Filtrowanie pytań
ROL.05 Pytanie 201
Organizacja i prowadzenie prz…
A. 20.04.2021 r.
B. 20.07.2021 r.
C. 20.02.2021 r.
D. 20.09.2021 r.
ROL.05 Pytanie 202
Organizacja i prowadzenie prz…
Kierownik nie podejmuje samodzielnie decyzji, nie angażuje się w prace zespołu, ani nie ocenia działań swoich pracowników, dając grupie swobodę działania. Jaki styl kierowania grupą reprezentuje ten menedżer?
A. Demokratyczny
B. Konsultacyjny
C. Nieingerujący
D. Autokratyczny
ROL.05 Pytanie 203
Organizacja i prowadzenie prz…
Utrzymanie spójnego sposobu ewidencjonowania, wyceny aktywów oraz pasywów, ustalania wyniku finansowego i sporządzania sprawozdań finansowych w różnych latach, to kluczowa zasada
A. kontynuacji działania
B. ciągłości
C. memoriału
D. wiernego obrazu
ROL.05 Pytanie 204
Organizacja i prowadzenie prz…
Dokument księgowy, który występuje w zarządzaniu magazynem i potwierdza przyjęcie nowych towarów, surowców lub produktów do magazynu z zewnątrz, to
A. Mm.
B. Pz.
C. Wz.
D. Zw.
ROL.05 Pytanie 205
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaki jest minimalny czas, przez który należy przechowywać dokumenty osobowe pracownika?
A. 10 lat
B. 50 lat
C. 25 lat
D. 75 lat
ROL.05 Pytanie 206
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaką metodą należy przeprowadzić ustalenie różnicy inwentaryzacyjnej środków pieniężnych w kasie?
A. uzgadniania sald aktywów
B. uzgadniania sald pasywów
C. spisu z natury
D. sprawdzenia dokumentacji
ROL.05 Pytanie 207
Organizacja i prowadzenie prz…
W tabeli przedstawiono wskaźniki rentowności netto sprzedaży czterech spółek branży mleczarskiej.
Która spółka osiągnęła najwyższą efektywność sprzedaży?
Wskaźnik rentowności netto sprzedaży | Spółka 1. | Spółka 2. | Spółka 3. | Spółka 4. |
---|---|---|---|---|
4,2% | 3,6% | 2,8% | 4,5% |
A. Spółka 2.
B. Spółka 1.
C. Spółka 4.
D. Spółka 3.
ROL.05 Pytanie 208
Organizacja i prowadzenie prz…
W miesiącu październiku pracownik przepracował 168 godzin zgodnie z ustalonym wymiarem czasu pracy przy stawce 15,00 zł za godzinę oraz 5 godzin w nadgodzinach w niedzielę z dodatkiem wynoszącym 100% wynagrodzenia. Jakie będzie wynagrodzenie brutto pracownika za październik?
A. 2 670,00 zł
B. 2 520,00 zł
C. 2 595,00 zł
D. 2 770,00 zł
ROL.05 Pytanie 209
Organizacja i prowadzenie prz…
Ciągłe wytłaczanie oleju z nasion odbywa się z wykorzystaniem prasy
A. mimośrodowej
B. śrubowej
C. korbowej
D. hydraulicznej
ROL.05 Pytanie 210
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaką wartość ma roczna stopa amortyzacji kserokopiarki, której przewidywana trwałość wynosi 5 lat?
A. 15%
B. 25%
C. 20%
D. 10%
ROL.05 Pytanie 211
Organizacja i prowadzenie prz…
Wskaż produkt uboczny, który powstaje podczas produkcji twarogu i jest wykorzystywany w żywieniu zwierząt?
