Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.05 Pytanie 281
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaką wysokość miała podstawowa stawka podatku od towarów i usług (VAT) w Polsce w roku 2020?

A. 5%
B. 23%
C. 0%
D. 8%
ROL.05 Pytanie 282
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma wyprodukowała 100 ton mieszanki paszowej, ponosząc następujące wydatki:
materiały i surowce 60 000 zł,
wynagrodzenie pracowników 15 000 zł,
energia elektryczna 1 000 zł,
inne wydatki 4 000 zł.

Jaki jest koszt jednostkowy produkcji 1 tony mieszanki paszowej?

A. 900 zł
B. 600 zł
C. 800 zł
D. 700 zł
ROL.05 Pytanie 283
Organizacja i prowadzenie prz…

Pracownik ma ustaloną miesięczną pensję oraz prowizję ze sprzedaży w wysokości 2%. Jakie będzie wynagrodzenie pracownika, jeśli stała część wynagrodzenia to 2 150,00 zł, a całkowita sprzedaż wyniosła 50 000,00 zł?

A. 2 150,00 zł
B. 2 650,00 zł
C. 3 150,00 zł
D. 3 650,00 zł
ROL.05 Pytanie 284
Organizacja i prowadzenie prz…

Wyznacz, jaką kwotę pieniędzy należy przeznaczyć na zakup materiałów na 3 dni produkcji, jeśli codzienne całkowite wydatki na produkcję wynoszą 24 000 zł, z czego 25% to koszty materiałów.

A. 60000 zł
B. 24000 zł
C. 72000 zł
D. 18000 zł
ROL.05 Pytanie 285
Organizacja i prowadzenie prz…

Jak długi jest minimalny czas, przez który firma musi przechowywać dokumenty związane ze sprzedażą?

A. 5 lat
B. 15 lat
C. 10 lat
D. 1 rok
ROL.05 Pytanie 286
Organizacja i prowadzenie prz…

Niedobory spowodowane wysychaniem owoców i warzyw w trakcie prawidłowego składowania określane są jako

A. naturalne
B. systematyczne
C. zawinione
D. niezawinione
ROL.05 Pytanie 287
Organizacja i prowadzenie prz…

Mały sklep wiejski jest zobowiązany do przeprowadzenia inwentaryzacji towarów na koniec roku. Która metoda inwentaryzacji będzie najodpowiedniejsza?

A. Spis z natury
B. Weryfikacja.
C. Potwierdzenie sald.
D. Uproszczona pośrednia.
ROL.05 Pytanie 288
Organizacja i prowadzenie prz…

Podczas wytwarzania spirytusu powstaje wywar gorzelniczy jako produkt uboczny. Najczęściej jest on stosowany jako

A. pasza dla zwierząt
B. dodatek do żywności
C. nawóz ogrodniczy
D. odpad komunalny
ROL.05 Pytanie 289
Organizacja i prowadzenie prz…

Składki na ubezpieczenia społeczne od wynagrodzenia brutto, które są opłacane z wynagrodzenia pracownika to składki emerytalne, rentowe oraz

A. chorobowe
B. na fundusz gwarantowanych świadczeń pracowniczych
C. wypadkowe i na fundusz pracy
D. wypadkowe
ROL.05 Pytanie 290
Organizacja i prowadzenie prz…

Składka na ubezpieczenie społeczne, którą opłacają zarówno pracownik, jak i pracodawca, to składka

A. rentowa
B. zdrowotna
C. chorobowa
D. wypadkowa
ROL.05 Pytanie 291
Organizacja i prowadzenie prz…

Lokalny, niewielki producent owoców zamierza sprzedawać swoje wyroby na rynku

A. międzynarodowym
B. lokalnym
C. krajowym
D. zagranicznym
ROL.05 Pytanie 292
Organizacja i prowadzenie prz…

Sprzęt używany do delikatnego podgrzewania produktu do maksymalnej temperatury 100 °C, mający na celu eliminację mikroorganizmów oraz wydłużenie okresu przydatności produktu, to

A. kuter
B. wirówka
C. pasteryzator
D. destylator
ROL.05 Pytanie 293
Organizacja i prowadzenie prz…

Osoba prowadząca Książkę Przychodów i Rozchodów za pomocą komputera zobowiązana jest do

A. wysłania kopii programu do Urzędu Skarbowego
B. sporządzenia wydruków papierowych z dokonanych wpisów
C. przechowywania dokumentów księgowych na chmurze
D. dostarczania elektronicznej formy wydruków do Urzędu Skarbowego
ROL.05 Pytanie 294
Organizacja i prowadzenie prz…

Całkowity koszt wyprodukowania 1 tony kapusty kiszonej to 2000 zł. Koszty pośrednie wynoszą 500 zł. Jakie są koszty bezpośrednie na 1 kg tego produktu?

