Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.05 Pytanie 721
Organizacja i prowadzenie prz…

Tyndalizacja to metoda termicznego zabezpieczania żywności. Na czym polega?

A. na sterylizacji produktów w dedykowanych urządzeniach
B. na pasteryzacji mięsnych produktów w słoikach
C. na długotrwałym gotowaniu produktów w temperaturze poniżej 70°C
D. na 2 - 3 krotnej pasteryzacji wykonywanej w odstępach 1 - 3 dni
ROL.04 Pytanie 722
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Tuszę wieprzową o 58% mięsności zalicza się do klasy

KlasaProcent miesności
Spow. 60%
E55÷60%
U50÷55%
R45÷50%
O40÷45%
PDo 40%

A. U
B. S
C. E
D. O
ROL.04 Pytanie 723
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaź chorobę u koni, która charakteryzuje się następującymi symptomami: koń przestaje jeść, wykazuje niepokój, rozgląda się, ciężko oddycha, poci się oraz kładzie się lub przysiada na zadzie.

A. Kulawizna
B. Ochwat
C. Zagwożdżenie
D. Morzysko
ROL.04 Pytanie 724
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Obecność na liściach buraków deformacji w postaci powyginanych i skędzierzawionych kształtów, z nieregularnymi plamkami w odcieniach jasno i ciemnozielonym, sugeruje występowanie

A. mączniaka właściwego buraka
B. mozaiki buraka
C. żółtaczki buraka
D. parcha pierścieniowego
ROL.04 Pytanie 725
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najwyższą wartość wypiekową ze względu na zawartość glutenu uzyskuje się z ziaren

A. kukurydzy
B. żyta
C. pszenicy
D. pszenżyta
ROL.04 Pytanie 727
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przycinanie racic bydła powinno odbywać się

A. jeden raz w roku
B. dwa razy w ciągu roku
C. trzy razy w ciągu roku
D. raz na dwa lata
ROL.05 Pytanie 728
Organizacja i prowadzenie prz…

Kluczowym procesem cieplnym, który pozwala na oddzielenie spirytusu od zacieru, jest

A. krystalizacja
B. ekstrakcja
C. rektyfikacja
D. destylacja
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Desykanty to substancje

A. powodujące szybkie usychanie roślin
B. stosowane do odstraszania ptaków oraz zwierzyny łownej
C. służące do zwalczania chorób roślin
D. przeznaczone do eliminacji szkodliwych gryzoni
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Farma specjalizuje się w uprawie pszenicy konsumpcyjnej i każdego roku siewa pszenicę na obszarze 3 500 ha. Najlepszym sposobem sprzedaży dla tego gospodarstwa jest

A. aukcja
B. targowisko
C. giełda
D. supermarket
ROL.04 Pytanie 733
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Analizując dane zawarte w tabeli, wskaż minimalną temperaturę, którą należy zapewnić w pomieszczeniu dla cieląt do 3 miesiąca życia.

Temperatura powietrza w pomieszczeniach
dla wybranych grup bydła hodowlanego
Grupa zwierzątTemperatura [°C]
minimalnaoptymalnamaksymalna
Krowy w porodówce1616 – 2025
Cielęta w profilaktorium1216 – 2030
Cielęta w wieku 3 – 6 miesięcy
utrzymywane w systemie:
– ściółkowym812 – 1625
– bezściółkowym1212 – 2025

A. 8 °C
B. 16 °C
C. 30 °C
D. 12 °C
ROL.05 Pytanie 737
Organizacja i prowadzenie prz…

Kluczowymi składnikami rachunku zysków i strat są

A. przychody i koszty
B. wydatki i należności
C. przychody i zapasy
D. wydatki i zobowiązania
Organizacja i prowadzenie prz…

W przedsiębiorstwie całkowite koszty wytwarzania oszacowano na 15 000,00 zł. Koszty pośrednie będą stanowić jedną trzecią całkowitych wydatków. Jakie będą koszty bezpośrednie produkcji?

A. 5 000,00 zł
B. 8 000,00 zł
C. 15 000,00 zł
D. 10 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 739
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaką wartość ma roczna stopa amortyzacji kserokopiarki, której przewidywana trwałość wynosi 5 lat?

A. 25%
B. 10%
C. 15%
D. 20%
ROL.04 Pytanie 740
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie są optymalne wartości temperatury i wilgotności w kojcach dla prosiąt w ich pierwszych dniach życia?

A. 32°C i 60%
B. 32°C i 75%
C. 24°C i 75%
D. 24°C i 50%
ROL.04 Pytanie 742
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Planowanie upraw roślin na wyznaczone pola w gospodarstwie na kilka lat - co to jest?

