Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
ROL.05 Pytanie 441
Organizacja i prowadzenie prz…

W celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności przez identyfikacje i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia tych zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością należy wdrożyć system

A. HACCP
B. GHP
C. ISO
D. GMP
ROL.05 Pytanie 442
Organizacja i prowadzenie prz…

Dodatkiem przy produkcji wyrobów zawierających tłuszcze, zapobiegającym ich jełczeniu są

A. substancje żelujące.
B. emulgatory.
C. przeciwutleniacze.
D. regulatory kwasowości.
ROL.05 Pytanie 443
Organizacja i prowadzenie prz…

Aktem wykonawczym w sprawie towarów i usług, dla których obniża się stawkę podatku od towarów i usług, oraz warunków stosowania stawek obniżonych jest

A. Ustawa.
B. Konstytucja.
C. Umowa.
D. Rozporządzenie.
ROL.05 Pytanie 444
Organizacja i prowadzenie prz…

Dodatek do żywności przedstawiony na ilustracji to

Ilustracja do pytania 4
A. kurkuma.
B. imbir.
C. cynamon.
D. kminek.
ROL.05 Pytanie 445
Organizacja i prowadzenie prz…

Potwierdzeniem przyjęcia nowego towaru, surowca lub produktu do magazynu z zewnątrz będzie sporządzony dowód księgowy

A. Pz
B. Mm
C. Wz
D. Zw
ROL.05 Pytanie 446
Organizacja i prowadzenie prz…

Do składników aktywów trwałych przedsiębiorstwa rolnego nie.należv

A. olej napędowy.
B. grunt orny.
C. budynek inwentarski.
D. ciągnik rolniczy.
ROL.05 Pytanie 447
Organizacja i prowadzenie prz…

Niematerialnym i prawnym składnikiem majątku przedsiębiorstwa są

A. środki na koncie bankowym.
B. licencje i koncesje.
C. obligacje krótkoterminowe.
D. kredyty i pożyczki.
ROL.05 Pytanie 448
Organizacja i prowadzenie prz…

Ustalenie różnicy inwentaryzacyjnej środków pieniężnych w kasie należy przeprowadzić metodą

A. spisu z natury.
B. uzgadniania sald pasywów.
C. weryfikacji dokumentów.
D. uzgadniania sald aktywów.
ROL.05 Pytanie 449
Organizacja i prowadzenie prz…

Podczas dostawy towaru osoba odpowiedzialna nie umieściła części towaru wymagającego przechowywania w chłodni. Skutkiem tego towar uległ zepsuciu i stracił właściwości handlowe. Straty te zakwalifikowane zostaną jako

A. systematyczne.
B. niezawinione.
C. zawinione.
D. naturalne.
ROL.05 Pytanie 450
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma prowadzi działalność w zakresie produkcji soku jabłkowego. Zakup jabłek przeznaczonych do produkcji soku będzie kosztem

A. działalności pomocniczej.
B. działalności podstawowej.
C. zarządu.
D. finansowym.
ROL.05 Pytanie 451
Organizacja i prowadzenie prz…

Ile wynosi stopa amortyzacji rocznej maszyny, której okres użytkowania jest przewidywany na 8 lat?

A. 13,5%
B. 12,5%
C. 11,5%
D. 10,5%
ROL.05 Pytanie 452
Organizacja i prowadzenie prz…

Wysokość amortyzacji rocznej budynku o wartości początkowej 100 000,00 zł, którego okres użytkowania przewidziany jest na 40 lat, obliczonej metodą liniową wynosi

A. 3 000,00 zł
B. 2 500,00 zł
C. 1 500,00 zł
D. 2 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 453
Organizacja i prowadzenie prz…

Konta wynikowe

A. posiadają saldo początkowe po stronie winien (debet) i po stronie ma (credit).
B. posiadają saldo początkowe po stronie ma (credit).
C. nie posiadają salda początkowego.
D. posiadają saldo początkowe po stronie winien (debet).
ROL.05 Pytanie 454
Organizacja i prowadzenie prz…

Wskaż operację gospodarczą, która zwiększa sumę bilansową.

A. Sprzedaż towaru za gotówkę.
B. Spłata kredytu gotówką.
C. Sprzedaż towaru z odroczonym terminem płatności.
D. Zakup towaru z odroczonym terminem płatności.
ROL.05 Pytanie 455
Organizacja i prowadzenie prz…

Oblicz wartość kapitałów własnych w bilansie firmy, jeżeli suma aktywów trwałych i obrotowych wynosi 400 000,00 zł, a wartość kapitałów obcych 170 000,00 zł.

A. 570 000,00 zł
B. 170 000,00 zł
C. 230 000,00 zł
D. 400 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 456
Organizacja i prowadzenie prz…

Do kosztów rodzajowych zalicza się

A. koszty bezpośrednie i pośrednie.
B. koszty amortyzacji, wynagrodzeń i zużycia materiałów.
C. koszty działalności podstawowej oraz pozostałe koszty operacyjne.
D. pozostałe koszty operacyjne oraz koszty finansowe.
ROL.05 Pytanie 457
Organizacja i prowadzenie prz…

Koszt całkowity produkcji 1 tony kapusty kiszonej wynosi 2000 zł. Koszty pośrednie wynoszą 500 zł. Ile wynoszą koszty bezpośrednie na 1 kg produktu?

