Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.05 Pytanie 321
Organizacja i prowadzenie prz…

Gdy przedsiębiorstwo nabyło nieruchomość biurową w celu podnajmu, jak zostanie ona sklasyfikowana w bilansie majątkowym?

A. aktywach trwałych
B. kapitałach obcych
C. kapitałach własnych
D. aktywach obrotowych
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma z ograniczoną odpowiedzialnością, która zatrudnia pracowników, miała obowiązek jako płatnik składek złożyć deklarację ZUS DRA za marzec 2016 r. najpóźniej do jakiego dnia?

A. 6 kwietnia 2016 r.
B. 31 marca 2016 r.
C. 10 kwietnia 2016 r.
D. 15 kwietnia 2016 r.
ROL.05 Pytanie 325
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaką wysokość ma składka emerytalna, która jest opłacana przez pracownika oraz pracodawcę, a która powinna być przekazana do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w przypadku pracownika zarabiającego brutto 4 000,00 zł?

A. 780,80 zł
B. 548,40 zł
C. 260,00 zł
D. 390,40 zł
ROL.05 Pytanie 326
Organizacja i prowadzenie prz…

Kierownik uniemożliwia swoim pracownikom podejmowanie decyzji i wykazywanie inicjatywy, częściej stosuje sankcje niż nagrody. Jaki styl zarządzania charakteryzuje opisane zachowanie?

A. Nieingerujący
B. Konsultacyjny
C. Demokratyczny
D. Autokratyczny
ROL.05 Pytanie 329
Organizacja i prowadzenie prz…

Jak określa się metodę zarządzania, która polega na wyznaczaniu celów i zadań bez konsultacji z zespołem oraz na przekazywaniu decyzji w formie nakazu?

A. Demokratyczny
B. Konsultacyjny
C. Autokratyczny
D. Nieingerujący
ROL.05 Pytanie 331
Organizacja i prowadzenie prz…

Głównym surowcem do wytwarzania skrobi jadalnej w Polsce są

A. zboża
B. kukurydza
C. ziemniaki
D. buraki
ROL.05 Pytanie 336
Organizacja i prowadzenie prz…

Aby założyć spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością, konieczne jest przygotowanie umowy spółki. Umowa ta powinna być sporządzona w

A. obecności urzędnika skarbowego
B. formie aktu notarialnego
C. urząd gminy lub miasta
D. obecności dwóch świadków
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorstwo planuje wprowadzenie na rynek innowacyjnego, specjalistycznego produktu, który ułatwi przygotowywanie posiłków w lokalach gastronomicznych. Kluczowymi odbiorcami będą kucharze. Towar będzie dystrybuowany przez wyspecjalizowanego sprzedawcę z równoczesną demonstracją jego funkcji. Najbardziej efektywną metodą sprzedaży będzie

A. bezpośrednie dotarcie do miejsca pracy kucharzy
B. sprzedaż przez sklep internetowy
C. oferta w specjalistycznym sklepie z wyposażeniem kuchni
D. demonstracja w supermarkecie przy stoisku z akcesoriami kuchennymi
Organizacja i prowadzenie prz…

Zgromadzenie przez komisję na dedykowanym formularzu pełnej listy wszystkich produktów znajdujących się w sklepie jest inwentaryzacją zrealizowaną metodą

A. weryfikacji
B. pośrednią uproszczoną
C. spisu z natury
D. potwierdzenia sald
ROL.05 Pytanie 340
Organizacja i prowadzenie prz…

Kierownik podejmuje decyzje samodzielnie, nie konsultując ich z pracownikami. Oczekuje też, że jego podwładni będą bezwarunkowo realizować jego polecenia. Jaki styl zarządzania zespołem reprezentuje ten kierownik?

A. Nieingerujący
B. Konsultacyjny
C. Autokratyczny
D. Demokratyczny
Organizacja i prowadzenie prz…

Zestaw procedur wytwórczych, które są w szczególności ukierunkowane na zapewnienie higieny produkcji, przeciwdziałanie powstawaniu wyrobów, które nie spełniają norm jakościowych oraz eliminowanie zmienności właściwości tych wyrobów. Jaką definicję to opisuje?

