Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja i prowadzenie prz…

Producent surówek wytwarza każdego dnia 2 000 kg surówek. Produkty są pakowane w opakowania o wadze 0,5 kg. Firma funkcjonuje przez 24 dni w miesiącu. Ile sztuk pojemników powinno się zakupić, aby zapewnić nieprzerwaną produkcję?

A. 72 000 szt.
B. 24 000 szt.
C. 48 000 szt.
D. 96 000 szt.
ROL.05 Pytanie 123
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie elementy zalicza się do kosztów według ich rodzaju?

A. amortyzację i usługi obce
B. koszty bezpośrednie oraz pośrednie
C. wynagrodzenia oraz koszty finansowe
D. koszty zarządu oraz wydziałowe
Organizacja i prowadzenie prz…

Osoby prowadzące działalność gospodarczą w ramach podatkowej księgi przychodów i rozchodów zapisują w niej

A. sprzedaż towarów, produktów i usług oraz wszystkie zakupy
B. przychody oraz koszty uzyskania przychodów
C. operacje zyskowne i bezstratne
D. jedynie sprzedaż towarów, produktów i usług
ROL.05 Pytanie 125
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca w związku z działalnością gospodarczą ponosi miesięczne wydatki w wysokości:
- wynagrodzenia pracowników 15 200,00 zł,
- opłata za wynajem lokalu 4 800,00 zł,
- koszty energii elektrycznej 1 800,00 zł,
- inne koszty 1 200,00 zł.

Na podstawie podanych informacji oblicz, jakie są roczne wydatki związane z działalnością tego przedsiębiorcy.

A. 276 000,00 zł
B. 230 000,00 zł
C. 299 000,00 zł
D. 253 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 126
Organizacja i prowadzenie prz…

Czołowy producent planuje wprowadzenie na rynek nowego artykułu. Aby zbadać zapotrzebowanie na rynku, przeprowadzono badania w formie ankiety wśród przyszłych nabywców. Jaką działalnością jest to?

A. produkcyjna
B. marketingowa
C. handlowa
D. usługowa
Organizacja i prowadzenie prz…

Ewidencjonowanie operacji gospodarczej o treści "spłacono część zobowiązań wobec dostawców z rachunku bieżącego" odbywa się na kontach

A. Dt "Rachunek bieżący", Ct "Należności od odbiorców"
B. Dt "Zobowiązania wobec dostawców", Ct "Rachunek bieżący"
C. Dt "Należności od odbiorców", Ct "Rachunek bieżący"
D. Dt "Rachunek bieżący", Ct "Zobowiązania wobec dostawców"
ROL.05 Pytanie 129
Organizacja i prowadzenie prz…

Właściciele zdecydowali się przeznaczyć zysk uzyskany w ubiegłym roku na rozwój przedsiębiorstwa. W bilansie ta kwota zostanie zakwalifikowana do

A. aktywów obrotowych
B. aktywów trwałych
C. kapitałów własnych
D. kapitałów obcych
ROL.05 Pytanie 130
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma zajmująca się usługami w rolnictwie planuje poszerzyć swoją ofertę o usługi rachunkowe. W związku z tym powinna zatrudnić

A. ekonomistę
B. technologa
C. prawnika
D. księgowego
Organizacja i prowadzenie prz…

Osoba prowadząca działalność gospodarczą jako podatnik podatku dochodowego od osób fizycznych na zasadach ogólnych ma obowiązek prowadzenia

A. ewidencji zakupu
B. ewidencji sprzedaży
C. książki kasowej
D. księgi przychodów i rozchodów
Organizacja i prowadzenie prz…

Gospodarstwo uzyskało 90 ton rzepaku, ponosząc stałe wydatki w wysokości 4 500 zł oraz zmienne koszty jednostkowe wynoszące 800 zł za tonę. Jaki był koszt wytworzenia 1 tony rzepaku?

A. 4 500 zł
B. 800 zł
C. 50 zł
D. 850 zł
ROL.05 Pytanie 137
Organizacja i prowadzenie prz…

Do połączenia różnych rodzajów mąk w celu uzyskania mieszanki do pieczenia chleba, wykorzystuje się

A. mieszalnika
B. masownicy
C. miesiarki
D. młynka
ROL.05 Pytanie 138
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie urządzenie jest stosowane do wytwarzania spirytusu surowego?

A. prasa
B. pasteryzator
C. destylator
D. wirówka
ROL.05 Pytanie 139
Organizacja i prowadzenie prz…

Kwota środka trwałego po trzech latach użytkowania wynosi 175 000,00 zł. Szacowany okres eksploatacji to 10 lat. Jaka była cena początkowa tego środka trwałego?

A. 200 000,00 zł
B. 100 000,00 zł
C. 150 000,00 zł
D. 250 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 140
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie są produkty końcowe procesu wirowania mleka?

A. mleko pasteryzowane i śmietanka
B. laktoza i śmietana
C. białko i mleko
D. mleko odtłuszczone i śmietanka
ROL.05 Pytanie 141
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca zajmuje się produkcją płatków owsianych. W miesiącu kwietniu wyprodukował 15 ton tego produktu, ponosząc następujące wydatki:
- zakup owsa 8 000,00 zł
- wynagrodzenie pracowników 9 000,00 zł
- energia elektryczna 5 000,00 zł
- inne koszty 8 000,00 zł.

