Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.05 Pytanie 321
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma ubezpieczeniowa, działająca w całym kraju w obszarze rolnictwa, planuje wprowadzenie nowego rodzaju ubezpieczenia maszyn rolniczych od pożaru oraz innych przypadków losowych. Najefektywniejszą metodą promocji tego ubezpieczenia będzie

A. stoisko na dożynkach.
B. reklama w telewizji.
C. reklama w prasie lokalnej.
D. rozdawanie ulotek na ulicach miast.
ROL.05 Pytanie 322
Organizacja i prowadzenie prz…

Skrót, którym określane są normy dotyczące zarządzania jakością, to

A. ISO 9000
B. HACCP
C. RMP
D. GHP
ROL.05 Pytanie 323
Organizacja i prowadzenie prz…

Relacje z otoczeniem oraz działania mające na celu utrzymanie pozytywnego wizerunku firmy, to

A. sponsoring
B. public relations
C. sprzedaż z automatów
D. sprzedaż osobista
ROL.05 Pytanie 324
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie urządzenie jest wykorzystywane do wyciskania oleju z nasion roślin oleistych?

A. kuter
B. wirowka
C. prasa
D. pasteryzator
ROL.05 Pytanie 325
Organizacja i prowadzenie prz…

Surowcem wykorzystywanym do wytwarzania masła jest

A. serwatka
B. śmietana
C. twaróg
D. kazeina
ROL.05 Pytanie 326
Organizacja i prowadzenie prz…

Rolnik sprzedaje swoje plony przedsiębiorcy, który je standaryzuje i odsprzedaje do zakładów przetwórczych. Jaką formę działalności gospodarczej to reprezentuje?

A. wytwórcza
B. świadcząca usługi
C. handlowa
D. reklamowa
ROL.05 Pytanie 327
Organizacja i prowadzenie prz…

Pierwotne przetwarzanie zbóż obejmuje

A. warzenie piwa
B. obróbkę młynarską
C. produkcję alkoholu
D. rafinację olejów
ROL.05 Pytanie 328
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaki skrót używa się do określenia systemu, który zapewnia bezpieczeństwo zdrowotne żywności na podstawie analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli?

A. GHP
B. RMP
C. ISO 9000
D. HACCP
ROL.05 Pytanie 329
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaką operacją finansową można obniżyć wartość bilansu?

A. zbycie towaru z odroczonym terminem zapłaty
B. uregulowanie kredytu gotówką
C. zbycie towaru za gotówkę
D. nabycie towaru z odroczonym terminem zapłaty
ROL.05 Pytanie 330
Organizacja i prowadzenie prz…

Najistotniejszym zagrożeniem dla zdrowia ludzi w kontekście żywności jest

A. skażenie mikrobiologiczne
B. przenawożenie
C. pozostałość antybiotyków
D. napromieniowanie
ROL.05 Pytanie 331
Organizacja i prowadzenie prz…

Wzrost produkcji spowodował podniesienie kosztów bezpośrednich o 30%. Poprzednie koszty bezpośrednie wyniosły 50 000,00 zł miesięcznie. Oblicz, jaką dodatkową kwotę należy przeznaczyć na pokrycie wzrostu miesięcznych kosztów bezpośrednich?

A. 20 000,00 zł
B. 15 000,00 zł
C. 10 000,00 zł
D. 25 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 332
Organizacja i prowadzenie prz…

Zakład dysponuje wysoko zautomatyzowanymi maszynami produkcyjnymi. Aby zapewnić ich serwisowanie, konieczne jest zatrudnienie

A. elektronika
B. elektryka
C. mechatronika
D. mechanika
ROL.05 Pytanie 333
Organizacja i prowadzenie prz…

Osoba prowadząca działalność gospodarczą, będąca płatnikiem podatku dochodowego od osób fizycznych, zobowiązana jest do zgłoszenia zmiany metody opodatkowania?

