Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.03 Pytanie 1
Kategorie: Gospodarka pasieczna Sprzęt i narzędzia pasieczne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jakie urządzenie przedstawiono na rysunku?

Ilustracja do pytania 1
A. Chwytak do bel.
B. Wycinak kiszonki.
C. Szarpak kiszonki.
D. Kopaczka elewatorowa.
ROL.03 Pytanie 2
Kategorie: Produkty pszczele Sprzęt i narzędzia pasieczne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Z którego z wymienionych materiałów powinny być wykonane naczynie, w których przechowywany jest miód?

A. Z blachy ocynkowanej.
B. Z drewna brzozowego.
C. Ze szkła.
D. Z aluminium.
ROL.03 Pytanie 3
Kategorie: Gospodarka pasieczna Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na których z wymienionych użytkach rolnych stosowanie płynnych nawozów naturalnych stwarza zagrożenie chorobotwórcze i obniża smakowitość paszy?

A. Na łąkach.
B. Na gruntach ornych.
C. Na uprawach wieloletnich.
D. Na pastwiskach.
ROL.03 Pytanie 4
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na podstawie tabeli określ jaka kategoria powinna być nadana jajom o masie 70 g.

Nazwa kategoriiSymbolmasa jaja, g
bardzo dużeXL75 i więcej
dużeL63-73
średnieM53-63
małeS48-53

A. S
B. XL
C. M
D. L
ROL.03 Pytanie 5
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Maksymalna odległość pasieki od bazy pożytkowej powinna wynosić

A. 6km
B. 8km
C. 4km
D. 2km
ROL.03 Pytanie 6
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który plaster należy dodać do ula, jeżeli po otwarciu słychać głośne buczenie (płacz) pszczół, a w plastrach brak czerwiu (jajeczek)?

A. Z jednodniowymi larwami.
B. Z czerwiem na wygryzieniu.
C. Z obsiadującymi pszczołami.
D. Z czerwiem zasklepionym.
ROL.03 Pytanie 7
Kategorie: Choroby i szkodniki Gospodarka pasieczna Przepisy i bezpieczeństwo
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który preparat stosuje się do odkażania pomieszczeń inwentarskich?

A. Sodę amoniakalną.
B. Kwas octowy.
C. Kwas mrówkowy.
D. Mleko wapienne.
ROL.03 Pytanie 8
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą roślinę pożytkową przedstawiono na rysunku?

Ilustracja do pytania 8
A. Wrzos zwyczajny.
B. Lawendę wąskolistną.
C. Szałwię lekarską.
D. Nawłoć kanadyjską.
ROL.03 Pytanie 9
Kategorie: Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którego zabiegu pasiecznego dotyczy opis?

Z dwu stojących obok siebie uli odstawia się jeden na bok, na skutek czego większość pszczół lotnych z obu uli powraca do tego pozostawionego na starym miejscu. Otrzymuje się w ten sposób rodzinę wzmocnioną w pszczoły lotne, zdolną do zgromadzenia większych ilości miodu niż dwie rodziny, nie połączone w ten sposób.

A. Łączenia rodzin.
B. Nalotu.
C. Napszczelenia.
D. Tworzenia składanców.
ROL.03 Pytanie 10
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Podstawową cechą decydującą o wartości użytkowej pszczół jest

A. trzymanie się plastrów.
B. wydajność miodowa i woskowa.
C. kolor wosku.
D. mała skłonność do rabunku.
ROL.03 Pytanie 11
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…

Świeżo odebrane obnóża pyłkowe z poławiacza wylotowego można przechowywać w temperaturze pokojowej przez

A. 2-3 tygodnie.
B. jeden miesiąc.
C. jeden tydzień.
D. jedną dobę.
ROL.03 Pytanie 12
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

W Polsce najbardziej rozpowszechnił się chów trzody chlewnej o kierunku

A. tłuszczowo-mięsnym.
B. bekonowym.
C. mięsno-słoninowym.
D. mięsnym.
ROL.03 Pytanie 13
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Ograniczenie matek w czerwieniu wykonuje się poprzez

A. zastosowanie kraty odgrodowej.
B. odsklepienie plastrów.
C. podkarmienie stymulacyjne.
D. przestawienie czerwiu.
ROL.03 Pytanie 14
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Kiedy należy poddać młodą matkę do rodziny bezmatecznej?

