Filtrowanie pytań
Organizacja i prowadzenie prz…
A. struktura
B. pieniądze
C. urządzenie
D. obiekt budowlany
Organizacja i prowadzenie prz…
Najbardziej łatwo dostępnym i tanim sposobem na krótkoterminowe uzupełnienie brakujących środków finansowych w działalności hurtowni jest kredyt
A. kupiecki
B. komercyjny
C. obrotowy
D. konsumpcyjny
Organizacja i prowadzenie prz…
W przedsiębiorstwie całkowite koszty wytwarzania oszacowano na 15 000,00 zł. Koszty pośrednie będą stanowić jedną trzecią całkowitych wydatków. Jakie będą koszty bezpośrednie produkcji?
A. 10 000,00 zł
B. 15 000,00 zł
C. 8 000,00 zł
D. 5 000,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…
Który z poniższych procesów jest kluczowy podczas ustalania strategii marketingowej w agrobiznesie?
A. Automatyzacja produkcji
B. Zmiana dostawcy
C. Segmentacja rynku
D. Redukcja kosztów
Organizacja i prowadzenie prz…
Frytki wyprodukowano i zamrożono w dniu 1.11.2017 r. W chłodni panuje stała temperatura -12°C. Mogą one być przechowywane do
| Okres przechowywania frytek w zależności od temperatury | |
| Temperatura w °C | Długość przechowywania w miesiącach |
| -12 | 9 |
| -18 | 18 |
| Powyżej-18 | Do 24 |
A. 30.03.2019 r.
B. 31.07.2018 r.
C. 31.07.2019 r.
D. 31.03.2018 r.
Organizacja i prowadzenie prz…
W której temperaturze należy przechowywać truskawki od zbioru do sprzedaży (około 3 dni)?
| Optymalne warunki i okres przechowywania wybranych owoców | |||
|---|---|---|---|
| Produkt | Zakres temp. °C | Wilgotność względna powietrza w % | Okres przechowywania |
| Brzoskwinie | -1 do 0 | 90-95 | 2-6 tygodni |
| Czereśnie | -1 do 0 | 90-95 | 2-3 tygodnie |
| Gruszki | -1,5 do 0,5 | 90-95 | 2-7 tygodni |
| Jabłka Idared | 3,5-4,5 | 90-95 | 5 miesięcy |
| Jabłka Golden D. | 1,5-2 | 90-95 | 4-6 miesięcy |
| Śliwki | -0,5 do 0 | 90-95 | 2-5 tygodni |
| Truskawki | 0 | 90-95 | 2-7 dni |
| Winogrona | -1 do 0 | 90-95 | 1-6 miesięcy |
| Wiśnie | 0 | 90-95 | 3-7 dni |
A. 0°C
B. -1°C
C. -1,5°C
D. 1°C
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie substancje pomocnicze stosuje się w dżemie?
A. cukier i karoten
B. fruktoza i pektyna
C. karoten i glukoza
D. cukier i pektyna
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma funkcjonuje na dwóch zmianach. Na każdej zmianie pracuje 6 pracowników produkcji oraz kierownik. Dodatkowo zatrudniono dyrektora oraz 2 osoby odpowiedzialne za biuro i sprzedaż w systemie jednozmianowym. Ile łącznie pracowników pracuje w firmie?
A. 19 pracowników
B. 15 pracowników
C. 17 pracowników
D. 13 pracowników
Organizacja i prowadzenie prz…
Kluczowym dokumentem technologicznym w procesie produkcji pieczywa oraz wyrobów cukierniczych jest
A. instrukcja obsługi piekarnika
B. harmonogram produkcji
C. szacunek kosztów
D. receptura
Organizacja i prowadzenie prz…
W tabeli przedstawiono wskaźniki rentowności netto sprzedaży czterech spółek branży mleczarskiej. Która spółka osiągnęła najwyższą efektywność sprzedaży?
