Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
ROL.05 Pytanie 521
Organizacja i prowadzenie prz…

Produktem ubocznym przy produkcji sera jest

A. maślanka.
B. kazeina.
C. serwatka.
D. laktoza.
ROL.05 Pytanie 522
Organizacja i prowadzenie prz…

Spółka z o.o. powinna dokonywać ewidencji księgowej w formie

A. książki przychodów i rozchodów.
B. pełnej księgowości.
C. ewidencji kasowej.
D. ewidencji sprzedaży.
ROL.05 Pytanie 523
Organizacja i prowadzenie prz…

Stawka podstawowa podatku od towarów i usług (VAT) w Polsce w 2020 roku wynosi

A. 8%
B. 23%
C. 5%
D. 0%
ROL.05 Pytanie 524
Organizacja i prowadzenie prz…

Spółka, która zakończyła działalność, dokumentację pracowniczą powinna

A. zdeponować w Urzędzie Skarbowym.
B. wysłać do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.
C. przekazać pracownikom.
D. przekazać do Archiwum Państwowego.
ROL.05 Pytanie 525
Organizacja i prowadzenie prz…

Jeżeli firma zakupiła budynek biurowy z zamiarem wynajmu, to w bilansie majątku zostanie on umieszczony w

A. kapitałach własnych.
B. kapitałach obcych.
C. aktywach obrotowych.
D. aktywach trwałych.
ROL.05 Pytanie 526
Organizacja i prowadzenie prz…

Wartość środka trwałego po 3 latach użytkowania wynosi 175 000,00 zł. Przewidywany okres użytkowania to 10 lat. Ile wynosiła wartość początkowa tego środka trwałego?

A. 150 000,00 zł
B. 250 000,00 zł
C. 200 000,00 zł
D. 100 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 527
Organizacja i prowadzenie prz…

W wyniku przeprowadzonej inwentaryzacji stwierdzono ubytek towarów w kwocie 3 000,00 zł. Właściciel firmy ustalił limit strat naturalnych na 0,30% wielkości sprzedaży. Ile ponad limit wyniosą straty, jeżeli sprzedaż wynosiła 500 000,00 zł?

A. 15,00 zł
B. 15 000,00 zł
C. 150,00 zł
D. 1 500,00 zł
ROL.05 Pytanie 528
Organizacja i prowadzenie prz…

Spisanie przez komisję na specjalnym formularzu wszystkich towarów znajdujących się w sklepie jest inwentaryzacją przeprowadzoną metodą

A. spisu z natury.
B. potwierdzenia sald.
C. pośrednią uproszczoną.
D. weryfikacji.
ROL.05 Pytanie 529
Organizacja i prowadzenie prz…

Ile wynosi stopa amortyzacji rocznej wózka widłowego, którego okres użytkowania jest przewidziany na 8 lat?

A. 17,50%
B. 15,00%
C. 10,00%
D. 12,50%
ROL.05 Pytanie 530
Organizacja i prowadzenie prz…

Które konta nigdy nie wykazują sald na początku roku obrotowego?

A. Wynikowe.
B. Pozabilansowe.
C. Analityczne.
D. Bilansowe.
ROL.05 Pytanie 531
Organizacja i prowadzenie prz…

Pobrana przez bank prowizja od kredytu udzielonego na sfinansowanie bieżącej działalności jednostki gospodarczej obciąży konto

A. Pozostałe koszty rodzajowe.
B. Pozostałe koszty operacyjne.
C. Usługi obce.
D. Koszty finansowe.
ROL.05 Pytanie 532
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma sprzedała samochód dostawczy za gotówkę. Operacja ta

A. zmniejszy sumę bilansową.
B. spowoduje zmniejszenie po stronie aktywów i zwiększenie po stronie pasywów.
C. nie ma wpływu na sumę bilansową.
D. zwiększy sumę bilansową.
ROL.05 Pytanie 533
Organizacja i prowadzenie prz…

W procesie produkcji przedsiębiorstwo zużyło 100 ton marchwi. Wartość zużytej marchwi jest kosztem

A. działalności podstawowej.
B. zarządu.
C. działalności handlowej.
D. finansowym.
ROL.05 Pytanie 534
Organizacja i prowadzenie prz…

Koszty całkowite produkcji wynoszą 300 000,00 zł. Ile wynoszą koszty pośrednie, jeżeli ich wielkość oszacowano na 20% kosztów całkowitych?

