Filtrowanie pytań
ROL.05 Pytanie 361
Organizacja i prowadzenie prz…
A. 75%
B. 45%
C. 25%
D. 30%
ROL.05 Pytanie 362
Organizacja i prowadzenie prz…
Karol Nowak zamierza rozpocząć działalność w branży budowlanej, którą planuje prowadzić osobiście. Tego rodzaju forma prowadzenia działalności to
A. spółka akcyjna
B. spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
C. spółka komandytowa
D. przedsiębiorstwo jednoosobowe
ROL.05 Pytanie 363
Organizacja i prowadzenie prz…
Początkowa wartość środka trwałego wynosi 60 000,00 zł. Jaką wartość osiągnie ten środek po 10 latach eksploatacji, jeśli jego okres amortyzacji wynosi 15 lat?
A. 30 000,00 zł
B. 40 000,00 zł
C. 50 000,00 zł
D. 20 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 364
Organizacja i prowadzenie prz…
Technika technologiczna, która polega na wpływie dymu, mająca na celu wydłużenie czasu przechowywania wędlin oraz zwiększenie ich walorów smakowych, to
A. wędzenie
B. marynowanie
C. solenie
D. pasteryzacja
ROL.05 Pytanie 365
Organizacja i prowadzenie prz…
Resztki nasion, owoców oraz warzyw po wyciskaniu soku, które mogą być wykorzystywane jako karma dla bydła lub do dalszej obróbki, to
A. wytłoki.
B. pary.
C. wytłoczyny.
D. odwar.
ROL.05 Pytanie 366
Organizacja i prowadzenie prz…
Melasa to substancja uboczna, która powstaje w trakcie wytwarzania
A. kaszy
B. cukru
C. ryżu
D. mąki
ROL.05 Pytanie 367
Organizacja i prowadzenie prz…
Aby założyć spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością, konieczne jest przygotowanie umowy spółki. Umowa ta powinna być sporządzona w
A. formie aktu notarialnego
B. obecności dwóch świadków
C. obecności urzędnika skarbowego
D. urząd gminy lub miasta
ROL.05 Pytanie 368
Organizacja i prowadzenie prz…
Nieobecność danych adresowych klienta na wystawionej fakturze sprzedaży jest błędem
A. chronologiczny
B. merytoryczny
C. rachunkowy
D. formalny
ROL.05 Pytanie 369
Organizacja i prowadzenie prz…
W Unii Europejskiej dodatki do żywności, które są uznawane za bezpieczne, są oznaczane na etykietach produktów literą
A. G
B. K
C. E
D. S
ROL.05 Pytanie 370
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorstwo planuje wprowadzenie na rynek innowacyjnego, specjalistycznego produktu, który ułatwi przygotowywanie posiłków w lokalach gastronomicznych. Kluczowymi odbiorcami będą kucharze. Towar będzie dystrybuowany przez wyspecjalizowanego sprzedawcę z równoczesną demonstracją jego funkcji. Najbardziej efektywną metodą sprzedaży będzie
A. sprzedaż przez sklep internetowy
B. bezpośrednie dotarcie do miejsca pracy kucharzy
C. oferta w specjalistycznym sklepie z wyposażeniem kuchni
D. demonstracja w supermarkecie przy stoisku z akcesoriami kuchennymi
ROL.05 Pytanie 371
Organizacja i prowadzenie prz…
Jeżeli wytwórca produkuje co miesiąc 20 ton frytek i w trakcie produkcji wykorzystuje 100 litrów oleju rzepakowego na każdą tonę produktu, to ile oleju zużywa firma miesięcznie?
A. 2 000 litrów
B. 7 000 litrów
C. 9 000 litrów
D. 4 000 litrów
ROL.05 Pytanie 372
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaką operacją gospodarczą można określić, która nie wpływa na sumę bilansową?
A. spłata zobowiązań przelewem z konta bieżącego
B. uregulowanie kredytu gotówką
C. sprzedaż towarów za gotówkę
D. otrzymanie kredytu krótkoterminowego
ROL.05 Pytanie 373
Organizacja i prowadzenie prz…
Urządzeniem używanym do konserwacji mleka w wysokiej temperaturze jest
A. sterylizator
B. kombiwar
C. wyparka
D. chłodnia
ROL.05 Pytanie 374
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaką formę prawną powinni wybrać właściciele firmy produkcyjnej, aby chronić swój majątek osobisty?
A. Spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością
B. Spółkę jawną
C. Przedsiębiorstwo jednoosobowe
D. Spółkę partnerską
ROL.05 Pytanie 375
Organizacja i prowadzenie prz…
Do kapitałów własnych można zaliczyć
A. długoterminowe pożyczki
B. zysk z lat poprzednich
C. finansowanie na cele inwestycyjne
D. zobowiązania wobec dostawców
ROL.05 Pytanie 376
Organizacja i prowadzenie prz…
Właściciel pojazdu dostawczego jest zobowiązany do zawarcia umowy ubezpieczeniowej
A. od kradzieży z włamaniem i rabunku
B. odpowiedzialności cywilnej
C. autocasco
D. mienia w transporcie
ROL.05 Pytanie 377
Organizacja i prowadzenie prz…
Marchew można przechowywać w temperaturze 0 °C i wilgotności powietrza 92% do
Czas i warunki przechowywania wybranych surowców | |||
---|---|---|---|
Nazwa surowców | Temperatura w °C | Wilgotność względna w % | Czas przechowywania |
Warzywa Kapustne Cebulowe Korzeniowe Owocowe-psiankowate | 0 +1 do -3 +2 do -0,5 +10 do -8 | 85 – 90 75 – 80 90 – 95 85 – 95 | Do 4 miesięcy Do 8 miesięcy Do 4 miesięcy Do 10 dni |
Owoce Ziarnkowe Pestkowe Cytrusowe | +4 do +0,5 0 do -0,5 +10 do +1 | 88 – 92 85 – 90 85 – 95 | Do 6 miesięcy Do 4 tygodni Do 8 tygodni |
A. 4 miesięcy.
B. 6 miesięcy.
C. 2 miesięcy.
D. 8 miesięcy.
ROL.05 Pytanie 378
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie są produkty końcowe procesu wirowania mleka?
A. laktoza i śmietana
B. białko i mleko
C. mleko odtłuszczone i śmietanka
D. mleko pasteryzowane i śmietanka
ROL.05 Pytanie 379
Organizacja i prowadzenie prz…
Niedobory spowodowane zaniedbaniem obowiązków przez pracownika nazywa się
A. niezawinionymi
B. systematycznymi
C. zawinionymi
D. naturalnymi
ROL.05 Pytanie 380
Organizacja i prowadzenie prz…
Najczęściej produkcję chipsów realizuje się poprzez smażenie osuszonych plasterków
A. ogórków
B. cebuli
C. selerów
D. ziemniaków
ROL.05 Pytanie 381
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie są kapitały własne, jeśli w bilansie majątkowym firmy całkowita wartość aktywów wynosi 240 000,00 zł, a zobowiązania to 80 000,00 zł?
A. 320 000,00 zł
B. 240 000,00 zł
C. 160 000,00 zł
D. 80 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 382
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma planuje nabycie obiektu produkcyjno-biurowego. W celu sfinansowania tego zakupu konieczne jest zaciągnięcie kredytu
A. hipoteczny
B. w rachunku bieżącym
C. obrotowy
D. ratalny
ROL.05 Pytanie 383
Organizacja i prowadzenie prz…
Kwoty wynikające z opóźnionego terminu płatności za zakupiony towar są w bilansie
A. kredyt
B. należność
C. pożyczkę
D. zobowiązanie
ROL.05 Pytanie 384
Organizacja i prowadzenie prz…
Składka w wysokości 9,76% wynagrodzenia pracownika, która dotyczy ubezpieczenia społecznego, to
A. emerytalna
B. chorobowa
C. rentowa
D. zdrowotna
ROL.05 Pytanie 385
Organizacja i prowadzenie prz…
Absorpcja tłuszczu w organizmie ludzkim jest procesem złożonym. Uzależnia się, że 1 gram tłuszczu dostarcza organizmowi człowieka
A. 9 kcal
B. 19 kcal
C. 15 kcal
D. 12 kcal
ROL.05 Pytanie 386
Organizacja i prowadzenie prz…
W przedsiębiorstwie całkowite koszty wytwarzania oszacowano na 15 000,00 zł. Koszty pośrednie będą stanowić jedną trzecią całkowitych wydatków. Jakie będą koszty bezpośrednie produkcji?
