opiekuńczych
Podopieczna zgłasza opiekunce dolegliwości w postaci dokuczliwej zgagi, odbijania oraz bólu w górnej części brzucha, które występują od 1 do 2 godzin po jedzeniu. Objawy te mogą wskazywać na
A. wrzód żołądka
B. zapalenie otrzewnej
C. odwodnienie organizmu
D. raka krtani
Świadczenie usług opiekuńczych
U pacjenta stwierdzono znaczące przekroczenie normy cholesterolu w krwi. Lekarz zalecił stosowanie leków oraz dietę ograniczającą cholesterol. Które z wymienionych produktów powinny być ograniczone w diecie pacjenta?
A. Wieprzowina i podroby
B. Wołowina i ryby morskie
C. Drobiowe mięso i dziczyzna
D. Drobiowe mięso i ryby słodkowodne
SPO.05 Pytanie 239
Świadczenie usług opiekuńczych
75-letnia pacjentka została wypisana z oddziału ortopedycznego, do którego trafiła z powodu złamania szyjki kości udowej po prawej stronie. W szpitalu wszczepiono jej endoprotezę stawu biodrowego. Pacjentka jest leżąca, szczupła, odwodniona. Z powodu unieruchomienia jest szczególnie narażona na wystąpienie odleżyn oraz
A. infekcji układu oddechowego
B. obniżenia ciśnienia tętniczego
C. biegunki
D. podwyższenia ciśnienia tętniczego
Świadczenie usług opiekuńczych
Pacjent po zabiegu chirurgicznym powinien stosować dietę bogatą w białko. Główne źródła białka o wysokiej wartości biologicznej to:
A. tłuste mięso wieprzowe, kaczka, soki owocowe, rośliny strączkowe, pieczywo razowe.
B. smażone mięsa, tłuste wędliny, ryby o niskiej zawartości tłuszczu, grzyby, jasne drobne kasze, słodycze z tłuszczem.
C. kiszonki, wędzone ryby i mięsa, soki warzywne oraz owocowe, wędliny z podrobów, nabiał.
D. mięso wołowe, cielęcina, kurczak i indyk bez skóry, ryby, mleko i jego produkty, nasiona roślin strączkowych.