Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
ROL.05 Pytanie 201
Organizacja i prowadzenie prz…

Zbiór dokumentów opisujących sposób wykonania wyrobu oraz określających niezbędne do tego celu środki to dokumentacja

A. technologiczna.
B. fabryczna.
C. kosztorysowa.
D. techniczna.
ROL.05 Pytanie 202
Organizacja i prowadzenie prz…

W typowej technologii produkcji piwa w Polsce niezbędne jest zastosowanie

A. melasy z buraków.
B. kiełków owsa.
C. cukru słodowego.
D. słodu jęczmiennego.
ROL.05 Pytanie 203
Organizacja i prowadzenie prz…

Proces technologiczny przedłużający okres przechowywania mleka, polegający na oddziaływaniu na produkt wysokiej temperatury, to

A. marynowanie.
B. liofilizacja.
C. kiszenie.
D. pasteryzacja.
ROL.05 Pytanie 204
Organizacja i prowadzenie prz…

Proces konserwacji produktów żywnościowych, polegający na poddaniu produktu oddziaływaniu dymu w celu przedłużenia jego trwałości oraz nadania mu specyficznego smaku i zapachu, to

A. suszenie.
B. wędzenie.
C. peklowanie.
D. kiszenie.
ROL.05 Pytanie 205
Organizacja i prowadzenie prz…

Urządzeniem służącym do tłoczenia oleju z nasion roślin oleistych jest

A. prasa.
B. wirówka.
C. pasteryzator.
D. kuter.
ROL.05 Pytanie 206
Organizacja i prowadzenie prz…

Najważniejszą funkcją wynikającą ze specyfiki budowy przedstawionego opakowania jest funkcja

Ilustracja do pytania 6
A. marketingowa.
B. jakościowa.
C. ochronna.
D. informacyjna.
ROL.05 Pytanie 207
Organizacja i prowadzenie prz…

Podstawową bazę surowcową dla cukrowni w Polsce stanowi

A. rzepak.
B. burak cukrowy.
C. ziemniak.
D. trzcina cukrowa.
ROL.05 Pytanie 208
Organizacja i prowadzenie prz…

Przechowując mleko surowe do 24 godzin, należy zapewnić temperaturę nie wyższa niż

A. 8°C
B. 10°C
C. 6°C
D. 2°C
ROL.05 Pytanie 209
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedstawione na zdjęciu urządzenie służy do

Ilustracja do pytania 9
A. mielenia mięsa.
B. nadziewania kiełbas.
C. rozdrabniania owoców.
D. produkcji makaronu.
ROL.05 Pytanie 210
Organizacja i prowadzenie prz…

Otręby powstałe jako produkt uboczny są wykorzystywane najczęściej w przemyśle

A. spożywczym.
B. paszowym.
C. browarniczym.
D. spirytusowym.
ROL.05 Pytanie 211
Organizacja i prowadzenie prz…

Rośliny genetycznie modyfikowane określa się skrótem

A. GMO
B. HACCP
C. BCR
D. ISO
ROL.05 Pytanie 212
Organizacja i prowadzenie prz…

Który dowód księgowy jest podstawą do zaksięgowania operacji kasowej?

A. PK
B. Rw
C. Wz
D. KP
ROL.05 Pytanie 213
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma wystawiła fakturę z błędnie naliczonym podatkiem VAT. W celu poprawienia błędu należy

A. wystawić fakturę korygującą.
B. przekreślić błędny wpis i wpisać poprawną wartość.
C. zniszczyć błędny dokument i wystawić nowy.
D. wystawić nową fakturę i podczepić do faktury błędnej.
ROL.05 Pytanie 214
Organizacja i prowadzenie prz…

Aktywem obrotowym jest

A. budynek.
B. maszyna.
C. budowla.
D. gotówka.
ROL.05 Pytanie 215
Organizacja i prowadzenie prz…

Do kapitałów własnych zalicza się

A. zobowiązania wobec dostawców.
B. kredyt inwestycyjny.
C. kapitał akcyjny.
D. kredyt długoterminowy.
ROL.05 Pytanie 216
Organizacja i prowadzenie prz…

Ubytki powstałe w wyniku procesów biologicznych zachodzących w czasie przechowywania towaru nazywa się niedoborami