A. 15 000,00 zł
B. 10 000,00 zł
C. 8 000,00 zł
D. 5 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 387
Organizacja i prowadzenie prz…
Odpowiedni sposób zarządzania w firmie agrobiznesowej, która zajmuje się sprzedażą sprzętu do produkcji zwierzęcej i w której pracownicy mają prawo uczestniczyć w podejmowaniu decyzji, a menedżer wyznacza jedynie cele działań, to styl
A. liberalny
B. nienażerujący
C. autorytarny
D. demokratyczny
ROL.05 Pytanie 388
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaki skrót używa się do określenia systemu, który zapewnia bezpieczeństwo zdrowotne żywności na podstawie analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli?
A. ISO 9000
B. RMP
C. HACCP
D. GHP
ROL.05 Pytanie 389
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorstwo zamierza zrealizować budowę nowej hali produkcyjnej z linią technologiczną do wytwarzania okien. Powinno ono rozważyć możliwość uzyskania kredytu?
A. inwestycyjnego
B. w rachunku bieżącym
C. hipotecznego
D. ratalnego
ROL.05 Pytanie 390
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaką biologiczną metodę stosuje się do konserwacji żywności?
A. kiszenie
B. zamrażanie
C. wędzenie
D. solenie
ROL.05 Pytanie 391
Organizacja i prowadzenie prz…
Przed rozpoczęciem wytwarzania nowego towaru, firma musi najpierw przygotować odpowiednią dokumentację?
A. kosztorysową
B. przetargową
C. fabryczną
D. technologiczną
ROL.05 Pytanie 392
Organizacja i prowadzenie prz…
Jak uzyskuje się mleko UHT?
A. pasteryzacji
B. homogenizacji
C. tyndalizacji
D. sterylizacji
ROL.05 Pytanie 393
Organizacja i prowadzenie prz…
Jak wysoka jest roczna stopa amortyzacji samochodu dostawczego, którego przewidywany czas eksploatacji wynosi 10 lat?
A. 15%
B. 5%
C. 10%
D. 20%
ROL.05 Pytanie 394
Organizacja i prowadzenie prz…
W wyliczeniach związanych z działalnością rolniczą, nadwyżka bezpośrednia pomniejszona o koszty pośrednie daje
A. dochód rolniczy netto
B. dochód rolniczy brutto
C. koszty bezpośrednie
D. wartość produkcji
ROL.05 Pytanie 395
Organizacja i prowadzenie prz…
Lokalny, niewielki producent owoców zamierza sprzedawać swoje wyroby na rynku
A. krajowym
B. zagranicznym
C. lokalnym
D. międzynarodowym
ROL.05 Pytanie 396
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca prowadzi działalność w systemie dwuzmianowym z zatrudnieniem 30 pracowników. Z powodu zwiększenia liczby zamówień planuje wprowadzenie systemu trójzmianowego. O ile osób firma musi zwiększyć liczbę zatrudnionych?
A. O 15 osób
B. O 25 osób
C. O 10 osób
D. O 20 osób
ROL.05 Pytanie 397
Organizacja i prowadzenie prz…
Właściciel firmy zajmującej się przetwórstwem mięsa planuje zwiększyć swoją produkcję. Umożliwienie wzrostu sprzedaży zamierza osiągnąć poprzez dotarcie do hurtowych nabywców w odległości 200 km od lokalizacji przedsiębiorstwa. W związku z tym powinien zatrudnić
A. kierownika sprzedaży
B. technologa przetwórstwa mięsnego
C. sprzedawcę
D. przedstawiciela handlowego
ROL.05 Pytanie 398
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma nabyła nowy program do księgowości. Wydatki na ten zakup będą obciążały koszty
A. działalności podstawowej
B. finansowe
C. zarządu
D. działalności handlowej
ROL.05 Pytanie 399
Organizacja i prowadzenie prz…
Dostawca zrealizował zamówienie na towar. Potwierdzenie dostawy nastąpiło za pomocą faktury. Po przeprowadzeniu inspekcji ilościowej wykryto brak niektórych produktów. Co powinien zrobić dostawca?
A. zniszczyć wadliwy dokument i przygotować nowy
B. przekreślić nieprawidłowy wpis i wpisać poprawną wartość
C. wystawić fakturę korygującą
D. sporządzić nową fakturę i dołączyć ją do błędnej
ROL.05 Pytanie 400
Organizacja i prowadzenie prz…
Początkowa wartość środka trwałego wynosi 100 000,00 zł. Zakładany czas użytkowania to 20 lat. Jaka będzie wartość tego środka trwałego po upływie 10 lat?
A. 60 000,00 zł
B. 40 000,00 zł
C. 70 000,00 zł
D. 50 000,00 zł