Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
ROL.05 Pytanie 241
Organizacja i prowadzenie prz…

W technologii produkcji kapusty kiszonej stosowana jest fermentacja

A. propionowa.
B. alkoholowa.
C. octowa.
D. mlekowa.
ROL.05 Pytanie 242
Organizacja i prowadzenie prz…

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli, określ ile miesięcy wynosi maksymalny okres przechowywania w temperaturze -18°C wieprzowiny bez utraty jej jakości.

Ilustracja do pytania 2
A. 2 miesiące.
B. 8 miesięcy.
C. 6 miesięcy.
D. 4 miesiące.
ROL.05 Pytanie 243
Organizacja i prowadzenie prz…

Przetwórnia grzybów do konserwacji produktów stosuje mrożenie. Jest to konserwacja metodą

A. fizykochemiczną.
B. chemiczną.
C. fizyczną.
D. biologiczną.
ROL.05 Pytanie 244
Organizacja i prowadzenie prz…

Proces technologiczny polegający na oddziaływaniu dymu, którego celem jest przedłużenie okresu przechowywania wędlin i podnoszący jej walory smakowe, to

A. pasteryzacja.
B. marynowanie.
C. wędzenie.
D. solenie.
ROL.05 Pytanie 245
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma wytwarza miesięcznie około 45 000 litrów napojów smakowych. Są one pakowane w butelki o pojemności 1,5 litra. Ile sztuk butelek należy zamówić miesięcznie, aby zapewnić ciągłość produkcji?

A. 10 000 sztuk.
B. 30 000 sztuk.
C. 20 000 sztuk.
D. 40 000 sztuk.
ROL.05 Pytanie 246
Organizacja i prowadzenie prz…

Urządzeniem wykorzystywanym do produkcji spirytusu surowego jest

A. wirówka.
B. destylator.
C. pasteryzator.
D. prasa.
ROL.05 Pytanie 247
Organizacja i prowadzenie prz…

W Polsce olej jadalny uzyskiwany jest głównie z nasion

A. soi.
B. oliwek.
C. rzepaku.
D. słonecznika.
ROL.05 Pytanie 248
Organizacja i prowadzenie prz…

Urządzenie przedstawione na ilustracji służy do

Ilustracja do pytania 8
A. wędzenia wędlin.
B. rozdrabniania mięsa.
C. nadziewania wędlin.
D. peklowania mięsa.
ROL.05 Pytanie 249
Organizacja i prowadzenie prz…

Produktem ubocznym z cukrowni są wysłodki. Wykorzystuje się je w przemyśle

A. browarniczym.
B. paszowym.
C. spożywczym.
D. spirytusowym.
ROL.05 Pytanie 250
Organizacja i prowadzenie prz…

Ubojnia trzody chlewnej przed wprowadzeniem półtusz do obrotu ma obowiązek

A. dostarczyć do Agencji Rynku Rolnego świadectwa uboju.
B. sprawdzić i oznaczyć stopień schłodzenia tuszy w chłodni.
C. przechowywać półtusze przez 48 godzin w chłodni.
D. zbadać mięso na obecność pasożytów.
ROL.05 Pytanie 251
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca będący płatnikiem podatku dochodowego od osób fizycznych musi zgłosić zmianę formy opodatkowania

A. do 20 stycznia roku podatkowego.
B. do 10 stycznia roku podatkowego.
C. przed rozpoczęciem roku podatkowego.
D. do końca roku podatkowego.
ROL.05 Pytanie 252
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca, który jest podatnikiem VAT dokonał zakupu towarów od rolnika zwolnionego z podatku VAT (rolnik ryczałtowy). Transakcję tę potwierdza nabywca, wystawiając

A. fakturę korygującą.
B. rachunek.
C. fakturę.
D. fakturę VAT RR.
ROL.05 Pytanie 253
Organizacja i prowadzenie prz…

Dostawca dostarczył zamówiony towar. Dostawa została potwierdzona fakturą. Po przeprowadzeniu kontroli ilościowej stwierdzono brak części towaru. Dostawca powinien

A. wystawić fakturę korygującą.
B. przekreślić błędny wpis i wpisać poprawną wartość.
C. wystawić nową fakturę i podczepić do faktury błędnej.
D. zniszczyć błędny dokument i wystawić nowy.
ROL.05 Pytanie 254
Organizacja i prowadzenie prz…

