Filtrowanie pytań
ROL.04 Pytanie 1
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. produkcyjność.
B. laktacja.
C. mleczność.
D. użytkowość.
ROL.04 Pytanie 2
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zmianowanie roślin zaplanowane na kilka lat na określone pola gospodarstwa - to
A. rotacja.
B. monokultura.
C. następstwo.
D. płodozmian.
ROL.04 Pytanie 3
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Temperatura minimalna wymagana podczas kiełkowania kukurydzy waha się w granicach
A. 11 - 14 stopni C
B. 1 - 4 stopni C
C. 5 - 7 stopni C
D. 8 - 10 stopni C
ROL.04 Pytanie 4
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Mroźny wiatr, przy braku okrywy śnieżnej, powoduje zimą na plantacji roślin ozimych
A. wysmalanie.
B. wyprzenie.
C. wymarzanie.
D. wymakanie.
ROL.04 Pytanie 5
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Rejony w Polsce o najwyższej rocznej sumie opadów atmosferycznych - to
A. Pojezierze Pomorskie.
B. Nizina Śląska.
C. Wyżyna Lubelska.
D. Kujawy.
ROL.04 Pytanie 6
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W stosunku do budynków mieszkalnych - budynki inwentarskie powinny być usytuowane od strony
A. przeciwnej do dominującego kierunku wiatrów.
B. północnej.
C. południowej.
D. szczytu budynku mieszkalnego.
ROL.04 Pytanie 7
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Właściwa temperatura w porodówce dla krów powinna wynosić
A. 15 - 18 stopni C
B. 10 - 18 stopni C
C. 16 - 20 stopni C
D. 8 - 16 stopni C
ROL.04 Pytanie 8
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Polifoska jest to nawóz
A. fosforowy.
B. wieloskładnikowy.
C. potasowy.
D. jednoskładnikowy.
ROL.04 Pytanie 9
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Który z nawozów można stosować dolistnie w formie wodnego roztworu.
A. Saletra amonowa.
B. Mocznik.
C. Siarczan amonu.
D. Saletrzak.
ROL.04 Pytanie 10
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W przypadku nierównomiernego lub opóźnionego dojrzewania bobiku, przed zbiorem kombajnem, konieczne jest zastosowanie
A. deflorantów.
B. defoliantów.
C. desykantów.
D. repelentów.
ROL.04 Pytanie 11
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podawanie mieszanek pełnoporcjowych zwierzętom gospodarskim jest żywieniem
A. tradycyjnym.
B. zróżnicowanym.
C. pełnodawkowym.
D. mieszanym.
ROL.04 Pytanie 12
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Długość sieczki ze słomy, do sporządzenia obroku dla koni, powinna wynosić
A. 3 cm
B. 10 cm
C. 5 cm
D. 8 cm
ROL.04 Pytanie 13
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Deficyt magnezu u zbóż w czasie ich wzrostu jest symptomem choroby zwanej
A. paciorkowatością.
B. chorobą nowin.
C. suchą zgnilizną.
D. pleśnią śniegową.
ROL.04 Pytanie 14
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Pęcherze na koronie i piętkach racic, temperatura ciała 40,5 stopni C - to charakterystyczne objawy
A. pryszczycy.
B. brucelozy.
C. pomoru klasycznego.
D. grypy.
ROL.04 Pytanie 15
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Żółte lub pomarańczowe brodawki, ułożone na ogół w paski wzdłuż nerwów liści pszenicy i pszenżyta są objawami rdzy
A. brunatnej.
B. żółtej.
C. źdźbłowej.
D. koronowej.
ROL.04 Pytanie 16
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Największych nakładów pracy na jednostkę powierzchni wymaga produkcja
A. zbóż.
B. traw nasiennych.
C. buraków cukrowych.
D. rzepaku.
ROL.04 Pytanie 17
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Buraki cukrowe zbierane w październiku są nieodpowiednim przedplonem dla pszenicy ozimej ponieważ
A. powodują zachwaszczenie gleby.
B. przesuszają glebę.
C. schodzą za późno z pola.
D. zakwaszają glebę.
ROL.04 Pytanie 18
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do produkcji brojlerów kurzych najbardziej przydatna jest rasa
A. Leghorn.
B. Sussex.
C. Dominant White Cornish.
D. Zielononóżka kuropatwiana.
ROL.04 Pytanie 19
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zespół uprawek przedsiewnych wykonywanych jesienią rozpoczyna
A. włókowanie.
B. bronowanie.
C. talerzowanie.
D. orka siewna.
ROL.04 Pytanie 20
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W celu uniknięcia wzajemnych urazów zwierząt i zmniejszenia niebezpieczeństwa dla obsługi, w systemie wolnostanowiskowego utrzymania bydła przeprowadza się zabieg
A. dekoronizacji.
B. korekcji racic.
C. kolczykowania.
D. tatuowania.
ROL.04 Pytanie 21
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zawartość drobnoustrojów w 1 ml mleka surowego klasy ekstra nie może przekraczać
A. 200 tys.
B. 400 tys.
C. 300 tys.
D. 100 tys.
ROL.04 Pytanie 22
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Które kryterium jest najwłaściwsze przy podejmowaniu decyzji o użyciu pestycydów w uprawie towarowej zbóż?
