Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
ROL.05 Pytanie 561
Organizacja i prowadzenie prz…

Wszystkie towary znajdujące się w sklepie zostały policzone i zapisane w specjalnym formularzu.
Inwentaryzacja została przeprowadzona zgodnie z metodą

A. pośrednią uproszczoną.
B. spisu z natury.
C. weryfikacji.
D. potwierdzenia sald.
ROL.05 Pytanie 562
Organizacja i prowadzenie prz…

W trakcie pożaru spowodowanego zwarciem instalacji elektrycznej zniszczeniu uległa część towarów znajdujących się w magazynie. Straty te zakwalifikowane zostaną jako

A. systematyczne.
B. niezawinione.
C. naturalne.
D. zawinione.
ROL.05 Pytanie 563
Organizacja i prowadzenie prz…

Ile wynosi stopa amortyzacji rocznej budynku, którego okres użytkowania jest przewidziany na 50 lat?

A. 1%
B. 4%
C. 2%
D. 3%
ROL.05 Pytanie 564
Organizacja i prowadzenie prz…

Wartość środka trwałego po 9 latach użytkowania wynosi 20 000,00 zł. Przewidywany okres użytkowania wynosi 10 lat. Ile wynosiła wartość początkowa środka trwałego?

A. 300 000,00 zł
B. 200 000,00 zł
C. 150 000,00 zł
D. 250 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 565
Organizacja i prowadzenie prz…

Konta bilansowe aktywne posiadają saldo początkowe po

A. stronie Winien (Debet) i po stronie Ma (Credit).
B. stronie Ma (Credit).
C. dowolnej stronie.
D. stronie Winien (Debet).
ROL.05 Pytanie 566
Organizacja i prowadzenie prz…

Saldo początkowe po stronie Winien (Debet) należy zapisać na koncie

A. Kredyty bankowe.
B. Kapitał zakładowy.
C. Zobowiązania wobec pracowników.
D. Inwestycje długoterminowe.
ROL.05 Pytanie 567
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca postanowił wypromować swój nowy produkt. Środki finansowe przeznaczone na ten cel to koszty

A. działalności podstawowej.
B. finansowe.
C. zarządu.
D. sprzedaży.
ROL.05 Pytanie 568
Organizacja i prowadzenie prz…

Z zaciągniętego kredytu spłacono zobowiązanie wobec dostawcy. Ta operacja gospodarcza spowoduje zmiany

A. tylko w pasywach.
B. dodatnie w aktywach i pasywach.
C. tylko w aktywach.
D. ujemne w aktywach i pasywach.
ROL.05 Pytanie 569
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca wyprodukował 1 000 sztuk produktu. Koszty całkowite wyniosły 20 000,00 zł. Ile wynoszą koszty jednostkowe produktu?

A. 10,00 zł
B. 30,00 zł
C. 40,00 zł
D. 20,00 zł
ROL.05 Pytanie 570
Organizacja i prowadzenie prz…

Pracownik zatrudniony na 1/2 etatu w systemie czasowym z premią przepracował w grudniu 20 dni po 4 godziny dziennie zgodnie z obowiązującą go normą czasu pracy. Ile wyniesie wynagrodzenie brutto pracownika za grudzień, jeżeli stawka za godzinę pracy wynosi 14,00 zł a premia 20%?

A. 1 344,00 zł
B. 2 240,00 zł
C. 1 120,00 zł
D. 2 688,00 zł
ROL.05 Pytanie 571
Organizacja i prowadzenie prz…

Przy wielkości produkcji 1 000 szt. koszty całkowite produkcji wynoszą 80 000,00 zł.
Koszt jednostkowy bezpośredni wynosi 50,00 zł. Ile wynoszą koszty pośrednie produkcji?

A. 30 000,00 zł
B. 20 000,00 zł
C. 40 000,00 zł
D. 10 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 572
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca zakupił nowy samochód dostawczy. W celu zminimalizowania strat, które mogą wystąpić w przypadku uszkodzenia samochodu z winy kierowcy, powinien on wykupić ubezpieczenie

A. odpowiedzialności cywilnej.
B. autocasco.
C. agrocasco.
D. assistance.
ROL.05 Pytanie 573
Organizacja i prowadzenie prz…

W październiku pracownik przepracował: 168 godzin zgodnie z obowiązującym go wymiarem czasu pracy przy stawce 15,00 zł/godz., 5 godzin nadliczbowych w niedzielę z dodatkiem w wysokości 100% wynagrodzenia. Ile wyniesie wynagrodzenie brutto pracownika za październik?

