Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 561
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najwcześniej wysiewaną rośliną ozimą jest

A. żyto
B. rzepak
C. pszenica
D. jęczmień
ROL.04 Pytanie 562
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Pasze treściwe, które mają w pełni zrównoważoną zawartość składników odżywczych to

A. mieszanki pełnoporcjowe
B. mieszanki witaminowo-mineralne
C. koncentraty wysokobiałkowe
D. mieszanki uzupełniające
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie podanych informacji, oblicz dawkę preparatu potrzebną do sporządzenia 300 litrów cieczy roboczej.

Środek owadobójczy w formie koncentratu do sporządzania emulsji wodnej.

Przeznaczony do stosowania przy użyciu opryskiwaczy polowych.

Zalecane opryskiwanie średniokropliste.

Zalecana dawka środka chemicznego dla jednorazowego zastosowania wynosi 25 g na 100 litrów wody.

A. 25 g
B. 75 g
C. 100 g
D. 125 g
Organizacja i prowadzenie prz…

Składnikami tradycyjnego modelu marketingu mix, które umożliwiają wpływanie na rynek, są:

A. surowiec, towar, dystrybucja, promocja
B. towar, cena, dystrybucja, sprzedaż
C. produkt, cena, transport, promocja
D. produkt, cena, dystrybucja, promocja
ROL.05 Pytanie 566
Organizacja i prowadzenie prz…

Aktywne konta bilansowe mają saldo początkowe

A. po stronie Debet (Winien) oraz po stronie Credit (Ma)
B. po stronie Debet (Winien)
C. po każdej stronie
D. po stronie Credit (Ma)
ROL.04 Pytanie 568
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W tabeli przedstawiono najniższe temperatury gleby, w których zaczyna się kiełkowanie roślin. Do gleby ogrzanej do temperatury 6 °C można siać nasiona:

RoślinyTemperatura gleby w °C
Groch polny, zboża ozime i jareod 1 do 3
Kapusta, len, łubin, marchewod 3 do 4
Burak cukrowy i pastewnyod 5 do 7
Gryka, kukurydza, pomidor, słonecznik, ziemniakiod 8 do 11
Fasola, ogórek, tytońod 12 do 14

A. jęczmienia jarego, lnu i fasoli.
B. pomidora, grochu i tytoniu.
C. kapusty, łubinu i ogórka.
D. żyta, buraka cukrowego i pszenicy jarej.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaż grupę gazów, których stężenie w pomieszczeniach inwentarskich jest regulowane i powinno być utrzymywane na poziomie bezpiecznym dla zwierząt?

A. Amoniak, metan, siarkowodór
B. Amoniak, tlenek węgla, siarkowodór
C. Amoniak, dwutlenek węgla, metan
D. Amoniak, dwutlenek węgla, siarkowodór
ROL.04 Pytanie 571
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Desykacja roślin strączkowych jest wykonywana w celu

A. przyspieszenia wschodów
B. przyspieszenia dojrzewania
C. ochrony roślin przed chorobami
D. aktywacji nasion do kiełkowania
ROL.04 Pytanie 573
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podczas nawożenia jęczmienia do produkcji piwa ważne jest, aby nie przekroczyć zalecanej ilości

A. fosforu
B. azotu
C. potasu
D. żelaza
ROL.04 Pytanie 574
Prowadzenie produkcji rolnicz…

U krów, które są hodowane na wilgotnych pastwiskach, mogą występować objawy takie jak wychudzenie, utrata apetytu, biegunka, zmniejszona produkcja mleka, nastroszona sierść, obrzęki w okolicy przedpiersia i szyi, a w przypadku poważnych inwazji także niedokrwistość oraz żółtaczka, co może sugerować

A. gruźlicy
B. choroby motyliczej
C. pryszczycy
D. zarazy rzęsistkowej
Organizacja i prowadzenie prz…

Producent sosu pomidorowego do wytworzenia 1 tony sosu potrzebuje 1,5 tony świeżych pomidorów. Ile ton świeżych pomidorów jest wymagane do wyprodukowania 12 ton sosu?

A. 20 ton
B. 16 ton
C. 14 ton
D. 18 ton
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaki proces używany do regeneracji użytków zielonych pozwala na odwracanie i zakrywanie darni, a także na rozluźnianie roli oraz poprawę jej struktury?

A. Włókowanie
B. Orka
C. Bronowanie
D. Kultywatorowanie
ROL.05 Pytanie 579
Organizacja i prowadzenie prz…

Metodą fizyczną stosowaną do konserwacji żywności jest

A. mrożenie
B. peklowanie
C. wędzenie
D. kiszenie
ROL.04 Pytanie 580
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wybierz najbardziej optymalny czas nawożenia obornikiem dla ziemniaków i buraków.

A. Późną jesienią przed zimową orką
B. Wiosną dla buraków, a jesienią dla ziemniaków
C. Najwcześniej wiosną
D. Jesienią dla buraków, a wiosną dla ziemniaków
ROL.04 Pytanie 581
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie danych zawartych w tabeli wybierz mieszankę pełnoporcjową dla kurcząt brojlerów na I okres tuczu.

