Filtrowanie pytań
ROL.05 Pytanie 601
Organizacja i prowadzenie prz…
A. 10 000,00 zł
B. 20 000,00 zł
C. 40 000,00 zł
D. 30 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 602
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma wprowadziła na rynek innowacyjne opakowania swoich napojów mlecznych. Jaką strategię to odzwierciedla?
A. rozwoju
B. marketingową
C. finansową
D. dywersyfikacji
ROL.05 Pytanie 603
Organizacja i prowadzenie prz…
W toku postępowania przed sądem gospodarczym spółka nie posiada zdolności sądowej
A. komandytowa
B. z ograniczoną odpowiedzialnością
C. cywilna, prowadząca działalność gospodarczą
D. jawna
ROL.05 Pytanie 604
Organizacja i prowadzenie prz…
Przy zakładaniu spółki, minimalny kapitał zakładowy wynoszący 100 000 zł jest wymagany w przypadku spółki
A. z ograniczoną odpowiedzialnością
B. komandytowej
C. komandytowo-akcyjnej
D. akcyjnej
ROL.05 Pytanie 605
Organizacja i prowadzenie prz…
Aby wyprodukować spirytus z ziemniaków, konieczne jest użycie
A. żyta
B. drożdży
C. cukru
D. melasy
ROL.05 Pytanie 606
Organizacja i prowadzenie prz…
Kapitały obce firmy obejmują
A. zobowiązania wobec dostawców
B. kapitał rezerwowy
C. zysk niepodzielony z roku poprzedniego
D. zysk z działalności operacyjnej w bieżącym roku
ROL.05 Pytanie 607
Organizacja i prowadzenie prz…
Produkcja kefiru ma miejsce w wyniku poddania mleka krowiego
A. ekstrakcji
B. zagęszczaniu
C. fermentacji
D. dyfuzji
ROL.05 Pytanie 608
Organizacja i prowadzenie prz…
W zakładzie przetwórstwa grzybów do konserwacji produktów wykorzystuje się mrożenie. Jaką metodą jest to konserwacja?
A. fizykochemiczną
B. chemiczną
C. fizyczną
D. biologiczną
ROL.05 Pytanie 609
Organizacja i prowadzenie prz…
Elementem struktury organizacyjnej przedsiębiorstwa w agrobiznesie, który odpowiada za zarządzanie zasobami ludzkimi, jest
A. dział produkcji
B. dział finansowy
C. dział kadr i płac
D. dział IT
ROL.05 Pytanie 610
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorstwo zobowiązane do rejestracji sprzedaży poprzez kasę fiskalną powinno wystawić paragon
A. tydzień po zrealizowaniu sprzedaży
B. wyłącznie na prośbę klienta
C. miesiąc po zrealizowaniu sprzedaży
D. bezpośrednio po zrealizowaniu sprzedaży
ROL.05 Pytanie 611
Organizacja i prowadzenie prz…
Który z poniższych czynników nie wpływa bezpośrednio na wartość produkcji rolniczej?
A. Jakość gleby
B. Zmiany w systemach podatkowych
C. Warunki pogodowe
D. Techniki uprawy
ROL.05 Pytanie 612
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie jest uboczne wytwarzanie podczas produkcji smalcu?
A. Podroby
B. Skwarki
C. Szczecina
D. Mączka kostna
ROL.05 Pytanie 613
Organizacja i prowadzenie prz…
Producent mrożonej surówki z marchwi przetwarza co miesiąc 100 ton marchwi. Proces produkcji trwa przez 8 miesięcy w roku. Jaką ilość surowca należy nabyć, aby zapewnić nieprzerwaną produkcję?
A. 800 t
B. 400 t
C. 600 t
D. 1 000 t
ROL.05 Pytanie 614
Organizacja i prowadzenie prz…
O jaki rodzaj kredytu powinien ubiegać się właściciel firmy, jeśli planuje zbudować obiekt biurowo-magazynowy?
A. W rachunku bieżącym
B. Obrotowy
C. Inwestycyjny
D. Ratalny
ROL.05 Pytanie 615
Organizacja i prowadzenie prz…
Dokument dostarczony przez producenta, który zawiera zasady używania oraz obsługi maszyny lub urządzenia, to instrukcja
A. obsługi
B. technologiczna
C. naprawy
D. kosztorysowa
ROL.05 Pytanie 616
Organizacja i prowadzenie prz…
Odpowiedni sposób zarządzania w firmie agrobiznesowej, która zajmuje się sprzedażą sprzętu do produkcji zwierzęcej i w której pracownicy mają prawo uczestniczyć w podejmowaniu decyzji, a menedżer wyznacza jedynie cele działań, to styl
A. demokratyczny
B. liberalny
C. nienażerujący
D. autorytarny
ROL.05 Pytanie 617
Organizacja i prowadzenie prz…
Na wartość wypiekową mąki wpływa jej zawartość
A. sacharozy.
B. włókna.
C. glutenu.
D. skrobi.
ROL.05 Pytanie 618
Organizacja i prowadzenie prz…
Z 1 tony buraka cukrowego można uzyskać 125 kg cukru. Ile ton surowca trzeba dostarczyć, aby wyprodukować 100 ton cukru?
A. 700 ton
B. 800 ton
C. 900 ton
D. 600 ton
ROL.05 Pytanie 619
Organizacja i prowadzenie prz…
W skład kapitałów własnych wchodzą
A. pożyczki w rachunku bieżącym.
B. należności wobec dostawców.
C. uzyskane kredyty.
D. dochody z poprzednich lat.
ROL.05 Pytanie 620
Organizacja i prowadzenie prz…
Głównym składnikiem wykorzystywanym do wytwarzania masła jest
A. smalec wieprzowy
B. oliwa z oliwek
C. śmietanka
D. olej rzepakowy
ROL.05 Pytanie 621
Organizacja i prowadzenie prz…
Składki na ubezpieczenia społeczne od wynagrodzenia brutto, które są opłacane z wynagrodzenia pracownika to składki emerytalne, rentowe oraz
A. chorobowe
B. wypadkowe i na fundusz pracy
C. wypadkowe
D. na fundusz gwarantowanych świadczeń pracowniczych
ROL.05 Pytanie 622
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie produkty mogą być spożywane w surowej formie?
A. ziemniaki
B. owoce
C. ryby
D. jaja