A. Dobrej Praktyki Higienicznej
B. Dobrej Praktyki Laboratoryjnej
C. Dobrej Praktyki Produkcyjnej
D. Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli
Organizacja i prowadzenie prz…

Analiza wskaźnikowa ujawniła, że przedsiębiorstwo uzyskało 10,00 zł zysku na każde 100,00 zł przychodów ze sprzedaży. Którym wskaźnikiem rentowności przeprowadzono te obliczenia?

A. Aktywów
B. Sprzedaży
C. Kapitału własnego
D. Kapitału ogółem
ROL.05 Pytanie 343
Organizacja i prowadzenie prz…

Zakład zajmujący się produkcją wyrobów mięsnych umieszcza swoje produkty w słoikach. W ramach technologii wytwarzania, aby zapewnić trwałość wyrobu, stosuje się trzykrotną pasteryzację w odstępach 24-godzinnych. Jak nazywa się ten proces?

A. tyndalizacja
B. sterylizacja
C. liofilizacja
D. termizacja
ROL.05 Pytanie 347
Organizacja i prowadzenie prz…

W trakcie produkcji mrożonych warzyw, aby zachować ich barwę oraz konsystencję, poddaje się je procesowi, który polega na krótkim zanurzeniu we wrzącej wodzie, a następnie w zimnej. Jak nazywa się ten proces?

A. pasteryzacji
B. blanszowania
C. ugotowania
D. smażenia
ROL.05 Pytanie 348
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaką wartość ma podstawa do obliczenia składki na ubezpieczenie zdrowotne, jeżeli wynagrodzenie brutto wynosi 3 000,00 zł, a składki na ubezpieczenie społeczne wynoszą 411,30 zł?

A. 2 688,70 zł
B. 2 788,70 zł
C. 2 888,70 zł
D. 2 588,70 zł
Organizacja i prowadzenie prz…

Na fakturze sprzedawca wpisał stawkę VAT równą 8% zamiast 5%. Jakie działania należy podjąć w celu skorygowania błędu?

A. fakturę korygującą - zmniejszającą
B. fakturę korygującą - zwiększającą
C. notę korygującą
D. notę księgową
ROL.05 Pytanie 352
Organizacja i prowadzenie prz…

Karol Nowak zamierza rozpocząć działalność w branży budowlanej, którą planuje prowadzić osobiście. Tego rodzaju forma prowadzenia działalności to

A. spółka akcyjna
B. przedsiębiorstwo jednoosobowe
C. spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
D. spółka komandytowa
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaka forma promocji będzie najlepsza dla firmy, aby dotrzeć do jak najszerszego grona potencjalnych nabywców, biorąc pod uwagę, że sprzedaje ona swoje wyroby w znanej krajowej sieci dystrybucji?

A. Reklama w lokalnej gazecie
B. Tablica reklamowa na ulicy
C. Ulotki rozdawane przechodniom
D. Reklamę telewizyjną
ROL.05 Pytanie 359
Organizacja i prowadzenie prz…

Metoda konserwacji żywności polegająca na fermentacji z udziałem bakterii kwasu mlekowego to

A. kiszenie
B. pasteryzacja
C. liofilizacja
D. marynowanie
Organizacja i prowadzenie prz…

W prasie pojawiło się ogłoszenie dotyczące wolnego miejsca pracy, które zawiera następujące wymagania: wykształcenie wyższe, pięcioletnie doświadczenie zawodowe, wysoka motywacja oraz nastawienie na realizację wyznaczonych celów, zdolność do budowania odpowiednich relacji interpersonalnych, kreatywność, dynamika. Na jakie stanowisko wskazują wymagania dotyczące konkursu?

A. dyrektora działu produkcji
B. głównego księgowego
C. kierownika referatu logistyki
D. dyrektora działu marketingu