Filtrowanie pytań
Organizacja i prowadzenie prz…
A. 50 ton śliwek, 15 ton cukru
B. 50 ton śliwek, 7,5 tony cukru
C. 25 ton śliwek, 7,5 tony cukru
D. 25 ton śliwek, 15 ton cukru
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca ma podejrzenia, że pracownicy mogli popełnić kradzież. Aby oszacować straty, powinien zrealizować inwentaryzację
A. doraźną
B. cykliczną
C. systematyczną
D. wyrywkową
Organizacja i prowadzenie prz…
Przechowywanie w roztworze wapnia oraz w niskotemperaturowych warunkach to sposoby na wydłużenie świeżości
A. mięsa.
B. sera.
C. jaj.
D. ryb.
Organizacja i prowadzenie prz…
W transporcie owoców w tzw. "krótkim handlu" nie wolno stosować
A. toreb papierowych
B. pudełek z tworzyw sztucznych z perforacją
C. słoików
D. łubianek
Organizacja i prowadzenie prz…
Dokumentem potwierdzającym przyjęcie nowego towaru lub surowca (materiału) do magazynu z zewnątrz będzie sporządzony dowód księgowy
A. Zw
B. Mm
C. Wz
D. Pz
Organizacja i prowadzenie prz…
Właściciel firmy zamierza zbudować nowy obiekt magazynowy. Całkowite wydatki na budowę wynoszą 250 000 zł. Inwestor posiada na koncie bankowym 50 000 zł oraz ma materiały budowlane o wartości 20 000 zł. Jaką kwotę kredytu musi uzyskać, aby zrealizować projekt?
A. 120 000 zł
B. 180 000 zł
C. 160 000 zł
D. 140 000 zł
Organizacja i prowadzenie prz…
Efektywna polityka magazynowa w agrobiznesie powinna zapewniać
A. rozbudowę obiektów magazynowych
B. zwiększenie liczby dostawców
C. maksymalizację ilości zapasów
D. minimalizację kosztów przechowywania
Organizacja i prowadzenie prz…
Wszystkie produkty w sklepie zostały zliczone i zapisane w dedykowanym formularzu. Inwentaryzację przeprowadzono według metody
A. pośrednią uproszczoną
B. weryfikacji
C. spisu z natury
D. potwierdzenia sald
Organizacja i prowadzenie prz…
Podczas przeprowadzonej inwentaryzacji zauważono niedobór towarów w wysokości 3 000,00 zł. Właściciel przedsiębiorstwa ustalił maksymalny poziom strat naturalnych na 0,30% wartości sprzedaży. Jaką kwotę straty przekroczy limit, jeśli sprzedaż wyniosła 500 000,00 zł?
A. 150,00 zł
B. 15 000,00 zł
C. 1 500,00 zł
D. 15,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…
W wyniku powodzi w magazynie doszło do zawilgocenia partii towaru. Takie straty klasyfikuje się jako
A. zawinione
B. systematyczne
C. niezawinione
D. naturalne
Organizacja i prowadzenie prz…
Przechowując mleko surowe przez maksymalnie 24 godziny, jaka temperatura nie powinna być przekroczona?
A. 10°C
B. 2°C
C. 8°C
D. 6°C
Organizacja i prowadzenie prz…
Czas przechowywania jaj w chłodni o temperaturze 0-1 °C nie powinien być dłuższy niż
A. 30 dni
B. 4-6 miesięcy
C. 10 tygodni
D. 10-12 miesięcy
Organizacja i prowadzenie prz…
Do pakowania materiałów sypkich oraz pylistych używa się
A. dozowników ślimakowych
B. grysoników
C. wialni
D. schładzalników otwartych
Organizacja i prowadzenie prz…
Ocena ryzyka oraz monitorowanie kluczowych punktów w procesie produkcji i dystrybucji żywności, mające na celu zapewnienie wysokiej klasy końcowego produktu, to
A. HACCP
B. GMI
C. GMP
D. ISO
Organizacja i prowadzenie prz…
Wyniki inwentaryzacji wskazały, że straty mieszczą się w granicach ustalonych dla danej branży. Takie straty określane są jako
A. systematyczne
B. nadzwyczajne
C. naturalne
D. zawinione
Organizacja i prowadzenie prz…
Producent surówek wytwarza każdego dnia 2 000 kg surówek. Produkty są pakowane w opakowania o wadze 0,5 kg. Firma funkcjonuje przez 24 dni w miesiącu. Ile sztuk pojemników powinno się zakupić, aby zapewnić nieprzerwaną produkcję?
