Filtrowanie pytań
ROL.05 Pytanie 161
Organizacja i prowadzenie prz…
A. ziemniaków
B. selerów
C. cebuli
D. ogórków
ROL.05 Pytanie 162
Organizacja i prowadzenie prz…
Produkcja obejmuje
A. wytwarzanie towarów i półproduktów
B. sprzedaż hurtowa oraz detaliczna
C. realizację oraz świadczenie usług
D. działalność agenta i partnera
ROL.05 Pytanie 163
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaką metodą należy przeprowadzić ustalenie różnicy inwentaryzacyjnej środków pieniężnych w kasie?
A. sprawdzenia dokumentacji
B. uzgadniania sald pasywów
C. spisu z natury
D. uzgadniania sald aktywów
ROL.05 Pytanie 164
Organizacja i prowadzenie prz…
W toku postępowania przed sądem gospodarczym spółka nie posiada zdolności sądowej
A. cywilna, prowadząca działalność gospodarczą
B. komandytowa
C. jawna
D. z ograniczoną odpowiedzialnością
ROL.05 Pytanie 165
Organizacja i prowadzenie prz…
Oblicz wartość kapitału własnego w bilansie przedsiębiorstwa, jeśli łączna suma aktywów trwałych oraz obrotowych wynosi 400 000,00 zł, a całkowita wartość kapitału obcego to 170 000,00 zł?
A. 230 000,00 zł
B. 570 000,00 zł
C. 400 000,00 zł
D. 170 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 166
Organizacja i prowadzenie prz…
Substancje takie jak ksylitol, aspartam i sorbitol dodawane do produktów spożywczych umożliwiają osiągnięcie smaku
A. słodkiego
B. słonego
C. kwaśnego
D. ostrego
ROL.05 Pytanie 167
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma zdecydowała się na obniżenie cen przetworów jabłkowych z powodu dużych zbiorów tych owoców. Takie działanie producenta ilustruje zastosowanie strategii
A. przetrwania
B. najwyższej jakości
C. zbierania śmietanki
D. rozwoju produktu
ROL.05 Pytanie 168
Organizacja i prowadzenie prz…
Podczas pożaru wywołanego zwarciem w instalacji elektrycznej, część towarów w magazynie została zniszczona. Jakie będą skutki tych strat?
A. naturalne
B. niezawinione
C. systematyczne
D. zawinione
ROL.05 Pytanie 169
Organizacja i prowadzenie prz…
Początkowa wartość środka trwałego wynosi 250 000,00 zł, a przewidywany czas eksploatacji to 5 lat. Jaka będzie roczna wartość amortyzacji?
A. 60 000,00 zł
B. 40 000,00 zł
C. 50 000,00 zł
D. 70 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 170
Organizacja i prowadzenie prz…
Rozliczenie niedoboru ujawnionego nadmiarem towarów w tym samym asortymencie, które są pod kontrolą tej samej osoby materialnie odpowiedzialnej, określa się mianem
A. kompensatą
B. pozycjonowaniem
C. zamiany
D. niwelacji
ROL.05 Pytanie 171
Organizacja i prowadzenie prz…
Na zakończenie okresu rozliczeniowego saldo konta Rozrachunki z tytułu podatku VAT wyniosło Ct, co to oznacza?
A. nadwyżkę podatku VAT naliczonego w stosunku do podatku należnego
B. nadwyżkę podatku VAT od zakupów w porównaniu do podatku VAT od sprzedaży
C. zobowiązanie wobec urzędów skarbowych związane z podatkiem VAT
D. należność do odzyskania od urzędów skarbowych w zakresie podatku VAT
ROL.05 Pytanie 172
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie są obowiązki kadry zarządzającej w firmie?
A. rekrutacja pracowników, sprzedaż produktów, nadzór nad maszynami
B. planowanie, organizowanie, nadzorowanie, kontrola
C. negocjacja cen, reklamowanie, reprezentowanie, kontrolowanie magazynu
D. reklamowanie, organizowanie, zakupy towarów, kształcenie pracowników
ROL.05 Pytanie 173
Organizacja i prowadzenie prz…
Kwoty wynikające z opóźnionego terminu płatności za zakupiony towar są w bilansie
A. kredyt
B. należność
C. pożyczkę
D. zobowiązanie
ROL.05 Pytanie 174
Organizacja i prowadzenie prz…
Właściciel firmy zamierza zbudować nowy obiekt magazynowy. Całkowite wydatki na budowę wynoszą 250 000 zł. Inwestor posiada na koncie bankowym 50 000 zł oraz ma materiały budowlane o wartości 20 000 zł. Jaką kwotę kredytu musi uzyskać, aby zrealizować projekt?