A. W obecności matki czerwiącej, bez przeglądu gniazda.
B. 4-6 dni po osieroceniu rodziny, bez przeglądu gniazda.
C. 4-6 godz. po usunięciu matki z rodziny, bez przeglądu gniazda.
D. Tuż po wyrojeniu się starej, bez przeglądu gniazda.
ROL.03 Pytanie 15
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który z wymienionych chwastów pól uprawnych ma największą wartość pożytkową?

A. Gorczyca polna.
B. Rzodkiew świrzepa.
C. Wyka ptasia.
D. Chaber bławatek.
ROL.03 Pytanie 16
Kategorie: Sprzęt i narzędzia pasieczne Przepisy i bezpieczeństwo
Prowadzenie produkcji pszczel…

Do poprawnego i bezpiecznego przywiązania konia podczas jego czyszczenia są potrzebne

A. ogłowie i uwiąz.
B. kantar i uwiąz.
C. ogłowie i wodze.
D. kantar i wodze.
ROL.03 Pytanie 17
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Wykaszanie dna i skarp rowów melioracyjnych powinno przeprowadzać się

A. 2 razy w roku.
B. 5 razy w roku.
C. 3 razy w roku.
D. 4 razy w roku.
ROL.03 Pytanie 18
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Kiedy, zgodnie z danymi przedstawionymi w tabeli, należy zasiać gorczycę białą, aby poprawić pożytki występujące w drugiej połowie sierpnia?

Ilustracja do pytania 18
A. 1 lipca.
B. 15 maja.
C. 15 kwietnia.
D. 1 maja.
ROL.03 Pytanie 19
Kategorie: Przepisy i bezpieczeństwo Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Oznakowanie bydła, zgodnie z przepisami w zakresie identyfikacji i rejestracji zwierząt, polega na

A. wytatuowaniu na grzbiecie numeru osobnika w stadzie.
B. założeniu kolczyków na obu małżowinach usznych.
C. wytatuowaniu na grzbiecie numeru oborowego.
D. założeniu kolczyka na lewej małżowinie usznej.
ROL.03 Pytanie 20
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

W jakim okresie sezonu wegetacyjnego kwitnie roślina pokazana na ilustracji?

Ilustracja do pytania 20
A. Letnim.
B. Późnowiosennym.
C. Wczesnowiosennym.
D. Jesiennym.
ROL.03 Pytanie 21
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaki jest zasób surowca miodowego borówki czarnej, stanowiącej 4% powierzchni 100 ha lasu i wydajności miodowej 100 kg/ha?

A. 200 kg
B. 100 kg
C. 300 kg
D. 400 kg
ROL.03 Pytanie 22
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…

W jakim zakresie temperatury należy przechowywać mleczko pszczele po odebraniu z mateczników?

A. 5 do 10°C
B. 10 do 15°C
C. -5 do 0°C
D. 0 do 5°C
ROL.03 Pytanie 23
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Podczas pierwszego przeglądu wiosennego pszczelarz stwierdził w gnieździe rodziny pszczelej za małą ilość pokarmu węglowodanowego. Czym powinien uzupełnić brakujący pokarm?

A. Cukrem pudrem.
B. Nektarem.
C. Ciastem miodowo-cukrowym.
D. Syropem cukrowym.
ROL.03 Pytanie 24
Kategorie: Gospodarka pasieczna Sprzęt i narzędzia pasieczne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którego sprzętu należy użyć, aby otrzymać baloty przedstawione na ilustracji?

Ilustracja do pytania 24
A. Prasy zwijającej.
B. Agregatu ścierniskowego.
C. Prasy kostkującej.
D. Owijarki bel.
ROL.03 Pytanie 25
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Których plastrów należy użyć do utworzenia 5-ramkowego startera wg Hodowli Pszczół J. Wilde i J. Prabuckiego?

A. Plastra z zapasem miodu, plastra z pierzgą i plastra z czerwiem otwartym.
B. Plastra z pierzgą i dwóch plastrów z zapasem miodu.
C. Dwóch plastrów z czerwiem krytym i dwóch plastrów z zapasem miodu.
D. Plastra z czerwiem krytym, dwóch z czerwiem otwartym, plastra z zapasem miodu i plastra z pierzgą.
ROL.03 Pytanie 26
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaką ilość cukru należy przygotować do sporządzenia syropu cukrowego dla 10 rodzin zimujących w ulu warszawskim zwykłym z których każda posiada 5 plastrów?

A. 20kg
B. 10kg
C. 100kg
D. 50kg
ROL.03 Pytanie 27
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Które z wymienionych zbóż charakteryzuje się największą mrozoodpornością?

