Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.05 Pytanie 41
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma produkuje konserwy mięsne. Koszt jednego opakowania wynosi 0,50 zł, co odpowiada 10% całkowitych wydatków na konserwę. Całkowity koszt wyprodukowania jednej sztuki wynosi

A. 5,00 zł
B. 3,00 zł
C. 6,00 zł
D. 4,00 zł
ROL.05 Pytanie 42
Organizacja i prowadzenie prz…

Kierownicy na wyższych stanowiskach uwzględniają opinie wszystkich pracowników. Decyzje są podejmowane w porozumieniu z zespołem oraz po zapoznaniu się z ich poglądami. Szef ceni sobie zdanie swoich pracowników i ich wysłuchuje. Jakim stylem kierowania to można określić?

A. nieingerujący
B. autorytarny
C. demokratyczny
D. liberalny
ROL.05 Pytanie 43
Organizacja i prowadzenie prz…

Zaciągnięty kredyt został wykorzystany do uregulowania należności wobec dostawcy. Jakie zmiany spowoduje ta operacja gospodarcza?

A. ujemne w aktywach i pasywach
B. tylko w aktywach
C. tylko w pasywach
D. dodatnie w aktywach i pasywach
ROL.05 Pytanie 44
Organizacja i prowadzenie prz…

Spółka jawna z kapitałem własnym wynoszącym 6 000,00 zł zamierza zawrzeć umowę, która może przynieść wysokie zyski, ale wiąże się z dużym ryzykiem. Udziałowcy, aby ograniczyć ryzyko utraty osobistego majątku w przypadku niewypłacalności, powinni przekształcić przedsiębiorstwo w spółkę

A. cywilną
B. z ograniczoną odpowiedzialnością
C. akcyjną
D. komandytową
ROL.05 Pytanie 45
Organizacja i prowadzenie prz…

Do kosztów bezpośrednich związanych z uprawą pszenicy ozimej można zakwalifikować

A. amortyzację maszyny rolniczej
B. wysiany materiał siewny
C. opłatę podatku rolnego
D. składkę na KRUS dla rolnika
ROL.05 Pytanie 46
Organizacja i prowadzenie prz…

Właściciele zdecydowali się przeznaczyć zysk uzyskany w ubiegłym roku na rozwój przedsiębiorstwa. W bilansie ta kwota zostanie zakwalifikowana do

A. aktywów trwałych
B. aktywów obrotowych
C. kapitałów własnych
D. kapitałów obcych
ROL.05 Pytanie 47
Organizacja i prowadzenie prz…

Przechowując mleko surowe przez maksymalnie 24 godziny, jaka temperatura nie powinna być przekroczona?

A. 10°C
B. 8°C
C. 2°C
D. 6°C
ROL.05 Pytanie 48
Organizacja i prowadzenie prz…

Oprogramowanie do rejestrowania przychodów i wydatków powinno mieć funkcję rozliczania również podatku od

A. czynności cywilno-prawnych
B. towarów i usług
C. nieruchomości
D. środków transportu
ROL.05 Pytanie 49
Organizacja i prowadzenie prz…

Koszt budowy silosu do składowania składników paszowych według kosztorysu wynosi 420 000,00 zł. Własne środki na koncie bankowym pokryją 30% całkowitych wydatków inwestycyjnych. Jaką kwotę należy zaciągnąć w ramach kredytu inwestycyjnego?

A. 210 000,00 zł
B. 194 000,00 zł
C. 294 000,00 zł
D. 126 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 50
Organizacja i prowadzenie prz…

Wskaż produkt uboczny wytwarzania cukru, który jest wykorzystywany w przemyśle do wytwarzania drożdży spożywczych oraz paszowych?

A. Cukier kryształ
B. Melasa
C. Wysłodki mokre
D. Słodzik
ROL.05 Pytanie 51
Organizacja i prowadzenie prz…

Jak zostanie zakwalifikowany czek obcy w bilansie danej jednostki?

A. inwestycja
B. należność
C. kapitał własny
D. kapitał obcy
ROL.05 Pytanie 52
Organizacja i prowadzenie prz…

Po przeprowadzeniu inwentaryzacji zauważono braki towarowe o wartości 1 200,00 zł. Właściciel przedsiębiorstwa określił maksymalny poziom naturalnych strat na 0,5%. Jaka jest różnica pomiędzy limitem ustalonym przez właściciela a faktycznie odnotowanym niedoborem w sytuacji, gdy sprzedaż wyniosła 400 000,00 zł?

