Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
ROL.05 Pytanie 121
Organizacja i prowadzenie prz…

O kredyt inwestycyjny w rolnictwie z dopłatą ARiMR na zakup gruntów rolnych może ubiegać się

A. właściciel gospodarstwa rolnego.
B. przedsiębiorca mający osobowość prawną.
C. dyrektor przedsiębiorstwa państwowego.
D. pracownik spółdzielni ogrodniczo-pszczelarskiej.
ROL.05 Pytanie 122
Organizacja i prowadzenie prz…

Którą metodę zarządzania stosuje się w przedsiębiorstwie rzemieślniczym zatrudniającym 3 osoby?

A. Macierzową.
B. Wielofunkcyjną.
C. Liniową.
D. Sztabowo-liniową.
ROL.05 Pytanie 123
Organizacja i prowadzenie prz…

Metodę zarządzania przez cele można inaczej określić jako

A. MBO
B. BOM
C. BCC
D. BCG
ROL.05 Pytanie 124
Organizacja i prowadzenie prz…

W mediach ukazało się ogłoszenie o wolnym etacie z następującymi wymaganiami: wykształcenie wyższe, doświadczenie zawodowe 5 lat, wysoka motywacja i orientacja na osiąganie stawianych celów, umiejętność kształtowania właściwych relacji interpersonalnych, kreatywność, dynamizm. Wymagania konkursu wskazują, że wolny etat dotyczy stanowiska

A. kierownika referatu logistyki.
B. głównego księgowego.
C. dyrektora działu produkcji.
D. dyrektora działu marketingu.
ROL.05 Pytanie 125
Organizacja i prowadzenie prz…

Elementami występującymi w tradycyjnym modelu marketingu mix, za pomocą których można oddziaływać na rynek, są:

A. produkt, cena, dystrybucja, promocja.
B. produkt, cena, dystrybucja, sprzedaż.
C. surowiec, produkt, dystrybucja, promocja.
D. produkt, cena, transport, promocja.
ROL.05 Pytanie 126
Organizacja i prowadzenie prz…

W Unii Europejskiej dodatki do żywności uznane za bezpieczne oznacza się na etykietach produktu literą

A. G
B. S
C. E
D. K
ROL.05 Pytanie 127
Organizacja i prowadzenie prz…

Przeciwutleniacze chronią żywność przed procesami

A. jełczenia.
B. gnicia.
C. czerstwienia.
D. pleśnienia.
ROL.05 Pytanie 128
Organizacja i prowadzenie prz…

Metodą dyfuzyjną stosowaną do odsalania wielu materiałów oraz modyfikacji składu mineralnego wielu produktów lub półproduktów w procesach biotechnologicznych, np. oczyszczanie serwatki, jest

A. liofilizacja.
B. ultrafiltracja.
C. nanofiltracja.
D. mikrofiltracja.
ROL.05 Pytanie 129
Organizacja i prowadzenie prz…

Dokumentacja techniczno-technologiczna przedsiębiorstwa nie zawiera

A. zestawień zabiegów dla początkujących działów.
B. zasad przyznawania premii pracownikom.
C. podziału procesu technologicznego na zabiegi i operacje.
D. norm zużycia surowca.
ROL.05 Pytanie 130
Organizacja i prowadzenie prz…

Etap produkcji piwa, w którym dochodzi do słodowania jęczmienia przy zastosowaniu kwaśnych i obojętnych węglanów, nazywa się

A. gęstnieniem.
B. alkalizacją.
C. utylizacją.
D. tłoczeniem.
ROL.05 Pytanie 131
Organizacja i prowadzenie prz…

Która metoda konserwacji mięsa drobiowego polega na obniżeniu temperatury do około -4°C w celu skrystalizowania wody w powierzchniowych warstwach mięsa?

A. Podmrażanie.
B. Zamrażanie.
C. Odmrażanie.
D. Liofilizacja.
ROL.05 Pytanie 132
Organizacja i prowadzenie prz…

Do transportu owoców tzw. "krótkiego handlu" nie należy używać

A. pudełek z tworzyw sztucznych z perforacją.
B. słoi.
C. toreb papierowych.
D. łubianek.
ROL.05 Pytanie 133
Organizacja i prowadzenie prz…

Metodą osmoaktywną stosowaną do utrwalania żywności, polegającą na usunięciu z produktu części wody, mającą zastosowanie, m.in. przy produkcji soków owocowych, jest