Łączne koszty produkcji 1 kg płatków owsianych wynoszą

A. 3,00 zł
B. 4,00 zł
C. 1,00 zł
D. 2,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…

Producent przetworów owocowych postanowił zwiększyć swoją produkcję. Aby zapewnić sprzedaż swoich wyrobów, nawiązał współpracę z dużą siecią handlową o zasięgu ogólnokrajowym. Aby zwiększyć zainteresowanie swoimi wyrobami, powinien zdecydować się na reklamę w

A. lokalnym radiu
B. prasowych publikacjach lokalnych
C. lokalnej telewizji
D. telewizji o zasięgu krajowym
ROL.05 Pytanie 143
Organizacja i prowadzenie prz…

Najczęściej produkcję chipsów realizuje się poprzez smażenie osuszonych plasterków

A. selerów
B. cebuli
C. ogórków
D. ziemniaków
ROL.05 Pytanie 144
Organizacja i prowadzenie prz…

Kierownictwo na wyższym poziomie uwzględnia opinie wszystkich pracowników. Decyzje są podejmowane w dialogu z pracownikami oraz po wysłuchaniu ich zdania. Szef ceni zdanie swoich podwładnych i daje im możliwość wypowiedzenia się. Jaki styl zarządzania jest opisany w tym przypadku?

A. Autokratyczny
B. Nieingerujący
C. Demokratyczny
D. Liberalny
Organizacja i prowadzenie prz…

Korzystając z danych zawartych w tabeli, określ ile wynosi składka ubezpieczenia rentowego finansowana przez pracodawcę.

Sposób rozliczania składek ZUS
Składka na ubezpieczenieSkładka (%)Finansowana przez pracownikaFinansowana przez pracodawcę
Emerytalne19,52 %9,76 %9,76 %
Rentowe8 %1,5 %6,5 %
Chorobowe2,45 %2,45 %---
Wypadkowe1,93 %*---1,93 %*
Fundusz Pracy2,45 %---2,45 %
Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych0,10 %---0,10 %
Ubezpieczenie zdrowotne9 %
Z wynagrodzeniaZ podatku
1,25 %7,75 %
---

A. 8%
B. 9,76%
C. 6,5%
D. 2,45%
Organizacja i prowadzenie prz…

Osoba prowadząca działalność gospodarczą oferującą serwis maszyn rolniczych osiąga wysokie zyski w porównaniu do przychodu. Jaka forma opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych będzie dla niej najkorzystniejsza?

A. Zasady ogólne
B. Karta podatkowa
C. Pełna księgowość
D. Ryczałt ewidencjonowany
Organizacja i prowadzenie prz…

Utrzymanie spójnego sposobu ewidencjonowania, wyceny aktywów oraz pasywów, ustalania wyniku finansowego i sporządzania sprawozdań finansowych w różnych latach, to kluczowa zasada

A. wiernego obrazu
B. kontynuacji działania
C. ciągłości
D. memoriału
ROL.05 Pytanie 152
Organizacja i prowadzenie prz…

W Polsce oleje spożywcze pozyskuje się przede wszystkim z nasion

A. słonecznika
B. rzepaku
C. oliwek
D. soi
Organizacja i prowadzenie prz…

W trakcie dostawy osoba odpowiedzialna nie umieściła w chłodni towaru, który wymagał takiego przechowywania. W wyniku tego towar uległ zepsuciu i stracił swoje właściwości handlowe. Te straty zostaną zakwalifikowane jako

A. naturalne
B. zawinione
C. niezawinione
D. systematyczne
ROL.05 Pytanie 155
Organizacja i prowadzenie prz…

Całkowity średni koszt zatrudnienia pojedynczego pracownika wynosi 3 500,00 zł. Jaką kwotę pieniędzy należy przygotować, jeśli firma ma zatrudnionych 10 pracowników?

A. 30 000,00 zł
B. 25 000,00 zł
C. 40 000,00 zł
D. 35 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 156
Organizacja i prowadzenie prz…

Zgodnie z ustalonym u pracodawcy regulaminem wynagrodzeń pracownik co miesiąc otrzymuje:
- wynagrodzenie podstawowe – 4 200,00 zł,
- dodatek funkcyjny – 500,00 zł,
- dodatek za znajomość języków obcych – 5% wynagrodzenia podstawowego.
Jakie jest miesięczne wynagrodzenie brutto pracownika?

A. 4 700,00 zł
B. 4 410,00 zł
C. 4 910,00 zł
D. 4 935,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…

Każda osoba, która ma bezpośredni kontakt z żywnością w swojej pracy, powinna

A. przejść egzamin z bezpieczeństwa żywności
B. uzyskać opinię z Urzędu Pracy
C. ukończyć szkolenie z gastronomii
D. zrealizować badanie sanitarno-epidemiologiczne
Organizacja i prowadzenie prz…

Sadownik dysponuje sadem o powierzchni 10 ha, z którego średnio zbiera 30 ton jabłek z hektara. Pracownik zbiera przeciętnie 1 tonę jabłek dziennie, a zbiór musi zakończyć się w ciągu 20 dni. Ilu pracowników należy zatrudnić, aby zbiór jabłek został zrealizowany w wyznaczonym czasie?

A. 15
B. 10
C. 25
D. 20
Organizacja i prowadzenie prz…

Producent żywności pochodzącej z ekologicznych gospodarstw ma prawo oznaczać swoje produkty jako Bio, tylko w przypadku gdy

A. przeprowadzi analizę punktów krytycznych
B. otrzyma zgodę od urzędu gminy
C. uzyska certyfikat od jednostki certyfikującej
D. zrealizuje badania w Państwowej Inspekcji Sanitarnej