Filtrowanie pytań
ROL.05 Pytanie 121
Organizacja i prowadzenie prz…
A. usługową
B. handlową
C. produkcyjną
D. marketingową
Organizacja i prowadzenie prz…
Producent surówek wytwarza każdego dnia 2 000 kg surówek. Produkty są pakowane w opakowania o wadze 0,5 kg. Firma funkcjonuje przez 24 dni w miesiącu. Ile sztuk pojemników powinno się zakupić, aby zapewnić nieprzerwaną produkcję?
A. 72 000 szt.
B. 24 000 szt.
C. 48 000 szt.
D. 96 000 szt.
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie elementy zalicza się do kosztów według ich rodzaju?
A. amortyzację i usługi obce
B. koszty bezpośrednie oraz pośrednie
C. wynagrodzenia oraz koszty finansowe
D. koszty zarządu oraz wydziałowe
Organizacja i prowadzenie prz…
Osoby prowadzące działalność gospodarczą w ramach podatkowej księgi przychodów i rozchodów zapisują w niej
A. sprzedaż towarów, produktów i usług oraz wszystkie zakupy
B. przychody oraz koszty uzyskania przychodów
C. operacje zyskowne i bezstratne
D. jedynie sprzedaż towarów, produktów i usług
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca w związku z działalnością gospodarczą ponosi miesięczne wydatki w wysokości:
- wynagrodzenia pracowników 15 200,00 zł,
- opłata za wynajem lokalu 4 800,00 zł,
- koszty energii elektrycznej 1 800,00 zł,
- inne koszty 1 200,00 zł.
Na podstawie podanych informacji oblicz, jakie są roczne wydatki związane z działalnością tego przedsiębiorcy.
A. 276 000,00 zł
B. 230 000,00 zł
C. 299 000,00 zł
D. 253 000,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…
Czołowy producent planuje wprowadzenie na rynek nowego artykułu. Aby zbadać zapotrzebowanie na rynku, przeprowadzono badania w formie ankiety wśród przyszłych nabywców. Jaką działalnością jest to?
A. produkcyjna
B. marketingowa
C. handlowa
D. usługowa
Organizacja i prowadzenie prz…
Ewidencjonowanie operacji gospodarczej o treści "spłacono część zobowiązań wobec dostawców z rachunku bieżącego" odbywa się na kontach
A. Dt "Rachunek bieżący", Ct "Należności od odbiorców"
B. Dt "Zobowiązania wobec dostawców", Ct "Rachunek bieżący"
C. Dt "Należności od odbiorców", Ct "Rachunek bieżący"
D. Dt "Rachunek bieżący", Ct "Zobowiązania wobec dostawców"
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaki skrót używa się do określenia systemu, który zapewnia bezpieczeństwo zdrowotne żywności na podstawie analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli?
A. RMP
B. HACCP
C. GHP
D. ISO 9000
Organizacja i prowadzenie prz…
Właściciele zdecydowali się przeznaczyć zysk uzyskany w ubiegłym roku na rozwój przedsiębiorstwa. W bilansie ta kwota zostanie zakwalifikowana do
A. aktywów obrotowych
B. aktywów trwałych
C. kapitałów własnych
D. kapitałów obcych
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma zajmująca się usługami w rolnictwie planuje poszerzyć swoją ofertę o usługi rachunkowe. W związku z tym powinna zatrudnić
A. ekonomistę
B. technologa
C. prawnika
D. księgowego
Organizacja i prowadzenie prz…
Ustalony na podstawie zapisów na koncie księgowym wynik finansowy firmy wynosi
| Dt Wynik finansowy Ct | ||
|---|---|---|
| 6 000 | 10 000 | |
| 4 000 | 7 000 | |
| 3 000 | 3 000 | |
| 2 000 | ||
A. 5 000 zł (zysk).
B. 7 000 zł (zysk).
C. 5 000 zł (strata).
D. 7 000 zł (strata).
Organizacja i prowadzenie prz…
Osoba prowadząca działalność gospodarczą jako podatnik podatku dochodowego od osób fizycznych na zasadach ogólnych ma obowiązek prowadzenia
A. ewidencji zakupu
B. ewidencji sprzedaży
C. książki kasowej
D. księgi przychodów i rozchodów
Organizacja i prowadzenie prz…
Przed rozpoczęciem wytwarzania nowego towaru, firma musi najpierw przygotować odpowiednią dokumentację?
