Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
ROL.05 Pytanie 161
Organizacja i prowadzenie prz…

Maria Nowak pracuje w zakładzie Przetwórstwa Spożywczego "Owocek" od 1.02.2000 r. W lipcu 2013 r. chce skorzystać z całego urlopu jaki należy jej się w tym roku. Ile dni urlopu przysługuje Pani Nowak?

A. 36
B. 16
C. 26
D. 46
ROL.05 Pytanie 162
Organizacja i prowadzenie prz…

Który styl zarządzania charakteryzuje kierownika biernego w stosunku do jego podwładnych, nie komentującego i nie oceniającego pracy zespołu?

A. Liberalny.
B. Autokratyczny.
C. Demokratyczny.
D. Autokratyczny życzliwy.
ROL.05 Pytanie 163
Organizacja i prowadzenie prz…

Demokratyczny styl zarządzania zakłada, że

A. podwładni nie mają prawa udziału w podejmowaniu decyzji, a menedżer określa jedynie cel działania.
B. podwładni mają prawo udziału w podejmowaniu decyzji, a menedżer określa jedynie cel działania.
C. tylko podwładni podejmują wszystkie strategiczne decyzje.
D. tylko menedżer ma prawo udziału w podejmowaniu decyzji.
ROL.05 Pytanie 164
Organizacja i prowadzenie prz…

Reklama, która swym przekazem dąży do zmiany postaw i przekonań ludzi, to reklama

A. komercyjna.
B. konkurencyjna.
C. społeczna.
D. pionierska.
ROL.05 Pytanie 165
Organizacja i prowadzenie prz…

Publiczne kontakty, relacje z otoczeniem, które mają na celu dbałość o dobry wizerunek firmy, to

A. public relations.
B. sprzedaż z automatów.
C. sponsoring.
D. sprzedaż osobista.
ROL.05 Pytanie 166
Organizacja i prowadzenie prz…

Mąka wysoką wartość wypiekową zawdzięcza zawartości w niej

A. skrobi.
B. glutenu.
C. białka.
D. tłuszczu.
ROL.05 Pytanie 167
Organizacja i prowadzenie prz…

Proces absorpcji tłuszczu przez organizm człowieka jest procesem skomplikowanym. Przyjmuje się, że 1 gram tłuszczu dostarcza organizmowi człowieka

A. 9 kcal.
B. 12 kcal.
C. 19 kcal.
D. 15 kcal.
ROL.05 Pytanie 168
Organizacja i prowadzenie prz…

Melasa to produkt uboczny powstający podczas produkcji

A. ryżu.
B. mąki.
C. cukru.
D. kaszy.
ROL.05 Pytanie 169
Organizacja i prowadzenie prz…

Defekacja to proces zachodzący podczas przetwarzania

A. owoców.
B. buraków cukrowych.
C. zbóż.
D. warzyw.
ROL.05 Pytanie 170
Organizacja i prowadzenie prz…

Szponder uzyskuje się z mięsa

A. wołowego.
B. końskiego.
C. drobiowego.
D. wieprzowego.
ROL.05 Pytanie 171
Organizacja i prowadzenie prz…

Przechowywanie w wodzie wapiennej i w warunkach chłodniczych to metody przedłużania trwałości

A. sera.
B. ryb.
C. jaj.
D. mięsa.
ROL.05 Pytanie 172
Organizacja i prowadzenie prz…

Najlepsza temperatura do przechowywania pasteryzowanych konserw mięsnych to

A. od 0 do 6°C
B. od 0 do 2°C
C. od -6 do 0°C
D. od 0 do 10°C
ROL.05 Pytanie 173
Organizacja i prowadzenie prz…

Mąka tortowa pszenna oznaczana jest symbolem

A. typ 550
B. typ 750
C. typ 650
D. typ 450
ROL.05 Pytanie 174
Organizacja i prowadzenie prz…

Pasteryzacja to proces przedłużania trwałości produktów w temperaturze

A. powyżej 50°C
B. powyżej 100°C
C. max do 50°C
D. max do 100°C
ROL.05 Pytanie 175
Organizacja i prowadzenie prz…

Produktami końcowymi wirowania mleka jest

A. białko i mleko.
B. laktoza i śmietana.
C. mleko pasteryzowane i śmietanka.
D. mleko odtłuszczone i śmietanka.
ROL.05 Pytanie 176
Organizacja i prowadzenie prz…

