Filtrowanie pytań
Organizacja i prowadzenie prz…
A. 31 grudnia
B. 02 stycznia
C. 30 stycznia
D. 31 marca
Organizacja i prowadzenie prz…
Minimalny wymagany kapitał zakładowy do założenia spółki akcyjnej wynosi co najmniej
A. 500 000 zł
B. 10 000 zł
C. 1 000 zł
D. 100 000 zł
Organizacja i prowadzenie prz…
Podstawowe składniki to słód, chmiel oraz woda?
A. nalewki
B. wina
C. piwa
D. wódki
Organizacja i prowadzenie prz…
Osoba prowadząca Książkę Przychodów i Rozchodów za pomocą komputera zobowiązana jest do
A. dostarczania elektronicznej formy wydruków do Urzędu Skarbowego
B. sporządzenia wydruków papierowych z dokonanych wpisów
C. wysłania kopii programu do Urzędu Skarbowego
D. przechowywania dokumentów księgowych na chmurze
Organizacja i prowadzenie prz…
Wymienione czynności występują w technologii produkcji
Wykaz czynności:
|
A. płatków.
B. makaronu.
C. mąki.
D. kaszy.
Organizacja i prowadzenie prz…
Osoba prowadząca działalność w zakresie naprawy sprzętu rolniczego powinna wykupić ubezpieczenie, aby zredukować ryzyko związane z ewentualnymi błędami warsztatu
A. od odpowiedzialności cywilnej
B. agrocasco
C. assistance
D. od pożaru i innych zdarzeń losowych
Organizacja i prowadzenie prz…
Z danych w tabeli wynika, że twaróg zapakowany próżniowo można maksymalnie przechowywać w lodówce
| Wpływ sposobu pakowania na trwałość produktów przechowywanych w lodówce | ||
|---|---|---|
| Artykuły spożywcze w lodówce (+5°C / +2°C) | Trwałość produktów niezapakowanych próżniowo | Trwałość produktów zapakowanych próżniowo |
| dziczyzna | 2-3 dni | 30-40 dni |
| wołowina | 3-4 dni | 30-40 dni |
| drób | 2-3 dni | 6-9 dni |
| Cała ryba | 1-3 dni | 4-5 dni |
| Twardy ser | 15-20 dni | 40-60 dni |
| Twaróg | 5-7 dni | 13-15 dni |
| Surowe warzywa | 5 dni | 18-20 dni |
| Świeże zioła | 2-3 dni | 7-14 dni |
| Świeże owoce | 3-7 dni | 8-25 dni |
| Desery | 5 dni | 10-18 dni |
| Ugotowane makarony | 2-3 dni | 8-12 dni |
| Ugotowane zupy | 2-3 dni | 8-12 dni |
| Ugotowane risotto | 2-3 dni | 8-12 dni |
| Pieczone mięso | 2-3 dni | 8-12 dni |
A. 8-12 dni.
B. 4-5 dni.
C. 5-7 dni.
D. 13-15 dni.
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma z ograniczoną odpowiedzialnością zobowiązana jest do przygotowania bilansu aktywów oraz rachunku wyników na dzień
A. 31 grudnia
B. 1 lipca
C. 1 stycznia
D. 30 czerwca
Organizacja i prowadzenie prz…
Na podstawie danych zawartych w tabeli, koszty bezpośrednie w firmie wynoszą
| Miesięczne koszty całkowite firmy | 120 000,00 zł |
| Koszty zarządu | 40 000,00 zł |
| Koszty finansowe | 5 000,00 zł |
| Pozostałe koszty pośrednie | 20 000,00 zł |
A. 55 000,00 zł
B. 22 000,00 zł
C. 44 000,00 zł
D. 33 000,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…
Karoten, kurkumina i karmel to dodatki do żywności zaliczane do
A. barwników
B. regulatorów pH
C. emulgatorów
D. substancji konserwujących
Organizacja i prowadzenie prz…
Dokument, który określa składniki potrzebne do produkcji danego wyrobu, to
A. kosztorys
B. receptura
C. zamówienie
D. instrukcja obsługi
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie jest najlepsze temperatury do magazynowania ziemniaków przeznaczonych na frytki?