A. technologiczną
B. kosztorysową
C. fabryczną
D. przetargową
Organizacja i prowadzenie prz…
Gospodarstwo uzyskało 90 ton rzepaku, ponosząc stałe wydatki w wysokości 4 500 zł oraz zmienne koszty jednostkowe wynoszące 800 zł za tonę. Jaki był koszt wytworzenia 1 tony rzepaku?
A. 4 500 zł
B. 800 zł
C. 50 zł
D. 850 zł
Organizacja i prowadzenie prz…
Optymalna temperatura do składowania pasteryzowanych produktów mięsnych wynosi
A. od 0 do 10°C
B. od -6 do 0°C
C. od 0 do 2°C
D. od 0 do 6°C
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaki jest minimalny czas przechowywania dokumentów dotyczących sprzedaży?
A. 10 lat
B. 15 lat
C. 5 lat
D. 1 rok
Organizacja i prowadzenie prz…
Do połączenia różnych rodzajów mąk w celu uzyskania mieszanki do pieczenia chleba, wykorzystuje się
A. mieszalnika
B. masownicy
C. miesiarki
D. młynka
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie urządzenie jest stosowane do wytwarzania spirytusu surowego?
A. prasa
B. pasteryzator
C. destylator
D. wirówka
Organizacja i prowadzenie prz…
Kwota środka trwałego po trzech latach użytkowania wynosi 175 000,00 zł. Szacowany okres eksploatacji to 10 lat. Jaka była cena początkowa tego środka trwałego?
A. 200 000,00 zł
B. 100 000,00 zł
C. 150 000,00 zł
D. 250 000,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie są produkty końcowe procesu wirowania mleka?
A. mleko pasteryzowane i śmietanka
B. laktoza i śmietana
C. białko i mleko
D. mleko odtłuszczone i śmietanka
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca zajmuje się produkcją płatków owsianych. W miesiącu kwietniu wyprodukował 15 ton tego produktu, ponosząc następujące wydatki:
- zakup owsa 8 000,00 zł
- wynagrodzenie pracowników 9 000,00 zł
- energia elektryczna 5 000,00 zł
- inne koszty 8 000,00 zł.
Łączne koszty produkcji 1 kg płatków owsianych wynoszą
A. 3,00 zł
B. 4,00 zł
C. 1,00 zł
D. 2,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…
Producent przetworów owocowych postanowił zwiększyć swoją produkcję. Aby zapewnić sprzedaż swoich wyrobów, nawiązał współpracę z dużą siecią handlową o zasięgu ogólnokrajowym. Aby zwiększyć zainteresowanie swoimi wyrobami, powinien zdecydować się na reklamę w
A. lokalnym radiu
B. prasowych publikacjach lokalnych
C. lokalnej telewizji
D. telewizji o zasięgu krajowym
Organizacja i prowadzenie prz…
Najczęściej produkcję chipsów realizuje się poprzez smażenie osuszonych plasterków
A. selerów
B. cebuli
C. ogórków
D. ziemniaków
Organizacja i prowadzenie prz…
Kierownictwo na wyższym poziomie uwzględnia opinie wszystkich pracowników. Decyzje są podejmowane w dialogu z pracownikami oraz po wysłuchaniu ich zdania. Szef ceni zdanie swoich podwładnych i daje im możliwość wypowiedzenia się. Jaki styl zarządzania jest opisany w tym przypadku?
A. Autokratyczny
B. Nieingerujący
C. Demokratyczny
D. Liberalny
Organizacja i prowadzenie prz…
W trakcie produkcji firma wykorzystała 100 ton marchwi. Koszt zużytej marchwi należy do
A. zarządu
B. działalności podstawowej
C. finansowego
D. działalności handlowej
Organizacja i prowadzenie prz…
Który dokument księgowy stanowi podstawę do ujęcia operacji kasowej?
A. KP
B. Wz
C. Rw
D. PK
Organizacja i prowadzenie prz…
Korzystając z danych zawartych w tabeli, określ ile wynosi składka ubezpieczenia rentowego finansowana przez pracodawcę.
