Filtrowanie pytań
ROL.04 Pytanie 361
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. z małym prześwitem i zmiennym rozstawie kół
B. z dużym prześwitem i niezmiennym rozstawie kół
C. z dużym prześwitem i zmiennym rozstawie kół
D. z małym prześwitem i niezmiennym rozstawie kół
ROL.04 Pytanie 362
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wzbogacenie ziarna jęczmienia, wykorzystywanego w diecie dorosłych zwierząt gospodarskich, w białko ogólne można uzyskać podczas
A. mocznikowania
B. granulowania
C. śrutowania
D. słodowania
ROL.04 Pytanie 363
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką temperaturę powinno mieć mleko przeznaczone do sprzedaży w momencie odbioru z gospodarstwa?
A. co dwa dni - do 6 °C
B. do 6 h od udoju - do 20 °C
C. do 12 h od udoju - do 15 °C
D. raz na dobę - do 10 °C
ROL.05 Pytanie 364
Organizacja i prowadzenie prz…
Przed rozpoczęciem wytwarzania nowego towaru, firma musi najpierw przygotować odpowiednią dokumentację?
A. przetargową
B. kosztorysową
C. fabryczną
D. technologiczną
ROL.04 Pytanie 365
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na podstawie tabeli, określ wymaganą zawartość skrobi w ziemniakach przeznaczonych na frytki.
Wymagania jakościowe dla ziemniaków | |||
---|---|---|---|
Cechy określające jakość | Jadalne | Frytki | Chipsy |
Wielkość bulw (mm) | 40-60 | > 50 | 40-60 |
Kształt bulw* | Regularny | Owalne do podłużnych owalnych | Okrągłe do okrągło- wanych |
Typ kulinarny | Od średnio zwięzłego do mączystego | Średnio zwięzły | mączysty |
Zawartość suchej masy (%) | 18-22 | 20-24 | 22-24 |
Zawar. cukrów redukując. (%) | < 0,5 | < 0,5 | 0,2-0,3 |
Zawartość skrobi (%) | 12-16 | 14-18 | 15-19 |
Ciemnienie miąższu surowego w skali 1-9 (9-nie ciemnieje, 1-ciemnieje) | > 7 | > 6,5 | > 6,5 |
Ciemnienie miąższu po ugotowaniu w skali 1-9 (9-nie ciemnieje, 1-ciemnieje) | > 8 | > 7,5 | > 7,5 |
Wady wewnętrzne | dopuszczalna ilość wad do 2% | ||
* dla wszystkich wymienionych kierunków bulwy powinny mieć gładką skórkę i płytkie oczka, aby w procesie technologicznym straty z tytułu obierania były jak najmniejsze |
A. 12% do 16%
B. 15% do 19%
C. 14% do 18%
D. 16% do 19%
ROL.04 Pytanie 366
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Możliwością rozwoju dla producenta owoców i warzyw, który prowadzi dużą produkcję, jest
A. wzrost zapotrzebowania na owoce i warzywa
B. wzrost kosztów środków ochrony roślin używanych w produkcji
C. posiadanie nowoczesnych urządzeń do zbioru owoców i warzyw
D. wysoka wydajność oraz dobra jakość uprawianych owoców i warzyw
ROL.04 Pytanie 367
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Rolnik zrealizował usługowo orkę na 8 ha, pracując przez 4 godziny. Poniósł wydatki:
- na paliwo 300 zł,
- na robociznę 30 zł/godzinę,
- na amortyzację sprzętu 60 zł.
Jaki był koszt za 1 godzinę orki?
A. 300 zł
B. 30 zł
C. 60 zł
D. 120 zł
ROL.04 Pytanie 368
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Firma mleczarska planuje wprowadzenie na rynek innowacyjnych serków o różnych smakach. Z uwagi na dużą konkurencję w tej branży, na początku zamierza oferować te produkty w cenie o 20% niższej niż u rywali. Tego typu działanie jest przykładem strategii marketingu
A. zróżnicowanego
B. masowego
C. penetracyjnego
D. skoncentrowanego
ROL.05 Pytanie 369
Organizacja i prowadzenie prz…
Osoba prowadząca działalność gospodarczą specjalizuje się w przerobie owoców jagodowych. Propozycję zakupu surowców powinna wysłać do wytwórców
A. winogron, brzoskwiń, wiśni
B. czarnego bzu, jarzębiny, śliwek
C. jabłek, gruszek, moreli
D. truskawek, malin, borówek, aronii
ROL.04 Pytanie 370
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W gospodarstwach ekologicznych czas tuczu brojlerów kurzych powinien wynosić minimum
A. 1 miesiąc
B. 6 tygodni
C. 4 miesiące
D. 10 tygodni
ROL.05 Pytanie 371
Organizacja i prowadzenie prz…
Producent żywności pochodzącej z ekologicznych gospodarstw ma prawo oznaczać swoje produkty jako Bio, tylko w przypadku gdy
A. przeprowadzi analizę punktów krytycznych
B. zrealizuje badania w Państwowej Inspekcji Sanitarnej
C. otrzyma zgodę od urzędu gminy
D. uzyska certyfikat od jednostki certyfikującej
ROL.04 Pytanie 372
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Dzienne zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe dla lochy karmiącej wynosi
Grupa produkcyjna | Koncentracja energii EM (MJ) | Białko ogólne (g) | Białko strawne (g) |