System zapewniający bezpieczeństwo żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością produktami spożywczymi, posiada skrót

A. ISO
B. GMP
C. GHP
D. HACCP
ROL.05 Pytanie 177
Organizacja i prowadzenie prz…

Podatek VAT to

A. podatek rolny.
B. podatek od towarów i usług.
C. podatek akcyzowy.
D. podatek leśny.
ROL.05 Pytanie 178
Organizacja i prowadzenie prz…

Stawka podatku liniowego w roku 2014 wynosi

A. 0,9% od uzyskanego dochodu.
B. 29% od uzyskanego dochodu.
C. 9% od uzyskanego dochodu.
D. 19% od uzyskanego dochodu.
ROL.05 Pytanie 179
Organizacja i prowadzenie prz…

Dowód księgowy, występujący w gospodarce magazynowej, potwierdzający przyjęcie nowego towaru, surowca lub produktu do magazynu z zewnątrz, to

A. Pz.
B. Zw.
C. Wz.
D. Mm.
ROL.05 Pytanie 180
Organizacja i prowadzenie prz…

Do składników aktywów trwałych przedsiębiorstwa rolnego nie należy

A. olej napędowy.
B. grunt orny.
C. budynek inwentarski.
D. ciągnik rolniczy.
ROL.05 Pytanie 181
Organizacja i prowadzenie prz…

Do aktywów obrotowych zalicza się

A. szklarnię.
B. pług rolniczy.
C. obligacje krótkoterminowe.
D. halę po modernizacji.
ROL.05 Pytanie 182
Organizacja i prowadzenie prz…

Środkiem trwałym, który nie podlega amortyzacji, jest

A. grunt orny.
B. stodoła.
C. chlewnia.
D. maszyna produkcyjna.
ROL.05 Pytanie 183
Organizacja i prowadzenie prz…

Wysokość amortyzacji rocznej budynku o wartości początkowej 100 000 zł, którego okres użytkowania przewidziany jest na 40 lat, obliczonej metodą liniową wynosi

A. 2 500 zł.
B. 3 000 zł.
C. 1 500 zł.
D. 2 000 zł.
ROL.05 Pytanie 184
Organizacja i prowadzenie prz…

Operację gospodarczą o treści "spłacono z rachunku bieżącego część zobowiązań wobec dostawców" ewidencjonuje się na kontach

A. Dt "Rachunek bieżący", Ct "Należności od odbiorców".
B. Dt "Rachunek bieżący", Ct "Zobowiązania wobec dostawców".
C. Dt "Należności od odbiorców", Ct "Rachunek bieżący".
D. Dt "Zobowiązania wobec dostawców", Ct "Rachunek bieżący".
ROL.05 Pytanie 185
Organizacja i prowadzenie prz…

Zasada polegająca na tym, że całość posiadanych przez przedsiębiorstwo aktywów stałych jest finansowana przy pomocy kapitałów własnych to

A. zasada ciągłości.
B. złota reguła bilansowa.
C. zasada jasności.
D. zasada prawdziwości.
ROL.05 Pytanie 186
Organizacja i prowadzenie prz…

Zakładając, że miesięczne przychody firmy produkującej olej rzepakowy wynoszą 84 000 zł, koszty miesięczne 79 000 zł, a podatek dochodowy 19% to dochód netto wyniesie

A. 4 000 zł.
B. 5 000 zł.
C. 68 040 zł.
D. 4 050 zł.
ROL.05 Pytanie 187
Organizacja i prowadzenie prz…

Do kosztów rodzajowych zalicza się

A. koszty amortyzacji, wynagrodzeń i użycia materiałów.
B. pozostałe koszty operacyjne oraz koszty finansowe.
C. koszty działalności podstawowej oraz pozostałe koszty operacyjne.
D. koszty bezpośrednie i pośrednie.
ROL.05 Pytanie 188
Organizacja i prowadzenie prz…

Agnieszka jest lektorką w prywatnej szkole językowej i otrzymuje wynagrodzenie brutto w wysokości 30 zł za godzinę lekcyjną zajęć. Jeśli w czerwcu przeprowadzi łącznie 40 godzin zajęć, to otrzyma wynagrodzenie brutto w wysokości

A. 1 300 zł.
B. 1 200 zł.
C. 1 500 zł.
D. 2 000 zł.
ROL.05 Pytanie 189
Organizacja i prowadzenie prz…

Oblicz koszt jednostkowy oczyszczenia 1 tony żyta, jeżeli:
- miesięczne koszty stałe wynoszą: 10 000 zł,
- miesięczne koszty zmienne 5 000 zł,
- miesięczna wielkość produkcji 100 000 kg.

