Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
ROL.05 Pytanie 81
Organizacja i prowadzenie prz…

Podstawowym dokumentem technologicznym w produkcji pieczywa i wyrobów ciastkarskich jest

A. receptura.
B. plan produkcji.
C. instrukcja obsługi pieca.
D. kosztorys.
ROL.05 Pytanie 82
Organizacja i prowadzenie prz…

Słód, chmiel i woda to podstawowe składniki

A. wina.
B. piwa.
C. nalewki.
D. wódki.
ROL.05 Pytanie 83
Organizacja i prowadzenie prz…

Proces polegający na krótkotrwałym ogrzaniu produktu do temperatury nieprzekraczającej 100 °C w celu zniszczenia drobnoustrojów to

A. pasteryzacja.
B. sterylizacja.
C. dezaktywacja.
D. stabilizacja.
ROL.05 Pytanie 84
Organizacja i prowadzenie prz…

Proces polegający na usunięciu około 30% wody z soków owocowych to

A. pasteryzacja.
B. suszenie.
C. liofilizacja.
D. zagęszczanie.
ROL.05 Pytanie 85
Organizacja i prowadzenie prz…

Wymienione czynności występują w technologii produkcji

Ilustracja do pytania 5
A. mąki.
B. płatków.
C. kaszy.
D. makaronu.
ROL.05 Pytanie 86
Organizacja i prowadzenie prz…

Do oddzielania tłuszczu z mleka pełnego służy

A. wirówka.
B. kuter.
C. masielnica.
D. destylator.
ROL.05 Pytanie 87
Organizacja i prowadzenie prz…

Ile należy zużyć mąki pszennej, by wyprodukować 50 kg ciasta chlebowego?

Ilustracja do pytania 7
A. 40 kg
B. 10 kg
C. 20 kg
D. 30 kg
ROL.05 Pytanie 88
Organizacja i prowadzenie prz…

Melasa jest wykorzystywana głównie do produkcji

A. wina.
B. spirytusu.
C. piwa.
D. nalewek.
ROL.05 Pytanie 89
Organizacja i prowadzenie prz…

Urządzenie przedstawione na zdjęciu służy do

Ilustracja do pytania 9
A. rozdrabniania owoców.
B. produkcji makaronu.
C. mielenia mięsa.
D. nadziewania kiełbas.
ROL.05 Pytanie 90
Organizacja i prowadzenie prz…

Każda osoba, która w swojej pracy ma bezpośredni kontakt z żywnością, ma obowiązek

A. zdać egzamin z bezpieczeństwa żywności.
B. wykonać badanie sanitarno-epidemiologiczne.
C. przejść szkolenie z gastronomii.
D. uzyskać opinię Urzędu Pracy.
ROL.05 Pytanie 91
Organizacja i prowadzenie prz…

Faktury dotyczące sprzedaży należy przechowywać od końca roku, którego dotyczą, przez co najmniej

A. 10 lat.
B. 5 lat.
C. 2 lata.
D. rok.
ROL.05 Pytanie 92
Organizacja i prowadzenie prz…

Marchew można przechowywać w temperaturze 0 °C i wilgotności powietrza 92% do

Ilustracja do pytania 12
A. 8 miesięcy.
B. 2 miesięcy.
C. 6 miesięcy.
D. 4 miesięcy.
ROL.05 Pytanie 93
Organizacja i prowadzenie prz…

Osoba, która rezygnuje z działalności gospodarczej i nie ma warunków do przechowywania dokumentów dotyczących zatrudnienia pracowników, powinna przekazać je do

A. Urzędu Skarbowego.
B. Archiwum Państwowego.
C. Państwowej Inspekcji Pracy.
D. Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.
ROL.05 Pytanie 94
Organizacja i prowadzenie prz…

Wskaż środek trwały.

