Filtrowanie pytań
ROL.05 Pytanie 161
Organizacja i prowadzenie prz…
A. sterylizacja UHT
B. pasteryzacja
C. normalizacja
D. homogenizacja
ROL.05 Pytanie 162
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma ubezpieczeniowa, działająca w całym kraju w obszarze rolnictwa, planuje wprowadzenie nowego rodzaju ubezpieczenia maszyn rolniczych od pożaru oraz innych przypadków losowych. Najefektywniejszą metodą promocji tego ubezpieczenia będzie
A. reklama w telewizji.
B. reklama w prasie lokalnej.
C. rozdawanie ulotek na ulicach miast.
D. stoisko na dożynkach.
ROL.05 Pytanie 163
Organizacja i prowadzenie prz…
Techniką, która do konserwacji wykorzystuje fermentację mlekową, jest
A. kiszenie
B. blanszowanie
C. mrożenie
D. marynowanie
ROL.05 Pytanie 164
Organizacja i prowadzenie prz…
Grunty w przedsiębiorstwie klasyfikowane są jako długoterminowe inwestycje, jeśli
A. nie są wykorzystywane przez firmę, lecz zostały nabyte w celu uzyskania korzyści ekonomicznych
B. zostały nabyte z myślą o budowie obiektu
C. są wykorzystywane w rolnictwie
D. są zajęte przez zabudowę
ROL.05 Pytanie 165
Organizacja i prowadzenie prz…
Pracownik wykonuje zadania akordowe z dodatkowym wynagrodzeniem za zbieranie truskawek. Otrzymuje 3,20 zł za każdy zebrany pojemnik truskawek oraz 20% premii za jakość wykonanej pracy. Jakie będzie jego dzienne wynagrodzenie brutto, jeśli zebrał 30 pojemników i otrzymał premię?
A. 96,00 zł
B. 99,40 zł
C. 105,60 zł
D. 115,20 zł
ROL.05 Pytanie 166
Organizacja i prowadzenie prz…
Mały sklep wiejski jest zobowiązany do przeprowadzenia inwentaryzacji towarów na koniec roku. Która metoda inwentaryzacji będzie najodpowiedniejsza?
A. Potwierdzenie sald.
B. Spis z natury
C. Uproszczona pośrednia.
D. Weryfikacja.
ROL.05 Pytanie 167
Organizacja i prowadzenie prz…
Wysłodki są produktami ubocznymi uzyskiwanymi w cukrowniach. Jakie mają zastosowanie w przemyśle?
A. spirytusowym
B. browarniczym
C. paszowym
D. spożywczym
ROL.05 Pytanie 168
Organizacja i prowadzenie prz…
Nabycie środka trwałego, za który zapłata odbędzie się w późniejszym terminie, jest działaniem
A. aktywnym, niezmieniającym sumy bilansowej
B. pasywnym, niezmieniającym sumy bilansowej
C. aktywnym-pasywnym, zwiększającym sumę bilansową
D. aktywnym-pasywnym, zmniejszającym sumę bilansową
ROL.05 Pytanie 169
Organizacja i prowadzenie prz…
Korzystając z danych zawartych w tabeli, określ ile wynosi składka ubezpieczenia rentowego finansowana przez pracodawcę.
Sposób rozliczania składek ZUS | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Składka na ubezpieczenie | Składka (%) | Finansowana przez pracownika | Finansowana przez pracodawcę | ||||
Emerytalne | 19,52 % | 9,76 % | 9,76 % | ||||
Rentowe | 8 % | 1,5 % | 6,5 % | ||||
Chorobowe | 2,45 % | 2,45 % | --- | ||||
Wypadkowe | 1,93 %* | --- | 1,93 %* | ||||
Fundusz Pracy | 2,45 % | --- | 2,45 % | ||||
Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych | 0,10 % | --- | 0,10 % | ||||
Ubezpieczenie zdrowotne | 9 % |
| --- |
A. 8%
B. 9,76%
C. 2,45%
D. 6,5%
ROL.05 Pytanie 170
Organizacja i prowadzenie prz…
Sprzedaną niezamortyzowaną wartość początkową środka trwałego klasyfikuje się jako
A. pozostałe przychody operacyjne
B. pozostałe koszty operacyjne
C. koszty podstawowej działalności operacyjnej
D. przychody z podstawowej działalności operacyjnej
ROL.05 Pytanie 171
Organizacja i prowadzenie prz…
Który z produktów ubocznych nie jest odpowiedni jako składnik paszy dla przeżuwaczy?
A. Plewy makowe
B. Melasa
C. Wysłodziny browarniane
D. Młóto
ROL.05 Pytanie 172
Organizacja i prowadzenie prz…
Na podstawie danych zawartych w tabeli ustal różnice inwentaryzacyjne w ujęciu wartościowym.