A. od 4 do 6°C
B. od 0 do 2°C
C. od 2 do 4°C
D. od 6 do 8°C
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma świadczy usługi. Nabycie papieru do drukarki traktuje się jako wydatki na zakup
A. towarów inwestycyjnych
B. towarów handlowych
C. materiałów eksploatacyjnych
D. wyposażenia firmy
Organizacja i prowadzenie prz…
Dokument księgowy, który występuje w zarządzaniu magazynem i potwierdza przyjęcie nowych towarów, surowców lub produktów do magazynu z zewnątrz, to
A. Pz.
B. Mm.
C. Zw.
D. Wz.
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakim skrótem określa się rośliny zmodyfikowane genetycznie?
A. BCR
B. ISO
C. GMO
D. HACCP
Organizacja i prowadzenie prz…
Mały sklep wiejski jest zobowiązany do przeprowadzenia inwentaryzacji towarów na koniec roku. Która metoda inwentaryzacji będzie najodpowiedniejsza?
A. Uproszczona pośrednia.
B. Weryfikacja.
C. Potwierdzenie sald.
D. Spis z natury
Organizacja i prowadzenie prz…
Osoba chcąca otworzyć sklep spożywczy powinna uzyskać pozwolenie
A. starosty
B. Sanepidu
C. Ministra Rolnictwa
D. wójta lub burmistrza
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca wpłaca stałą kwotę podatku do 7 dnia każdego miesiąca za miesiąc poprzedzający, a za grudzień do 28 grudnia roku podatkowego. Jak podatnik rozlicza się z podatku dochodowego?
A. na zasadach pełnej księgowości
B. w formie karty podatkowej
C. na ogólnych zasadach
D. w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych
Organizacja i prowadzenie prz…
Symbole umieszczane na opakowaniach towarów, które informują o zasadach obchodzenia się z nimi w czasie transportu oraz przechowywania, to symbole
A. bezpieczeństwa
B. informujące
C. podstawowe
D. manipulacyjne
Organizacja i prowadzenie prz…
Szponder otrzymuje się z mięsa
A. z wieprzowiny
B. z wołowiny
C. z drobiu
D. z koniny
Organizacja i prowadzenie prz…
Zobowiązania krótkoterminowe obejmują
A. zobowiązania wobec dostawców
B. kredyty długoterminowe
C. pożyczki długoterminowe
D. kredyty inwestycyjne
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma została wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego. Kapitał zakładowy przy rejestracji wynosił 5 000 zł. Karol Nowak oraz Adam Nowak dysponują równymi udziałami. Jaką formę organizacyjno-prawną ma ta firma?
A. Przedsiębiorstwo jednoosobowe
B. Spółka akcyjna
C. Spółka komandytowa
D. Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Organizacja i prowadzenie prz…
Przy założeniu, że miesięczne przychody przedsiębiorstwa zajmującego się produkcją oleju rzepakowego wynoszą 84 000,00 zł, a koszty miesięczne to 79 000,00 zł oraz podatek dochodowy wynosi 19%, jaki będzie miesięczny dochód netto?
A. 68 040,00 zł
B. 4 000,00 zł
C. 4 050,00 zł
D. 5 000,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…
Technika technologiczna, która polega na wpływie dymu, mająca na celu wydłużenie czasu przechowywania wędlin oraz zwiększenie ich walorów smakowych, to
A. marynowanie
B. solenie
C. wędzenie
D. pasteryzacja
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaką część swojego stałego wynagrodzenia otrzyma pracownik, będąc na urlopie wypoczynkowym?