A. do 10 stycznia roku podatkowego
B. do 20 stycznia roku podatkowego
C. do końca roku podatkowego
D. przed początkiem roku podatkowego
ROL.05 Pytanie 334
Organizacja i prowadzenie prz…

Agnieszka pracuje jako nauczycielka w prywatnej szkole językowej i zarabia wynagrodzenie brutto w wysokości 30 zł za każdą godzinę lekcyjną. Jeżeli w czerwcu przeprowadzi łącznie 40 godzin zajęć, to jej wynagrodzenie brutto wyniesie

A. 2 000 zł
B. 1 300 zł
C. 1 500 zł
D. 1 200 zł
ROL.05 Pytanie 335
Organizacja i prowadzenie prz…

W przedsiębiorstwie często pojawiają się chwilowe braki kapitału. Najskuteczniejszym rozwiązaniem do ograniczenia tego problemu będzie kredyt

A. ratalny
B. obrotowy w rachunku kredytowym
C. hipoteczny
D. obrotowy w rachunku bieżącym
ROL.05 Pytanie 336
Organizacja i prowadzenie prz…

Całkowity średni koszt zatrudnienia pojedynczego pracownika wynosi 3 500,00 zł. Jaką kwotę pieniędzy należy przygotować, jeśli firma ma zatrudnionych 10 pracowników?

A. 25 000,00 zł
B. 40 000,00 zł
C. 30 000,00 zł
D. 35 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 337
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaki ułamek średniego wynagrodzenia otrzyma pracownik magazynu rolniczego, który jest na zwolnieniu lekarskim i korzysta z zasiłku chorobowego?

A. 90%
B. 100%
C. 75%
D. 80%
ROL.05 Pytanie 338
Organizacja i prowadzenie prz…

Z 1 tony buraka cukrowego można uzyskać 125 kg cukru. Ile ton surowca trzeba dostarczyć, aby wyprodukować 100 ton cukru?

A. 600 ton
B. 900 ton
C. 800 ton
D. 700 ton
ROL.05 Pytanie 339
Organizacja i prowadzenie prz…

Koszt wytworzenia 1 kg surówki warzywnej wynosi 2,50 zł. Przeciętny koszt opakowań na 1 kg to 0,50 zł. Jaka jest całkowita wartość wyprodukowania 1 500 kg surówki razem z opakowaniem?

A. 4 000,00 zł
B. 5 500,00 zł
C. 4 500,00 zł
D. 5 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 340
Organizacja i prowadzenie prz…

W jakie sposób konta wynikowe różnią się w kwestii salda początkowego?

A. mają saldo początkowe zarówno po stronie winien (debet), jak i po stronie ma (credit)
B. mają saldo początkowe po stronie ma (credit)
C. nie mają salda początkowego
D. mają saldo początkowe po stronie winien (debet)
ROL.05 Pytanie 341
Organizacja i prowadzenie prz…

Przeciwutleniacze zabezpieczają żywność przed zjawiskami

A. jełczenia
B. gnicia
C. czerstwienia
D. pleśnienia
ROL.05 Pytanie 342
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaka forma promocji będzie najlepsza dla firmy, aby dotrzeć do jak najszerszego grona potencjalnych nabywców, biorąc pod uwagę, że sprzedaje ona swoje wyroby w znanej krajowej sieci dystrybucji?

A. Reklamę telewizyjną
B. Tablica reklamowa na ulicy
C. Ulotki rozdawane przechodniom
D. Reklama w lokalnej gazecie
ROL.05 Pytanie 343
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaką ilość surowców należy zamówić, aby wyprodukować 25 ton powideł śliwkowych, jeśli do wytworzenia 1 tony powideł potrzebne są 2 tony śliwek oraz 0,3 tony cukru?

A. 25 ton śliwek, 15 ton cukru
B. 25 ton śliwek, 7,5 tony cukru
C. 50 ton śliwek, 15 ton cukru
D. 50 ton śliwek, 7,5 tony cukru
ROL.05 Pytanie 344
Organizacja i prowadzenie prz…

Technologia, która wydłuża czas przechowywania mleka poprzez działanie wysoką temperaturą, to

A. liofilizacja
B. pasteryzacja
C. kiszenie
D. marynowanie
ROL.05 Pytanie 345
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma świadczy usługi. Nabycie papieru do drukarki traktuje się jako wydatki na zakup

A. towarów inwestycyjnych
B. materiałów eksploatacyjnych
C. wyposażenia firmy
D. towarów handlowych
ROL.05 Pytanie 346
Organizacja i prowadzenie prz…

Do zakresu działań GMP - Dobrej Praktyki Produkcyjnej zalicza się

A. dezynfekcja maszyn
B. higiena osobista pracowników
C. czyszczenie opakowań zwrotnych
D. transport wyrobów gotowych
ROL.05 Pytanie 347
Organizacja i prowadzenie prz…

Który z podanych sposobów na gospodarowanie odpadami jest najbardziej korzystny dla środowiska?

