Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

SPO.05 Pytanie 281
Świadczenie usług opiekuńczych

W planie opieki dla podopiecznego ze zdiagnozowanym wrzodem trawiennym, mającego zaleconą przez lekarza dietę lekkostrawną, w okresie zaostrzenia choroby opiekunka powinna uwzględnić przyrządzanie podopiecznemu posiłków

A. z ograniczeniem błonnika i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.
B. z ograniczeniem gotowanych warzyw i owoców.
C. bogatych w błonnik i cukry proste.
D. bogatych w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i białko.
Świadczenie usług opiekuńczych

Przesłanki do zastosowania kuracji przeciwzapalnych przy użyciu ciepła to:

A. nerwobóle, migreny, wysoka gorączka, zapobieganie zakrzepicy
B. bóle mięśniowe, krwotok z nosa, obrzęki pourazowe, krwiaki
C. stłuczenie, skręcenie, zwichnięcie, choroby reumatyczne
D. bóle mięśniowe, przykurcze, choroby reumatyczne, nerwobóle
SPO.05 Pytanie 285
Świadczenie usług opiekuńczych

Klientka, u której rozpoznano chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy, otrzymała zalecenie stosowania diety oszczędzającej z ograniczeniem błonnika oraz substancji stymulujących wydzielanie soku żołądkowego. Jaką grupę produktów może zastosować opiekunka przy przygotowywaniu posiłku dla klientki?

A. Rośliny strączkowe, kaszę gryczaną, twaróg, pieczone jabłka, ziemniaki puree
B. Pieczywo pszenne, gotowane ziemniaki, jaja na miękko, twaróg, drób
C. Bawarkę, soki owocowe, bułki grahamki, wieprzowinę, ryby
D. Cielęcinę, pomidory, pieczywo razowe, jaja na miękko, pieczone ziemniaki
Świadczenie usług opiekuńczych

W celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia odleżyn u leżącej w łóżku podopiecznej po złamaniu szyjki kości udowej należy

A. założyć podopiecznej w łóżku prześcieradło z wiskozy.
B. założyć podopiecznej cewnik do pęcherza moczowego.
C. ograniczyć podopiecznej podaż płynów.
D. zmieniać pozycję podopiecznej w łóżku co najmniej co 2 godziny.
Świadczenie usług opiekuńczych

Drżenie rąk, zaburzenia orientacji, senność, stężenie glukozy we krwi 40 mg/dl u podopiecznego chorującego na cukrzycę świadczą o hipoglikemii. Pierwsza pomoc w tym przypadku polega na

A. podaniu słodkiego napoju do picia.
B. ułożeniu w pozycji siedzącej przy otwartym oknie.
C. podaniu insuliny.
D. ułożeniu w pozycji wstrząsowej.
Świadczenie usług opiekuńczych

Gdy występuje problem z przyleganiem worka stomijnego do skóry brzucha, jakie rozwiązanie należy zastosować dla kolostomii?

A. pasta stomijna
B. płytka stomijna
C. worek dwuczęściowy
D. worek jednoczęściowy
Świadczenie usług opiekuńczych

65-letnia pacjentka po udarze mózgu przebywa w łożu. Posiada wszczepiony rozrusznik serca. Z powodu prawostronnego porażenia połowiczego i obniżonego nastroju nie jest w stanie samodzielnie realizować żadnych czynności higienicznych. Jaką czynność opiekunka nie powinna wykonać u pacjentki podczas toalety całego ciała?

A. Oklepywania pleców
B. Mycia klatki piersiowej
C. Obcinania paznokci
D. Nacierania pleców spirytusem
Świadczenie usług opiekuńczych

Opiekunka w czasie wizyty odkurzyła i wywietrzyła mieszkanie podopiecznego, ugotowała obiad oraz odprowadziła go na zajęcia do klubu seniora. Którą grupę potrzeb zaspokoiła podopiecznemu opiekunka?

