Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
ROL.05 Pytanie 321
Organizacja i prowadzenie prz…

Urządzenie przedstawione na rysunku to

Ilustracja do pytania 1
A. przenośnik poziomy.
B. waga o pomiarze ciągłym.
C. sortownik do warzyw.
D. myjka automatyczna.
ROL.05 Pytanie 322
Organizacja i prowadzenie prz…

Produkt uboczny powstający przy produkcji mąki, to

A. mączki.
B. łuski.
C. otręby.
D. kasze.
ROL.05 Pytanie 323
Organizacja i prowadzenie prz…

Podstawową maszyną wykorzystywaną w produkcji kapusty kiszonej jest

A. szatkownica.
B. kuter.
C. blender.
D. pasteryzator.
ROL.05 Pytanie 324
Organizacja i prowadzenie prz…

Skrót systemu zapewniania bezpieczeństwa żywności, określony jako Dobra Praktyka Produkcyjna to

A. GMO
B. GMP
C. ISO
D. HACCP
ROL.05 Pytanie 325
Organizacja i prowadzenie prz…

Frytki wyprodukowano i zamrożono w dniu 1.11.2017 r. W chłodni panuje stała temperatura -12°C. Mogą one być przechowywane do

Ilustracja do pytania 5
A. 31.07.2018 r.
B. 30.03.2019 r.
C. 31.07.2019 r.
D. 31.03.2018 r.
ROL.05 Pytanie 326
Organizacja i prowadzenie prz…

Ile lat wynosi minimalny okres przechowywania dokumentów dotyczących sprzedaży?

A. 5 lat.
B. 1 rok.
C. 10 lat.
D. 15 lat.
ROL.05 Pytanie 327
Organizacja i prowadzenie prz…

Aktywem trwałym jest

A. należność od odbiorcy.
B. gotówka w kasie.
C. ładowarka czołowa.
D. zapas materiałów do produkcji.
ROL.05 Pytanie 328
Organizacja i prowadzenie prz…

Do zobowiązań długoterminowych należy

A. zobowiązanie z tytułu podatków.
B. kredyt krótkoterminowy.
C. kredyt inwestycyjny.
D. zobowiązanie wobec dostawcy.
ROL.05 Pytanie 329
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca podejrzewa, że pracownicy dopuścili się kradzieży. W celu określenia strat powinien on przeprowadzić inwentaryzację

A. systematyczną.
B. cykliczną.
C. wyrywkową.
D. doraźną.
ROL.05 Pytanie 330
Organizacja i prowadzenie prz…

Inwentaryzację metodą weryfikacji przeprowadza się w odniesieniu do

A. materiałów.
B. opakowań.
C. środków pieniężnych na rachunku bankowym.
D. maszyn i urządzeń wchodzących w skład środków trwałych w budowie.
ROL.05 Pytanie 331
Organizacja i prowadzenie prz…

Wartość początkowa środka trwałego wynosi 20 000,00 zł. Jaka będzie wartość tego środka po 5 latach użytkowania, jeżeli okres jego amortyzacji wynosi 8 lat?

A. 10 000,00 zł
B. 5 000,00 zł
C. 7 500,00 zł
D. 2 500,00 zł
ROL.05 Pytanie 332
Organizacja i prowadzenie prz…

Podczas sprzątania pracownik wyłączył zasilanie chłodziarki, co spowodowało zepsucie się przechowywanych produktów. Take ubytki określane są jako

A. niezawinione.
B. naturalne.
C. systematyczne.
D. zawinione.
ROL.05 Pytanie 333
Organizacja i prowadzenie prz…

Ile wynosi stopa amortyzacji rocznej budowli, której okres użytkowania jest przewidywany na 25 lat?

A. 6%
B. 2%
C. 4%
D. 8%
ROL.05 Pytanie 334
Organizacja i prowadzenie prz…

Konta bilansowe aktywne posiadają saldo początkowe

A. po dowolnej stronie.
B. po stronie Winien (Debet).
C. po stronie Winien (Debet) i po stronie Ma (Credit).
D. po stronie Ma (Credit).
ROL.05 Pytanie 335
Organizacja i prowadzenie prz…

Operacją gospodarczą, która nie zmienia sumy bilansowej, jest

A. spłata zobowiązań przelewem z rachunku bieżącego.
B. uzyskanie kredytu krótkoterminowego.
C. sprzedaż towaru za gotówkę.
D. spłata kredytu gotówką.
ROL.05 Pytanie 336
Organizacja i prowadzenie prz…

Biuro rachunkowe ponosi miesięcznie następujące koszty:
- wynagrodzenia pracowników - 5 400,00 zł,
- wynajem lokalu - 600,00 zł,
- energia elektryczna - 300,00 zł,
- pozostałe - 700,00 zł.