A. 1 000,00 zł
B. 1 200,00 zł
C. 80,00 zł
D. 800,00 zł
ROL.05 Pytanie 53
Organizacja i prowadzenie prz…

Ciągłe wytłaczanie oleju z nasion odbywa się z wykorzystaniem prasy

A. śrubowej
B. korbowej
C. mimośrodowej
D. hydraulicznej
ROL.05 Pytanie 54
Organizacja i prowadzenie prz…

Absorpcja tłuszczu w organizmie ludzkim jest procesem złożonym. Uzależnia się, że 1 gram tłuszczu dostarcza organizmowi człowieka

A. 9 kcal
B. 15 kcal
C. 12 kcal
D. 19 kcal
ROL.05 Pytanie 55
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca wystawił fakturę VAT. Oryginał dokumentu powinien być dostarczony

A. odbiorcy towaru
B. firmie transportowej, która przewozi towar
C. urzędowi skarbowemu
D. księgowej w firmie wystawcy
ROL.05 Pytanie 56
Organizacja i prowadzenie prz…

Źródłem zewnętrznym finansowania inwestycji w firmie jest

A. zysk przedsiębiorstwa
B. kapitał własny
C. wkład założycielski
D. kredyt bankowy
ROL.05 Pytanie 57
Organizacja i prowadzenie prz…

Osmoaktywną metodą konserwacji żywności jest

A. solenie
B. pasteryzowanie
C. wędzenie
D. kiszenie
ROL.05 Pytanie 58
Organizacja i prowadzenie prz…

Czym charakteryzują się aktywa trwałe?

A. środki pieniężne w banku
B. budynki magazynowe
C. środki pieniężne w kasie
D. należności od klientów
ROL.05 Pytanie 59
Organizacja i prowadzenie prz…

Wprowadzone w życie oraz stosowane w firmach zajmujących się przetwórstwem żywności i zbiorowym żywieniem systemy gwarantowania jakości, w szczególności system Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, to

A. HACCP
B. HAC
C. HACP
D. HACPP
ROL.05 Pytanie 60
Organizacja i prowadzenie prz…

Metoda zachowania produktów spożywczych, polegająca na ich narażeniu na działanie dymu, w celu zwiększenia trwałości oraz nadania charakterystycznego smaku i aromatu, to

A. suszenie
B. wędzenie
C. kiszenie
D. peklowanie
ROL.05 Pytanie 61
Organizacja i prowadzenie prz…

Pracownik pokrywa pełny koszt składki

A. rentowej oraz wypadkowej
B. emerytalnej oraz wypadkowej
C. chorobowej oraz zdrowotnej
D. emerytalnej oraz rentowej
ROL.05 Pytanie 62
Organizacja i prowadzenie prz…

Pasteryzacja to technika wydłużania okresu przydatności produktów w temperaturze

A. maksymalnie do 50°C
B. powyżej 50°C
C. maksymalnie do 100°C
D. powyżej 100°C
ROL.05 Pytanie 63
Organizacja i prowadzenie prz…

Dokument, w którym emitent zobowiązuje się do dokonania płatności określonej kwoty w ustalonym czasie i miejscu na rzecz właściciela dokumentu, to

A. czek gotówkowy
B. polecenie zapłaty
C. przelew bankowy
D. weksel własny
ROL.05 Pytanie 64
Organizacja i prowadzenie prz…

Innym określeniem "zestawienia obrotów oraz sald" jest bilans

A. próbny
B. operacyjny
C. porównawczy
D. kalkulacyjny
ROL.05 Pytanie 65
Organizacja i prowadzenie prz…

Całkowite źródła finansowania kapitału osiągają wartość 900 000 zł. Przedsiębiorstwo dysponuje własnymi środkami w wysokości 675 000 zł. Jaki jest procentowy udział kapitałów obcych w finansowaniu działalności?

A. 30%
B. 25%
C. 20%
D. 35%
ROL.05 Pytanie 66
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie elementy klasyfikują się jako aktywa obrotowe?

A. zapasy
B. maszyny
C. komputery
D. budynki
ROL.05 Pytanie 67
Organizacja i prowadzenie prz…

Substancja, która zapobiega jełczeniu tłuszczów, to

A. regulator kwasowości
B. przeciwutleniacz
C. stabilizator
D. barwnik
ROL.05 Pytanie 68
Organizacja i prowadzenie prz…

W trakcie produkcji mrożonych warzyw, aby zachować ich barwę oraz konsystencję, poddaje się je procesowi, który polega na krótkim zanurzeniu we wrzącej wodzie, a następnie w zimnej. Jak nazywa się ten proces?

