Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
ROL.05 Pytanie 281
Organizacja i prowadzenie prz…

Podstawowym surowcem do produkcji masła jest

A. smalec wieprzowy.
B. oliwa z oliwek.
C. śmietanka.
D. olej rzepakowy.
ROL.05 Pytanie 282
Organizacja i prowadzenie prz…

Podczas produkcji mrożonek, w celu zachowania koloru i konsystencji zamrażanych warzyw, poddaje się je procesowi polegającemu na zanurzeniu na kilkadziesiąt sekund we wrzątku i następnie w zimnej wodzie. Jest to proces

A. gotowania.
B. pasteryzacji.
C. blanszowania.
D. smażenia.
ROL.05 Pytanie 283
Organizacja i prowadzenie prz…

Producent przecieru pomidorowego na wyprodukowanie 1 tony przecieru zużywa 1,5 tony świeżych pomidorów. Ile ton świeżych pomidorów potrzeba, aby wyprodukować 12 ton przecieru?

A. 18 ton.
B. 14 ton.
C. 16 ton.
D. 20 ton.
ROL.05 Pytanie 284
Organizacja i prowadzenie prz…

Urządzeniem służącym do oddzielania śmietanki od mleka jest

A. wirówka.
B. pasteryzator.
C. kuter.
D. prasa.
ROL.05 Pytanie 285
Organizacja i prowadzenie prz…

W procesie produkcji kaszy oddzielenie bielma od warstw zewnętrznych ziarna następuje w wyniku

A. polerowania.
B. rozdrabniania.
C. obtaczania.
D. obłuskiwania.
ROL.05 Pytanie 286
Organizacja i prowadzenie prz…

Produktem ubocznym przy produkcji spirytusu jest wywar gorzelniczy. Najczęściej wykorzystywany jest jako

A. nawóz ogrodniczy.
B. pasza dla zwierząt.
C. odpad komunalny.
D. dodatek do żywności.
ROL.05 Pytanie 287
Organizacja i prowadzenie prz…

Frytki wyprodukowano i zamrożono w dniu 01.10.2016 r. W chłodni panuje stała temperatura -18°C. Mogą one być przechowywane do

Ilustracja do pytania 7
A. 31.09.2017 r.
B. 31.03.2018 r.
C. 31.03.2017 r.
D. 31.09.2018 r.
ROL.05 Pytanie 288
Organizacja i prowadzenie prz…

System zapewniania bezpieczeństwa żywności, określany jako Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli, to

A. ISO
B. BCR
C. GMO
D. HACCP
ROL.05 Pytanie 289
Organizacja i prowadzenie prz…

Ile wynosi minimalny okres przechowywania akt osobowych pracownika?

A. 25 lat.
B. 75 lat.
C. 50 lat.
D. 10 lat.
ROL.05 Pytanie 290
Organizacja i prowadzenie prz…

Na fakturze sprzedawca zapisał stawkę podatku VAT 8% zamiast 5%. Błąd należy poprawić, sporządzając

A. fakturę korygującą - zmniejszającą.
B. notę księgową.
C. fakturę korygującą - zwiększającą.
D. notę korygującą.
ROL.05 Pytanie 291
Organizacja i prowadzenie prz…

Do zobowiązań krótkoterminowych należą

A. kredyty długoterminowe.
B. zobowiązania wobec dostawców.
C. pożyczki długoterminowe.
D. kredyty inwestycyjne.
ROL.05 Pytanie 292
Organizacja i prowadzenie prz…

Wskutek powodzi w magazynie nastąpiło zamoknięcie partii towaru. Takie szkody określa się jako

A. zawinione.
B. systematyczne.
C. niezawinione.
D. naturalne.
ROL.05 Pytanie 293
Organizacja i prowadzenie prz…

Wartość początkowa środka trwałego wynosi 120 000 zł. Jaka będzie wartość tego środka po 9 latach użytkowania, jeżeli okres jego amortyzacji wynosi 10 lat?

A. 24 000 zł
B. 36 000 zł
C. 48 000 zł
D. 12 000 zł
ROL.05 Pytanie 294
Organizacja i prowadzenie prz…

Ile wynosi stopa amortyzacji rocznej kserokopiarki, której okres użytkowania jest przewidywany na 5 lat?

A. 25%
B. 15%
C. 10%
D. 20%
ROL.05 Pytanie 295
Organizacja i prowadzenie prz…

Na podstawie danych zawartych w tabeli ustal różnice inwentaryzacyjne w ujęciu wartościowym.