Koszty roczne prowadzenia działalności biura wynoszą

A. 74 000,00 zł
B. 54 000,00 zł
C. 84 000,00 zł
D. 64 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 337
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca prowadzący księgi rachunkowe, w rachunku zysków i strat oblicza wynik finansowy netto,

A. dodając do wyniku finansowego brutto wartość amortyzacji środków trwałych.
B. odejmując od wyniku finansowego brutto wartość amortyzacji środków trwałych.
C. odejmując od wyniku finansowego brutto podatek dochodowy.
D. dodając do wyniku finansowego brutto podatek dochodowy.
ROL.05 Pytanie 338
Organizacja i prowadzenie prz…

Koszty bezpośrednie produkcji 100 ton przecieru pomidorowego wynoszą 400 000,00 zł. Koszty pośrednie wynoszą 100 000,00 zł. Ile wynosi koszt całkowity produkcji 1 tony produktu?

A. 5 000,00 zł
B. 2 500,00 zł
C. 10 000,00 zł
D. 7 500,00 zł
ROL.05 Pytanie 339
Organizacja i prowadzenie prz…

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli określ, ile wynosi składka na ubezpieczenie chorobowe finansowana przez pracownika.

Ilustracja do pytania 19
A. 9,76%
B. 6,50%
C. 2,45%
D. 8,00%
ROL.05 Pytanie 340
Organizacja i prowadzenie prz…

Przykładem programu zapewniającego małym i średnim firmom pełną ewidencję przychodów i rozchodów dla celów podatku dochodowego i podatku VAT jest program

A. Subiekt.
B. Rewizor.
C. Gratyfikant.
D. Płatnik.
ROL.05 Pytanie 341
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma zatrudnia więcej niż pięciu pracowników. Informację o uzyskanych dochodach i zapłaconych zaliczkach na podatek dochodowy (PIT-11) w formie elektronicznej musi dostarczyć do urzędu skarbowego nie później niż do końca

A. lutego.
B. marca.
C. stycznia.
D. kwietnia.
ROL.05 Pytanie 342
Organizacja i prowadzenie prz…

Którą formę organizacyjno-prawną powinni wybrać właściciele przedsiębiorstwa produkcyjnego, chcąc zabezpieczyć swój majątek prywatny?

A. Spółkę jawną.
B. Spółkę partnerską.
C. Przedsiębiorstwo jednoosobowe.
D. Spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością.
ROL.05 Pytanie 343
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorstwo uruchomiło drugą zmianę, na której zatrudniono 10 pracowników. Dla zapewnienia finansowania zwiększonych kosztów zatrudnienia należy zabezpieczyć środki finansowe miesięcznie w kwocie:
- wynagrodzenie brutto pracowników 25 000,00 zł,
- świadczenia na rzecz ZUS pracowników 4 600,00 zł,
- inne koszty zatrudnienia 2 400,00 zł.

W celu pokrycia rocznych kosztów zatrudnienia pracowników drugiej zmiany należy zapewnić środki finansowe w wysokości

A. 320 000,00 zł
B. 416 000,00 zł
C. 352 000,00 zł
D. 384 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 344
Organizacja i prowadzenie prz…

Zakład przetwórstwa mięsnego otworzył sieć sklepów firmowych oferujących własne wyroby. Jest to przykład działalności

A. usługowej.
B. handlowej.
C. logistycznej.
D. produkcyjnej.
ROL.05 Pytanie 345
Organizacja i prowadzenie prz…

O który kredyt powinien starać się przedsiębiorca, jeżeli zamierza wybudować budynek biurowo-magazynowy?

A. Obrotowy.
B. Inwestycyjny.
C. Ratalny.
D. W rachunku bieżącym.
ROL.05 Pytanie 346
Organizacja i prowadzenie prz…

Ogółem źródła finansowania majątku wynoszą 900 000 zł. Przedsiębiorstwo posiada środki własne w kwocie 675 000 zł. Udział kapitałów obcych w finansowaniu działalności wynosi

A. 25%
B. 30%
C. 75%
D. 45%
ROL.05 Pytanie 347
Organizacja i prowadzenie prz…

Właściciel zakładu przetwórstwa mięsnego zamierza rozszerzyć produkcję. Zwiększenie sprzedaży planuje poprzez dotarcie do odbiorców hurtowych, działających w promieniu 200 km od siedziby firmy. W tym celu powinien zatrudnić