A. zagęszczanie.
B. odparowywanie.
C. duszenie.
D. suszenie.
ROL.05 Pytanie 134
Organizacja i prowadzenie prz…

Warzelnia to dział browaru, w którym znajduje się aparatura do przygotowania

A. warki.
B. śruty.
C. brzeczki.
D. młóta.
ROL.05 Pytanie 135
Organizacja i prowadzenie prz…

Pasteryzacja to proces przedłużania trwałości produktów w temperaturze

A. powyżej 50°C
B. powyżej 100°C
C. do 100°C
D. do 50°C
ROL.05 Pytanie 136
Organizacja i prowadzenie prz…

Który produkt uboczny nie nadaje się na komponent do paszy dla przeżuwaczy?

A. Melasa.
B. Wysłodziny browarniane.
C. Plewy makowe.
D. Młóto.
ROL.05 Pytanie 137
Organizacja i prowadzenie prz…

Wdrażane do praktyki i stosowane w zakładach przetwórstwa żywności i żywienia zbiorowego systemy zapewnienia jakości, szczególnie system Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, to

A. HACPP
B. HAC
C. HACP
D. HACCP
ROL.05 Pytanie 138
Organizacja i prowadzenie prz…

Kontrola jakości wyrobów gotowych to główne zadanie

A. audytora.
B. dyrektora.
C. recenzenta.
D. kontrolera jakości.
ROL.05 Pytanie 139
Organizacja i prowadzenie prz…

Deklaracja podatku od czynności cywilnoprawnych jest oznaczona symbolem

A. PCC
B. POG
C. AKC
D. CIT
ROL.05 Pytanie 140
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca powinien złożyć do 15-tego dnia każdego miesiąca deklarację o zrealizowanych transakcjach wewnątrzwspólnotowych. Jest to

A. VAT-R.
B. VAT-5.
C. VAT-7.
D. VAT-UE.
ROL.05 Pytanie 141
Organizacja i prowadzenie prz…

Pożyczki udzielone innym jednostkom na okres krótszy niż 12 miesięcy, licząc od dnia kończącego rok obrachunkowy, kwalifikuje się do

A. inwestycji długoterminowych.
B. należności krótkoterminowych.
C. należności długoterminowych.
D. inwestycji krótkoterminowych.
ROL.05 Pytanie 142
Organizacja i prowadzenie prz…

Ujmowanie w okresie wszystkich osiągniętych przychodów i kosztów, niezależnie od terminu otrzymania lub zapłaty, to w rachunkowości zasada

A. wyższości ekonomicznej nad przepisami prawa.
B. kontynuacji działalności.
C. memoriału.
D. istotności.
ROL.05 Pytanie 143
Organizacja i prowadzenie prz…

Grunty zalicza się w przedsiębiorstwie do inwestycji długoterminowych, jeżeli

A. są użytkowane rolniczo.
B. zostały zakupione z przeznaczeniem pod budowę budynku.
C. znajdują się pod zabudową.
D. nie są użytkowane przez jednostkę, lecz zostały nabyte w celu osiągnięcia korzyści ekonomicznych.
ROL.05 Pytanie 144
Organizacja i prowadzenie prz…

Księgowa zastosowała amortyzację polegającą na dokonywaniu odpisów wprost proporcjonalnie do intensywności zużycia w danym okresie. Która to metoda?

A. Degresywna.
B. Naturalna.
C. Progresywna.
D. Równomierna.
ROL.05 Pytanie 145
Organizacja i prowadzenie prz…

Stała cena używana przez okres co najmniej roku obrotowego, stosowana w celu uproszczenia lub ewidencji kontroli stanu składników majątkowych, jest określana jako

A. kontrolna.
B. rzeczywista.
C. przeciętna.
D. ewidencyjna.
ROL.05 Pytanie 146
Organizacja i prowadzenie prz…

Synonimem "zestawienia obrotu i sald" jest bilans

A. porównawczy.
B. kalkulacyjny.
C. operacyjny.
D. próbny.
ROL.05 Pytanie 147
Organizacja i prowadzenie prz…

Na koszty wytworzenia składa się. suma kosztów

A. bezpośrednich i uzasadniona część pośrednich.
B. bezpośrednich, wydziałowych i zarządu.
C. bezpośrednich, zarządu i sprzedaży.
D. zarządzania i sprzedaży.
ROL.05 Pytanie 148
Organizacja i prowadzenie prz…

