Filtrowanie pytań
ROL.05 Pytanie 561
Organizacja i prowadzenie prz…
A. 25 lat
B. 75 lat
C. 10 lat
D. 50 lat
ROL.05 Pytanie 562
Organizacja i prowadzenie prz…
Wprowadzone w życie oraz stosowane w firmach zajmujących się przetwórstwem żywności i zbiorowym żywieniem systemy gwarantowania jakości, w szczególności system Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, to
A. HACCP
B. HACPP
C. HACP
D. HAC
ROL.05 Pytanie 563
Organizacja i prowadzenie prz…
Aby obliczyć wynik finansowy netto przedsiębiorstwa prowadzącego pełną księgowość, należy sporządzić
A. rachunek zysków i strat
B. bilans majątku
C. zestawienie zmian w kapitale własnym
D. raport z przepływów pieniężnych
ROL.05 Pytanie 564
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie saldo początkowe mają konta bilansowe pasywne po stronie?
A. Wn (Dt)
B. Ma (Ct) lub Wn (Dt)
C. Ma (Ct) i Wn (Dt)
D. Ma (Ct)
ROL.05 Pytanie 565
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma planuje wprowadzenie na rynek nowego produktu do pielęgnacji kopyt koni. Najbardziej efektywnym sposobem promocji tego artykułu będzie reklama w
A. prasie branżowej
B. telewizji
C. prasie ogólnopolskiej
D. radiu
ROL.05 Pytanie 566
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaką wartość ma stawka liniowego podatku dochodowego w Polsce?
A. 19%
B. 38%
C. 18%
D. 32%
ROL.05 Pytanie 567
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca zobowiązany jest do złożenia deklaracji dotyczącej przeprowadzonych transakcji wewnątrzwspólnotowych do 15. dnia każdego miesiąca. Jak nazywa się ta deklaracja?
A. VAT-7
B. VAT-UE
C. VAT-5
D. VAT-R
ROL.05 Pytanie 568
Organizacja i prowadzenie prz…
Jak uzyskuje się mleko UHT?
A. sterylizacji
B. tyndalizacji
C. homogenizacji
D. pasteryzacji
ROL.05 Pytanie 569
Organizacja i prowadzenie prz…
Pierwotne przetwarzanie zbóż obejmuje
A. produkcję alkoholu
B. obróbkę młynarską
C. rafinację olejów
D. warzenie piwa
ROL.05 Pytanie 570
Organizacja i prowadzenie prz…
Każda nowo zainstalowana maszyna w dziale produkcji przed oddaniem do użytku powinna mieć
A. fakturę zakupu
B. schemat instalacji elektrycznej maszyny
C. dokument odbioru technicznego
D. instrukcję demontażu
ROL.05 Pytanie 571
Organizacja i prowadzenie prz…
Aktywne konta bilansowe mają saldo początkowe po stronie
A. Ma (Ct)
B. Wn (Dt)
C. Wn i Ma (Dt i Ct)
D. dowolnej
ROL.05 Pytanie 572
Organizacja i prowadzenie prz…
Składka na ubezpieczenie społeczne, którą opłacają zarówno pracownik, jak i pracodawca, to składka
A. zdrowotna
B. rentowa
C. wypadkowa
D. chorobowa
ROL.05 Pytanie 573
Organizacja i prowadzenie prz…
Korzystając z danych przedstawionych w tabeli oblicz wielkość kosztów bezpośrednich w tej firmie.
Miesięczne koszty firmy | |
---|---|
Rodzaj kosztów | Wielkość kosztów [zł] |
Koszty wynagrodzeń pracowników produkcyjnych | 15 000,00 |
Koszty wynagrodzeń pracowników biurowych i zarządu | 7 000,00 |
Koszty materiałów i surowców | 10 000,00 |
Koszty paliw i energii wykorzystanej w produkcji | 3 000,00 |
Koszty paliw i energii wykorzystanej w biurach | 600,00 |
Koszty usług obcych – naprawa maszyn produkcyjnych | 3 000,00 |
A. 31 000,00 zł
B. 11 000,00 zł
C. 21 000,00 zł
D. 41 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 574
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca będący podatnikiem VAT zrealizował zakup towarów od rolnika, który jest zwolniony z VAT (rolnik ryczałtowy). W celu potwierdzenia tej transakcji nabywca wystawia
