Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.05 Pytanie 201
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie urządzenie wykorzystuje się do mielenia, emulgowania mięsa, tłuszczu oraz dodatków smakowych?

A. prasa
B. wirówka
C. kuter
D. pasteryzator
ROL.05 Pytanie 202
Organizacja i prowadzenie prz…

Ziemniaki przeznaczone do przetwórstwa powinny mieć wysoką zawartość

A. soli mineralnych
B. skrobi
C. białka
D. suchej masy
Organizacja i prowadzenie prz…

Początkowa kwota środka trwałego wynosi 70 000,00 zł. Jaką wartość osiągnie ten środek po 8 latach użytkowania, jeśli jego okres amortyzacji wynosi 10 lat?

A. 56 000,00 zł
B. 14 000,00 zł
C. 36 000,00 zł
D. 24 000,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…

Składnikami tradycyjnego modelu marketingu mix, które umożliwiają wpływanie na rynek, są:

A. towar, cena, dystrybucja, sprzedaż
B. produkt, cena, dystrybucja, promocja
C. produkt, cena, transport, promocja
D. surowiec, towar, dystrybucja, promocja
ROL.05 Pytanie 206
Organizacja i prowadzenie prz…

Aktywne konta bilansowe mają saldo początkowe

A. po każdej stronie
B. po stronie Credit (Ma)
C. po stronie Debet (Winien)
D. po stronie Debet (Winien) oraz po stronie Credit (Ma)
Organizacja i prowadzenie prz…

Producent sosu pomidorowego do wytworzenia 1 tony sosu potrzebuje 1,5 tony świeżych pomidorów. Ile ton świeżych pomidorów jest wymagane do wyprodukowania 12 ton sosu?

A. 16 ton
B. 20 ton
C. 14 ton
D. 18 ton
ROL.05 Pytanie 212
Organizacja i prowadzenie prz…

Metodą fizyczną stosowaną do konserwacji żywności jest

A. mrożenie
B. peklowanie
C. wędzenie
D. kiszenie
Organizacja i prowadzenie prz…

Osoba, która kończy działalność gospodarczą i nie dysponuje warunkami do archiwizowania dokumentów związanych z zatrudnieniem pracowników, powinna je przekazać do

A. Zakładu Ubezpieczeń Społecznych
B. Archiwum Państwowego
C. Państwowej Inspekcji Pracy
D. Urzędu Skarbowego
Organizacja i prowadzenie prz…

Całkowite koszty uzyskania 10 ton frytek wynoszą 15 000,00 zł, natomiast koszty pośrednie to 3 000,00 zł. Jaki jest koszt bezpośredni produkcji 1 kg frytek?

A. 1,00 zł
B. 1,20 zł
C. 1,60 zł
D. 1,40 zł
ROL.05 Pytanie 215
Organizacja i prowadzenie prz…

Głównym składnikiem wykorzystywanym do wytwarzania keczupu jest

A. pomidor
B. kukurydza
C. ogórek
D. kapusta
ROL.05 Pytanie 217
Organizacja i prowadzenie prz…

Biuro rachunkowe ponosi co miesiąc następujące wydatki:
– wynagrodzenia zatrudnionych pracowników – 5 400,00 zł,
– czynsz za lokal – 600,00 zł,
– rachunki za energię elektryczną – 300,00 zł,
– inne wydatki – 700,00 zł.
Jakie są całkowite koszty roczne działalności biura?

A. 64 000,00 zł
B. 84 000,00 zł
C. 74 000,00 zł
D. 54 000,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca będący podatnikiem VAT zrealizował zakup towarów od rolnika, który jest zwolniony z VAT (rolnik ryczałtowy). W celu potwierdzenia tej transakcji nabywca wystawia

A. rachunek.
B. fakturę korygującą.
C. fakturę.
D. fakturę VAT RR.
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorstwo produkuje konserwy mięsne. Cena opakowania wynosi 0,50 zł, co stanowi 10% całości kosztów wyprodukowania konserwy. Całkowity koszt wyprodukowania jednej sztuki wynosi?

A. 5 zł
B. 4 zł
C. 6 zł
D. 3 zł
Organizacja i prowadzenie prz…

Inwentaryzacji z zastosowaniem weryfikacji dokonuje się na podstawie

A. opakowań.
B. maszyn i urządzeń wchodzących w skład środków trwałych w budowie.
C. środków pieniężnych na rachunku bankowym.
D. materiałów.
Organizacja i prowadzenie prz…

Inwentaryzację składników majątku, do których dostęp jest utrudniony lub niemożliwy, wykonuje się przy użyciu metody

A. uzgadniania sald aktywów
B. spisu z natury
C. nadzwyczajnej
D. porównania danych księgowych z dokumentami
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma zajmująca się sprzedażą preparatów weterynaryjnych planuje zaoferować rolnikom usługi związane z podstawowymi szczepieniami oraz zabiegami pielęgnacyjnymi dla wieprzowiny. Najlepszym kandydatem na to stanowisko będzie osoba, która ma kwalifikacje technika

A. agrobiznesu
B. weterynarii
C. handlowca
D. rolnika
Organizacja i prowadzenie prz…

Gdy lokalna firma planuje wprowadzenie nowego produktu dla swoich klientów, najlepszym sposobem na promocję będzie

