Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 561
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wyznacz zapotrzebowanie na paszę dla brojlera mającego 2,1 kg masy ciała, jeśli na 1 kg jego przyrostu potrzeba 2 kg paszy.

A. 2,2 kg
B. 2,0 kg
C. 4,2 kg
D. 4,4 kg
ROL.04 Pytanie 562
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Za kontrolowanie ruchów zwierzęcia odpowiadają ośrodki nerwowe, które są zlokalizowane

A. w móżdżku
B. w międzymózgowiu
C. w rdzeniu przedłużonym
D. w śródmózgowiu
ROL.05 Pytanie 563
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma z ograniczoną odpowiedzialnością zobowiązana jest do przygotowania bilansu aktywów oraz rachunku wyników na dzień

A. 1 lipca
B. 1 stycznia
C. 30 czerwca
D. 31 grudnia
ROL.04 Pytanie 564
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie jest pierwsze działanie agrotechniczne po zbiorze pszenicy ozimej?

A. podorywka
B. orka przedzimowa
C. bronowanie
D. orka siewna
ROL.04 Pytanie 565
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na działce o powierzchni 2 ha zasiano pszenicę w dawce 2,5 dt/ha. Jaką wartość mają nasiona, jeśli cena 1 dt nasion wynosi 50 zł?

A. 125 zł
B. 200 zł
C. 250 zł
D. 150 zł
ROL.04 Pytanie 566
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Okres wegetacji wczesnych ziemniaków wynosi 90 dni. Dobierz środek do zwalczania stonki ziemniaczanej, który można zastosować w 60. dniu wegetacji.

Środek chemicznyOkres karencji środka
Insektycyd Ido 14 dni
Insektycyd IIdo 21 dni
Insektycyd IIIdo 35 dni
Insektycyd IVdo 50 dni

A. Tylko insektycyd I.
B. Insektycyd III i IV.
C. Insektycyd I i II.
D. Tylko insektycyd IV.
ROL.04 Pytanie 567
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podczas nawożenia azotem zbóż jarych w ilości przekraczającej 100 kg N/ha, najkorzystniej będzie zastosować

A. całą dawkę bezpośrednio po wschodach
B. 1/2 dawki przy uprawie przedsiewnej, 1/2 dawki na początku kłoszenia
C. 1/3 dawki przy uprawie przedsiewnej, 1/3 dawki w trakcie krzewienia, 1/3 dawki na początku kłoszenia
D. całość dawki przy uprawie przedsiewnej
ROL.04 Pytanie 568
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wybierz najbardziej optymalny czas nawożenia obornikiem dla ziemniaków i buraków.

A. Wiosną dla buraków, a jesienią dla ziemniaków
B. Jesienią dla buraków, a wiosną dla ziemniaków
C. Późną jesienią przed zimową orką
D. Najwcześniej wiosną
ROL.05 Pytanie 569
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaką operacją gospodarczą można określić, która nie wpływa na sumę bilansową?

A. spłata zobowiązań przelewem z konta bieżącego
B. sprzedaż towarów za gotówkę
C. otrzymanie kredytu krótkoterminowego
D. uregulowanie kredytu gotówką
ROL.04 Pytanie 570
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wszystkie transakcje gotówkowe związane z wpłatami oraz wypłatami w firmie powinny być zawarte w zbiorczym dokumencie o nazwie

A. wyciąg bankowy
B. dowód wypłaty
C. dowód wpłaty
D. raport kasowy
ROL.04 Pytanie 571
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zdarzenie w trakcie pracy w rolnictwie należy zgłosić do

A. Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego
B. Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
C. Państwowej Inspekcji Pracy
D. Zakładu Ubezpieczeń Społecznych
ROL.04 Pytanie 572
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie są charakterystyki przechowywania ziemniaków w tradycyjnych kopcach?

A. brak możliwości zbierania bulw w czasie mrozów oraz wysokie koszty ich składowania
B. brak możliwości zbierania bulw w czasie mrozów oraz ograniczona kontrola nad warunkami przechowywania
C. brak możliwości pobierania bulw w czasie mrozów, ryzyko ich gnicia oraz nieograniczona kontrola
D. trudności w utrzymaniu odpowiedniego poziomu wilgotności i temperatury oraz nieograniczona kontrola
ROL.05 Pytanie 573
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorstwo, które ma więcej niż pięciu pracowników, musi przesłać do urzędu skarbowego w formie elektronicznej informacje o osiągniętych dochodach oraz zapłaconych zaliczkach na podatek dochodowy (PIT-11) nie później niż do końca

A. kwietnia
B. lutego
C. marca
D. stycznia
ROL.05 Pytanie 574
Organizacja i prowadzenie prz…

Miesięczne koszty bezpośrednie produkcji wynoszą 50 000,00 zł, a roczne koszty pośrednie to 360 000,00 zł. Jakie są miesięczne całkowite koszty?

