Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. 61 - 70°C
B. 51 - 60°C
C. 40 - 50°C
D. 71 - 80°C
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Który z dostępnych w gospodarstwie środków chemicznej ochrony roślin stosuje się w uprawie pszenicy ozimej w celu ochrony przed chorobami grzybowymi?
| Środki ochrony roślin dostępne w gospodarstwie | |
| Fungicyd | Adexar Plus |
| Herbicyd | Biathlon 4D |
| Insektycyd | Fastac 10 AC |
| Rodentycyd | Klerat K |
A. Adexar Plus.
B. Biathlon 4 D.
C. Klerat K.
D. Fastac 10 AC.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie środki stosuje się do walki z alternariozą oraz zarazą ziemniaka?
A. fungicydy.
B. pestycydy.
C. środki chwastobójcze.
D. rodentycydy.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podczas budowy zakładu przetwórczego doszło do osunięcia się rusztowania, w wyniku czego 4 osoby doznały obrażeń. Inspektor bhp sporządził raport dotyczący wypadku zbiorowego. Wypadek zbiorowy w pracy definiuje się jako zdarzenie, w wyniku którego poszkodowanych jest co najmniej
A. 5 osób
B. 3 osoby
C. 2 osoby
D. 8 osób
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką odległość należy zachować pomiędzy płytą gnojową a silosami na kiszonkę?
A. 20 m
B. 30 m
C. 10m
D. 15 m
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do metod bezpośredniego zwalczania chorób roślin zalicza się
A. stosowanie kwalifikowanego materiału siewnego.
B. zaprawianie nasion.
C. właściwe zmianowanie.
D. kwarantannę.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Osoba zatrudniona w chłodni przy mrożeniu owoców i warzyw ma prawo do otrzymania od swojego pracodawcy odpowiedniej odzieży ochronnej oraz gorącego posiłku. Skąd to wynika?
A. z zakresu obowiązków pracownika
B. z regulaminu pracy w chłodni
C. z przepisów Kodeksu pracy
D. z zawartej umowy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Okres wegetacji wczesnych ziemniaków wynosi 90 dni. Dobierz środek do zwalczania stonki ziemniaczanej, który można zastosować w 60. dniu wegetacji.
| Środek chemiczny | Okres karencji środka |
|---|---|
| Insektycyd I | do 14 dni |
| Insektycyd II | do 21 dni |
| Insektycyd III | do 35 dni |
| Insektycyd IV | do 50 dni |
A. Tylko insektycyd IV.
B. Insektycyd I i II.
C. Tylko insektycyd I.
D. Insektycyd III i IV.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do zwalczania mszyc w uprawach roślin zaleca się stosowanie środków owadobójczych o działaniu
A. wgłębnym
B. układowym
C. oddechowym
D. doglebowym
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Największe ryzyko zatrutymi podczas niewłaściwego użycia insektycydów w czasie kwitnienia roślin uprawnych dotyczą
A. ryb oraz organizmów wodnych
B. pożytecznych mikroorganizmów glebowych
C. zwierzyny leśnej oraz łownych
D. pszczół oraz owadów zapylających
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Największe ryzyko wypadku w kombajnie zbożowym generuje zespół
A. napędowy
B. jezdny
C. żniwny
D. młócący
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podczas zbioru zbóż w gospodarstwie rolnym, operator kombajnu doznał złamania ręki. Jakie powinny być pierwsze kroki w udzielaniu mu pomocy?
A. unieruchomić uszkodzoną kończynę
B. przeprowadzić sztuczne oddychanie oraz podać leki przeciwbólowe
C. skontaktować się z bezpośrednim przełożonym, który udzieli mu pomocy
D. powiadomić jego lekarza rodzinnego
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W ochronie roślin, wykorzystanie zdrowego i wolnego od zanieczyszczeń materiału siewnego w celu redukcji chorób, zalicza się do metod
A. hodowlanych
B. mechanicznych
C. biologicznych
D. agrotechnicznych
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Przechowywanie akt osobowych pracownika odbywa się przez okres
A. 25 lat
B. 50 lat
C. 15 lat
D. 5 lat
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Przed każdym zasiedleniem kojca dla cieląt przeprowadza się dezynfekcję pomieszczenia, aby
A. wyeliminować gryzonie.
B. zmniejszyć poziom szkodliwych gazów.
C. zlikwidować szkodliwe owady.
D. zniszczyć mikroorganizmy chorobotwórcze.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie jest optymalne nawilżenie przechowywanego ziarna?
