Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja i prowadzenie prz…

W przedsiębiorstwie całkowite koszty wytwarzania oszacowano na 15 000,00 zł. Koszty pośrednie będą stanowić jedną trzecią całkowitych wydatków. Jakie będą koszty bezpośrednie produkcji?

A. 10 000,00 zł
B. 15 000,00 zł
C. 8 000,00 zł
D. 5 000,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…

Frytki wyprodukowano i zamrożono w dniu 1.11.2017 r. W chłodni panuje stała temperatura -12°C. Mogą one być przechowywane do

Okres przechowywania frytek w zależności od temperatury
Temperatura
w °C
Długość przechowywania
w miesiącach
-129
-1818
Powyżej-18Do 24

A. 30.03.2019 r.
B. 31.07.2018 r.
C. 31.07.2019 r.
D. 31.03.2018 r.
Organizacja i prowadzenie prz…

W której temperaturze należy przechowywać truskawki od zbioru do sprzedaży (około 3 dni)?

Optymalne warunki i okres przechowywania wybranych owoców
ProduktZakres temp.
°C
Wilgotność względna
powietrza w %
Okres
przechowywania
Brzoskwinie-1 do 090-952-6 tygodni
Czereśnie-1 do 090-952-3 tygodnie
Gruszki-1,5 do 0,590-952-7 tygodni
Jabłka Idared3,5-4,590-955 miesięcy
Jabłka Golden D.1,5-290-954-6 miesięcy
Śliwki-0,5 do 090-952-5 tygodni
Truskawki090-952-7 dni
Winogrona-1 do 090-951-6 miesięcy
Wiśnie090-953-7 dni

A. 0°C
B. -1°C
C. -1,5°C
D. 1°C
ROL.05 Pytanie 287
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie substancje pomocnicze stosuje się w dżemie?

A. cukier i karoten
B. fruktoza i pektyna
C. karoten i glukoza
D. cukier i pektyna
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma funkcjonuje na dwóch zmianach. Na każdej zmianie pracuje 6 pracowników produkcji oraz kierownik. Dodatkowo zatrudniono dyrektora oraz 2 osoby odpowiedzialne za biuro i sprzedaż w systemie jednozmianowym. Ile łącznie pracowników pracuje w firmie?

A. 19 pracowników
B. 15 pracowników
C. 17 pracowników
D. 13 pracowników
Organizacja i prowadzenie prz…

W tabeli przedstawiono wskaźniki rentowności netto sprzedaży czterech spółek branży mleczarskiej. Która spółka osiągnęła najwyższą efektywność sprzedaży?

Wskaźnik rentowności
netto sprzedaży
Spółka 1.Spółka 2.Spółka 3.Spółka 4.
4,2%3,6%2,8%4,5%

A. Spółka 4.
B. Spółka 2.
C. Spółka 3.
D. Spółka 1.
ROL.05 Pytanie 291
Organizacja i prowadzenie prz…

W trakcie produkcji kaszy jęczmiennej odseparowanie bielma od zewnętrznej warstwy ziarna odbywa się poprzez

A. wygładzanie
B. pokrywanie
C. mielenie
D. obłuskiwanie
ROL.05 Pytanie 293
Organizacja i prowadzenie prz…

Jęczmień do produkcji piwa powinien mieć niską ilość

A. soli mineralnych
B. suchej masy
C. białka
D. skrobi
ROL.05 Pytanie 294
Organizacja i prowadzenie prz…

Największym źródłem surowców dla kwaszarni są

A. ogórki i kapusta
B. ziemniaki oraz buraki
C. marchew i pietruszka
D. seler i por
ROL.05 Pytanie 295
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaką wartość ma roczna stopa amortyzacji budynku, którego przewidywany czas eksploatacji wynosi 50 lat?

A. 2%
B. 1%
C. 3%
D. 4%
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma produkuje konserwy mięsne. Koszt jednego opakowania wynosi 0,50 zł, co odpowiada 10% całkowitych wydatków na konserwę. Całkowity koszt wyprodukowania jednej sztuki wynosi

A. 5,00 zł
B. 3,00 zł
C. 6,00 zł
D. 4,00 zł
ROL.05 Pytanie 297
Organizacja i prowadzenie prz…

Metoda, w której produkt jest krótko podgrzewany do temperatury nieprzekraczającej 100 °C w celu zniszczenia mikroorganizmów to

A. stabilizacja
B. dezaktywacja
C. pasteryzacja
D. sterylizacja
ROL.05 Pytanie 300
Organizacja i prowadzenie prz…

W zakresie kosztów działalności podstawowej w przedsiębiorstwie produkcyjnym można uwzględnić

A. wynagrodzenie pracownika magazynu.
B. zużycie materiałów w produkcji.
C. wydatki na reklamę.
D. koszty administracyjne.
Organizacja i prowadzenie prz…

Osoba prowadząca działalność gospodarczą, która rozlicza się z podatku dochodowego od osób fizycznych w formie ryczałtu ewidencjonowanego, musi prowadzić

