Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.05 Pytanie 801
Organizacja i prowadzenie prz…

Mały sklep wiejski jest zobowiązany do przeprowadzenia inwentaryzacji towarów na koniec roku. Która metoda inwentaryzacji będzie najodpowiedniejsza?

A. Weryfikacja.
B. Uproszczona pośrednia.
C. Potwierdzenie sald.
D. Spis z natury
ROL.04 Pytanie 802
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie symptomów określ schorzenie bydła:
Na grzbiecie zwierząt zauważalne są guzki osiągające rozmiar orzecha włoskiego, w których znajdują się larwy. Na wierzchołku guzka dostrzega się otwór zatkany ropną wydzieliną.

A. bruceloza
B. gza wica
C. ketoza
D. pryszczyca
ROL.04 Pytanie 803
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na jaką powierzchnię użytków rolnych może być użyty obornik przechowywany na płycie o wymiarach 50 m x 20 m x 1,5 m, jeżeli przewidziana dawka wynosi 30 t/ha, a 1 m3 nawozu waży 900 kg?

A. 45 ha
B. 50 ha
C. 30 ha
D. 15 ha
ROL.04 Pytanie 804
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W roku obrotowym zakład przetwórstwa mięsnego uzyskał zysk wynoszący 150 000 zł. Przetwórnia rozlicza się z Urzędem Skarbowym, płacąc podatek dochodowy od osób prawnych w wysokości 19%. Jaką kwotę podatku uiści za rok obrotowy?

A. 12 150 zł
B. 28 500 zł
C. 2 850 zł
D. 121 500 zł
ROL.04 Pytanie 805
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do pokarmów treściwych należą

A. słoma
B. siano
C. ziarno
D. plewy
ROL.04 Pytanie 806
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie rośliny są odpowiednie do uprawy jako późne poplony ścierniskowe?

A. seradela i bobik
B. facelia i gorczyca biała
C. kukurydza i owies
D. łubin biały i łubin żółty
ROL.04 Pytanie 807
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Gleby klasyfikowane jako V klasa bonitacyjna są odpowiednie do hodowli

A. seradeli i żyta
B. koniczyny i pszenicy
C. łubinu oraz rzepaku
D. warzyw oraz buraków cukrowych
ROL.04 Pytanie 808
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Pan Malinowski przeprowadził analizę SWOT swojego biznesu. Które z wymienionych elementów stanowią jego atuty?

A. Umiejętność pracy w zespole, niski koszt kapitału, strategiczna lokalizacja
B. Silna waluta, niskie oprocentowanie kredytów, możliwość zastosowania zachodnich technologii.
C. Zagraniczny inwestor, umiarkowana konkurencja w branży, atrakcyjne alternatywy.
D. Brak analizy rynku, niskie koszty rozpoczęcia działalności, wzrost cen paliw.
ROL.05 Pytanie 809
Organizacja i prowadzenie prz…

Podczas wytwarzania spirytusu powstaje wywar gorzelniczy jako produkt uboczny. Najczęściej jest on stosowany jako

A. dodatek do żywności
B. odpad komunalny
C. pasza dla zwierząt
D. nawóz ogrodniczy
ROL.04 Pytanie 810
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rolnik ryczałtowy, sprzedając VAT-owemu podatnikowi wyprodukowane towary pochodzenia roślinnego, ma obowiązek

A. realizować ewidencję przychodów i zakupów
B. mieć rachunek bankowy
C. zażądać faktury VAT RR od nabywcy jego produktów
D. wydać fakturę VAT
ROL.05 Pytanie 811
Organizacja i prowadzenie prz…

Składki na ubezpieczenia społeczne od wynagrodzenia brutto, które są opłacane z wynagrodzenia pracownika to składki emerytalne, rentowe oraz

A. wypadkowe
B. chorobowe
C. na fundusz gwarantowanych świadczeń pracowniczych
D. wypadkowe i na fundusz pracy
ROL.04 Pytanie 812
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Osoba zatrudniona w chłodni przy mrożeniu owoców i warzyw ma prawo do otrzymania od swojego pracodawcy odpowiedniej odzieży ochronnej oraz gorącego posiłku. Skąd to wynika?

