Filtrowanie pytań
ROL.05 Pytanie 81
Organizacja i prowadzenie prz…
A. odpad komunalny
B. nawóz ogrodniczy
C. pasza dla zwierząt
D. dodatek do żywności
ROL.05 Pytanie 82
Organizacja i prowadzenie prz…
Ziemniaki przeznaczone do przetwórstwa powinny mieć wysoką zawartość
A. suchej masy
B. soli mineralnych
C. skrobi
D. białka
ROL.05 Pytanie 83
Organizacja i prowadzenie prz…
Wśród biologicznych środków działających spulchniająco wymienia się
A. węglan amonu
B. amoniak
C. proszek do pieczenia
D. drożdże
ROL.05 Pytanie 84
Organizacja i prowadzenie prz…
Kto jest odpowiedzialny za prawidłowe przeprowadzenie inwentaryzacji w firmie?
A. pracownik magazynu
B. osoba zajmująca się księgowością
C. nadzorujący pracownik
D. zarządca
ROL.05 Pytanie 85
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie jest uboczne wytwór podczas produkcji spirytusu?
A. melasa
B. makuch
C. wywar
D. mączka
ROL.05 Pytanie 86
Organizacja i prowadzenie prz…
Minimalny wymagany kapitał zakładowy do założenia spółki akcyjnej wynosi co najmniej
A. 500 000 zł
B. 10 000 zł
C. 1 000 zł
D. 100 000 zł
ROL.05 Pytanie 87
Organizacja i prowadzenie prz…
Oblicz zapotrzebowanie na pomidory, paprykę i mąkę ziemniaczaną do przygotowania 15 litrów sosu.
Wykaz surowców potrzebnych do produkcji 5 litrów sosu meksykańskiego | |
---|---|
Składnik | Ilość |
Pomidory | 5 kg |
Papryka | 0,75 kg |
Cebula | 0,5 kg |
Ananas | 1 puszka |
Fasola czerwona | 1 puszka |
Mąka ziemniaczana | 2 dkg |
A. 5 kg pomidorów, 1,5 kg papryki i 6 dkg mąki ziemniaczanej.
B. 15 kg pomidorów, 1,5 kg papryki i 15 dkg mąki ziemniaczanej.
C. 5 kg pomidorów, 2 kg papryki i 15 dkg mąki ziemniaczanej.
D. 15 kg pomidorów, 2,25 kg papryki i 6 dkg mąki ziemniaczanej.
ROL.05 Pytanie 88
Organizacja i prowadzenie prz…
Dodatek, który zapobiega jełczeniu tłuszczy, to
A. stabilizator
B. regulator kwasowości
C. przeciwutleniacz
D. barwnik
ROL.05 Pytanie 89
Organizacja i prowadzenie prz…
W trakcie produkcji kaszy jęczmiennej odseparowanie bielma od zewnętrznej warstwy ziarna odbywa się poprzez
A. mielenie
B. obłuskiwanie
C. wygładzanie
D. pokrywanie
ROL.05 Pytanie 90
Organizacja i prowadzenie prz…
Absorpcja tłuszczu w organizmie ludzkim jest procesem złożonym. Uzależnia się, że 1 gram tłuszczu dostarcza organizmowi człowieka
A. 19 kcal
B. 9 kcal
C. 15 kcal
D. 12 kcal
ROL.05 Pytanie 91
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca jest zobowiązany do przechowywania dokumentacji kadrowo-płacowej przez co najmniej
A. 25 lat
B. 50 lat
C. 5 lat
D. 75 lat
ROL.05 Pytanie 92
Organizacja i prowadzenie prz…
Aby zmierzyć wagę produktów sypkich przy użyciu wagi elektronicznej bez pojemnika, należy umieścić pojemnik na wadze i nacisnąć przycisk z napisem
A. STORE
B. ON
C. OFF
D. TARA
ROL.05 Pytanie 93
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedstawiony opis dotyczy jednego z etapów technologicznych produkcji
Cukrzyca przepływa z mieszadeł do wirówek, w których kryształy są oddzielane od syropu za pomocą siły odśrodkowej. Oddzielone od syropu kryształy są płukane czystą wodą. |
A. piwa.
B. kazeiny.
C. cukru.
D. żelatyny.
ROL.05 Pytanie 94
Organizacja i prowadzenie prz…
Członkowie zespołu bezwarunkowo wykonują polecenia lidera, który dokładnie rozlicza ich z powierzonych obowiązków. Taki sposób kierowania nazywa się
A. autokratyczny
B. demokratyczny
C. nieingerujący
D. konsultacyjny
ROL.05 Pytanie 95
Organizacja i prowadzenie prz…
Karoten, kurkumina i karmel to dodatki do żywności zaliczane do
A. substancji konserwujących
B. regulatorów pH
C. barwników
D. emulgatorów
ROL.05 Pytanie 96
Organizacja i prowadzenie prz…
Ziarno owsa pozbawione łuski zostało poddane procesowi hydro-termicznemu oraz przepuszczone pomiędzy dwiema rolkami. Jakim procesem jest to?