A. Maślanka
B. Młóto
C. Serwatka
D. Ekspelery
ROL.05 Pytanie 212
Organizacja i prowadzenie prz…
Proces obróbki cieplnej stosowany w branży gastronomicznej, który polega na poddaniu produktu działaniu wysokiej temperatury w obecności tłuszczu, nosi nazwę
A. gotowaniem
B. suszeniem
C. smażeniem
D. tyndalizacją
ROL.05 Pytanie 213
Organizacja i prowadzenie prz…
Sprzęt używany do delikatnego podgrzewania produktu do maksymalnej temperatury 100 °C, mający na celu eliminację mikroorganizmów oraz wydłużenie okresu przydatności produktu, to
A. wirówka
B. pasteryzator
C. kuter
D. destylator
ROL.05 Pytanie 214
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca prowadzący pełną księgowość w swojej firmie ma obowiązek przygotować bilans majątkowy na dzień
A. 31 maja
B. 1 lipca
C. 30 czerwca
D. 31 grudnia
ROL.05 Pytanie 215
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca zadecydował o promocji swojego nowego produktu. Fundusze przeznaczone na ten cel są traktowane jako koszty
A. sprzedaży
B. zarządu
C. działalności podstawowej
D. finansowe
ROL.05 Pytanie 216
Organizacja i prowadzenie prz…
Przewidywane miesięczne koszty funkcjonowania przedsiębiorstwa wynoszą 25 000,00 zł, a prognozowane zobowiązania wobec budżetu to 6 000,00 zł. Jaką kwotę środków finansowych potrzeba, aby pokryć działalność firmy przez 90 dni?
A. 31 000,00 zł
B. 124 000,00 zł
C. 93 000,00 zł
D. 62 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 217
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaka jest roczna stopa amortyzacji maszyny, której przewidywany czas użytkowania wynosi 8 lat?
A. 13,5%
B. 10,5%
C. 12,5%
D. 11,5%
ROL.05 Pytanie 218
Organizacja i prowadzenie prz…
Składka na ubezpieczenie społeczne, którą opłacają zarówno pracownik, jak i pracodawca, to składka
A. zdrowotna
B. chorobowa
C. rentowa
D. wypadkowa
ROL.05 Pytanie 219
Organizacja i prowadzenie prz…
Konta bilansowe aktywne mają saldo początkowe po stronie
A. stronie ma (credit).
B. stronie winien (debet).
C. wszystkich stron.
D. stronie winien (debet) oraz stronie ma (credit).
ROL.05 Pytanie 220
Organizacja i prowadzenie prz…
Szponder otrzymuje się z mięsa
A. z wieprzowiny
B. z drobiu
C. z wołowiny
D. z koniny
ROL.05 Pytanie 221
Organizacja i prowadzenie prz…
Oznaczenie deklaracji podatku od czynności cywilnoprawnych to symbol
A. AKC
B. POG
C. PCC
D. CIT
ROL.05 Pytanie 222
Organizacja i prowadzenie prz…
Kierownik uniemożliwia swoim pracownikom podejmowanie decyzji i wykazywanie inicjatywy, częściej stosuje sankcje niż nagrody. Jaki styl zarządzania charakteryzuje opisane zachowanie?
A. Autokratyczny
B. Nieingerujący
C. Demokratyczny
D. Konsultacyjny
ROL.05 Pytanie 223
Organizacja i prowadzenie prz…
Podczas weryfikacji poprzez zestawienie danych z ksiąg rachunkowych z informacjami z innych dokumentów inwentaryzuje się
A. obligacje skarbowe w formie materialnej
B. grunty
C. fundusze na koncie bankowym
D. produkty gotowe
ROL.05 Pytanie 224
Organizacja i prowadzenie prz…
Otręby, który są produktem ubocznym w przemyśle młynarskim, najczęściej znajdują zastosowanie w branży
A. paszowej
B. browarniczej
C. spirytusowej
D. spożywczej
ROL.05 Pytanie 225
Organizacja i prowadzenie prz…
Początkowa wartość środka trwałego wynosi 200 000 zł. Ile wyniesie wartość tego środka po 8 latach eksploatacji, jeśli jego okres amortyzacji trwa 10 lat?
A. 20 000 zł
B. 40 000 zł
C. 30 000 zł
D. 50 000 zł
ROL.05 Pytanie 226
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca będący podatnikiem VAT zrealizował zakup towarów od rolnika, który jest zwolniony z VAT (rolnik ryczałtowy). W celu potwierdzenia tej transakcji nabywca wystawia
A. rachunek.
B. fakturę korygującą.
C. fakturę VAT RR.
D. fakturę.
ROL.05 Pytanie 227
Organizacja i prowadzenie prz…
Zobowiązania wobec dostawców zostały uregulowane z konta bankowego. Jaką to niesie za sobą konsekwencję?