A. 20%
B. 18%
C. 16%
D. 14%
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie kryterium jest najbardziej odpowiednie przy podejmowaniu decyzji o zastosowaniu pestycydów w produkcyjnej uprawie zbóż?
A. Próg ekonomicznej szkodliwości
B. Typ wystąpienia uszkodzeń
C. Pojawienie się pierwszych symptomów choroby
D. Etap rozwoju rośliny objętej ochroną
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W trakcie prac w polu doszło do wypadku z udziałem traktorzysty. Od czego należy zacząć udzielanie pierwszej pomocy?
A. ochrony przestrzeni wypadku do przybycia policji
B. umiejscowienia poszkodowanego w pozycji bocznej
C. oceny kondycji zdrowotnej poszkodowanego
D. ochrony przestrzeni wypadku do przybycia medyka
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby zapobiec zatruciom pokarmowym ludzi i zwierząt po spożyciu roślin poddanych zabiegom chemicznej ochrony, konieczne jest
A. stosowanie rotacji pestycydów
B. przestrzeganie okresu prewencji
C. używanie pestycydów systemicznych
D. przestrzeganie okresu karencji
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Często występująca na terenach wiejskich choroba - alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych, znane jako płuco rolnika - jest spowodowana przez
A. włośnię spiralnego
B. tasiemca
C. wirusy przenoszone przez gryzonie
D. bakterię rozwijającą się w spleśniałych samozagrzanych paszach
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W budynku biurowym firmy często zdarzają się przerwy w dostawie energii elektrycznej. Aby uniknąć utraty danych, które są wprowadzane do komputera, pracownik obsługujący ten komputer powinien
A. stosować krótkie przerwy w pracy komputera
B. poprosić szefa o zakup nowocześniejszego komputera
C. na bieżąco sporządzać ręczne notatki
D. na bieżąco archiwizować zapisy na dysku twardym
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W trakcie przewozu przyczepy dwuosiowej obciążonej ciągnikiem, zbyt małe ciśnienie w układzie pneumatycznym pojazdu może skutkować
A. blokowaniem kół przyczepy
B. awarią turbosprężarki w silniku ciągnika
C. zapowietrzeniem układu zasilania ciągnika
D. brakiem hamulców w przyczepie
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką maksymalną wysokość pryzmy można osiągnąć, układając worki z paszą ręcznie?
A. 10,5 m
B. 40,0 cm
C. 50,0 cm
D. 1,5 m
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Surowe mleko krowie, które ma być używane do produkcji mleka do picia, mleka fermentowanego, twarogu, galaretek mlecznych oraz śmietany, nie może mieć w 1 ml więcej komórek somatycznych niż
A. 300 000
B. 200 000
C. 100 000
D. 400 000
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zaleca się ustawienie opryskiwacza na większe krople cieczy podczas stosowania
A. fungicydów
B. herbicydów doglebowych
C. herbicydów dolistnych
D. insektycydów
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby zapobiec wzajemnym zranieniom zwierząt oraz zredukować ryzyko dla personelu, w systemie utrzymywania bydła w wolnostanowiskowym trybie wykonuje się zabieg
A. tatuowania
B. kolczykowania
C. dekoronizacji
D. korekcji racic
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką temperaturę powinno mieć mleko przeznaczone do sprzedaży w momencie odbioru z gospodarstwa?