---|---|---|---|
Loszki 30 – 110 kg | 29,0 | 365 | 290 |
Lochy ciąża do 90 dni | 26,0 | 281 | 225 |
Lochy ciąża powyżej 90 dni | 38,0 | 479 | 380 |
Lochy laktacja 6 tydzień | 68,0 | 881 | 700 |
A. 26 MJ i 225 g b.s.
B. 29 MJ i 290 g b.s.
C. 68 MJ i 700 g b.s.
D. 38 MJ i 380 g b.s.
ROL.04 Pytanie 373
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby przygotować kojec porodowy dla lochy, należy
A. wyczyścić, umyć oraz zdezynfekować kojec
B. zainstalować płyty grzewcze dla lochy
C. zdemontować system wentylacji mechanicznej
D. usunąć bariery ochronne
ROL.04 Pytanie 374
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Firma produkuje każdego dnia 1 000 litrów soków owocowych, ponosząc łączne dzienne koszty ich wytworzenia na poziomie 2 000 zł. Cena sprzedaży soków ustalona przez firmę wynosi 2,20 zł/l. Zysk, jaki firma uzyskuje na sprzedaży jednego litra tych soków, wynosi
A. 2,00 zł/l
B. 0,20 zł/l
C. 1,00 zł/l
D. 0,50 zł/l
ROL.04 Pytanie 375
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wskaź roślinę, która przezimowuje i ma niebieskie kwiaty, a jednocześnie jest chwastem II piętra w uprawach zbóż jarych i ozimych?
A. Maruna bezwonna
B. Chaber bławatek
C. Kąkol polny
D. Tasznik pospolity
ROL.05 Pytanie 376
Organizacja i prowadzenie prz…
Mleko normalizowane to produkt o określonej i zapewnionej zawartości
A. białka
B. laktozy
C. sodu
D. tłuszczu
ROL.04 Pytanie 377
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na jakich kontach księgowych należy ująć operację gospodarczą o treści: "Zakup maszyny produkcyjnej na fakturę z odroczonym terminem płatności"?
A. Dt "Środki trwałe", Ct "Zobowiązania wobec dostawców"
B. Dt "Materiały", Ct "Kasa"
C. Dt "Środki trwałe", Ct "Należności od odbiorców"
D. Dt "Rachunek bankowy", Ct "Środki trwałe"
ROL.04 Pytanie 378
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Po dokonaniu oprysku z użyciem chemicznych środków ochrony roślin, pozostałości cieczy roboczej powinno się
A. wylać na terenach oddalonych od obecności ludzi i zwierząt
B. rozcieńczyć wodą i wykorzystać na polu, na którym przeprowadzono zabieg
C. zlać do szczelnego pojemnika i oddać sprzedawcy
D. przekazać innemu użytkownikowi
ROL.04 Pytanie 379
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Praca w warunkach niskich temperatur może prowadzić do wystąpienia schorzeń
A. odzwierzęcych
B. reumatycznych
C. alergicznych
D. zakaźnych
ROL.04 Pytanie 380
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Pług, który jest używany do orki bezzagonowej, to
A. łąkowy
B. podorywkowy
C. wahadłowy
D. talerzowy
ROL.04 Pytanie 381
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W jakiej fazie wegetacji ziemniaki mają najwyższe zapotrzebowanie na wodę?
A. podczas zawiązywania i formowania bulw
B. w czasie dojrzewania i zbioru bulw
C. od momentu sadzenia do zakończenia wschodów
D. od wschodów do okresu kwitnienia
ROL.05 Pytanie 382
Organizacja i prowadzenie prz…
Składka w wysokości 9,76% wynagrodzenia pracownika, która dotyczy ubezpieczenia społecznego, to
A. chorobowa
B. emerytalna
C. rentowa
D. zdrowotna
ROL.04 Pytanie 383
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Opas wyróżnia się najlepszymi wynikami w produkcji
A. intensywny
B. na białe mięso
C. półintensywny
D. ekstensywny
ROL.05 Pytanie 384
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorstwo zakłada z roku na rok stałą dynamikę wzrostu liczby zatrudnionych pracowników. Na podstawie danych przedstawionych w tabeli określ planowaną liczbę pracowników w 2017 roku.
