Filtrowanie pytań
ROL.05 Pytanie 281
Organizacja i prowadzenie prz…
A. 100% wynagrodzenia
B. 50% wynagrodzenia
C. 75% wynagrodzenia
D. 80% wynagrodzenia
ROL.05 Pytanie 282
Organizacja i prowadzenie prz…
Osoba, która kończy działalność gospodarczą i nie dysponuje warunkami do archiwizowania dokumentów związanych z zatrudnieniem pracowników, powinna je przekazać do
A. Archiwum Państwowego
B. Urzędu Skarbowego
C. Zakładu Ubezpieczeń Społecznych
D. Państwowej Inspekcji Pracy
ROL.05 Pytanie 283
Organizacja i prowadzenie prz…
Oblicz całkowite wynagrodzenie brutto pracownika, jeśli jego wynagrodzenie podstawowe wynosi 4000,00 zł, a dodatek motywacyjny to 20% wynagrodzenia podstawowego?
A. 4 600,00 zł
B. 4 400,00 zł
C. 5 000,00 zł
D. 4 800,00 zł
ROL.05 Pytanie 284
Organizacja i prowadzenie prz…
Czym jest aktywo obrotowe?
A. obiekt budowlany
B. urządzenie
C. pieniądze
D. struktura
ROL.05 Pytanie 285
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca produkuje elementy do maszyn rolniczych w ramach swojej działalności
A. produkcyjnej
B. usługowej
C. handlowej
D. marketingowej
ROL.05 Pytanie 286
Organizacja i prowadzenie prz…
W wyniku procesu ograniczającego się tylko do rozdrobnienia ziaren zbóż otrzymuje się mąkę
A. tortowa
B. chlebowa
C. razowa
D. krupczatka
ROL.05 Pytanie 287
Organizacja i prowadzenie prz…
Koszty związane z uprawą 5 ha pszenicy jarej wynosiły 15 000 zł. Rolnik oszacował planowany przychód z 5 ha pszenicy na 20 000 zł. Jaki będzie prognozowany dochód z 1 ha pszenicy?
A. 1 000 zł
B. 800 zł
C. 1 200 zł
D. 600 zł
ROL.05 Pytanie 288
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaki jest dochód gospodarstwa rolnego, jeśli
- wartość produkcji wynosi 100 000 zł,
- koszty bezpośrednie to 50 000 zł,
- koszty pośrednie stanowią 20% kosztów bezpośrednich?
A. 20 000 zł
B. 30 000 zł
C. 50 000 zł
D. 40 000 zł
ROL.05 Pytanie 289
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaki jest minimalny czas, przez który należy przechowywać księgi rachunkowe?
A. 5 lat
B. 15 lat
C. 10 lat
D. 1 rok
ROL.05 Pytanie 290
Organizacja i prowadzenie prz…
Oblicz, jaką ilość surowców należy zamówić do wyprodukowania 25 ton powideł, jeżeli do uzyskania 1 tony powideł śliwkowych potrzebne są 2 tony śliwek oraz 0,3 tony cukru?
A. 25 ton śliwek, 7,5 tony cukru
B. 25 ton śliwek, 15 ton cukru
C. 50 ton śliwek, 15 ton cukru
D. 50 ton śliwek, 7,5 tony cukru
ROL.05 Pytanie 291
Organizacja i prowadzenie prz…
Nieobecność danych adresowych klienta na wystawionej fakturze sprzedaży jest błędem
A. formalny
B. merytoryczny
C. rachunkowy
D. chronologiczny
ROL.05 Pytanie 292
Organizacja i prowadzenie prz…
Pracownik w ciągu ostatnich 12 miesięcy zarabiał średnio 3 000 zł miesięcznie. Jaka będzie wysokość zasiłku dziennego w kwietniu, jeśli niezdolność do pracy wystąpiła w trakcie drogi do pracy?
A. 150 zł
B. 75 zł
C. 100 zł
D. 125 zł
ROL.05 Pytanie 293
Organizacja i prowadzenie prz…
Przy zakładaniu spółki, minimalny kapitał zakładowy wynoszący 100 000 zł jest wymagany w przypadku spółki
A. z ograniczoną odpowiedzialnością
B. akcyjnej
C. komandytowo-akcyjnej
D. komandytowej
ROL.05 Pytanie 294
Organizacja i prowadzenie prz…
Do kosztów bezpośrednich związanych z uprawą pszenicy ozimej można zakwalifikować
A. wysiany materiał siewny
B. amortyzację maszyny rolniczej
C. opłatę podatku rolnego
D. składkę na KRUS dla rolnika
ROL.05 Pytanie 295
Organizacja i prowadzenie prz…
W przedsiębiorstwie całkowite koszty wytwarzania oszacowano na 15 000,00 zł. Koszty pośrednie będą stanowić jedną trzecią całkowitych wydatków. Jakie będą koszty bezpośrednie produkcji?
