Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.05 Pytanie 481
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie narzędzie powinno być wykorzystane w promocji sprzedaży danego produktu?

A. Artykuły sponsorowane w magazynie dla kobiet
B. Kartki z życzeniami świątecznymi dla lojalnych klientów
C. Próbki produktu, drugi produkt 50% gratis
D. Reklama w lokalnych gazetach i stacjach radiowych
ROL.05 Pytanie 482
Organizacja i prowadzenie prz…

Niedobory spowodowane wysychaniem owoców i warzyw w trakcie prawidłowego składowania określane są jako

A. systematyczne
B. zawinione
C. naturalne
D. niezawinione
ROL.05 Pytanie 483
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaka forma promocji będzie najlepsza dla firmy, aby dotrzeć do jak najszerszego grona potencjalnych nabywców, biorąc pod uwagę, że sprzedaje ona swoje wyroby w znanej krajowej sieci dystrybucji?

A. Tablica reklamowa na ulicy
B. Reklamę telewizyjną
C. Ulotki rozdawane przechodniom
D. Reklama w lokalnej gazecie
ROL.05 Pytanie 484
Organizacja i prowadzenie prz…

Inwentaryzacji z zastosowaniem weryfikacji dokonuje się na podstawie

A. opakowań.
B. maszyn i urządzeń wchodzących w skład środków trwałych w budowie.
C. środków pieniężnych na rachunku bankowym.
D. materiałów.
ROL.05 Pytanie 485
Organizacja i prowadzenie prz…

Na fakturze sprzedawca wpisał stawkę VAT równą 8% zamiast 5%. Jakie działania należy podjąć w celu skorygowania błędu?

A. fakturę korygującą - zmniejszającą
B. notę korygującą
C. fakturę korygującą - zwiększającą
D. notę księgową
ROL.05 Pytanie 486
Organizacja i prowadzenie prz…

Wskaż, co jest środkiem trwałym?

A. Należności
B. Budynki
C. Gotówka
D. Zapasy
ROL.05 Pytanie 487
Organizacja i prowadzenie prz…

Który z wymienionych sektorów przetwórstwa żywnościowego wykazuje najwyższy poziom sezonowości?

A. Mleczny
B. Jajczarski
C. Mięsny
D. Cukrowy
ROL.05 Pytanie 488
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorstwo produkuje konserwy mięsne. Cena opakowania wynosi 0,50 zł, co stanowi 10% całości kosztów wyprodukowania konserwy. Całkowity koszt wyprodukowania jednej sztuki wynosi?

A. 3 zł
B. 6 zł
C. 5 zł
D. 4 zł
ROL.05 Pytanie 489
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaki jest czas, w którym pracodawca zobowiązany jest do zgłoszenia zatrudnienia pracownika do ZUS?

A. 2 dni
B. 14 dni
C. 5 dni
D. 7 dni
ROL.05 Pytanie 490
Organizacja i prowadzenie prz…

Dokumentacja określa składniki oraz ich wagowe proporcje, które muszą być ze sobą połączone, a także maszyny, jakie powinny być użyte w procesie produkcyjnym?

A. fabryczna
B. kosztorysowa
C. technologiczna
D. techniczna
ROL.05 Pytanie 491
Organizacja i prowadzenie prz…

Rolnik ma obowiązek posiadania ubezpieczenia od pożaru oraz innych nieprzewidzianych zdarzeń?

A. maszyn i urządzeń.
B. zmagazynowanych plonów rolnych.
C. budynków wchodzących w skład gospodarstwa rolnego.
D. inwentarza żywego.
ROL.05 Pytanie 492
Organizacja i prowadzenie prz…

Podczas wytwarzania spirytusu powstaje wywar gorzelniczy jako produkt uboczny. Najczęściej jest on stosowany jako

A. dodatek do żywności
B. pasza dla zwierząt
C. nawóz ogrodniczy
D. odpad komunalny
ROL.05 Pytanie 493
Organizacja i prowadzenie prz…

Głównym celem przygotowania rachunku zysków i strat jest wyliczenie

A. przychodów
B. wyniku finansowego
C. wydatków
D. amortyzacji
ROL.05 Pytanie 494
Organizacja i prowadzenie prz…

Dynamicznie rozwijająca się spółka z o.o., działająca na rynku krajowym i międzynarodowym w celu podniesienia swojej wiarygodności oraz możliwości pozyskania środków na rozwój powinna przekształcić się w spółkę

A. akcyjną
B. partnerską
C. jawną
D. komandytową
ROL.05 Pytanie 495
Organizacja i prowadzenie prz…

Biuro rachunkowe generuje co miesiąc następujące wydatki:
- wynagrodzenia dla pracowników - 5 400,00 zł,
- czynsz za lokal - 600,00 zł,
- koszty energii elektrycznej - 300,00 zł,
- inne wydatki - 700,00 zł.

