Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja i prowadzenie prz…

Oblicz, jaką ilość surowców należy zamówić do wyprodukowania 25 ton powideł, jeżeli do uzyskania 1 tony powideł śliwkowych potrzebne są 2 tony śliwek oraz 0,3 tony cukru?

A. 50 ton śliwek, 15 ton cukru
B. 50 ton śliwek, 7,5 tony cukru
C. 25 ton śliwek, 7,5 tony cukru
D. 25 ton śliwek, 15 ton cukru
Organizacja i prowadzenie prz…

Właściciel firmy zamierza zbudować nowy obiekt magazynowy. Całkowite wydatki na budowę wynoszą 250 000 zł. Inwestor posiada na koncie bankowym 50 000 zł oraz ma materiały budowlane o wartości 20 000 zł. Jaką kwotę kredytu musi uzyskać, aby zrealizować projekt?

A. 120 000 zł
B. 180 000 zł
C. 160 000 zł
D. 140 000 zł
Organizacja i prowadzenie prz…

Podczas przeprowadzonej inwentaryzacji zauważono niedobór towarów w wysokości 3 000,00 zł. Właściciel przedsiębiorstwa ustalił maksymalny poziom strat naturalnych na 0,30% wartości sprzedaży. Jaką kwotę straty przekroczy limit, jeśli sprzedaż wyniosła 500 000,00 zł?

A. 150,00 zł
B. 15 000,00 zł
C. 1 500,00 zł
D. 15,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…

Producent surówek wytwarza każdego dnia 2 000 kg surówek. Produkty są pakowane w opakowania o wadze 0,5 kg. Firma funkcjonuje przez 24 dni w miesiącu. Ile sztuk pojemników powinno się zakupić, aby zapewnić nieprzerwaną produkcję?

A. 24 000 szt.
B. 72 000 szt.
C. 96 000 szt.
D. 48 000 szt.
Organizacja i prowadzenie prz…

W trakcie dostawy osoba odpowiedzialna nie umieściła w chłodni towaru, który wymagał takiego przechowywania. W wyniku tego towar uległ zepsuciu i stracił swoje właściwości handlowe. Te straty zostaną zakwalifikowane jako

A. systematyczne
B. zawinione
C. niezawinione
D. naturalne
Organizacja i prowadzenie prz…

Inwentaryzacji z zastosowaniem weryfikacji dokonuje się na podstawie

A. środków pieniężnych na rachunku bankowym.
B. maszyn i urządzeń wchodzących w skład środków trwałych w budowie.
C. materiałów.
D. opakowań.
Organizacja i prowadzenie prz…

Inwentaryzację składników majątku, do których dostęp jest utrudniony lub niemożliwy, wykonuje się przy użyciu metody

A. porównania danych księgowych z dokumentami
B. nadzwyczajnej
C. spisu z natury
D. uzgadniania sald aktywów
Organizacja i prowadzenie prz…

Rozliczenie niedoboru ujawnionego nadmiarem towarów w tym samym asortymencie, które są pod kontrolą tej samej osoby materialnie odpowiedzialnej, określa się mianem

A. kompensatą
B. zamiany
C. pozycjonowaniem
D. niwelacji
Organizacja i prowadzenie prz…

Dostawca zrealizował zamówienie na towar. Potwierdzenie dostawy nastąpiło za pomocą faktury. Po przeprowadzeniu inspekcji ilościowej wykryto brak niektórych produktów. Co powinien zrobić dostawca?

A. zniszczyć wadliwy dokument i przygotować nowy
B. wystawić fakturę korygującą
C. przekreślić nieprawidłowy wpis i wpisać poprawną wartość
D. sporządzić nową fakturę i dołączyć ją do błędnej
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorstwo produkuje miesięcznie około 45 000 litrów napojów smakowych. Napój ten jest butelkowany w pojemnikach o objętości 1,5 litra. Ile butelek powinno się zamówić co miesiąc, aby zapewnić nieprzerwaną produkcję?

A. 20 000 sztuk
B. 30 000 sztuk
C. 10 000 sztuk
D. 40 000 sztuk
Organizacja i prowadzenie prz…

Producent frytek sprzedaje swoje wyroby w opakowaniach o wadze 1 kg i pakuje je po 10 sztuk w jeden karton. Ile kartonów powinien zakupić, aby zrealizować miesięczną produkcję wynoszącą 20 ton frytek?

A. 200 szt.
B. 200 000 szt.
C. 2 000 szt.
D. 20 000 szt.
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaki dokument tworzy komisja, która została powołana do przeprowadzenia inwentaryzacji towarów w magazynie?

