Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja i prowadzenie prz…

Osoba prowadząca Książkę Przychodów i Rozchodów za pomocą komputera zobowiązana jest do

A. dostarczania elektronicznej formy wydruków do Urzędu Skarbowego
B. sporządzenia wydruków papierowych z dokonanych wpisów
C. wysłania kopii programu do Urzędu Skarbowego
D. przechowywania dokumentów księgowych na chmurze
Organizacja i prowadzenie prz…

Wymienione czynności występują w technologii produkcji

Wykaz czynności:
  • obłuskiwanie
  • sortowanie
  • obtaczanie
  • rozdrabnianie
  • polerowanie
  • sortowanie produktu końcowego.

A. płatków.
B. makaronu.
C. mąki.
D. kaszy.
Organizacja i prowadzenie prz…

Osoba prowadząca działalność w zakresie naprawy sprzętu rolniczego powinna wykupić ubezpieczenie, aby zredukować ryzyko związane z ewentualnymi błędami warsztatu

A. od odpowiedzialności cywilnej
B. agrocasco
C. assistance
D. od pożaru i innych zdarzeń losowych
Organizacja i prowadzenie prz…

Z danych w tabeli wynika, że twaróg zapakowany próżniowo można maksymalnie przechowywać w lodówce

Wpływ sposobu pakowania na trwałość produktów przechowywanych w lodówce
Artykuły spożywcze w lodówce (+5°C / +2°C)Trwałość produktów niezapakowanych
próżniowo
Trwałość produktów zapakowanych
próżniowo
dziczyzna2-3 dni30-40 dni
wołowina3-4 dni30-40 dni
drób2-3 dni6-9 dni
Cała ryba1-3 dni4-5 dni
Twardy ser15-20 dni40-60 dni
Twaróg5-7 dni13-15 dni
Surowe warzywa5 dni18-20 dni
Świeże zioła2-3 dni7-14 dni
Świeże owoce3-7 dni8-25 dni
Desery5 dni10-18 dni
Ugotowane makarony2-3 dni8-12 dni
Ugotowane zupy2-3 dni8-12 dni
Ugotowane risotto2-3 dni8-12 dni
Pieczone mięso2-3 dni8-12 dni

A. 8-12 dni.
B. 4-5 dni.
C. 5-7 dni.
D. 13-15 dni.
Organizacja i prowadzenie prz…

Na podstawie danych zawartych w tabeli, koszty bezpośrednie w firmie wynoszą

Miesięczne koszty całkowite firmy120 000,00 zł
Koszty zarządu40 000,00 zł
Koszty finansowe5 000,00 zł
Pozostałe koszty pośrednie20 000,00 zł

A. 55 000,00 zł
B. 22 000,00 zł
C. 44 000,00 zł
D. 33 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 570
Organizacja i prowadzenie prz…

Karoten, kurkumina i karmel to dodatki do żywności zaliczane do

A. barwników
B. regulatorów pH
C. emulgatorów
D. substancji konserwujących
Organizacja i prowadzenie prz…

Mały sklep wiejski jest zobowiązany do przeprowadzenia inwentaryzacji towarów na koniec roku. Która metoda inwentaryzacji będzie najodpowiedniejsza?

A. Uproszczona pośrednia.
B. Weryfikacja.
C. Potwierdzenie sald.
D. Spis z natury
ROL.05 Pytanie 577
Organizacja i prowadzenie prz…

Osoba chcąca otworzyć sklep spożywczy powinna uzyskać pozwolenie

A. starosty
B. Sanepidu
C. Ministra Rolnictwa
D. wójta lub burmistrza
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca wpłaca stałą kwotę podatku do 7 dnia każdego miesiąca za miesiąc poprzedzający, a za grudzień do 28 grudnia roku podatkowego. Jak podatnik rozlicza się z podatku dochodowego?

A. na zasadach pełnej księgowości
B. w formie karty podatkowej
C. na ogólnych zasadach
D. w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych
Organizacja i prowadzenie prz…

Symbole umieszczane na opakowaniach towarów, które informują o zasadach obchodzenia się z nimi w czasie transportu oraz przechowywania, to symbole

A. bezpieczeństwa
B. informujące
C. podstawowe
D. manipulacyjne
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma została wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego. Kapitał zakładowy przy rejestracji wynosił 5 000 zł. Karol Nowak oraz Adam Nowak dysponują równymi udziałami. Jaką formę organizacyjno-prawną ma ta firma?

