Filtrowanie pytań
ROL.05 Pytanie 1
Organizacja i prowadzenie prz…
A. wyrywkową
B. doraźną
C. cykliczną
D. systematyczną
ROL.05 Pytanie 2
Organizacja i prowadzenie prz…
Koszt wytworzenia 1 kg surówki z warzyw wynosi 2,50 zł. Średni koszt opakowania na 1 kg to 0,50 zł. Jaki jest całkowity koszt produkcji 1 500 kg surówki wraz z opakowaniem?
A. 5 000 zł
B. 4 000 zł
C. 4 500 zł
D. 5 500 zł
ROL.05 Pytanie 3
Organizacja i prowadzenie prz…
Czym jest kapitał własny?
A. pożyczka
B. kredyt inwestycyjny
C. zobowiązanie
D. wkład założycielski
ROL.05 Pytanie 4
Organizacja i prowadzenie prz…
Który system umożliwia kompleksowe zarządzanie dokumentacją ubezpieczeniową oraz wymianę danych z Zakładem Ubezpieczeń Społecznych?
A. Gratyfikant
B. Płatnik
C. Subiekt
D. Rewizor
ROL.05 Pytanie 5
Organizacja i prowadzenie prz…
Przy ustalaniu ceny produktu, zespół marketingowy powinien uwzględnić
A. recepturę produktu
B. dokumentację technologiczną
C. kosztorys produktu
D. dokumentację techniczną
ROL.05 Pytanie 6
Organizacja i prowadzenie prz…
Ogrodnik zajmujący się kwiatami dokonuje odpisu amortyzacyjnego
A. fertylizatorów dla roślin
B. instalacji do nawadniania
C. ciętych kwiatów gotowych do transportu
D. gruntów pod szklarniami
ROL.05 Pytanie 7
Organizacja i prowadzenie prz…
Niedobory spowodowane zaniedbaniem obowiązków przez pracownika nazywa się
A. naturalnymi
B. zawinionymi
C. niezawinionymi
D. systematycznymi
ROL.05 Pytanie 8
Organizacja i prowadzenie prz…
Podczas inwentaryzacji w sklepie ujawniono straty w wysokości 4 500,00 zł. W okresie między inwentaryzacjami firma uzyskała przychody na poziomie 2 500 000,00 zł. Właściciel ustalił limit ubytków na 0,5% wartości przychodów. Czy wartość ubytków jest
A. niemożliwa do określenia
B. niższa niż limit
C. wyższa niż limit
D. równa limitowi
ROL.05 Pytanie 9
Organizacja i prowadzenie prz…
Który z wymienionych sektorów przetwórstwa żywnościowego wykazuje najwyższy poziom sezonowości?
A. Cukrowy
B. Mięsny
C. Mleczny
D. Jajczarski
ROL.05 Pytanie 10
Organizacja i prowadzenie prz…
Jeśli obroty debetowe aktywnego konta wynoszą 1 000,00 zł, a obroty kredytowe osiągają wartość 800,00 zł, to jakie jest saldo końcowe?
A. debetowe wynosi 1 800,00 zł
B. kredytowe wynosi 1 000,00 zł
C. debetowe wynosi 200,00 zł
D. kredytowe wynosi 800,00 zł
ROL.05 Pytanie 11
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaką część średniego wynagrodzenia otrzyma pracownica, która korzysta z urlopu chorobowego w czasie ciąży?
A. 90%
B. 80%
C. 100%
D. 75%
ROL.05 Pytanie 12
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorstwo produkuje miesięcznie około 45 000 litrów napojów smakowych. Napój ten jest butelkowany w pojemnikach o objętości 1,5 litra. Ile butelek powinno się zamówić co miesiąc, aby zapewnić nieprzerwaną produkcję?
A. 20 000 sztuk
B. 10 000 sztuk
C. 30 000 sztuk
D. 40 000 sztuk
ROL.05 Pytanie 13
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca wpłaca stałą kwotę podatku do 7 dnia każdego miesiąca za miesiąc poprzedzający, a za grudzień do 28 grudnia roku podatkowego. Jak podatnik rozlicza się z podatku dochodowego?
A. w formie karty podatkowej
B. na ogólnych zasadach
C. na zasadach pełnej księgowości
D. w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych
ROL.05 Pytanie 14
Organizacja i prowadzenie prz…
Dodatkiem stosowanym w procesie produkcji produktów zawierających tłuszcze, który zapobiega ich jełczeniu, są
A. regulatory kwasowości
B. substancje żelujące
C. emulgatory
D. przeciwutleniacze
ROL.05 Pytanie 15
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorstwo prowadzi działalność w zakresie usług transportowych, która opodatkowana jest podatkiem dochodowym w formie ryczałtu ewidencjonowanego. Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile wyniesie podatek, jeżeli firma osiągnęła 20 000,00 zł przychodu.