A. 60 000,00 zł
B. 20 000,00 zł
C. 40 000,00 zł
D. 80 000,00 zł
ROL.04 Pytanie 575
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W tabeli przedstawiono powierzchnię upraw gospodarstwa rolnego. Wiodącą w strukturze zasiewów tego gospodarstwa jest uprawa roślin

Rodzaj uprawyPowierzchnia uprawy (w ha)
łubin3
żyto6
ziemniaki4
rzepak6
buraki pastewne2
pszenica4
Razem25

A. okopowych.
B. motylkowych
C. oleistych.
D. zbożowych.
ROL.04 Pytanie 576
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najlepszymi surowcami do kiszenia są pasze

A. o wysokiej zawartości cukrów i niskiej zawartości białka
B. o wysokiej zawartości cukrów i dużej zawartości białka
C. o niskiej zawartości cukrów i dużej zawartości białka
D. o średniej zawartości cukrów i niskiej zawartości białka
ROL.04 Pytanie 577
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kiszonka z całych roślin kukurydzy stanowi paszę

A. suchą objętościową
B. soczystą objętościową
C. węglowodanową treściwą
D. białkową treściwą
ROL.05 Pytanie 578
Organizacja i prowadzenie prz…

Wspólnicy planują rozliczanie się z podatku dochodowego według księgi przychodów i rozchodów. Najbardziej odpowiednią formą organizacyjno-prawną ich przedsiębiorstwa będzie spółka

A. komandytowa
B. z ograniczoną odpowiedzialnością
C. jawna
D. akcyjna
ROL.04 Pytanie 579
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Analiza finansowa przedsiębiorstwa ujawnia, że wartość wskaźnika bieżącej płynności finansowej wynosi 1,5. Taki stan rzeczy sugeruje, że firma

A. jest w obliczu bankructwa
B. przechowuje nadmiar zapasów
C. nie ma zdolności do uzyskania kredytu
D. ma zdolność do regulowania swoich zobowiązań
ROL.04 Pytanie 580
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wyznacz roczne zapotrzebowanie na siano dla grupy 20 krów, zakładając 10% zapasu, gdy średnia dzienna konsumpcja to 4 kg/szt.

A. 36,50 t
B. 17,30 t
C. 29,20 t
D. 32,12 t
ROL.05 Pytanie 581
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca prowadzi działalność w systemie dwuzmianowym z zatrudnieniem 30 pracowników. Z powodu zwiększenia liczby zamówień planuje wprowadzenie systemu trójzmianowego. O ile osób firma musi zwiększyć liczbę zatrudnionych?

A. O 25 osób
B. O 15 osób
C. O 20 osób
D. O 10 osób
ROL.04 Pytanie 582
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W gospodarstwie rolno-produkcyjnym uprawia się rzepak ozimy, buraki cukrowe, jęczmień jary oraz pszenicę ozimą. Jakie zmiany w uprawach są odpowiednie dla tej grupy roślin?

A. Rzepak ozimy - burak cukrowy - pszenica ozima - jęczmień jary
B. Burak cukrowy - jęczmień jary - rzepak ozimy - pszenica ozima
C. Burak cukrowy - jęczmień jary - pszenica ozima - rzepak ozimy
D. Burak cukrowy - rzepak ozimy - jęczmień jary - pszenica ozima
ROL.04 Pytanie 583
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Objawy u krów o wysokiej wydajności mleka, takie jak brak apetytu, obniżona produkcja mleka, twardy i suchy kał oraz wydychany zapach acetonu, świadczą o

A. kwasicy żwacza
B. ketozie
C. mastitis
D. biegunce
ROL.04 Pytanie 584
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rośliny motylkowate drobnonasienne mają najmniejsze wymagania glebowe w przypadku

A. seradeli i koniczyny czerwonej
B. komonicy i koniczyny czerwonej
C. komonice i seradeli
D. seradeli i lucerny
ROL.04 Pytanie 585
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie parametry temperatury i wilgotności względnej są optymalne w chlewni dla karmiących loch?

