Filtrowanie pytań
Organizacja i prowadzenie prz…
A. jawną
B. komandytową
C. partnerską
D. akcyjną
Organizacja i prowadzenie prz…
Zakładając działalność handlową w formie spółki z o.o. w celu rozliczenia podatku dochodowego, jakie rozwiązanie należy zastosować?
A. ryczałt ewidencjonowany
B. księgę przychodów i rozchodów
C. pełną księgowość
D. kartę podatkową
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedstawiony opis dotyczy jednego z etapów technologicznych produkcji
| Cukrzyca przepływa z mieszadeł do wirówek, w których kryształy są oddzielane od syropu za pomocą siły odśrodkowej. Oddzielone od syropu kryształy są płukane czystą wodą. |
A. żelatyny.
B. cukru.
C. piwa.
D. kazeiny.
Organizacja i prowadzenie prz…
Metoda uzyskiwania oleju poprzez wykorzystanie prasy to
A. rozcieranie
B. przecieranie
C. wygniatanie
D. tłoczenie
Organizacja i prowadzenie prz…
Gospodarstwo planuje zbudować chlewnię. Całkowity koszt przedsięwzięcia wynosi 450 000 zł. Rolnik dysponuje materiałami budowlanymi o wartości 55 000 zł oraz 75 000 zł na koncie bankowym. Pozostałą kwotę zamierza uzyskać z banku w postaci kredytu inwestycyjnego. Kredyt wyniesie
A. 270 000 zł
B. 370 000 zł
C. 220 000 zł
D. 320 000 zł
Organizacja i prowadzenie prz…
Inwentaryzacja powinna być przeprowadzana co najmniej raz na cztery lata?
A. wyroby gotowe
B. grunty
C. Środki trwałe
D. inwestycje długoterminowe
Organizacja i prowadzenie prz…
Dochód netto w zestawieniu zysków i strat oblicza się, odejmując od dochodu brutto wartość podatku?
A. dochodowy.
B. akcyzowy.
C. od towarów i usług.
D. od nieruchomości.
Organizacja i prowadzenie prz…
Koszt wytworzenia 1 kg surówki warzywnej wynosi 2,50 zł. Przeciętny koszt opakowań na 1 kg to 0,50 zł. Jaka jest całkowita wartość wyprodukowania 1 500 kg surówki razem z opakowaniem?
A. 5 500,00 zł
B. 4 000,00 zł
C. 5 000,00 zł
D. 4 500,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…
Spółka, w której udział kapitałowy właściciela jest udokumentowany za pomocą papierów wartościowych nabywanych na giełdzie, to spółka
A. z ograniczoną odpowiedzialnością
B. cywilną
C. komandytową
D. akcyjną
Organizacja i prowadzenie prz…
Instytucja doradztwa w rolnictwie, która zleciła utrzymanie czystości w biurach firmie zajmującej się świadczeniem usług porządkowych, powinna podpisać umowę
A. merchandisingu
B. outsourcingu
C. leasingu
D. franchisingu
Organizacja i prowadzenie prz…
Zgodnie z kosztorysem inwestycyjnym, wydatki na budowę nowego obiektu biurowego wynoszą 350 000,00 zł. Firma posiada materiały budowlane o wartości 80 000,00 zł oraz na ten cel na koncie bankowym zarezerwowano 120 000,00 zł. Różnicę w kwocie pokryje kredyt inwestycyjny. Jaka będzie wartość tego kredytu?
A. 100 000,00 zł
B. 200 000,00 zł
C. 150 000,00 zł
D. 250 000,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…
Wzrost wydatków przedsiębiorstwa na reklamę produktu jest działaniem
A. marketingowym
B. produkcyjnym
C. logistycznym
D. handlowym
Organizacja i prowadzenie prz…
Przy ustalaniu ceny produktu, zespół marketingowy powinien uwzględnić
A. dokumentację technologiczną
B. dokumentację techniczną
C. recepturę produktu
D. kosztorys produktu
Organizacja i prowadzenie prz…
Dokumentacja określa składniki oraz ich wagowe proporcje, które muszą być ze sobą połączone, a także maszyny, jakie powinny być użyte w procesie produkcyjnym?
