Filtrowanie pytań
Organizacja i prowadzenie prz…
A. gnicia
B. pleśnienia
C. czerstwienia
D. jełczenia
Organizacja i prowadzenie prz…
Dokumentem sprzedaży wydanym przez sprzedawcę, który nie jest podatnikiem VAT, a który stanowi dla nabywcy podstawę do rejestrowania zobowiązania wobec dostawcy, jest
A. czek
B. weksel
C. faktura zakupu
D. rachunek
Organizacja i prowadzenie prz…
Działalność związana ze sprzedażą produktów w sklepie firmowym to forma
A. handlowa
B. promocyjna
C. usługowa
D. logistyczna
Organizacja i prowadzenie prz…
Na zakończenie okresu rozliczeniowego saldo konta Rozrachunki z tytułu podatku VAT wyniosło Ct, co to oznacza?
A. nadwyżkę podatku VAT od zakupów w porównaniu do podatku VAT od sprzedaży
B. należność do odzyskania od urzędów skarbowych w zakresie podatku VAT
C. zobowiązanie wobec urzędów skarbowych związane z podatkiem VAT
D. nadwyżkę podatku VAT naliczonego w stosunku do podatku należnego
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakim procentem przeciętnego wynagrodzenia zostanie obciążony pracownik korzystający z zasiłku chorobowego w trakcie zwolnienia lekarskiego po wypadku w pracy?
A. 100%
B. 80%
C. 75%
D. 90%
Organizacja i prowadzenie prz…
Biuro rachunkowe generuje co miesiąc następujące wydatki:
- wynagrodzenia dla pracowników - 5 400,00 zł,
- czynsz za lokal - 600,00 zł,
- koszty energii elektrycznej - 300,00 zł,
- inne wydatki - 700,00 zł.
Jakie są roczne koszty prowadzenia działalności biura?
A. 84 000,00 zł
B. 54 000,00 zł
C. 74 000,00 zł
D. 64 000,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…
Oblicz, jaką ilość surowców należy zamówić do wyprodukowania 25 ton powideł, jeżeli do uzyskania 1 tony powideł śliwkowych potrzebne są 2 tony śliwek oraz 0,3 tony cukru?
A. 50 ton śliwek, 15 ton cukru
B. 25 ton śliwek, 7,5 tony cukru
C. 25 ton śliwek, 15 ton cukru
D. 50 ton śliwek, 7,5 tony cukru
Organizacja i prowadzenie prz…
Otręby, który są produktem ubocznym w przemyśle młynarskim, najczęściej znajdują zastosowanie w branży
A. spożywczej
B. paszowej
C. spirytusowej
D. browarniczej
Organizacja i prowadzenie prz…
Oblicz całkowite wynagrodzenie brutto pracownika, jeśli jego wynagrodzenie podstawowe wynosi 4000,00 zł, a dodatek motywacyjny to 20% wynagrodzenia podstawowego?
A. 4 800,00 zł
B. 4 600,00 zł
C. 5 000,00 zł
D. 4 400,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…
Określ udział środków obcych w ogólnej wartości dokonanych inwestycji.
| Środki trwałe | Źródła finansowania inwestycji | |
|---|---|---|
| kapitał własny | kapitał obcy | |
| Ziemia | 120 000 zł | 10 000 zł |
| Maszyny produkcyjne | 350 000 zł | - |
| Urządzenia produkcyjne | 250 000 zł | 160 000 zł |
| Samochody transportowe | 180 000 zł | 130 000 zł |
A. 10%
B. 25%
C. 30%
D. 45%
Organizacja i prowadzenie prz…
Koszty bezpośrednie wytworzenia 100 ton przecieru pomidorowego wynoszą 400 000,00 zł. Koszty pośrednie są równe 100 000,00 zł. Jaka jest całkowita cena produkcji 1 tony tego produktu?
A. 5 000,00 zł
B. 10 000,00 zł
C. 7 500,00 zł
D. 2 500,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…
Gdy podatek obliczany jest jako określony procent od uzyskanego dochodu, w jaki sposób przedsiębiorca dokonuje rozliczenia w zakresie podatku dochodowego?
