Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja i prowadzenie prz…

Dynamicznie rozwijająca się spółka z o.o., działająca na rynku krajowym i międzynarodowym w celu podniesienia swojej wiarygodności oraz możliwości pozyskania środków na rozwój powinna przekształcić się w spółkę

A. jawną
B. komandytową
C. partnerską
D. akcyjną
Organizacja i prowadzenie prz…

Zakładając działalność handlową w formie spółki z o.o. w celu rozliczenia podatku dochodowego, jakie rozwiązanie należy zastosować?

A. ryczałt ewidencjonowany
B. księgę przychodów i rozchodów
C. pełną księgowość
D. kartę podatkową
ROL.05 Pytanie 483
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedstawiony opis dotyczy jednego z etapów technologicznych produkcji

Cukrzyca przepływa z mieszadeł do wirówek, w których kryształy są oddzielane od syropu za pomocą siły odśrodkowej. Oddzielone od syropu kryształy są płukane czystą wodą.

A. żelatyny.
B. cukru.
C. piwa.
D. kazeiny.
ROL.05 Pytanie 484
Organizacja i prowadzenie prz…

Metoda uzyskiwania oleju poprzez wykorzystanie prasy to

A. rozcieranie
B. przecieranie
C. wygniatanie
D. tłoczenie
Organizacja i prowadzenie prz…

Gospodarstwo planuje zbudować chlewnię. Całkowity koszt przedsięwzięcia wynosi 450 000 zł. Rolnik dysponuje materiałami budowlanymi o wartości 55 000 zł oraz 75 000 zł na koncie bankowym. Pozostałą kwotę zamierza uzyskać z banku w postaci kredytu inwestycyjnego. Kredyt wyniesie

A. 270 000 zł
B. 370 000 zł
C. 220 000 zł
D. 320 000 zł
ROL.05 Pytanie 487
Organizacja i prowadzenie prz…

Dochód netto w zestawieniu zysków i strat oblicza się, odejmując od dochodu brutto wartość podatku?

A. dochodowy.
B. akcyzowy.
C. od towarów i usług.
D. od nieruchomości.
Organizacja i prowadzenie prz…

Koszt wytworzenia 1 kg surówki warzywnej wynosi 2,50 zł. Przeciętny koszt opakowań na 1 kg to 0,50 zł. Jaka jest całkowita wartość wyprodukowania 1 500 kg surówki razem z opakowaniem?

A. 5 500,00 zł
B. 4 000,00 zł
C. 5 000,00 zł
D. 4 500,00 zł
ROL.05 Pytanie 489
Organizacja i prowadzenie prz…

Spółka, w której udział kapitałowy właściciela jest udokumentowany za pomocą papierów wartościowych nabywanych na giełdzie, to spółka

A. z ograniczoną odpowiedzialnością
B. cywilną
C. komandytową
D. akcyjną
Organizacja i prowadzenie prz…

Zgodnie z kosztorysem inwestycyjnym, wydatki na budowę nowego obiektu biurowego wynoszą 350 000,00 zł. Firma posiada materiały budowlane o wartości 80 000,00 zł oraz na ten cel na koncie bankowym zarezerwowano 120 000,00 zł. Różnicę w kwocie pokryje kredyt inwestycyjny. Jaka będzie wartość tego kredytu?

A. 100 000,00 zł
B. 200 000,00 zł
C. 150 000,00 zł
D. 250 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 492
Organizacja i prowadzenie prz…

Wzrost wydatków przedsiębiorstwa na reklamę produktu jest działaniem

A. marketingowym
B. produkcyjnym
C. logistycznym
D. handlowym
Organizacja i prowadzenie prz…

Dokumentacja określa składniki oraz ich wagowe proporcje, które muszą być ze sobą połączone, a także maszyny, jakie powinny być użyte w procesie produkcyjnym?

A. kosztorysowa
B. technologiczna
C. fabryczna
D. techniczna
ROL.05 Pytanie 495
Organizacja i prowadzenie prz…

Absorpcja tłuszczu w organizmie ludzkim jest procesem złożonym. Uzależnia się, że 1 gram tłuszczu dostarcza organizmowi człowieka

A. 15 kcal
B. 9 kcal
C. 12 kcal
D. 19 kcal
Organizacja i prowadzenie prz…

Zgodnie z ustawą o swobodzie działalności gospodarczej, podstawowym celem prowadzenia działalności gospodarczej jest

A. kształcenie dzieci i młodzieży
B. troska o ochronę środowiska
C. osiąganie korzyści finansowych
D. redukcja bezrobocia
ROL.05 Pytanie 497
Organizacja i prowadzenie prz…

Jak nazywa się metoda konserwacji mleka, która polega na podgrzewaniu produktu do temperatury nieprzekraczającej 100°C?

A. homogenizacja
B. pasteryzacja
C. sterylizacja UHT
D. normalizacja
ROL.05 Pytanie 498
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaką wartość ma roczna stopa amortyzacji kserokopiarki, której przewidywana trwałość wynosi 5 lat?

