Filtrowanie pytań
ROL.05 Pytanie 81
Organizacja i prowadzenie prz…
A. 10 lat
B. rok
C. 5 lat
D. 2 lata
ROL.05 Pytanie 82
Organizacja i prowadzenie prz…
Metoda, w której produkt jest krótko podgrzewany do temperatury nieprzekraczającej 100 °C w celu zniszczenia mikroorganizmów to
A. dezaktywacja
B. pasteryzacja
C. sterylizacja
D. stabilizacja
ROL.05 Pytanie 83
Organizacja i prowadzenie prz…
Miesięczne koszty bezpośrednie produkcji wynoszą 50 000,00 zł, a roczne koszty pośrednie to 360 000,00 zł. Jakie są miesięczne całkowite koszty?
A. 60 000,00 zł
B. 20 000,00 zł
C. 40 000,00 zł
D. 80 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 84
Organizacja i prowadzenie prz…
W przypadku, gdy kasa przedsiębiorstwa wystawiła dokument "Kasa wypłaci", kopia tego dokumentu powinna być dostarczona
A. urządowi skarbowemu
B. odbiorcy towaru
C. księgowej w przedsiębiorstwie wystawcy
D. firmie transportowej realizującej przewóz towaru
ROL.05 Pytanie 85
Organizacja i prowadzenie prz…
Kierownictwo na wyższym poziomie uwzględnia opinie wszystkich pracowników. Decyzje są podejmowane w dialogu z pracownikami oraz po wysłuchaniu ich zdania. Szef ceni zdanie swoich podwładnych i daje im możliwość wypowiedzenia się. Jaki styl zarządzania jest opisany w tym przypadku?
A. Nieingerujący
B. Demokratyczny
C. Autokratyczny
D. Liberalny
ROL.05 Pytanie 86
Organizacja i prowadzenie prz…
Proces obróbki cieplnej stosowany w branży gastronomicznej, który polega na poddaniu produktu działaniu wysokiej temperatury w obecności tłuszczu, nosi nazwę
A. smażeniem
B. tyndalizacją
C. suszeniem
D. gotowaniem
ROL.05 Pytanie 87
Organizacja i prowadzenie prz…
Osoba prowadząca działalność gospodarczą jako podatnik podatku dochodowego od osób fizycznych na zasadach ogólnych ma obowiązek prowadzenia
A. ewidencji zakupu
B. ewidencji sprzedaży
C. książki kasowej
D. księgi przychodów i rozchodów
ROL.05 Pytanie 88
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaką wysokość ma składka emerytalna, która jest opłacana przez pracownika oraz pracodawcę, a która powinna być przekazana do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w przypadku pracownika zarabiającego brutto 4 000,00 zł?
A. 260,00 zł
B. 548,40 zł
C. 390,40 zł
D. 780,80 zł
ROL.05 Pytanie 89
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie jest uboczne wytwórstwo przy procesie produkcji mąki?
A. kasze
B. otręby
C. mączki
D. łuski
ROL.05 Pytanie 90
Organizacja i prowadzenie prz…
Urządzeniem używanym do konserwacji mleka w wysokiej temperaturze jest
A. kombiwar
B. sterylizator
C. chłodnia
D. wyparka
ROL.05 Pytanie 91
Organizacja i prowadzenie prz…
Pożyczki przyznane innym podmiotom na czas krótszy niż 12 miesięcy, licząc od ostatniego dnia roku obrachunkowego, klasyfikowane są jako
A. należności długoterminowe
B. inwestycje długoterminowe
C. inwestycje krótkoterminowe
D. należności krótkoterminowe
ROL.05 Pytanie 92
Organizacja i prowadzenie prz…
Aby wdrożyć dany program finansowo-księgowy w przedsiębiorstwie, konieczne jest
A. uzyskanie zgody od organu rejestracji firmy
B. zarejestrowanie tego faktu w Urzędzie Skarbowym
C. ukończenie kursu na temat obsługi programu
D. posiadanie licencji od dostawcy oprogramowania
ROL.05 Pytanie 93
Organizacja i prowadzenie prz…
Całkowity koszt wyprodukowania 1 tony kapusty kiszonej to 2 000,00 zł. Koszty pośrednie wynoszą 500,00 zł. Jakie są koszty bezpośrednie na 1 kg tego produktu?
A. 2,00 zł
B. 1,00 zł
C. 2,50 zł
D. 1,50 zł
ROL.05 Pytanie 94
Organizacja i prowadzenie prz…
Wartość środka trwałego po dziewięciu latach eksploatacji wynosi 20 000,00 zł. Przewidywany czas użytkowania to 10 lat. Jaka była wartość początkowa tego środka trwałego?