A. karty podatkowej
B. ryczałtu ewidencjonowanego
C. zasad ogólnych
D. pełnej księgowości
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie jest uboczne wytwarzanie podczas produkcji smalcu?
A. Mączka kostna
B. Podroby
C. Szczecina
D. Skwarki
Organizacja i prowadzenie prz…
Czym jest kapitał własny?
A. pożyczka
B. wkład założycielski
C. kredyt inwestycyjny
D. zobowiązanie
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorstwo zakłada z roku na rok stałą dynamikę wzrostu liczby zatrudnionych pracowników. Na podstawie danych przedstawionych w tabeli określ planowaną liczbę pracowników w 2017 roku.
| Rok | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 |
|---|---|---|---|---|
| Liczba pracowników | 100 | 110 | 121 | ? |
A. 142
B. 125
C. 122
D. 133
Organizacja i prowadzenie prz…
Na wartość wypiekową mąki wpływa jej zawartość
A. skrobi.
B. sacharozy.
C. glutenu.
D. włókna.
Organizacja i prowadzenie prz…
Osoba zakładająca jednoosobową działalność gospodarczą powinna złożyć formularz
A. o rejestrację podatnika w zakresie podatku od towarów i usług (VAT)
B. o wpis do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, którą prowadzi Minister Gospodarki
C. o wpis do Ewidencji Działalności Gospodarczej, którą prowadzi Wójt, Burmistrz lub Prezydent Miasta
D. o rejestrację w Krajowym Rejestrze Sądowym
Organizacja i prowadzenie prz…
Wskaż transakcję gospodarczą, która prowadzi do obniżenia sumy bilansowej?
A. Sprzedaż towaru za gotówkę
B. Spłata kredytu z konta bankowego
C. Zakup towaru z odroczoną płatnością
D. Sprzedaż towaru z odroczoną płatnością
Organizacja i prowadzenie prz…
Producent znanej marki jogurtów postanowił zbadać przyczyny spadku sprzedaży swoich produktów. Zespół osób obserwował i rejestrował, które jogurty wybierali klienci oraz jak były one ułożone na półce ekspozycyjnej. Ta metoda analizy rynku nazywa się
A. obserwacja
B. eksperymentem
C. wywiad grupowy
D. ankieta
Organizacja i prowadzenie prz…
Operacja gospodarcza, która nie wpływa na bilans, to
A. spłata kredytu w gotówce
B. uzyskanie krótkoterminowego kredytu
C. sprzedaż towarów za gotówkę
D. spłata zobowiązań przelewem z konta bieżącego
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie saldo początkowe mają konta bilansowe pasywne po stronie?
A. Ma (Ct) i Wn (Dt)
B. Ma (Ct) lub Wn (Dt)
C. Wn (Dt)
D. Ma (Ct)
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca ma podejrzenia, że pracownicy mogli popełnić kradzież. Aby oszacować straty, powinien zrealizować inwentaryzację
A. doraźną
B. systematyczną
C. wyrywkową
D. cykliczną
Organizacja i prowadzenie prz…
Przechowywanie w roztworze wapnia oraz w niskotemperaturowych warunkach to sposoby na wydłużenie świeżości
A. ryb.
B. mięsa.
C. sera.
D. jaj.
Organizacja i prowadzenie prz…
W Polsce wynagrodzenie pracownika powinno być co najmniej równe
A. połowie średniego wynagrodzenia w kraju
B. średniej pensji w kraju
C. prawnie określonej płacy minimalnej
D. średniej pensji w danej dziedzinie
Organizacja i prowadzenie prz…
W zakładach zajmujących się produkcją żywności, jakie są wymagania dotyczące badań sanitarno-epidemiologicznych?
A. są wymagane od wszystkich pracowników
B. są obowiązkowe jedynie dla kadry zarządzającej
C. są obowiązkowe dla osób mających kontakt z żywnością
D. nie są konieczne dla pracowników
Organizacja i prowadzenie prz…
Osoba opodatkowana na podstawie karty podatkowej ma obowiązek
A. wystawić rachunek na życzenie klienta
B. dokonywać amortyzacji środków trwałych
C. prowadzić księgę przychodów i rozchodów
D. rejestrować przychody
Organizacja i prowadzenie prz…
Jak wysoka jest roczna stopa amortyzacji samochodu dostawczego, którego przewidywany czas eksploatacji wynosi 10 lat?