Rok | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 |
---|---|---|---|---|
Liczba pracowników | 100 | 110 | 121 | ? |
A. 133
B. 122
C. 125
D. 142
ROL.05 Pytanie 385
Organizacja i prowadzenie prz…
Na wartość wypiekową mąki wpływa jej zawartość
A. włókna.
B. glutenu.
C. sacharozy.
D. skrobi.
ROL.05 Pytanie 386
Organizacja i prowadzenie prz…
Korzystając z danych zawartych w tabeli, określ ile wynosi składka ubezpieczenia rentowego finansowana przez pracodawcę.
Sposób rozliczania składek ZUS | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Składka na ubezpieczenie | Składka (%) | Finansowana przez pracownika | Finansowana przez pracodawcę | ||||
Emerytalne | 19,52 % | 9,76 % | 9,76 % | ||||
Rentowe | 8 % | 1,5 % | 6,5 % | ||||
Chorobowe | 2,45 % | 2,45 % | --- | ||||
Wypadkowe | 1,93 %* | --- | 1,93 %* | ||||
Fundusz Pracy | 2,45 % | --- | 2,45 % | ||||
Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych | 0,10 % | --- | 0,10 % | ||||
Ubezpieczenie zdrowotne | 9 % |
| --- |
A. 9,76%
B. 2,45%
C. 6,5%
D. 8%
ROL.05 Pytanie 387
Organizacja i prowadzenie prz…
W bilansie majątkowym, budynek przeznaczony na warsztat kwalifikuje się jako
A. aktywa obrotowe
B. kapitały obce
C. kapitały własne
D. aktywa trwałe
ROL.04 Pytanie 388
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wprowadzając nowy produkt na rynek z relatywnie niską ceną początkową, firma ma na celu zniechęcenie potencjalnych rywali poprzez stosowanie cen
A. zróżnicowanych
B. psychologicznych
C. zwyczajowych
D. penetracyjnych
ROL.04 Pytanie 389
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Czym jest pasza objętościowa?
A. siano z lucerny
B. ziarno kukurydzy
C. susz ziemniaczany
D. śruta sojowa
ROL.04 Pytanie 390
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Oblicz całkowitą wartość sprzedaży dla 40 sztuk jagniąt o wadze 45 kg każda, jeżeli cena netto wynosi 6,0 zł za kg, a stawka VAT wynosi 8%?
A. 18 000 zł
B. 11 664 zł
C. 10 800 zł
D. 19 440 zł
ROL.04 Pytanie 391
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Spośród zbóż, które ma najwyższe wymagania dotyczące gleby?
A. gryka
B. owies
C. jęczmień
D. pszenica
ROL.04 Pytanie 392
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podaj nawóz mineralny, który jest dozwolony w uprawach ekologicznych.
A. Mączka fosforytowa
B. Granulowany superfosfat
C. Nawóz amonowy
D. Karbid
ROL.05 Pytanie 393
Organizacja i prowadzenie prz…
Które z poniższych kont stanowi konto wynikowe?
A. Rachunek operacyjny
B. Rozrachunki z kontrahentami
C. Koszty nabycia towarów
D. Towary handlowe
ROL.04 Pytanie 394
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do kategorii spółek kapitałowych należy spółka
A. jawna i akcyjna.
B. akcyjna i cywilna.
C. akcyjna oraz spółka z o.o.
D. partnerska i akcyjna.
ROL.05 Pytanie 395
Organizacja i prowadzenie prz…
Elementem struktury organizacyjnej przedsiębiorstwa w agrobiznesie, który odpowiada za zarządzanie zasobami ludzkimi, jest
A. dział kadr i płac
B. dział produkcji
C. dział finansowy
D. dział IT
ROL.05 Pytanie 396
Organizacja i prowadzenie prz…
Techniką, która do konserwacji wykorzystuje fermentację mlekową, jest
A. blanszowanie
B. marynowanie
C. mrożenie
D. kiszenie
ROL.04 Pytanie 397
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najistotniejszym czynnikiem wpływającym na spadek cen zakupu krajowego żywca wieprzowego jest zwiększenie
A. cen pasz
B. cen energii
C. cen żywca na rynkach światowych
D. importu żywca wieprzowego
ROL.05 Pytanie 398
Organizacja i prowadzenie prz…
Najlepszym sposobem na finansowanie przez przedsiębiorstwo krótkoterminowych trudności z płynnością będzie kredyt
A. w rachunku bieżącym
B. hipoteczny
C. inwestycyjny
D. konsumpcyjny
ROL.05 Pytanie 399
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie urządzenie wykorzystuje się do mielenia, emulgowania mięsa, tłuszczu oraz dodatków smakowych?
A. pasteryzator
B. kuter
C. prasa
D. wirówka
ROL.04 Pytanie 400
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najlepsze efekty w hodowli uzyskuje się przy użyciu rasy
A. charolais
B. duńska czerwona
C. czarno - biała
D. jersey