A. 75 000,00 zł
B. 45 000,00 zł
C. 30 000,00 zł
D. 60 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 535
Organizacja i prowadzenie prz…

Przeprowadzona analiza wskaźnikowa wykazała, że firma uzyskała 100,00 zł zysku netto na każde 1 000,00 zł kapitału całkowitego. Który wskaźnik rentowności obliczono?

A. Sprzedaży.
B. Kapitału ogółem.
C. Kapitału własnego.
D. Aktywów.
ROL.05 Pytanie 536
Organizacja i prowadzenie prz…

Koszty bezpośrednie produkcji wynoszą miesięcznie 50 000,00 zł. Roczne koszty pośrednie wynoszą 360 000,00 zł. Ile wynoszą miesięczne koszty całkowite?

A. 80 000,00 zł
B. 20 000,00 zł
C. 40 000,00 zł
D. 60 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 537
Organizacja i prowadzenie prz…

Zgodnie z obowiązującym u pracodawcy regulaminem wynagradzania pracownik otrzymuje co miesiąc:
- wynagrodzenie zasadnicze – 4 200,00 zł,
- dodatek funkcyjny – 500,00 zł,
- dodatek za znajomość języka obcego – 5% wynagrodzenia zasadniczego.
Oblicz miesięczne wynagrodzenie brutto pracownika.

A. 4 410,00 zł
B. 4 935,00 zł
C. 4 910,00 zł
D. 4 700,00 zł
ROL.05 Pytanie 538
Organizacja i prowadzenie prz…

Szybko rozwijająca się spółka z o.o., prowadząca działalność na rynku krajowym i zagranicznym w celu zwiększenia swojej wiarygodności i możliwości pozyskania kapitału na rozwój przedsiębiorstwa powinna przekształcić się w spółkę

A. partnerską.
B. jawną.
C. akcyjną.
D. komandytową.
ROL.05 Pytanie 539
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma zobowiązana do ewidencji sprzedaży za pomocą kasy fiskalnej musi wystawić paragon

A. bezpośrednio po dokonaniu sprzedaży.
B. miesiąc po dokonaniu sprzedaży.
C. tylko na życzenie nabywcy.
D. tydzień po dokonaniu sprzedaży.
ROL.05 Pytanie 540
Organizacja i prowadzenie prz…

Zwiększenie nakładów firmy na promocję produktu jest działalnością

A. marketingową.
B. handlową.
C. logistyczną.
D. produkcyjną.
ROL.05 Pytanie 541
Organizacja i prowadzenie prz…

Zwiększenie produkcji spowodowało wzrost kosztów bezpośrednich o 30%. Dotychczasowe koszty bezpośrednie wynosiły 50 000,00 zł miesięcznie. Oblicz, ile środków finansowych dodatkowo należy zapewnić na pokrycie wzrostu miesięcznych kosztów bezpośrednich.

A. 25 000,00 zł
B. 20 000,00 zł
C. 15 000,00 zł
D. 10 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 542
Organizacja i prowadzenie prz…

W tabeli przedstawiono wskaźniki rentowności netto sprzedaży czterech spółek branży mleczarskiej.
Która spółka osiągnęła najwyższą efektywność sprzedaży?

Ilustracja do pytania 22
A. Spółka 3.
B. Spółka 4.
C. Spółka 2.
D. Spółka 1.
ROL.05 Pytanie 543
Organizacja i prowadzenie prz…

Kierownik podejmuje wszystkie decyzje bez konsultacji ze swoimi podwładnymi. Od swoich pracowników wymaga bezwarunkowego wykonywania poleceń. Który styl kierowania zespołem stosuje ten kierownik?

A. Nieingerujący.
B. Konsultacyjny.
C. Demokratyczny.
D. Autokratyczny.
ROL.05 Pytanie 544
Organizacja i prowadzenie prz…

Dokument określający składniki niezbędne do wytworzenia określonego produktu to

A. zamówienie.
B. kosztorys.
C. instrukcja obsługi.
D. receptura.
ROL.05 Pytanie 545
Organizacja i prowadzenie prz…

W prasie zamieszczono ogłoszenie z propozycją pracy, którego fragment treści przedstawiono w ramce.
Jakie doświadczenie zawodowe byłoby pożądane na tym stanowisku?