A. Zestawienie różnic inwentaryzacyjnych
B. Arkusz spis z natury
C. Plan inwentaryzacji
D. Potwierdzenie zgodności sald
Organizacja i prowadzenie prz…

Frytki wyprodukowano i zamrożono w dniu 1.11.2017 r. W chłodni panuje stała temperatura -12°C. Mogą one być przechowywane do

Okres przechowywania frytek w zależności od temperatury
Temperatura
w °C
Długość przechowywania
w miesiącach
-129
-1818
Powyżej-18Do 24

A. 30.03.2019 r.
B. 31.03.2018 r.
C. 31.07.2018 r.
D. 31.07.2019 r.
Organizacja i prowadzenie prz…

W której temperaturze należy przechowywać truskawki od zbioru do sprzedaży (około 3 dni)?

Optymalne warunki i okres przechowywania wybranych owoców
ProduktZakres temp.
°C
Wilgotność względna
powietrza w %
Okres
przechowywania
Brzoskwinie-1 do 090-952-6 tygodni
Czereśnie-1 do 090-952-3 tygodnie
Gruszki-1,5 do 0,590-952-7 tygodni
Jabłka Idared3,5-4,590-955 miesięcy
Jabłka Golden D.1,5-290-954-6 miesięcy
Śliwki-0,5 do 090-952-5 tygodni
Truskawki090-952-7 dni
Winogrona-1 do 090-951-6 miesięcy
Wiśnie090-953-7 dni

A. 1°C
B. -1,5°C
C. -1°C
D. 0°C
Organizacja i prowadzenie prz…

W trakcie transportu towaru osoba odpowiedzialna nie zabezpieczyła części asortymentu, która wymagała przechowywania w temperaturze chłodniczej. W wyniku tego towar stracił swoje właściwości handlowe i uległ zepsuciu. Jak zostaną zakwalifikowane te straty?

A. niezawinione
B. naturalne
C. systematyczne
D. zawinione
Organizacja i prowadzenie prz…

Po przeprowadzeniu inwentaryzacji zauważono braki towarowe o wartości 1 200,00 zł. Właściciel przedsiębiorstwa określił maksymalny poziom naturalnych strat na 0,5%. Jaka jest różnica pomiędzy limitem ustalonym przez właściciela a faktycznie odnotowanym niedoborem w sytuacji, gdy sprzedaż wyniosła 400 000,00 zł?

A. 800,00 zł
B. 1 200,00 zł
C. 1 000,00 zł
D. 80,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…

Zgromadzenie przez komisję na dedykowanym formularzu pełnej listy wszystkich produktów znajdujących się w sklepie jest inwentaryzacją zrealizowaną metodą

A. weryfikacji
B. potwierdzenia sald
C. pośrednią uproszczoną
D. spisu z natury
Organizacja i prowadzenie prz…

Sklep przeprowadził inwentaryzację, która wykazała straty o wartości 4 500,00 zł. Od ostatniej inwentaryzacji firma uzyskała przychody w wysokości 2 500 000,00 zł. Właściciel ustalił limit ubytków na 0,5% wartości przychodów. Jaką wartość mają straty?

A. jest niemożliwa do ustalenia
B. jest równa limitowi
C. jest poniżej limitu
D. jest powyżej limitu
Organizacja i prowadzenie prz…

Producent mrożonej surówki z marchwi przetwarza co miesiąc 100 ton marchwi. Proces produkcji trwa przez 8 miesięcy w roku. Jaką ilość surowca należy nabyć, aby zapewnić nieprzerwaną produkcję?

A. 800 t
B. 1 000 t
C. 400 t
D. 600 t
Organizacja i prowadzenie prz…

Marchew można przechowywać w temperaturze 0 °C i wilgotności powietrza 92% do

Czas i warunki przechowywania wybranych surowców
Nazwa surowcówTemperatura w °CWilgotność względna w %Czas przechowywania
Warzywa
Kapustne
Cebulowe
Korzeniowe
Owocowe-psiankowate
0
+1 do -3
+2 do -0,5
+10 do -8
85 – 90
75 – 80
90 – 95
85 – 95
Do 4 miesięcy
Do 8 miesięcy
Do 4 miesięcy
Do 10 dni
Owoce
Ziarnkowe
Pestkowe
Cytrusowe
+4 do +0,5
0 do -0,5
+10 do +1
88 – 92
85 – 90
85 – 95
Do 6 miesięcy
Do 4 tygodni
Do 8 tygodni

A. 4 miesięcy.
B. 6 miesięcy.
C. 2 miesięcy.
D. 8 miesięcy.