Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja i prowadzenie prz…

Producent frytek sprzedaje swoje wyroby w opakowaniach o wadze 1 kg i pakuje je po 10 sztuk w jeden karton. Ile kartonów powinien zakupić, aby zrealizować miesięczną produkcję wynoszącą 20 ton frytek?

A. 2 000 szt.
B. 200 000 szt.
C. 20 000 szt.
D. 200 szt.
Organizacja i prowadzenie prz…

Aby wdrożyć dany program finansowo-księgowy w przedsiębiorstwie, konieczne jest

A. ukończenie kursu na temat obsługi programu
B. uzyskanie zgody od organu rejestracji firmy
C. posiadanie licencji od dostawcy oprogramowania
D. zarejestrowanie tego faktu w Urzędzie Skarbowym
ROL.05 Pytanie 244
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma planuje wprowadzenie na rynek nowego produktu do pielęgnacji kopyt koni. Najbardziej efektywnym sposobem promocji tego artykułu będzie reklama w

A. prasie ogólnopolskiej
B. telewizji
C. radiu
D. prasie branżowej
ROL.05 Pytanie 246
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma wyprodukowała 100 ton mieszanki paszowej, ponosząc następujące wydatki:
materiały i surowce 60 000 zł,
wynagrodzenie pracowników 15 000 zł,
energia elektryczna 1 000 zł,
inne wydatki 4 000 zł.

Jaki jest koszt jednostkowy produkcji 1 tony mieszanki paszowej?

A. 700 zł
B. 800 zł
C. 900 zł
D. 600 zł
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma zdecydowała się na obniżenie cen przetworów jabłkowych z powodu dużych zbiorów tych owoców. Takie działanie producenta ilustruje zastosowanie strategii

A. zbierania śmietanki
B. przetrwania
C. rozwoju produktu
D. najwyższej jakości
Organizacja i prowadzenie prz…

Aby zagwarantować bezpieczeństwo żywności poprzez identyfikację oraz ocenę stopnia zagrożeń w kontekście wymagań zdrowotnych produktów spożywczych i ryzyka ich wystąpienia na wszystkich etapach produkcji oraz dystrybucji żywności, konieczne jest wdrożenie systemu

A. ISO
B. HACCP
C. GMP
D. GHP
ROL.05 Pytanie 250
Organizacja i prowadzenie prz…

Produkcja kefiru ma miejsce w wyniku poddania mleka krowiego

A. fermentacji
B. ekstrakcji
C. zagęszczaniu
D. dyfuzji
ROL.05 Pytanie 251
Organizacja i prowadzenie prz…

Faza wytwarzania piwa, w której następuje słodowanie jęczmienia z wykorzystaniem kwaśnych i neutralnych węglanów, określana jest jako

A. alkalizacją
B. tłoczeniem
C. utylizacją
D. gęstnieniem
ROL.05 Pytanie 252
Organizacja i prowadzenie prz…

Do kosztów rodzajowych wlicza się

A. inne koszty operacyjne oraz koszty finansowe
B. koszty bezpośrednie i pośrednie
C. koszty podstawowej działalności oraz inne koszty operacyjne
D. koszty amortyzacji, wynagrodzeń i wykorzystania materiałów
Organizacja i prowadzenie prz…

W przedsiębiorstwie często pojawiają się chwilowe braki kapitału. Najskuteczniejszym rozwiązaniem do ograniczenia tego problemu będzie kredyt

A. hipoteczny
B. obrotowy w rachunku kredytowym
C. ratalny
D. obrotowy w rachunku bieżącym
ROL.05 Pytanie 258
Organizacja i prowadzenie prz…

Zaciągnięty kredyt został wykorzystany do uregulowania należności wobec dostawcy. Jakie zmiany spowoduje ta operacja gospodarcza?

A. tylko w pasywach
B. ujemne w aktywach i pasywach
C. tylko w aktywach
D. dodatnie w aktywach i pasywach
ROL.05 Pytanie 261
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaką wartość ma roczna stopa amortyzacji budynku, którego przewidywany czas eksploatacji to 25 lat?

A. 4%
B. 2%
C. 6%
D. 8%
Organizacja i prowadzenie prz…

Wprowadzone w życie oraz stosowane w firmach zajmujących się przetwórstwem żywności i zbiorowym żywieniem systemy gwarantowania jakości, w szczególności system Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, to

A. HAC
B. HACCP
C. HACP
D. HACPP
ROL.05 Pytanie 263
Organizacja i prowadzenie prz…

Początkowa wartość środka trwałego wynosi 60 000 zł. Jaką kwotę osiągnie ten środek po 10 latach używania, jeżeli jego okres amortyzacji trwa 15 lat?

