Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 801
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W systemie klatkowym hodowli kur niosek, nierównomierne rozdrobnienie mieszanki paszowej, w której zbyt duża ilość stanowi drobna frakcja, może wywołać

A. redukcję ilości pyłów w kurniku
B. poprawę rozwoju żołądka mięśniowego
C. zwiększenie poziomu spożycia wody
D. zmniejszenie spożycia paszy
ROL.04 Pytanie 802
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Która kategoria nawozów mineralnych ma największy wpływ na rozwój roślin oraz na czas ich dojrzewania?

A. Potasowe
B. Azotowe
C. Wapniowe
D. Fosforowe
ROL.04 Pytanie 804
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Duży krwioobieg zaczyna się

A. w lewej komorze
B. w lewym przedsionku
C. w prawej komorze
D. w prawym przedsionku
ROL.04 Pytanie 807
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Co może spowodować zaświecenie się lampki kontrolnej ładowania akumulatora?

A. niski poziom płynu w układzie hamulcowym
B. obniżona gęstość elektrolitu w akumulatorze
C. wadliwy pasek napędowy alternatora
D. niedostateczny poziom płynu w chłodnicy
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jak jest skonstruowany kolektor w urządzeniu do udoju?

A. nierozkładany w celu uzyskania ciśnienia zmiennego
B. nierozkładany w celu zapobiegania zakażeniom bakteryjnym mleka
C. rozkładany w celu ustawienia częstotliwości pulsacji dojarki
D. rozkładany w celu ułatwienia czyszczenia
Organizacja i prowadzenie prz…

Koszt wytworzenia 1 kg surówki warzywnej wynosi 2,50 zł. Przeciętny koszt opakowań na 1 kg to 0,50 zł. Jaka jest całkowita wartość wyprodukowania 1 500 kg surówki razem z opakowaniem?

A. 5 500,00 zł
B. 5 000,00 zł
C. 4 000,00 zł
D. 4 500,00 zł
ROL.04 Pytanie 811
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Dodanie tłuszczu do pasz treściwych dla drobiu ma wpływ na

A. wzrost wartości zapachowej paszy
B. zwiększenie smakowitości paszy
C. zwiększenie wartości energetycznej paszy
D. zmniejszenie wartości energetycznej paszy
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Oblicz, ile kg N mogą wchłonąć rośliny w pierwszym roku po zastosowaniu obornika w ilości 30 t/ha, jeśli zawartość azotu w oborniku wynosi 0,45% oraz efektywność wykorzystania azotu wynosi 30%?

A. 45,0 kg
B. 40,5 kg
C. 30,5 kg
D. 90,0 kg
ROL.05 Pytanie 814
Organizacja i prowadzenie prz…

Faza wytwarzania piwa, w której następuje słodowanie jęczmienia z wykorzystaniem kwaśnych i neutralnych węglanów, określana jest jako

A. utylizacją
B. gęstnieniem
C. alkalizacją
D. tłoczeniem
ROL.04 Pytanie 815
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zdjęcie przedstawia łan

Ilustracja do pytania 15
A. pszenicy.
B. owsa.
C. żyta.
D. jęczmienia.
ROL.04 Pytanie 816
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W trakcie prac w polu doszło do wypadku z udziałem traktorzysty. Od czego należy zacząć udzielanie pierwszej pomocy?

A. ochrony przestrzeni wypadku do przybycia policji
B. oceny kondycji zdrowotnej poszkodowanego
C. umiejscowienia poszkodowanego w pozycji bocznej
D. ochrony przestrzeni wypadku do przybycia medyka
ROL.04 Pytanie 817
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rolnik do nawożenia pszenicy zastosował 200 kg Polifoski 8:24:24 (N:P:K). Jaką ilość azotu w kilogramach użył?