A. 300 000,00 zł
B. 150 000,00 zł
C. 200 000,00 zł
D. 250 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 95
Organizacja i prowadzenie prz…
Koszty związane z uprawą 5 ha pszenicy jarej wynosiły 15 000 zł. Rolnik oszacował planowany przychód z 5 ha pszenicy na 20 000 zł. Jaki będzie prognozowany dochód z 1 ha pszenicy?
A. 1 000 zł
B. 1 200 zł
C. 600 zł
D. 800 zł
ROL.05 Pytanie 96
Organizacja i prowadzenie prz…
Przy założeniu, że miesięczne przychody przedsiębiorstwa zajmującego się produkcją oleju rzepakowego wynoszą 84 000,00 zł, a koszty miesięczne to 79 000,00 zł oraz podatek dochodowy wynosi 19%, jaki będzie miesięczny dochód netto?
A. 5 000,00 zł
B. 68 040,00 zł
C. 4 000,00 zł
D. 4 050,00 zł
ROL.05 Pytanie 97
Organizacja i prowadzenie prz…
Produkcja sera białego (twarogu) realizowana jest przez podgrzanie mleka
A. w proszku
B. surowego
C. zagęszczonego
D. skwaszonego
ROL.05 Pytanie 98
Organizacja i prowadzenie prz…
Pierwotne przetwarzanie zbóż obejmuje
A. obróbkę młynarską
B. warzenie piwa
C. rafinację olejów
D. produkcję alkoholu
ROL.05 Pytanie 99
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma zajmująca się usługami świadczy kompleksową chemiczną ochronę roślin. Aby zredukować skutki finansowe błędów popełnianych przez pracowników podczas zabiegów, właściciel powinien rozważyć zakup ubezpieczenia?
A. agrocasco
B. ubezpieczenia od skutków nieszczęśliwych wypadków
C. odpowiedzialności cywilnej
D. ubezpieczenia od ognia oraz innych zdarzeń losowych
ROL.05 Pytanie 100
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma z ograniczoną odpowiedzialnością, która zatrudnia pracowników, miała obowiązek jako płatnik składek złożyć deklarację ZUS DRA za marzec 2016 r. najpóźniej do jakiego dnia?
A. 31 marca 2016 r.
B. 6 kwietnia 2016 r.
C. 15 kwietnia 2016 r.
D. 10 kwietnia 2016 r.
ROL.05 Pytanie 101
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakim procentem przeciętnego wynagrodzenia zostanie obciążony pracownik korzystający z zasiłku chorobowego w trakcie zwolnienia lekarskiego po wypadku w pracy?
A. 80%
B. 90%
C. 100%
D. 75%
ROL.05 Pytanie 102
Organizacja i prowadzenie prz…
Reklama, która ma na celu wpłynięcie na zmiany w postawach i wierzeniach ludzi, nosi miano reklamy
A. konkurencyjnej
B. pionierskiej
C. komercyjnej
D. społecznej
ROL.05 Pytanie 103
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma produkcyjna, zatrudniająca 30 pracowników, obecnie funkcjonuje w systemie dwuzmianowym. Z uwagi na rosnące zamówienia, planuje przejście na system trójzmianowy. O ile osób należy zwiększyć zatrudnienie?
A. 15 osób
B. 25 osób
C. 20 osób
D. 10 osób
ROL.05 Pytanie 104
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma produkcyjna planuje uruchomienie sklepu z własnymi wyrobami. Aby zapewnić profesjonalną obsługę klientów, konieczne jest zatrudnienie
A. ekonomisty
B. księgowego
C. handlowca
D. technologa
ROL.05 Pytanie 105
Organizacja i prowadzenie prz…
Lokalny, niewielki producent owoców zamierza sprzedawać swoje wyroby na rynku
A. krajowym
B. lokalnym
C. zagranicznym
D. międzynarodowym
ROL.05 Pytanie 106
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca prowadzący pełną księgowość w swojej firmie ma obowiązek przygotować bilans majątkowy na dzień
A. 31 grudnia
B. 1 lipca
C. 31 maja
D. 30 czerwca
ROL.05 Pytanie 107
Organizacja i prowadzenie prz…
Niematerialne oraz prawne elementy majątku firmy to
A. środki zgromadzone na koncie bankowym
B. pożyczki oraz kredyty
C. licencje i koncesje
D. krótkoterminowe papiery wartościowe
ROL.05 Pytanie 108
Organizacja i prowadzenie prz…
Ocena ryzyka oraz monitorowanie kluczowych punktów w procesie produkcji i dystrybucji żywności, mające na celu zapewnienie wysokiej klasy końcowego produktu, to
A. GMP
B. ISO
C. HACCP
D. GMI
ROL.05 Pytanie 109
Organizacja i prowadzenie prz…
Styl zarządzania oparty na demokracji zakłada, że
A. wyłącznie pracownicy podejmują wszystkie decyzje strategiczne
B. pracownicy nie mają prawa do uczestnictwa w procesie podejmowania decyzji, a menedżer ustala jedynie cel działania
C. pracownicy mają prawo do uczestnictwa w procesie podejmowania decyzji, a menedżer ustala jedynie cel działania
D. wyłącznie menedżer ma prawo do uczestnictwa w procesie podejmowania decyzji
ROL.05 Pytanie 110
Organizacja i prowadzenie prz…
Jak wysoka jest roczna stopa amortyzacji dla zestawu komputerowego zaplanowanego do użytkowania przez 4 lata?