A. księgę przychodów i rozchodów
B. ewidencję zakupu
C. książkę kasową
D. ewidencję przychodów
Organizacja i prowadzenie prz…

W tabeli przedstawiono dane z rachunku zysków i strat. Wartość zysku

WyszczególnienieWartość w zł
Przychód ze sprzedaży36 000
Koszt sprzedanych produktów25 000
Pozostałe przychody operacyjne19 000
Przychody finansowe20 000
Koszty finansowe16 000

A. netto wynosi 30 000 zł.
B. ze sprzedaży wynosi 36 000 zł.
C. brutto wynosi 34 000 zł.
D. z działalności operacyjnej wynosi 19 000 zł.
ROL.05 Pytanie 303
Organizacja i prowadzenie prz…

Ciągłe wytłaczanie oleju z nasion odbywa się z wykorzystaniem prasy

A. hydraulicznej
B. śrubowej
C. korbowej
D. mimośrodowej
ROL.05 Pytanie 304
Organizacja i prowadzenie prz…

Resztki nasion, owoców oraz warzyw po wyciskaniu soku, które mogą być wykorzystywane jako karma dla bydła lub do dalszej obróbki, to

A. odwar.
B. wytłoki.
C. wytłoczyny.
D. pary.
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorstwo specjalizuje się w wytwarzaniu soku jabłkowego. Zakup owoców jabłoni do produkcji soku stanowi koszt

A. finansowy
B. działalności podstawowej
C. zarządu
D. działalności pomocniczej
ROL.05 Pytanie 306
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma sprzedała samochód dostawczy za pieniądze. Taka transakcja

A. spowoduje zmniejszenie aktywów i zwiększenie pasywów.
B. zwiększy wartość bilansu.
C. nie wpłynie na wartość bilansu.
D. zmniejszy wartość bilansu.
Organizacja i prowadzenie prz…

Aby wdrożyć program finansowo-księgowy w przedsiębiorstwie, konieczne jest

A. posiadanie licencji na zakup programu
B. zgłoszenie tego zdarzenia w urzędzie skarbowym
C. uzyskanie akceptacji od organu rejestrującego firmę
D. ukończenie kursu dotyczącego obsługi programu
ROL.05 Pytanie 309
Organizacja i prowadzenie prz…

Proces obróbki cieplnej stosowany w branży gastronomicznej, który polega na poddaniu produktu działaniu wysokiej temperatury w obecności tłuszczu, nosi nazwę

A. smażeniem
B. suszeniem
C. gotowaniem
D. tyndalizacją
ROL.05 Pytanie 312
Organizacja i prowadzenie prz…

Początkowa wartość środka trwałego wynosi 250 000,00 zł, a przewidywany czas eksploatacji to 5 lat. Jaka będzie roczna wartość amortyzacji?

A. 60 000,00 zł
B. 50 000,00 zł
C. 70 000,00 zł
D. 40 000,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…

Wspólnicy planują rozliczanie się z podatku dochodowego według księgi przychodów i rozchodów. Najbardziej odpowiednią formą organizacyjno-prawną ich przedsiębiorstwa będzie spółka

A. komandytowa
B. jawna
C. z ograniczoną odpowiedzialnością
D. akcyjna
Organizacja i prowadzenie prz…

W trakcie transportu towaru osoba odpowiedzialna nie zabezpieczyła części asortymentu, która wymagała przechowywania w temperaturze chłodniczej. W wyniku tego towar stracił swoje właściwości handlowe i uległ zepsuciu. Jak zostaną zakwalifikowane te straty?

A. zawinione
B. naturalne
C. systematyczne
D. niezawinione
Organizacja i prowadzenie prz…

Po przeprowadzeniu inwentaryzacji zauważono braki towarowe o wartości 1 200,00 zł. Właściciel przedsiębiorstwa określił maksymalny poziom naturalnych strat na 0,5%. Jaka jest różnica pomiędzy limitem ustalonym przez właściciela a faktycznie odnotowanym niedoborem w sytuacji, gdy sprzedaż wyniosła 400 000,00 zł?

A. 80,00 zł
B. 1 000,00 zł
C. 1 200,00 zł
D. 800,00 zł
ROL.05 Pytanie 318
Organizacja i prowadzenie prz…

Dodatkiem stosowanym w procesie produkcji produktów zawierających tłuszcze, który zapobiega ich jełczeniu, są

A. substancje żelujące
B. regulatory kwasowości
C. przeciwutleniacze
D. emulgatory
Organizacja i prowadzenie prz…

System, który gwarantuje bezpieczeństwo żywności poprzez identyfikację oraz ocenę skali zagrożeń w kontekście wymagań sanitarno-epidemiologicznych żywności i ryzyka wystąpienia zagrożeń na wszystkich etapach produkcji oraz dystrybucji artykułów spożywczych, ma skrót

A. ISO
B. GMP
C. GHP
D. HACCP