Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
ROL.05 Pytanie 481
Organizacja i prowadzenie prz…

Odmiany ziemniaków do przetwórstwa powinny charakteryzować się dużą zawartością

A. suchej masy.
B. białka.
C. soli mineralnych.
D. skrobi.
ROL.05 Pytanie 482
Organizacja i prowadzenie prz…

Wskaż produkt uboczny przemysłu cukrowego stosowany w przemyśle do produkcji drożdży spożywczych i paszowych.

A. Słodzik.
B. Cukier kryształ.
C. Wysłodki mokre.
D. Melasa.
ROL.05 Pytanie 483
Organizacja i prowadzenie prz…

W której temperaturze należy przechowywać truskawki od zbioru do sprzedaży (około 3 dni)?

Ilustracja do pytania 3
A. -1,5°C
B. 1°C
C. 0°C
D. -1°C
ROL.05 Pytanie 484
Organizacja i prowadzenie prz…

Urządzeniem służącym do rozdrabniania, emulgowania mięsa, tłuszczu wraz z dodatkami smakowymi jest

A. pasteryzator.
B. wirówka.
C. kuter.
D. prasa.
ROL.05 Pytanie 485
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca zamierzający prowadzić sklep z artykułami spożywczymi musi uzyskać zgodę

A. starosty.
B. Ministra Rolnictwa.
C. wójta lub burmistrza.
D. Sanepidu.
ROL.05 Pytanie 486
Organizacja i prowadzenie prz…

Na zamieszczonym rysunku przedstawiono

Ilustracja do pytania 6
A. stanowisko naprawcze.
B. wagę przejazdową.
C. rampę załadunkową.
D. windę pionową.
ROL.05 Pytanie 487
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedstawione na rysunku opakowanie służy do transportu

Ilustracja do pytania 7
A. towarów płynnych.
B. przedmiotów gabarytowych.
C. towarów sypkich.
D. opakowań jednostkowych.
ROL.05 Pytanie 488
Organizacja i prowadzenie prz…

Normy zarządzania jakością określane są skrótem

A. RMP
B. HACCP
C. ISO 9000
D. GHP
ROL.05 Pytanie 489
Organizacja i prowadzenie prz…

W drodze weryfikacji poprzez porównanie danych znajdujących się w księgach rachunkowych z danymi wynikającymi z innych dokumentów inwentaryzuje się

A. obligacje skarbowe w postaci materialnej.
B. wyroby gotowe.
C. środki pieniężne na rachunku bankowym.
D. grunty.
ROL.05 Pytanie 490
Organizacja i prowadzenie prz…

Do kapitałów własnych zalicza się

A. zobowiązania wobec dostawców.
B. zysk z lat ubiegłych.
C. pożyczki długoterminowe.
D. kredyty inwestycyjne.
ROL.05 Pytanie 491
Organizacja i prowadzenie prz…

Podczas dostawy osoba odpowiedzialna nie umieściła w chłodni towaru wymagającego takiego przechowywania. Skutkiem tego towar uległ zepsuciu i stracił właściwości handlowe. Straty te zakwalifikowane zostaną jako

A. systematyczne.
B. niezawinione.
C. naturalne.
D. zawinione.
ROL.05 Pytanie 492
Organizacja i prowadzenie prz…

Wartość środka trwałego po 5 latach użytkowania wynosi 50 000,00 zł. Przewidywany okres użytkowania wynosi 10 lat. Ile wynosiła wartość początkowa środka trwałego?

A. 25 000,00 zł
B. 50 000,00 zł
C. 75 000,00 zł
D. 100 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 493
Organizacja i prowadzenie prz…

Dowód księgowy Wz potwierdza

A. wydanie z magazynu sprzedanych towarów.
B. przyjęcie do magazynu wyrobów gotowych.
C. wydanie z magazynu materiałów do produkcji.
D. przyjęcie do magazynu zwrotu towaru.
ROL.05 Pytanie 494
Organizacja i prowadzenie prz…

Ile wynosi roczna stopa amortyzacji maszyny, której okres użytkowania jest przewidywany na 8 lat?

A. 12,5%
B. 13,5%
C. 10,5%
D. 11,5%
ROL.05 Pytanie 495
Organizacja i prowadzenie prz…

Przeprowadzona analiza wskaźnikowa wykazała, że firma osiągnęła 10,00 zł zysku z każdych 100,00 zł przychodu ze sprzedaży. Którym wskaźnikiem rentowności dokonano obliczeń?