Lp. | Nazwa towaru | Cena zakupu | Stan według | |
---|---|---|---|---|
spisu z natury | zapisów księgowych | |||
1. | Kukurydza w puszce | 3 zł/szt. | 132 szt. | 130 szt. |
2. | Groszek w puszce | 2 zł/szt. | 225 szt. | 230 szt. |
A. Niedobór groszku o wartości 10 zł i nadwyżka kukurydzy o wartości 6 zł
B. Niedobór kukurydzy o wartości 6 zł i nadwyżka groszku o wartości 10 zł
C. Niedobór groszku o wartości 5 zł i nadwyżka kukurydzy o wartości 2 zł
D. Niedobór kukurydzy o wartości 2 zł i nadwyżka groszku o wartości 5 zł
ROL.05 Pytanie 173
Organizacja i prowadzenie prz…
Całkowity koszt wyprodukowania 1 tony kapusty kiszonej to 2 000,00 zł. Koszty pośrednie wynoszą 500,00 zł. Jakie są koszty bezpośrednie na 1 kg tego produktu?
A. 2,50 zł
B. 1,00 zł
C. 2,00 zł
D. 1,50 zł
ROL.05 Pytanie 174
Organizacja i prowadzenie prz…
Najmniej wymagającą formą w zakresie obowiązków związanych z ewidencją podatkową oraz księgową jest
A. księga inwentarzowa
B. ryczałt ewidencjonowany
C. karta podatkowa
D. księga podatkowa
ROL.05 Pytanie 175
Organizacja i prowadzenie prz…
Sok oraz ketchup, które zostały wyprodukowane, znajdą się w bilansie przetwórni warzyw jako
A. surowce.
B. proces produkcji.
C. produkty gotowe.
D. produkty.
ROL.05 Pytanie 176
Organizacja i prowadzenie prz…
Wskaż produkt uboczny wytwarzania cukru, który jest wykorzystywany w przemyśle do wytwarzania drożdży spożywczych oraz paszowych?
A. Melasa
B. Wysłodki mokre
C. Słodzik
D. Cukier kryształ
ROL.05 Pytanie 177
Organizacja i prowadzenie prz…
Ziemniak, który ma być wykorzystany do wytwarzania krochmalu, powinien cechować się wysoką zawartością
A. skrobi
B. suchej masy
C. białka
D. sacharozy
ROL.05 Pytanie 178
Organizacja i prowadzenie prz…
Podatnik ma obowiązek prowadzenia ewidencji VAT dotyczącej sprzedaży oraz ewidencji VAT zakupów, jeśli w ubiegłym roku przychody ze sprzedaży wyniosły więcej niż
A. 50000 zł
B. 10000 zł
C. 150000 zł
D. 100000 zł
ROL.05 Pytanie 179
Organizacja i prowadzenie prz…
Koszty zmienne związane z wyprodukowaniem jednej sztuki tucznika w gospodarstwie wynoszą 400 zł. Koszty stałe wynoszą 25% kosztów zmiennych. Jakie są koszty stałe przy produkcji 500 sztuk tuczników?
A. 30 000 zł
B. 60 000 zł
C. 40 000 zł
D. 50 000 zł
ROL.05 Pytanie 180
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorstwo zajmujące się produkcją przetworów warzywnych wytworzyło w miesiącu 10 ton surówki z warzyw, ponosząc następujące wydatki:
- zakup warzyw 5 000 zł,
- wynagrodzenia dla pracowników 5 000 zł,
- koszty energii elektrycznej 4 000 zł,
- inne wydatki 6 000 zł.
Na podstawie podanych informacji oblicz koszt jednostkowy wyprodukowania 1 kg surówki z warzyw.
A. 1 zł
B. 3 zł
C. 4 zł
D. 2 zł
ROL.05 Pytanie 181
Organizacja i prowadzenie prz…
Kierownicy na wyższych stanowiskach uwzględniają opinie wszystkich pracowników. Decyzje są podejmowane w porozumieniu z zespołem oraz po zapoznaniu się z ich poglądami. Szef ceni sobie zdanie swoich pracowników i ich wysłuchuje. Jakim stylem kierowania to można określić?
A. autorytarny
B. liberalny
C. nieingerujący
D. demokratyczny
ROL.05 Pytanie 182
Organizacja i prowadzenie prz…
Całkowite wydatki na produkcję wynoszą 300 000,00 zł. Jakie są koszty pośrednie, jeśli oszacowano je na 20% kosztów całkowitych?
A. 30 000,00 zł
B. 60 000,00 zł
C. 45 000,00 zł
D. 75 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 183
Organizacja i prowadzenie prz…
Osoba prowadząca działalność gospodarczą, która rozlicza się z podatku dochodowego od osób fizycznych w formie ryczałtu ewidencjonowanego, musi prowadzić
A. książkę kasową
B. ewidencję zakupu
C. księgę przychodów i rozchodów
D. ewidencję przychodów
ROL.05 Pytanie 184
Organizacja i prowadzenie prz…
Które konta nie mają sald na początku roku finansowego?
A. Pozabilansowe
B. Wynikowe
C. Bilansowe
D. Analityczne
ROL.05 Pytanie 185
Organizacja i prowadzenie prz…
Jak zostanie zakwalifikowany czek obcy w bilansie danej jednostki?