A. 8 kg
B. 16 kg
C. 48 kg
D. 24 kg
ROL.04 Pytanie 818
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wyszczególnione elementy z rachunku zysków i strat masarni PMIW za rok obrotowy prezentowały się następująco:
- przychody z działalności operacyjnej wyniosły 250 000 zł,
- koszty działalności operacyjnej osiągnęły 180 000 zł.

Jaki był zysk z działalności operacyjnej masarni?

A. 180 000 zł
B. 70 000 zł
C. 430 000 zł
D. 250 000 zł
Organizacja i prowadzenie prz…

Aby zagwarantować bezpieczeństwo żywności poprzez identyfikację oraz ocenę stopnia zagrożeń w kontekście wymagań zdrowotnych produktów spożywczych i ryzyka ich wystąpienia na wszystkich etapach produkcji oraz dystrybucji żywności, konieczne jest wdrożenie systemu

A. GMP
B. GHP
C. HACCP
D. ISO
ROL.04 Pytanie 822
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do grupy koni zimnokrwistych w Polsce zaliczają się konie

A. arabskie
B. sztumskie
C. huculskie
D. wielkopolskie
ROL.05 Pytanie 825
Organizacja i prowadzenie prz…

Metoda umożliwiająca oddzielenie etanolu od zacieru to

A. pasteryzacja
B. destylacja
C. koagulacja
D. osmoza
ROL.04 Pytanie 826
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Dokumenty dotyczące wynagrodzeń pracowników powinny być przechowywane w siedzibie instytucji?

A. nie dłużej niż 3 lata
B. nie dłużej niż 5 lat
C. nie krócej niż 3 lata
D. nie krócej niż 5 lat
ROL.04 Pytanie 828
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Który odcinek kręgosłupa ssaków hodowlanych, które są stałocieplne, ma ustaloną liczbę kręgów?

A. Lędźwiowy
B. Krzyżowy
C. Piersiowy
D. Szyjny
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zbyt duża ilość nawozów stosowanych na użytkach zielonych, szczególnie azotu, może doprowadzić do zniknięcia w runi

A. roślin zielarskich.
B. traw preferujących azot, w szczególności kupkówki.
C. roślin motylkowatych.
D. chwastów.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Nasiona przeznaczone do siewu w ekologicznej uprawie mogą być

A. zaprawiane środkami syntetycznymi
B. modyfikowane genetycznie
C. zaprawiane wapnem hydratyzowanym
D. otoczkowane z dodatkiem mikroelementów
ROL.04 Pytanie 834
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podaj kolejność przepływu moczu w układzie wydalniczym, zaczynając od jego wytwarzania.

A. Cewka moczowa, moczowody, nerki, pęcherz moczowy
B. Nerki, moczowody, pęcherz moczowy, cewka moczowa
C. Moczowody, nerki, pęcherz moczowy, cewka moczowa
D. Nerki, pęcherz moczowy, moczowody, cewka moczowa
Organizacja i prowadzenie prz…

Całkowite wydatki na produkcję 1 tony pszenicy ozimej w danym gospodarstwie wynoszą 500 zł. Koszty stałe stanowią 10% tych wydatków. Jakie są koszty stałe produkcji 100 ton pszenicy?

A. 3 000 zł
B. 5 000 zł
C. 6 000 zł
D. 4 000 zł
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Orkę siewną, określaną mianem "razówki", realizuje się przy użyciu pługa, który jest zaopatrzony

A. w przedpłużki.
B. w pogłębiacze.
C. w listwy dołożone.
D. w krój tarczowy.
ROL.04 Pytanie 838
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Mleko w gruczole mlekowym jest wytwarzane

A. w pęcherzykach mlekotwórczych
B. w zatoce mlekonośnej
C. w kanałach strzykowych
D. w kanalikach mlekonośnych
ROL.05 Pytanie 840
Organizacja i prowadzenie prz…

Ziarno owsa pozbawione łuski zostało poddane procesowi hydro-termicznemu oraz przepuszczone pomiędzy dwiema rolkami. Jakim procesem jest to?

A. kaszy
B. mąki
C. płatków
D. otrąb