A. 50 000 zł
B. 40 000 zł
C. 30 000 zł
D. 20 000 zł
ROL.05 Pytanie 265
Organizacja i prowadzenie prz…

W procesie wytwarzania wina stosuje się fermentację

A. mlekową
B. masłową
C. alkoholową
D. octową
Organizacja i prowadzenie prz…

Przed wprowadzeniem półtusz trzody chlewnej do obrotu, ubojnia ma obowiązek w pierwszej kolejności

A. zbadać mięso na obecność pasożytów
B. przechowywać półtusze w chłodni przez 48 godzin
C. sprawdzić oraz oznaczyć stopień chłodzenia tuszy w chłodni
D. dostarczyć świadectwa uboju do Agencji Rynku Rolnego
Organizacja i prowadzenie prz…

Podczas porządkowania przestrzeni pracownik wyłączył zasilanie lodówki, co doprowadziło do zepsucia się przechowywanych artykułów. Te straty nazywane są

A. systematycznymi
B. niezawinionymi
C. zawinionymi
D. naturalnymi
ROL.05 Pytanie 269
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma sprzedaje preparaty do pielęgnacji kopyt koni uczestniczących w zawodach sportowych. Gdzie firma powinna przede wszystkim reklamować swój produkt?

A. w prasie rolniczej i w radiu
B. w prasie krajowej i w telewizji
C. w prasie branżowej i na targach branżowych
D. w sieci i na targach
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaki dokument tworzy komisja, która została powołana do przeprowadzenia inwentaryzacji towarów w magazynie?

A. Zestawienie różnic inwentaryzacyjnych
B. Arkusz spis z natury
C. Plan inwentaryzacji
D. Potwierdzenie zgodności sald
Organizacja i prowadzenie prz…

Główne zadanie systemu kontroli jakości w zakładzie przetwórstwa rolno-spożywczego to

A. zwiększanie wydajności pracy
B. zapewnienie zgodności produktów z normami
C. poszukiwanie nowych rynków zbytu
D. zmniejszanie kosztów produkcji
ROL.05 Pytanie 273
Organizacja i prowadzenie prz…

Metoda umożliwiająca oddzielenie etanolu od zacieru to

A. osmoza
B. pasteryzacja
C. koagulacja
D. destylacja
ROL.05 Pytanie 274
Organizacja i prowadzenie prz…

Aktem prawnym regulującym towary i usługi, dla których wprowadza się obniżoną stawkę podatku od towarów i usług oraz określającym warunki zastosowania tych stawek jest

A. Rozporządzenie
B. Ustawa zasadnicza
C. Ustawa
D. Porozumienie
ROL.05 Pytanie 275
Organizacja i prowadzenie prz…

Do rodzajów kosztów zalicza się

A. inne koszty operacyjne oraz koszty finansowe
B. koszty bezpośrednie i koszty pośrednie
C. koszty działalności podstawowej oraz inne koszty operacyjne
D. koszty amortyzacji, wynagrodzeń i zużycia materiałów
Organizacja i prowadzenie prz…

Dokumentacja techniczno-technologiczna firmy nie zawiera

A. norm zużycia surowca
B. podziału procesu technologicznego na zabiegi i operacje
C. zestawień zabiegów dla początkujących działów
D. zasad przyznawania premii pracownikom
ROL.05 Pytanie 278
Organizacja i prowadzenie prz…

Melasa to substancja uboczna, która powstaje w trakcie wytwarzania

A. mąki
B. cukru
C. kaszy
D. ryżu
ROL.05 Pytanie 279
Organizacja i prowadzenie prz…

W standardowej technologii warzenia piwa w Polsce konieczne jest użycie

A. kiełków owsa
B. słodu jęczmiennego
C. cukru słodowego
D. melasy z buraków
Organizacja i prowadzenie prz…

Mając na uwadze, że miesięczne wpływy firmy zajmującej się produkcją oleju rzepakowego wynoszą 84 000 zł, a wydatki miesięczne to 79 000 zł, przy podatku dochodowym na poziomie 19%, jaki będzie dochód netto?

A. 5 000 zł
B. 4 050 zł
C. 4 000 zł
D. 68 040 zł