| Sposób rozliczania składek ZUS | |||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Składka na ubezpieczenie | Składka (%) | Finansowana przez pracownika | Finansowana przez pracodawcę | ||||
| Emerytalne | 19,52 % | 9,76 % | 9,76 % | ||||
| Rentowe | 8 % | 1,5 % | 6,5 % | ||||
| Chorobowe | 2,45 % | 2,45 % | --- | ||||
| Wypadkowe | 1,93 %* | --- | 1,93 %* | ||||
| Fundusz Pracy | 2,45 % | --- | 2,45 % | ||||
| Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych | 0,10 % | --- | 0,10 % | ||||
| Ubezpieczenie zdrowotne | 9 % |
| --- | ||||
A. 8%
B. 9,76%
C. 6,5%
D. 2,45%
Organizacja i prowadzenie prz…
W Unii Europejskiej dodatki do żywności, które są uznawane za bezpieczne, są oznaczane na etykietach produktów literą
A. S
B. K
C. E
D. G
Organizacja i prowadzenie prz…
Osoba prowadząca działalność gospodarczą oferującą serwis maszyn rolniczych osiąga wysokie zyski w porównaniu do przychodu. Jaka forma opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych będzie dla niej najkorzystniejsza?
A. Zasady ogólne
B. Karta podatkowa
C. Pełna księgowość
D. Ryczałt ewidencjonowany
Organizacja i prowadzenie prz…
Ubytki, które powstają w wyniku procesów biologicznych zachodzących podczas przechowywania produktów, określamy jako niedobory
A. naturalnymi
B. zawinionymi
C. losowymi
D. systematycznymi
Organizacja i prowadzenie prz…
Utrzymanie spójnego sposobu ewidencjonowania, wyceny aktywów oraz pasywów, ustalania wyniku finansowego i sporządzania sprawozdań finansowych w różnych latach, to kluczowa zasada
A. wiernego obrazu
B. kontynuacji działania
C. ciągłości
D. memoriału
Organizacja i prowadzenie prz…
W Polsce oleje spożywcze pozyskuje się przede wszystkim z nasion
A. słonecznika
B. rzepaku
C. oliwek
D. soi
Organizacja i prowadzenie prz…
W trakcie dostawy osoba odpowiedzialna nie umieściła w chłodni towaru, który wymagał takiego przechowywania. W wyniku tego towar uległ zepsuciu i stracił swoje właściwości handlowe. Te straty zostaną zakwalifikowane jako
A. naturalne
B. zawinione
C. niezawinione
D. systematyczne
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaki jest minimalny czas, przez który należy przechowywać księgi rachunkowe?
A. 10 lat
B. 5 lat
C. 1 rok
D. 15 lat
Organizacja i prowadzenie prz…
Całkowity średni koszt zatrudnienia pojedynczego pracownika wynosi 3 500,00 zł. Jaką kwotę pieniędzy należy przygotować, jeśli firma ma zatrudnionych 10 pracowników?
A. 30 000,00 zł
B. 25 000,00 zł
C. 40 000,00 zł
D. 35 000,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…
Zgodnie z ustalonym u pracodawcy regulaminem wynagrodzeń pracownik co miesiąc otrzymuje:
- wynagrodzenie podstawowe – 4 200,00 zł,
- dodatek funkcyjny – 500,00 zł,
- dodatek za znajomość języków obcych – 5% wynagrodzenia podstawowego.
Jakie jest miesięczne wynagrodzenie brutto pracownika?
A. 4 700,00 zł
B. 4 410,00 zł
C. 4 910,00 zł
D. 4 935,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…
Każda osoba, która ma bezpośredni kontakt z żywnością w swojej pracy, powinna
A. przejść egzamin z bezpieczeństwa żywności
B. uzyskać opinię z Urzędu Pracy
C. ukończyć szkolenie z gastronomii
D. zrealizować badanie sanitarno-epidemiologiczne
Organizacja i prowadzenie prz…
Każda nowo zainstalowana maszyna w dziale produkcji przed oddaniem do użytku powinna mieć
A. schemat instalacji elektrycznej maszyny
B. instrukcję demontażu
C. fakturę zakupu
D. dokument odbioru technicznego
Organizacja i prowadzenie prz…
Sadownik dysponuje sadem o powierzchni 10 ha, z którego średnio zbiera 30 ton jabłek z hektara. Pracownik zbiera przeciętnie 1 tonę jabłek dziennie, a zbiór musi zakończyć się w ciągu 20 dni. Ilu pracowników należy zatrudnić, aby zbiór jabłek został zrealizowany w wyznaczonym czasie?
A. 15
B. 10
C. 25
D. 20
Organizacja i prowadzenie prz…
Producent żywności pochodzącej z ekologicznych gospodarstw ma prawo oznaczać swoje produkty jako Bio, tylko w przypadku gdy
A. przeprowadzi analizę punktów krytycznych
B. otrzyma zgodę od urzędu gminy
C. uzyska certyfikat od jednostki certyfikującej
D. zrealizuje badania w Państwowej Inspekcji Sanitarnej