Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorstwo zakłada z roku na rok stałą dynamikę wzrostu liczby zatrudnionych pracowników. Na podstawie danych przedstawionych w tabeli określ planowaną liczbę pracowników w 2017 roku.

Rok2014201520162017
Liczba pracowników100110121?

A. 125
B. 122
C. 142
D. 133
Organizacja i prowadzenie prz…

Producent znanej marki jogurtów postanowił zbadać przyczyny spadku sprzedaży swoich produktów. Zespół osób obserwował i rejestrował, które jogurty wybierali klienci oraz jak były one ułożone na półce ekspozycyjnej. Ta metoda analizy rynku nazywa się

A. wywiad grupowy
B. ankieta
C. eksperymentem
D. obserwacja
Organizacja i prowadzenie prz…

Wzrost produkcji spowodował podniesienie kosztów bezpośrednich o 30%. Poprzednie koszty bezpośrednie wyniosły 50 000,00 zł miesięcznie. Oblicz, jaką dodatkową kwotę należy przeznaczyć na pokrycie wzrostu miesięcznych kosztów bezpośrednich?

A. 20 000,00 zł
B. 25 000,00 zł
C. 10 000,00 zł
D. 15 000,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…

Wartość środka trwałego po dziewięciu latach eksploatacji wynosi 20 000,00 zł. Przewidywany czas użytkowania to 10 lat. Jaka była wartość początkowa tego środka trwałego?

A. 200 000,00 zł
B. 150 000,00 zł
C. 300 000,00 zł
D. 250 000,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…

Analiza wskaźnikowa pokazała, że firma zrealizowała 100,00 zł zysku netto na każde 1 000,00 zł całkowitego kapitału. Który wskaźnik rentowności został obliczony?

A. Sprzedaży
B. Aktywów
C. Kapitału ogółem
D. Kapitału własnego
ROL.05 Pytanie 13
Organizacja i prowadzenie prz…

Kierownik podejmuje decyzje bez konsultacji z pracownikami. Dokładnie określa im zadania oraz sposób ich realizacji. Jaki styl zarządzania zespołem reprezentuje ten kierownik?

A. Konsultacyjny
B. Normatywny
C. Autokratyczny
D. Demokratyczny
Organizacja i prowadzenie prz…

Wyznacz, jaką kwotę pieniędzy należy przeznaczyć na zakup materiałów na 3 dni produkcji, jeśli codzienne całkowite wydatki na produkcję wynoszą 24 000 zł, z czego 25% to koszty materiałów.

A. 72000 zł
B. 60000 zł
C. 18000 zł
D. 24000 zł
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma zamierza wyprodukować surówkę na poziomie 3 ton w trakcie jednej zmiany. Pracownik średnio w ciągu zmiany wytwarza 500 kg produktu. Ilu pracowników należy zatrudnić w systemie dwuzmianowym, aby osiągnąć planowaną produkcję?

A. 14 pracowników
B. 10 pracowników
C. 8 pracowników
D. 12 pracowników
Organizacja i prowadzenie prz…

Koszty związane z uprawą 5 ha pszenicy jarej wynosiły 15 000 zł. Rolnik oszacował planowany przychód z 5 ha pszenicy na 20 000 zł. Jaki będzie prognozowany dochód z 1 ha pszenicy?

A. 1 000 zł
B. 1 200 zł
C. 600 zł
D. 800 zł
Organizacja i prowadzenie prz…

Właściciel firmy zajmującej się przetwórstwem mięsa planuje zwiększyć swoją produkcję. Umożliwienie wzrostu sprzedaży zamierza osiągnąć poprzez dotarcie do hurtowych nabywców w odległości 200 km od lokalizacji przedsiębiorstwa. W związku z tym powinien zatrudnić

A. sprzedawcę
B. technologa przetwórstwa mięsnego
C. kierownika sprzedaży
D. przedstawiciela handlowego
Organizacja i prowadzenie prz…

Całkowite wydatki na produkcję 1 tony pszenicy ozimej w danym gospodarstwie wynoszą 500 zł. Koszty stałe stanowią 10% tych wydatków. Jakie są koszty stałe produkcji 100 ton pszenicy?

A. 3 000 zł
B. 6 000 zł
C. 5 000 zł
D. 4 000 zł
Organizacja i prowadzenie prz…

Gospodarstwo uzyskało 90 ton rzepaku, ponosząc stałe wydatki w wysokości 4 500 zł oraz zmienne koszty jednostkowe wynoszące 800 zł za tonę. Jaki był koszt wytworzenia 1 tony rzepaku?

A. 800 zł
B. 50 zł
C. 850 zł
D. 4 500 zł
Organizacja i prowadzenie prz…

Producent przetworów owocowych postanowił zwiększyć swoją produkcję. Aby zapewnić sprzedaż swoich wyrobów, nawiązał współpracę z dużą siecią handlową o zasięgu ogólnokrajowym. Aby zwiększyć zainteresowanie swoimi wyrobami, powinien zdecydować się na reklamę w

A. telewizji o zasięgu krajowym
B. prasowych publikacjach lokalnych
C. lokalnym radiu
D. lokalnej telewizji
ROL.05 Pytanie 26
Organizacja i prowadzenie prz…

Kierownictwo na wyższym poziomie uwzględnia opinie wszystkich pracowników. Decyzje są podejmowane w dialogu z pracownikami oraz po wysłuchaniu ich zdania. Szef ceni zdanie swoich podwładnych i daje im możliwość wypowiedzenia się. Jaki styl zarządzania jest opisany w tym przypadku?