A. Aktywów.
B. Kapitału ogółem.
C. Kapitału własnego.
D. Sprzedaży.
ROL.05 Pytanie 496
Organizacja i prowadzenie prz…

W firmie planowane całkowite koszty produkcji określono na 15 000,00 zł. Koszty pośrednie będą stanowić jedną trzecią kosztów całkowitych. Ile będą wynosić koszty bezpośrednie produkcji?

A. 15 000,00 zł
B. 10 000,00 zł
C. 8 000,00 zł
D. 5 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 497
Organizacja i prowadzenie prz…

Koszt całkowity produkcji 1 tony kapusty kiszonej wynosi 2 000,00 zł. Koszty pośrednie wynoszą 500,00 zł. Ile wynoszą koszty bezpośrednie na 1 kg produktu?

A. 2,50 zł
B. 1,50 zł
C. 1,00 zł
D. 2,00 zł
ROL.05 Pytanie 498
Organizacja i prowadzenie prz…

Pracownik (wiek 40 lat) otrzymuje stałe miesięczne wynagrodzenie. Jaki procent wynagrodzenia otrzyma pracownik, który przez cały miesiąc przebywał w szpitalu z powodu powikłań po wycięciu wyrostka?

A. 80%
B. 90%
C. 70%
D. 60%
ROL.05 Pytanie 499
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca zajmuje się handlem artykułami do produkcji rolnej. Działalność ta charakteryzuje się dużym przychodem oraz stosunkowo niedużym zyskiem. Przedsiębiorca będzie korzystał z przysługujących ulg i odliczeń. Która forma opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych jest najkorzystniejsza dla przedsiębiorcy w tym przypadku?

A. Zasady ogólne (skala podatkowa).
B. Ryczałt ewidencjonowany.
C. Podatek liniowy.
D. Karta podatkowa.
ROL.05 Pytanie 500
Organizacja i prowadzenie prz…

Pracownik zatrudniony na 1/2 etatu w systemie czasowym z premią przepracował w grudniu 20 dni po 4 godziny dziennie zgodnie z obowiązującą go normą czasu pracy. Ile wyniesie wynagrodzenie brutto pracownika za grudzień, jeżeli stawka za godzinę pracy wynosi 14,00 zł, a premia 20%?

A. 2 240,00 zł
B. 2 688,00 zł
C. 1 120,00 zł
D. 1 344,00 zł
ROL.05 Pytanie 501
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca prowadzi działalność w zakresie naprawy maszyn rolniczych. Aby zmniejszyć ryzyko wynikające z możliwości wystąpienia błędu z winy warsztatu, należy wykupić ubezpieczenie

A. od ognia i innych zdarzeń losowych.
B. od odpowiedzialności cywilnej.
C. assistance.
D. agrocasco.
ROL.05 Pytanie 502
Organizacja i prowadzenie prz…

Obowiązek nałożony na mikroprzedsiębiorstwa polegający na comiesięcznej wysyłce drogą elektroniczną ewidencji VAT na specjalną platformę skarbową określa się skrótem

A. VAT – Z
B. JPK_VAT
C. VAT – UE
D. VAT – 7
ROL.05 Pytanie 503
Organizacja i prowadzenie prz…

Dostawca wystawił fakturę płatną gotówką. Który dokument wystawi kasa odbiorcy, potwierdzając dokonanie zapłaty?

A. Polecenie przelewu.
B. Kasa przyjmie.
C. Raport kasowy.
D. Kasa wypłaci.
ROL.05 Pytanie 504
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca skupuje od rolników płody rolne, standaryzuje je i sprzedaje do przetwórni spożywczych. Jest to działalność

A. produkcyjna.
B. usługowa.
C. handlowa.
D. marketingowa.
ROL.05 Pytanie 505
Organizacja i prowadzenie prz…

Koszt budowy silosu do przechowywania komponentów paszowych według kosztorysu wynosi 420 000,00 zł. Własne środki na rachunku bankowym wystarczą na sfinansowanie łącznie 30% kosztów inwestycji. Brakująca kwota zostanie sfinansowana z kredytu inwestycyjnego. Ile wyniesie kwota kredytu?

