Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 601
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie pH gleby jest wymagane dla roślin okopowych korzeniowych?

A. 6,0 - 7,2
B. 4,5 - 5,9
C. poniżej 4,5
D. powyżej 7,2
Organizacja i prowadzenie prz…

Podczas porządkowania przestrzeni pracownik wyłączył zasilanie lodówki, co doprowadziło do zepsucia się przechowywanych artykułów. Te straty nazywane są

A. zawinionymi
B. systematycznymi
C. naturalnymi
D. niezawinionymi
ROL.05 Pytanie 603
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie substancje pomocnicze stosuje się w dżemie?

A. cukier i karoten
B. cukier i pektyna
C. karoten i glukoza
D. fruktoza i pektyna
Organizacja i prowadzenie prz…

W prasie pojawiło się ogłoszenie dotyczące wolnego miejsca pracy, które zawiera następujące wymagania: wykształcenie wyższe, pięcioletnie doświadczenie zawodowe, wysoka motywacja oraz nastawienie na realizację wyznaczonych celów, zdolność do budowania odpowiednich relacji interpersonalnych, kreatywność, dynamika. Na jakie stanowisko wskazują wymagania dotyczące konkursu?

A. kierownika referatu logistyki
B. dyrektora działu produkcji
C. głównego księgowego
D. dyrektora działu marketingu
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma z ograniczoną odpowiedzialnością, która zatrudnia pracowników, miała obowiązek jako płatnik składek złożyć deklarację ZUS DRA za marzec 2016 r. najpóźniej do jakiego dnia?

A. 10 kwietnia 2016 r.
B. 6 kwietnia 2016 r.
C. 31 marca 2016 r.
D. 15 kwietnia 2016 r.
ROL.05 Pytanie 607
Organizacja i prowadzenie prz…

Pracownik zatrudniony na pół etatu w systemie czasowym z premią przepracował w grudniu 20 dni po 4 godziny dziennie, zgodnie z obowiązującą normą czasu pracy. Jakie będzie wynagrodzenie brutto pracownika za grudzień, jeśli stawka za godzinę wynosi 14,00 zł, a premia to 20%?

A. 1 120,00 zł
B. 2 240,00 zł
C. 1 344,00 zł
D. 2 688,00 zł
ROL.04 Pytanie 609
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najkorzystniejszy czas na sadzenie ziemniaków to moment, gdy temperatura gleby na głębokości 10 cm osiąga

A. 3 - 4 °C
B. 12 - 14 °C
C. 6 - 8°C
D. 9 - 11°C
ROL.05 Pytanie 610
Organizacja i prowadzenie prz…

Która technika utrwalania mięsa drobiowego polega na schłodzeniu go do około -4°C, aby woda w zewnętrznych warstwach mięsa mogła się skryształować?

A. Odmrażanie
B. Podmrażanie
C. Liofilizacja
D. Zamrażanie
ROL.05 Pytanie 612
Organizacja i prowadzenie prz…

Pasteryzatory są wykorzystywane w procesie wytwarzania

A. serów żółtych i kaszy
B. mleka do picia oraz soków owocowych
C. wędlin i sałatek owocowych
D. kiełbas i sałat warzywnych
ROL.04 Pytanie 613
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie produkty uboczne pochodzące z przemysłu cukrowniczego są wykorzystywane jako źródła energii w dietach bydła?

A. makuchy i młóto
B. śruty poekstrakcyjne i drożdże
C. wysłodki i melasa
D. kiełki słodowe i otręby
ROL.05 Pytanie 615
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaką wysokość posiada roczna amortyzacja budynku o wartości początkowej 100 000 zł, którego czas użyteczności wynosi 40 lat, obliczona przy zastosowaniu metody liniowej?

A. 2 500 zł
B. 2 000 zł
C. 1 500 zł
D. 3 000 zł
Organizacja i prowadzenie prz…

W której temperaturze należy przechowywać truskawki od zbioru do sprzedaży (około 3 dni)?

Optymalne warunki i okres przechowywania wybranych owoców
ProduktZakres temp.
°C
Wilgotność względna
powietrza w %
Okres
przechowywania
Brzoskwinie-1 do 090-952-6 tygodni
Czereśnie-1 do 090-952-3 tygodnie
Gruszki-1,5 do 0,590-952-7 tygodni
Jabłka Idared3,5-4,590-955 miesięcy
Jabłka Golden D.1,5-290-954-6 miesięcy
Śliwki-0,5 do 090-952-5 tygodni
Truskawki090-952-7 dni
Winogrona-1 do 090-951-6 miesięcy
Wiśnie090-953-7 dni

A. 1°C
B. 0°C
C. -1°C
D. -1,5°C
ROL.04 Pytanie 618
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podczas oceny organoleptycznej mięsa ze zwierząt rzeźnych, jakie czynniki należy wziąć pod uwagę?

A. barwę oraz teksturę
B. zawartość wody oraz pH
C. temperaturę oraz smak
D. zapach oraz zawartość popiołu
ROL.04 Pytanie 619
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Karmienie bydła w systemie TMR polega na stosowaniu

A. mieszankach częściowo pełnoporcjowych
B. oddzielnym podawaniu pasz treściwych
C. w pełni wymieszanej dawki pełnoporcjowej
D. w sposób dowolny (ad libitum)
ROL.05 Pytanie 620
Organizacja i prowadzenie prz…

W strategii marketingowej firmy działającej w sektorze agrobiznesu uwzględnione są działania, które określa się mianem public relations. Jakie jest ich główne zadanie?

