Filtrowanie pytań
ROL.05 Pytanie 521
Organizacja i prowadzenie prz…
A. kiszenie
B. pasteryzacja
C. marynowanie
D. liofilizacja
ROL.05 Pytanie 522
Organizacja i prowadzenie prz…
Producent surówek wytwarza każdego dnia 2 000 kg surówek. Produkty są pakowane w opakowania o wadze 0,5 kg. Firma funkcjonuje przez 24 dni w miesiącu. Ile sztuk pojemników powinno się zakupić, aby zapewnić nieprzerwaną produkcję?
A. 96 000 szt.
B. 72 000 szt.
C. 24 000 szt.
D. 48 000 szt.
ROL.05 Pytanie 523
Organizacja i prowadzenie prz…
Główne zadanie systemu kontroli jakości w zakładzie przetwórstwa rolno-spożywczego to
A. zmniejszanie kosztów produkcji
B. zwiększanie wydajności pracy
C. poszukiwanie nowych rynków zbytu
D. zapewnienie zgodności produktów z normami
ROL.05 Pytanie 524
Organizacja i prowadzenie prz…
Wskaż, co jest środkiem trwałym?
A. Budynki
B. Gotówka
C. Zapasy
D. Należności
ROL.05 Pytanie 525
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca planuje przekształcić sposób opodatkowania podatku dochodowego z karty podatkowej na ogólne zasady (książka przychodów i rozchodów). Do którego dnia stycznia danego roku powinien to zgłosić w Urzędzie Skarbowym?
A. Do 10. stycznia
B. Do 15. stycznia
C. Do 20. stycznia
D. Do 25. stycznia
ROL.05 Pytanie 526
Organizacja i prowadzenie prz…
Programem, który umożliwia małym i średnim przedsiębiorstwom kompleksową ewidencję przychodów oraz wydatków w ramach podatku dochodowego i VAT, jest aplikacja
A. Gratyfikant
B. Płatnik
C. Rewizor
D. Subiekt
ROL.05 Pytanie 527
Organizacja i prowadzenie prz…
Oblicz wartość kapitału własnego w bilansie przedsiębiorstwa, jeśli łączna suma aktywów trwałych oraz obrotowych wynosi 400 000,00 zł, a całkowita wartość kapitału obcego to 170 000,00 zł?
A. 170 000,00 zł
B. 400 000,00 zł
C. 570 000,00 zł
D. 230 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 528
Organizacja i prowadzenie prz…
Osoba prowadząca działalność gospodarczą rozliczająca się według ogólnych zasad powinna do rocznego rozliczenia dochodu z działalności zastosować formularz
A. CIT-1
B. NIP-3
C. ZUS ZUA
D. PIT-36
ROL.05 Pytanie 529
Organizacja i prowadzenie prz…
Pożyczki przyznane innym podmiotom na czas krótszy niż 12 miesięcy, licząc od ostatniego dnia roku obrachunkowego, klasyfikowane są jako
A. należności długoterminowe
B. inwestycje długoterminowe
C. należności krótkoterminowe
D. inwestycje krótkoterminowe
ROL.05 Pytanie 530
Organizacja i prowadzenie prz…
Dokumentacja określa składniki oraz ich wagowe proporcje, które muszą być ze sobą połączone, a także maszyny, jakie powinny być użyte w procesie produkcyjnym?
A. kosztorysowa
B. techniczna
C. technologiczna
D. fabryczna
ROL.05 Pytanie 531
Organizacja i prowadzenie prz…
Osoba prowadząca działalność gospodarczą, w rachunku zysków i strat ustala wartość wyniku finansowego netto,
A. odejmując od wyniku finansowego brutto wartość amortyzacji środków trwałych.
B. odejmując od wyniku finansowego brutto podatek dochodowy.
C. dodając do wyniku finansowego brutto podatek dochodowy.
D. dodając do wyniku finansowego brutto wartość amortyzacji środków trwałych.
ROL.05 Pytanie 532
Organizacja i prowadzenie prz…
Głównym składnikiem wykorzystywanym do wytwarzania keczupu jest
A. pomidor
B. kukurydza
C. kapusta
D. ogórek
ROL.05 Pytanie 533
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca w związku z działalnością gospodarczą ponosi miesięczne wydatki w wysokości:
- wynagrodzenia pracowników 15 200,00 zł,
- opłata za wynajem lokalu 4 800,00 zł,
- koszty energii elektrycznej 1 800,00 zł,
- inne koszty 1 200,00 zł.
Na podstawie podanych informacji oblicz, jakie są roczne wydatki związane z działalnością tego przedsiębiorcy.
