Filtrowanie pytań
Organizacja i prowadzenie prz…
A. na sterylizacji produktów w dedykowanych urządzeniach
B. na pasteryzacji mięsnych produktów w słoikach
C. na długotrwałym gotowaniu produktów w temperaturze poniżej 70°C
D. na 2 - 3 krotnej pasteryzacji wykonywanej w odstępach 1 - 3 dni
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Tuszę wieprzową o 58% mięsności zalicza się do klasy
| Klasa | Procent miesności |
|---|---|
| S | pow. 60% |
| E | 55÷60% |
| U | 50÷55% |
| R | 45÷50% |
| O | 40÷45% |
| P | Do 40% |
A. U
B. S
C. E
D. O
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wskaź chorobę u koni, która charakteryzuje się następującymi symptomami: koń przestaje jeść, wykazuje niepokój, rozgląda się, ciężko oddycha, poci się oraz kładzie się lub przysiada na zadzie.
A. Kulawizna
B. Ochwat
C. Zagwożdżenie
D. Morzysko
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Obecność na liściach buraków deformacji w postaci powyginanych i skędzierzawionych kształtów, z nieregularnymi plamkami w odcieniach jasno i ciemnozielonym, sugeruje występowanie
A. mączniaka właściwego buraka
B. mozaiki buraka
C. żółtaczki buraka
D. parcha pierścieniowego
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najwyższą wartość wypiekową ze względu na zawartość glutenu uzyskuje się z ziaren
A. kukurydzy
B. żyta
C. pszenicy
D. pszenżyta
Organizacja i prowadzenie prz…
Dostawca wystawił fakturę do zapłaty w gotówce. Jaki dokument kasowy wystawi odbiorca, aby potwierdzić dokonanie płatności?
A. Kasa wypłaci
B. Polecenie przelewu
C. Raport kasowy
D. Kasa przyjmie
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Przycinanie racic bydła powinno odbywać się
A. jeden raz w roku
B. dwa razy w ciągu roku
C. trzy razy w ciągu roku
D. raz na dwa lata
Organizacja i prowadzenie prz…
Kluczowym procesem cieplnym, który pozwala na oddzielenie spirytusu od zacieru, jest
A. krystalizacja
B. ekstrakcja
C. rektyfikacja
D. destylacja
Organizacja i prowadzenie prz…
Czym jest podatek VAT?
A. podatek rolny
B. podatek od towarów i usług
C. podatek leśny
D. podatek akcyzowy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Desykanty to substancje
A. powodujące szybkie usychanie roślin
B. stosowane do odstraszania ptaków oraz zwierzyny łownej
C. służące do zwalczania chorób roślin
D. przeznaczone do eliminacji szkodliwych gryzoni
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Farma specjalizuje się w uprawie pszenicy konsumpcyjnej i każdego roku siewa pszenicę na obszarze 3 500 ha. Najlepszym sposobem sprzedaży dla tego gospodarstwa jest
A. aukcja
B. targowisko
C. giełda
D. supermarket
Organizacja i prowadzenie prz…
Właściciel pojazdu dostawczego jest zobowiązany do zawarcia umowy ubezpieczeniowej
A. od kradzieży z włamaniem i rabunku
B. mienia w transporcie
C. autocasco
D. odpowiedzialności cywilnej
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Analizując dane zawarte w tabeli, wskaż minimalną temperaturę, którą należy zapewnić w pomieszczeniu dla cieląt do 3 miesiąca życia.
| Temperatura powietrza w pomieszczeniach dla wybranych grup bydła hodowlanego | |||
|---|---|---|---|
| Grupa zwierząt | Temperatura [°C] | ||
| minimalna | optymalna | maksymalna | |
| Krowy w porodówce | 16 | 16 – 20 | 25 |
| Cielęta w profilaktorium | 12 | 16 – 20 | 30 |
| Cielęta w wieku 3 – 6 miesięcy utrzymywane w systemie: | |||
| – ściółkowym | 8 | 12 – 16 | 25 |
| – bezściółkowym | 12 | 12 – 20 | 25 |
A. 8 °C
B. 16 °C
C. 30 °C
D. 12 °C
Organizacja i prowadzenie prz…
Z 1 tony buraka cukrowego można uzyskać 125 kg cukru. Ile ton surowca trzeba dostarczyć, aby wyprodukować 100 ton cukru?