Aktywami trwałymi są

A. środki finansowe w banku.
B. należności od odbiorcy.
C. środki finansowe w kasie.
D. budynki magazynowe.
ROL.05 Pytanie 255
Organizacja i prowadzenie prz…

Sklep osiedlowy przeprowadził inwentaryzację polegającą na przeliczeniu i spisaniu w specjalnym formularzu towarów znajdujących się na półkach. Inwentaryzację wykonano metodą

A. porównawczą.
B. spisu z natury.
C. eliminacji.
D. weryfikacji.
ROL.05 Pytanie 256
Organizacja i prowadzenie prz…

Do kapitałów obcych należy

A. zysk firmy.
B. kapitał akcyjny.
C. kredyt inwestycyjny.
D. kapitał rezerwowy.
ROL.05 Pytanie 257
Organizacja i prowadzenie prz…

Placówka handlowa przeprowadziła inwentaryzację, która ujawniła ubytki o wartości 4 500,00 zł. Firma między inwentaryzacjami osiągnęła przychody w kwocie 2 500 000,00 zł. Limit ubytków został wyznaczony przez właściciela na 0,5% wartości przychodów. Wartość ubytków jest

A. poniżej limitu.
B. równa limitowi.
C. powyżej limitu.
D. niemożliwa do ustalenia.
ROL.05 Pytanie 258
Organizacja i prowadzenie prz…

Wartość początkowa środka trwałego wynosi 60 000 zł. Jaka będzie wartość tego środka po 10 latach użytkowania, jeżeli okres jego amortyzacji wynosi 15 lat?

A. 40 000 zł
B. 50 000 zł
C. 30 000 zł
D. 20 000 zł
ROL.05 Pytanie 259
Organizacja i prowadzenie prz…

Ile wynosi stopa amortyzacji maszyny, której okres użytkowania wynosi 10 lat?

A. 20%
B. 5%
C. 10%
D. 15%
ROL.05 Pytanie 260
Organizacja i prowadzenie prz…

Wskaż operację gospodarczą, która zmniejsza sumę bilansową.

A. Spłata kredytu z konta bankowego.
B. Zakup towaru z odroczonym terminem płatności.
C. Sprzedaż towaru za gotówkę.
D. Sprzedaż towaru z odroczonym terminem płatności.
ROL.05 Pytanie 261
Organizacja i prowadzenie prz…

Dzięki zestawieniu sumy przychodów i kosztów za dany okres sprawozdawczy w rachunku zysków i strat można wyznaczyć

A. wynik finansowy.
B. należności od odbiorców.
C. zobowiązania firmy.
D. sprzedaż towarów.
ROL.05 Pytanie 262
Organizacja i prowadzenie prz…

Do kosztów bezpośrednich w przedsiębiorstwie produkcyjnym zalicza się

A. wynagrodzenie magazyniera.
B. zużycie materiałów w produkcji.
C. koszty ogólne zarządu.
D. koszty reklamy.
ROL.05 Pytanie 263
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma wytwarza konserwy mięsne. Koszt opakowania wynosi 0,50 zł, co stanowi 10% kosztów całkowitych konserwy. Całkowity koszt wyprodukowania jednej sztuki wynosi

A. 5 zł
B. 6 zł
C. 3 zł
D. 4 zł
ROL.05 Pytanie 264
Organizacja i prowadzenie prz…

Ile procent średniego wynagrodzenia otrzyma pracownik korzystający z zasiłku chorobowego przebywając na zwolnieniu lekarskim po wypadku przy pracy?

A. 90%
B. 80%
C. 100%
D. 75%
ROL.05 Pytanie 265
Organizacja i prowadzenie prz…

Koszty produkcji 1 kg surówki z warzyw wynoszą 2,50 zł. Średni koszt opakowań w przeliczeniu na 1 kg wynosi 0,50 zł. Ile wynosi koszt wyprodukowania 1 500 kg surówki wraz z opakowaniem?

