Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 121
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Praca w warunkach niskich temperatur może prowadzić do wystąpienia schorzeń

A. zakaźnych
B. reumatycznych
C. odzwierzęcych
D. alergicznych
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby zminimalizować rozwój mikroorganizmów, mleko surowe zbierane co drugi dzień z gospodarstwa powinno być schłodzone do temperatury nieprzekraczającej

A. 8°C w ciągu 6 godzin po udoju
B. 8°C w ciągu 2 godzin po udoju
C. 6°C w ciągu 2 godzin po udoju
D. 10°C w ciągu 8 godzin po udoju
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Oblicz, jaką ilość preparatu należy użyć do przeprowadzenia suchej dezynfekcji ściółki w kojcu porodowym o powierzchni 3,5 m2 dla lochy, gdy optymalna dawka wynosi 100 g/1 m2 podłogi?

A. 1 000 g
B. 100 g
C. 350 g
D. 700 g
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W obrębie gospodarstwa rolnego płynne nawozy naturalne powinny być

A. systematycznie wywożone na pole
B. trzymane na płycie gnojowej obok obornika
C. aplikowane na pole na zamarzniętą ziemię
D. przechowywane w hermetycznych zbiornikach
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zatrudnienie młodych pracowników do pracy z chemicznymi środkami ochrony roślin jest

A. dozwolone jedynie przez 6 godzin dziennie
B. zupełnie zakazane
C. dozwolone, gdy młodociany osiągnie 16 lat
D. dozwolone wyłącznie w towarzystwie osoby dorosłej
ROL.04 Pytanie 127
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W sytuacji wystąpienia intensywnego krwotoku z nosa, jak należy postąpić z poszkodowanym?

A. położyć go na plecach
B. umieścić w pozycji bezpiecznej
C. posadzić z głową pochyloną do przodu i nałożyć zimny okład na nos
D. posadzić z głową pochyloną do przodu i nałożyć gorący okład na nos
ROL.04 Pytanie 128
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Co należy zrobić w pierwszej kolejności po porażeniu prądem elektrycznym?

A. wykonać sztuczne oddychanie
B. zasięgnąć pomocy lekarskiej
C. odłączyć poszkodowanego od źródła prądu
D. zapewnić drożność dróg oddechowych
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Prędkość ruchu powietrza w pomieszczeniach dla warchlaków w okresie letnim powinna wynosić

Grupa wiekowa trzody chlewnejPrędkość ruchu powietrza (m/sek)
LatoZima
Prosięta ok. 14 dniowych0,20,15
Warchlaki0,30,2
Lochy karmiące0,40,2
Tuczniki0,40,2
Knury0,50,3

A. 0,40 m/sek
B. 0,20 m/sek
C. 0,15 m/sek
D. 0,30 m/sek
ROL.04 Pytanie 131
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jak powinna wyglądać prawidłowa postawa podczas pracy przy komputerze?

A. stopy oparte o podłogę i plecy przylegające do oparcia
B. stopy oparte o podnóżek i plecy nachylone do przodu
C. stopy oparte o podnóżek i pozycja wyprostowana
D. stopy oparte o podłogę i plecy nachylone do przodu
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do prowadzenia dorosłego byka (powyżej 12 miesięcy), należy stosować

A. tyczkę o długości nie mniejszej niż 140 cm, przymocowaną do pierścienia nosowego
B. solidny łańcuch o długości co najmniej 150 cm, przypięty do szyi zwierzęcia
C. atestowaną linkę o długości minimum 150 cm, przywiązaną do pierścienia nosowego
D. wytrzymałe łańcuchy o długości nie krótszej niż 150 cm, uwiązane do pierścienia nosowego
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zagrożenia zdrowotne związane z używaniem nawozów mineralnych mogą wynikać z

A. higroskopijnością nawozów krystalicznych
B. pylistości nawozów fosforowych
C. wybuchowości nawozów saletrzanych
D. eutrofizacji wód powierzchniowych i gruntowych
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie danych zawartych w tabeli określ w jakiej temperaturze maksymalnej powinno być przechowywane mleko surowe.

Maksymalna temperatura przechowywania lub transportu produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej
Rodzaj produktuTemperatura w °C
tuszki drobiowe, drobna zwierzyna łowna niewypatroszona;4
tusze grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej;7
mleko surowe i surowa śmietana;6
produkty rybołówstwa, z wyłączeniem żywych produktów rybołówstwa2

A. 2°C
B. 6°C
C. 8°C
D. 4°C
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Choroba, która pojawia się u rolników, czyli alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych, znane jako płuco rolnika, jest spowodowana przez

A. tasiemca
B. bakterię rozwijającą się w spleśniałych samozagrzanych paszach
C. włośnię spiralnego
D. wirusy przenoszone przez gryzonie
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Korzystając z opisu w ramce ustal wykonanie, których zabiegów ułatwi pozostawienie ścieżek przejazdowych podczas siewu rzepaku ozimego.

Siew rzepaku ozimego przeprowadza się przy pomocy siewników rzędowych lub punktowych. Nie należy rezygnować ze ścieżek przejazdowych, które ułatwiają przeprowadzenie kolejnych zabiegów (nawożenie, oprysk fungicydami i insektycydami). Pożądane są możliwie równomierne odległości między nasionami w rzędzie.

A. Opryskiwania pestycydami w celu ochrony przed słodyszkiem rzepakowym.
B. Podorywki z dwukrotnym bronowaniem.
C. Orki siewnej i przedsiewne nawożenie azotem.
D. Przyorania nawozów organicznych i nawożenie 60% solą potasową.
ROL.04 Pytanie 139
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką czynność należy wykonać jako pierwszą w sytuacji porażenia prądem elektrycznym?

A. powiadomienie pogotowia ratunkowego
B. kontrola akcji serca
C. zgłoszenie do pogotowia energetycznego
D. wyłączenie zasilania
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przed rozpoczęciem wykonywania zabiegów uprawowych z użyciem ciągnika, należy zadbać o bezpieczeństwo i

A. przeprowadzać pracę tylko w parach (po dwie osoby)
B. uczestniczyć w dwugodzinnym szkoleniu dotyczącemu BHP w rolnictwie
C. zweryfikować stan techniczny maszyny
D. sprawdzić i uzupełnić paliwo, a także wyregulować wałek odbioru mocy (WOM)
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najniższe straty jakościowe podczas produkcji i przechowywania kiszonki powstają w silosach

Straty jakościowe i ilościowe kiszonki (%) w zależności od rodzaju silosu
Rodzaj silosuStraty białkaStraty skrobiStraty ilościowe
Wieżowy gazoszczelny2,03,05 – 8
Wieżowy otwarty9,68,210 – 15
Przejazdowy9,78,625
Komorowy7,87.315 - 20

A. wieżowych gazoszczelnych.
B. komorowych.
C. wieżowych otwartych.
D. przejazdowych.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podczas inspekcji przeprowadzanej przez bhp w gospodarstwie, zauważono nieprawidłowości w realizacji zabiegów ochrony roślin. Osoba wykonująca zabieg nie miała na sobie odzieży ochronnej, co stwarzało bezpośrednie zagrożenie dla

A. zdrowia i życia pracownika.
B. osób, które będą miały kontakt z tym pracownikiem.
C. środowiska naturalnego roślin.
D. jakości przeprowadzonego zabiegu.