A. sprzedawcę.
B. kierownika sprzedaży.
C. technologa przetwórstwa mięsnego.
D. przedstawiciela handlowego.
ROL.05 Pytanie 348
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma handlowa zamierza rozszerzyć swoją działalność o usługi gastronomiczne. Klient będzie mógł w sklepie zamówić przygotowane dania na wynos. W celu zapewnienia świeżości przygotowywanych potraw należy zatrudnić

A. kucharza.
B. rzeźnika.
C. technologa żywności.
D. cukiernika.
ROL.05 Pytanie 349
Organizacja i prowadzenie prz…

Kadry wyższego szczebla liczą się ze zdaniem każdego pracownika. Decyzje podejmowane są w porozumieniu z pracownikami i po wysłuchaniu ich opinii. Kierownik szanuje zdanie swoich pracowników i wysłuchuje ich. Który styl kierowania cechuje przedstawiony opis?

A. Autokratyczny.
B. Liberalny.
C. Demokratyczny.
D. Nieingerujący.
ROL.05 Pytanie 350
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorstwo obniżyło ceny przetworów z jabłek ze względu na wysokie plony tych owoców. Działanie producenta jest przykładem stosowania strategii

A. zbierania śmietanki.
B. rozwoju produktu.
C. przetrwania.
D. najwyższej jakości.
ROL.05 Pytanie 351
Organizacja i prowadzenie prz…

Składniki i proporcje wagowe, które należy połączyć ze sobą oraz maszyny, które powinny zostać użyte w procesie produkcji, określa dokumentacja

A. kosztorysowa.
B. technologiczna.
C. fabryczna.
D. techniczna.
ROL.05 Pytanie 352
Organizacja i prowadzenie prz…

Podstawowym surowcem stosowanym do produkcji keczupu jest

A. ogórek.
B. kapusta.
C. kukurydza.
D. pomidor.
ROL.05 Pytanie 353
Organizacja i prowadzenie prz…

Wytwórnia przetworów mięsnych pakuje swoje przetwory w słoiki. Zgodnie z technologią produkcji w celu utrwalenia produktu przeprowadzana jest trzykrotna pasteryzacja w 24 godzinnych odstępach czasu. Opisany proces to

A. tyndalizacja.
B. termizacja.
C. liofilizacja.
D. sterylizacja.
ROL.05 Pytanie 354
Organizacja i prowadzenie prz…

Podstawowym procesem wykorzystywanym do przedłużania trwałości mleka spożywczego jest

A. koagulacja.
B. pasteryzacja.
C. osmoza.
D. destylacja.
ROL.05 Pytanie 355
Organizacja i prowadzenie prz…

Pasteryzatorów używa się w procesie produkcji

A. sera żółtego i kaszy.
B. wędzonek i surówek owocowych.
C. mleka spożywczego i soków owocowych.
D. kiełbasy i sałatek warzywnych.
ROL.05 Pytanie 356
Organizacja i prowadzenie prz…

Gorzelnia przetwarza 80 ton żyta miesięcznie. Produkcja odbywa się 9 miesięcy w roku. Ile ton surowca należy zakupić, aby zapewnić ciągłość produkcji?

A. 520 ton
B. 620 ton
C. 820 ton
D. 720 ton
ROL.05 Pytanie 357
Organizacja i prowadzenie prz…

Produktem ubocznym powstającym przy produkcji spirytusu jest

A. melasa.
B. mączka.
C. makuch.
D. wywar.
ROL.05 Pytanie 358
Organizacja i prowadzenie prz…

Najważniejszą funkcją wynikającą ze specyfiki budowy wskazanego opakowania jest funkcja

Ilustracja do pytania 38
A. jakościowa.
B. marketingowa.
C. ochronna.
D. informacyjna.
ROL.05 Pytanie 359
Organizacja i prowadzenie prz…

Urządzenie przedstawione na rysunku to

Ilustracja do pytania 39
A. kuter masarski.
B. myjka automatyczna.
C. waga o pomiarze ciągłym.
D. przenośnik poziomy.
ROL.05 Pytanie 360
Organizacja i prowadzenie prz…

Zamieszczone zestawienie przedstawia wymagania szczegółowe dla poszczególnych klas mleka. Określ klasę mleka o parametrach: ciężar właściwy 1,030 g/ml, komórek somatycznych około 490 000 w 1 ml, nie stwierdzono zawartości antybiotyków oraz aflatoksyny.

Ilustracja do pytania 40
A. Klasa ekstra
B. Klasa I
C. Klasa II
D. Pozaklasowe