A. monokultura
B. płodozmian
C. następstwo
D. rotacja
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na właściwości struktury gruzełkowatej gleby wpływ mają czynniki negatywne

A. erozja wodna i wietrzna
B. zamarznięcie i rozmrożenie
C. nawilżanie i suszenie
D. materiał organiczny
ROL.04 Pytanie 745
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najlepszym okresem na nawożenie obornikiem użytków zielonych jest

A. wczesna jesień
B. późna jesień
C. początek lata
D. wczesna wiosna
Organizacja i prowadzenie prz…

Wzrost produkcji spowodował podniesienie kosztów bezpośrednich o 30%. Poprzednie koszty bezpośrednie wyniosły 50 000,00 zł miesięcznie. Oblicz, jaką dodatkową kwotę należy przeznaczyć na pokrycie wzrostu miesięcznych kosztów bezpośrednich?

A. 20 000,00 zł
B. 25 000,00 zł
C. 15 000,00 zł
D. 10 000,00 zł
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Korzystając z opisu w ramce ustal wykonanie, których zabiegów ułatwi pozostawienie ścieżek przejazdowych podczas siewu rzepaku ozimego.

Siew rzepaku ozimego przeprowadza się przy pomocy siewników rzędowych lub punktowych. Nie należy rezygnować ze ścieżek przejazdowych, które ułatwiają przeprowadzenie kolejnych zabiegów (nawożenie, oprysk fungicydami i insektycydami). Pożądane są możliwie równomierne odległości między nasionami w rzędzie.

A. Orki siewnej i przedsiewne nawożenie azotem.
B. Przyorania nawozów organicznych i nawożenie 60% solą potasową.
C. Opryskiwania pestycydami w celu ochrony przed słodyszkiem rzepakowym.
D. Podorywki z dwukrotnym bronowaniem.
ROL.04 Pytanie 751
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie są charakterystyki przechowywania ziemniaków w tradycyjnych kopcach?

A. brak możliwości zbierania bulw w czasie mrozów oraz wysokie koszty ich składowania
B. brak możliwości pobierania bulw w czasie mrozów, ryzyko ich gnicia oraz nieograniczona kontrola
C. trudności w utrzymaniu odpowiedniego poziomu wilgotności i temperatury oraz nieograniczona kontrola
D. brak możliwości zbierania bulw w czasie mrozów oraz ograniczona kontrola nad warunkami przechowywania
ROL.05 Pytanie 754
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaki styl kierowania odznacza się postawą biernego menedżera wobec swoich pracowników, który nie komentuje ani nie ocenia pracy zespołu?

A. Demokratyczny
B. Autokratyczny życzliwy
C. Liberalny
D. Autokratyczny
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie analizy danych z tabeli określ dawkę azotu zalecaną w uprawie pszenicy ozimej odmiany intensywnej, na glebie kompleksu żytniego dobrego, przy założonym plonie ziarna 6,5 t/ha.

Dawki azotu dla pszenicy ozimej w zależności od kompleksu glebowego (w kg/ha)
Przewidywany plon ziarna (t/ha)Kompleks glebowy
Pszenny bardzo dobry i dobryŻytni bardzo dobry i dobry
Odmiany pszenicy średnio intensywne
3,0 – 5,560 – 80 kg/ha80 – 100 kg/ha
6,5 i więcej80 – 90 kg/ha100 – 120 kg/ha
Odmiany pszenicy intensywne
3,0 – 5,580 – 100 kg/ha90 – 120 kg/ha
6,5 i więcej100 – 120 kg/ha110 – 150 kg/ha

A. 110 - 150 kg N/ha
B. 100 - 120 kg N/ha
C. 80 - 90 kg N/ha
D. 80 - 100 kg N/ha
ROL.04 Pytanie 757
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wiosną, gdy żyto zostanie zaatakowane przez pleśń śniegową, co należy zrobić?

A. przeprowadzić oprysk właściwym herbicydem
B. zwiększyć ilość nawozów azotowych
C. wykorzystać nawozy wapniowe
D. wykonać bronowanie pola
ROL.04 Pytanie 758
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przygotowując ciągnik do prac polowych, który wcześniej był używany w transporcie, należy go wyposażyć w

A. szerokie opony i podwyższyć ciśnienie
B. wąskie opony i zmniejszyć ciśnienie
C. szerokie opony i obniżyć ciśnienie
D. wąskie opony i zwiększyć ciśnienie
ROL.05 Pytanie 759
Organizacja i prowadzenie prz…

Ile należy zużyć mąki pszennej, by wyprodukować 50 kg ciasta chlebowego?

Ciasto chlebowe – składniki na 1 000 g ciasta:
300 g zaczynu jw.
400 g mąki pszennej typ 550
300 g wody
1,5 do 2 łyżeczek soli
1 łyżeczka cukru

A. 10 kg
B. 20 kg
C. 30 kg
D. 40 kg
ROL.04 Pytanie 760
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Ile powinna wynosić zawartość suchej masy w zielonce przeznaczonej do produkcji sianokiszonki?

A. 30-34%
B. 15-19%
C. 25-29%
D. 20-24%