A. 1,00 zł
B. 2,00 zł
C. 2,50 zł
D. 1,50 zł
ROL.05 Pytanie 458
Organizacja i prowadzenie prz…

Ile wyniesie efektywny czas pracy zespołu obsługującego kombajn ziemniaczany o wydajności 0,20 ha/h przy zbiorze ziemniaków z powierzchni 5 ha?

A. 25 godzin.
B. 10 godzin.
C. 20 godzin.
D. 15 godzin.
ROL.05 Pytanie 459
Organizacja i prowadzenie prz…

Pracownik wykonuje pracę akordową z premią przy zbiorze truskawek. Otrzymuje wynagrodzenie 3,20 zł za zebrany pojemnik truskawek oraz 20% premię za jakość pracy. Ile wyniesie dzienne wynagrodzenie brutto pracownika, który zebrał 30 pojemników i otrzymał premię?

A. 115,20 zł
B. 105,60 zł
C. 96,00 zł
D. 99,40 zł
ROL.05 Pytanie 460
Organizacja i prowadzenie prz…

Potwierdzeniem przyjęcia nowego towaru lub surowca (materiału) do magazynu z zewnątrz będzie sporządzony dowód księgowy

A. Zw
B. Mm
C. Wz
D. Pz
ROL.05 Pytanie 461
Organizacja i prowadzenie prz…

Kierownik, nie dopuszcza swoich podwładnych do podejmowania decyzji i przejmowania inicjatywy, częściej stosuje kary niż nagrody. Który styl kierowania cechuje przedstawiony opis?

A. Konsultacyjny.
B. Nieingerujący.
C. Demokratyczny.
D. Autokratyczny.
ROL.05 Pytanie 462
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca prowadzi działalność produkcyjną w systemie dwuzmianowym zatrudniając 30 pracowników. W związku ze wzrostem zamówień planowane jest uruchomienie systemu trójzmianowego. O ile osób firma musi zwiększyć zatrudnienie?

A. 15 osób.
B. 20 osób.
C. 25 osób.
D. 10 osób.
ROL.05 Pytanie 463
Organizacja i prowadzenie prz…

Ile wynosi procentowa stawka podatku liniowego dla osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą?

A. 17%
B. 19%
C. 20%
D. 12%
ROL.05 Pytanie 464
Organizacja i prowadzenie prz…

Ubojnia trzody chlewnej przed wprowadzeniem półtusz do obrotu ma obowiązek w pierwszej kolejności

A. przechowywać półtusze przez 48 godzin w chłodni.
B. zbadać mięso na obecność pasożytów.
C. dostarczyć do Agencji Rynku Rolnego świadectwa uboju.
D. sprawdzić i oznaczyć stopień schłodzenia tuszy w chłodni.
ROL.05 Pytanie 465
Organizacja i prowadzenie prz…

Placówka handlowa przeprowadziła inwentaryzację, która ujawniła ubytki o wartości 4 500,00 zł. Firma od czasu ostatniej inwentaryzacji osiągnęła przychody w kwocie 2 500 000,00 zł. Limit ubytków został wyznaczony przez właściciela na 0,5% wartości przychodów. Wartość ubytków jest

A. równa limitowi.
B. poniżej limitu.
C. powyżej limitu.
D. niemożliwa do ustalenia.
ROL.05 Pytanie 466
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca, który prowadzi w swojej firmie pełną księgowość, a rok obrotowy pokrywa się z rokiem kalendarzowym ma obowiązek sporządzić bilans majątkowy na dzień

A. 1 lipca.
B. 30 czerwca.
C. 31 grudnia.
D. 31 maja.
ROL.05 Pytanie 467
Organizacja i prowadzenie prz…

Wartość początkowa środka trwałego wynosi 60 000,00 zł. Jaka będzie wartość tego środka po 10 latach użytkowania, jeżeli okres jego amortyzacji wynosi 15 lat?

A. 50 000,00 zł
B. 30 000,00 zł
C. 20 000,00 zł
D. 40 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 468
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma wytwarza konserwy mięsne. Koszt opakowania wynosi 0,50 zł, co stanowi 10% kosztów całkowitych konserwy. Całkowity koszt wyprodukowania jednej sztuki wynosi

A. 6,00 zł
B. 5,00 zł
C. 4,00 zł
D. 3,00 zł
ROL.05 Pytanie 469
Organizacja i prowadzenie prz…

Koszty produkcji 1 kg surówki z warzyw wynoszą 2,50 zł. Średni koszt opakowań w przeliczeniu na 1 kg wynosi 0,50 zł. Ile wynosi koszt wyprodukowania 1 500 kg surówki wraz z opakowaniem?