A. naturalnymi.
B. zawinionymi.
C. niezawinionymi.
D. systematycznymi.
ROL.05 Pytanie 217
Organizacja i prowadzenie prz…

Inwentaryzację składników majątku, do których dostęp jest utrudniony lub niemożliwy przeprowadza się metodą

A. porównania danych księgowych z dokumentami.
B. spisu z natury.
C. nadzwyczajną.
D. uzgadniania sald aktywów.
ROL.05 Pytanie 218
Organizacja i prowadzenie prz…

Który dokument sporządza komisja powołana do przeprowadzenia inwentaryzacji towarów w magazynie?

A. Potwierdzenie zgodności sald.
B. Zestawienie różnic inwentaryzacyjnych.
C. Arkusz spis z natury.
D. Plan inwentaryzacji.
ROL.05 Pytanie 219
Organizacja i prowadzenie prz…

Rozliczenie niedoboru ujawnioną nadwyżką towarów w podobnym asortymencie, będących pod pieczą tej samej osoby materialnie odpowiedzialnej, nazywa się

A. kompensatą.
B. zamianą.
C. niwelacją.
D. pozycjonowaniem.
ROL.05 Pytanie 220
Organizacja i prowadzenie prz…

Ile wynosi stopa amortyzacji budowli, której okres użytkowania jest przewidywany na 25 lat?

A. 2%
B. 5%
C. 4%
D. 3%
ROL.05 Pytanie 221
Organizacja i prowadzenie prz…

Wartość początkowa środka trwałego wynosi 60 000 zł. Jaka będzie wartość tego środka po 5 latach użytkowania, jeżeli okres jego amortyzacji wynosi 10 lat?

A. 50 000 zł
B. 20 000 zł
C. 40 000 zł
D. 30 000 zł
ROL.05 Pytanie 222
Organizacja i prowadzenie prz…

Konta bilansowe aktywne posiadają saldo początkowe po

A. stronie ma (credit).
B. dowolnej stronie.
C. stronie winien (debet).
D. stronie winien (debet) i po stronie ma (credit).
ROL.05 Pytanie 223
Organizacja i prowadzenie prz…

Podstawowymi elementami rachunku zysków i strat są:

A. przychód, zobowiązania, wynik finansowy.
B. przychody, koszty, wynik finansowy.
C. aktywa, koszty, nadwyżki.
D. koszty, wynik finansowy, należności.
ROL.05 Pytanie 224
Organizacja i prowadzenie prz…

Do kosztów działalności podstawowej w firmie produkcyjnej zalicza się

A. zużycie materiałów w produkcji.
B. koszty reklamy.
C. wynagrodzenie magazyniera.
D. koszty ogólne zarządu.
ROL.05 Pytanie 225
Organizacja i prowadzenie prz…

Koszty całkowite produkcji 1 tony pszenicy ozimej w gospodarstwie wynoszą 500 zł. Koszty stałe stanowią 10% kosztów całkowitych. Ile wynoszą koszty stałe produkcji 100 ton pszenicy?

A. 3 000 zł
B. 4 000 zł
C. 5 000 zł
D. 6 000 zł
ROL.05 Pytanie 226
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma produkująca przetwory z warzyw wyprodukowała w miesiącu 10 ton surówki z warzyw, ponosząc następujące koszty:
- zakup warzyw 5 000 zł,
- wynagrodzenie pracowników 5 000 zł,
- energia elektryczna 4 000 zł,
- inne koszty 6 000 zł.

Na podstawie przedstawionych danych oblicz koszt jednostkowy produkcji 1 kg surówki z warzyw.

A. 2 zł
B. 3 zł
C. 1 zł
D. 4 zł
ROL.05 Pytanie 227
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaki procent średniego wynagrodzenia otrzyma pracownik hurtowni rolniczej, który przebywa na zwolnieniu lekarskim i korzysta z zasiłku chorobowego?