A. blanszowania
B. ugotowania
C. pasteryzacji
D. smażenia
ROL.05 Pytanie 69
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaką metodę kierowania stosuje się w firmie rzemieślniczej zatrudniającej 3 pracowników?

A. Liniową
B. Sztabowo-liniową
C. Macierzową
D. Wielofunkcyjną
ROL.05 Pytanie 70
Organizacja i prowadzenie prz…

Dynamicznie rozwijająca się spółka z o.o., działająca na rynku krajowym i międzynarodowym w celu podniesienia swojej wiarygodności oraz możliwości pozyskania środków na rozwój powinna przekształcić się w spółkę

A. partnerską
B. komandytową
C. akcyjną
D. jawną
ROL.05 Pytanie 71
Organizacja i prowadzenie prz…

Sprzęt używany do delikatnego podgrzewania produktu do maksymalnej temperatury 100 °C, mający na celu eliminację mikroorganizmów oraz wydłużenie okresu przydatności produktu, to

A. destylator
B. wirówka
C. kuter
D. pasteryzator
ROL.05 Pytanie 72
Organizacja i prowadzenie prz…

Do połączenia różnych rodzajów mąk w celu uzyskania mieszanki do pieczenia chleba, wykorzystuje się

A. masownicy
B. miesiarki
C. mieszalnika
D. młynka
ROL.05 Pytanie 73
Organizacja i prowadzenie prz…

Metoda osmoaktywną, wykorzystywaną do konserwacji żywności, która polega na usunięciu z produktu pewnej ilości wody i znajduje zastosowanie m.in. w produkcji soków owocowych, to

A. zagęszczanie
B. odparowywanie
C. duszenie
D. suszenie
ROL.05 Pytanie 74
Organizacja i prowadzenie prz…

Na podstawie wskaźnika rentowności sprzedaży firma ustala

A. jaką kwotę gotówki zainwestowano w generowanie przychodów ze sprzedaży
B. jaką ma zdolność do zaspokajania zobowiązań przy użyciu wypracowanego zysku
C. ile zysku netto przypada na 1 złotówkę przychodu ze sprzedaży
D. jaką część aktywów pokrywa kapitał własny
ROL.05 Pytanie 75
Organizacja i prowadzenie prz…

Proces sterylizacji polega na długotrwałym podgrzewaniu żywności w temperaturze

A. od 21°C do 65°C
B. od 65°C do 85°C
C. poniżej 20°C
D. powyżej 100°C
ROL.05 Pytanie 76
Organizacja i prowadzenie prz…

W sytuacji, gdy przełożony motywuje zespół do samodzielnego podejmowania decyzji dotyczących określania celów, zadań oraz ich podziału wśród uczestników, a jednocześnie aktywnie uczestniczy w działaniach zespołu, jaki styl zarządzania reprezentuje?

A. liberalny
B. demokratyczny
C. zadaniowy
D. autokratyczny
ROL.05 Pytanie 77
Organizacja i prowadzenie prz…

Podatnik VAT składa rozliczenie z urzędem skarbowym kwotą podatku VAT

A. należnego
B. naliczonego
C. należnego minus VAT naliczony
D. naliczonego minus VAT należny
ROL.05 Pytanie 78
Organizacja i prowadzenie prz…

Która technika utrwalania mięsa drobiowego polega na schłodzeniu go do około -4°C, aby woda w zewnętrznych warstwach mięsa mogła się skryształować?

A. Odmrażanie
B. Zamrażanie
C. Podmrażanie
D. Liofilizacja
ROL.05 Pytanie 79
Organizacja i prowadzenie prz…

Wysokości stawek podatku dochodowego w formie ryczałtu od ewidencjonowanych przychodów w 2015 roku to

A. 8%, 19%, 20%, 40%
B. 3%, 8%, 23%
C. 18%, 32%
D. 3%, 5,5%, 8,5%, 17%, 20%
ROL.05 Pytanie 80
Organizacja i prowadzenie prz…

Operacja gospodarcza, która nie wpływa na bilans, to

A. spłata kredytu w gotówce
B. sprzedaż towarów za gotówkę
C. uzyskanie krótkoterminowego kredytu
D. spłata zobowiązań przelewem z konta bieżącego