A. fakturę.
B. rachunek.
C. fakturę korygującą.
D. fakturę VAT RR.
ROL.05 Pytanie 575
Organizacja i prowadzenie prz…
Styl zarządzania oparty na demokracji zakłada, że
A. pracownicy nie mają prawa do uczestnictwa w procesie podejmowania decyzji, a menedżer ustala jedynie cel działania
B. pracownicy mają prawo do uczestnictwa w procesie podejmowania decyzji, a menedżer ustala jedynie cel działania
C. wyłącznie menedżer ma prawo do uczestnictwa w procesie podejmowania decyzji
D. wyłącznie pracownicy podejmują wszystkie decyzje strategiczne
ROL.05 Pytanie 576
Organizacja i prowadzenie prz…
Głównym urządzeniem stosowanym w procesie produkcji kapusty kiszonej jest
A. szatkownica.
B. kuter.
C. pasteryzator.
D. blender.
ROL.05 Pytanie 577
Organizacja i prowadzenie prz…
Każda osoba, która ma bezpośredni kontakt z żywnością w swojej pracy, powinna
A. uzyskać opinię z Urzędu Pracy
B. przejść egzamin z bezpieczeństwa żywności
C. zrealizować badanie sanitarno-epidemiologiczne
D. ukończyć szkolenie z gastronomii
ROL.05 Pytanie 578
Organizacja i prowadzenie prz…
Substancja, która zapobiega jełczeniu tłuszczów, to
A. stabilizator
B. przeciwutleniacz
C. regulator kwasowości
D. barwnik
ROL.05 Pytanie 579
Organizacja i prowadzenie prz…
Wskaż produkt uboczny, który powstaje podczas produkcji twarogu i jest wykorzystywany w żywieniu zwierząt?
A. Serwatka
B. Maślanka
C. Młóto
D. Ekspelery
ROL.05 Pytanie 580
Organizacja i prowadzenie prz…
Źródłem własnego finansowania działalności spółki z ograniczoną odpowiedzialnością jest
A. udziały.
B. kredyty.
C. leasing.
D. pożyczki.
ROL.05 Pytanie 581
Organizacja i prowadzenie prz…
Rolnik sprzedaje swoje plony przedsiębiorcy, który je standaryzuje i odsprzedaje do zakładów przetwórczych. Jaką formę działalności gospodarczej to reprezentuje?
A. handlowa
B. reklamowa
C. świadcząca usługi
D. wytwórcza
ROL.05 Pytanie 582
Organizacja i prowadzenie prz…
Początkowa kwota środka trwałego wynosi 100 000 zł. Jaką wartość będzie miał ten środek po 5 latach, jeśli jego okres amortyzacji trwa 10 lat?
A. 75 000 zł
B. 50 000 zł
C. 25 000 zł
D. 15 000 zł
ROL.05 Pytanie 583
Organizacja i prowadzenie prz…
Sprzedaną niezamortyzowaną wartość początkową środka trwałego klasyfikuje się jako
A. przychody z podstawowej działalności operacyjnej
B. pozostałe koszty operacyjne
C. koszty podstawowej działalności operacyjnej
D. pozostałe przychody operacyjne
ROL.05 Pytanie 584
Organizacja i prowadzenie prz…
Zakład zajmujący się produkcją wyrobów mięsnych umieszcza swoje produkty w słoikach. W ramach technologii wytwarzania, aby zapewnić trwałość wyrobu, stosuje się trzykrotną pasteryzację w odstępach 24-godzinnych. Jak nazywa się ten proces?
A. liofilizacja
B. termizacja
C. sterylizacja
D. tyndalizacja
ROL.05 Pytanie 585
Organizacja i prowadzenie prz…
Sprzęt używany do delikatnego podgrzewania produktu do maksymalnej temperatury 100 °C, mający na celu eliminację mikroorganizmów oraz wydłużenie okresu przydatności produktu, to
A. kuter
B. pasteryzator
C. destylator
D. wirówka
ROL.05 Pytanie 586
Organizacja i prowadzenie prz…
Technika dyfuzyjna wykorzystywana do odsalania różnorodnych materiałów i zmiany składu mineralnego wielu wyrobów lub ich pochodnych w procesach biotechnologicznych, na przykład przy oczyszczaniu serwatki, to
A. nanofiltracja
B. ultrafiltracja
C. liofilizacja
D. mikrofiltracja
ROL.05 Pytanie 587
Organizacja i prowadzenie prz…
Prawo do otrzymania dywidendy przysługuje właścicielowi
A. akcji
B. wkładów
C. kwoty
D. sumy
ROL.05 Pytanie 588
Organizacja i prowadzenie prz…
Mleko normalizowane to produkt o określonej i zapewnionej zawartości
A. sodu
B. białka
C. laktozy
D. tłuszczu
ROL.05 Pytanie 589
Organizacja i prowadzenie prz…
Metodą fizyczną stosowaną do konserwacji żywności jest
A. wędzenie
B. peklowanie
C. mrożenie
D. kiszenie
ROL.05 Pytanie 590
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaki ułamek średniego wynagrodzenia otrzyma pracownik magazynu rolniczego, który jest na zwolnieniu lekarskim i korzysta z zasiłku chorobowego?