A. Utylizacja
B. Recykling
C. Segregacja
D. Spalanie
ROL.05 Pytanie 348
Organizacja i prowadzenie prz…

Działalność związana ze sprzedażą produktów w sklepie firmowym to forma

A. logistyczna
B. handlowa
C. promocyjna
D. usługowa
ROL.05 Pytanie 349
Organizacja i prowadzenie prz…

Osoba prowadząca działalność gospodarczą rozliczająca się według ogólnych zasad powinna do rocznego rozliczenia dochodu z działalności zastosować formularz

A. NIP-3
B. PIT-36
C. ZUS ZUA
D. CIT-1
ROL.05 Pytanie 350
Organizacja i prowadzenie prz…

Chronologiczna ewidencja operacji gospodarczych jest zapisywana

A. w karcie ewidencyjnej
B. w dowodzie księgowym
C. w księdze głównej
D. w dzienniku
ROL.05 Pytanie 351
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaką wysokość miała podstawowa stawka podatku od towarów i usług (VAT) w Polsce w roku 2020?

A. 23%
B. 8%
C. 5%
D. 0%
ROL.05 Pytanie 352
Organizacja i prowadzenie prz…

Początkowa kwota środka trwałego wynosi 100 000 zł. Jaką wartość będzie miał ten środek po 5 latach, jeśli jego okres amortyzacji trwa 10 lat?

A. 15 000 zł
B. 50 000 zł
C. 25 000 zł
D. 75 000 zł
ROL.05 Pytanie 353
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca ma podejrzenia, że pracownicy mogli popełnić kradzież. Aby oszacować straty, powinien zrealizować inwentaryzację

A. systematyczną
B. wyrywkową
C. cykliczną
D. doraźną
ROL.05 Pytanie 354
Organizacja i prowadzenie prz…

Rozliczenie niedoboru ujawnionego nadmiarem towarów w tym samym asortymencie, które są pod kontrolą tej samej osoby materialnie odpowiedzialnej, określa się mianem

A. pozycjonowaniem
B. kompensatą
C. niwelacji
D. zamiany
ROL.05 Pytanie 355
Organizacja i prowadzenie prz…

Kapitały własne obejmują

A. pożyczkę w rachunku bieżącym
B. zobowiązania wobec dostawców
C. pożyczkę na cele inwestycyjne
D. zysk za ubiegły rok przeznaczony na inwestycje
ROL.05 Pytanie 356
Organizacja i prowadzenie prz…

Nabycie środka trwałego, za który zapłata odbędzie się w późniejszym terminie, jest działaniem

A. pasywnym, niezmieniającym sumy bilansowej
B. aktywnym-pasywnym, zmniejszającym sumę bilansową
C. aktywnym-pasywnym, zwiększającym sumę bilansową
D. aktywnym, niezmieniającym sumy bilansowej
ROL.05 Pytanie 357
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca wystawił fakturę VAT. Oryginał dokumentu powinien być dostarczony

A. odbiorcy towaru
B. księgowej w firmie wystawcy
C. firmie transportowej, która przewozi towar
D. urzędowi skarbowemu
ROL.05 Pytanie 358
Organizacja i prowadzenie prz…

Wyznacz, jaką kwotę pieniędzy należy przeznaczyć na zakup materiałów na 3 dni produkcji, jeśli codzienne całkowite wydatki na produkcję wynoszą 24 000 zł, z czego 25% to koszty materiałów.

A. 24000 zł
B. 18000 zł
C. 60000 zł
D. 72000 zł
ROL.05 Pytanie 359
Organizacja i prowadzenie prz…

Dostawca zrealizował zamówienie na towar. Potwierdzenie dostawy nastąpiło za pomocą faktury. Po przeprowadzeniu inspekcji ilościowej wykryto brak niektórych produktów. Co powinien zrobić dostawca?

A. zniszczyć wadliwy dokument i przygotować nowy
B. przekreślić nieprawidłowy wpis i wpisać poprawną wartość
C. sporządzić nową fakturę i dołączyć ją do błędnej
D. wystawić fakturę korygującą
ROL.05 Pytanie 360
Organizacja i prowadzenie prz…

Która technika utrwalania mięsa drobiowego polega na schłodzeniu go do około -4°C, aby woda w zewnętrznych warstwach mięsa mogła się skryształować?

A. Zamrażanie
B. Podmrażanie
C. Odmrażanie
D. Liofilizacja