A. 24 000 szt.
B. 72 000 szt.
C. 96 000 szt.
D. 48 000 szt.
Organizacja i prowadzenie prz…
Optymalna temperatura do składowania pasteryzowanych produktów mięsnych wynosi
A. od -6 do 0°C
B. od 0 do 10°C
C. od 0 do 2°C
D. od 0 do 6°C
Organizacja i prowadzenie prz…
Ubytki, które powstają w wyniku procesów biologicznych zachodzących podczas przechowywania produktów, określamy jako niedobory
A. zawinionymi
B. naturalnymi
C. losowymi
D. systematycznymi
Organizacja i prowadzenie prz…
W trakcie dostawy osoba odpowiedzialna nie umieściła w chłodni towaru, który wymagał takiego przechowywania. W wyniku tego towar uległ zepsuciu i stracił swoje właściwości handlowe. Te straty zostaną zakwalifikowane jako
A. systematyczne
B. zawinione
C. niezawinione
D. naturalne
Organizacja i prowadzenie prz…
Aby zmierzyć wagę produktów sypkich przy użyciu wagi elektronicznej bez pojemnika, należy umieścić pojemnik na wadze i nacisnąć przycisk z napisem
A. TARA
B. OFF
C. STORE
D. ON
Organizacja i prowadzenie prz…
Inwentaryzacji z zastosowaniem weryfikacji dokonuje się na podstawie
A. środków pieniężnych na rachunku bankowym.
B. maszyn i urządzeń wchodzących w skład środków trwałych w budowie.
C. materiałów.
D. opakowań.
Organizacja i prowadzenie prz…
Inwentaryzację składników majątku, do których dostęp jest utrudniony lub niemożliwy, wykonuje się przy użyciu metody
A. porównania danych księgowych z dokumentami
B. nadzwyczajnej
C. spisu z natury
D. uzgadniania sald aktywów
Organizacja i prowadzenie prz…
Rozliczenie niedoboru ujawnionego nadmiarem towarów w tym samym asortymencie, które są pod kontrolą tej samej osoby materialnie odpowiedzialnej, określa się mianem
A. kompensatą
B. zamiany
C. pozycjonowaniem
D. niwelacji
ROL.05 Pytanie 24
Organizacja i prowadzenie prz…
Dostawca zrealizował zamówienie na towar. Potwierdzenie dostawy nastąpiło za pomocą faktury. Po przeprowadzeniu inspekcji ilościowej wykryto brak niektórych produktów. Co powinien zrobić dostawca?
A. zniszczyć wadliwy dokument i przygotować nowy
B. wystawić fakturę korygującą
C. przekreślić nieprawidłowy wpis i wpisać poprawną wartość
D. sporządzić nową fakturę i dołączyć ją do błędnej
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorstwo produkuje miesięcznie około 45 000 litrów napojów smakowych. Napój ten jest butelkowany w pojemnikach o objętości 1,5 litra. Ile butelek powinno się zamówić co miesiąc, aby zapewnić nieprzerwaną produkcję?
A. 20 000 sztuk
B. 30 000 sztuk
C. 10 000 sztuk
D. 40 000 sztuk
Organizacja i prowadzenie prz…
Producent frytek sprzedaje swoje wyroby w opakowaniach o wadze 1 kg i pakuje je po 10 sztuk w jeden karton. Ile kartonów powinien zakupić, aby zrealizować miesięczną produkcję wynoszącą 20 ton frytek?
A. 200 szt.
B. 200 000 szt.
C. 2 000 szt.
D. 20 000 szt.
Organizacja i prowadzenie prz…
Dokumentem potwierdzającym przyjęcie towaru, surowca lub wyrobu gotowego do magazynu z zewnętrznych źródeł będzie sporządzony dowód księgowy
A. Wz
B. Zw
C. Mm
D. Pz
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaki dokument tworzy komisja, która została powołana do przeprowadzenia inwentaryzacji towarów w magazynie?
A. Zestawienie różnic inwentaryzacyjnych
B. Arkusz spis z natury
C. Plan inwentaryzacji
D. Potwierdzenie zgodności sald
Organizacja i prowadzenie prz…
Frytki wyprodukowano i zamrożono w dniu 1.11.2017 r. W chłodni panuje stała temperatura -12°C. Mogą one być przechowywane do
| Okres przechowywania frytek w zależności od temperatury | |
| Temperatura w °C | Długość przechowywania w miesiącach |
| -12 | 9 |
| -18 | 18 |
| Powyżej-18 | Do 24 |
A. 30.03.2019 r.
B. 31.03.2018 r.
C. 31.07.2018 r.
D. 31.07.2019 r.
Organizacja i prowadzenie prz…
W której temperaturze należy przechowywać truskawki od zbioru do sprzedaży (około 3 dni)?