A. 2 595,00 zł
B. 2 770,00 zł
C. 2 520,00 zł
D. 2 670,00 zł
ROL.05 Pytanie 574
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca zajmuje się usługami w zakresie naprawy maszyn rolniczych. Działalność ta charakteryzuje się dużym zyskiem w stosunku do uzyskanego przychodu. Jaka będzie dla niego najlepsza forma opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych?

A. Pełna księgowość.
B. Zasady ogólne.
C. Ryczałt ewidencjonowany.
D. Karta podatkowa.
ROL.05 Pytanie 575
Organizacja i prowadzenie prz…

Dokument, w którym wystawca zobowiązuje się dokonać zapłaty wskazanej w nim kwoty w określonym czasie i miejscu na rzecz posiadacza dokumentu, to

A. weksel własny.
B. polecenie zapłaty.
C. przelew bankowy.
D. czek gotówkowy.
ROL.05 Pytanie 576
Organizacja i prowadzenie prz…

Minimalna wartość kapitału zakładowego w wysokości 100 000 zł obowiązuje przy założeniu spółki

A. z ograniczoną odpowiedzialnością.
B. komandytowej.
C. akcyjnej.
D. komandytowo-akcyjnej.
ROL.05 Pytanie 577
Organizacja i prowadzenie prz…

Oblicz, ile środków pieniężnych jest potrzebnych do zakupu materiałów na 3 dni produkcji, jeżeli dzienne koszty całkowite produkcji wynoszą 24 000 zł, w tym 25% stanowią koszty materiałów.

A. 24000 zł
B. 72000 zł
C. 18000 zł
D. 60000 zł
ROL.05 Pytanie 578
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma doradztwa rolniczego, która zleciła sprzątanie pomieszczeń biurowych przedsiębiorstwu świadczącemu usługi porządkowe, powinna zawrzeć umowę

A. leasingu.
B. franchisingu.
C. merchandisingu.
D. outsourcingu.
ROL.05 Pytanie 579
Organizacja i prowadzenie prz…

Przystępujący do przetargu powinien wpłacić

A. akcept.
B. wadium.
C. poręczenie.
D. udział.
ROL.05 Pytanie 580
Organizacja i prowadzenie prz…

Które narzędzie należy zastosować w ramach promocji sprzedaży produktu?

A. Próbki produktu, drugi produkt 50% gratis.
B. Reklamę w lokalnej prasie i radiu.
C. Artykuły sponsorowane w miesięczniku dla pań.
D. Kartki świąteczne z życzeniami dla stałych klientów.
ROL.05 Pytanie 581
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca opracowuje program promocyjny swoich produktów w oparciu o formułę AIDA, zgodnie z którą należy

A. wzbudzić w odbiorcy chęć posiadania produktu i przeprowadzić transakcję zakupu.
B. zainteresować klienta produktem, nakłonić do zakupu, dokonać transakcji, potwierdzić trafność decyzji klienta.
C. zainteresować klienta, wzbudzić chęć posiadania, nakłonić do zakupu.
D. zwrócić uwagę klienta, zainteresować go produktem, wzbudzić chęć jego posiadania, nakłonić do zakupu.
ROL.05 Pytanie 582
Organizacja i prowadzenie prz…

Spółkę partnerską mogą utworzyć

Ilustracja do pytania 22
A. Nowak z Kowalskim.
B. Wiśniewski z Kowalskim
C. Grabowski z Zielińskim.
D. Lewandowski z Nowakiem.
ROL.05 Pytanie 583
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorstwo zakłada z roku na rok stałą dynamikę wzrostu liczby zatrudnionych pracowników.
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli określ planowaną liczbę pracowników w 2016 roku.

Ilustracja do pytania 23
A. 125
B. 122
C. 142
D. 133
ROL.05 Pytanie 584
Organizacja i prowadzenie prz…

Dodawane do żywności ksylitol, aspartam i sorbitol pozwalają na uzyskanie smaku

A. słonego.
B. pikantnego.
C. słodkiego.
D. kwaśnego.
ROL.05 Pytanie 585
Organizacja i prowadzenie prz…

Proces polegający na krótkotrwałym ogrzaniu produktu do temperatury nieprzekraczającej 100°C w celu zniszczenia drobnoustrojów to

A. stabilizacja.
B. sterylizacja.
C. dezaktywacja.
D. pasteryzacja.
ROL.05 Pytanie 586
Organizacja i prowadzenie prz…

Oblicz, ile należy zamówić surowców do wyprodukowania 25 ton powideł, jeżeli do wyprodukowania 1 tony powideł śliwkowych potrzeba 2 ton śliwek oraz 0,3 tony cukru.