A. Wypoczynku, kontaktu, oddychania.
B. Samorealizacji, bezpieczeństwa, higieny osobistej.
C. Uznania, higieny otoczenia, ruchu.
D. Higieny otoczenia, odżywiania, afiliacji.
Świadczenie usług opiekuńczych

Podopieczny skarży się na ból w nadbrzuszu, który występuje bezpośrednio lub około 30 minut po jedzeniu. Objawy te nasilają się wiosną i jesienią. Opiekunka z zauważonego spadku masy ciała również zwróciła uwagę. W jakiej z wymienionych chorób mogą występować opisane symptomy?

A. Ostre zapalenie trzustki
B. Choroba wrzodowa żołądka
C. Zapalenie jelit
D. Ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego
SPO.05 Pytanie 294
Świadczenie usług opiekuńczych

Jakie produkty powinna ograniczać opiekunka, przygotowując posiłek dla otyłego podopiecznego?

A. Ryb, marchewki, kaszy jęczmiennej
B. Makaronu, ziemniaków, mięsa wieprzowego
C. Płatków owsianych, ryżu, drobiu
D. Kaszy gryczanej, zielonych warzyw, drobiu
SPO.05 Pytanie 297
Świadczenie usług opiekuńczych

W przypadku, gdy pacjentka cierpiąca na nowotwórnie odczuwa głodu, co należy zrobić?

A. przymuszać pacjentkę do spożycia posiłków
B. częściej podawać pacjentce posiłki, ale w mniejszych porcji
C. serwować pacjentce jedzenie rzadziej, ale w większych ilościach
D. podawać pacjentce leki stymulujące apetyt
SPO.05 Pytanie 298
Świadczenie usług opiekuńczych

Opiekunka planując przygotowywanie posiłków dla podopiecznej, u której występują zaparcia atoniczne, powinna zwiększyć zakup

A. kasz gruboziarnistych i soków warzywnych.
B. pieczywa z pełnego przemiału i wyrobów czekoladowych.
C. pieczywa pszennego i wody mineralnej gazowanej.
D. białego ryżu i owoców suszonych.
Świadczenie usług opiekuńczych

Opiekunka zauważyła, że jej podopieczna cierpiąca na astmę ma poważne trudności z oddychaniem, jest spocona i z niebieskawymi zasinieniami. Aby ułatwić podopiecznej oddychanie, należy przyjąć pozycję

A. wysoką z odchyleniem do tyłu
B. na brzuchu
C. na wznak
D. wysoką z lekkim pochyleniem do przodu
Świadczenie usług opiekuńczych

Pacjent 3 miesiące temu przeszedł zawał serca. Podczas nadzorowania ćwiczeń ogólnych, opiekunka powinna obserwować jego

A. tętno oraz napięcie mięśniowe
B. ciśnienie oraz defekację
C. tętno oraz diurezę
D. tętno i ciśnienie
SPO.05 Pytanie 303
Świadczenie usług opiekuńczych

Jakie elementy powinna zawierać dieta osoby, która doznała zawału serca?

A. chude mięso, ryby, niskotłuszczowe produkty mleczne, warzywa oraz owoce
B. mięso czerwone, podroby, nabiał, masło, makarony i warzywa strączkowe
C. białe mięso, podroby, parówki, boczek, jaja, masło, smalec, śmietanę i owoce
D. mięso czerwone, jaja, ryby wędzone, pieczywo białe, pełnotłusty nabiał oraz owoce
Świadczenie usług opiekuńczych

Podopieczny cierpi na padaczkę od kilku lat i doświadcza napadów drgawek toniczno-klonicznych. Jak można udzielić mu pierwszej pomocy podczas napadu drgawek?

A. Utrzymywać ciało podopiecznego blisko podłoża
B. Chronić głowę przed urazami
C. Rozchylić usta poszkodowanego używając na przykład długopisu
D. Natychmiast wezwać Pogotowie Ratunkowe
SPO.05 Pytanie 306
Świadczenie usług opiekuńczych

Jakie działania powinna podjąć opiekunka, aby wspierać podopiecznego w utrzymaniu właściwej higieny jamy ustnej?