A. Owies.
B. Jęczmień.
C. Pszenica.
D. Żyto.
ROL.03 Pytanie 28
Kategorie: Biologia pszczół Choroby i szkodniki
Prowadzenie produkcji pszczel…

Do jakiego rodzaju chorób pszczół zalicza się zgnilec europejski?

A. Wirusowych.
B. Grzybiczych.
C. Pasożytniczych.
D. Bakteryjnych.
ROL.03 Pytanie 29
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Która z wymienionych właściwości jest podstawową cechą świadczącą o jakości matki pszczelej?

A. Liczba plastrów zajętych przez pszczoły.
B. Wygląd czerwiu na plastrze.
C. Zachowanie się pszczół w gnieździe.
D. Liczba plastrów z czerwiem.
ROL.03 Pytanie 30
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Co wpływa na wybór larw do przekładania?

A. Wielkość i kształt larwy.
B. Data złożenia jajeczka przez matkę.
C. Obfitość zapasów miodu wokół komórek z larwami.
D. Obfitość pierzgi wokół komórek z larwami.
ROL.03 Pytanie 31
Kategorie: Biologia pszczół Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który produkt wytwarzany jest w gruczole gardzielowym pszczoły?

A. Mleczko.
B. Kit.
C. Wosk.
D. Pierzga.
ROL.03 Pytanie 32
Kategorie: Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Krzew miododajny, poprawiający bazę pożytkową, przedstawiony na ilustracji to

Ilustracja do pytania 32
A. wiciokrzew pospolity.
B. tamaryszek drobnokwiatowy.
C. berberys pospolity.
D. złotokap zwyczajny.
ROL.03 Pytanie 33
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który z wymienionych zabiegów powinien być zastosowany w celu uniknięcia zaparzenia rodzin pszczelich w czasie transportu na pożytek?

A. Dostawienie korpusu z pustymi plastrami nad powałkę.
B. Dodanie nadstawek z plastrami wypełnionymi miodem.
C. Usunięcie kraty odgrodowej.
D. Dostawienie kolejnego korpusu z pustymi plastrami pod powałkę.
ROL.03 Pytanie 34
Kategorie: Produkty pszczele Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którego miodu dotyczy opis?

Miód ten należy do miodów nektarowych, przybiera galaretowatą konsystencję w kolorze pomarańczowym lub ciemnobrunatnym. Odznacza się niską słodyczą, ma przyjemny zapach. Zalecany jest przy chorobach dróg moczowych, prostaty, kamicy nerkowej oraz przy zapaleniu jelit i biegunkach. Zwiększa odporność organizmu i chroni przed rozwojem zakażeń.

A. Akacjowego.
B. Rzepakowego.
C. Spadziowego.
D. Wrzosowego.
ROL.03 Pytanie 35
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Do uprawy na glebach lekkich nadaje się

A. rzepak.
B. gorczyca.
C. pszenica.
D. gryka.
ROL.03 Pytanie 36
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Ile roślin owsa głuchego może wystąpić na 1 m2 plantacji nasiennej jęczmienia zgłoszonej do produkcji nasion kategorii kwalifikowane?

A. 40
B. 30
C. 10
D. 20
ROL.03 Pytanie 37
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele Sprzęt i narzędzia pasieczne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Roczny koszt produkcji miodu lipowego w pasiece "Pszczółka" wynosi 3 200 zł. Ile miodu musi sprzedać pasieka, aby pokryć koszty jego wytworzenia, przyjmując cenę jednego kilograma miodu równą 16 zł?

A. 320 kg
B. 160 kg
C. 200 kg
D. 230 kg
ROL.03 Pytanie 38
Kategorie: Gospodarka pasieczna Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Z którym nawozem można mieszać mączkę fosforytową?

A. Saletrzakiem.
B. Solą potasową.
C. Fosforanem amonu.
D. Superfosfatem pylistym.
ROL.03 Pytanie 39
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jak często należy wykonywać odmulanie dna rowów melioracyjnych?

A. Co 12 miesięcy.
B. Co 6 miesięcy.
C. Co 36 miesięcy.
D. Co 24 miesiące.
ROL.03 Pytanie 40
Kategorie: Sprzęt i narzędzia pasieczne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Które narzędzie uprawowe, zapewniające intensywne spulchnianie gleby nawet na dużej głębokości, przedstawiono na fotografii?

Ilustracja do pytania 40
A. Gruber.
B. Kultywator.
C. Spulchniacz.
D. Włókę.