A. 90%
B. 75%
C. 80%
D. 100%
Organizacja i prowadzenie prz…
Wartość wypiekowa mąki jest wynikiem jej zawartości w
A. białka
B. glutenu
C. skrobi
D. tłuszczu
Organizacja i prowadzenie prz…
Techniką, która do konserwacji wykorzystuje fermentację mlekową, jest
A. marynowanie
B. mrożenie
C. blanszowanie
D. kiszenie
Organizacja i prowadzenie prz…
Początkowa wartość środka trwałego wynosi 60 000,00 zł. Jaką wartość osiągnie ten środek po 10 latach eksploatacji, jeśli jego okres amortyzacji wynosi 15 lat?
A. 20 000,00 zł
B. 30 000,00 zł
C. 40 000,00 zł
D. 50 000,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…
Do czego najczęściej wykorzystuje się melasę?
A. nalewki
B. wino
C. spirytus
D. piwo
Organizacja i prowadzenie prz…
Kto jest odpowiedzialny za prawidłowe przeprowadzenie inwentaryzacji w firmie?
A. osoba zajmująca się księgowością
B. nadzorujący pracownik
C. pracownik magazynu
D. zarządca
Organizacja i prowadzenie prz…
W kurniku codziennie produkuje się 1 000 jaj. 60% z nich pakowanych jest w wkładki na 30 jaj. Pozostałe jaja są umieszczane w opakowaniach na 10 jaj. Ile opakowań na 30 i 10 jaj należy zamówić na okres 30 dni?
A. 600 szt., 1 200 szt.
B. 800 szt., 1 600 szt.
C. 500 szt., 1 000 szt.
D. 700 szt., 1 400 szt.
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaką część średniego wynagrodzenia otrzyma pracownica, która korzysta z urlopu chorobowego w czasie ciąży?
A. 75%
B. 100%
C. 80%
D. 90%
Organizacja i prowadzenie prz…
O kredyt inwestycyjny w rolnictwie z dofinansowaniem ARiMR na zakup działek rolnych mogą się starać
A. przedsiębiorca posiadający osobowość prawną
B. dyrektor firmy państwowej
C. pracownik spółdzielni ogrodniczej i pszczelarskiej
D. właściciel gospodarstwa rolnego
Organizacja i prowadzenie prz…
Lokalny sklep przeprowadził inwentaryzację, która polegała na przeliczeniu oraz spisaniu w specjalnym formularzu towarów dostępnych na półkach. Inwentaryzację zrealizowano przy użyciu metody
A. porównawczej
B. spisu z natury
C. weryfikacji
D. eliminacji
Organizacja i prowadzenie prz…
Jak uzyskuje się mleko UHT?
A. pasteryzacji
B. tyndalizacji
C. sterylizacji
D. homogenizacji
Organizacja i prowadzenie prz…
Początkowa wartość środka trwałego wynosi 100 000,00 zł. Zakładany czas użytkowania to 20 lat. Jaka będzie wartość tego środka trwałego po upływie 10 lat?
A. 40 000,00 zł
B. 50 000,00 zł
C. 70 000,00 zł
D. 60 000,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca jest zobowiązany do przechowywania dokumentacji kadrowo-płacowej przez co najmniej
A. 5 lat
B. 50 lat
C. 75 lat
D. 25 lat
Organizacja i prowadzenie prz…
Spółkę partnerską mogą utworzyć
| Wspólnik | Wykonywany zawód |
|---|---|
| Nowak | lekarz |
| Kowalski | menadżer |
| Lewandowski | lekarz |
| Grabowski | piekarz |
| Wiśniewski | architekt |
| Zieliński | piekarz |
A. Lewandowski z Nowakiem.
B. Grabowski z Zielińskim.
C. Wiśniewski z Kowalskim
D. Nowak z Kowalskim.
Organizacja i prowadzenie prz…
Członkowie zespołu bezwarunkowo wykonują polecenia lidera, który dokładnie rozlicza ich z powierzonych obowiązków. Taki sposób kierowania nazywa się
A. konsultacyjny
B. nieingerujący
C. autokratyczny
D. demokratyczny
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie elementy klasyfikują się jako aktywa obrotowe?
A. komputery
B. maszyny
C. zapasy
D. budynki