A. 10%
B. 15%
C. 20%
D. 25%
ROL.05 Pytanie 499
Organizacja i prowadzenie prz…

Średnia efektywność pracy osób wchodzących w skład grupy pracowniczej określana jest jako efektywność zespołowa

A. społeczna
B. krajowa
C. indywidualna
D. zespołowa
ROL.05 Pytanie 500
Organizacja i prowadzenie prz…

Sprzęt używany do delikatnego podgrzewania produktu do maksymalnej temperatury 100 °C, mający na celu eliminację mikroorganizmów oraz wydłużenie okresu przydatności produktu, to

A. wirówka
B. destylator
C. kuter
D. pasteryzator
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma, która zakończyła swoją działalność, powinna zająć się dokumentacją pracowniczą w sposób

A. wysłać do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych
B. przekazać pracownikom
C. przekazać do Archiwum Państwowego
D. zdeponować w Urzędzie Skarbowym
ROL.05 Pytanie 502
Organizacja i prowadzenie prz…

Wytwórnia przetworów mięsnych postanowiła wesprzeć finansowo organizowane przez Stowarzyszenie Producentów Trzody Chlewnej Święto Wieprzowiny. Jakie to działanie marketingowe?

A. transport
B. sponsoring
C. wymiana
D. franchising
ROL.05 Pytanie 503
Organizacja i prowadzenie prz…

Metoda zachowania produktów spożywczych, polegająca na ich narażeniu na działanie dymu, w celu zwiększenia trwałości oraz nadania charakterystycznego smaku i aromatu, to

A. wędzenie
B. kiszenie
C. peklowanie
D. suszenie
ROL.05 Pytanie 508
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorstwo zajmujące się produkcją przetworów warzywnych wytworzyło w miesiącu 10 ton surówki z warzyw, ponosząc następujące wydatki:
- zakup warzyw 5 000 zł,
- wynagrodzenia dla pracowników 5 000 zł,
- koszty energii elektrycznej 4 000 zł,
- inne wydatki 6 000 zł.

Na podstawie podanych informacji oblicz koszt jednostkowy wyprodukowania 1 kg surówki z warzyw.

A. 3 zł
B. 1 zł
C. 2 zł
D. 4 zł
ROL.05 Pytanie 509
Organizacja i prowadzenie prz…

Tyndalizacja to metoda termicznego zabezpieczania żywności. Na czym polega?

A. na sterylizacji produktów w dedykowanych urządzeniach
B. na długotrwałym gotowaniu produktów w temperaturze poniżej 70°C
C. na 2 - 3 krotnej pasteryzacji wykonywanej w odstępach 1 - 3 dni
D. na pasteryzacji mięsnych produktów w słoikach
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie narzędzie powinno być wykorzystane w promocji sprzedaży danego produktu?

A. Artykuły sponsorowane w magazynie dla kobiet
B. Kartki z życzeniami świątecznymi dla lojalnych klientów
C. Reklama w lokalnych gazetach i stacjach radiowych
D. Próbki produktu, drugi produkt 50% gratis
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma rozpoczęła dystrybucję specjalistycznego preparatu do pielęgnacji wymion krów mlecznych. Postanowiono, że w fazie wprowadzania produktu na rynek firma skoncentruje się na nawiązywaniu kontaktów z gospodarstwami zajmującymi się chowem bydła mlecznego. Firma zastosowała marketing

A. internetowy
B. bezpośredni
C. szeptany
D. wielopoziomowy
Organizacja i prowadzenie prz…

Na podstawie danych zawartych w tabeli ustal różnice inwentaryzacyjne w ujęciu wartościowym.

Lp.Nazwa towaruCena zakupuStan według
spisu z naturyzapisów księgowych
1.Kukurydza w puszce3 zł/szt.132 szt.130 szt.
2.Groszek w puszce2 zł/szt.225 szt.230 szt.

A. Niedobór kukurydzy o wartości 2 zł i nadwyżka groszku o wartości 5 zł
B. Niedobór groszku o wartości 5 zł i nadwyżka kukurydzy o wartości 2 zł
C. Niedobór kukurydzy o wartości 6 zł i nadwyżka groszku o wartości 10 zł
D. Niedobór groszku o wartości 10 zł i nadwyżka kukurydzy o wartości 6 zł
ROL.05 Pytanie 516
Organizacja i prowadzenie prz…

Osmoaktywną metodą konserwacji żywności jest

A. solenie
B. wędzenie
C. pasteryzowanie
D. kiszenie
ROL.05 Pytanie 518
Organizacja i prowadzenie prz…

Które z poniższych kosztów uznaje się za bezpośrednie w przedsiębiorstwie zajmującym się produkcją?

A. wydatki na reklamę
B. wynagrodzenie pracownika magazynu
C. zużycie materiałów w produkcji
D. koszty administracyjne
Organizacja i prowadzenie prz…

Całkowity koszt wyprodukowania 1 tony kapusty kiszonej to 2 000,00 zł. Koszty pośrednie wynoszą 500,00 zł. Jakie są koszty bezpośrednie na 1 kg tego produktu?

A. 1,00 zł
B. 2,50 zł
C. 2,00 zł
D. 1,50 zł
ROL.05 Pytanie 520
Organizacja i prowadzenie prz…

Księgowa zastosowała metodę amortyzacji, która polega na dokonywaniu odpisów proporcjonalnych do stopnia zużycia w danym czasie. Która to technika?

A. Równomierna
B. Naturalna
C. Degresywna
D. Progresywna