A. 120 000 zł
B. 180 000 zł
C. 140 000 zł
D. 160 000 zł
ROL.05 Pytanie 175
Organizacja i prowadzenie prz…
Jak wysoka jest stopa amortyzacji urządzenia, które było wykorzystywane przez 10 lat?
A. 15%
B. 25%
C. 10%
D. 20%
ROL.05 Pytanie 176
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorstwo produkuje miesięcznie około 45 000 litrów napojów smakowych. Napój ten jest butelkowany w pojemnikach o objętości 1,5 litra. Ile butelek powinno się zamówić co miesiąc, aby zapewnić nieprzerwaną produkcję?
A. 40 000 sztuk
B. 10 000 sztuk
C. 20 000 sztuk
D. 30 000 sztuk
ROL.05 Pytanie 177
Organizacja i prowadzenie prz…
Do grupy spółek kapitałowych należy spółka
A. komandytowa
B. cywilna
C. jawna
D. akcyjna
ROL.05 Pytanie 178
Organizacja i prowadzenie prz…
Zgodnie z ustawą o swobodzie działalności gospodarczej, podstawowym celem prowadzenia działalności gospodarczej jest
A. redukcja bezrobocia
B. troska o ochronę środowiska
C. osiąganie korzyści finansowych
D. kształcenie dzieci i młodzieży
ROL.05 Pytanie 179
Organizacja i prowadzenie prz…
Głównym składnikiem wykorzystywanym do wytwarzania keczupu jest
A. kukurydza
B. kapusta
C. ogórek
D. pomidor
ROL.05 Pytanie 180
Organizacja i prowadzenie prz…
Najlepszym sposobem na finansowanie przez przedsiębiorstwo krótkoterminowych trudności z płynnością będzie kredyt
A. w rachunku bieżącym
B. hipoteczny
C. konsumpcyjny
D. inwestycyjny
ROL.05 Pytanie 181
Organizacja i prowadzenie prz…
Z 1 tony buraka cukrowego można uzyskać 125 kg cukru. Ile ton surowca trzeba dostarczyć, aby wyprodukować 100 ton cukru?
A. 800 ton
B. 700 ton
C. 900 ton
D. 600 ton
ROL.05 Pytanie 182
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie są kapitały własne, jeśli w bilansie majątkowym firmy całkowita wartość aktywów wynosi 240 000,00 zł, a zobowiązania to 80 000,00 zł?
A. 80 000,00 zł
B. 160 000,00 zł
C. 240 000,00 zł
D. 320 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 183
Organizacja i prowadzenie prz…
Ziemniak, który ma być wykorzystany do wytwarzania krochmalu, powinien cechować się wysoką zawartością
A. sacharozy
B. białka
C. skrobi
D. suchej masy
ROL.05 Pytanie 184
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie są produkty uboczne w procesie wytwarzania cukru?
A. wysłodki
B. wywary
C. otręby
D. makuchy
ROL.05 Pytanie 185
Organizacja i prowadzenie prz…
Źródłem własnego finansowania działalności spółki z ograniczoną odpowiedzialnością jest
A. leasing.
B. pożyczki.
C. kredyty.
D. udziały.
ROL.05 Pytanie 186
Organizacja i prowadzenie prz…
W firmie menedżerowie na wyższych poziomach przejmują zadania, kompetencje, podejmowanie decyzji oraz odpowiedzialność, przenosząc je na niższe szczeble w strukturze organizacyjnej. Wskazuje to na zastosowanie w przedsiębiorstwie metody zarządzania przez
A. motywowanie
B. cele
C. udział w podejmowaniu decyzji
D. delegowanie uprawnień
ROL.05 Pytanie 187
Organizacja i prowadzenie prz…
W kurniku codziennie produkuje się 1 000 jaj. 60% z nich pakowanych jest w wkładki na 30 jaj. Pozostałe jaja są umieszczane w opakowaniach na 10 jaj. Ile opakowań na 30 i 10 jaj należy zamówić na okres 30 dni?
A. 600 szt., 1 200 szt.
B. 800 szt., 1 600 szt.
C. 500 szt., 1 000 szt.
D. 700 szt., 1 400 szt.
ROL.05 Pytanie 188
Organizacja i prowadzenie prz…
Początkowa kwota środka trwałego wynosi 70 000,00 zł. Jaką wartość osiągnie ten środek po 8 latach użytkowania, jeśli jego okres amortyzacji wynosi 10 lat?