A. mąki
B. kaszy
C. otrąb
D. płatków
ROL.05 Pytanie 97
Organizacja i prowadzenie prz…
Otręby, który są produktem ubocznym w przemyśle młynarskim, najczęściej znajdują zastosowanie w branży
A. paszowej
B. browarniczej
C. spożywczej
D. spirytusowej
ROL.05 Pytanie 98
Organizacja i prowadzenie prz…
Po przeprowadzeniu inwentaryzacji zauważono braki towarowe o wartości 1 200,00 zł. Właściciel przedsiębiorstwa określił maksymalny poziom naturalnych strat na 0,5%. Jaka jest różnica pomiędzy limitem ustalonym przez właściciela a faktycznie odnotowanym niedoborem w sytuacji, gdy sprzedaż wyniosła 400 000,00 zł?
A. 800,00 zł
B. 80,00 zł
C. 1 200,00 zł
D. 1 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 99
Organizacja i prowadzenie prz…
W zestawieniu źródłami finansowania aktywów są
A. majątek
B. wydatki
C. pasywa
D. dochody
ROL.05 Pytanie 100
Organizacja i prowadzenie prz…
Całkowite wydatki na produkcję 1 tony pszenicy ozimej w danym gospodarstwie wynoszą 500 zł. Koszty stałe stanowią 10% tych wydatków. Jakie są koszty stałe produkcji 100 ton pszenicy?
A. 6 000 zł
B. 5 000 zł
C. 3 000 zł
D. 4 000 zł
ROL.05 Pytanie 101
Organizacja i prowadzenie prz…
Wymienione czynności występują w technologii produkcji
Wykaz czynności:
|
A. mąki.
B. płatków.
C. makaronu.
D. kaszy.
ROL.05 Pytanie 102
Organizacja i prowadzenie prz…
Pracownik w ciągu ostatnich 12 miesięcy zarabiał średnio 3 000 zł miesięcznie. Jaka będzie wysokość zasiłku dziennego w kwietniu, jeśli niezdolność do pracy wystąpiła w trakcie drogi do pracy?
A. 150 zł
B. 125 zł
C. 75 zł
D. 100 zł
ROL.05 Pytanie 103
Organizacja i prowadzenie prz…
W prasie pojawiło się ogłoszenie dotyczące wolnego miejsca pracy, które zawiera następujące wymagania: wykształcenie wyższe, pięcioletnie doświadczenie zawodowe, wysoka motywacja oraz nastawienie na realizację wyznaczonych celów, zdolność do budowania odpowiednich relacji interpersonalnych, kreatywność, dynamika. Na jakie stanowisko wskazują wymagania dotyczące konkursu?
A. dyrektora działu marketingu
B. kierownika referatu logistyki
C. dyrektora działu produkcji
D. głównego księgowego
ROL.05 Pytanie 104
Organizacja i prowadzenie prz…
Podatnik ma obowiązek prowadzenia ewidencji VAT dotyczącej sprzedaży oraz ewidencji VAT zakupów, jeśli w ubiegłym roku przychody ze sprzedaży wyniosły więcej niż
A. 50000 zł
B. 100000 zł
C. 10000 zł
D. 150000 zł
ROL.05 Pytanie 105
Organizacja i prowadzenie prz…
Podczas porządkowania przestrzeni pracownik wyłączył zasilanie lodówki, co doprowadziło do zepsucia się przechowywanych artykułów. Te straty nazywane są
A. naturalnymi
B. zawinionymi
C. systematycznymi
D. niezawinionymi
ROL.05 Pytanie 106
Organizacja i prowadzenie prz…
Resztki nasion, owoców oraz warzyw po wyciskaniu soku, które mogą być wykorzystywane jako karma dla bydła lub do dalszej obróbki, to