A. Rodzaj powstałych uszkodzeń.
B. Faza rozwojowa rośliny chronionej.
C. Pierwsze objawy choroby.
D. Próg ekonomicznej szkodliwości.
ROL.04 Pytanie 23
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do zbioru kukurydzy z przeznaczeniem na kiszonkę należy użyć
A. samobieżnej sieczkarni polowej.
B. kosiarki rotacyjnej.
C. prasy zwijającej.
D. przetrząsaczo - zgrabiarki.
ROL.04 Pytanie 24
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Narzędzie, które wyrównuje powierzchnię, niszczy skorupę oraz rozkrusza bryły gleby - to
A. brona.
B. wał gładki.
C. pług.
D. wał wgłębny.
ROL.04 Pytanie 25
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Obcinanie ogonków u jagniąt należy wykonać w wieku
A. do końca 2-go tygodnia.
B. zaraz po urodzeniu.
C. 3-4 tygodni.
D. po 2 miesiącach.
ROL.04 Pytanie 26
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na ilość wody zmagazynowanej w glebie w okresie zimowym dodatnio wpływa
A. orka wiosenna.
B. orka przedzimowa.
C. kultywatorowanie.
D. włókowanie.
ROL.04 Pytanie 27
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Słodyszek rzepakowiec jest szkodnikiem
A. pszenicy jarej.
B. buraka cukrowego.
C. ziemniaków.
D. rzepaku ozimego.
ROL.04 Pytanie 28
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najlepszą rasą bydła do produkcji opasów jest
A. jersey.
B. limousine.
C. nizinna czarno-biała.
D. holsztyńsko-fryzyjska.
ROL.04 Pytanie 29
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do sporządzania mieszanek pełnoporcjowych dla tuczników mięsnych, przy udziale własnych śrut zbożowych należy stosować
A. ziemniaki parowane.
B. serwatkę.
C. koncentraty białkowe.
D. kiszonkę z kukurydzy na CCM.
ROL.04 Pytanie 30
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Ile zaprawy nasiennej potrzeba do zaprawienia 1,5 t ziarna zbóż, jeżeli instrukcja stosowania zaprawy podaje, że do zaprawienia 100 kg ziarna należy użyć 200 g zaprawy.
A. 3000 g
B. 300 g
C. 1500 g
D. 1000 g
ROL.04 Pytanie 31
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Paszport zwierzęcia ubitego w rzeźni należy
A. dostarczyć do właściwego Urzędu Gminy.
B. przechowywać w domu do okazania.
C. przechowywać w biurze rzeźni.
D. dostarczyć do właściwego Biura Powiatowego ARiMR.
ROL.04 Pytanie 32
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Groźną chorobą zawodową rolników przenoszoną przez kleszcze jest
A. bruceloza.
B. wścieklizna.
C. toksoplazmoza.
D. borelioza.
ROL.04 Pytanie 33
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Właściwa temperatura i wilgotność składowania jaj wylęgowych powinna wynosić
A. 21 - 25 stopni C i 75%
B. 10 - 15 stopni C i 70%
C. 17 - 20 stopni C i 70%
D. 4 - 8 stopni C i 65%
ROL.04 Pytanie 34
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zbiorniki na płynne odchody zwierzęce powinny mieć
A. przepuszczalne dno i ściany.
B. nieprzepuszczalne dno, przepuszczalne ściany.
C. nieprzepuszczalne ściany, przepuszczalne dno.
D. nieprzepuszczalne dno i ściany.
ROL.04 Pytanie 35
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W przypadku zagrożenia wystąpieniem choroby zakaźnej u zwierząt, obowiązkiem ustawowym posiadacza zwierząt oraz osób stykających się z nimi jest
A. odizolować od stada podejrzane zwierzęta trzymając je na okólniku.
B. niezwłocznie powiadomić o podejrzeniu choroby Państwową Inspekcję Weterynaryjną lub najbliższy zakład lecznicy dla zwierząt.
C. uprzedzić sąsiadów o zagrożeniu chorobą zakaźną.
D. niezwłocznie zawiadomić sołtysa o podejrzeniu wystąpienia choroby.
ROL.04 Pytanie 36
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Popularna na wsi choroba - alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych, tzw. płuco rolnika - wywoływana jest przez
A. wirusy przenoszone przez gryzonie.
B. bakterię rozwijającą się w spleśniałych samozagrzanych paszach.
C. tasiemca.
D. włośnią spiralnego.
ROL.04 Pytanie 37
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W przypadku zachorowania konia na ochwat, przed przyjazdem lekarza weterynarii należy
A. ochłodzić nogi konia poprzez zastosowanie zimnych okładów.
B. rozgrzewać nogi konia poprzez ciepłe okłady.
C. rozetrzeć koronki.
D. okryć derką i zadanie siana.
ROL.04 Pytanie 38
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Pionowy układ zróżnicowanych poziomów glebowych nazywamy
A. składem mechanicznym gleby.
B. profilem gleby.
C. układem gleby.
D. strukturą gleby.
ROL.04 Pytanie 39
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Optymalna temperatura i wilgotność względna w chlewni dla loch karmiących powinna wynosić
A. temperatura 18 stopni C, wilgotność 86%
B. temperatura 20 stopni C, wilgotność 70%
C. temperatura 23 stopnie C, wilgotność 60%
D. temperatura 15 stopni C, wilgotność 75%
ROL.04 Pytanie 40
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Nawozy wapniowe najlepiej zastosować
A. pod wiosenne zabiegi uprawowe.
B. jesienią razem z obornikiem pod orkę przykrywającą obornik.
C. późną jesienią pod orkę przedzimową.
D. po żniwach pod podorywkę.