A. 4 500 zł
B. 5 500 zł
C. 5 000 zł
D. 4 000 zł
ROL.05 Pytanie 266
Organizacja i prowadzenie prz…

Rolnik ma obowiązek ubezpieczenia od ognia i zdarzeń losowych

A. budynków wchodzących w skład gospodarstwa rolnego.
B. inwentarza żywego.
C. zmagazynowanych płodów rolnych.
D. maszyn i urządzeń.
ROL.05 Pytanie 267
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca dokonuje wpłaty stałej kwoty podatku do 7 dnia każdego miesiąca za miesiąc poprzedni, a za grudzień do 28 grudnia roku podatkowego. Podatnik rozlicza się z podatku dochodowego

A. na zasadach pełnej księgowości.
B. na zasadach ogólnych.
C. w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.
D. w formie karty podatkowej.
ROL.05 Pytanie 268
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca prowadząc Książkę Przychodów i Rozchodów przy pomocy komputera ma obowiązek

A. przechowywać dokumenty księgowe na wirtualnym dysku.
B. zrobić wydruki papierowe dokonanych zapisów.
C. przekazywać formę elektroniczną wydruków Urzędowi Skarbowemu.
D. przesłać kopię programu do Urzędu Skarbowego.
ROL.05 Pytanie 269
Organizacja i prowadzenie prz…

Termin, w jakim pracodawca powinien zgłosić do ZUS zatrudnienie pracownika, wynosi

A. 5 dni.
B. 2 dni.
C. 14 dni.
D. 7 dni.
ROL.05 Pytanie 270
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma została zarejestrowana w Krajowym Rejestrze Sądowym. Kapitał udziałowy w momencie rejestracji wynosił 5 000 zł. Karol Nowak i Adam Nowak mają równe udziały. Którą formę organizacyjno-prawną posiada ta firma?

A. Spółka akcyjna.
B. Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością.
C. Przedsiębiorstwo jednoosobowe.
D. Spółka komandytowa.
ROL.05 Pytanie 271
Organizacja i prowadzenie prz…

Udział przedsiębiorstwa produkcyjnego w targach branżowych jest działalnością

A. produkcyjną.
B. usługową.
C. handlową.
D. marketingową.
ROL.05 Pytanie 272
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma podpisała umowę ze znanym producentem środków ochrony roślin na dystrybucję produktów wśród rolników. Jest to działalność

A. produkcyjna.
B. usługowa.
C. handlowa.
D. marketingowa.
ROL.05 Pytanie 273
Organizacja i prowadzenie prz…

Kwota wypłaconych miesięcznych premii 10 pracownikom otrzymującym 20% premię przy wynagrodzeniu zasadniczym pracownika w kwocie 2 000 zł wyniesie

A. 3 000 zł
B. 4 000 zł
C. 2 000 zł
D. 5 000 zł
ROL.05 Pytanie 274
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorstwo planuje zakup budynku produkcyjno-biurowego. Do sfinansowania tego zakupu należy wziąć kredyt

A. ratalny.
B. obrotowy.
C. w rachunku bieżącym.
D. hipoteczny.
ROL.05 Pytanie 275
Organizacja i prowadzenie prz…

Ogółem źródła finansowania majątku wynoszą 900 000 zł. Firma posiada środki własne w kwocie 675 000 zł. Udział kapitałów obcych w finansowaniu działalności wynosi

A. 35%
B. 25%
C. 30%
D. 20%
ROL.05 Pytanie 276
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorstwo produkcyjne zamierza otworzyć sklep przyzakładowy z własnymi produktami. Fachową obsługę klientów powinno zapewnić zatrudnienie

A. ekonomisty.
B. technologa.
C. handlowca.
D. księgowego.
ROL.05 Pytanie 277
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorstwo zakłada z roku na rok stałą dynamikę wzrostu liczby zatrudnionych pracowników. Na podstawie danych przedstawionych w tabeli określ planowaną liczbę pracowników w 2017 roku.

Ilustracja do pytania 37
A. 142
B. 122
C. 125
D. 133
ROL.05 Pytanie 278
Organizacja i prowadzenie prz…

Członkowie grupy wykonują bezwarunkowo polecenia kierownika, który szczegółowo ich rozlicza z powierzonych zadań. Taki styl kierowania określa się jako

A. nieingerujący.
B. autokratyczny.
C. demokratyczny.
D. konsultacyjny.
ROL.05 Pytanie 279
Organizacja i prowadzenie prz…

Producent popularnej marki jogurtów postanowił sprawdzić, dlaczego spadła sprzedaż jego produktów. Grupa osób sprawdzała i notowała, które jogurty wybierają kupujący i jak są one usytuowane na regale ekspozycyjnym. Ta metoda badań rynkowych nosi nazwę

A. wywiadu grupowego.
B. obserwacji.
C. eksperymentu.
D. ankiety.
ROL.05 Pytanie 280
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma zamierza rozpocząć produkcję nowego produktu. Przed uruchomieniem produkcji należy przede wszystkim sporządzić dokumentację

A. przetargową.
B. technologiczną.
C. kosztorysową.
D. fabryczną.