| Wskaźnik rentowności netto sprzedaży | Spółka 1. | Spółka 2. | Spółka 3. | Spółka 4. |
|---|---|---|---|---|
| 4,2% | 3,6% | 2,8% | 4,5% |
A. Spółka 4.
B. Spółka 2.
C. Spółka 3.
D. Spółka 1.
Organizacja i prowadzenie prz…
W trakcie produkcji kaszy jęczmiennej odseparowanie bielma od zewnętrznej warstwy ziarna odbywa się poprzez
A. wygładzanie
B. pokrywanie
C. mielenie
D. obłuskiwanie
Organizacja i prowadzenie prz…
Wysokości stawek podatku dochodowego w formie ryczałtu od ewidencjonowanych przychodów w 2015 roku to
A. 8%, 19%, 20%, 40%
B. 18%, 32%
C. 3%, 8%, 23%
D. 3%, 5,5%, 8,5%, 17%, 20%
Organizacja i prowadzenie prz…
Jęczmień do produkcji piwa powinien mieć niską ilość
A. soli mineralnych
B. suchej masy
C. białka
D. skrobi
Organizacja i prowadzenie prz…
Największym źródłem surowców dla kwaszarni są
A. ogórki i kapusta
B. ziemniaki oraz buraki
C. marchew i pietruszka
D. seler i por
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaką wartość ma roczna stopa amortyzacji budynku, którego przewidywany czas eksploatacji wynosi 50 lat?
A. 2%
B. 1%
C. 3%
D. 4%
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma produkuje konserwy mięsne. Koszt jednego opakowania wynosi 0,50 zł, co odpowiada 10% całkowitych wydatków na konserwę. Całkowity koszt wyprodukowania jednej sztuki wynosi
A. 5,00 zł
B. 3,00 zł
C. 6,00 zł
D. 4,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…
Metoda, w której produkt jest krótko podgrzewany do temperatury nieprzekraczającej 100 °C w celu zniszczenia mikroorganizmów to
A. stabilizacja
B. dezaktywacja
C. pasteryzacja
D. sterylizacja
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie składniki zaliczamy do kapitałów własnych?
A. kredyt na inwestycje
B. kredyt na długi okres
C. kapitał akcyjny
D. zobowiązania wobec dostawców
Organizacja i prowadzenie prz…
Najmniej wymagającą formą w zakresie obowiązków związanych z ewidencją podatkową oraz księgową jest
A. księga podatkowa
B. ryczałt ewidencjonowany
C. księga inwentarzowa
D. karta podatkowa
Organizacja i prowadzenie prz…
W zakresie kosztów działalności podstawowej w przedsiębiorstwie produkcyjnym można uwzględnić
A. wynagrodzenie pracownika magazynu.
B. zużycie materiałów w produkcji.
C. wydatki na reklamę.
D. koszty administracyjne.
Organizacja i prowadzenie prz…
Osoba prowadząca działalność gospodarczą, która rozlicza się z podatku dochodowego od osób fizycznych w formie ryczałtu ewidencjonowanego, musi prowadzić
A. księgę przychodów i rozchodów
B. ewidencję zakupu
C. książkę kasową
D. ewidencję przychodów
Organizacja i prowadzenie prz…
W tabeli przedstawiono dane z rachunku zysków i strat. Wartość zysku
| Wyszczególnienie | Wartość w zł |
|---|---|
| Przychód ze sprzedaży | 36 000 |
| Koszt sprzedanych produktów | 25 000 |
| Pozostałe przychody operacyjne | 19 000 |
| Przychody finansowe | 20 000 |
| Koszty finansowe | 16 000 |
A. netto wynosi 30 000 zł.
B. ze sprzedaży wynosi 36 000 zł.
C. brutto wynosi 34 000 zł.
D. z działalności operacyjnej wynosi 19 000 zł.
Organizacja i prowadzenie prz…
Ciągłe wytłaczanie oleju z nasion odbywa się z wykorzystaniem prasy
A. hydraulicznej
B. śrubowej
C. korbowej
D. mimośrodowej
Organizacja i prowadzenie prz…
Resztki nasion, owoców oraz warzyw po wyciskaniu soku, które mogą być wykorzystywane jako karma dla bydła lub do dalszej obróbki, to
A. odwar.
B. wytłoki.
C. wytłoczyny.
D. pary.
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorstwo specjalizuje się w wytwarzaniu soku jabłkowego. Zakup owoców jabłoni do produkcji soku stanowi koszt
A. finansowy
B. działalności podstawowej
C. zarządu
D. działalności pomocniczej
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma sprzedała samochód dostawczy za pieniądze. Taka transakcja
A. spowoduje zmniejszenie aktywów i zwiększenie pasywów.
B. zwiększy wartość bilansu.
C. nie wpłynie na wartość bilansu.
D. zmniejszy wartość bilansu.
Organizacja i prowadzenie prz…
Która z firm ma osobowość prawną?