A. 90%
B. 100%
C. 75%
D. 80%
ROL.05 Pytanie 228
Organizacja i prowadzenie prz…

Jeżeli podatek naliczany jest jako określony procent od uzyskanego przychodu, to przedsiębiorca rozlicza podatek dochodowy w formie

A. ryczałtu ewidencjonowanego.
B. karty podatkowej.
C. pełnej księgowości.
D. zasad ogólnych.
ROL.05 Pytanie 229
Organizacja i prowadzenie prz…

Warunkiem zastosowania programu finansowo-księgowego w firmie jest

A. ukończenie szkolenia dotyczącego obsługi programu.
B. zgłoszenie tego faktu w urzędzie skarbowym.
C. posiadanie licencji sprzedawcy programu.
D. uzyskanie zgody organu rejestrującego firmę.
ROL.05 Pytanie 230
Organizacja i prowadzenie prz…

Zgodnie z ustawą o swobodzie działalności gospodarczej głównym celem prowadzenia działalności gospodarczej jest

A. zmniejszenie bezrobocia.
B. edukacja dzieci i młodzieży.
C. dbałość o ochronę środowiska.
D. osiąganie korzyści finansowych.
ROL.05 Pytanie 231
Organizacja i prowadzenie prz…

Właściciele spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, którzy planują w przyszłości wprowadzenie przedsiębiorstwa na giełdę papierów wartościowych, powinni zmienić formę organizacyjno-prawną na spółkę

A. cywilną.
B. komandytową.
C. akcyjną.
D. partnerską.
ROL.05 Pytanie 232
Organizacja i prowadzenie prz…

Nabywca zapłacił w kasie za zakupiony towar. Który z przedstawionych druków posłuży do sporządzenia dokumentu, potwierdzającego to zdarzenie?

Ilustracja do pytania 32
A. D.
B. A.
C. C.
D. B.
ROL.05 Pytanie 233
Organizacja i prowadzenie prz…

Planowane miesięczne wydatki na działalność firmy wynoszą 25 000,00 zł, a szacowane zobowiązania wobec budżetu 6 000,00 zł. Która kwota środków finansowych będzie potrzebna, aby sfinansować działalność firmy przez okres 90 dni?

A. 93 000,00 zł
B. 124 000,00 zł
C. 31 000,00 zł
D. 62 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 234
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma posiada urządzenia produkcyjne o wysokim stopniu zautomatyzowania. W celu zapewnienia serwisu tych urządzeń należy zatrudnić

A. mechatronika.
B. elektronika.
C. elektryka.
D. mechanika.
ROL.05 Pytanie 235
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca prowadzi działalność produkcyjną w systemie dwuzmianowym zatrudniając 30 pracowników. W związku ze wzrostem zamówień planowane jest uruchomienie systemu trójzmianowego. O ile osób firma musi zwiększyć zatrudnienie?

A. O 10 osób.
B. O 25 osób.
C. O 15 osób.
D. O 20 osób.
ROL.05 Pytanie 236
Organizacja i prowadzenie prz…

Określ udział środków obcych w ogólnej wartości dokonanych inwestycji.

Ilustracja do pytania 36
A. 30%
B. 45%
C. 25%
D. 10%
ROL.05 Pytanie 237
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma sprzedaje swoje produkty w popularnej sieci sprzedaży o zasięgu krajowym. Którą formę reklamy powinna wybrać, aby dotrzeć do największej liczby potencjalnych klientów?

A. Reklamę telewizyjną.
B. Ogłoszenie w prasie lokalnej.
C. Billboard uliczny.
D. Ulotki rozdawane na ulicach.
ROL.05 Pytanie 238
Organizacja i prowadzenie prz…

Kierownik nie dopuszcza swoich podwładnych do podejmowania decyzji i przejmowania inicjatywy, częściej stosuje kary niż nagrody. Który styl kierowania cechuje przedstawiony opis?

A. Nieingerujący.
B. Autokratyczny.
C. Demokratyczny.
D. Konsultacyjny.
ROL.05 Pytanie 239
Organizacja i prowadzenie prz…

Dostarczonym przez producenta dokumentem opisującym zasady wykorzystania i obsługi maszyny lub urządzenia jest instrukcja

A. kosztorysowa.
B. naprawy.
C. technologiczna.
D. obsługi.
ROL.05 Pytanie 240
Organizacja i prowadzenie prz…

Surowcem wykorzystywanym do produkcji masła jest

A. kazeina.
B. serwatka.
C. śmietana.
D. twaróg.