A. 276 000,00 zł
B. 230 000,00 zł
C. 299 000,00 zł
D. 253 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 534
Organizacja i prowadzenie prz…
Czas przechowywania jaj w chłodni o temperaturze 0-1 °C nie powinien być dłuższy niż
A. 10-12 miesięcy
B. 10 tygodni
C. 4-6 miesięcy
D. 30 dni
ROL.05 Pytanie 535
Organizacja i prowadzenie prz…
Jak nazywa się metoda konserwacji mleka, która polega na podgrzewaniu produktu do temperatury nieprzekraczającej 100°C?
A. pasteryzacja
B. homogenizacja
C. sterylizacja UHT
D. normalizacja
ROL.05 Pytanie 536
Organizacja i prowadzenie prz…
W trakcie produkcji firma wykorzystała 100 ton marchwi. Koszt zużytej marchwi należy do
A. działalności handlowej
B. działalności podstawowej
C. zarządu
D. finansowego
ROL.05 Pytanie 537
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorstwo, które ma więcej niż pięciu pracowników, musi przesłać do urzędu skarbowego w formie elektronicznej informacje o osiągniętych dochodach oraz zapłaconych zaliczkach na podatek dochodowy (PIT-11) nie później niż do końca
A. stycznia
B. lutego
C. kwietnia
D. marca
ROL.05 Pytanie 538
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma sprzedaje preparaty do pielęgnacji kopyt koni uczestniczących w zawodach sportowych. Gdzie firma powinna przede wszystkim reklamować swój produkt?
A. w prasie branżowej i na targach branżowych
B. w prasie rolniczej i w radiu
C. w sieci i na targach
D. w prasie krajowej i w telewizji
ROL.05 Pytanie 539
Organizacja i prowadzenie prz…
Producent znanej marki jogurtów postanowił zbadać przyczyny spadku sprzedaży swoich produktów. Zespół osób obserwował i rejestrował, które jogurty wybierali klienci oraz jak były one ułożone na półce ekspozycyjnej. Ta metoda analizy rynku nazywa się
A. ankieta
B. wywiad grupowy
C. eksperymentem
D. obserwacja
ROL.05 Pytanie 540
Organizacja i prowadzenie prz…
Jak wysoka jest stopa amortyzacji urządzenia, które było wykorzystywane przez 10 lat?
A. 10%
B. 20%
C. 25%
D. 15%
ROL.05 Pytanie 541
Organizacja i prowadzenie prz…
Rejestrowanie w danym okresie wszystkich uzyskanych przychodów i poniesionych kosztów, bez względu na moment ich otrzymania lub uregulowania, w rachunkowości określa się jako zasadę
A. wyższości ekonomicznej nad przepisami prawa
B. kontynuacji działalności
C. memoriału
D. istotności
ROL.05 Pytanie 542
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma świadczy klientom usługi doradcze w obszarze produkcji rolnej oraz prowadzenia księgowości. Jaką formę działalności to reprezentuje?
A. handlowa
B. produkcyjna
C. usługowa
D. marketingowa
ROL.05 Pytanie 543
Organizacja i prowadzenie prz…
Do rodzajów kosztów zalicza się
A. inne koszty operacyjne oraz koszty finansowe
B. koszty działalności podstawowej oraz inne koszty operacyjne
C. koszty amortyzacji, wynagrodzeń i zużycia materiałów
D. koszty bezpośrednie i koszty pośrednie
ROL.05 Pytanie 544
Organizacja i prowadzenie prz…
W przedsiębiorstwie często pojawiają się chwilowe braki kapitału. Najskuteczniejszym rozwiązaniem do ograniczenia tego problemu będzie kredyt
A. hipoteczny
B. obrotowy w rachunku bieżącym
C. ratalny
D. obrotowy w rachunku kredytowym
ROL.05 Pytanie 545
Organizacja i prowadzenie prz…
Które z poniższych kont stanowi konto wynikowe?
A. Towary handlowe
B. Rozrachunki z kontrahentami
C. Rachunek operacyjny
D. Koszty nabycia towarów
ROL.05 Pytanie 546
Organizacja i prowadzenie prz…
Osoba prowadząca działalność gospodarczą jako podatnik podatku dochodowego od osób fizycznych na zasadach ogólnych ma obowiązek prowadzenia
A. ewidencji zakupu
B. książki kasowej
C. księgi przychodów i rozchodów
D. ewidencji sprzedaży
ROL.05 Pytanie 547
Organizacja i prowadzenie prz…
Zagadnienia dotyczące działań do podjęcia oraz wymogów higienicznych, które muszą być przestrzegane i nadzorowane na każdym etapie produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności, to
A. Dobra Praktyka Higieniczna
B. Dobra Praktyka Laboratoryjna
C. Dobra Praktyka Produkcyjna
D. Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli
ROL.05 Pytanie 548
Organizacja i prowadzenie prz…
Jak wysoka jest roczna stopa amortyzacji dla zestawu komputerowego zaplanowanego do użytkowania przez 4 lata?