A. z regulaminu pracy w chłodni
B. z przepisów Kodeksu pracy
C. z zawartej umowy
D. z zakresu obowiązków pracownika
ROL.05 Pytanie 813
Organizacja i prowadzenie prz…

Składka na ubezpieczenie społeczne, którą opłacają zarówno pracownik, jak i pracodawca, to składka

A. zdrowotna
B. chorobowa
C. rentowa
D. wypadkowa
ROL.04 Pytanie 814
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rodzina zwierząt, w której występują wyłącznie gatunki świń, to:

A. Jersey, Duroc, holsztyńsko-fryzyjska
B. Jersey, Duroc, Hampshir
C. Hereford, Jersey, holsztyńsko-fryzyjska
D. Pietrain, Duroc, Hampshir
ROL.05 Pytanie 815
Organizacja i prowadzenie prz…

Lokalny, niewielki producent owoców zamierza sprzedawać swoje wyroby na rynku

A. krajowym
B. międzynarodowym
C. lokalnym
D. zagranicznym
ROL.05 Pytanie 816
Organizacja i prowadzenie prz…

Sprzęt używany do delikatnego podgrzewania produktu do maksymalnej temperatury 100 °C, mający na celu eliminację mikroorganizmów oraz wydłużenie okresu przydatności produktu, to

A. kuter
B. destylator
C. wirówka
D. pasteryzator
ROL.05 Pytanie 817
Organizacja i prowadzenie prz…

Osoba prowadząca Książkę Przychodów i Rozchodów za pomocą komputera zobowiązana jest do

A. dostarczania elektronicznej formy wydruków do Urzędu Skarbowego
B. wysłania kopii programu do Urzędu Skarbowego
C. sporządzenia wydruków papierowych z dokonanych wpisów
D. przechowywania dokumentów księgowych na chmurze
ROL.04 Pytanie 818
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jak jest skonstruowany kolektor w urządzeniu do udoju?

A. rozkładany w celu ułatwienia czyszczenia
B. nierozkładany w celu uzyskania ciśnienia zmiennego
C. rozkładany w celu ustawienia częstotliwości pulsacji dojarki
D. nierozkładany w celu zapobiegania zakażeniom bakteryjnym mleka
ROL.04 Pytanie 819
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie metody stosuje się do oznaczania ras w rejestrze bydła?

A. kody literowe ustalone w przepisach dotyczących identyfikacji i rejestracji zwierząt
B. skrócone formy polskich nazw ras
C. skróty nazw ras z uwzględnieniem angielskiej ortografii
D. pełne polskie nazwy ras
ROL.05 Pytanie 820
Organizacja i prowadzenie prz…

Całkowity koszt wyprodukowania 1 tony kapusty kiszonej to 2000 zł. Koszty pośrednie wynoszą 500 zł. Jakie są koszty bezpośrednie na 1 kg tego produktu?

A. 1,50 zł
B. 2,00 zł
C. 2,50 zł
D. 1,00 zł
ROL.05 Pytanie 821
Organizacja i prowadzenie prz…

Defekacja jest procesem, który ma miejsce przy obróbce

A. owoców.
B. zbóż.
C. warzyw.
D. buraków cukrowych.
ROL.05 Pytanie 822
Organizacja i prowadzenie prz…

W trakcie wytwarzania kaszy oddzielenie bielma od zewnętrznych warstw ziarna zachodzi w wyniku

A. szlifowania
B. obłuskiwania
C. otaczania
D. mielenia
ROL.04 Pytanie 823
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie zasadnicze ryzyko dla ekologii stwarza nadmiar nawożenia nawozami azotowymi?

A. Skażenie zasobów wodnych.
B. Nieodpowiednie przechowywanie roślin.
C. Problemy z wchłanianiem innych składników przez rośliny.
D. Zanieczyszczenie atmosfery.
ROL.05 Pytanie 824
Organizacja i prowadzenie prz…

Początkowa kwota środka trwałego wynosi 70 000,00 zł. Jaką wartość osiągnie ten środek po 8 latach użytkowania, jeśli jego okres amortyzacji wynosi 10 lat?