A. 50 ton śliwek, 7,5 tony cukru.
B. 25 ton śliwek, 15 ton cukru.
C. 50 ton śliwek, 15 ton cukru.
D. 25 ton śliwek, 7,5 tony cukru.
ROL.05 Pytanie 587
Organizacja i prowadzenie prz…

Aby wymieszać mąki do przygotowania gotowej mieszanki do wypieku chleba, należy użyć

A. mieszalnika.
B. młynka.
C. mieszarki.
D. miesiarki.
ROL.05 Pytanie 588
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca zajmuje się przetwórstwem owoców jagodowych. Ofertę skupu surowców powinien skierować do producentów

A. czarnego bzu, jarzębiny, śliwek.
B. jabłek, gruszek, moreli.
C. truskawek, malin, borówek, aronii.
D. winogron, brzoskwiń, wiśni.
ROL.05 Pytanie 589
Organizacja i prowadzenie prz…

Znaki zamieszczane na opakowaniu produktu, informujące jak należy obchodzić się z produktem w trakcie transportu i składowania, to znaki

A. bezpieczeństwa.
B. manipulacyjne.
C. zasadnicze.
D. informacyjne.
ROL.05 Pytanie 590
Organizacja i prowadzenie prz…

Oblicz zapotrzebowanie na pomidory, paprykę i mąkę ziemniaczaną do przygotowania 15 litrów sosu.

Ilustracja do pytania 30
A. 15 kg pomidorów, 1,5 kg papryki i 15 dkg mąki ziemniaczanej.
B. 5 kg pomidorów, 1,5 kg papryki i 6 dkg mąki ziemniaczanej.
C. 5 kg pomidorów, 2 kg papryki i 15 dkg mąki ziemniaczanej.
D. 15 kg pomidorów, 2,25 kg papryki i 6 dkg mąki ziemniaczanej.
ROL.05 Pytanie 591
Organizacja i prowadzenie prz…

Który znak należy umieścić na opakowaniu nadającym się do recyklingu?

Ilustracja do pytania 31
A. D.
B. B.
C. C.
D. A.
ROL.05 Pytanie 592
Organizacja i prowadzenie prz…

Do obszaru działań GMP - Dobrej Praktyki Produkcyjnej należy

A. mycie opakowań zwrotnych.
B. transport wyrobów gotowych.
C. higiena osobista pracowników.
D. dezynfekcja maszyn.
ROL.05 Pytanie 593
Organizacja i prowadzenie prz…

Podatnik jest zobowiązany prowadzić ewidencję podatku VAT sprzedaży i ewidencję podatku VAT zakupów, jeżeli w roku poprzednim przychody ze sprzedaży przekroczyły

A. 10000 zł.
B. 50000 zł.
C. 150000 zł.
D. 100000 zł.
ROL.05 Pytanie 594
Organizacja i prowadzenie prz…

Podatnik podatku VAT rozlicza się z urzędem skarbowym kwotą podatku VAT

A. naliczonego minus VAT należny.
B. naliczonego.
C. należnego.
D. należnego minus VAT naliczony.
ROL.05 Pytanie 595
Organizacja i prowadzenie prz…

Wyprodukowany sok i ketchup zostaną ujęte w bilansie przetwórni warzyw jako

A. produkty gotowe.
B. materiały.
C. produkcja w toku.
D. towary.
ROL.05 Pytanie 596
Organizacja i prowadzenie prz…

Zachowanie jednakowego sposobu księgowania, wyceny aktywów i pasywów, ustalania wyniku finansowego i sporządzania sprawozdań finansowych w poszczególnych latach, to istota zasady

A. kontynuacji działania.
B. memoriału.
C. ciągłości.
D. wiernego obrazu.
ROL.05 Pytanie 597
Organizacja i prowadzenie prz…

Czek obcy w bilansie jednostki zostanie ujęty jako

A. kapitał własny.
B. inwestycja.
C. kapitał obcy.
D. należność.
ROL.05 Pytanie 598
Organizacja i prowadzenie prz…

Co najmniej raz na cztery lata należy inwentaryzować

A. inwestycje długoterminowe.
B. Środki trwałe.
C. wyroby gotowe.
D. grunty.
ROL.05 Pytanie 599
Organizacja i prowadzenie prz…

Proces zachodzący w warzywach po zbiorze polegający na utracie przez nie wody jest przyczyną niedoborów

A. zawinionych.
B. naturalnych.
C. nadzwyczajnych.
D. pozornych.
ROL.05 Pytanie 600
Organizacja i prowadzenie prz…

Hodowca kwiatów dokonuje amortyzacji

A. systemu nawadniającego.
B. działki pod szklarniami.
C. kwiatów ciętych gotowych do wysyłki.
D. nawozów odżywczych dla roślin.