A. Liberalny
B. Autokratyczny
C. Nieingerujący
D. Demokratyczny
Organizacja i prowadzenie prz…

Sadownik dysponuje sadem o powierzchni 10 ha, z którego średnio zbiera 30 ton jabłek z hektara. Pracownik zbiera przeciętnie 1 tonę jabłek dziennie, a zbiór musi zakończyć się w ciągu 20 dni. Ilu pracowników należy zatrudnić, aby zbiór jabłek został zrealizowany w wyznaczonym czasie?

A. 15
B. 20
C. 10
D. 25
Organizacja i prowadzenie prz…

Elementem struktury organizacyjnej przedsiębiorstwa w agrobiznesie, który odpowiada za zarządzanie zasobami ludzkimi, jest

A. dział produkcji
B. dział IT
C. dział kadr i płac
D. dział finansowy
Organizacja i prowadzenie prz…

Ilu pracowników powinno być zatrudnionych do zbioru jabłek, jeśli wydajność jednego pracownika przy ręcznym zbiorze wynosi 200 kg/godz., pracownicy pracują przez 8 godzin dziennie, powierzchnia sadu to 4 ha, średni plon jabłek to 40 t/ha, a zbiór ma trwać 10 dni roboczych?

A. 10 pracowników
B. 20 pracowników
C. 40 pracowników
D. 8 pracowników
ROL.05 Pytanie 30
Organizacja i prowadzenie prz…

W sytuacji, gdy przełożony motywuje zespół do samodzielnego podejmowania decyzji dotyczących określania celów, zadań oraz ich podziału wśród uczestników, a jednocześnie aktywnie uczestniczy w działaniach zespołu, jaki styl zarządzania reprezentuje?

A. demokratyczny
B. zadaniowy
C. liberalny
D. autokratyczny
Organizacja i prowadzenie prz…

Sklep spożywczy planuje poszerzyć swoją ofertę o usługi kulinarne. Klient będzie miał możliwość zamówienia gotowych dań na wynos w sklepie. Aby zapewnić świeżość serwowanych potraw, konieczne jest zatrudnienie

A. kucharza
B. rzeźnika
C. technologa żywności
D. cukiernika
Organizacja i prowadzenie prz…

W prasie zamieszczono ogłoszenie z propozycją pracy, którego fragment treści przedstawiono w ramce.
Jakie doświadczenie zawodowe byłoby pożądane na tym stanowisku?

Do pracy w punkcie sprzedaży środków do produkcji rolnej potrzebna jest osoba z wykształceniem wyższym rolniczym i dobrą znajomością pakietu Microsoft Office oraz posiadająca prawo jazdy kategorii B.
Do obowiązków pracownika będzie należała obsługa klientów oraz doradztwo w zakresie stosowania środków ochrony roślin. Mile widziane doświadczenie na stanowisku ................

A. Prezesa.
B. Operatora maszyn.
C. Handlowca.
D. Księgowego.
Organizacja i prowadzenie prz…

Zakład zajmujący się przetwórstwem mleka nabył nową instalację do wytwarzania masła. Urządzenie powinno być zainstalowane zgodnie z instrukcją

A. kosztorysową
B. technologiczną
C. produkcyjną
D. techniczną
Organizacja i prowadzenie prz…

Które z poniższych działań przedsiębiorstwa agrobiznesowego ma na celu zwiększenie efektywności produkcji?

A. Inwestycje w nowoczesne technologie
B. Zwiększenie powierzchni biurowej
C. Ograniczenie działań marketingowych
D. Zmniejszenie liczby pracowników
Organizacja i prowadzenie prz…

Na podstawie wskaźnika rentowności sprzedaży firma ustala

A. jaką ma zdolność do zaspokajania zobowiązań przy użyciu wypracowanego zysku
B. jaką część aktywów pokrywa kapitał własny
C. jaką kwotę gotówki zainwestowano w generowanie przychodów ze sprzedaży
D. ile zysku netto przypada na 1 złotówkę przychodu ze sprzedaży
ROL.05 Pytanie 38
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaki styl kierowania odznacza się postawą biernego menedżera wobec swoich pracowników, który nie komentuje ani nie ocenia pracy zespołu?

A. Liberalny
B. Autokratyczny
C. Autokratyczny życzliwy
D. Demokratyczny
Organizacja i prowadzenie prz…

Składnikami tradycyjnego modelu marketingu mix, które umożliwiają wpływanie na rynek, są:

A. produkt, cena, transport, promocja
B. surowiec, towar, dystrybucja, promocja
C. produkt, cena, dystrybucja, promocja
D. towar, cena, dystrybucja, sprzedaż