A. 294 000,00 zł
B. 194 000,00 zł
C. 210 000,00 zł
D. 126 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 506
Organizacja i prowadzenie prz…

Każda nowo zamontowana maszyna na wydziale produkcyjnym przed przekazaniem do użytkowania musi posiadać

A. fakturę zakupu.
B. instrukcję demontażu.
C. schemat instalacji elektrycznej maszyny.
D. dokument odbioru technicznego.
ROL.05 Pytanie 507
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma zamierza wejść na rynek z nowym specjalistycznym produktem ułatwiającym przygotowanie posiłków w zakładach gastronomicznych. Głównymi odbiorcami będą kucharze. Towar będzie oferowany przez wyspecjalizowanego sprzedawcę z jednoczesnym pokazem jego działania. Najlepszą formą sprzedaży będzie

A. bezpośrednie dotarcie do miejsca pracy kucharzy.
B. oferta w specjalistycznym sklepie wyposażenia kuchni.
C. sprzedaż w sklepie internetowym.
D. pokaz w supermarkecie obok stoiska z wyposażeniem kuchni.
ROL.05 Pytanie 508
Organizacja i prowadzenie prz…

Najlepszą formą sfinansowania przez firmę krótkotrwałych problemów z płynnością będzie kredyt

A. w rachunku bieżącym.
B. konsumpcyjny.
C. hipoteczny.
D. inwestycyjny.
ROL.05 Pytanie 509
Organizacja i prowadzenie prz…

Planując cenę produktu, dział marketingu powinien skorzystać z

A. dokumentacji technicznej.
B. kosztorysu produktu.
C. receptury produktu.
D. dokumentacji technologicznej.
ROL.05 Pytanie 510
Organizacja i prowadzenie prz…

Karoten, kurkumina i karmel są dodatkami do żywności z grupy

A. barwników.
B. emulgatorów.
C. substancji konserwujących.
D. regulatorów kwasowości.
ROL.05 Pytanie 511
Organizacja i prowadzenie prz…

Produkcja kefiru odbywa się poprzez poddanie mleka krowiego

A. zagęszczaniu.
B. dyfuzji.
C. ekstrakcji.
D. fermentacji.
ROL.05 Pytanie 512
Organizacja i prowadzenie prz…

Biologiczną metodą utrwalania żywności jest

A. kiszenie.
B. wędzenie.
C. solenie.
D. zamrażanie.
ROL.05 Pytanie 513
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedstawiony opis dotyczy jednego z etapów technologicznych produkcji

Ilustracja do pytania 33
A. cukru.
B. żelatyny.
C. piwa.
D. kazeiny.
ROL.05 Pytanie 514
Organizacja i prowadzenie prz…

Z danych w tabeli wynika, że twaróg zapakowany próżniowo można maksymalnie przechowywać w lodówce

Ilustracja do pytania 34
A. 5-7 dni.
B. 8-12 dni.
C. 4-5 dni.
D. 13-15 dni.
ROL.05 Pytanie 515
Organizacja i prowadzenie prz…

Producent frytek pakuje swoje produkty w torebki o masie 1 kg i umieszcza je w kartonach po 10 sztuk/karton. Ile kartonów powinien zakupić na miesięczną produkcję 20 ton frytek?

A. 200 000 szt.
B. 200 szt.
C. 20 000 szt.
D. 2 000 szt.
ROL.05 Pytanie 516
Organizacja i prowadzenie prz…

O wartości wypiekowej mąki decyduje zawartość

A. skrobi.
B. glutenu.
C. włókna.
D. sacharozy.
ROL.05 Pytanie 517
Organizacja i prowadzenie prz…

Pozostałość nasion, owoców, warzyw po wyciśnięciu soku, nadająca się na paszę dla bydła lub do dalszego przerobu, to

A. wywar.
B. wysłodki.
C. wyparki.
D. wytłoki.
ROL.05 Pytanie 518
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma planuje produkcję surówki na poziomie 3 ton na zmianę. Jeden pracownik średnio na zmianę produkuje 500 kg produktu. Ilu pracowników należy zatrudnić w systemie dwuzmianowym, aby zapewnić planowany poziom produkcji?

A. 10 pracowników.
B. 12 pracowników.
C. 8 pracowników.
D. 14 pracowników.
ROL.05 Pytanie 519
Organizacja i prowadzenie prz…

Maszyna przedstawiona na rysunku to

Ilustracja do pytania 39
A. wirówka do mleka.
B. prasa do oleju.
C. wilk do mielenia mięsa.
D. drylownica do wiśni.
ROL.05 Pytanie 520
Organizacja i prowadzenie prz…

Na którym rysunku przedstawiono aparaturę do pomiaru przepływu cieczy?

Ilustracja do pytania 40
A. A.
B. D.
C. C.
D. B.