A. Cywilna
B. Akcyjna
C. Komandytowa
D. Jawna
Organizacja i prowadzenie prz…
Aby wdrożyć program finansowo-księgowy w przedsiębiorstwie, konieczne jest
A. posiadanie licencji na zakup programu
B. zgłoszenie tego zdarzenia w urzędzie skarbowym
C. uzyskanie akceptacji od organu rejestrującego firmę
D. ukończenie kursu dotyczącego obsługi programu
Organizacja i prowadzenie prz…
Proces obróbki cieplnej stosowany w branży gastronomicznej, który polega na poddaniu produktu działaniu wysokiej temperatury w obecności tłuszczu, nosi nazwę
A. smażeniem
B. suszeniem
C. gotowaniem
D. tyndalizacją
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie są kapitały własne, jeśli suma aktywów w bilansie spółki wynosi 240 000 zł, a zobowiązania osiągają wartość 80 000 zł?
A. 240 000 zł
B. 160 000 zł
C. 320 000 zł
D. 80 000 zł
Organizacja i prowadzenie prz…
Najodpowiedniejszą metodą finansowania przez przedsiębiorstwo nowego samochodu ciężarowego będzie kredyt
A. w rachunku bieżącym
B. kupiecki
C. hipoteczny
D. inwestycyjny
Organizacja i prowadzenie prz…
Początkowa wartość środka trwałego wynosi 250 000,00 zł, a przewidywany czas eksploatacji to 5 lat. Jaka będzie roczna wartość amortyzacji?
A. 60 000,00 zł
B. 50 000,00 zł
C. 70 000,00 zł
D. 40 000,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…
Wspólnicy planują rozliczanie się z podatku dochodowego według księgi przychodów i rozchodów. Najbardziej odpowiednią formą organizacyjno-prawną ich przedsiębiorstwa będzie spółka
A. komandytowa
B. jawna
C. z ograniczoną odpowiedzialnością
D. akcyjna
Organizacja i prowadzenie prz…
W trakcie transportu towaru osoba odpowiedzialna nie zabezpieczyła części asortymentu, która wymagała przechowywania w temperaturze chłodniczej. W wyniku tego towar stracił swoje właściwości handlowe i uległ zepsuciu. Jak zostaną zakwalifikowane te straty?
A. zawinione
B. naturalne
C. systematyczne
D. niezawinione
Organizacja i prowadzenie prz…
Osoba prowadząca działalność gospodarczą rozliczająca się według ogólnych zasad powinna do rocznego rozliczenia dochodu z działalności zastosować formularz
A. NIP-3
B. ZUS ZUA
C. PIT-36
D. CIT-1
Organizacja i prowadzenie prz…
Po przeprowadzeniu inwentaryzacji zauważono braki towarowe o wartości 1 200,00 zł. Właściciel przedsiębiorstwa określił maksymalny poziom naturalnych strat na 0,5%. Jaka jest różnica pomiędzy limitem ustalonym przez właściciela a faktycznie odnotowanym niedoborem w sytuacji, gdy sprzedaż wyniosła 400 000,00 zł?
A. 80,00 zł
B. 1 000,00 zł
C. 1 200,00 zł
D. 800,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…
Przekazanie usługodawcy uprawnień do podejmowania decyzji dotyczących metod realizacji zleconych zadań to warunek zastosowania
A. franchisingu
B. outsourcingu
C. downsizingu
D. merchandisingu
Organizacja i prowadzenie prz…
Dodatkiem stosowanym w procesie produkcji produktów zawierających tłuszcze, który zapobiega ich jełczeniu, są
A. substancje żelujące
B. regulatory kwasowości
C. przeciwutleniacze
D. emulgatory
Organizacja i prowadzenie prz…
Margaryna zawiera 80% tłuszczów. Oblicz, jaką ilość tego składnika należy przygotować, aby uzyskać 1 500 kg margaryny?
A. 1 000 kg
B. 1 200 kg
C. 2 400 kg
D. 2 500 kg
Organizacja i prowadzenie prz…
System, który gwarantuje bezpieczeństwo żywności poprzez identyfikację oraz ocenę skali zagrożeń w kontekście wymagań sanitarno-epidemiologicznych żywności i ryzyka wystąpienia zagrożeń na wszystkich etapach produkcji oraz dystrybucji artykułów spożywczych, ma skrót
A. ISO
B. GMP
C. GHP
D. HACCP