A. Podawać słodkie napoje gazowane, co jest niekorzystne dla zębów
B. Zalecać mycie zębów tylko raz w tygodniu, co nie zapewnia odpowiedniej higieny
C. Zachęcać do regularnego szczotkowania zębów i wizyt u dentysty
D. Polecić unikanie mycia zębów rano, co jest niezgodne z zasadami higieny
Świadczenie usług opiekuńczych

Które działania powinna uwzględnić opiekunka środowiskowa w planie pomocy, w celu utrzymania sprawności 68-letniego podopiecznego?

A. Ograniczenie aktywności fizycznej, właściwe odżywianie.
B. Ograniczenie kontaktów społecznych, odpoczynek.
C. Eliminację nałogów, przejście na emeryturę, zmniejszenie aktywności werbalnej.
D. Zwiększenie aktywności fizycznej, właściwe odżywianie, czynny udział w życiu społecznym.
Świadczenie usług opiekuńczych

Zanim opiekunka przystąpi do wymiany jednoczęściowego worka stomijnego niesamodzielnej pacjentki leżącej w łóżku, powinna przygotować: nowy worek stomijny, jednorazowe rękawice, fartuch ochronny, podkład jednorazowy, miskę z wodą, ręcznik jednorazowy, gazę, miarkę do pomiaru otworu stomii oraz

A. mydło o pH 5,5 i nożyczki
B. wata i nożyczki
C. myjkę oraz wodę utlenioną
D. mydło o pH 7,5 i spirytus salicylowy
Świadczenie usług opiekuńczych

Pacjentka zgłasza problemy z ciągłymi nudnościami, wymiotami oraz nagłymi bólami w obrębie prawego łuku żebrowego. Objawy te nasilają się po zjedzeniu tłustego jedzenia i mogą sugerować

A. kamicę pęcherzyka żółciowego
B. zapalenie trzustki
C. niestrawność pokarmową
D. chorobę wrzodową dwunastnicy
SPO.05 Pytanie 314
Świadczenie usług opiekuńczych

Przygotowując posiłki dla osoby z cukrzycą, opiekunka powinna mieć świadomość, że produkty niedozwolone w diecie tego pacjenta to:

A. grube kasze, owoce cytrusowe, jogurt naturalny, królik
B. makarony razowe, pomidory, twaróg półtłusty, pierś z indyka
C. chleb pszenny, frytki, serki topione, karkówka wieprzowa
D. chleb razowy, ogórki, maślanka, cielęcina
SPO.05 Pytanie 316
Świadczenie usług opiekuńczych

Opiekunka objęła opieką sprawną intelektualnie podopieczną dwa tygodnie po wszczepieniu endoprotezy stawu biodrowego poruszającą się tylko po mieszkaniu przy pomocy kul łokciowych. W pierwszej kolejności w planie pomocy powinna zamieścić dla niej pomoc w zakresie

A. spożywania posiłków.
B. planowania miesięcznego budżetu.
C. zaopatrzenia w produkty spożywcze.
D. przyjmowania leków.
Świadczenie usług opiekuńczych

Aby zminimalizować ryzyko powstania odleżyn u pacjentki leżącej w łóżku po złamaniu szyjki kości udowej, konieczne jest

A. zakładanie pacjentce cewnika do pęcherza moczowego
B. zmienianie pozycji pacjentki w łóżku przynajmniej co 2 godziny
C. zakładanie pacjentce w łóżku prześcieradła z wiskozy
D. ograniczenie pacjentce spożycia płynów
SPO.05 Pytanie 319
Świadczenie usług opiekuńczych

Z powodu podwyższonego poziomu cholesterolu podopieczna potrzebuje diety przeciwmiażdżycowej. Jakie produkty powinny być włączone przez opiekunkę do dziennego jadłospisu podopiecznej?

A. Kasza gryczana, olej słonecznikowy, żółtka jajek, baranina
B. Ryby, ser pleśniowy, pasztet, wieprzowina
C. Otręby pszenne, tłuste ryby, mięso drobiowe, olej rzepakowy
D. Kasza manna, wątroba, pomidory, śmietana