A. kosztorysowa
B. technologiczna
C. fabryczna
D. techniczna
Organizacja i prowadzenie prz…
Absorpcja tłuszczu w organizmie ludzkim jest procesem złożonym. Uzależnia się, że 1 gram tłuszczu dostarcza organizmowi człowieka
A. 15 kcal
B. 9 kcal
C. 12 kcal
D. 19 kcal
Organizacja i prowadzenie prz…
Zgodnie z ustawą o swobodzie działalności gospodarczej, podstawowym celem prowadzenia działalności gospodarczej jest
A. kształcenie dzieci i młodzieży
B. troska o ochronę środowiska
C. osiąganie korzyści finansowych
D. redukcja bezrobocia
Organizacja i prowadzenie prz…
Jak nazywa się metoda konserwacji mleka, która polega na podgrzewaniu produktu do temperatury nieprzekraczającej 100°C?
A. homogenizacja
B. pasteryzacja
C. sterylizacja UHT
D. normalizacja
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaką wartość ma roczna stopa amortyzacji kserokopiarki, której przewidywana trwałość wynosi 5 lat?
A. 10%
B. 15%
C. 20%
D. 25%
Organizacja i prowadzenie prz…
Średnia efektywność pracy osób wchodzących w skład grupy pracowniczej określana jest jako efektywność zespołowa
A. społeczna
B. krajowa
C. indywidualna
D. zespołowa
Organizacja i prowadzenie prz…
Sprzęt używany do delikatnego podgrzewania produktu do maksymalnej temperatury 100 °C, mający na celu eliminację mikroorganizmów oraz wydłużenie okresu przydatności produktu, to
A. wirówka
B. destylator
C. kuter
D. pasteryzator
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma, która zakończyła swoją działalność, powinna zająć się dokumentacją pracowniczą w sposób
A. wysłać do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych
B. przekazać pracownikom
C. przekazać do Archiwum Państwowego
D. zdeponować w Urzędzie Skarbowym
Organizacja i prowadzenie prz…
Wytwórnia przetworów mięsnych postanowiła wesprzeć finansowo organizowane przez Stowarzyszenie Producentów Trzody Chlewnej Święto Wieprzowiny. Jakie to działanie marketingowe?
A. transport
B. sponsoring
C. wymiana
D. franchising
Organizacja i prowadzenie prz…
Metoda zachowania produktów spożywczych, polegająca na ich narażeniu na działanie dymu, w celu zwiększenia trwałości oraz nadania charakterystycznego smaku i aromatu, to
A. wędzenie
B. kiszenie
C. peklowanie
D. suszenie
Organizacja i prowadzenie prz…
Początkowa wartość środka trwałego wynosi 60 000 zł. Jaką wartość osiągnie ten środek po 5 latach użytkowania, jeśli jego okres amortyzacji trwa 10 lat?
A. 20 000 zł
B. 40 000 zł
C. 50 000 zł
D. 30 000 zł
Organizacja i prowadzenie prz…
Najłatwiej dostępnym oraz najtańszym źródłem krótkoterminowego uzupełniania brakujących funduszy na finansowanie działalności firmy handlowej jest kredyt
A. kupiecki
B. obrotowy
C. komercyjny
D. konsumpcyjny
Organizacja i prowadzenie prz…
Która z metod jest najskuteczniejsza w badaniu preferencji rynkowych?
A. szacowanie
B. ankieta
C. obserwacja
D. wywiad
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca zobowiązany jest do złożenia deklaracji dotyczącej przeprowadzonych transakcji wewnątrzwspólnotowych do 15. dnia każdego miesiąca. Jak nazywa się ta deklaracja?
A. VAT-R
B. VAT-UE
C. VAT-5
D. VAT-7
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorstwo zajmujące się produkcją przetworów warzywnych wytworzyło w miesiącu 10 ton surówki z warzyw, ponosząc następujące wydatki:
- zakup warzyw 5 000 zł,
- wynagrodzenia dla pracowników 5 000 zł,
- koszty energii elektrycznej 4 000 zł,
- inne wydatki 6 000 zł.
Na podstawie podanych informacji oblicz koszt jednostkowy wyprodukowania 1 kg surówki z warzyw.