Jakie są roczne koszty prowadzenia działalności biura?

A. 54 000,00 zł
B. 74 000,00 zł
C. 64 000,00 zł
D. 84 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 496
Organizacja i prowadzenie prz…

Instytucja doradztwa w rolnictwie, która zleciła utrzymanie czystości w biurach firmie zajmującej się świadczeniem usług porządkowych, powinna podpisać umowę

A. franchisingu
B. outsourcingu
C. merchandisingu
D. leasingu
ROL.05 Pytanie 497
Organizacja i prowadzenie prz…

Wzrost produkcji spowodował podniesienie kosztów bezpośrednich o 30%. Poprzednie koszty bezpośrednie wyniosły 50 000,00 zł miesięcznie. Oblicz, jaką dodatkową kwotę należy przeznaczyć na pokrycie wzrostu miesięcznych kosztów bezpośrednich?

A. 25 000,00 zł
B. 15 000,00 zł
C. 10 000,00 zł
D. 20 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 498
Organizacja i prowadzenie prz…

Wysokość wynagrodzenia dla pracownika w przypadku niezdolności do pracy spowodowanej wypadkiem w drodze do miejsca zatrudnienia wynosi

A. 75% wynagrodzenia
B. 80% wynagrodzenia
C. 100% wynagrodzenia
D. 50% wynagrodzenia
ROL.05 Pytanie 499
Organizacja i prowadzenie prz…

Zabieg, który polega na wydobyciu około 30% wody z soków owocowych, to

A. suszenie
B. pasteryzacja
C. liofilizacja
D. zagęszczanie
ROL.05 Pytanie 500
Organizacja i prowadzenie prz…

Na podstawie przedstawionego fragmentu faktury ustal, którą kwotę zapłaci rolnik za towary.

L.p.Nazwa towaruJ.m.IlośćCena jednostkowa bez podatku netto w złWartość bez podatku netto w złStawka VATKwota VAT w złWartość z podatkiem brutto w zł
1.Lemieszszt.1100,0023%
2.Smarszt.250,0023%
Do zapłaty

A. 369 zł
B. 492 zł
C. 246 zł
D. 123 zł
ROL.05 Pytanie 501
Organizacja i prowadzenie prz…

W wyniku powodzi w magazynie doszło do zawilgocenia partii towaru. Takie straty klasyfikuje się jako

A. zawinione
B. naturalne
C. niezawinione
D. systematyczne
ROL.05 Pytanie 502
Organizacja i prowadzenie prz…

Metoda polegająca na krótkoterminowym podgrzewaniu produktu do maksymalnej temperatury 100°C w celu zniszczenia mikroorganizmów to

A. sterylizacja
B. stabilizacja
C. pasteryzacja
D. dezaktywacja
ROL.05 Pytanie 503
Organizacja i prowadzenie prz…

Kierownik, który nie pozwala swoim pracownikom na podejmowanie decyzji ani na przejmowanie inicjatywy, częściej korzysta z kar niż z nagród. Jaki styl kierowania odzwierciedla powyższy opis?

A. Demokratyczny
B. Konsultacyjny
C. Nieingerujący
D. Autokratyczny
ROL.05 Pytanie 504
Organizacja i prowadzenie prz…

Przy produkcji 1 000 sztuk całkowite wydatki na produkcję wynoszą 80 000,00 zł. Koszt jednostkowy bezpośredni to 50,00 zł. Jakie są koszty pośrednie produkcji?

A. 20 000,00 zł
B. 40 000,00 zł
C. 30 000,00 zł
D. 10 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 505
Organizacja i prowadzenie prz…

Producent wytworzył 1 000 sztuk towaru. Całkowite koszty wyniosły 20 000,00 zł. Jakie są koszty jednostkowe produktu?

A. 40,00 zł
B. 30,00 zł
C. 20,00 zł
D. 10,00 zł
ROL.05 Pytanie 506
Organizacja i prowadzenie prz…

Do kapitału obrotowego zaliczane są

A. maszyna rolnicza.
B. obiekt po renowacji.
C. obligacje krótkoterminowe.
D. uprawa w szklarni.
ROL.05 Pytanie 507
Organizacja i prowadzenie prz…

Składnikami tradycyjnego modelu marketingu mix, które umożliwiają wpływanie na rynek, są:

A. towar, cena, dystrybucja, sprzedaż
B. produkt, cena, transport, promocja
C. surowiec, towar, dystrybucja, promocja
D. produkt, cena, dystrybucja, promocja
ROL.05 Pytanie 508
Organizacja i prowadzenie prz…

Całkowity koszt wyprodukowania 1 tony kapusty kiszonej to 2000 zł. Koszty pośrednie wynoszą 500 zł. Jakie są koszty bezpośrednie na 1 kg tego produktu?