A. 2,00 zł
B. 1,00 zł
C. 1,50 zł
D. 2,50 zł
ROL.05 Pytanie 295
Organizacja i prowadzenie prz…

Defekacja jest procesem, który ma miejsce przy obróbce

A. zbóż.
B. owoców.
C. warzyw.
D. buraków cukrowych.
ROL.05 Pytanie 296
Organizacja i prowadzenie prz…

W trakcie wytwarzania kaszy oddzielenie bielma od zewnętrznych warstw ziarna zachodzi w wyniku

A. mielenia
B. szlifowania
C. otaczania
D. obłuskiwania
ROL.05 Pytanie 297
Organizacja i prowadzenie prz…

Początkowa kwota środka trwałego wynosi 70 000,00 zł. Jaką wartość osiągnie ten środek po 8 latach użytkowania, jeśli jego okres amortyzacji wynosi 10 lat?

A. 36 000,00 zł
B. 24 000,00 zł
C. 14 000,00 zł
D. 56 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 298
Organizacja i prowadzenie prz…

W zestawieniu źródłami finansowania aktywów są

A. pasywa
B. majątek
C. dochody
D. wydatki
ROL.05 Pytanie 299
Organizacja i prowadzenie prz…

Spółka z o.o. zobowiązana jest do złożenia deklaracji CIT-8 w Urzędzie Skarbowym do końca

A. lutego
B. kwietnia
C. marca
D. stycznia
ROL.05 Pytanie 300
Organizacja i prowadzenie prz…

Podstawowe składniki to słód, chmiel oraz woda?

A. piwa
B. nalewki
C. wódki
D. wina
ROL.05 Pytanie 301
Organizacja i prowadzenie prz…

Główne zadanie systemu kontroli jakości w zakładzie przetwórstwa rolno-spożywczego to

A. poszukiwanie nowych rynków zbytu
B. zapewnienie zgodności produktów z normami
C. zmniejszanie kosztów produkcji
D. zwiększanie wydajności pracy
ROL.05 Pytanie 302
Organizacja i prowadzenie prz…

Maria Nowak zatrudniona jest w firmie Przetwórstwa Spożywczego "Owocek" od 1 lutego 2000 roku. W lipcu 2013 roku zamierza wykorzystać cały przysługujący jej urlop na ten rok. Ile dni urlopu należy się Pani Nowak?

A. 26
B. 36
C. 16
D. 46
ROL.05 Pytanie 303
Organizacja i prowadzenie prz…

Do pakowania materiałów sypkich oraz pylistych używa się

A. grysoników
B. schładzalników otwartych
C. dozowników ślimakowych
D. wialni
ROL.05 Pytanie 304
Organizacja i prowadzenie prz…

Osoba, która kończy działalność gospodarczą i nie dysponuje warunkami do archiwizowania dokumentów związanych z zatrudnieniem pracowników, powinna je przekazać do

A. Archiwum Państwowego
B. Urzędu Skarbowego
C. Zakładu Ubezpieczeń Społecznych
D. Państwowej Inspekcji Pracy
ROL.05 Pytanie 305
Organizacja i prowadzenie prz…

Niematerialne oraz prawne elementy majątku firmy to

A. krótkoterminowe papiery wartościowe
B. pożyczki oraz kredyty
C. środki zgromadzone na koncie bankowym
D. licencje i koncesje
ROL.05 Pytanie 306
Organizacja i prowadzenie prz…

Głównym składnikiem wykorzystywanym do wytwarzania masła jest

A. śmietanka
B. oliwa z oliwek
C. olej rzepakowy
D. smalec wieprzowy
ROL.05 Pytanie 307
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca ma obowiązek zrealizować inwentaryzację na dzień

A. 1 lipca
B. 1 stycznia
C. 31 grudnia
D. 30 czerwca
ROL.05 Pytanie 308
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie źródło finansowania inwestycji w firmie jest uznawane za własne?