Ilustracja do pytania 25
A. Prezesa.
B. Księgowego.
C. Operatora maszyn.
D. Handlowca.
ROL.05 Pytanie 546
Organizacja i prowadzenie prz…

Podczas produkcji wina wykorzystywana jest fermentacja

A. mlekowa.
B. octowa.
C. masłowa.
D. alkoholowa.
ROL.05 Pytanie 547
Organizacja i prowadzenie prz…

Sterylizacja polega na utrwalaniu żywności w temperaturze

A. od 21°C do 65°C
B. poniżej 20°C
C. od 65°C do 85°C
D. powyżej 100°C
ROL.05 Pytanie 548
Organizacja i prowadzenie prz…

Osmoaktywną metodą utrwalania żywności jest

A. solenie.
B. pasteryzowanie.
C. wędzenie.
D. kiszenie.
ROL.05 Pytanie 549
Organizacja i prowadzenie prz…

W kurniku produkuje się dziennie 1 000 jaj. 60% jaj pakowanych jest we wkładki na 30 jaj. Pozostałe jaja są pakowane do wkładek na 10 jaj. Ile sztuk opakowań odpowiednio o pojemności na 30 i 10 jaj należy zamówić na 30 dni?

A. 600 szt., 1 200 szt.
B. 700 szt., 1 400 szt.
C. 800 szt., 1 600 szt.
D. 500 szt., 1 000 szt.
ROL.05 Pytanie 550
Organizacja i prowadzenie prz…

W celu zważenia produktów sypkich za pomocą wagi elektronicznej bez opakowania należy postawić opakowanie na wagę i wcisnąć przycisk z napisem

A. ON
B. OFF
C. TARA
D. STORE
ROL.05 Pytanie 551
Organizacja i prowadzenie prz…

Łopatka na przedstawionym schemacie świni oznaczona jest numerem

Ilustracja do pytania 31
A. 4
B. 5
C. 6
D. 7
ROL.05 Pytanie 552
Organizacja i prowadzenie prz…

Jęczmień browarny powinien charakteryzować się niską zawartością

A. skrobi.
B. soli mineralnych.
C. białka.
D. suchej masy.
ROL.05 Pytanie 553
Organizacja i prowadzenie prz…

Główny produkt uboczny wymagający zagospodarowania przy produkcji biodiesla z oleju rzepakowego to

A. makuchy.
B. woda.
C. glukoza.
D. gliceryna.
ROL.05 Pytanie 554
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedstawione na ilustracji urządzenie służy do

Ilustracja do pytania 34
A. rozdrabniania owoców.
B. produkcji makaronu.
C. nadziewania kiełbas.
D. mielenia mięsa.
ROL.05 Pytanie 555
Organizacja i prowadzenie prz…

Producent przetworów spożywczych z gospodarstw ekologicznych może sprzedawać swoje wyroby jako Bio, tylko jeżeli

A. uzyska certyfikat jednostki certyfikującej.
B. przeprowadzi ocenę punktów krytycznych.
C. uzyska zgodę urzędu gminy.
D. przeprowadzi badania w Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
ROL.05 Pytanie 556
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca wystawił fakturę VAT. Oryginał dokumentu powinien zostać przekazany

A. odbiorcy towaru.
B. urzędowi skarbowemu.
C. księgowej w firmie wystawcy.
D. firmie transportowej przewożącej towar.
ROL.05 Pytanie 557
Organizacja i prowadzenie prz…

Spółka z o.o. musi złożyć do Urzędu Skarbowego deklarację CIT-8 do końca

A. lutego.
B. kwietnia.
C. marca.
D. stycznia.
ROL.05 Pytanie 558
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakim skrótem określa się system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, którego podstawą jest analiza zagrożeń i krytycznych punktów kontroli?

A. HACCP
B. GHP
C. ISO 9000
D. RMP
ROL.05 Pytanie 559
Organizacja i prowadzenie prz…

Do kapitałów własnych zalicza się

A. zysk z poprzedniego roku przeznaczony na rozwój.
B. zobowiązania wobec dostawców.
C. kredyt w rachunku bieżącym.
D. kredyt inwestycyjny.
ROL.05 Pytanie 560
Organizacja i prowadzenie prz…

Budynek warsztatowy w bilansie majątkowym zalicza się do

A. kapitałów obcych.
B. kapitałów własnych.
C. aktywów obrotowych.
D. aktywów trwałych.