A. 56 000,00 zł
B. 36 000,00 zł
C. 14 000,00 zł
D. 24 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 189
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma wyprodukowała 100 ton mieszanki paszowej, ponosząc następujące wydatki:
materiały i surowce 60 000 zł,
wynagrodzenie pracowników 15 000 zł,
energia elektryczna 1 000 zł,
inne wydatki 4 000 zł.
Jaki jest koszt jednostkowy produkcji 1 tony mieszanki paszowej?
A. 800 zł
B. 700 zł
C. 900 zł
D. 600 zł
ROL.05 Pytanie 190
Organizacja i prowadzenie prz…
Dokumentem sprzedaży wydanym przez sprzedawcę, który nie jest podatnikiem VAT, a który stanowi dla nabywcy podstawę do rejestrowania zobowiązania wobec dostawcy, jest
A. rachunek
B. faktura zakupu
C. czek
D. weksel
ROL.05 Pytanie 191
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorstwo zobowiązane do rejestracji sprzedaży poprzez kasę fiskalną powinno wystawić paragon
A. tydzień po zrealizowaniu sprzedaży
B. wyłącznie na prośbę klienta
C. miesiąc po zrealizowaniu sprzedaży
D. bezpośrednio po zrealizowaniu sprzedaży
ROL.05 Pytanie 192
Organizacja i prowadzenie prz…
Technologia, która wydłuża czas przechowywania mleka poprzez działanie wysoką temperaturą, to
A. liofilizacja
B. marynowanie
C. kiszenie
D. pasteryzacja
ROL.05 Pytanie 193
Organizacja i prowadzenie prz…
Sprzedawca zauważył, że dla pewnej partii towaru upłynął termin ważności do spożycia. W związku z tym powinno się
A. powiadomić o tym SANEPID
B. poinformować klientów o tym zdarzeniu
C. usunąć towar z oferty sprzedaży
D. zmniejszyć cenę towaru
ROL.05 Pytanie 194
Organizacja i prowadzenie prz…
Osoba prowadząca Książkę Przychodów i Rozchodów za pomocą komputera zobowiązana jest do
A. wysłania kopii programu do Urzędu Skarbowego
B. sporządzenia wydruków papierowych z dokonanych wpisów
C. dostarczania elektronicznej formy wydruków do Urzędu Skarbowego
D. przechowywania dokumentów księgowych na chmurze
ROL.05 Pytanie 195
Organizacja i prowadzenie prz…
Zakład zajmujący się produkcją wyrobów mięsnych umieszcza swoje produkty w słoikach. W ramach technologii wytwarzania, aby zapewnić trwałość wyrobu, stosuje się trzykrotną pasteryzację w odstępach 24-godzinnych. Jak nazywa się ten proces?
A. termizacja
B. liofilizacja
C. tyndalizacja
D. sterylizacja
ROL.05 Pytanie 196
Organizacja i prowadzenie prz…
Łączne źródła finansowania majątku wynoszą 900 000 zł. Firma dysponuje kapitałem własnym w wysokości 675 000 zł. Jaki jest udział kapitałów obcych w finansowaniu działalności?
A. 45%
B. 75%
C. 25%
D. 30%
ROL.05 Pytanie 197
Organizacja i prowadzenie prz…
Elementy robocze, które w trakcie działania maszyny są poruszane, powinny koniecznie być wyposażone w
A. balustrady ochronne
B. wyłączniki stanowiskowe
C. fartuchy ochronne
D. osłony ochronne
ROL.05 Pytanie 198
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca, który prowadzi pełną księgowość w swojej firmie, a rok obrotowy pokrywa się z rokiem kalendarzowym, jest zobowiązany do sporządzenia bilansu majątkowego na dzień
A. 31 maja
B. 1 lipca
C. 31 grudnia
D. 30 czerwca
ROL.05 Pytanie 199
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakim skrótem określa się rośliny zmodyfikowane genetycznie?
A. ISO
B. BCR
C. GMO
D. HACCP
ROL.05 Pytanie 200
Organizacja i prowadzenie prz…
Tyndalizacja to metoda termicznego zabezpieczania żywności. Na czym polega?
A. na długotrwałym gotowaniu produktów w temperaturze poniżej 70°C
B. na 2 - 3 krotnej pasteryzacji wykonywanej w odstępach 1 - 3 dni
C. na pasteryzacji mięsnych produktów w słoikach
D. na sterylizacji produktów w dedykowanych urządzeniach