Ilustracja do pytania 15
A. Niedobór groszku o wartości 10 zł i nadwyżka kukurydzy o wartości 6 zł
B. Niedobór kukurydzy o wartości 6 zł i nadwyżka groszku o wartości 10 zł
C. Niedobór groszku o wartości 5 zł i nadwyżka kukurydzy o wartości 2 zł
D. Niedobór kukurydzy o wartości 2 zł i nadwyżka groszku o wartości 5 zł
ROL.05 Pytanie 296
Organizacja i prowadzenie prz…

Jeżeli obroty debetowe konta aktywnego mają wartość 1 000,00 zł, a obroty kredytowe 800,00 zł, to saldo końcowe

A. debetowe wynosi 200,00 zł
B. kredytowe wynosi 800,00 zł
C. debetowe wynosi 1 800,00 zł
D. kredytowe wynosi 1 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 297
Organizacja i prowadzenie prz…

Operacją gospodarczą, która zmniejsza sumę bilansową jest

A. sprzedaż towaru z odroczonym terminem płatności.
B. sprzedaż towaru za gotówkę.
C. zakup towaru z odroczonym terminem płatności.
D. spłata kredytu gotówką.
ROL.05 Pytanie 298
Organizacja i prowadzenie prz…

Wynik finansowy netto firmy prowadzącej pełną księgowość oblicza się, sporządzając

A. bilans majątku.
B. zestawienie zmian w kapitale własnym.
C. rachunek zysków i strat.
D. raport z przepływów pieniężnych.
ROL.05 Pytanie 299
Organizacja i prowadzenie prz…

Do kosztów według rodzaju zalicza się

A. koszty zarządu i wydziałowe.
B. amortyzację i usługi obce.
C. wynagrodzenia i koszty finansowe.
D. koszty bezpośrednie i pośrednie.
ROL.05 Pytanie 300
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca prowadzi działalność w zakresie produkcji płatków owsianych. W miesiącu kwietniu wyprodukował 15 ton produktu ponosząc następujące koszty:
- zakup owsa 8 000,00 zł
- wynagrodzenie pracowników 9 000,00 zł
- energia elektryczna 5 000,00 zł
- inne koszty 8 000,00 zł.

Koszty całkowite produkcji 1 kg płatków owsianych wynoszą

A. 4,00 zł
B. 1,00 zł
C. 3,00 zł
D. 2,00 zł
ROL.05 Pytanie 301
Organizacja i prowadzenie prz…

Koszt wytworzenia 1 kg powideł śliwkowych wynosi 9,00 zł. Producent sprzedaje powidła w plastikowych kubkach o wadze 250 g. Koszt produkcji 1 kubka powideł wynosi

A. 1,50 zł
B. 0,70 zł
C. 1,80 zł
D. 2,25 zł
ROL.05 Pytanie 302
Organizacja i prowadzenie prz…

Pracownik otrzymuje stałe miesięczne wynagrodzenie. Który procent wynagrodzenia otrzyma ten pracownik za czas przebywania na urlopie wypoczynkowym?

A. 90%
B. 80%
C. 100%
D. 75%
ROL.05 Pytanie 303
Organizacja i prowadzenie prz…

Korzystając z danych zawartych w tabeli, określ ile wynosi składka ubezpieczenia rentowego finansowana przez pracodawcę.

Ilustracja do pytania 23
A. 9,76%
B. 2,45%
C. 8%
D. 6,5%
ROL.05 Pytanie 304
Organizacja i prowadzenie prz…

Zgodnie z indywidualną decyzją urzędu skarbowego przedsiębiorca do 7 dnia każdego miesiąca wpłaca stałą kwotę podatku. Wynika z tego, że podatnik jest płatnikiem podatku dochodowego

A. w formie ryczałtu ewidencjonowanego.
B. w formie karty podatkowej.
C. na zasadach pełnej księgowości.
D. na zasadach ogólnych.
ROL.05 Pytanie 305
Organizacja i prowadzenie prz…

Który program zapewnia pełną obsługę dokumentów ubezpieczeniowych i wymianę informacji z Zakładem Ubezpieczeń Społecznych?

A. Płatnik.
B. Rewizor.
C. Subiekt.
D. Gratyfikant.
ROL.05 Pytanie 306
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca rozliczający się na zasadach ogólnych powinien do rozliczenia rocznego dochodu z działalności wykorzystać deklarację

A. PIT-36
B. ZUS ZUA
C. NIP-3
D. CIT-1
ROL.05 Pytanie 307
Organizacja i prowadzenie prz…

Kowalski samodzielnie zamierza prowadzić działalność gospodarczą. W tym celu wypełnił wniosek o wpis do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej (CEIDG) i złożył go oraz podpisał w Urzędzie Miasta. Którą formę organizacyjno-prawną posiada ta firma?

