Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.05 Pytanie 41
Organizacja i prowadzenie prz…

Oblicz kwotę wynagrodzenia brutto pracownika, jeśli jego płaca podstawowa wynosi 2 000,00 zł, a dodatek motywacyjny stanowi 20% płacy podstawowej?

A. 2 100,00 zł
B. 2 500,00 zł
C. 2 300,00 zł
D. 2 400,00 zł
ROL.05 Pytanie 42
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma rozpoczęła drugą zmianę, w której zatrudniono 10 pracowników. Aby zabezpieczyć finansowanie zwiększonych wydatków na wynagrodzenia, konieczne jest zgromadzenie środków finansowych miesięcznie w wysokości:
- wynagrodzenie brutto pracowników 25 000,00 zł,
- składki na ZUS pracowników 4 600,00 zł,
- dodatkowe wydatki związane z zatrudnieniem 2 400,00 zł.

Aby pokryć roczne wydatki na zatrudnienie pracowników drugiej zmiany, należy zgromadzić fundusze w kwocie

A. 320 000,00 zł
B. 416 000,00 zł
C. 384 000,00 zł
D. 352 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 43
Organizacja i prowadzenie prz…

Oprogramowanie do rejestrowania przychodów i wydatków powinno mieć funkcję generowania miesięcznej deklaracji

A. VAT - 7
B. JPK_VAT
C. VAT - UE
D. VAT - Z
ROL.05 Pytanie 44
Organizacja i prowadzenie prz…

Mając na uwadze, że miesięczne wpływy firmy zajmującej się produkcją oleju rzepakowego wynoszą 84 000 zł, a wydatki miesięczne to 79 000 zł, przy podatku dochodowym na poziomie 19%, jaki będzie dochód netto?

A. 68 040 zł
B. 5 000 zł
C. 4 000 zł
D. 4 050 zł
ROL.05 Pytanie 45
Organizacja i prowadzenie prz…

Która z poniższych spółek dysponuje osobowością prawną?

A. Spółka jawna
B. Spółka komandytowa
C. Spółka partnerska
D. Spółka akcyjna
ROL.05 Pytanie 46
Organizacja i prowadzenie prz…

W tabeli przedstawiono wskaźniki rentowności netto sprzedaży czterech spółek branży mleczarskiej. Która spółka osiągnęła najwyższą efektywność sprzedaży?

Wskaźnik rentowności
netto sprzedaży
Spółka 1.Spółka 2.Spółka 3.Spółka 4.
4,2%3,6%2,8%4,5%

A. Spółka 3.
B. Spółka 1.
C. Spółka 4.
D. Spółka 2.
ROL.05 Pytanie 47
Organizacja i prowadzenie prz…

Całkowite wydatki na produkcję wynoszą 300 000,00 zł. Jakie są koszty pośrednie, jeśli oszacowano je na 20% kosztów całkowitych?

A. 30 000,00 zł
B. 60 000,00 zł
C. 45 000,00 zł
D. 75 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 48
Organizacja i prowadzenie prz…

Rolnik ma obowiązek posiadania ubezpieczenia od pożaru oraz innych nieprzewidzianych zdarzeń?

A. inwentarza żywego.
B. budynków wchodzących w skład gospodarstwa rolnego.
C. zmagazynowanych plonów rolnych.
D. maszyn i urządzeń.
ROL.05 Pytanie 49
Organizacja i prowadzenie prz…

Cena ustalona na co najmniej jeden rok obrotowy, stosowana w celu uproszczenia lub rejestrowania kontroli zasobów majątkowych, jest określana jako

A. ewidencyjna
B. średnia
C. faktyczna
D. kontrolna
ROL.05 Pytanie 50
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie narzędzie powinno być wykorzystane w promocji sprzedaży danego produktu?

A. Artykuły sponsorowane w magazynie dla kobiet
B. Reklama w lokalnych gazetach i stacjach radiowych
C. Próbki produktu, drugi produkt 50% gratis
D. Kartki z życzeniami świątecznymi dla lojalnych klientów
ROL.05 Pytanie 51
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaką wartość ma roczna stopa amortyzacji kserokopiarki, której przewidywana trwałość wynosi 5 lat?

A. 15%
B. 25%
C. 10%
D. 20%
ROL.05 Pytanie 52
Organizacja i prowadzenie prz…

Właściciel firmy zajmującej się przetwórstwem mięsa planuje zwiększyć swoją produkcję. Umożliwienie wzrostu sprzedaży zamierza osiągnąć poprzez dotarcie do hurtowych nabywców w odległości 200 km od lokalizacji przedsiębiorstwa. W związku z tym powinien zatrudnić

A. sprzedawcę
B. kierownika sprzedaży
C. przedstawiciela handlowego
D. technologa przetwórstwa mięsnego
ROL.05 Pytanie 53
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie urządzenie wykorzystuje się do mielenia, emulgowania mięsa, tłuszczu oraz dodatków smakowych?