A. 80%
B. 90%
C. 75%
D. 100%
ROL.05 Pytanie 591
Organizacja i prowadzenie prz…
Rozliczenie niedoboru ujawnionego nadmiarem towarów w tym samym asortymencie, które są pod kontrolą tej samej osoby materialnie odpowiedzialnej, określa się mianem
A. zamiany
B. niwelacji
C. pozycjonowaniem
D. kompensatą
ROL.05 Pytanie 592
Organizacja i prowadzenie prz…
Kiedy firma wystawiła fakturę z niepoprawnie naliczonym podatkiem VAT, co należy zrobić, aby to skorygować?
A. wystawić nową fakturę i dołączyć ją do błędnej
B. zniszczyć błędny dokument i wystawić nową
C. przekreślić błędny wpis i wpisać prawidłową wartość
D. wystawić fakturę korygującą
ROL.05 Pytanie 593
Organizacja i prowadzenie prz…
Środka trwałego początkowa wartość wynosi 20 000,00 zł. Jaka wartość tego środka będzie po 5 latach użytkowania, jeśli jego okres amortyzacji trwa 8 lat?
A. 7 500,00 zł
B. 2 500,00 zł
C. 10 000,00 zł
D. 5 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 594
Organizacja i prowadzenie prz…
Dopłata z budżetu państwowego do składek rolników odnosi się do ubezpieczenia
A. od ognia i innych przypadków losowych
B. agrocasco
C. odpowiedzialności cywilnej
D. upraw
ROL.05 Pytanie 595
Organizacja i prowadzenie prz…
Agnieszka pracuje jako nauczycielka w prywatnej szkole językowej i zarabia wynagrodzenie brutto w wysokości 30 zł za każdą godzinę lekcyjną. Jeżeli w czerwcu przeprowadzi łącznie 40 godzin zajęć, to jej wynagrodzenie brutto wyniesie
A. 1 300 zł
B. 1 500 zł
C. 1 200 zł
D. 2 000 zł
ROL.05 Pytanie 596
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorstwo specjalizuje się w wytwarzaniu soku jabłkowego. Zakup owoców jabłoni do produkcji soku stanowi koszt
A. zarządu
B. działalności podstawowej
C. finansowy
D. działalności pomocniczej
ROL.05 Pytanie 597
Organizacja i prowadzenie prz…
Czym jest aktywo obrotowe?
A. urządzenie
B. obiekt budowlany
C. struktura
D. pieniądze
ROL.05 Pytanie 598
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma produkuje konserwy mięsne. Koszt jednego opakowania wynosi 0,50 zł, co odpowiada 10% całkowitych wydatków na konserwę. Całkowity koszt wyprodukowania jednej sztuki wynosi
A. 5,00 zł
B. 4,00 zł
C. 6,00 zł
D. 3,00 zł
ROL.05 Pytanie 599
Organizacja i prowadzenie prz…
Do pakowania materiałów sypkich oraz pylistych używa się
A. schładzalników otwartych
B. wialni
C. grysoników
D. dozowników ślimakowych
ROL.05 Pytanie 600
Organizacja i prowadzenie prz…
W tabeli przedstawiono wskaźniki rentowności netto sprzedaży czterech spółek branży mleczarskiej.
Która spółka osiągnęła najwyższą efektywność sprzedaży?
Wskaźnik rentowności netto sprzedaży | Spółka 1. | Spółka 2. | Spółka 3. | Spółka 4. |
---|---|---|---|---|
4,2% | 3,6% | 2,8% | 4,5% |
A. Spółka 4.
B. Spółka 1.
C. Spółka 2.
D. Spółka 3.