A. zwiększy łączną wartość bilansową
B. zmniejszy łączną wartość bilansową
C. nie wpłynie na łączną wartość bilansową
D. spowoduje zmniejszenie aktywów oraz zwiększenie pasywów
ROL.05 Pytanie 228
Organizacja i prowadzenie prz…
Pracownik zatrudniony na pół etatu w systemie czasowym z premią przepracował w grudniu 20 dni po 4 godziny dziennie zgodnie z jego normą czasu pracy. Jakie wynagrodzenie brutto otrzyma pracownik za grudzień, jeśli stawka za godzinę wynosi 14,00 zł, a premia to 20%?
A. 1 344,00 zł
B. 2 688,00 zł
C. 2 240,00 zł
D. 1 120,00 zł
ROL.05 Pytanie 229
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie składniki nie są zaliczane do aktywów trwałych gospodarstwa rolnego?
A. grunt orny
B. olej napędowy
C. budynek inwentarski
D. ciągnik rolniczy
ROL.05 Pytanie 230
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie jest uboczne wytwórstwo przy procesie produkcji mąki?
A. otręby
B. mączki
C. kasze
D. łuski
ROL.05 Pytanie 231
Organizacja i prowadzenie prz…
Optymalna temperatura do składowania pasteryzowanych produktów mięsnych wynosi
A. od 0 do 2°C
B. od 0 do 6°C
C. od 0 do 10°C
D. od -6 do 0°C
ROL.05 Pytanie 232
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaka jest stopa amortyzacji dla budynku, którego przewidywany czas użytkowania wynosi 25 lat?
A. 4%
B. 3%
C. 5%
D. 2%
ROL.05 Pytanie 233
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie jest uboczne wytwór podczas produkcji spirytusu?
A. makuch
B. mączka
C. wywar
D. melasa
ROL.05 Pytanie 234
Organizacja i prowadzenie prz…
System ochrony bezpieczeństwa żywności, znany jako Analiza Zagrożeń oraz Krytyczne Punkty Kontroli, to
A. ISO
B. BCR
C. GMO
D. HACCP
ROL.05 Pytanie 235
Organizacja i prowadzenie prz…
Do długoterminowych zobowiązań zalicza się
A. zobowiązanie z tytułu podatków
B. kredyt inwestycyjny
C. kredyt na krótki okres
D. zobowiązanie wobec dostawcy
ROL.05 Pytanie 236
Organizacja i prowadzenie prz…
W przedsiębiorstwie często pojawiają się chwilowe braki kapitału. Najskuteczniejszym rozwiązaniem do ograniczenia tego problemu będzie kredyt
A. hipoteczny
B. obrotowy w rachunku kredytowym
C. ratalny
D. obrotowy w rachunku bieżącym
ROL.05 Pytanie 237
Organizacja i prowadzenie prz…
Mąka pszenna do wypieków oznaczana jest kodem
A. typ 550
B. typ 650
C. typ 450
D. typ 750
ROL.05 Pytanie 238
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca ma podejrzenia, że pracownicy mogli popełnić kradzież. Aby oszacować straty, powinien zrealizować inwentaryzację
A. cykliczną
B. systematyczną
C. doraźną
D. wyrywkową
ROL.05 Pytanie 239
Organizacja i prowadzenie prz…
Analizując sumę przychodów i wydatków za określony okres sprawozdawczy w rachunku zysków i strat, można ustalić
A. wynik finansowy
B. sprzedaż produktów
C. należności od klientów
D. zobowiązania przedsiębiorstwa
ROL.05 Pytanie 240
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie jest najlepsze temperatury do magazynowania ziemniaków przeznaczonych na frytki?
A. od 6 do 8°C
B. od 0 do 2°C
C. od 2 do 4°C
D. od 4 do 6°C