Nazwa mieszankiPrzeznaczenie mieszanki
Pre-DJDla kur niosek od 16-18 tygodnia do 2% nieśności
DKM-1Dla kurcząt hodowlanych od 0 do 6 tygodnia życia
DKA-StarterDla kurcząt rzeźnych od 0 do 10 dnia tuczu
DKA-GrowerDla kurcząt brojlerów od 11 dnia tuczu do 7 dni przed ubojem

A. DKA-Starter
B. Pre-DJ
C. DKA-Grower
D. DKM-1
ROL.04 Pytanie 582
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Bydło rasy mlecznej charakteryzuje się typem użytkowym

A. limusine
B. jersey
C. polskiej czerwonej
D. polskiej czerwono-białej
ROL.04 Pytanie 583
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby uzyskać podciśnienie w dojarce mechanicznej, wykorzystuje się

A. przewód podciśnienia
B. pompa próżniowa
C. manometr
D. zawór regulacyjny
Organizacja i prowadzenie prz…

Osoba, która kończy działalność gospodarczą i nie dysponuje warunkami do archiwizowania dokumentów związanych z zatrudnieniem pracowników, powinna je przekazać do

A. Archiwum Państwowego
B. Zakładu Ubezpieczeń Społecznych
C. Urzędu Skarbowego
D. Państwowej Inspekcji Pracy
Organizacja i prowadzenie prz…

Całkowite koszty uzyskania 10 ton frytek wynoszą 15 000,00 zł, natomiast koszty pośrednie to 3 000,00 zł. Jaki jest koszt bezpośredni produkcji 1 kg frytek?

A. 1,20 zł
B. 1,60 zł
C. 1,40 zł
D. 1,00 zł
ROL.05 Pytanie 586
Organizacja i prowadzenie prz…

Głównym składnikiem wykorzystywanym do wytwarzania keczupu jest

A. pomidor
B. kapusta
C. ogórek
D. kukurydza
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rolnik zajmujący się hodowlą świń zauważył u kilku osobników chorobę - pomór świń. W takiej sytuacji powinien

A. natychmiast wzbogacić paszę o mieszanki witaminowo-mineralne
B. przeprowadzić szczepienia ochronne przeciwko tej chorobie
C. niezwłocznie poinformować najbliższy zakład weterynaryjny
D. od razu sprzedać chore zwierzęta na ubój
ROL.04 Pytanie 590
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Korzystając z danych zawartych w tabeli, określ dzienną dawkę energii oraz białka, które pobrała locha w 95 dniu ciąży.

Średnie dzienne zapotrzebowanie loch na pasze i składniki pokarmowe w zależności od fazy cyklu rozpłodowego
Grupa zwierzątśrednia dzienna dawka paszy (kg)Energia metaboliczna (MJ / kg)Białko strawne (g/MJ)
lochy prośne (1-90 dzień)2,411,99,4
lochy prośne (91-111dzień)3,211,610,6
lochy karmiące6,212,810

A. 37,1 MJ EM oraz 393,5 g białka
B. 71,9 MJ EM oraz 762 g białka
C. 37,1 MJ EM oraz 123 g białka
D. 38 MJ EM oraz 112 g białka
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Oblicz koszty bezpośrednie w uprawie kukurydzy na ziarno.

WyszczególnienieWartość
[zł]
1. Przygotowanie pola i siew1380
2. Pielęgnacja plantacji244
3. Zbiór i dosuszanie ziarna922
4. Dotacja UE500

A. 1624 zł
B. 2546 zł
C. 3046 zł
D. 2046 zł
ROL.04 Pytanie 592
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie są charakterystyki przechowywania ziemniaków w tradycyjnych kopcach?

A. brak możliwości pobierania bulw w czasie mrozów, ryzyko ich gnicia oraz nieograniczona kontrola
B. brak możliwości zbierania bulw w czasie mrozów oraz wysokie koszty ich składowania
C. brak możliwości zbierania bulw w czasie mrozów oraz ograniczona kontrola nad warunkami przechowywania
D. trudności w utrzymaniu odpowiedniego poziomu wilgotności i temperatury oraz nieograniczona kontrola
ROL.05 Pytanie 593
Organizacja i prowadzenie prz…

Biuro rachunkowe ponosi co miesiąc następujące wydatki:
– wynagrodzenia zatrudnionych pracowników – 5 400,00 zł,
– czynsz za lokal – 600,00 zł,
– rachunki za energię elektryczną – 300,00 zł,
– inne wydatki – 700,00 zł.
Jakie są całkowite koszty roczne działalności biura?

A. 74 000,00 zł
B. 84 000,00 zł
C. 64 000,00 zł
D. 54 000,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca będący podatnikiem VAT zrealizował zakup towarów od rolnika, który jest zwolniony z VAT (rolnik ryczałtowy). W celu potwierdzenia tej transakcji nabywca wystawia

A. rachunek.
B. fakturę korygującą.
C. fakturę.
D. fakturę VAT RR.
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorstwo produkuje konserwy mięsne. Cena opakowania wynosi 0,50 zł, co stanowi 10% całości kosztów wyprodukowania konserwy. Całkowity koszt wyprodukowania jednej sztuki wynosi?

A. 4 zł
B. 3 zł
C. 5 zł
D. 6 zł
ROL.04 Pytanie 596
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W kosiarkach rotacyjnych bębnowych dostosowanie wysokości koszenia, z mniejszej na większą, można osiągnąć przez

A. wyjęcie pierścieni dystansowych
B. zmianę prędkości obrotowej bębnów
C. regulację przestrzeni pomiędzy talerzami
D. założenie dodatkowych pierścieni dystansowych
ROL.04 Pytanie 597
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Tucznik przybrał na wadze 80 kg w trakcie 100 dni tuczu. W tym okresie spożył 250 kilogramów mieszanki pełnoporcjowej. Oblicz średnie zużycie paszy na każdy kilogram przyrostu masy ciała tucznika?

A. 3,50 kg
B. 1,25 kg
C. 3,13 kg
D. 2,50 kg
ROL.04 Pytanie 598
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Las można zakwalifikować jako zasób

A. odnawialny.
B. żadnego z wymienionych rodzajów.
C. nieodnawialny.
D. naturalny.