A. Spółka akcyjna.
B. Spółka komandytowa.
C. Przedsiębiorstwo jednoosobowe.
D. Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością.
ROL.05 Pytanie 308
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma oferuje klientom doradztwo w zakresie produkcji rolnej oraz prowadzenia rachunkowości. Jest to działalność

A. marketingowa.
B. usługowa.
C. produkcyjna.
D. handlowa.
ROL.05 Pytanie 309
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaka jest wartość kapitałów własnych, jeżeli w bilansie majątkowym spółki suma aktywów wynosi 240 000 zł, a zobowiązania wynoszą 80 000 zł?

A. 80 000 zł
B. 320 000 zł
C. 240 000 zł
D. 160 000 zł
ROL.05 Pytanie 310
Organizacja i prowadzenie prz…

W firmie występują często krótkotrwałe braki środków finansowych. Najlepszym sposobem ograniczenia tego zjawiska będzie kredyt

A. obrotowy w rachunku kredytowym.
B. obrotowy w rachunku bieżącym.
C. ratalny.
D. hipoteczny.
ROL.05 Pytanie 311
Organizacja i prowadzenie prz…

Najlepszą formą pozyskania samochodu dostawczego bez zwiększania zadłużenia firmy jest

A. pożyczka długoterminowa.
B. kredyt krótkoterminowy.
C. leasing operacyjny.
D. kredyt długoterminowy.
ROL.05 Pytanie 312
Organizacja i prowadzenie prz…

W przedsiębiorstwie kadry wyższego szczebla przekazują zadania, uprawnienia, podejmowanie decyzji i odpowiedzialność na niższe szczeble w hierarchii organizacyjnej. Świadczy to, że w firmie stosowana jest technika zarządzania przez

A. motywowanie.
B. delegowanie uprawnień.
C. cele.
D. partycypację.
ROL.05 Pytanie 313
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma zamierza wprowadzić na rynek nowy produkt służący do pielęgnacji końskich kopyt. Najlepszym sposobem promocji tego produktu będzie reklama w

A. prasie ogólnopolskiej.
B. radiu.
C. prasie branżowej.
D. telewizji.
ROL.05 Pytanie 314
Organizacja i prowadzenie prz…

Dodatek, który przeciwdziała jełczeniu tłuszczów, to

A. barwnik.
B. stabilizator.
C. przeciwutleniacz.
D. regulator kwasowości.
ROL.05 Pytanie 315
Organizacja i prowadzenie prz…

Zakład przetwórstwa mleka zakupił nową linię do produkcji masła. Maszynę należy zainstalować zgodnie z dokumentacją

A. kosztorysową.
B. techniczną.
C. fabryczną.
D. technologiczną.
ROL.05 Pytanie 316
Organizacja i prowadzenie prz…

Podstawowym surowcem do produkcji skrobi spożywczej w Polsce są

A. ziemniaki.
B. kukurydza.
C. zboża.
D. buraki.
ROL.05 Pytanie 317
Organizacja i prowadzenie prz…

Proces pozwalający oddzielić spirytus od zacieru to

A. destylacja.
B. osmoza.
C. koagulacja.
D. pasteryzacja.
ROL.05 Pytanie 318
Organizacja i prowadzenie prz…

Pozbawione łuski ziarno owsa poddano obróbce hydro-termicznej i przepuszczono pomiędzy dwoma walcami. Jest to proces produkcji

A. mąki.
B. kaszy.
C. płatków.
D. otrąb.
ROL.05 Pytanie 319
Organizacja i prowadzenie prz…

Producent mrożonej krajanki z marchwi przetwarza miesięcznie 100 ton marchwi. Produkcja odbywa się przez 8 miesięcy w roku. Ile ton surowca należy zakupić, aby zapewnić ciągłość produkcji?

A. 600 t
B. 400 t
C. 1 000 t
D. 800 t
ROL.05 Pytanie 320
Organizacja i prowadzenie prz…

Rysunek przedstawia paletę euro, która służy do szybkiego załadunku i transportu

Ilustracja do pytania 40
A. produktów o małej odporności na wstrząs.
B. towarów sypkich.
C. towarów o płynnej konsystencji.
D. opakowań zbiorczych.