Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.05 Pytanie 163
Organizacja i prowadzenie prz…

W przypadku, gdy kasa przedsiębiorstwa wystawiła dokument "Kasa wypłaci", kopia tego dokumentu powinna być dostarczona

A. firmie transportowej realizującej przewóz towaru
B. księgowej w przedsiębiorstwie wystawcy
C. odbiorcy towaru
D. urządowi skarbowemu
Organizacja i prowadzenie prz…

Elementem struktury organizacyjnej przedsiębiorstwa w agrobiznesie, który odpowiada za zarządzanie zasobami ludzkimi, jest

A. dział kadr i płac
B. dział finansowy
C. dział IT
D. dział produkcji
ROL.05 Pytanie 166
Organizacja i prowadzenie prz…

Do kosztów pośrednich w sektorze przetwórstwa zalicza się

A. zużycie surowców w procesie produkcyjnym
B. narzuty na pensje pracowników produkcji
C. wynagrodzenie członków zarządu
D. wynagrodzenie pracowników zajmujących się produkcją
Organizacja i prowadzenie prz…

Cena wytworzenia 1 kg powideł śliwkowych wynosi 9,00 zł. Producent oferuje powidła w plastikowych pojemnikach o wadze 250 g. Jakie są koszty produkcji jednego kubka powideł?

A. 1,80 zł
B. 2,25 zł
C. 0,70 zł
D. 1,50 zł
Organizacja i prowadzenie prz…

Kluczowym dokumentem, z którym powinien zapoznać się pracownik odpowiedzialny za obsługę nowego urządzenia w firmie, jest

A. kosztorys produkcji
B. instrukcja obsługi
C. dokument zakupu
D. specyfikacja techniczna
ROL.05 Pytanie 169
Organizacja i prowadzenie prz…

Sprzedaną niezamortyzowaną wartość początkową środka trwałego klasyfikuje się jako

A. przychody z podstawowej działalności operacyjnej
B. pozostałe przychody operacyjne
C. koszty podstawowej działalności operacyjnej
D. pozostałe koszty operacyjne
Organizacja i prowadzenie prz…

Ilu pracowników powinno być zatrudnionych do zbioru jabłek, jeśli wydajność jednego pracownika przy ręcznym zbiorze wynosi 200 kg/godz., pracownicy pracują przez 8 godzin dziennie, powierzchnia sadu to 4 ha, średni plon jabłek to 40 t/ha, a zbiór ma trwać 10 dni roboczych?

A. 10 pracowników
B. 40 pracowników
C. 20 pracowników
D. 8 pracowników
ROL.05 Pytanie 171
Organizacja i prowadzenie prz…

W sytuacji, gdy przełożony motywuje zespół do samodzielnego podejmowania decyzji dotyczących określania celów, zadań oraz ich podziału wśród uczestników, a jednocześnie aktywnie uczestniczy w działaniach zespołu, jaki styl zarządzania reprezentuje?

A. zadaniowy
B. autokratyczny
C. demokratyczny
D. liberalny
ROL.05 Pytanie 173
Organizacja i prowadzenie prz…

Głównym procesem stosowanym w celu zwiększenia trwałości mleka konsumcyjnego jest

A. pasteryzacja
B. destylacja
C. koagulacja
D. osmoza
ROL.05 Pytanie 175
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie są produkty uboczne w procesie wytwarzania cukru?

A. otręby
B. wysłodki
C. wywary
D. makuchy
Organizacja i prowadzenie prz…

Sklep spożywczy planuje poszerzyć swoją ofertę o usługi kulinarne. Klient będzie miał możliwość zamówienia gotowych dań na wynos w sklepie. Aby zapewnić świeżość serwowanych potraw, konieczne jest zatrudnienie

A. kucharza
B. technologa żywności
C. cukiernika
D. rzeźnika
Organizacja i prowadzenie prz…

Wskaż działalność gospodarczą, która powoduje wzrost sumy bilansowej?

A. Zakup towarów z odroczonym terminem spłaty
B. Sprzedaż produktów z odroczonym terminem płatności
C. Uregulowanie kredytu gotówką
D. Sprzedaż produktów za gotówkę
ROL.05 Pytanie 178
Organizacja i prowadzenie prz…

Jeśli obroty debetowe aktywnego konta wynoszą 1 000,00 zł, a obroty kredytowe osiągają wartość 800,00 zł, to jakie jest saldo końcowe?

A. kredytowe wynosi 800,00 zł
B. debetowe wynosi 200,00 zł
C. debetowe wynosi 1 800,00 zł
D. kredytowe wynosi 1 000,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca prowadzi handel produktami dla rolnictwa. Tego typu działalność cechuje się wysokimi przychodami, a jednocześnie relatywnie niskim zyskiem. Przedsiębiorca zamierza skorzystać z dostępnych ulg oraz odliczeń. Która forma opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych będzie dla niego najbardziej korzystna w tej sytuacji?