A. 5 000,00 zł
B. 10 000,00 zł
C. 15 000,00 zł
D. 8 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 296
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorstwo produkuje miesięcznie około 45 000 litrów napojów smakowych. Napój ten jest butelkowany w pojemnikach o objętości 1,5 litra. Ile butelek powinno się zamówić co miesiąc, aby zapewnić nieprzerwaną produkcję?
A. 40 000 sztuk
B. 10 000 sztuk
C. 30 000 sztuk
D. 20 000 sztuk
ROL.05 Pytanie 297
Organizacja i prowadzenie prz…
Podatnik VAT, który prowadzi działalność gospodarczą, nabywa ziemniaki od rolnika będącego płatnikiem VAT w formie ryczałtowej. Jak należy potwierdzić tę transakcję?
A. fakturą VAT RR
B. umową kupna sprzedaży
C. rachunkiem
D. fakturą VAT
ROL.05 Pytanie 298
Organizacja i prowadzenie prz…
W przypadku gdy przedsiębiorca rozlicza VAT według systemu miesięcznego, w jakim terminie powinien uregulować należności wobec urzędu skarbowego oraz złożyć deklarację?
A. Do 10. dnia każdego miesiąca
B. Do 15. dnia każdego miesiąca
C. Do 20. dnia każdego miesiąca
D. Do 25. dnia każdego miesiąca
ROL.05 Pytanie 299
Organizacja i prowadzenie prz…
Spółka z o.o. zobowiązana jest do złożenia deklaracji CIT-8 w Urzędzie Skarbowym do końca
A. marca
B. stycznia
C. kwietnia
D. lutego
ROL.05 Pytanie 300
Organizacja i prowadzenie prz…
Producent wytworzył 1 000 sztuk towaru. Całkowite koszty wyniosły 20 000,00 zł. Jakie są koszty jednostkowe produktu?
A. 40,00 zł
B. 20,00 zł
C. 30,00 zł
D. 10,00 zł
ROL.05 Pytanie 301
Organizacja i prowadzenie prz…
Czym jest podatek VAT?
A. podatek rolny
B. podatek leśny
C. podatek od towarów i usług
D. podatek akcyzowy
ROL.05 Pytanie 302
Organizacja i prowadzenie prz…
Skrót, który odnosi się do systemu zapewnienia bezpieczeństwa żywności i jest znany jako Dobre Praktyki Produkcyjne to
A. GMP
B. ISO
C. HACCP
D. GMO
ROL.05 Pytanie 303
Organizacja i prowadzenie prz…
Na podstawie kosztorysu, cena zakupu oraz montażu nowej maszyny wynosi 550 000,00 zł. Firma dysponuje 35% własnych środków na pokrycie kosztów inwestycji, a pozostała suma potrzebna do realizacji zakupu ma być sfinansowana z kredytu, którego wysokość powinna wynosić?
A. 275 500,00 zł
B. 177 000,00 zł
C. 357 500,00 zł
D. 477 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 304
Organizacja i prowadzenie prz…
Całkowite koszty uzyskania 10 ton frytek wynoszą 15 000,00 zł, natomiast koszty pośrednie to 3 000,00 zł. Jaki jest koszt bezpośredni produkcji 1 kg frytek?
A. 1,20 zł
B. 1,40 zł
C. 1,60 zł
D. 1,00 zł
ROL.05 Pytanie 305
Organizacja i prowadzenie prz…
Dokument, w którym emitent zobowiązuje się do dokonania płatności określonej kwoty w ustalonym czasie i miejscu na rzecz właściciela dokumentu, to
A. przelew bankowy
B. weksel własny
C. czek gotówkowy
D. polecenie zapłaty
ROL.05 Pytanie 306
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca prowadzący pełną księgowość w swojej firmie ma obowiązek przygotować bilans majątkowy na dzień
A. 31 grudnia
B. 31 maja
C. 30 czerwca
D. 1 lipca
ROL.05 Pytanie 307
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie jest produkt uboczny w procesie wytwarzania sera?