A. prasa
B. pasteryzator
C. kuter
D. wirówka
ROL.05 Pytanie 54
Organizacja i prowadzenie prz…

Początkowa wartość środka trwałego wynosi 60 000 zł. Jaką wartość osiągnie ten środek po 5 latach użytkowania, jeśli jego okres amortyzacji trwa 10 lat?

A. 30 000 zł
B. 50 000 zł
C. 20 000 zł
D. 40 000 zł
ROL.05 Pytanie 55
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma produkcyjna, zatrudniająca 30 pracowników, obecnie funkcjonuje w systemie dwuzmianowym. Z uwagi na rosnące zamówienia, planuje przejście na system trójzmianowy. O ile osób należy zwiększyć zatrudnienie?

A. 10 osób
B. 15 osób
C. 20 osób
D. 25 osób
ROL.05 Pytanie 56
Organizacja i prowadzenie prz…

Spółka, w której udział kapitałowy właściciela jest udokumentowany za pomocą papierów wartościowych nabywanych na giełdzie, to spółka

A. akcyjną
B. cywilną
C. z ograniczoną odpowiedzialnością
D. komandytową
ROL.05 Pytanie 57
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaki rodzaj analizy finansowej pozwala przedsiębiorcy ocenić rentowność działalności agrobiznesowej?

A. Analiza wskaźnikowa
B. Analiza SWOT
C. Analiza morfologiczna
D. Analiza PEST
ROL.05 Pytanie 58
Organizacja i prowadzenie prz…

Osoba biorąca udział w przetargu zobowiązana jest do wniesienia

A. akcept.
B. poręczenie.
C. udział.
D. wadium.
ROL.05 Pytanie 59
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma zajmująca się sprzedażą preparatów weterynaryjnych planuje zaoferować rolnikom usługi związane z podstawowymi szczepieniami oraz zabiegami pielęgnacyjnymi dla wieprzowiny. Najlepszym kandydatem na to stanowisko będzie osoba, która ma kwalifikacje technika

A. weterynarii
B. handlowca
C. agrobiznesu
D. rolnika
ROL.05 Pytanie 60
Organizacja i prowadzenie prz…

Na podstawie przedstawionego fragmentu faktury ustal, którą kwotę zapłaci rolnik za towary.

L.p.Nazwa towaruJ.m.IlośćCena jednostkowa bez podatku netto w złWartość bez podatku netto w złStawka VATKwota VAT w złWartość z podatkiem brutto w zł
1.Lemieszszt.1100,0023%
2.Smarszt.250,0023%
Do zapłaty

A. 123 zł
B. 369 zł
C. 246 zł
D. 492 zł
ROL.05 Pytanie 61
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie produkty uboczne powstają podczas produkcji cukru z buraków cukrowych?

A. makuchy
B. wysłodki
C. otręby
D. wyparki
ROL.05 Pytanie 62
Organizacja i prowadzenie prz…

Składka w wysokości 9,76% wynagrodzenia pracownika, która dotyczy ubezpieczenia społecznego, to

A. rentowa
B. emerytalna
C. zdrowotna
D. chorobowa
ROL.05 Pytanie 63
Organizacja i prowadzenie prz…

Defekacja jest procesem, który ma miejsce przy obróbce

A. zbóż.
B. buraków cukrowych.
C. warzyw.
D. owoców.
ROL.05 Pytanie 64
Organizacja i prowadzenie prz…

Koszt wytworzenia 1 kg surówki warzywnej wynosi 2,50 zł. Przeciętny koszt opakowań na 1 kg to 0,50 zł. Jaka jest całkowita wartość wyprodukowania 1 500 kg surówki razem z opakowaniem?

A. 4 500,00 zł
B. 5 500,00 zł
C. 4 000,00 zł
D. 5 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 65
Organizacja i prowadzenie prz…

Zobowiązania wobec dostawców zostały uregulowane z konta bankowego. Jaką to niesie za sobą konsekwencję?

A. zwiększy łączną wartość bilansową
B. spowoduje zmniejszenie aktywów oraz zwiększenie pasywów
C. nie wpłynie na łączną wartość bilansową
D. zmniejszy łączną wartość bilansową
ROL.05 Pytanie 66
Organizacja i prowadzenie prz…

Jęczmień do produkcji piwa powinien mieć niską ilość

A. suchej masy
B. białka
C. skrobi
D. soli mineralnych
ROL.05 Pytanie 67
Organizacja i prowadzenie prz…

Frytki wyprodukowano i zamrożono w dniu 01.10.2016 r. W chłodni panuje stała temperatura -18°C. Mogą one być przechowywane do

Okres przechowywania frytek w zależności od temperatury
Temperatura
w °C
Długość przechowywania
w miesiącach
-129
-1818
poniżej -18do 24

A. 31.09.2018 r.
B. 31.03.2018 r.
C. 31.09.2017 r.
D. 31.03.2017 r.
ROL.05 Pytanie 68
Organizacja i prowadzenie prz…

Początkowa wartość środka trwałego wynosi 60 000 zł. Jaką kwotę osiągnie ten środek po 10 latach używania, jeżeli jego okres amortyzacji trwa 15 lat?

