Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.05 Pytanie 641
Organizacja i prowadzenie prz…

Producent surówek wytwarza każdego dnia 2 000 kg surówek. Produkty są pakowane w opakowania o wadze 0,5 kg. Firma funkcjonuje przez 24 dni w miesiącu. Ile sztuk pojemników powinno się zakupić, aby zapewnić nieprzerwaną produkcję?

A. 96 000 szt.
B. 48 000 szt.
C. 72 000 szt.
D. 24 000 szt.
ROL.04 Pytanie 642
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Głęboką orkę przeprowadza się

A. latem, po zbiorach zbóż
B. wiosną, przed siewem roślin jarych
C. jesienią, przed siewem roślin ozimych
D. przed zimą na polach, gdzie planuje się siew roślin jarych
ROL.04 Pytanie 643
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rośliną chwastową, widoczną na zamieszczonym obrazie, jest

A. rdest plamisty
B. kąkol polny
C. komosa wielkolistna
D. ostrożeń polny
ROL.04 Pytanie 644
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W budynku biurowym firmy często zdarzają się przerwy w dostawie energii elektrycznej. Aby uniknąć utraty danych, które są wprowadzane do komputera, pracownik obsługujący ten komputer powinien

A. na bieżąco sporządzać ręczne notatki
B. stosować krótkie przerwy w pracy komputera
C. poprosić szefa o zakup nowocześniejszego komputera
D. na bieżąco archiwizować zapisy na dysku twardym
ROL.05 Pytanie 645
Organizacja i prowadzenie prz…

Do kapitału obrotowego zaliczane są

A. uprawa w szklarni.
B. obligacje krótkoterminowe.
C. maszyna rolnicza.
D. obiekt po renowacji.
ROL.04 Pytanie 646
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Bulwy ziemniaków przeznaczonych do spożycia powinny posiadać

A. wysoką zawartość suchej masy oraz białka
B. owalny kształt, małą liczbę oczek oraz równą wielkość
C. znaczną ilość skrobi i kształt regularny
D. kanciastą strukturę, gładką skórkę oraz dużą ilość skrobi
ROL.05 Pytanie 647
Organizacja i prowadzenie prz…

System, który gwarantuje bezpieczeństwo żywności poprzez identyfikację oraz ocenę skali zagrożeń w kontekście wymagań sanitarno-epidemiologicznych żywności i ryzyka wystąpienia zagrożeń na wszystkich etapach produkcji oraz dystrybucji artykułów spożywczych, ma skrót

A. GMP
B. HACCP
C. GHP
D. ISO
ROL.04 Pytanie 648
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie powinno być rozstawienie kół w ciągniku używanym do prac pielęgnacyjnych w uprawie buraków, gdzie szerokość międzyrzędzi wynosi 45 cm?

A. 125 cm
B. 145 cm
C. 135 cm
D. 155 cm
ROL.04 Pytanie 649
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na zdjęciu przedstawiono

Ilustracja do pytania 9
A. prasę zmiennokomorową.
B. zgrabiarkę.
C. prasę stałokomorową.
D. prasę wysokiego zgniotu.
ROL.04 Pytanie 650
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przed każdym zasiedleniem kojca dla cieląt przeprowadza się dezynfekcję pomieszczenia, aby

A. zlikwidować szkodliwe owady.
B. zmniejszyć poziom szkodliwych gazów.
C. wyeliminować gryzonie.
D. zniszczyć mikroorganizmy chorobotwórcze.
ROL.04 Pytanie 651
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką kolejność należy zastosować przy siewie roślin ozimych?

A. rzepak, wyka, jęczmień, żyto, pszenica
B. jęczmień, rzepak, wyka, żyto, pszenica
C. wyka, pszenica, rzepak, jęczmień, żyto
D. pszenica, żyto, jęczmień, wyka, rzepak
ROL.04 Pytanie 652
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Stop żelaza zawierający powyżej 2% węgla, wykorzystywany do produkcji odlewów, to

A. mosiądz
B. żeliwo
C. żeliwo
D. stal
ROL.04 Pytanie 653
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Warzywa konserwowane w zalewie słodko-kwaśnej z użyciem kwasu octowego to

A. przeciery
B. koncentraty
C. marynaty
D. soki
ROL.04 Pytanie 654
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Korzystając z tabeli, określ minimalną ilość wysiewu pszenicy ozimej na 1 hektar