A. dochód firmy
B. kredyt bankowy
C. zobowiązanie
D. subwencja
ROL.05 Pytanie 309
Organizacja i prowadzenie prz…

Przechowywanie w roztworze wapnia oraz w niskotemperaturowych warunkach to sposoby na wydłużenie świeżości

A. jaj.
B. ryb.
C. mięsa.
D. sera.
ROL.05 Pytanie 310
Organizacja i prowadzenie prz…

Składnikami tradycyjnego modelu marketingu mix, które umożliwiają wpływanie na rynek, są:

A. surowiec, towar, dystrybucja, promocja
B. produkt, cena, transport, promocja
C. towar, cena, dystrybucja, sprzedaż
D. produkt, cena, dystrybucja, promocja
ROL.05 Pytanie 311
Organizacja i prowadzenie prz…

Przekazanie usługodawcy uprawnień do podejmowania decyzji dotyczących metod realizacji zleconych zadań to warunek zastosowania

A. franchisingu
B. merchandisingu
C. downsizingu
D. outsourcingu
ROL.05 Pytanie 312
Organizacja i prowadzenie prz…

Urządzeniem używanym do konserwacji mleka w wysokiej temperaturze jest

A. chłodnia
B. kombiwar
C. wyparka
D. sterylizator
ROL.05 Pytanie 313
Organizacja i prowadzenie prz…

Głównym celem przygotowania rachunku zysków i strat jest wyliczenie

A. wydatków
B. amortyzacji
C. wyniku finansowego
D. przychodów
ROL.05 Pytanie 314
Organizacja i prowadzenie prz…

Jeśli obroty debetowe aktywnego konta wynoszą 1 000,00 zł, a obroty kredytowe osiągają wartość 800,00 zł, to jakie jest saldo końcowe?

A. kredytowe wynosi 1 000,00 zł
B. kredytowe wynosi 800,00 zł
C. debetowe wynosi 200,00 zł
D. debetowe wynosi 1 800,00 zł
ROL.05 Pytanie 315
Organizacja i prowadzenie prz…

Metoda polegająca na krótkoterminowym podgrzewaniu produktu do maksymalnej temperatury 100°C w celu zniszczenia mikroorganizmów to

A. stabilizacja
B. sterylizacja
C. dezaktywacja
D. pasteryzacja
ROL.05 Pytanie 316
Organizacja i prowadzenie prz…

Osoba prowadząca działalność gospodarczą, będąca płatnikiem podatku dochodowego od osób fizycznych, zobowiązana jest do zgłoszenia zmiany metody opodatkowania?

A. do 20 stycznia roku podatkowego
B. do 10 stycznia roku podatkowego
C. do końca roku podatkowego
D. przed początkiem roku podatkowego
ROL.05 Pytanie 317
Organizacja i prowadzenie prz…

Która technika utrwalania mięsa drobiowego polega na schłodzeniu go do około -4°C, aby woda w zewnętrznych warstwach mięsa mogła się skryształować?

A. Podmrażanie
B. Zamrażanie
C. Odmrażanie
D. Liofilizacja
ROL.05 Pytanie 318
Organizacja i prowadzenie prz…

Zagadnienia dotyczące działań do podjęcia oraz wymogów higienicznych, które muszą być przestrzegane i nadzorowane na każdym etapie produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności, to

A. Dobra Praktyka Produkcyjna
B. Dobra Praktyka Laboratoryjna
C. Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli
D. Dobra Praktyka Higieniczna
ROL.05 Pytanie 319
Organizacja i prowadzenie prz…

W zakładach zajmujących się produkcją żywności, jakie są wymagania dotyczące badań sanitarno-epidemiologicznych?

A. są obowiązkowe dla osób mających kontakt z żywnością
B. są wymagane od wszystkich pracowników
C. nie są konieczne dla pracowników
D. są obowiązkowe jedynie dla kadry zarządzającej
ROL.05 Pytanie 320
Organizacja i prowadzenie prz…

Jeśli data wytworzenia towaru to 20.01.2021 r., a jego termin ważności upływa za 3 miesiące, to produkt ten powinien zostać sprzedany przed datą

A. 20.09.2021 r.
B. 20.07.2021 r.
C. 20.02.2021 r.
D. 20.04.2021 r.