Wysokość stawek ryczałtu ewidencjonowanego | |
---|---|
Stawka | Rodzaj działalności |
20% | przychody osiągane w zakresie wolnych zawodów |
17% | przychody ze świadczenia niektórych usług niematerialnych |
10% | przychody z odpłatnego zbycia określonych praw majątkowych lub nieruchomości wykorzystywanych w pozarolniczej działalności gospodarczej |
8,50% | przychody osiągane m. in z działalności usługowej, przychody z umów najmu (podnajmu, dzierżawy, poddzierżawy) lub innych umów o podobnym charakterze |
5,50% | przychody z działalności wytwórczej, robót budowlanych |
3% | z działalności gastronomicznej, z wyjątkiem przychodów ze sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5%, z działalności w zakresie handlu |
A. 3 400,00 zł
B. 1 700,00 zł
C. 2 550,00 zł
D. 850,00 zł
ROL.05 Pytanie 16
Organizacja i prowadzenie prz…
Na kiedy sporządza się sprawozdania finansowe za rok obrotowy?
A. 02 stycznia
B. 30 stycznia
C. 31 marca
D. 31 grudnia
ROL.05 Pytanie 17
Organizacja i prowadzenie prz…
Szponder otrzymuje się z mięsa
A. z wołowiny
B. z koniny
C. z drobiu
D. z wieprzowiny
ROL.05 Pytanie 18
Organizacja i prowadzenie prz…
Kierownik podejmuje decyzje samodzielnie, nie konsultując ich z pracownikami. Oczekuje też, że jego podwładni będą bezwarunkowo realizować jego polecenia. Jaki styl zarządzania zespołem reprezentuje ten kierownik?
A. Autokratyczny
B. Demokratyczny
C. Nieingerujący
D. Konsultacyjny
ROL.05 Pytanie 19
Organizacja i prowadzenie prz…
Zestaw procedur wytwórczych, które są w szczególności ukierunkowane na zapewnienie higieny produkcji, przeciwdziałanie powstawaniu wyrobów, które nie spełniają norm jakościowych oraz eliminowanie zmienności właściwości tych wyrobów. Jaką definicję to opisuje?
A. Dobrej Praktyki Laboratoryjnej
B. Dobrej Praktyki Produkcyjnej
C. Dobrej Praktyki Higienicznej
D. Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli
ROL.05 Pytanie 20
Organizacja i prowadzenie prz…
Zarządzanie przestrzenią magazynową oraz potrzebami w zakresie środków transportu to forma działalności
A. usługowa
B. handlowa
C. logistyczna
D. promocyjna
ROL.05 Pytanie 21
Organizacja i prowadzenie prz…
Inną nazwą metody zarządzania przez cele jest
A. BCC
B. MBO
C. BCG
D. BOM
ROL.05 Pytanie 22
Organizacja i prowadzenie prz…
Zabieg, który polega na wydobyciu około 30% wody z soków owocowych, to
A. suszenie
B. pasteryzacja
C. liofilizacja
D. zagęszczanie
ROL.05 Pytanie 23
Organizacja i prowadzenie prz…
Producent wytworzył 1 000 sztuk towaru. Całkowite koszty wyniosły 20 000,00 zł. Jakie są koszty jednostkowe produktu?
A. 40,00 zł
B. 20,00 zł
C. 10,00 zł
D. 30,00 zł
ROL.05 Pytanie 24
Organizacja i prowadzenie prz…
W standardowej technologii warzenia piwa w Polsce konieczne jest użycie
A. słodu jęczmiennego
B. melasy z buraków
C. kiełków owsa
D. cukru słodowego
ROL.05 Pytanie 25
Organizacja i prowadzenie prz…
Kluczowym dokumentem technologicznym w procesie produkcji pieczywa oraz wyrobów cukierniczych jest
A. szacunek kosztów
B. instrukcja obsługi piekarnika
C. receptura
D. harmonogram produkcji
ROL.05 Pytanie 26
Organizacja i prowadzenie prz…
Nabycie środka trwałego, za który zapłata odbędzie się w późniejszym terminie, jest działaniem
A. aktywnym, niezmieniającym sumy bilansowej
B. aktywnym-pasywnym, zwiększającym sumę bilansową
C. pasywnym, niezmieniającym sumy bilansowej
D. aktywnym-pasywnym, zmniejszającym sumę bilansową
ROL.05 Pytanie 27
Organizacja i prowadzenie prz…
Najbardziej łatwo dostępnym i tanim sposobem na krótkoterminowe uzupełnienie brakujących środków finansowych w działalności hurtowni jest kredyt
A. obrotowy
B. komercyjny
C. konsumpcyjny
D. kupiecki
ROL.05 Pytanie 28
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie jest uboczne wytwórstwo przy procesie produkcji mąki?