A. 800 ton
B. 900 ton
C. 700 ton
D. 600 ton
Organizacja i prowadzenie prz…
Optymalna temperatura do składowania pasteryzowanych produktów mięsnych wynosi
A. od 0 do 10°C
B. od 0 do 6°C
C. od 0 do 2°C
D. od -6 do 0°C
Organizacja i prowadzenie prz…
Zbiór dokumentów określających sposób realizacji produktu oraz wskazujących niezbędne do tego środki nosi nazwę dokumentacja
A. fabryczna
B. technologiczna
C. kosztorysowa
D. techniczna
Organizacja i prowadzenie prz…
Kluczowymi składnikami rachunku zysków i strat są
A. przychody i koszty
B. wydatki i należności
C. przychody i zapasy
D. wydatki i zobowiązania
Organizacja i prowadzenie prz…
W przedsiębiorstwie całkowite koszty wytwarzania oszacowano na 15 000,00 zł. Koszty pośrednie będą stanowić jedną trzecią całkowitych wydatków. Jakie będą koszty bezpośrednie produkcji?
A. 5 000,00 zł
B. 8 000,00 zł
C. 15 000,00 zł
D. 10 000,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaką wartość ma roczna stopa amortyzacji kserokopiarki, której przewidywana trwałość wynosi 5 lat?
A. 25%
B. 10%
C. 15%
D. 20%
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie są optymalne wartości temperatury i wilgotności w kojcach dla prosiąt w ich pierwszych dniach życia?
A. 32°C i 60%
B. 32°C i 75%
C. 24°C i 75%
D. 24°C i 50%
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie narzędzia wykorzystuje się do doprawiania roli?
A. kultywatory i brony
B. pługi wahadłowe oraz brony
C. pługi talerzowe i włóki
D. agregaty podorywkowe
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Planowanie upraw roślin na wyznaczone pola w gospodarstwie na kilka lat - co to jest?
A. monokultura
B. płodozmian
C. następstwo
D. rotacja
ROL.05 Pytanie 743
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma zajmująca się handlem paszami i suplementami paszowymi planuje rozszerzyć swoje usługi o wsparcie w obszarze żywienia zwierząt hodowlanych. W związku z tym powinna zatrudnić osobę o odpowiednich kwalifikacjach
A. zootechnicznych
B. marketingowych
C. ekonomicznych
D. handlowych
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na właściwości struktury gruzełkowatej gleby wpływ mają czynniki negatywne
A. erozja wodna i wietrzna
B. zamarznięcie i rozmrożenie
C. nawilżanie i suszenie
D. materiał organiczny
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najlepszym okresem na nawożenie obornikiem użytków zielonych jest
A. wczesna jesień
B. późna jesień
C. początek lata
D. wczesna wiosna
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na ilość wody zgromadzonej w glebie w czasie zimowym korzystnie wpływa
A. orka wiosenna
B. orka przedzimowa
C. włókowanie
D. kultywatorowanie
Organizacja i prowadzenie prz…
Wzrost produkcji spowodował podniesienie kosztów bezpośrednich o 30%. Poprzednie koszty bezpośrednie wyniosły 50 000,00 zł miesięcznie. Oblicz, jaką dodatkową kwotę należy przeznaczyć na pokrycie wzrostu miesięcznych kosztów bezpośrednich?
A. 20 000,00 zł
B. 25 000,00 zł
C. 15 000,00 zł
D. 10 000,00 zł
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie jest optymalne nawilżenie przechowywanego ziarna?
A. 18%
B. 16%
C. 14%
D. 20%
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Korzystając z opisu w ramce ustal wykonanie, których zabiegów ułatwi pozostawienie ścieżek przejazdowych podczas siewu rzepaku ozimego.
| Siew rzepaku ozimego przeprowadza się przy pomocy siewników rzędowych lub punktowych. Nie należy rezygnować ze ścieżek przejazdowych, które ułatwiają przeprowadzenie kolejnych zabiegów (nawożenie, oprysk fungicydami i insektycydami). Pożądane są możliwie równomierne odległości między nasionami w rzędzie. |
A. Orki siewnej i przedsiewne nawożenie azotem.
B. Przyorania nawozów organicznych i nawożenie 60% solą potasową.
C. Opryskiwania pestycydami w celu ochrony przed słodyszkiem rzepakowym.
D. Podorywki z dwukrotnym bronowaniem.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wyznacz ilość saletry amonowej (34%), która jest wymagana do zastosowania na 15 ha plantacji w dawce 68 kg N/ha?
