Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.05 Pytanie 241
Organizacja i prowadzenie prz…

Maria Nowak zatrudniona jest w firmie Przetwórstwa Spożywczego "Owocek" od 1 lutego 2000 roku. W lipcu 2013 roku zamierza wykorzystać cały przysługujący jej urlop na ten rok. Ile dni urlopu należy się Pani Nowak?

A. 46
B. 26
C. 16
D. 36
ROL.05 Pytanie 242
Organizacja i prowadzenie prz…

W jakie sposób konta wynikowe różnią się w kwestii salda początkowego?

A. mają saldo początkowe po stronie ma (credit)
B. mają saldo początkowe po stronie winien (debet)
C. nie mają salda początkowego
D. mają saldo początkowe zarówno po stronie winien (debet), jak i po stronie ma (credit)
ROL.05 Pytanie 243
Organizacja i prowadzenie prz…

Producent słodyczy planuje wprowadzenie nowego wyrobu do produkcji. Dział zaopatrzenia obliczy oraz zamówi niezbędne surowce na podstawie prognozowanej wielkości produkcji i

A. dokumentacji technologicznej
B. receptury produktu
C. dokumentacji technicznej
D. kosztorysu produktu
ROL.05 Pytanie 244
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaką wartość ma stopa amortyzacji urządzenia, którego czas eksploatacji wynosi 10 lat?

A. 10%
B. 20%
C. 15%
D. 5%
ROL.05 Pytanie 245
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie urządzenie wykorzystuje się do mielenia, emulgowania mięsa, tłuszczu oraz dodatków smakowych?

A. wirówka
B. kuter
C. prasa
D. pasteryzator
ROL.05 Pytanie 246
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaką wysokość amortyzacji rocznej uzyska budynek o wartości początkowej 100 000,00 zł, przy założonym okresie użyteczności wynoszącym 40 lat, obliczanej metodą liniową?

A. 2 000,00 zł
B. 3 000,00 zł
C. 1 500,00 zł
D. 2 500,00 zł
ROL.05 Pytanie 247
Organizacja i prowadzenie prz…

Zagadnienia dotyczące działań do podjęcia oraz wymogów higienicznych, które muszą być przestrzegane i nadzorowane na każdym etapie produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności, to

A. Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli
B. Dobra Praktyka Laboratoryjna
C. Dobra Praktyka Higieniczna
D. Dobra Praktyka Produkcyjna
ROL.05 Pytanie 248
Organizacja i prowadzenie prz…

Osoba opodatkowana na podstawie karty podatkowej ma obowiązek

A. rejestrować przychody
B. prowadzić księgę przychodów i rozchodów
C. dokonywać amortyzacji środków trwałych
D. wystawić rachunek na życzenie klienta
ROL.05 Pytanie 249
Organizacja i prowadzenie prz…

Koszt wytworzenia 1 kg surówki warzywnej wynosi 2,50 zł. Przeciętny koszt opakowań na 1 kg to 0,50 zł. Jaka jest całkowita wartość wyprodukowania 1 500 kg surówki razem z opakowaniem?

A. 4 500,00 zł
B. 4 000,00 zł
C. 5 000,00 zł
D. 5 500,00 zł
ROL.05 Pytanie 250
Organizacja i prowadzenie prz…

Dokument dostarczony przez producenta, który zawiera zasady używania oraz obsługi maszyny lub urządzenia, to instrukcja

A. kosztorysowa
B. obsługi
C. technologiczna
D. naprawy
ROL.05 Pytanie 251
Organizacja i prowadzenie prz…

Dokument, który powinien być wydany każdemu pracownikowi opuszczającemu firmę, to

A. umowa o pracę
B. świadectwo pracy
C. karta zdrowia
D. opinie o pracowniku (referencje)
ROL.05 Pytanie 252
Organizacja i prowadzenie prz…

Zasada, która stwierdza, że wszystkie aktywa trwałe posiadane przez firmę są finansowane z kapitału własnego, to

A. zasada jasności
B. zasada prawdziwości
C. złota reguła bilansowa
D. zasada ciągłości
ROL.05 Pytanie 253
Organizacja i prowadzenie prz…

W trakcie wytwarzania kaszy oddzielenie bielma od zewnętrznych warstw ziarna zachodzi w wyniku

A. mielenia
B. szlifowania
C. otaczania
D. obłuskiwania
ROL.05 Pytanie 254
Organizacja i prowadzenie prz…

Wzrost produkcji spowodował podniesienie kosztów bezpośrednich o 30%. Poprzednie koszty bezpośrednie wyniosły 50 000,00 zł miesięcznie. Oblicz, jaką dodatkową kwotę należy przeznaczyć na pokrycie wzrostu miesięcznych kosztów bezpośrednich?