A. temperatura 18 stopni C, wilgotność 86%
B. temperatura 15 stopni C, wilgotność 75%
C. temperatura 20 stopni C, wilgotność 70%
D. temperatura 23 stopnie C, wilgotność 60%
ROL.04 Pytanie 586
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby wzbogacić dietę w minerały oraz witaminy, konieczne jest zastosowanie

A. enzymów
B. premiksów
C. antybiotyków
D. probiotyków
ROL.05 Pytanie 587
Organizacja i prowadzenie prz…

Udział firmy w branżowych targach jest formą działalności

A. usługową
B. handlową
C. marketingową
D. produkcyjną
ROL.04 Pytanie 588
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Realizacja sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzenia zwierzęcego jest możliwa po uzyskaniu odpowiedniej zgody?

A. Agencji Rynku Rolnego
B. Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
C. Powiatowego Lekarza Weterynarii
D. Instytutu Żywności i Żywienia
ROL.04 Pytanie 589
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Surowe mleko krowie, które ma być używane do produkcji mleka do picia, mleka fermentowanego, twarogu, galaretek mlecznych oraz śmietany, nie może mieć w 1 ml więcej komórek somatycznych niż

A. 100 000
B. 300 000
C. 400 000
D. 200 000
ROL.04 Pytanie 590
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W danym roku kalendarzowym, termin na przeprowadzenie spisu bydła przybywającego do siedziby stada, upływa

A. 7 stycznia roku następnego
B. 31 grudnia roku danego
C. 31 stycznia roku następnego
D. 30 listopada roku danego
ROL.05 Pytanie 591
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaką część średniego wynagrodzenia otrzyma pracownica, która korzysta z urlopu chorobowego w czasie ciąży?

A. 90%
B. 80%
C. 100%
D. 75%
ROL.04 Pytanie 592
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do wytwarzania mąki tortowej stosuje się ziarna

A. owsianego.
B. żytniego.
C. pszenniczego.
D. jęczmiennego.
ROL.04 Pytanie 593
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W stajni dla krów mlecznych proporcja powierzchni przeszkleń okien do powierzchni podłogi powinna wynosić

A. 1:18
B. 1:5
C. 1:25
D. 1:40
ROL.04 Pytanie 594
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Oblicz, ile poideł miskowych należy zamontować w oborze wolnostanowiskowej dla 120 krów o średniej masie ciała 600 kg.

Masa zwierzęcia (kg) od:300400500600700
Liczba zwierząt na 1 podło miskowe88666
Liczba zwierząt na 1 metr podła komorowego1312111010

A. 120 szt.
B. 6 szt.
C. 60 szt.
D. 20 szt.
ROL.04 Pytanie 595
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Skuteczną metodą zapobiegania chorobom grzybowym w uprawach zbóż jest

A. zaprawianie ziarna
B. gęstszy siew
C. odpowiedni odczyn gleby
D. niska temperatura w zimie
ROL.05 Pytanie 596
Organizacja i prowadzenie prz…

Skrót, który odnosi się do systemu zapewnienia bezpieczeństwa żywności i jest znany jako Dobre Praktyki Produkcyjne to

A. GMO
B. ISO
C. GMP
D. HACCP
ROL.05 Pytanie 597
Organizacja i prowadzenie prz…

Biuro rachunkowe generuje co miesiąc następujące wydatki:
- wynagrodzenia dla pracowników - 5 400,00 zł,
- czynsz za lokal - 600,00 zł,
- koszty energii elektrycznej - 300,00 zł,
- inne wydatki - 700,00 zł.

Jakie są roczne koszty prowadzenia działalności biura?

A. 54 000,00 zł
B. 84 000,00 zł
C. 74 000,00 zł
D. 64 000,00 zł
ROL.04 Pytanie 598
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W produkcji mięsa wykorzystuje się kury rasy

A. sussex
B. dominant white cornish
C. zielononóżka kuropatwiana
D. leghorn
ROL.05 Pytanie 599
Organizacja i prowadzenie prz…

Osoba prowadząca działalność gospodarczą, w rachunku zysków i strat ustala wartość wyniku finansowego netto,

A. odejmując od wyniku finansowego brutto wartość amortyzacji środków trwałych.
B. odejmując od wyniku finansowego brutto podatek dochodowy.
C. dodając do wyniku finansowego brutto podatek dochodowy.
D. dodając do wyniku finansowego brutto wartość amortyzacji środków trwałych.
ROL.04 Pytanie 600
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby zakryć nasiona po ich wysiewie, wykorzystuje się brony

A. zębate lekkie
B. zębate ciężkie
C. sprężynowe
D. aktywne