A. 5%
B. 15%
C. 10%
D. 20%
Organizacja i prowadzenie prz…
Wzrost produkcji spowodował podniesienie kosztów bezpośrednich o 30%. Poprzednie koszty bezpośrednie wyniosły 50 000,00 zł miesięcznie. Oblicz, jaką dodatkową kwotę należy przeznaczyć na pokrycie wzrostu miesięcznych kosztów bezpośrednich?
A. 25 000,00 zł
B. 15 000,00 zł
C. 20 000,00 zł
D. 10 000,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma zajmująca się usługami świadczy kompleksową chemiczną ochronę roślin. Aby zredukować skutki finansowe błędów popełnianych przez pracowników podczas zabiegów, właściciel powinien rozważyć zakup ubezpieczenia?
A. odpowiedzialności cywilnej
B. ubezpieczenia od ognia oraz innych zdarzeń losowych
C. ubezpieczenia od skutków nieszczęśliwych wypadków
D. agrocasco
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca planuje przekształcić sposób opodatkowania podatku dochodowego z karty podatkowej na ogólne zasady (książka przychodów i rozchodów). Do którego dnia stycznia danego roku powinien to zgłosić w Urzędzie Skarbowym?
A. Do 25. stycznia
B. Do 10. stycznia
C. Do 15. stycznia
D. Do 20. stycznia
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma produkcyjna planuje uruchomienie sklepu z własnymi wyrobami. Aby zapewnić profesjonalną obsługę klientów, konieczne jest zatrudnienie
A. technologa
B. handlowca
C. ekonomisty
D. księgowego
Organizacja i prowadzenie prz…
Łączne źródła finansowania majątku wynoszą 900 000 zł. Firma dysponuje kapitałem własnym w wysokości 675 000 zł. Jaki jest udział kapitałów obcych w finansowaniu działalności?
A. 30%
B. 45%
C. 75%
D. 25%
Organizacja i prowadzenie prz…
Główne zadanie to nadzór nad jakością produktów gotowych?
A. dyrektora
B. kontrolera jakości
C. audytora
D. recenzenta
Organizacja i prowadzenie prz…
Wśród biologicznych środków działających spulchniająco wymienia się
A. węglan amonu
B. amoniak
C. proszek do pieczenia
D. drożdże
Organizacja i prowadzenie prz…
W transporcie owoców w tzw. "krótkim handlu" nie wolno stosować
A. łubianek
B. pudełek z tworzyw sztucznych z perforacją
C. słoików
D. toreb papierowych
Organizacja i prowadzenie prz…
Po 5 latach użytkowania, wartość środka trwałego wynosi 50 000,00 zł. Zakładany czas użytkowania to 10 lat. Jaka była wartość początkowa tego środka trwałego?
A. 100 000,00 zł
B. 25 000,00 zł
C. 75 000,00 zł
D. 50 000,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca, który prowadzi pełną księgowość w swojej firmie, a rok obrotowy pokrywa się z rokiem kalendarzowym, jest zobowiązany do sporządzenia bilansu majątkowego na dzień
A. 31 maja
B. 1 lipca
C. 31 grudnia
D. 30 czerwca
Organizacja i prowadzenie prz…
Elementy robocze, które w trakcie działania maszyny są poruszane, powinny koniecznie być wyposażone w
A. balustrady ochronne
B. osłony ochronne
C. fartuchy ochronne
D. wyłączniki stanowiskowe
Organizacja i prowadzenie prz…
Wartość środka trwałego po dziewięciu latach eksploatacji wynosi 20 000,00 zł. Przewidywany czas użytkowania to 10 lat. Jaka była wartość początkowa tego środka trwałego?
A. 200 000,00 zł
B. 250 000,00 zł
C. 150 000,00 zł
D. 300 000,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…
Główne składniki rachunku zysków i strat to:
A. przychody, koszty, wynik finansowy
B. koszty, wynik finansowy, należności
C. aktywa, koszty, nadwyżki
D. przychód, zobowiązania, wynik finansowy