A. 10%
B. 25%
C. 15%
D. 20%
ROL.05 Pytanie 111
Organizacja i prowadzenie prz…
Cena wytworzenia 1 kg powideł śliwkowych wynosi 9,00 zł. Producent oferuje powidła w plastikowych pojemnikach o wadze 250 g. Jakie są koszty produkcji jednego kubka powideł?
A. 0,70 zł
B. 1,50 zł
C. 2,25 zł
D. 1,80 zł
ROL.05 Pytanie 112
Organizacja i prowadzenie prz…
Na kiedy sporządza się sprawozdania finansowe za rok obrotowy?
A. 31 grudnia
B. 02 stycznia
C. 31 marca
D. 30 stycznia
ROL.05 Pytanie 113
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca ma podejrzenia, że pracownicy mogli popełnić kradzież. Aby oszacować straty, powinien zrealizować inwentaryzację
A. doraźną
B. cykliczną
C. systematyczną
D. wyrywkową
ROL.05 Pytanie 114
Organizacja i prowadzenie prz…
Nabycie środka trwałego, za który zapłata odbędzie się w późniejszym terminie, jest działaniem
A. aktywnym, niezmieniającym sumy bilansowej
B. aktywnym-pasywnym, zwiększającym sumę bilansową
C. aktywnym-pasywnym, zmniejszającym sumę bilansową
D. pasywnym, niezmieniającym sumy bilansowej
ROL.05 Pytanie 115
Organizacja i prowadzenie prz…
Dodatek, który zapobiega jełczeniu tłuszczy, to
A. przeciwutleniacz
B. stabilizator
C. barwnik
D. regulator kwasowości
ROL.05 Pytanie 116
Organizacja i prowadzenie prz…
Całkowity koszt wyprodukowania 1 tony kapusty kiszonej to 2000 zł. Koszty pośrednie wynoszą 500 zł. Jakie są koszty bezpośrednie na 1 kg tego produktu?
A. 2,50 zł
B. 2,00 zł
C. 1,50 zł
D. 1,00 zł
ROL.05 Pytanie 117
Organizacja i prowadzenie prz…
Kierownik, który nie pozwala swoim pracownikom na podejmowanie decyzji ani na przejmowanie inicjatywy, częściej korzysta z kar niż z nagród. Jaki styl kierowania odzwierciedla powyższy opis?
A. Nieingerujący
B. Konsultacyjny
C. Autokratyczny
D. Demokratyczny
ROL.05 Pytanie 118
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie produkty mogą być spożywane w surowej formie?
A. ziemniaki
B. jaja
C. owoce
D. ryby
ROL.05 Pytanie 119
Organizacja i prowadzenie prz…
Rolnik ma obowiązek posiadania ubezpieczenia od pożaru oraz innych nieprzewidzianych zdarzeń?
A. inwentarza żywego.
B. zmagazynowanych plonów rolnych.
C. budynków wchodzących w skład gospodarstwa rolnego.
D. maszyn i urządzeń.
ROL.05 Pytanie 120
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca w związku z działalnością gospodarczą ponosi miesięczne wydatki w wysokości:
- wynagrodzenia pracowników 15 200,00 zł,
- opłata za wynajem lokalu 4 800,00 zł,
- koszty energii elektrycznej 1 800,00 zł,
- inne koszty 1 200,00 zł.
Na podstawie podanych informacji oblicz, jakie są roczne wydatki związane z działalnością tego przedsiębiorcy.
A. 230 000,00 zł
B. 276 000,00 zł
C. 299 000,00 zł
D. 253 000,00 zł