A. 15 000,00 zł
B. 10 000,00 zł
C. 25 000,00 zł
D. 20 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 255
Organizacja i prowadzenie prz…

Aktywne konta bilansowe mają saldo początkowe

A. po stronie Credit (Ma)
B. po stronie Debet (Winien)
C. po każdej stronie
D. po stronie Debet (Winien) oraz po stronie Credit (Ma)
ROL.05 Pytanie 256
Organizacja i prowadzenie prz…

Kiedy firma wystawiła fakturę z niepoprawnie naliczonym podatkiem VAT, co należy zrobić, aby to skorygować?

A. wystawić nową fakturę i dołączyć ją do błędnej
B. wystawić fakturę korygującą
C. przekreślić błędny wpis i wpisać prawidłową wartość
D. zniszczyć błędny dokument i wystawić nową
ROL.05 Pytanie 257
Organizacja i prowadzenie prz…

Producent żywności pochodzącej z ekologicznych gospodarstw ma prawo oznaczać swoje produkty jako Bio, tylko w przypadku gdy

A. otrzyma zgodę od urzędu gminy
B. uzyska certyfikat od jednostki certyfikującej
C. zrealizuje badania w Państwowej Inspekcji Sanitarnej
D. przeprowadzi analizę punktów krytycznych
ROL.05 Pytanie 258
Organizacja i prowadzenie prz…

Czas przechowywania jaj w chłodni o temperaturze 0-1 °C nie powinien być dłuższy niż

A. 4-6 miesięcy
B. 30 dni
C. 10 tygodni
D. 10-12 miesięcy
ROL.05 Pytanie 259
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca jest zobowiązany do przechowywania dokumentacji kadrowo-płacowej przez co najmniej

A. 75 lat
B. 50 lat
C. 25 lat
D. 5 lat
ROL.05 Pytanie 260
Organizacja i prowadzenie prz…

Podatnik VAT, który prowadzi działalność gospodarczą, nabywa ziemniaki od rolnika będącego płatnikiem VAT w formie ryczałtowej. Jak należy potwierdzić tę transakcję?

A. fakturą VAT
B. umową kupna sprzedaży
C. fakturą VAT RR
D. rachunkiem
ROL.05 Pytanie 261
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorstwo produkuje konserwy mięsne. Cena opakowania wynosi 0,50 zł, co stanowi 10% całości kosztów wyprodukowania konserwy. Całkowity koszt wyprodukowania jednej sztuki wynosi?

A. 3 zł
B. 4 zł
C. 6 zł
D. 5 zł
ROL.05 Pytanie 262
Organizacja i prowadzenie prz…

Niedobory spowodowane zaniedbaniem obowiązków przez pracownika nazywa się

A. naturalnymi
B. zawinionymi
C. systematycznymi
D. niezawinionymi
ROL.05 Pytanie 263
Organizacja i prowadzenie prz…

Do czego najczęściej wykorzystuje się melasę?

A. piwo
B. spirytus
C. wino
D. nalewki
ROL.05 Pytanie 264
Organizacja i prowadzenie prz…

Kierownik podejmuje decyzje samodzielnie, nie konsultując ich z pracownikami. Oczekuje też, że jego podwładni będą bezwarunkowo realizować jego polecenia. Jaki styl zarządzania zespołem reprezentuje ten kierownik?