A. 2,00 zł
B. 1,50 zł
C. 1,00 zł
D. 2,50 zł
ROL.05 Pytanie 509
Organizacja i prowadzenie prz…

Podczas przeprowadzonej inwentaryzacji zauważono niedobór towarów w wysokości 3 000,00 zł. Właściciel przedsiębiorstwa ustalił maksymalny poziom strat naturalnych na 0,30% wartości sprzedaży. Jaką kwotę straty przekroczy limit, jeśli sprzedaż wyniosła 500 000,00 zł?

A. 1 500,00 zł
B. 15,00 zł
C. 15 000,00 zł
D. 150,00 zł
ROL.05 Pytanie 510
Organizacja i prowadzenie prz…

Zaciągnięty kredyt został wykorzystany do uregulowania należności wobec dostawcy. Jakie zmiany spowoduje ta operacja gospodarcza?

A. tylko w pasywach
B. dodatnie w aktywach i pasywach
C. ujemne w aktywach i pasywach
D. tylko w aktywach
ROL.05 Pytanie 511
Organizacja i prowadzenie prz…

Początkowa kwota środka trwałego wynosi 100 000 zł. Jaką wartość będzie miał ten środek po 5 latach, jeśli jego okres amortyzacji trwa 10 lat?

A. 15 000 zł
B. 50 000 zł
C. 25 000 zł
D. 75 000 zł
ROL.05 Pytanie 512
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie urządzenie służy do oddzielania tłuszczu od mleka?

A. wirówka
B. pasteryzator
C. kuter
D. prasa
ROL.05 Pytanie 513
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaką formę ewidencji księgowej powinna stosować spółka z o.o.?

A. pełną księgowość
B. ewidencję sprzedaży
C. księgę przychodów i rozchodów
D. ewidencję kasową
ROL.05 Pytanie 514
Organizacja i prowadzenie prz…

Aby wdrożyć dany program finansowo-księgowy w przedsiębiorstwie, konieczne jest

A. zarejestrowanie tego faktu w Urzędzie Skarbowym
B. uzyskanie zgody od organu rejestracji firmy
C. posiadanie licencji od dostawcy oprogramowania
D. ukończenie kursu na temat obsługi programu
ROL.05 Pytanie 515
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie urządzenie służy do separacji tłuszczu z mleka pełnotłustego?

A. maselnica
B. kuter
C. destylator
D. wirówka
ROL.05 Pytanie 516
Organizacja i prowadzenie prz…

W procesie wytwarzania wina stosuje się fermentację

A. masłową
B. mlekową
C. octową
D. alkoholową
ROL.05 Pytanie 517
Organizacja i prowadzenie prz…

Metoda umożliwiająca oddzielenie etanolu od zacieru to

A. destylacja
B. osmoza
C. koagulacja
D. pasteryzacja
ROL.05 Pytanie 518
Organizacja i prowadzenie prz…

Oblicz zapotrzebowanie na pomidory, paprykę i mąkę ziemniaczaną do przygotowania 15 litrów sosu.

Wykaz surowców potrzebnych do produkcji 5 litrów sosu meksykańskiego
SkładnikIlość
Pomidory5 kg
Papryka0,75 kg
Cebula0,5 kg
Ananas1 puszka
Fasola czerwona1 puszka
Mąka ziemniaczana2 dkg

A. 5 kg pomidorów, 1,5 kg papryki i 6 dkg mąki ziemniaczanej.
B. 5 kg pomidorów, 2 kg papryki i 15 dkg mąki ziemniaczanej.
C. 15 kg pomidorów, 1,5 kg papryki i 15 dkg mąki ziemniaczanej.
D. 15 kg pomidorów, 2,25 kg papryki i 6 dkg mąki ziemniaczanej.
ROL.05 Pytanie 519
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorstwo zakłada z roku na rok stałą dynamikę wzrostu liczby zatrudnionych pracowników.
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli określ planowaną liczbę pracowników w 2016 roku.

Rok2013201420152016
Liczba pracowników100110121?

A. 133
B. 142
C. 125
D. 122
ROL.05 Pytanie 520
Organizacja i prowadzenie prz…

Dokument dostarczony przez producenta, który zawiera zasady używania oraz obsługi maszyny lub urządzenia, to instrukcja

A. naprawy
B. obsługi
C. kosztorysowa
D. technologiczna