A. 25%
B. 15%
C. 10%
D. 20%
ROL.05 Pytanie 549
Organizacja i prowadzenie prz…
Osoba opodatkowana na podstawie karty podatkowej ma obowiązek
A. prowadzić księgę przychodów i rozchodów
B. dokonywać amortyzacji środków trwałych
C. rejestrować przychody
D. wystawić rachunek na życzenie klienta
ROL.05 Pytanie 550
Organizacja i prowadzenie prz…
Gdy podatek obliczany jest jako określony procent od uzyskanego dochodu, w jaki sposób przedsiębiorca dokonuje rozliczenia w zakresie podatku dochodowego?
A. zasad ogólnych
B. pełnej księgowości
C. ryczałtu ewidencjonowanego
D. karty podatkowej
ROL.05 Pytanie 551
Organizacja i prowadzenie prz…
Miesięczne koszty bezpośrednie produkcji wynoszą 50 000,00 zł, a roczne koszty pośrednie to 360 000,00 zł. Jakie są miesięczne całkowite koszty?
A. 20 000,00 zł
B. 80 000,00 zł
C. 60 000,00 zł
D. 40 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 552
Organizacja i prowadzenie prz…
Cena wytworzenia 1 kg powideł śliwkowych wynosi 9,00 zł. Producent oferuje powidła w plastikowych pojemnikach o wadze 250 g. Jakie są koszty produkcji jednego kubka powideł?
A. 0,70 zł
B. 2,25 zł
C. 1,50 zł
D. 1,80 zł
ROL.05 Pytanie 553
Organizacja i prowadzenie prz…
Pracownik w wieku 40 lat ma ustalone stałe wynagrodzenie miesięczne. Jaką część swojego wynagrodzenia otrzyma pracownik, który przez cały miesiąc przebywał w szpitalu z powodu komplikacji po operacji wycięcia wyrostka?
A. 70%
B. 80%
C. 90%
D. 60%
ROL.05 Pytanie 554
Organizacja i prowadzenie prz…
System ochrony bezpieczeństwa żywności, znany jako Analiza Zagrożeń oraz Krytyczne Punkty Kontroli, to
A. BCR
B. ISO
C. GMO
D. HACCP
ROL.05 Pytanie 555
Organizacja i prowadzenie prz…
Na całkowite koszty produkcji składa się suma kosztów
A. zarządzania i sprzedaży
B. bezpośrednich, wydziałowych i zarządu
C. bezpośrednich, zarządu i sprzedaży
D. bezpośrednich i uzasadniona część pośrednich
ROL.05 Pytanie 556
Organizacja i prowadzenie prz…
Łączne źródła finansowania majątku wynoszą 900 000 zł. Firma dysponuje kapitałem własnym w wysokości 675 000 zł. Jaki jest udział kapitałów obcych w finansowaniu działalności?
A. 25%
B. 45%
C. 75%
D. 30%
ROL.05 Pytanie 557
Organizacja i prowadzenie prz…
Właściciel budynków inwentarskich wynajął je sąsiadowi na ustalony czas za określoną kwotę czynszu. Jaką umowę zawarli sąsiedzi?
A. Kredytu
B. Dzierżawy
C. Pożyczki
D. Leasingu
ROL.05 Pytanie 558
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaki skrót używa się do określenia systemu, który zapewnia bezpieczeństwo zdrowotne żywności na podstawie analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli?
A. HACCP
B. RMP
C. ISO 9000
D. GHP
ROL.05 Pytanie 559
Organizacja i prowadzenie prz…
Na fakturze sprzedawca wpisał stawkę VAT równą 8% zamiast 5%. Jakie działania należy podjąć w celu skorygowania błędu?
A. notę księgową
B. fakturę korygującą - zmniejszającą
C. fakturę korygującą - zwiększającą
D. notę korygującą
ROL.05 Pytanie 560
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma planuje nabycie obiektu produkcyjno-biurowego. W celu sfinansowania tego zakupu konieczne jest zaciągnięcie kredytu
A. w rachunku bieżącym
B. ratalny
C. hipoteczny
D. obrotowy