A. bezpośrednia sprzedaż artykułów oferowanych przez firmę
B. zapewnienie pozytywnego wizerunku oraz akceptacji działań firmy
C. analiza rynku oferowanych produktów
D. promocja produktów oraz usług proponowanych przez firmę
ROL.04 Pytanie 621
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Obornik można stosować jako nawóz tuż przed rozpoczęciem uprawy

A. lucerny
B. peluszki
C. bobiku
D. kukurydzy
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W obrębie gospodarstwa rolnego płynne nawozy naturalne powinny być

A. trzymane na płycie gnojowej obok obornika
B. systematycznie wywożone na pole
C. przechowywane w hermetycznych zbiornikach
D. aplikowane na pole na zamarzniętą ziemię
ROL.04 Pytanie 623
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W przypadku łąk i pastwisk rosnących w tych samych warunkach siedliskowych intensywność nawożenia powinna być

A. większa na pastwiskach.
B. na tym samym poziomie.
C. niższa na łąkach.
D. większa na łąkach.
ROL.05 Pytanie 625
Organizacja i prowadzenie prz…

Jak zostanie zakwalifikowany czek obcy w bilansie danej jednostki?

A. kapitał własny
B. inwestycja
C. należność
D. kapitał obcy
ROL.05 Pytanie 626
Organizacja i prowadzenie prz…

Oblicz kwotę wynagrodzenia brutto pracownika, jeśli jego płaca podstawowa wynosi 2 000,00 zł, a dodatek motywacyjny stanowi 20% płacy podstawowej?

A. 2 400,00 zł
B. 2 500,00 zł
C. 2 100,00 zł
D. 2 300,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…

Dostawca zrealizował zamówienie na towar. Potwierdzenie dostawy nastąpiło za pomocą faktury. Po przeprowadzeniu inspekcji ilościowej wykryto brak niektórych produktów. Co powinien zrobić dostawca?

A. sporządzić nową fakturę i dołączyć ją do błędnej
B. wystawić fakturę korygującą
C. zniszczyć wadliwy dokument i przygotować nowy
D. przekreślić nieprawidłowy wpis i wpisać poprawną wartość
ROL.05 Pytanie 629
Organizacja i prowadzenie prz…

Saldo początkowe po stronie Debet (Winien) powinno być zapisane na koncie

A. Zobowiązania wobec pracowników
B. Inwestycje długoterminowe
C. Kapitał własny
D. Pożyczki bankowe
ROL.05 Pytanie 630
Organizacja i prowadzenie prz…

Kapitały własne obejmują

A. pożyczkę w rachunku bieżącym
B. zysk za ubiegły rok przeznaczony na inwestycje
C. zobowiązania wobec dostawców
D. pożyczkę na cele inwestycyjne
ROL.04 Pytanie 631
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jeśli locha została zapłodniona 20 marca, to kiedy można się spodziewać porodu?

A. 12 sierpnia
B. 22 lipca
C. 11 września
D. 12 lipca
ROL.04 Pytanie 632
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rysunek przedstawia

Ilustracja do pytania 32
A. koniczynę czerwoną.
B. wykę siewną.
C. esparcetę siewną.
D. komonicę rożkową.
ROL.04 Pytanie 633
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kiedy przeciętny poziom cen wzrasta rocznie o 4%, to świadczy o tym, że występuje inflacja?

A. galopująca
B. hiperinflacja
C. pełzająca
D. krocząca
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Planowane zużycie paszy pełnoporcjowej Grower, w ilości 60 kg oraz cenie 1000 zł/t, przeznaczone jest na odchów warchlaka od 10 kg do 30 kg. Jaki jest koszt żywienia warchlaka na uzyskanie przyrostu masy ciała o 1 kg?

A. 4 zł
B. 6 zł
C. 3 zł
D. 2 zł
ROL.04 Pytanie 635
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaki rodzaj użytkowy krowy wyróżnia się elegancką i delikatną konstrukcją, cienką, ale mocną kość, długimi nogami oraz płasko ożebrowaną i stosunkowo płytką klatką piersiową?

A. Mleczny
B. Hybrydowy
C. Mięsny
D. Roboczy
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W oparciu o dane zawarte w tabeli określ maksymalną temperaturę transportu mleka surowego przeznaczonego do sprzedaży bezpośredniej.

Maksymalna temperatura przechowywania lub transportu produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej
Rodzaj produktuTemperatura
(°C)
Produkty rybołówstwa, z wyłączeniem żywych produktów rybołówstwa2
Narządy wewnętrzne grubej zwierzyny łownej nieooskórowanej3
Tuszki drobiowe, zajęczaki i drobna zwierzyna łowna4
Mleko surowe i śmietana6
Tusze grubej zwierzyny łownej nieooskórowanej7

A. 3°C
B. 7°C
C. 6°C
D. 4°C
ROL.04 Pytanie 638
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie są końcowe produkty rozkładu białek w jelicie cienkim u zwierząt monogastrycznych?

A. polipeptydy
B. cukry proste
C. aminokwasy
D. kwasy tłuszczowe
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką objętość powinien mieć silos, aby pomieścić 6000 dt, jeżeli 1 m3 kiszonki ma masę mniej więcej 650 kg?

A. około 1083 m3
B. około 600 m3
C. około 650 m3
D. około 923 m3