A. 15 000 zł
B. 15 zł
C. 150 zł
D. 150 000 zł
ROL.05 Pytanie 190
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorcy prowadzący podatkową księgę przychodów i rozchodów rejestrują w niej

A. sprzedaż produktów, towarów i usług oraz wszystkie zakupy.
B. operacje wynikowe i bezwynikowe.
C. wyłącznie sprzedaż produktów, towarów i usług.
D. przychody i koszty uzyskania przychodów.
ROL.05 Pytanie 191
Organizacja i prowadzenie prz…

Nabywca płodów rolnych od rolnika ryczałtowego jako dowód zakupu powinien wystawić

A. umowę sprzedaży.
B. rachunek.
C. fakturę.
D. fakturę VAT RR.
ROL.05 Pytanie 192
Organizacja i prowadzenie prz…

Spółka z o. o. zatrudniająca pracowników miała obowiązek jako płatnik składek złożyć deklarację rozliczeniową ZUS DRA za marzec 2016 r. najpóźniej do dnia

A. 6 kwietnia 2016 r.
B. 31 marca 2016 r.
C. 15 kwietnia 2016 r.
D. 10 kwietnia 2016 r.
ROL.05 Pytanie 193
Organizacja i prowadzenie prz…

Karol Nowak planuje rozpocząć działalność w zakresie usług budowlanych, którą zamierza prowadzić osobiście. Taką formą prowadzenia działalności będzie

A. spółka z ograniczoną odpowiedzialnością.
B. spółka komandytowa.
C. przedsiębiorstwo jednoosobowe.
D. spółka akcyjna.
ROL.05 Pytanie 194
Organizacja i prowadzenie prz…

Która spośród wymienionych branż przetwórstwa spożywczego charakteryzuje się największą sezonowością?

A. Mleczarska.
B. Cukrownicza.
C. Mięsna.
D. Jajczarska.
ROL.05 Pytanie 195
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca planuje wybudować nowy budynek magazynowy. Całkowity koszt budowy wynosi 250 000 zł. Inwestor zgromadził na koncie bankowym 50 000 zł oraz posiada materiał budowlany o wartości 20 000 zł. Którą kwotę kredytu musi on pozyskać, aby zrealizować inwestycję?

A. 120 000 zł
B. 160 000 zł
C. 140 000 zł
D. 180 000 zł
ROL.05 Pytanie 196
Organizacja i prowadzenie prz…

Własnym źródłem finansowania inwestycji w przedsiębiorstwie jest

A. kredyt bankowy.
B. subwencja.
C. zobowiązanie.
D. dochód firmy.
ROL.05 Pytanie 197
Organizacja i prowadzenie prz…

Średnia wydajność pracy osób wchodzących w skład zespołu lub grupy pracowników nazywana jest wydajnością pracy

A. krajową.
B. indywidualną.
C. społeczną.
D. zespołową.
ROL.05 Pytanie 198
Organizacja i prowadzenie prz…

Sadownik posiada sad o powierzchni 10 ha i uzyskuje średnio 30 ton jabłek z każdego hektara. Zatrudniony pracownik zbiera średnio dziennie 1 tonę jabłek. Zbiór musi być zakończony w ciągu 20 dni. Ilu pracowników należy zatrudnić, aby zbiór jabłek został dokonany w terminie?

A. 20
B. 15
C. 10
D. 25
ROL.05 Pytanie 199
Organizacja i prowadzenie prz…

Kierownik, który pozostawia członkom grupy maksimum swobody w ramach realizacji zadań oraz sam nie podejmuje żadnych decyzji i nie ocenia pracy grupy, stosuje styl kierowania

A. konsultacyjny.
B. nieingerujący.
C. demokratyczny.
D. autokratyczny.
ROL.05 Pytanie 200
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma rozpoczęła sprzedaż na rynku specjalistycznego środka do pielęgnacji wymion u krów mlecznych. Zdecydowano, że w okresie wprowadzania produktu na rynek firma skupi się na kontakcie z gospodarstwami zajmującymi się chowem bydła mlecznego. Firma zastosowała marketing

A. szeptany.
B. wielopoziomowy.
C. internetowy.
D. bezpośredni.