A. 40 000 zł
B. 20 000 zł
C. 50 000 zł
D. 30 000 zł
ROL.05 Pytanie 69
Organizacja i prowadzenie prz…

W transporcie owoców w tzw. "krótkim handlu" nie wolno stosować

A. słoików
B. łubianek
C. pudełek z tworzyw sztucznych z perforacją
D. toreb papierowych
ROL.05 Pytanie 70
Organizacja i prowadzenie prz…

W sytuacji, gdy przełożony motywuje zespół do samodzielnego podejmowania decyzji dotyczących określania celów, zadań oraz ich podziału wśród uczestników, a jednocześnie aktywnie uczestniczy w działaniach zespołu, jaki styl zarządzania reprezentuje?

A. zadaniowy
B. liberalny
C. autokratyczny
D. demokratyczny
ROL.05 Pytanie 71
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaka forma promocji będzie najlepsza dla firmy, aby dotrzeć do jak najszerszego grona potencjalnych nabywców, biorąc pod uwagę, że sprzedaje ona swoje wyroby w znanej krajowej sieci dystrybucji?

A. Ulotki rozdawane przechodniom
B. Reklamę telewizyjną
C. Reklama w lokalnej gazecie
D. Tablica reklamowa na ulicy
ROL.05 Pytanie 72
Organizacja i prowadzenie prz…

Koszty związane z uprawą 5 ha pszenicy jarej wynosiły 15 000 zł. Rolnik oszacował planowany przychód z 5 ha pszenicy na 20 000 zł. Jaki będzie prognozowany dochód z 1 ha pszenicy?

A. 1 000 zł
B. 800 zł
C. 1 200 zł
D. 600 zł
ROL.05 Pytanie 73
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma zajmująca się usługami w rolnictwie planuje poszerzyć swoją ofertę o usługi rachunkowe. W związku z tym powinna zatrudnić

A. technologa
B. ekonomistę
C. prawnika
D. księgowego
ROL.05 Pytanie 74
Organizacja i prowadzenie prz…

W trakcie transportu towaru osoba odpowiedzialna nie zabezpieczyła części asortymentu, która wymagała przechowywania w temperaturze chłodniczej. W wyniku tego towar stracił swoje właściwości handlowe i uległ zepsuciu. Jak zostaną zakwalifikowane te straty?

A. zawinione
B. niezawinione
C. naturalne
D. systematyczne
ROL.05 Pytanie 75
Organizacja i prowadzenie prz…

Marchew można przechowywać w temperaturze 0 °C i wilgotności powietrza 92% do

Czas i warunki przechowywania wybranych surowców
Nazwa surowcówTemperatura w °CWilgotność względna w %Czas przechowywania
Warzywa
Kapustne
Cebulowe
Korzeniowe
Owocowe-psiankowate
0
+1 do -3
+2 do -0,5
+10 do -8
85 – 90
75 – 80
90 – 95
85 – 95
Do 4 miesięcy
Do 8 miesięcy
Do 4 miesięcy
Do 10 dni
Owoce
Ziarnkowe
Pestkowe
Cytrusowe
+4 do +0,5
0 do -0,5
+10 do +1
88 – 92
85 – 90
85 – 95
Do 6 miesięcy
Do 4 tygodni
Do 8 tygodni

A. 8 miesięcy.
B. 6 miesięcy.
C. 2 miesięcy.
D. 4 miesięcy.
ROL.05 Pytanie 76
Organizacja i prowadzenie prz…

Sklep spożywczy planuje poszerzyć swoją ofertę o usługi kulinarne. Klient będzie miał możliwość zamówienia gotowych dań na wynos w sklepie. Aby zapewnić świeżość serwowanych potraw, konieczne jest zatrudnienie

A. cukiernika
B. kucharza
C. rzeźnika
D. technologa żywności
ROL.05 Pytanie 77
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaką wartość ma roczna stopa amortyzacji budynku, którego przewidywany czas eksploatacji wynosi 50 lat?

A. 1%
B. 3%
C. 4%
D. 2%
ROL.05 Pytanie 78
Organizacja i prowadzenie prz…

Kluczowym procesem cieplnym, który pozwala na oddzielenie spirytusu od zacieru, jest

A. destylacja
B. krystalizacja
C. ekstrakcja
D. rektyfikacja
ROL.05 Pytanie 79
Organizacja i prowadzenie prz…

Działalność związana ze sprzedażą produktów w sklepie firmowym to forma

A. usługowa
B. promocyjna
C. handlowa
D. logistyczna
ROL.05 Pytanie 80
Organizacja i prowadzenie prz…

Kupujący plony rolne od rolnika rozliczającego się ryczałtem powinien dostarczyć jako potwierdzenie zakupu

A. rachunek
B. fakturę
C. fakturę VAT RR
D. umowę sprzedaży