A. raz na dobę - do 10 °C
B. co dwa dni - do 6 °C
C. do 12 h od udoju - do 15 °C
D. do 6 h od udoju - do 20 °C
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W ochronie roślin, aby zredukować występowanie chorób, zastosowanie zdrowego oraz czystego materiału siewnego jest uznawane za metodę
A. hodowlaną.
B. agrotechniczną.
C. biologiczną.
D. mechaniczną.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zanim do chlewni wprowadzi się nową grupę świń, należy przeprowadzić dezynfekcję pomieszczenia w celu
A. zniszczenia chorobotwórczych mikroorganizmów
B. eliminacji szkodliwych insektów
C. obniżenia stężenia amoniaku
D. zwalczania gryzoni
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W oborach, gdzie zwierzęta mają swobodny dostęp, aby uniknąć wzajemnego zranienia, przeprowadza się czynność
A. odrobaczania
B. korygowania racic
C. dekoronizacji
D. dezynfekcji
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Dokument potwierdzający dla rolnika, który uprawnia do stosowania środków ochrony roślin, wydany 20 lutego 2018 roku, jest ważny do daty
A. 20.02.2021 r.
B. 20.02.2023 r.
C. 20.08.2018 r.
D. 20.02.2019 r.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Minimalna odległość, w jakiej osoby postronne powinny znajdować się od pracujących kosiarek rotacyjnych, wynosi
A. 30 m
B. 50 m
C. 40 m
D. 20 m
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W celu zlikwidowania pleśni śniegowej, która występuje na roślinach ozimych, należy przeprowadzić
A. wałowanie
B. bronowanie
C. orkę
D. talerzowanie
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do ochrony przed chorobami grzybowymi w uprawach zbóż stosuje się preparaty
A. herbicydy
B. insektycydy
C. fungicydy
D. rodentycydy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na podstawie danych z tabeli wskaż preparat, który należy zastosować przed zbiorem rzepaku, w celu przyśpieszenia dojrzewania nasion.
| Środki ochrony roślin dostępne w gospodarstwie | |
|---|---|
| Herbicydy | Navigator 360 SL |
| Fungicydy | Agristar 250 SC |
| Insektycydy | Inazuma 130 WG |
| Desykanty | Reglone 200 SL |
A. Inazuma 130 WG
B. Reglone 200 SL
C. Agristar 250 SC
D. Navigator 360 SL
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Rolnik sprzedający bezpośrednio żywność roślinną ma obowiązek zarejestrować swoją działalność w
A. Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
B. Powiatowym Inspektoracie Weterynarii
C. Powiatowym Inspektoracie Sanitarnym
D. Wydziale ds. Działalności Gospodarczej urzędu gminy
ROL.04 Pytanie 117
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najbardziej bezpieczną metodą dojenia krów jest dój
A. w hali udojowej.
B. przez piąstkowanie.
C. robotem udojowym
D. mechaniczny na miejscach.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Infekcja brucelozą może wystąpić w wyniku
A. spożywania mleka oraz mięsa pochodzącego od zarażonych krów
B. kontaktowania się z chorymi zwierzętami lub udzielania im pomocy
C. konsumpcji mięsa pochodzącego od zarażonych owiec
D. jedzenia jajek lub mięsa od zakażonych kur
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii dotyczy pasztetów drobiowych, których termin minimalnej trwałości upływa dnia
| Komunikat prasowy Głównego Lekarza Weterynarii nr 16 w związku z otrzymaniem pierwszych wyników badań wieprzowiny pochodzącej z Irlandii w kierunku dioksyn. |
| (Wyciąg) |
| Informuję, że do godziny 15-ej dnia 23 grudnia 2008 roku, Główny Lekarz Weterynarii otrzymał kolejne listy produktów, które muszą zostać wycofane z rynku. |
| Produkty te były wyprodukowane w zakładzie Wytwórnia Żywności, 00-000 Warszawa ul. Rozszerzona 3. |
| Dotyczy to produktów znajdujących się w handlu i wytworzonych między: |
| 18.10.08 a 06.11.08, z datą minimalnej trwałości od 18.10.10 do 06.11.10: pasztet z drobiu z papryką (131 g), pasztet z drobiu firmowy (131 g i 250 g), pasztet z drobiu z zielonym pieprzem (131 g), pasztet z drobiu z pomidorami (131 g i 250 g), pasztet z drobiu z pieczarkami (131 g i 250 g), pasztet z drobiu z majerankiem (131 g); |
A. 18 października 2008 r.
B. 23 grudnia 2008 r.
C. 6 listopada 2008 r.
D. 6 listopada 2010 r.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Przegląd techniczny systemu solarnego należy realizować co jaką ilość czasu?
A. co sześć miesięcy
B. co pięć lat
C. co dwa lata
D. raz w roku