A. Demokratyczny
B. Nieingerujący
C. Konsultacyjny
D. Autokratyczny
ROL.05 Pytanie 265
Organizacja i prowadzenie prz…

Największym źródłem surowców dla kwaszarni są

A. marchew i pietruszka
B. ziemniaki oraz buraki
C. seler i por
D. ogórki i kapusta
ROL.05 Pytanie 266
Organizacja i prowadzenie prz…

Głównym celem przygotowania rachunku zysków i strat jest wyliczenie

A. amortyzacji
B. wydatków
C. przychodów
D. wyniku finansowego
ROL.05 Pytanie 267
Organizacja i prowadzenie prz…

Przekazanie usługodawcy uprawnień do podejmowania decyzji dotyczących metod realizacji zleconych zadań to warunek zastosowania

A. franchisingu
B. merchandisingu
C. outsourcingu
D. downsizingu
ROL.05 Pytanie 268
Organizacja i prowadzenie prz…

W procesie wytwarzania wina stosuje się fermentację

A. mlekową
B. masłową
C. octową
D. alkoholową
ROL.05 Pytanie 269
Organizacja i prowadzenie prz…

Programem, który umożliwia małym i średnim przedsiębiorstwom kompleksową ewidencję przychodów oraz wydatków w ramach podatku dochodowego i VAT, jest aplikacja

A. Gratyfikant
B. Rewizor
C. Subiekt
D. Płatnik
ROL.05 Pytanie 270
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaką formę ewidencji księgowej powinna stosować spółka z o.o.?

A. ewidencję sprzedaży
B. ewidencję kasową
C. pełną księgowość
D. księgę przychodów i rozchodów
ROL.05 Pytanie 271
Organizacja i prowadzenie prz…

Aby zmierzyć wagę produktów sypkich przy użyciu wagi elektronicznej bez pojemnika, należy umieścić pojemnik na wadze i nacisnąć przycisk z napisem

A. TARA
B. STORE
C. OFF
D. ON
ROL.05 Pytanie 272
Organizacja i prowadzenie prz…

Czym jest kapitał własny?

A. wkład założycielski
B. pożyczka
C. zobowiązanie
D. kredyt inwestycyjny
ROL.05 Pytanie 273
Organizacja i prowadzenie prz…

Które konta nie mają sald na początku roku finansowego?

A. Wynikowe
B. Bilansowe
C. Pozabilansowe
D. Analityczne
ROL.05 Pytanie 274
Organizacja i prowadzenie prz…

Która z metod jest najskuteczniejsza w badaniu preferencji rynkowych?

A. ankieta
B. szacowanie
C. wywiad
D. obserwacja
ROL.05 Pytanie 275
Organizacja i prowadzenie prz…

Najbardziej łatwo dostępnym i tanim sposobem na krótkoterminowe uzupełnienie brakujących środków finansowych w działalności hurtowni jest kredyt

A. kupiecki
B. obrotowy
C. konsumpcyjny
D. komercyjny
ROL.05 Pytanie 276
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaką część swojego stałego wynagrodzenia otrzyma pracownik, będąc na urlopie wypoczynkowym?

A. 80%
B. 100%
C. 90%
D. 75%
ROL.05 Pytanie 277
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaką wartość ma roczna stopa amortyzacji kserokopiarki, której przewidywana trwałość wynosi 5 lat?

A. 15%
B. 10%
C. 25%
D. 20%
ROL.05 Pytanie 278
Organizacja i prowadzenie prz…

Głównym składnikiem wykorzystywanym do wytwarzania masła jest

A. olej rzepakowy
B. oliwa z oliwek
C. śmietanka
D. smalec wieprzowy
ROL.05 Pytanie 279
Organizacja i prowadzenie prz…

Do rodzajów kosztów zalicza się

A. koszty amortyzacji, wynagrodzeń i zużycia materiałów
B. koszty działalności podstawowej oraz inne koszty operacyjne
C. koszty bezpośrednie i koszty pośrednie
D. inne koszty operacyjne oraz koszty finansowe
ROL.05 Pytanie 280
Organizacja i prowadzenie prz…

Całkowity średni koszt zatrudnienia pojedynczego pracownika wynosi 3 500,00 zł. Jaką kwotę pieniędzy należy przygotować, jeśli firma ma zatrudnionych 10 pracowników?

A. 35 000,00 zł
B. 40 000,00 zł
C. 25 000,00 zł
D. 30 000,00 zł