A. 1500 kg
B. 3000 kg
C. 1020 kg
D. 680 kg
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie są charakterystyki przechowywania ziemniaków w tradycyjnych kopcach?
A. brak możliwości zbierania bulw w czasie mrozów oraz wysokie koszty ich składowania
B. brak możliwości pobierania bulw w czasie mrozów, ryzyko ich gnicia oraz nieograniczona kontrola
C. trudności w utrzymaniu odpowiedniego poziomu wilgotności i temperatury oraz nieograniczona kontrola
D. brak możliwości zbierania bulw w czasie mrozów oraz ograniczona kontrola nad warunkami przechowywania
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Proces oczyszczania krwi od zbędnych produktów przemiany materii przebiega
A. w nerkach
B. w trzustce
C. w wątrobie
D. w sercu
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zaleca się ustawienie opryskiwacza na większe krople cieczy podczas stosowania
A. insektycydów
B. herbicydów dolistnych
C. herbicydów doglebowych
D. fungicydów
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaki styl kierowania odznacza się postawą biernego menedżera wobec swoich pracowników, który nie komentuje ani nie ocenia pracy zespołu?
A. Demokratyczny
B. Autokratyczny życzliwy
C. Liberalny
D. Autokratyczny
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na podstawie analizy danych z tabeli określ dawkę azotu zalecaną w uprawie pszenicy ozimej odmiany intensywnej, na glebie kompleksu żytniego dobrego, przy założonym plonie ziarna 6,5 t/ha.
| Dawki azotu dla pszenicy ozimej w zależności od kompleksu glebowego (w kg/ha) | ||
|---|---|---|
| Przewidywany plon ziarna (t/ha) | Kompleks glebowy | |
| Pszenny bardzo dobry i dobry | Żytni bardzo dobry i dobry | |
| Odmiany pszenicy średnio intensywne | ||
| 3,0 – 5,5 | 60 – 80 kg/ha | 80 – 100 kg/ha |
| 6,5 i więcej | 80 – 90 kg/ha | 100 – 120 kg/ha |
| Odmiany pszenicy intensywne | ||
| 3,0 – 5,5 | 80 – 100 kg/ha | 90 – 120 kg/ha |
| 6,5 i więcej | 100 – 120 kg/ha | 110 – 150 kg/ha |
A. 110 - 150 kg N/ha
B. 100 - 120 kg N/ha
C. 80 - 90 kg N/ha
D. 80 - 100 kg N/ha
ROL.05 Pytanie 756
Organizacja i prowadzenie prz…
W przypadku awarii systemu elektrycznego, zamrażarka z towarem uległa rozmrożeniu. Jakie będą kwalifikacje tych strat?
A. przyrodzone
B. spowodowane przez kogoś
C. niezawinione
D. regularne
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wiosną, gdy żyto zostanie zaatakowane przez pleśń śniegową, co należy zrobić?
A. przeprowadzić oprysk właściwym herbicydem
B. zwiększyć ilość nawozów azotowych
C. wykorzystać nawozy wapniowe
D. wykonać bronowanie pola
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Przygotowując ciągnik do prac polowych, który wcześniej był używany w transporcie, należy go wyposażyć w
A. szerokie opony i podwyższyć ciśnienie
B. wąskie opony i zmniejszyć ciśnienie
C. szerokie opony i obniżyć ciśnienie
D. wąskie opony i zwiększyć ciśnienie
Organizacja i prowadzenie prz…
Ile należy zużyć mąki pszennej, by wyprodukować 50 kg ciasta chlebowego?
| Ciasto chlebowe – składniki na 1 000 g ciasta: 300 g zaczynu jw. 400 g mąki pszennej typ 550 300 g wody 1,5 do 2 łyżeczek soli 1 łyżeczka cukru |
A. 10 kg
B. 20 kg
C. 30 kg
D. 40 kg
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Ile powinna wynosić zawartość suchej masy w zielonce przeznaczonej do produkcji sianokiszonki?
A. 30-34%
B. 15-19%
C. 25-29%
D. 20-24%