A. wytłoki.
B. wytłoczyny.
C. pary.
D. odwar.
ROL.05 Pytanie 107
Organizacja i prowadzenie prz…
Dokumentacja techniczno-technologiczna firmy nie zawiera
A. zasad przyznawania premii pracownikom
B. zestawień zabiegów dla początkujących działów
C. podziału procesu technologicznego na zabiegi i operacje
D. norm zużycia surowca
ROL.05 Pytanie 108
Organizacja i prowadzenie prz…
Osoba prowadząca działalność w zakresie naprawy sprzętu rolniczego powinna wykupić ubezpieczenie, aby zredukować ryzyko związane z ewentualnymi błędami warsztatu
A. od pożaru i innych zdarzeń losowych
B. assistance
C. od odpowiedzialności cywilnej
D. agrocasco
ROL.05 Pytanie 109
Organizacja i prowadzenie prz…
Najlepszym sposobem na nabycie samochodu dostawczego bez zwiększania zadłużenia przedsiębiorstwa jest
A. kredyt krótkoterminowy
B. leasing operacyjny
C. kredyt długoterminowy
D. pożyczka długoterminowa
ROL.05 Pytanie 110
Organizacja i prowadzenie prz…
Ewidencjonowanie operacji gospodarczej o treści "spłacono część zobowiązań wobec dostawców z rachunku bieżącego" odbywa się na kontach
A. Dt "Rachunek bieżący", Ct "Zobowiązania wobec dostawców"
B. Dt "Rachunek bieżący", Ct "Należności od odbiorców"
C. Dt "Należności od odbiorców", Ct "Rachunek bieżący"
D. Dt "Zobowiązania wobec dostawców", Ct "Rachunek bieżący"
ROL.05 Pytanie 111
Organizacja i prowadzenie prz…
Procedura systemowa, mająca na celu rozpoznawanie oraz ocenę stopnia zagrożeń związanych z żywnością na wszystkich etapach produkcji i dystrybucji, jest powszechnie znana jako
A. HACCP
B. ISO
C. BCR
D. GMO
ROL.05 Pytanie 112
Organizacja i prowadzenie prz…
Podczas pożaru wywołanego zwarciem w instalacji elektrycznej, część towarów w magazynie została zniszczona. Jakie będą skutki tych strat?
A. zawinione
B. naturalne
C. systematyczne
D. niezawinione
ROL.05 Pytanie 113
Organizacja i prowadzenie prz…
Na zakończenie okresu rozliczeniowego saldo konta Rozrachunki z tytułu podatku VAT wyniosło Ct, co to oznacza?
A. należność do odzyskania od urzędów skarbowych w zakresie podatku VAT
B. nadwyżkę podatku VAT naliczonego w stosunku do podatku należnego
C. nadwyżkę podatku VAT od zakupów w porównaniu do podatku VAT od sprzedaży
D. zobowiązanie wobec urzędów skarbowych związane z podatkiem VAT
ROL.05 Pytanie 114
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma zajmująca się usługami świadczy kompleksową chemiczną ochronę roślin. Aby zredukować skutki finansowe błędów popełnianych przez pracowników podczas zabiegów, właściciel powinien rozważyć zakup ubezpieczenia?
A. ubezpieczenia od ognia oraz innych zdarzeń losowych
B. odpowiedzialności cywilnej
C. ubezpieczenia od skutków nieszczęśliwych wypadków
D. agrocasco
ROL.05 Pytanie 115
Organizacja i prowadzenie prz…
Kluczowymi składnikami rachunku zysków i strat są
A. przychody i koszty
B. przychody i zapasy
C. wydatki i należności
D. wydatki i zobowiązania
ROL.05 Pytanie 116
Organizacja i prowadzenie prz…
Przed rozpoczęciem wytwarzania nowego towaru, firma musi najpierw przygotować odpowiednią dokumentację?
A. kosztorysową
B. fabryczną
C. technologiczną
D. przetargową
ROL.05 Pytanie 117
Organizacja i prowadzenie prz…
Kwota środka trwałego po trzech latach użytkowania wynosi 175 000,00 zł. Szacowany okres eksploatacji to 10 lat. Jaka była cena początkowa tego środka trwałego?
A. 250 000,00 zł
B. 150 000,00 zł
C. 100 000,00 zł
D. 200 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 118
Organizacja i prowadzenie prz…
Spółka z o.o. zobowiązana jest do złożenia deklaracji CIT-8 w Urzędzie Skarbowym do końca
A. lutego
B. marca
C. stycznia
D. kwietnia
ROL.05 Pytanie 119
Organizacja i prowadzenie prz…
W trakcie wytwarzania kaszy oddzielenie bielma od zewnętrznych warstw ziarna zachodzi w wyniku
A. obłuskiwania
B. otaczania
C. mielenia
D. szlifowania
ROL.05 Pytanie 120
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaki styl kierowania odznacza się postawą biernego menedżera wobec swoich pracowników, który nie komentuje ani nie ocenia pracy zespołu?
A. Autokratyczny życzliwy
B. Autokratyczny
C. Demokratyczny
D. Liberalny