A. 3 zł
B. 1 zł
C. 2 zł
D. 4 zł
Organizacja i prowadzenie prz…
Tyndalizacja to metoda termicznego zabezpieczania żywności. Na czym polega?
A. na sterylizacji produktów w dedykowanych urządzeniach
B. na długotrwałym gotowaniu produktów w temperaturze poniżej 70°C
C. na 2 - 3 krotnej pasteryzacji wykonywanej w odstępach 1 - 3 dni
D. na pasteryzacji mięsnych produktów w słoikach
Organizacja i prowadzenie prz…
Dokument, który powinien dostać każdy pracownik zwalniany z pracy, to
A. świadectwo pracy
B. dokumentacja zdrowotna
C. kontrakt o zatrudnieniu
D. referencje dotyczące pracownika
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie narzędzie powinno być wykorzystane w promocji sprzedaży danego produktu?
A. Artykuły sponsorowane w magazynie dla kobiet
B. Kartki z życzeniami świątecznymi dla lojalnych klientów
C. Reklama w lokalnych gazetach i stacjach radiowych
D. Próbki produktu, drugi produkt 50% gratis
Organizacja i prowadzenie prz…
Podczas pożaru wywołanego zwarciem w instalacji elektrycznej, część towarów w magazynie została zniszczona. Jakie będą skutki tych strat?
A. zawinione
B. naturalne
C. systematyczne
D. niezawinione
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaki jest minimalny czas, przez który należy przechowywać dokumenty osobowe pracownika?
A. 50 lat
B. 10 lat
C. 75 lat
D. 25 lat
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma rozpoczęła dystrybucję specjalistycznego preparatu do pielęgnacji wymion krów mlecznych. Postanowiono, że w fazie wprowadzania produktu na rynek firma skoncentruje się na nawiązywaniu kontaktów z gospodarstwami zajmującymi się chowem bydła mlecznego. Firma zastosowała marketing
A. internetowy
B. bezpośredni
C. szeptany
D. wielopoziomowy
Organizacja i prowadzenie prz…
Na podstawie danych zawartych w tabeli ustal różnice inwentaryzacyjne w ujęciu wartościowym.
| Lp. | Nazwa towaru | Cena zakupu | Stan według | |
|---|---|---|---|---|
| spisu z natury | zapisów księgowych | |||
| 1. | Kukurydza w puszce | 3 zł/szt. | 132 szt. | 130 szt. |
| 2. | Groszek w puszce | 2 zł/szt. | 225 szt. | 230 szt. |
A. Niedobór kukurydzy o wartości 2 zł i nadwyżka groszku o wartości 5 zł
B. Niedobór groszku o wartości 5 zł i nadwyżka kukurydzy o wartości 2 zł
C. Niedobór kukurydzy o wartości 6 zł i nadwyżka groszku o wartości 10 zł
D. Niedobór groszku o wartości 10 zł i nadwyżka kukurydzy o wartości 6 zł
Organizacja i prowadzenie prz…
Osmoaktywną metodą konserwacji żywności jest
A. solenie
B. wędzenie
C. pasteryzowanie
D. kiszenie
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma wprowadziła na rynek innowacyjne opakowania swoich napojów mlecznych. Jaką strategię to odzwierciedla?
A. finansową
B. marketingową
C. rozwoju
D. dywersyfikacji
Organizacja i prowadzenie prz…
Które z poniższych kosztów uznaje się za bezpośrednie w przedsiębiorstwie zajmującym się produkcją?
A. wydatki na reklamę
B. wynagrodzenie pracownika magazynu
C. zużycie materiałów w produkcji
D. koszty administracyjne
Organizacja i prowadzenie prz…
Całkowity koszt wyprodukowania 1 tony kapusty kiszonej to 2 000,00 zł. Koszty pośrednie wynoszą 500,00 zł. Jakie są koszty bezpośrednie na 1 kg tego produktu?
A. 1,00 zł
B. 2,50 zł
C. 2,00 zł
D. 1,50 zł
Organizacja i prowadzenie prz…
Księgowa zastosowała metodę amortyzacji, która polega na dokonywaniu odpisów proporcjonalnych do stopnia zużycia w danym czasie. Która to technika?
A. Równomierna
B. Naturalna
C. Degresywna
D. Progresywna