Ewidencja chronologiczna operacji gospodarczych rejestrowana jest

A. w dzienniku.
B. w karcie ewidencyjnej.
C. w dowodzie księgowym.
D. w księdze głównej.
ROL.05 Pytanie 149
Organizacja i prowadzenie prz…

Odsetki od kredytów, zaciągniętych przez jednostkę gospodarczą na wytworzenie we własnym zakresie środka trwałego (do momentu oddania go do użytkowania), odnosi się do kosztów

A. działalności bieżącej podstawowej.
B. pozostałych operacyjnych.
C. finansowych.
D. wytworzenia, zwiększających wartość środka trwałego w budowie.
ROL.05 Pytanie 150
Organizacja i prowadzenie prz…

W kalkulacji działalności rolniczej nadwyżka bezpośrednia pomniejszona o koszty pośrednie to

A. dochód rolniczy brutto.
B. koszty bezpośrednie.
C. dochód rolniczy netto.
D. wartość produkcji.
ROL.05 Pytanie 151
Organizacja i prowadzenie prz…

Składki na ubezpieczenia społeczne od wynagrodzenia brutto, płacone ze środków pracownika to składki emerytalne, rentowe oraz

A. wypadkowe i na fundusz pracy.
B. wypadkowe.
C. na fundusz gwarantowanych świadczeń pracowniczych.
D. chorobowe.
ROL.05 Pytanie 152
Organizacja i prowadzenie prz…

Do uproszczonych form ewidencji prowadzonych przez osoby fizyczne w celu rozliczenia się z urzędem skarbowym z tytułu podatku dochodowego od osób fizycznych (w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą) zalicza się

A. księgę główną.
B. księgi szczegółowe.
C. podatkową książkę przychodów i rozchodów.
D. rejestr zakupu VAT i rejestr sprzedaży VAT.
ROL.05 Pytanie 153
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca uruchamiający jednoosobową działalność gospodarczą musi wypełnić wniosek

A. o rejestrację płatnika w zakresie podatku od towarów i usług (VAT).
B. o rejestrację w Krajowym Rejestrze Sądowym.
C. o wpis do Ewidencji Działalności Gospodarczej prowadzonej przez Wójta, Burmistrza, Prezydenta Miasta.
D. o wpis do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej prowadzonej przez Ministra Gospodarki.
ROL.05 Pytanie 154
Organizacja i prowadzenie prz…

Wymagany niezbędny kapitał założycielski do uruchomienia spółki akcyjnej wynosi minimum

A. 1 000 zł.
B. 100 000 zł.
C. 10 000 zł.
D. 500 000 zł.
ROL.05 Pytanie 155
Organizacja i prowadzenie prz…

Która ze spółek posiada osobowość prawną?

A. Spółka jawna.
B. Spółka partnerska.
C. Spółka akcyjna.
D. Spółka komandytowa.
ROL.05 Pytanie 156
Organizacja i prowadzenie prz…

Miejscowy, drobny producent owoców swoje produkty będzie sprzedawał na rynku

A. zagranicznym.
B. krajowym.
C. lokalnym.
D. międzynarodowym.
ROL.05 Pytanie 157
Organizacja i prowadzenie prz…

Usługą nie jest

A. wędlina wykonana w zakładzie przetwórstwa.
B. wymalowana ściana pomieszczenia.
C. fryzura wykonana przez fryzjera.
D. praca kombajnu zbożowego na polu podczas żniw.
ROL.05 Pytanie 158
Organizacja i prowadzenie prz…

Źródłem kapitału własnego przedsiębiorstwa, prowadzonego w formie gospodarstwa rolnego nie jest

A. zysk ze sprzedaży wyprodukowanych w przedsiębiorstwie dóbr.
B. spadek po rodzicach właściciela gospodarstwa.
C. kredyt krótkoterminowy.
D. dofinansowanie działalności z funduszy unijnych.
ROL.05 Pytanie 159
Organizacja i prowadzenie prz…

Do kapitałów obcych przedsiębiorstwa zalicza się

A. zobowiązania wobec dostawców.
B. nie rozliczony zysk z roku ubiegłego.
C. kapitał zapasowy.
D. zysk z działalności gospodarczej roku bieżącego.
ROL.05 Pytanie 160
Organizacja i prowadzenie prz…

Dokumentem, który musi otrzymać każdy zwalniany z pracy pracownik, jest

A. opinia o pracowniku (referencje).
B. karta zdrowia.
C. umowa o pracę.
D. świadectwo pracy.