A. serwatka
B. laktoza
C. maślanka
D. kazeina
ROL.05 Pytanie 308
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaką wartość ma stopa amortyzacji maszyny, która jest eksploatowana przez 5 lat?
A. 10%
B. 20%
C. 15%
D. 25%
ROL.05 Pytanie 309
Organizacja i prowadzenie prz…
Jęczmień do produkcji piwa powinien mieć niską ilość
A. skrobi
B. suchej masy
C. białka
D. soli mineralnych
ROL.05 Pytanie 310
Organizacja i prowadzenie prz…
Do obcych źródeł finansowania zaliczamy
A. kapitał rezerwowy
B. kapitał akcyjny
C. kredyt inwestycyjny
D. zysk firmy
ROL.05 Pytanie 311
Organizacja i prowadzenie prz…
Po 5 latach użytkowania, wartość środka trwałego wynosi 50 000,00 zł. Zakładany czas użytkowania to 10 lat. Jaka była wartość początkowa tego środka trwałego?
A. 100 000,00 zł
B. 50 000,00 zł
C. 25 000,00 zł
D. 75 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 312
Organizacja i prowadzenie prz…
W procesie przygotowywania kapusty kiszonej wykorzystywana jest fermentacja
A. alkoholowa
B. propionowa
C. mlekowa
D. octowa
ROL.05 Pytanie 313
Organizacja i prowadzenie prz…
Przechowywanie w roztworze wapnia oraz w niskotemperaturowych warunkach to sposoby na wydłużenie świeżości
A. sera.
B. jaj.
C. ryb.
D. mięsa.
ROL.05 Pytanie 314
Organizacja i prowadzenie prz…
Dodatkiem stosowanym w procesie produkcji produktów zawierających tłuszcze, który zapobiega ich jełczeniu, są
A. substancje żelujące
B. regulatory kwasowości
C. emulgatory
D. przeciwutleniacze
ROL.05 Pytanie 315
Organizacja i prowadzenie prz…
Wspólnicy planują rozliczanie się z podatku dochodowego według księgi przychodów i rozchodów. Najbardziej odpowiednią formą organizacyjno-prawną ich przedsiębiorstwa będzie spółka
A. jawna
B. z ograniczoną odpowiedzialnością
C. komandytowa
D. akcyjna
ROL.05 Pytanie 316
Organizacja i prowadzenie prz…
Gospodarstwo uzyskało 90 ton rzepaku, ponosząc stałe wydatki w wysokości 4 500 zł oraz zmienne koszty jednostkowe wynoszące 800 zł za tonę. Jaki był koszt wytworzenia 1 tony rzepaku?
A. 850 zł
B. 800 zł
C. 50 zł
D. 4 500 zł
ROL.05 Pytanie 317
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca zajmuje się produkcją płatków owsianych. W miesiącu kwietniu wyprodukował 15 ton tego produktu, ponosząc następujące wydatki:
- zakup owsa 8 000,00 zł
- wynagrodzenie pracowników 9 000,00 zł
- energia elektryczna 5 000,00 zł
- inne koszty 8 000,00 zł.
Łączne koszty produkcji 1 kg płatków owsianych wynoszą
A. 4,00 zł
B. 2,00 zł
C. 3,00 zł
D. 1,00 zł
ROL.05 Pytanie 318
Organizacja i prowadzenie prz…
Dokument, który określa składniki potrzebne do produkcji danego wyrobu, to
A. zamówienie
B. receptura
C. instrukcja obsługi
D. kosztorys
ROL.05 Pytanie 319
Organizacja i prowadzenie prz…
Ewidencjonowanie operacji gospodarczej o treści "spłacono część zobowiązań wobec dostawców z rachunku bieżącego" odbywa się na kontach
A. Dt "Zobowiązania wobec dostawców", Ct "Rachunek bieżący"
B. Dt "Należności od odbiorców", Ct "Rachunek bieżący"
C. Dt "Rachunek bieżący", Ct "Zobowiązania wobec dostawców"
D. Dt "Rachunek bieżący", Ct "Należności od odbiorców"
ROL.05 Pytanie 320
Organizacja i prowadzenie prz…
Zbiór dokumentów określających sposób realizacji produktu oraz wskazujących niezbędne do tego środki nosi nazwę dokumentacja
A. techniczna
B. fabryczna
C. technologiczna
D. kosztorysowa