Filtrowanie pytań
ROL.05 Pytanie 1
Organizacja i prowadzenie prz…
A. 75 zł
B. 100 zł
C. 125 zł
D. 150 zł
ROL.04 Pytanie 2
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Gromadzenie oszczędności przez osoby prywatne oraz podmioty gospodarcze w formie pieniądza wskazuje, iż pieniądz odgrywa wtedy rolę
A. środka tezauryzacji
B. środka płatniczego
C. środka wymiany
D. miernika wartości
ROL.04 Pytanie 3
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Przed każdym zasiedleniem kojca dla cieląt przeprowadza się dezynfekcję pomieszczenia, aby
A. zmniejszyć poziom szkodliwych gazów.
B. zniszczyć mikroorganizmy chorobotwórcze.
C. wyeliminować gryzonie.
D. zlikwidować szkodliwe owady.
ROL.04 Pytanie 4
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Urządzenie, które spłaszcza glebę, rozbija skorupę ziemi oraz kruszy duże kawałki ziemi - to
A. brona
B. wał gładki
C. wał wgłębny
D. pług
ROL.04 Pytanie 5
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie są optymalne wartości temperatury i wilgotności w kojcach dla prosiąt w ich pierwszych dniach życia?
A. 32°C i 75%
B. 24°C i 75%
C. 32°C i 60%
D. 24°C i 50%
ROL.05 Pytanie 6
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorstwo produkuje miesięcznie około 45 000 litrów napojów smakowych. Napój ten jest butelkowany w pojemnikach o objętości 1,5 litra. Ile butelek powinno się zamówić co miesiąc, aby zapewnić nieprzerwaną produkcję?
A. 40 000 sztuk
B. 20 000 sztuk
C. 30 000 sztuk
D. 10 000 sztuk
ROL.04 Pytanie 7
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W systemie oborowo-pastwiskowym, korekcję racic przeprowadza się
A. raz w roku, na dwa miesiące przed wypuszczeniem krów na pastwisko
B. raz w roku, po zakończeniu sezonu pastwiskowego
C. dwa razy w roku, przed i po sezonie pastwiskowym
D. co trzy miesiące (cztery razy w roku)
ROL.04 Pytanie 8
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jak nazywa się sucha pasza objętościowa dla zwierząt pozyskiwana z łąk?
A. zielonka
B. słoma
C. siano
D. kiszonka
ROL.04 Pytanie 9
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Znana firma zajmująca się przetwarzaniem mleka planuje wprowadzenie nowych smaków jogurtów. W wyniku przeprowadzonych badań rynkowych ustalono, że nowe produkty wzbudzą duże zainteresowanie klientów. Jaką strategię dystrybucji należy zastosować dla jogurtów?
A. Wyłączna
B. Ekskluzywna
C. Intensywna
D. Selektywna
ROL.04 Pytanie 10
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Chwościk buraka, zauważany po uszkodzeniach liści rośliny, stanowi
A. owada żerującego
B. chorobę wirusową
C. chorobę grzybową
D. chorobę bakteryjną
ROL.04 Pytanie 11
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Gleby o odczynie obojętnym są odpowiednie do uprawy
Wrażliwość na kwaśny odczyn | Rośliny uprawne | Optymalne pH gleby |
---|---|---|
bardzo wrażliwe | burak cukrowy, kukurydza, lucerna, koniczyna, groch | 6,6-7,0 |
wrażliwe | pszenica, jęczmień, rzepak, bobik, pszenżyto | 6,1-6,5 |
średnio wrażliwe | owies, ziemniaki, mieszanki zbożowe | 5,6-6,0 |
A. owsa.
B. lucerny.
C. ziemniaków.
D. pszenżyta.
ROL.05 Pytanie 12
Organizacja i prowadzenie prz…
Który system umożliwia kompleksowe zarządzanie dokumentacją ubezpieczeniową oraz wymianę danych z Zakładem Ubezpieczeń Społecznych?
A. Rewizor
B. Gratyfikant
C. Subiekt
D. Płatnik
ROL.04 Pytanie 13
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Polska norma określa 4 kategorie jaj spożywczych. Jaja o symbolu L należą do kategorii
Nazwa kategorii | Symbol | Masa jaja w (g) |
---|---|---|
bardzo duże | XL | 75 i więcej |
duże | L | 63÷73 |
średnie | M | 53÷63 |
małe | S | 48÷53 |
A. średnie.
B. bardzo duże.
C. małe.
D. duże.
ROL.05 Pytanie 14
Organizacja i prowadzenie prz…
Przy produkcji 1 000 sztuk całkowite wydatki na produkcję wynoszą 80 000,00 zł. Koszt jednostkowy bezpośredni to 50,00 zł. Jakie są koszty pośrednie produkcji?
