Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.05 Pytanie 481
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie są obowiązki kadry zarządzającej w firmie?

A. rekrutacja pracowników, sprzedaż produktów, nadzór nad maszynami
B. planowanie, organizowanie, nadzorowanie, kontrola
C. negocjacja cen, reklamowanie, reprezentowanie, kontrolowanie magazynu
D. reklamowanie, organizowanie, zakupy towarów, kształcenie pracowników
ROL.05 Pytanie 482
Organizacja i prowadzenie prz…

Substancja, która zapobiega jełczeniu tłuszczów, to

A. stabilizator
B. barwnik
C. przeciwutleniacz
D. regulator kwasowości
ROL.05 Pytanie 483
Organizacja i prowadzenie prz…

Kapitały obce firmy obejmują

A. zysk z działalności operacyjnej w bieżącym roku
B. kapitał rezerwowy
C. zysk niepodzielony z roku poprzedniego
D. zobowiązania wobec dostawców
ROL.04 Pytanie 484
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Ile powinna wynosić zawartość suchej masy w zielonce przeznaczonej do produkcji sianokiszonki?

A. 25-29%
B. 15-19%
C. 20-24%
D. 30-34%
ROL.04 Pytanie 485
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby przyorać resztki roślinne lub nawóz przez ich wrzucenie na dno bruzdy, należy wykorzystać pług zaopatrzony

A. w kroje
B. w pogłębiacze
C. w ścinacze
D. w przedpłużki
ROL.05 Pytanie 486
Organizacja i prowadzenie prz…

Wartość środka trwałego po dziewięciu latach eksploatacji wynosi 20 000,00 zł. Przewidywany czas użytkowania to 10 lat. Jaka była wartość początkowa tego środka trwałego?

A. 250 000,00 zł
B. 200 000,00 zł
C. 300 000,00 zł
D. 150 000,00 zł
ROL.04 Pytanie 487
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Maksymalny dobowy czas pracy młodzieży, która nie osiągnęła 16 roku życia, nie może przekraczać

A. 8 godzin
B. 7 godzin
C. 5 godzin
D. 6 godzin
ROL.04 Pytanie 488
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Znaki definiujące w zakresie wymiarowania to

A. liczby pomocnicze
B. groty lub linie
C. wymiary długości
D. wartości wymiarowe
ROL.04 Pytanie 489
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Określ działanie, które powinno zostać przeprowadzone na polu po zbiorze pszenicy ozimej, która była silnie zachwaszczona?

A. Uprawa bez płużenia
B. Zespół zabiegów pożniwnych
C. Spalanie ścierniska
D. Użycie nawozów wapniowych
ROL.05 Pytanie 490
Organizacja i prowadzenie prz…

W trakcie produkcji mrożonych warzyw, aby zachować ich barwę oraz konsystencję, poddaje się je procesowi, który polega na krótkim zanurzeniu we wrzącej wodzie, a następnie w zimnej. Jak nazywa się ten proces?

A. ugotowania
B. blanszowania
C. smażenia
D. pasteryzacji
ROL.05 Pytanie 491
Organizacja i prowadzenie prz…

Wymienione czynności występują w technologii produkcji

Wykaz czynności:
  • obłuskiwanie
  • sortowanie
  • obtaczanie
  • rozdrabnianie
  • polerowanie
  • sortowanie produktu końcowego.

A. kaszy.
B. mąki.
C. płatków.
D. makaronu.
ROL.04 Pytanie 492
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jan Kowalski prowadzi niewielki bar przydrożny. W celach podatkowych prowadzi Podatkową księgę przychodów i rozchodów oraz płaci podatek liniowy w wysokości 19%. Na podstawie zapisów w księdze oblicz, jaki był jego dochód netto.
- suma przychodów 45 000 zł
- suma kosztów 25 000 zł
- zysk brutto 20 000 zł

A. 3 800 zł
B. 5 000 zł
C. 16 200 zł
D. 20 000 zł
ROL.04 Pytanie 493
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Technologiczny odpad, który może być wartościową paszą dla zwierząt i wykorzystywany w żywieniu ludzi, to

A. otręby zbożowe
B. płatki zbożowe
C. kaszka makaronowa
D. mąka tortowa
ROL.04 Pytanie 494
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wymagania pokarmowe roślin uprawnych dotyczące kluczowych składników mineralnych

A. maleją w miarę wzrostu plonów
B. nie zmieniają się w trakcie zwiększania plonów
C. są całkowicie niezależne od rozmiaru plonów
D. wzrastają w miarę zwiększania plonów
ROL.04 Pytanie 495
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką rasę owiec należy wykorzystać do produkcji wełny mieszanej?