A. Gotówka.
B. Należności.
C. Budynki.
D. Zapasy.
ROL.05 Pytanie 95
Organizacja i prowadzenie prz…

Do kapitałów własnych należą

A. otrzymane pożyczki.
B. zobowiązania wobec dostawców.
C. kredyty w rachunku bieżącym.
D. zyski z lat ubiegłych.
ROL.05 Pytanie 96
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca zobowiązany jest do przeprowadzenia inwentaryzacji na dzień

A. 1 lipca.
B. 30 czerwca.
C. 31 grudnia.
D. 1 stycznia.
ROL.05 Pytanie 97
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedstawiony dokument wykorzystywany jest

Ilustracja do pytania 17
A. w magazynie.
B. w kasie.
C. w sprzedaży.
D. w produkcji.
ROL.05 Pytanie 98
Organizacja i prowadzenie prz…

Niedobory wynikające z wysychania owoców i warzyw podczas prawidłowego przechowywania określa się jako

A. zawinione.
B. systematyczne.
C. naturalne.
D. niezawinione.
ROL.05 Pytanie 99
Organizacja i prowadzenie prz…

Wartość początkowa środka trwałego wynosi 100 000 zł. Jaka będzie wartość tego środka po 5 latach użytkowania, jeżeli okres jego amortyzacji to 10 lat.

A. 25 000 zł
B. 50 000 zł
C. 15 000 zł
D. 75 000 zł
ROL.05 Pytanie 100
Organizacja i prowadzenie prz…

Konta bilansowe aktywne posiadają saldo początkowe po stronie

A. Wn i Ma (Dt i Ct).
B. Wn (Dt).
C. dowolnej.
D. Ma (Ct).
ROL.05 Pytanie 101
Organizacja i prowadzenie prz…

Wskaż operację gospodarczą, która nie ma wpływu na sumę bilansową.

A. Spłata zobowiązań z rachunku bieżącego.
B. Zakup maszyny sfinansowanej kredytem.
C. Zakup towaru z odroczonym terminem płatności.
D. Zakup towaru za gotówkę.
ROL.05 Pytanie 102
Organizacja i prowadzenie prz…

Ile wynosi stopa amortyzacji maszyny, której okres użytkowania wynosi 5 lat?

A. 25%
B. 20%
C. 10%
D. 15%
ROL.05 Pytanie 103
Organizacja i prowadzenie prz…

Kwoty wynikające z odroczonego terminu zapłaty za zakupiony towar stanowią w bilansie

A. należność.
B. pożyczkę.
C. kredyt.
D. zobowiązanie.
ROL.05 Pytanie 104
Organizacja i prowadzenie prz…

Podstawowymi elementami rachunku zysku i strat są

A. przychody i zapasy.
B. koszty i zadłużenie.
C. koszty i należności.
D. przychody i koszty.
ROL.05 Pytanie 105
Organizacja i prowadzenie prz…

Koszty w związku z wielkością produkcji dzielą się na

A. produkcyjne i sprzedaży.
B. stałe i zmienne.
C. bezpośrednie i pośrednie.
D. proste i złożone.
ROL.05 Pytanie 106
Organizacja i prowadzenie prz…

Do kosztów bezpośrednich w produkcji pszenicy ozimej można zaliczyć

A. podatek rolny.
B. wysiany materiał siewny.
C. składkę KRUS rolnika.
D. amortyzację ciągnika.
ROL.05 Pytanie 107
Organizacja i prowadzenie prz…

Rolnik wyprodukował 100 tuczników, ponosząc następujące koszty:
zakup prosiąt - 15 000 zł,
zakup paszy - 20 000 zł,
usługi weterynaryjne - 1 000 zł,
inne koszty - 4 000 zł.

Koszt jednostkowy produkcji 1 tucznika wynosi

A. 300 zł.
B. 400 zł.
C. 500 zł.
D. 200 zł.
ROL.05 Pytanie 108
Organizacja i prowadzenie prz…

Koszty uprawy 5 ha pszenicy jarej wynoszą 15 000 zł. Planowany przychód z 5 ha pszenicy rolnik określił na 20 000 zł. Ile wyniesie planowany dochód z 1 ha pszenicy?