A. 14 000,00 zł
B. 56 000,00 zł
C. 36 000,00 zł
D. 24 000,00 zł
ROL.04 Pytanie 825
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Dokumentacja, która jest najdłużej przechowywana w jednostce gospodarczej, to

A. dokumenty magazynowe oraz kasowe
B. dokumenty kadrowe oraz sprawozdania finansowe
C. dokumenty zakupu oraz sprzedaży towarów
D. dokumenty dotyczące reklamacji i napraw gwarancyjnych
ROL.05 Pytanie 826
Organizacja i prowadzenie prz…

W zestawieniu źródłami finansowania aktywów są

A. majątek
B. dochody
C. wydatki
D. pasywa
ROL.05 Pytanie 827
Organizacja i prowadzenie prz…

Spółka z o.o. zobowiązana jest do złożenia deklaracji CIT-8 w Urzędzie Skarbowym do końca

A. marca
B. stycznia
C. lutego
D. kwietnia
ROL.05 Pytanie 828
Organizacja i prowadzenie prz…

Podstawowe składniki to słód, chmiel oraz woda?

A. wina
B. wódki
C. piwa
D. nalewki
ROL.05 Pytanie 829
Organizacja i prowadzenie prz…

Główne zadanie systemu kontroli jakości w zakładzie przetwórstwa rolno-spożywczego to

A. poszukiwanie nowych rynków zbytu
B. zwiększanie wydajności pracy
C. zmniejszanie kosztów produkcji
D. zapewnienie zgodności produktów z normami
ROL.04 Pytanie 830
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Odkładnicę śrubową wykorzystuje się do orki na glebach

A. zwięzłych
B. nadmiernie wilgotnych
C. zadarnionych
D. zachwaszczonych
ROL.05 Pytanie 831
Organizacja i prowadzenie prz…

Maria Nowak zatrudniona jest w firmie Przetwórstwa Spożywczego "Owocek" od 1 lutego 2000 roku. W lipcu 2013 roku zamierza wykorzystać cały przysługujący jej urlop na ten rok. Ile dni urlopu należy się Pani Nowak?

A. 16
B. 26
C. 46
D. 36
ROL.04 Pytanie 832
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jak obliczamy wynik finansowy netto?

A. od wyniku brutto odejmując obowiązkowe obciążenie wyniku finansowego
B. dodając lub odejmując od wyniku z działalności gospodarczej rezultaty operacji nadzwyczajnej
C. dodając lub odejmując od wyniku ze sprzedaży rezultaty pozostałej działalności operacyjnej
D. dodając lub odejmując od wyniku z działalności operacyjnej rezultaty działalności finansowej
ROL.04 Pytanie 833
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do jakiego celu wykorzystuje się bronę talerzową?

A. w celu przykrycia nasion po ich siewie
B. w celu przykrycia nawozów zielonych
C. w celu ścięcia grzbietów skib
D. w celu przerzedzenia wschodów roślin
ROL.04 Pytanie 834
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaź chorobę u koni, która charakteryzuje się następującymi symptomami: koń przestaje jeść, wykazuje niepokój, rozgląda się, ciężko oddycha, poci się oraz kładzie się lub przysiada na zadzie.

A. Ochwat
B. Zagwożdżenie
C. Kulawizna
D. Morzysko
ROL.04 Pytanie 835
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kiedy przeciętny poziom cen wzrasta rocznie o 4%, to świadczy o tym, że występuje inflacja?

A. krocząca
B. hiperinflacja
C. pełzająca
D. galopująca
ROL.04 Pytanie 836
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Nabycie zboża na giełdzie, które zostało dopiero zasiane, stanowi przykład transakcji

A. kasowej
B. opcyjnej
C. gotówkowej
D. terminowej
ROL.04 Pytanie 837
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie jest optymalne nawilżenie przechowywanego ziarna?

A. 20%
B. 16%
C. 14%
D. 18%
ROL.05 Pytanie 838
Organizacja i prowadzenie prz…

Do pakowania materiałów sypkich oraz pylistych używa się

A. wialni
B. grysoników
C. schładzalników otwartych
D. dozowników ślimakowych
ROL.05 Pytanie 839
Organizacja i prowadzenie prz…

Osoba, która kończy działalność gospodarczą i nie dysponuje warunkami do archiwizowania dokumentów związanych z zatrudnieniem pracowników, powinna je przekazać do

A. Archiwum Państwowego
B. Zakładu Ubezpieczeń Społecznych
C. Urzędu Skarbowego
D. Państwowej Inspekcji Pracy
ROL.05 Pytanie 840
Organizacja i prowadzenie prz…

Niematerialne oraz prawne elementy majątku firmy to

A. krótkoterminowe papiery wartościowe
B. środki zgromadzone na koncie bankowym
C. pożyczki oraz kredyty
D. licencje i koncesje