ZbożePrzeciętna ilość wysiewu zbóż [kg/ha]
Żyto110 ÷ 160
Pszenżyto ozime160 ÷ 200
Pszenica ozima180 ÷ 250
Pszenica jara180 ÷ 220
Jęczmień ozim120 ÷ 150
Owies140 ÷ 200

A. 110 kg
B. 140 kg
C. 120 kg
D. 180 kg
ROL.04 Pytanie 655
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Częste i niskie koszenie tąk wpływa na

A. zanikanie traw niskich w runi
B. szybki wzrost runi
C. ustępowanie z runi traw wysokich
D. zwiększenie wartościowych roślin w runi
ROL.05 Pytanie 656
Organizacja i prowadzenie prz…

Zakład dysponuje wysoko zautomatyzowanymi maszynami produkcyjnymi. Aby zapewnić ich serwisowanie, konieczne jest zatrudnienie

A. elektryka
B. mechatronika
C. mechanika
D. elektronika
ROL.05 Pytanie 657
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaka jest roczna stopa amortyzacji maszyny, której przewidywany czas użytkowania wynosi 8 lat?

A. 13,5%
B. 10,5%
C. 12,5%
D. 11,5%
ROL.04 Pytanie 658
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przechowywanie akt osobowych pracownika odbywa się przez okres

A. 25 lat
B. 50 lat
C. 5 lat
D. 15 lat
ROL.04 Pytanie 659
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podkiełkowywanie ziemniaków powinno przeprowadzać się w zakresie temperatur

Optymalne warunki przechowywania bułw
Etapy przechowywaniaTemperatura
Dojrzewanie bułw 1-2 tygodniepow. 15°C
Schładzanie 2-3 tygodniestopniowe
obniżanie do 4°C
Długotrwałe przechowywanie2-6°C
Przygotowanie sadzeniaków na świetle 3-5 tygodni10-15°C

A. 16-20°C
B. 7-9°C
C. 10-15°C
D. 2-6°C
ROL.05 Pytanie 660
Organizacja i prowadzenie prz…

Nabycie środka trwałego, za który zapłata odbędzie się w późniejszym terminie, jest działaniem

A. pasywnym, niezmieniającym sumy bilansowej
B. aktywnym, niezmieniającym sumy bilansowej
C. aktywnym-pasywnym, zmniejszającym sumę bilansową
D. aktywnym-pasywnym, zwiększającym sumę bilansową
ROL.04 Pytanie 661
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Objawy takie jak gorączka, nagły spadek produkcji mleka oraz pęcherze na błonach śluzowych jamy ustnej, skórze wymienia i w okolicach racic u krów wskazują na

A. ochwatu
B. brucelozy
C. pryszczycy
D. grudy
ROL.05 Pytanie 662
Organizacja i prowadzenie prz…

W miesiącu październiku pracownik przepracował 168 godzin zgodnie z ustalonym wymiarem czasu pracy przy stawce 15,00 zł za godzinę oraz 5 godzin w nadgodzinach w niedzielę z dodatkiem wynoszącym 100% wynagrodzenia. Jakie będzie wynagrodzenie brutto pracownika za październik?

A. 2 670,00 zł
B. 2 770,00 zł
C. 2 595,00 zł
D. 2 520,00 zł
ROL.05 Pytanie 663
Organizacja i prowadzenie prz…

Całkowity średni koszt zatrudnienia pojedynczego pracownika wynosi 3 500,00 zł. Jaką kwotę pieniędzy należy przygotować, jeśli firma ma zatrudnionych 10 pracowników?

A. 40 000,00 zł
B. 35 000,00 zł
C. 30 000,00 zł
D. 25 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 664
Organizacja i prowadzenie prz…

Pierwotne przetwarzanie zbóż obejmuje

A. produkcję alkoholu
B. warzenie piwa
C. rafinację olejów
D. obróbkę młynarską
ROL.05 Pytanie 665
Organizacja i prowadzenie prz…

Najmniej wymagającą formą w zakresie obowiązków związanych z ewidencją podatkową oraz księgową jest

A. księga podatkowa
B. księga inwentarzowa
C. karta podatkowa
D. ryczałt ewidencjonowany
ROL.04 Pytanie 666
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zgodnie z wytycznymi Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej maksymalna dawka nawozu naturalnego stosowana w ciągu roku na 1 ha terenów rolniczych nie powinna przekraczać ilości azotu wynoszącej

A. 170 kg
B. 150 kg
C. 200 kg
D. 120 kg
ROL.05 Pytanie 667
Organizacja i prowadzenie prz…

Proces usuwania wody z zamrożonego artykułu za pomocą sublimacji odbywa się w warunkach ciśnienia
40–130 Pa oraz temperatury od −35 do −25°C. Produkt po takiej obróbce może być długo przechowywany, pod warunkiem, że jest szczelnie zapakowany. Jak nazywa się ta metoda konserwacji?