A. 4 000,00 zł
B. 5 000,00 zł
C. 5 500,00 zł
D. 4 500,00 zł
ROL.05 Pytanie 470
Organizacja i prowadzenie prz…

Zakładając, że miesięczne przychody firmy produkującej olej rzepakowy wynoszą 84 000,00 zł, koszty miesięczne 79 000,00 zł, podatek dochodowy 19%, to dochód miesięczny netto wyniesie

A. 4 000,00 zł
B. 4 050,00 zł
C. 68 040,00 zł
D. 5 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 471
Organizacja i prowadzenie prz…

Kowalski i Kamiński założyli spółkę. W nazwie spółki został podany rodzaj działalności (handlowa) oraz nazwiska wspólników. Firma została zarejestrowana w Krajowym Rejestrze Sądowym. Ta dwuosobowa spółka posiada kapitał wniesiony przez udziałowców w kwocie 4 000,00 zł.
Którą spółkę założyli przedsiębiorcy?

A. Z ograniczoną odpowiedzialnością.
B. Partnerską
C. Cywilną.
D. Jawną.
ROL.05 Pytanie 472
Organizacja i prowadzenie prz…

Średni koszt całkowity zatrudnienia jednego pracownika wynosi 3 500,00 zł. Ile środków pieniężnych należy zapewnić, jeżeli firma zatrudnia 10 osób?

A. 35 000,00 zł
B. 30 000,00 zł
C. 25 000,00 zł
D. 40 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 473
Organizacja i prowadzenie prz…

Znany producent zamierza wprowadzić na rynek nowy produkt. W celu sprawdzenia zapotrzebowania na rynku przeprowadzono badanie ankietowe wśród przyszłych klientów. Jest to działalność

A. marketingowa.
B. handlowa.
C. produkcyjna.
D. usługowa.
ROL.05 Pytanie 474
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma planuje zwiększyć produkcję. Przejściowy wzrost zapotrzebowania na środki finansowe przedsiębiorca powinien pokryć z kredytu

A. ratalnego.
B. hipotecznego.
C. długoterminowego.
D. krótkoterminowego.
ROL.05 Pytanie 475
Organizacja i prowadzenie prz…

Kierownik sam nie podejmuje żadnych decyzji, nie uczestniczy w pracach grupy, nie ocenia też pracy podwładnych, pozostawiając grupie swobodę działań. Który styl kierowania grupą stosuje ten kierownik?

A. Demokratyczny.
B. Konsultacyjny.
C. Nieingerujący.
D. Autokratyczny.
ROL.05 Pytanie 476
Organizacja i prowadzenie prz…

Producent przetworów owocowych zwiększył produkcję. W celu zapewnienia zbytu swoich produktów podpisał umowę z dużą siecią handlową o zasięgu krajowym. Chcąc zwiększyć zainteresowanie swoimi produktami, powinien wybrać reklamę w

A. telewizji o zasięgu krajowym.
B. lokalnej telewizji.
C. prasie lokalnej.
D. lokalnym radiu.
ROL.05 Pytanie 477
Organizacja i prowadzenie prz…

W prasie zamieszczono ogłoszenie z propozycją pracy.
Na podstawie zamieszczonego w prasie ogłoszenia z propozycją pracy można stwierdzić, że firma poszukuje

Ilustracja do pytania 37
A. sprzedawcy.
B. technologa.
C. doradcy klienta.
D. przedstawiciela handlowego.
ROL.05 Pytanie 478
Organizacja i prowadzenie prz…

"Proces technologiczny zaczyna się od wyczyszczenia ziarna oraz rozdzielenia ziarna na poszczególne frakcje przy pomocy maszyny kalibrującej. Następnie każda z frakcji trafia do młyna, gdzie jest obłuskiwana – pozbawiana łuski. W dalszym etapie produkt trafia na stół czyszczący. Ostatnim przyrządem w procesie produkcji jest stół wibracyjno-powietrzny, gdzie dokonuje się ostatecznego sortowania, doczyszczania oraz pakowania".
Opis dotyczy technologii produkcji

A. prażynek.
B. płatków.
C. mąki.
D. kaszy.
ROL.05 Pytanie 479
Organizacja i prowadzenie prz…

"Usuwanie wody z zamrożonego produktu poprzez sublimację. Proces ten przeprowadza się pod ciśnieniem
40–130 Pa i w temperaturze od −35 do −25°C. Tak obrobiony produkt można bardzo długo przechowywać pod warunkiem szczelnego opakowania".
Opisana metoda konserwacji to

A. pasteryzacja.
B. mrożenie.
C. sterylizacja.
D. liofilizacja.
ROL.05 Pytanie 480
Organizacja i prowadzenie prz…

Części robocze, które podczas pracy urządzenia wprawiane są w ruch, muszą obowiązkowo posiadać

A. fartuchy ochronne.
B. osłony ochronne.
C. wyłączniki stanowiskowe.
D. balustrady ochronne.