A. wrzosówka
B. merynos polski
C. polska owca długowełnista
D. polska owca nizinna
ROL.04 Pytanie 496
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wiosną, aby przyspieszyć proces wegetacji ozimin, najkorzystniej jest zastosować nawożenie azotowe w formie

A. mocznika
B. saletry amonowej
C. siarczanu amonu
D. superfosfatu pojedynczego
ROL.04 Pytanie 497
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W okresie wiosennym, aby przyspieszyć rozpoczęcie wegetacji w przypadku ozimin, zaleca się użycie nawożenia azotowego w formie

A. superfosfatu pojedynczego
B. siarczanu amonu
C. mocznika
D. saletry amonowej
ROL.05 Pytanie 498
Organizacja i prowadzenie prz…

Całkowity koszt wyprodukowania 1 tony kapusty kiszonej to 2 000,00 zł. Koszty pośrednie wynoszą 500,00 zł. Jakie są koszty bezpośrednie na 1 kg tego produktu?

A. 2,00 zł
B. 1,00 zł
C. 2,50 zł
D. 1,50 zł
ROL.05 Pytanie 499
Organizacja i prowadzenie prz…

Do zakresu działań GMP - Dobrej Praktyki Produkcyjnej zalicza się

A. transport wyrobów gotowych
B. dezynfekcja maszyn
C. czyszczenie opakowań zwrotnych
D. higiena osobista pracowników
ROL.04 Pytanie 500
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakiego materiału używa się do produkcji obudów skrzyń biegów w ciągnikach rolniczych?

A. żeliwo
B. staliwo
C. stal
D. surówka
ROL.04 Pytanie 501
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przed podaniem ziarna zbóż trzodzie chlewnej, należy je

A. prażyć
B. rozdrobnić
C. toastować
D. namoczyć
ROL.04 Pytanie 502
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wprowadzenie do rejestru zwierząt powinno nastąpić

A. niezwłocznie po wystąpieniu zdarzenia, które wymaga wpisu, nie później jednak niż w ciągu 7 dni
B. tuż przed wystąpieniem zdarzenia wymagającego wpisu, jednak nie wcześniej niż na 3 dni przed
C. w ciągu 10 dni od daty przeprowadzenia inspekcji w przypadku bydła oraz 14 dni dla innych grup zwierząt
D. w ciągu 7 dni od daty przeprowadzenia inspekcji dla bydła oraz 10 dni dla pozostałych kategorii zwierząt
ROL.04 Pytanie 503
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kiszonki powinny być podawane tylko

A. z koniczyny i zielonki z żyta
B. z liści buraka cukrowego
C. z kukurydzy i lucerny
D. z ziemniaków i wyki
ROL.05 Pytanie 504
Organizacja i prowadzenie prz…

Aktywne konta bilansowe mają saldo początkowe po stronie

A. Wn i Ma (Dt i Ct)
B. Ma (Ct)
C. dowolnej
D. Wn (Dt)
ROL.04 Pytanie 505
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Który z poniższych nawozów azotowych jest klasyfikowany jako nawóz o szybkim działaniu?

A. Mocznik
B. Siarczan amonowy
C. Saletrzak
D. Woda amoniakalna
ROL.04 Pytanie 506
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką cyfrą oznacza się jaja pochodzące z hodowli ekologicznej?