A. udział w ogólnopolskich targach
B. reklama w ogólnodostępnej telewizji
C. rozdawanie bezpłatnych próbek produktu podczas sprzedaży
D. reklama publikowana w czasopismach o zasięgu krajowym
ROL.05 Pytanie 225
Organizacja i prowadzenie prz…

Konta bilansowe aktywne mają saldo początkowe po stronie

A. stronie winien (debet) oraz stronie ma (credit).
B. wszystkich stron.
C. stronie winien (debet).
D. stronie ma (credit).
Organizacja i prowadzenie prz…

Rozliczenie niedoboru ujawnionego nadmiarem towarów w tym samym asortymencie, które są pod kontrolą tej samej osoby materialnie odpowiedzialnej, określa się mianem

A. niwelacji
B. pozycjonowaniem
C. kompensatą
D. zamiany
ROL.05 Pytanie 227
Organizacja i prowadzenie prz…

W miesiącu październiku pracownik przepracował 168 godzin zgodnie z ustalonym wymiarem czasu pracy przy stawce 15,00 zł za godzinę oraz 5 godzin w nadgodzinach w niedzielę z dodatkiem wynoszącym 100% wynagrodzenia. Jakie będzie wynagrodzenie brutto pracownika za październik?

A. 2 595,00 zł
B. 2 670,00 zł
C. 2 520,00 zł
D. 2 770,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…

Koszty zmienne związane z wyprodukowaniem jednej sztuki tucznika w gospodarstwie wynoszą 400 zł. Koszty stałe wynoszą 25% kosztów zmiennych. Jakie są koszty stałe przy produkcji 500 sztuk tuczników?

A. 40 000 zł
B. 60 000 zł
C. 30 000 zł
D. 50 000 zł
Organizacja i prowadzenie prz…

Kiedy firma wystawiła fakturę z niepoprawnie naliczonym podatkiem VAT, co należy zrobić, aby to skorygować?

A. wystawić fakturę korygującą
B. wystawić nową fakturę i dołączyć ją do błędnej
C. zniszczyć błędny dokument i wystawić nową
D. przekreślić błędny wpis i wpisać prawidłową wartość
Organizacja i prowadzenie prz…

Całkowite źródła finansowania kapitału osiągają wartość 900 000 zł. Przedsiębiorstwo dysponuje własnymi środkami w wysokości 675 000 zł. Jaki jest procentowy udział kapitałów obcych w finansowaniu działalności?

A. 30%
B. 20%
C. 25%
D. 35%
ROL.05 Pytanie 231
Organizacja i prowadzenie prz…

Ile należy zużyć mąki pszennej, by wyprodukować 50 kg ciasta chlebowego?

Ciasto chlebowe – składniki na 1 000 g ciasta:
300 g zaczynu jw.
400 g mąki pszennej typ 550
300 g wody
1,5 do 2 łyżeczek soli
1 łyżeczka cukru

A. 40 kg
B. 30 kg
C. 20 kg
D. 10 kg
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaki jest dochód gospodarstwa rolnego, jeśli
- wartość produkcji wynosi 100 000 zł,
- koszty bezpośrednie to 50 000 zł,
- koszty pośrednie stanowią 20% kosztów bezpośrednich?

A. 40 000 zł
B. 20 000 zł
C. 30 000 zł
D. 50 000 zł
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorstwo zamierza zrealizować budowę nowej hali produkcyjnej z linią technologiczną do wytwarzania okien. Powinno ono rozważyć możliwość uzyskania kredytu?

A. hipotecznego
B. ratalnego
C. inwestycyjnego
D. w rachunku bieżącym
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca prowadzi działalność w systemie dwuzmianowym z zatrudnieniem 30 pracowników. Z powodu zwiększenia liczby zamówień planuje wprowadzenie systemu trójzmianowego. O ile osób firma musi zwiększyć liczbę zatrudnionych?

A. O 25 osób
B. O 10 osób
C. O 20 osób
D. O 15 osób
ROL.05 Pytanie 235
Organizacja i prowadzenie prz…

Na stronie pasywów w bilansie powinno się umieścić

A. środki obrotowe
B. kapitały własne
C. środki trwałe
D. należności długoterminowe
Organizacja i prowadzenie prz…

Dostawca zrealizował zamówienie na towar. Potwierdzenie dostawy nastąpiło za pomocą faktury. Po przeprowadzeniu inspekcji ilościowej wykryto brak niektórych produktów. Co powinien zrobić dostawca?

A. zniszczyć wadliwy dokument i przygotować nowy
B. przekreślić nieprawidłowy wpis i wpisać poprawną wartość
C. sporządzić nową fakturę i dołączyć ją do błędnej
D. wystawić fakturę korygującą
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma produkcyjna, zatrudniająca 30 pracowników, obecnie funkcjonuje w systemie dwuzmianowym. Z uwagi na rosnące zamówienia, planuje przejście na system trójzmianowy. O ile osób należy zwiększyć zatrudnienie?

A. 15 osób
B. 25 osób
C. 10 osób
D. 20 osób
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorstwo produkuje miesięcznie około 45 000 litrów napojów smakowych. Napój ten jest butelkowany w pojemnikach o objętości 1,5 litra. Ile butelek powinno się zamówić co miesiąc, aby zapewnić nieprzerwaną produkcję?

A. 40 000 sztuk
B. 10 000 sztuk
C. 20 000 sztuk
D. 30 000 sztuk