A. Przedsiębiorstwo jednoosobowe
B. Spółka akcyjna
C. Spółka komandytowa
D. Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Organizacja i prowadzenie prz…

Przy założeniu, że miesięczne przychody przedsiębiorstwa zajmującego się produkcją oleju rzepakowego wynoszą 84 000,00 zł, a koszty miesięczne to 79 000,00 zł oraz podatek dochodowy wynosi 19%, jaki będzie miesięczny dochód netto?

A. 68 040,00 zł
B. 4 000,00 zł
C. 4 050,00 zł
D. 5 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 584
Organizacja i prowadzenie prz…

Technika technologiczna, która polega na wpływie dymu, mająca na celu wydłużenie czasu przechowywania wędlin oraz zwiększenie ich walorów smakowych, to

A. marynowanie
B. solenie
C. wędzenie
D. pasteryzacja
ROL.05 Pytanie 586
Organizacja i prowadzenie prz…

Wartość wypiekowa mąki jest wynikiem jej zawartości w

A. białka
B. glutenu
C. skrobi
D. tłuszczu
ROL.05 Pytanie 587
Organizacja i prowadzenie prz…

Techniką, która do konserwacji wykorzystuje fermentację mlekową, jest

A. marynowanie
B. mrożenie
C. blanszowanie
D. kiszenie
Organizacja i prowadzenie prz…

Początkowa wartość środka trwałego wynosi 60 000,00 zł. Jaką wartość osiągnie ten środek po 10 latach eksploatacji, jeśli jego okres amortyzacji wynosi 15 lat?

A. 20 000,00 zł
B. 30 000,00 zł
C. 40 000,00 zł
D. 50 000,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…

W kurniku codziennie produkuje się 1 000 jaj. 60% z nich pakowanych jest w wkładki na 30 jaj. Pozostałe jaja są umieszczane w opakowaniach na 10 jaj. Ile opakowań na 30 i 10 jaj należy zamówić na okres 30 dni?

A. 600 szt., 1 200 szt.
B. 800 szt., 1 600 szt.
C. 500 szt., 1 000 szt.
D. 700 szt., 1 400 szt.
Organizacja i prowadzenie prz…

O kredyt inwestycyjny w rolnictwie z dofinansowaniem ARiMR na zakup działek rolnych mogą się starać

A. przedsiębiorca posiadający osobowość prawną
B. dyrektor firmy państwowej
C. pracownik spółdzielni ogrodniczej i pszczelarskiej
D. właściciel gospodarstwa rolnego
Organizacja i prowadzenie prz…

Lokalny sklep przeprowadził inwentaryzację, która polegała na przeliczeniu oraz spisaniu w specjalnym formularzu towarów dostępnych na półkach. Inwentaryzację zrealizowano przy użyciu metody

A. porównawczej
B. spisu z natury
C. weryfikacji
D. eliminacji
ROL.05 Pytanie 596
Organizacja i prowadzenie prz…

Początkowa wartość środka trwałego wynosi 100 000,00 zł. Zakładany czas użytkowania to 20 lat. Jaka będzie wartość tego środka trwałego po upływie 10 lat?

A. 40 000,00 zł
B. 50 000,00 zł
C. 70 000,00 zł
D. 60 000,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…

Spółkę partnerską mogą utworzyć

WspólnikWykonywany zawód
Nowaklekarz
Kowalskimenadżer
Lewandowskilekarz
Grabowskipiekarz
Wiśniewskiarchitekt
Zielińskipiekarz

A. Lewandowski z Nowakiem.
B. Grabowski z Zielińskim.
C. Wiśniewski z Kowalskim
D. Nowak z Kowalskim.
ROL.05 Pytanie 599
Organizacja i prowadzenie prz…

Członkowie zespołu bezwarunkowo wykonują polecenia lidera, który dokładnie rozlicza ich z powierzonych obowiązków. Taki sposób kierowania nazywa się

A. konsultacyjny
B. nieingerujący
C. autokratyczny
D. demokratyczny