| Optymalne warunki i okres przechowywania wybranych owoców | |||
|---|---|---|---|
| Produkt | Zakres temp. °C | Wilgotność względna powietrza w % | Okres przechowywania |
| Brzoskwinie | -1 do 0 | 90-95 | 2-6 tygodni |
| Czereśnie | -1 do 0 | 90-95 | 2-3 tygodnie |
| Gruszki | -1,5 do 0,5 | 90-95 | 2-7 tygodni |
| Jabłka Idared | 3,5-4,5 | 90-95 | 5 miesięcy |
| Jabłka Golden D. | 1,5-2 | 90-95 | 4-6 miesięcy |
| Śliwki | -0,5 do 0 | 90-95 | 2-5 tygodni |
| Truskawki | 0 | 90-95 | 2-7 dni |
| Winogrona | -1 do 0 | 90-95 | 1-6 miesięcy |
| Wiśnie | 0 | 90-95 | 3-7 dni |
A. 1°C
B. -1,5°C
C. -1°C
D. 0°C
Organizacja i prowadzenie prz…
W trakcie transportu towaru osoba odpowiedzialna nie zabezpieczyła części asortymentu, która wymagała przechowywania w temperaturze chłodniczej. W wyniku tego towar stracił swoje właściwości handlowe i uległ zepsuciu. Jak zostaną zakwalifikowane te straty?
A. niezawinione
B. naturalne
C. systematyczne
D. zawinione
Organizacja i prowadzenie prz…
Po przeprowadzeniu inwentaryzacji zauważono braki towarowe o wartości 1 200,00 zł. Właściciel przedsiębiorstwa określił maksymalny poziom naturalnych strat na 0,5%. Jaka jest różnica pomiędzy limitem ustalonym przez właściciela a faktycznie odnotowanym niedoborem w sytuacji, gdy sprzedaż wyniosła 400 000,00 zł?
A. 800,00 zł
B. 1 200,00 zł
C. 1 000,00 zł
D. 80,00 zł
ROL.05 Pytanie 33
Organizacja i prowadzenie prz…
Jak należy postąpić z towarem, który uległ zniszczeniu w wyniku zamoczenia przez uszkodzony dach po wichurze?
A. Wycofać ze sprzedaży
B. Zgłosić to sanepidowi
C. Poinformować nabywców o tym zdarzeniu
D. Obniżyć cenę
Organizacja i prowadzenie prz…
Zgromadzenie przez komisję na dedykowanym formularzu pełnej listy wszystkich produktów znajdujących się w sklepie jest inwentaryzacją zrealizowaną metodą
A. weryfikacji
B. potwierdzenia sald
C. pośrednią uproszczoną
D. spisu z natury
Organizacja i prowadzenie prz…
Proces, który ma miejsce w warzywach po zbiorze i prowadzi do ich utraty wody, powoduje niedobory
A. pozornych
B. zawinionych
C. naturalnych
D. nadzwyczajnych
Organizacja i prowadzenie prz…
Sklep przeprowadził inwentaryzację, która wykazała straty o wartości 4 500,00 zł. Od ostatniej inwentaryzacji firma uzyskała przychody w wysokości 2 500 000,00 zł. Właściciel ustalił limit ubytków na 0,5% wartości przychodów. Jaką wartość mają straty?
A. jest niemożliwa do ustalenia
B. jest równa limitowi
C. jest poniżej limitu
D. jest powyżej limitu
Organizacja i prowadzenie prz…
Producent mrożonej surówki z marchwi przetwarza co miesiąc 100 ton marchwi. Proces produkcji trwa przez 8 miesięcy w roku. Jaką ilość surowca należy nabyć, aby zapewnić nieprzerwaną produkcję?
A. 800 t
B. 1 000 t
C. 400 t
D. 600 t
Organizacja i prowadzenie prz…
Zarządzanie przestrzenią magazynową oraz potrzebami w zakresie środków transportu to forma działalności
A. handlowa
B. promocyjna
C. usługowa
D. logistyczna
Organizacja i prowadzenie prz…
Marchew można przechowywać w temperaturze 0 °C i wilgotności powietrza 92% do
| Czas i warunki przechowywania wybranych surowców | |||
|---|---|---|---|
| Nazwa surowców | Temperatura w °C | Wilgotność względna w % | Czas przechowywania |
| Warzywa Kapustne Cebulowe Korzeniowe Owocowe-psiankowate | 0 +1 do -3 +2 do -0,5 +10 do -8 | 85 – 90 75 – 80 90 – 95 85 – 95 | Do 4 miesięcy Do 8 miesięcy Do 4 miesięcy Do 10 dni |
| Owoce Ziarnkowe Pestkowe Cytrusowe | +4 do +0,5 0 do -0,5 +10 do +1 | 88 – 92 85 – 90 85 – 95 | Do 6 miesięcy Do 4 tygodni Do 8 tygodni |
A. 4 miesięcy.
B. 6 miesięcy.
C. 2 miesięcy.
D. 8 miesięcy.
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca ma obowiązek zrealizować inwentaryzację na dzień
A. 1 lipca
B. 30 czerwca
C. 31 grudnia
D. 1 stycznia