A. kapitał własny
B. kapitał obcy
C. należność
D. inwestycja
ROL.05 Pytanie 186
Organizacja i prowadzenie prz…
Metoda uzyskiwania oleju poprzez wykorzystanie prasy to
A. tłoczenie
B. rozcieranie
C. wygniatanie
D. przecieranie
ROL.05 Pytanie 187
Organizacja i prowadzenie prz…
Chronologiczna ewidencja operacji gospodarczych jest zapisywana
A. w dzienniku
B. w dowodzie księgowym
C. w księdze głównej
D. w karcie ewidencyjnej
ROL.05 Pytanie 188
Organizacja i prowadzenie prz…
Która z poniższych spółek dysponuje osobowością prawną?
A. Spółka partnerska
B. Spółka komandytowa
C. Spółka akcyjna
D. Spółka jawna
ROL.05 Pytanie 189
Organizacja i prowadzenie prz…
Głównym składnikiem wykorzystywanym do wytwarzania masła jest
A. śmietanka
B. smalec wieprzowy
C. olej rzepakowy
D. oliwa z oliwek
ROL.05 Pytanie 190
Organizacja i prowadzenie prz…
Zagadnienia dotyczące działań do podjęcia oraz wymogów higienicznych, które muszą być przestrzegane i nadzorowane na każdym etapie produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności, to
A. Dobra Praktyka Produkcyjna
B. Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli
C. Dobra Praktyka Higieniczna
D. Dobra Praktyka Laboratoryjna
ROL.05 Pytanie 191
Organizacja i prowadzenie prz…
Gdy lokalna firma planuje wprowadzenie nowego produktu dla swoich klientów, najlepszym sposobem na promocję będzie
A. rozdawanie bezpłatnych próbek produktu podczas sprzedaży
B. reklama w ogólnodostępnej telewizji
C. reklama publikowana w czasopismach o zasięgu krajowym
D. udział w ogólnopolskich targach
ROL.05 Pytanie 192
Organizacja i prowadzenie prz…
Elementy robocze, które w trakcie działania maszyny są poruszane, powinny koniecznie być wyposażone w
A. fartuchy ochronne
B. wyłączniki stanowiskowe
C. balustrady ochronne
D. osłony ochronne
ROL.05 Pytanie 193
Organizacja i prowadzenie prz…
Podczas porządkowania przestrzeni pracownik wyłączył zasilanie lodówki, co doprowadziło do zepsucia się przechowywanych artykułów. Te straty nazywane są
A. naturalnymi
B. zawinionymi
C. niezawinionymi
D. systematycznymi
ROL.05 Pytanie 194
Organizacja i prowadzenie prz…
Kierownictwo na wyższym poziomie uwzględnia opinie wszystkich pracowników. Decyzje są podejmowane w dialogu z pracownikami oraz po wysłuchaniu ich zdania. Szef ceni zdanie swoich podwładnych i daje im możliwość wypowiedzenia się. Jaki styl zarządzania jest opisany w tym przypadku?
A. Nieingerujący
B. Autokratyczny
C. Liberalny
D. Demokratyczny
ROL.05 Pytanie 195
Organizacja i prowadzenie prz…
Aby wyprodukować spirytus z ziemniaków, konieczne jest użycie
A. drożdży
B. melasy
C. cukru
D. żyta
ROL.05 Pytanie 196
Organizacja i prowadzenie prz…
Gdy przedsiębiorstwo nabyło nieruchomość biurową w celu podnajmu, jak zostanie ona sklasyfikowana w bilansie majątkowym?
A. aktywach obrotowych
B. aktywach trwałych
C. kapitałach własnych
D. kapitałach obcych
ROL.05 Pytanie 197
Organizacja i prowadzenie prz…
Mając na uwadze, że miesięczne wpływy firmy zajmującej się produkcją oleju rzepakowego wynoszą 84 000 zł, a wydatki miesięczne to 79 000 zł, przy podatku dochodowym na poziomie 19%, jaki będzie dochód netto?
A. 4 050 zł
B. 4 000 zł
C. 68 040 zł
D. 5 000 zł
ROL.05 Pytanie 198
Organizacja i prowadzenie prz…
Metoda osmoaktywną, wykorzystywaną do konserwacji żywności, która polega na usunięciu z produktu pewnej ilości wody i znajduje zastosowanie m.in. w produkcji soków owocowych, to
A. duszenie
B. odparowywanie
C. suszenie
D. zagęszczanie
ROL.05 Pytanie 199
Organizacja i prowadzenie prz…
W zakresie kosztów działalności podstawowej w przedsiębiorstwie produkcyjnym można uwzględnić
A. zużycie materiałów w produkcji.
B. wydatki na reklamę.
C. koszty administracyjne.
D. wynagrodzenie pracownika magazynu.
ROL.05 Pytanie 200
Organizacja i prowadzenie prz…
Czołowy producent planuje wprowadzenie na rynek nowego artykułu. Aby zbadać zapotrzebowanie na rynku, przeprowadzono badania w formie ankiety wśród przyszłych nabywców. Jaką działalnością jest to?
A. marketingowa
B. handlowa
C. produkcyjna
D. usługowa