A. 20 000,00 zł
B. 10 000,00 zł
C. 40 000,00 zł
D. 30 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 15
Organizacja i prowadzenie prz…
Proces obróbki cieplnej stosowany w branży gastronomicznej, który polega na poddaniu produktu działaniu wysokiej temperatury w obecności tłuszczu, nosi nazwę
A. tyndalizacją
B. smażeniem
C. gotowaniem
D. suszeniem
ROL.05 Pytanie 16
Organizacja i prowadzenie prz…
Kierownicy na wyższych stanowiskach uwzględniają opinie wszystkich pracowników. Decyzje są podejmowane w porozumieniu z zespołem oraz po zapoznaniu się z ich poglądami. Szef ceni sobie zdanie swoich pracowników i ich wysłuchuje. Jakim stylem kierowania to można określić?
A. demokratyczny
B. nieingerujący
C. liberalny
D. autorytarny
ROL.05 Pytanie 17
Organizacja i prowadzenie prz…
Pracownik pokrywa pełny koszt składki
A. emerytalnej oraz rentowej
B. chorobowej oraz zdrowotnej
C. emerytalnej oraz wypadkowej
D. rentowej oraz wypadkowej
ROL.04 Pytanie 18
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podczas inwentaryzacji w magazynie pasz odnotowano zapasy kukurydzy wynoszące 2 200 kg oraz jęczmienia 1 800 kg. Zgodnie z kartotekami magazynowymi zapasy są następujące: kukurydza 2 000 kg i jęczmień 2 000 kg. W arkuszu inwentaryzacyjnym zauważono
A. niedobór kukurydzy oraz nadwyżkę jęczmienia
B. nadwyżkę kukurydzy oraz niedobór jęczmienia
C. niedobór kukurydzy oraz jęczmienia
D. nadwyżkę kukurydzy oraz jęczmienia
ROL.04 Pytanie 19
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Rolnik, który jest ryczałtowym podatnikiem VAT, zobowiązany jest do przechowywania faktur przez
A. 10 lat
B. 8 lat
C. 5 lat
D. 7 lat
ROL.04 Pytanie 20
Prowadzenie produkcji rolnicz…
O problemie z funkcjonowaniem sieci drenarskiej świadczą
A. wypływania z wylotu drenarskiego klarownej, czystej wody
B. szybkie wysychanie gleby na wiosnę
C. brak lub minimalny odpływ wody z wylotów drenarskich podczas intensywnych opadów
D. silny odpływ wody z wylotów drenarskich przy obfitym deszczu
ROL.04 Pytanie 21
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jak jest skonstruowany kolektor w urządzeniu do udoju?
A. rozkładany w celu ułatwienia czyszczenia
B. nierozkładany w celu uzyskania ciśnienia zmiennego
C. rozkładany w celu ustawienia częstotliwości pulsacji dojarki
D. nierozkładany w celu zapobiegania zakażeniom bakteryjnym mleka
ROL.04 Pytanie 22
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Powierzchnie podłóg w korytarzach obiektów inwentarskich powinny charakteryzować się
A. nachyleniem 10° w kierunku drzwi wyjściowych
B. szczelinami, ułatwiającymi czyszczenie
C. gładkością, nienasiąkliwością, minimalizowaniem poślizgu
D. przezroczystością, przepuszczalnością
ROL.04 Pytanie 23
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby oczyścić materiał siewny zbóż z uszkodzonych ziarniaków, należy wykorzystać
A. płótniarkę
B. żmijkę
C. tryjer
D. młynek
ROL.04 Pytanie 24
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Utrata masy ciała oraz asymetryczne porażenie kończyn (w pozycji szpagatu) i ogólne objawy wyniszczenia u kur wskazują na
A. ospę
B. chorobę Mareka
C. chorobę Gumboro
D. kolibakteriozę
ROL.04 Pytanie 25
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Możliwością rozwoju dla producenta owoców i warzyw, który prowadzi dużą produkcję, jest
A. posiadanie nowoczesnych urządzeń do zbioru owoców i warzyw
B. wzrost zapotrzebowania na owoce i warzywa
C. wzrost kosztów środków ochrony roślin używanych w produkcji
D. wysoka wydajność oraz dobra jakość uprawianych owoców i warzyw
ROL.04 Pytanie 26
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Minimalna odległość, w jakiej osoby postronne powinny znajdować się od pracujących kosiarek rotacyjnych, wynosi
A. 30 m
B. 20 m
C. 40 m
D. 50 m
ROL.05 Pytanie 27
Organizacja i prowadzenie prz…
Osoba chcąca otworzyć sklep spożywczy powinna uzyskać pozwolenie