A. 1 000 zł
B. 600 zł
C. 800 zł
D. 1 200 zł
ROL.05 Pytanie 109
Organizacja i prowadzenie prz…

Pracownik w okresie ostatnich 12 miesięcy otrzymywał średnio 3 000 zł miesięcznie. Ile wyniesie zasiłek dzienny w kwietniu, jeżeli niezdolność do pracy powstała podczas drogi do pracy?

A. 100 zł
B. 125 zł
C. 150 zł
D. 75 zł
ROL.05 Pytanie 110
Organizacja i prowadzenie prz…

Rozpoczynając działalność handlową w formie spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w celu rozliczenia podatku dochodowego należy zastosować

A. księgę przychodów i rozchodów.
B. pełną księgowość.
C. ryczałt ewidencjonowany.
D. kartę podatkową.
ROL.05 Pytanie 111
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca jako podatnik podatku dochodowego od osób fizycznych na zasadach ogólnych zobowiązany jest do prowadzenia

A. książki kasowej.
B. ewidencji sprzedaży.
C. ewidencji zakupu.
D. księgi przychodów i rozchodów.
ROL.05 Pytanie 112
Organizacja i prowadzenie prz…

Na podstawie przedstawionej listy płac pracownika za maj, ustal kwotę wynagrodzenia netto.

Ilustracja do pytania 32
A. 2 156,72 zł
B. 2 554,72 zł
C. 1 745,42 zł
D. 1 538,42 zł
ROL.05 Pytanie 113
Organizacja i prowadzenie prz…

Osoba wykorzystująca do ewidencji zdarzeń gospodarczych program księgowy powinna na koniec każdego dnia pracy wykonać

A. archiwizację danych.
B. bilans majątku.
C. dzienny rachunek zysków i strat.
D. podsumowanie wpisów.
ROL.05 Pytanie 114
Organizacja i prowadzenie prz…

Dokumentem zakupu wystawionym przez sprzedającego, który nie jest płatnikiem podatku VAT, a który dla kupującego stanowi podstawę ewidencji zobowiązania wobec dostawcy, jest

A. czek.
B. faktura zakupu.
C. weksel.
D. rachunek.
ROL.05 Pytanie 115
Organizacja i prowadzenie prz…

Kontrakty czyli umowy między producentem i odbiorcą produktów rolnych wykorzystywane są głównie w integracji

A. pionowej.
B. technicznej.
C. strategicznej.
D. poziomej.
ROL.05 Pytanie 116
Organizacja i prowadzenie prz…

W postępowaniu przed sądem gospodarczym zdolności sądowej nie posiada spółka

A. cywilna, prowadząca działalność gospodarczą.
B. jawna.
C. z ograniczoną odpowiedzialnością.
D. komandytowa.
ROL.05 Pytanie 117
Organizacja i prowadzenie prz…

Jedną z form rozliczeń bezgotówkowych jest

A. obligacja.
B. wpłata należnej kwoty do kasy.
C. przelew.
D. przekaz pocztowy.
ROL.05 Pytanie 118
Organizacja i prowadzenie prz…

Powierzenie usługodawcy kompetencji decyzyjnych w zakresie sposobów realizacji zleconych zadań to warunek zastosowania

A. franchisingu.
B. merchandisingu.
C. downsizingu.
D. outsourcingu.
ROL.05 Pytanie 119
Organizacja i prowadzenie prz…

Dokument Mm w gospodarce magazynowej wystawiany jest w sytuacji

A. przesunięcia międzymagazynowego.
B. przyjęcia towarów od dostawcy.
C. wydania materiałów odbiorcy.
D. zwrotu dostawcy materiałów złych jakościowo.
ROL.05 Pytanie 120
Organizacja i prowadzenie prz…

Właściciel zabudowań inwentarskich przekazał je sąsiadowi na określony czas, za ustaloną kwotę czynszu. Którą z umów podpisali sąsiedzi?

A. Leasingu.
B. Kredytu.
C. Dzierżawy.
D. Pożyczki.