A. mączki
B. łuski
C. otręby
D. kasze
ROL.05 Pytanie 29
Organizacja i prowadzenie prz…
Tyndalizacja to metoda termicznego zabezpieczania żywności. Na czym polega?
A. na pasteryzacji mięsnych produktów w słoikach
B. na 2 - 3 krotnej pasteryzacji wykonywanej w odstępach 1 - 3 dni
C. na sterylizacji produktów w dedykowanych urządzeniach
D. na długotrwałym gotowaniu produktów w temperaturze poniżej 70°C
ROL.05 Pytanie 30
Organizacja i prowadzenie prz…
Zgodnie z kosztorysem inwestycyjnym, wydatki na budowę nowego obiektu biurowego wynoszą 350 000,00 zł. Firma posiada materiały budowlane o wartości 80 000,00 zł oraz na ten cel na koncie bankowym zarezerwowano 120 000,00 zł. Różnicę w kwocie pokryje kredyt inwestycyjny. Jaka będzie wartość tego kredytu?
A. 100 000,00 zł
B. 250 000,00 zł
C. 200 000,00 zł
D. 150 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 31
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaka jest stopa amortyzacji dla budynku, którego przewidywany czas użytkowania wynosi 25 lat?
A. 2%
B. 3%
C. 5%
D. 4%
ROL.05 Pytanie 32
Organizacja i prowadzenie prz…
Właściciele zdecydowali się przeznaczyć zysk uzyskany w ubiegłym roku na rozwój przedsiębiorstwa. W bilansie ta kwota zostanie zakwalifikowana do
A. aktywów trwałych
B. aktywów obrotowych
C. kapitałów własnych
D. kapitałów obcych
ROL.05 Pytanie 33
Organizacja i prowadzenie prz…
Koszty związane z wielkością produkcji klasyfikowane są na
A. produkcyjne oraz sprzedaży
B. stałe i zmienne
C. proste i skomplikowane
D. bezpośrednie oraz pośrednie
ROL.05 Pytanie 34
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie są obowiązki kadry zarządzającej w firmie?
A. planowanie, organizowanie, nadzorowanie, kontrola
B. negocjacja cen, reklamowanie, reprezentowanie, kontrolowanie magazynu
C. reklamowanie, organizowanie, zakupy towarów, kształcenie pracowników
D. rekrutacja pracowników, sprzedaż produktów, nadzór nad maszynami
ROL.05 Pytanie 35
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie urządzenie jest wymagane do połączenia mąki w celu uzyskania gotowej mieszanki do pieczenia chleba?
A. mieszarki
B. mieszalnika
C. młynka
D. miesiarki
ROL.05 Pytanie 36
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie są kapitały własne, jeśli suma aktywów w bilansie spółki wynosi 240 000 zł, a zobowiązania osiągają wartość 80 000 zł?
A. 320 000 zł
B. 80 000 zł
C. 240 000 zł
D. 160 000 zł
ROL.05 Pytanie 37
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie są produkty końcowe procesu wirowania mleka?
A. białko i mleko
B. laktoza i śmietana
C. mleko odtłuszczone i śmietanka
D. mleko pasteryzowane i śmietanka
ROL.05 Pytanie 38
Organizacja i prowadzenie prz…
Głównym procesem stosowanym w celu zwiększenia trwałości mleka konsumcyjnego jest
A. osmoza
B. destylacja
C. pasteryzacja
D. koagulacja
ROL.05 Pytanie 39
Organizacja i prowadzenie prz…
Technika technologiczna, która polega na wpływie dymu, mająca na celu wydłużenie czasu przechowywania wędlin oraz zwiększenie ich walorów smakowych, to
A. wędzenie
B. solenie
C. marynowanie
D. pasteryzacja
ROL.05 Pytanie 40
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaki jest czas, w którym pracodawca zobowiązany jest do zgłoszenia zatrudnienia pracownika do ZUS?
A. 14 dni
B. 2 dni
C. 7 dni
D. 5 dni