A. starosty
B. Sanepidu
C. wójta lub burmistrza
D. Ministra Rolnictwa
ROL.04 Pytanie 28
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Ziarno zbóż o wysokiej zawartości glutenu staje się po przetworzeniu surowcem cennym dla przemysłu
A. gorzelniany
B. piwowarski
C. winiarski
D. piekarniczy
ROL.05 Pytanie 29
Organizacja i prowadzenie prz…
Elementy robocze, które w trakcie działania maszyny są poruszane, powinny koniecznie być wyposażone w
A. balustrady ochronne
B. wyłączniki stanowiskowe
C. fartuchy ochronne
D. osłony ochronne
ROL.04 Pytanie 30
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jednym z metod ograniczania erozji gleby na górskich stokach jest
A. montaż urządzeń do pomiaru siły wiatru
B. dzielenie stoków na niewielkie powierzchnie uprawne
C. zakładanie na stokach trwałych użytków zielonych
D. instalowanie na stokach urządzeń melioracyjnych
ROL.04 Pytanie 31
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podstawową operacją konserwacyjną studzienek drenarskich jest
A. zdejmowanie pokryw na okres zimowy
B. sprawdzanie drożności zbieraczy
C. usuwanie osadów z dna studzienki
D. uszczelnianie wnętrza studzienki
ROL.04 Pytanie 32
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najważniejszym źródłem przeciwciał dla organizmu cielęcia tuż po narodzinach jest
A. preparat witaminowy.
B. preparat zastępujący mleko.
C. prefiks.
D. siara.
ROL.04 Pytanie 33
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Efektywnym sposobem na zwalczanie wołka zbożowego w wypełnionym silosie jest
A. fumigacja magazynu środkiem do dezynsekcji zbóż
B. podniesienie temperatury przechowywania
C. użycie karmnika deratyzacyjnego
D. dezynfekcja pomieszczenia
ROL.05 Pytanie 34
Organizacja i prowadzenie prz…
Produkcja kefiru ma miejsce w wyniku poddania mleka krowiego
A. dyfuzji
B. fermentacji
C. zagęszczaniu
D. ekstrakcji
ROL.04 Pytanie 35
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podaj kolejność przepływu moczu w układzie wydalniczym, zaczynając od jego wytwarzania.
A. Nerki, pęcherz moczowy, moczowody, cewka moczowa
B. Nerki, moczowody, pęcherz moczowy, cewka moczowa
C. Cewka moczowa, moczowody, nerki, pęcherz moczowy
D. Moczowody, nerki, pęcherz moczowy, cewka moczowa
ROL.05 Pytanie 36
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie są obowiązki kadry zarządzającej w firmie?
A. negocjacja cen, reklamowanie, reprezentowanie, kontrolowanie magazynu
B. planowanie, organizowanie, nadzorowanie, kontrola
C. rekrutacja pracowników, sprzedaż produktów, nadzór nad maszynami
D. reklamowanie, organizowanie, zakupy towarów, kształcenie pracowników
ROL.05 Pytanie 37
Organizacja i prowadzenie prz…
Początkowa wartość środka trwałego wynosi 60 000,00 zł. Jaką wartość osiągnie ten środek po 10 latach eksploatacji, jeśli jego okres amortyzacji wynosi 15 lat?
A. 50 000,00 zł
B. 40 000,00 zł
C. 30 000,00 zł
D. 20 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 38
Organizacja i prowadzenie prz…
Składnikami tradycyjnego modelu marketingu mix, które umożliwiają wpływanie na rynek, są:
A. surowiec, towar, dystrybucja, promocja
B. produkt, cena, dystrybucja, promocja
C. towar, cena, dystrybucja, sprzedaż
D. produkt, cena, transport, promocja
ROL.05 Pytanie 39
Organizacja i prowadzenie prz…
Frytki wyprodukowano i zamrożono w dniu 1.11.2017 r. W chłodni panuje stała temperatura -12°C. Mogą one być przechowywane do
Okres przechowywania frytek w zależności od temperatury | |
Temperatura w °C | Długość przechowywania w miesiącach |
-12 | 9 |
-18 | 18 |
Powyżej-18 | Do 24 |
A. 31.03.2018 r.
B. 31.07.2018 r.
C. 30.03.2019 r.
D. 31.07.2019 r.
ROL.04 Pytanie 40
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Która roślina jest odpowiednia do siewu w życie, na lekkich glebach?
A. lucerna chmielowa
B. esparceta
C. koniczyna białoróżowa
D. seradela