A. 0
B. 2
C. 3
D. 1
ROL.04 Pytanie 507
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaja przeznaczone do spożycia, które będą sprzedawane, powinny być przechowywane w następujących warunkach:

A. temperatura 4-5°C, wilgotność 70%, maksymalnie 60 dni
B. temperatura 10-15°C, wilgotność 60%, maksymalnie 35 dni
C. temperatura 15-20°C, wilgotność 80%, maksymalnie 28 dni
D. temperatura 4-5°C, wilgotność 80%, maksymalnie 28 dni
ROL.04 Pytanie 508
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Uregulowanie raty kredytu z konta bankowego spowoduje zmiany

A. dodatnie w aktywach i pasywach
B. wyłącznie w aktywach
C. ujemne w aktywach oraz pasywach
D. wyłącznie w pasywach
ROL.05 Pytanie 509
Organizacja i prowadzenie prz…

Osoby zarządzające spółką z ograniczoną odpowiedzialnością, które zamierzają w przyszłości wprowadzić swoje przedsiębiorstwo na giełdę papierów wartościowych, muszą przekształcić formę organizacyjną na spółkę

A. komandytową
B. partnerską
C. cywilną
D. akcyjną
ROL.04 Pytanie 510
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie czynniki wpływają na wartość technologiczną ziarna browarnego jęczmienia?

A. niska zawartość białka oraz wysoka zdolność kiełkowania
B. wysoka zawartość węglowodanów oraz niska masa 1000 ziaren
C. niska zawartość węglowodanów oraz niska zdolność do kiełkowania
D. duża zawartość białka oraz duża zawartość mikroelementów
ROL.05 Pytanie 511
Organizacja i prowadzenie prz…

Czym jest aktywo trwałe?

A. zapas surowców do produkcji
B. pieniądze w kasie
C. ładowarka czołowa
D. należność od klienta
ROL.05 Pytanie 512
Organizacja i prowadzenie prz…

Aby wyprodukować spirytus z ziemniaków, konieczne jest użycie

A. cukru
B. melasy
C. drożdży
D. żyta
ROL.04 Pytanie 513
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Proces technologicznego dojrzewania bulw ziemniaków przeznaczonych do długotrwałego składowania powinien przebiegać

A. mniej niż 2 tygodnie w temperaturze 15°C
B. dłużej niż 2 tygodnie w temperaturze 15°C
C. mniej niż 3 tygodnie w temperaturze 5°C
D. dłużej niż 3 tygodnie w temperaturze 5°C
ROL.05 Pytanie 514
Organizacja i prowadzenie prz…

Kluczowym dokumentem, z którym powinien zapoznać się pracownik odpowiedzialny za obsługę nowego urządzenia w firmie, jest

A. instrukcja obsługi
B. kosztorys produkcji
C. specyfikacja techniczna
D. dokument zakupu
ROL.04 Pytanie 515
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rysunek przedstawia

Ilustracja do pytania 35
A. koniczynę czerwoną.
B. komonicę rożkową.
C. esparcetę siewną.
D. wykę siewną.
ROL.04 Pytanie 516
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Ziarno zbóż o wysokiej zawartości glutenu staje się po przetworzeniu surowcem cennym dla przemysłu

A. piekarniczy
B. gorzelniany
C. winiarski
D. piwowarski
ROL.05 Pytanie 517
Organizacja i prowadzenie prz…

Kapitały własne obejmują

A. zobowiązania wobec dostawców
B. zysk za ubiegły rok przeznaczony na inwestycje
C. pożyczkę w rachunku bieżącym
D. pożyczkę na cele inwestycyjne
ROL.05 Pytanie 518
Organizacja i prowadzenie prz…

W toku postępowania przed sądem gospodarczym spółka nie posiada zdolności sądowej

A. cywilna, prowadząca działalność gospodarczą
B. jawna
C. komandytowa
D. z ograniczoną odpowiedzialnością
ROL.04 Pytanie 519
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Poinformowanie i przypomnienie o produktach oraz zachęcanie do zakupu to zadania

A. sprzedaży osobistej
B. publicity
C. public relations
D. reklamy
ROL.04 Pytanie 520
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najkorzystniejsze warunki dla dobrostanu krów mlecznych stwarza obora

A. wolnostanowiskowa z głęboką ściółką
B. stanowiskowa z płytką ściółką
C. z uwięziami i bez ściółki
D. wolnostanowiskowa bez ściółki