A. sterylizacja
B. pasteryzacja
C. liofilizacja
D. mrożenie
ROL.04 Pytanie 668
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najlepszym sposobem na uzupełnienie brakującego białka w diecie krów jest

A. kiszonka z kapusty pastewnej
B. zielonka ze słonecznika
C. zielonka z lucerny
D. kiszonka z kukurydzy
ROL.04 Pytanie 669
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby przygotować tryka do stanówki, co należy wykonać?

A. miesiąc przed stanówką zrealizować strzyżenie
B. zwiększyć w dawce udział pasz objętościowych
C. ograniczyć dostęp do wybiegów
D. zmniejszyć w dawce udział pasz treściwych
ROL.04 Pytanie 670
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jak obliczamy zysk z działalności operacyjnej firmy?

A. od zysku z działalności gospodarczej odejmując koszty finansowe i dodając przychody finansowe
B. od zysku brutto odejmując podatek dochodowy
C. do zysku brutto dodając zyski nadzwyczajne i odejmując straty nadzwyczajne
D. do zysku na sprzedaży dodając pozostałe przychody operacyjne i odejmując pozostałe koszty operacyjne
ROL.05 Pytanie 671
Organizacja i prowadzenie prz…

W trakcie produkcji firma wykorzystała 100 ton marchwi. Koszt zużytej marchwi należy do

A. finansowego
B. działalności podstawowej
C. działalności handlowej
D. zarządu
ROL.04 Pytanie 672
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Który surowiec rolniczy ma najmniejszą sezonowość w produkcji?

A. Korzenia buraka cukrowego
B. Ziarna pszenicy jarej
C. Mleka surowego
D. Nasion rzepaku ozimego
ROL.04 Pytanie 673
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką reklamę powinien wybrać producent ciągników rolniczych jako główną?

A. Emocjonalną
B. Informacyjną
C. Tworzącą nawyk
D. Dającą satysfakcję
ROL.05 Pytanie 674
Organizacja i prowadzenie prz…

Lokalny sklep przeprowadził inwentaryzację, która polegała na przeliczeniu oraz spisaniu w specjalnym formularzu towarów dostępnych na półkach. Inwentaryzację zrealizowano przy użyciu metody

A. spisu z natury
B. eliminacji
C. weryfikacji
D. porównawczej
ROL.05 Pytanie 675
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaka jest roczna stopa amortyzacji urządzenia, którego czas eksploatacji oszacowano na 8 lat?

A. 12,5%
B. 10,5%
C. 11,5%
D. 13,5%
ROL.04 Pytanie 676
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do masowej hodowli brojlerów najbardziej odpowiednie są mieszańce z oznaczeniem handlowym

A. Astra D
B. Astra B
C. Astra N
D. Astra P
ROL.04 Pytanie 677
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zgodnie z wytycznymi Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej, stosowanie nawozów naturalnych jest zabronione na glebach

A. organicznych
B. zalanych wodą
C. porośniętych roślinnością wieloletnią
D. lekkich
ROL.04 Pytanie 678
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zimowe mrozy oraz brak pokrywy śnieżnej mogą prowadzić do zmniejszenia plonów

A. bobiku
B. żyta
C. gorczycy
D. ziemniaków
ROL.04 Pytanie 679
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Biologiczne trawienie u zwierząt przeżuwających zachodzi dzięki enzymom produkowanym przez

A. bakterie oraz pierwotniaki w żwaczu
B. bakterie oraz pierwotniaki w trawieńcu
C. gruczoły trawienne w błonie śluzowej żwacza
D. gruczoły trawienne w błonie śluzowej czepca
ROL.04 Pytanie 680
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podczas suszenia ziarna zbóż, aby zachować jego wartość konsumpcyjną, maksymalna temperatura nagrzewania ziarna nie powinna przekraczać

A. 61 - 70°C
B. 40 - 50°C
C. 71 - 80°C
D. 51 - 60°C