A. Podatek liniowy
B. Zasady ogólne (skala podatkowa)
C. Ryczałt ewidencjonowany
D. Karta podatkowa
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca nabył nowy pojazd dostawczy. Aby ograniczyć straty, które mogą wyniknąć w przypadku uszkodzenia samochodu z winy kierowcy, powinien on wykupić ubezpieczenie

A. assistance
B. odpowiedzialności cywilnej
C. autocasco
D. agrocasco
Organizacja i prowadzenie prz…

Środka trwałego początkowa wartość wynosi 20 000,00 zł. Jaka wartość tego środka będzie po 5 latach użytkowania, jeśli jego okres amortyzacji trwa 8 lat?

A. 5 000,00 zł
B. 10 000,00 zł
C. 7 500,00 zł
D. 2 500,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…

W prasie zamieszczono ogłoszenie z propozycją pracy, którego fragment treści przedstawiono w ramce.
Jakie doświadczenie zawodowe byłoby pożądane na tym stanowisku?

Do pracy w punkcie sprzedaży środków do produkcji rolnej potrzebna jest osoba z wykształceniem wyższym rolniczym i dobrą znajomością pakietu Microsoft Office oraz posiadająca prawo jazdy kategorii B.
Do obowiązków pracownika będzie należała obsługa klientów oraz doradztwo w zakresie stosowania środków ochrony roślin. Mile widziane doświadczenie na stanowisku ................

A. Handlowca.
B. Operatora maszyn.
C. Prezesa.
D. Księgowego.
ROL.05 Pytanie 186
Organizacja i prowadzenie prz…

Mleko normalizowane to produkt o określonej i zapewnionej zawartości

A. tłuszczu
B. laktozy
C. sodu
D. białka
ROL.05 Pytanie 187
Organizacja i prowadzenie prz…

Reklama, która ma na celu wpłynięcie na zmiany w postawach i wierzeniach ludzi, nosi miano reklamy

A. komercyjnej
B. pionierskiej
C. społecznej
D. konkurencyjnej
ROL.05 Pytanie 188
Organizacja i prowadzenie prz…

Kapitały własne obejmują

A. zysk za ubiegły rok przeznaczony na inwestycje
B. pożyczkę w rachunku bieżącym
C. zobowiązania wobec dostawców
D. pożyczkę na cele inwestycyjne
Organizacja i prowadzenie prz…

Zakład zajmujący się przetwórstwem mleka nabył nową instalację do wytwarzania masła. Urządzenie powinno być zainstalowane zgodnie z instrukcją

A. produkcyjną
B. techniczną
C. kosztorysową
D. technologiczną
Organizacja i prowadzenie prz…

Grunty w przedsiębiorstwie klasyfikowane są jako długoterminowe inwestycje, jeśli

A. są wykorzystywane w rolnictwie
B. nie są wykorzystywane przez firmę, lecz zostały nabyte w celu uzyskania korzyści ekonomicznych
C. są zajęte przez zabudowę
D. zostały nabyte z myślą o budowie obiektu
Organizacja i prowadzenie prz…

Które z poniższych działań przedsiębiorstwa agrobiznesowego ma na celu zwiększenie efektywności produkcji?

A. Zmniejszenie liczby pracowników
B. Ograniczenie działań marketingowych
C. Zwiększenie powierzchni biurowej
D. Inwestycje w nowoczesne technologie
ROL.05 Pytanie 192
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaką wartość ma roczna stopa amortyzacji wózka widłowego, którego czas eksploatacji wynosi 8 lat?

A. 15,00%
B. 17,50%
C. 10,00%
D. 12,50%
Organizacja i prowadzenie prz…

Na podstawie wskaźnika rentowności sprzedaży firma ustala

A. jaką część aktywów pokrywa kapitał własny
B. ile zysku netto przypada na 1 złotówkę przychodu ze sprzedaży
C. jaką kwotę gotówki zainwestowano w generowanie przychodów ze sprzedaży
D. jaką ma zdolność do zaspokajania zobowiązań przy użyciu wypracowanego zysku
ROL.05 Pytanie 194
Organizacja i prowadzenie prz…

Kapitały obce długoterminowe obejmują

A. zobowiązania wobec dostawców
B. kredyt obrotowy
C. zobowiązania podatkowe
D. kredyt inwestycyjny
ROL.05 Pytanie 196
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaki styl kierowania odznacza się postawą biernego menedżera wobec swoich pracowników, który nie komentuje ani nie ocenia pracy zespołu?

A. Demokratyczny
B. Liberalny
C. Autokratyczny
D. Autokratyczny życzliwy
ROL.05 Pytanie 198
Organizacja i prowadzenie prz…

Proces sterylizacji polega na długotrwałym podgrzewaniu żywności w temperaturze

A. od 65°C do 85°C
B. poniżej 20°C
C. powyżej 100°C
D. od 21°C do 65°C
ROL.05 Pytanie 199
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie produkty uboczne powstają podczas produkcji cukru z buraków cukrowych?

A. otręby
B. makuchy
C. wyparki
D. wysłodki
ROL.05 Pytanie 200
Organizacja i prowadzenie prz…

Pierwotne przetwarzanie zbóż obejmuje

A. produkcję alkoholu
B. warzenie piwa
C. rafinację olejów
D. obróbkę młynarską