Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. redukcję ilości pyłów w kurniku
B. poprawę rozwoju żołądka mięśniowego
C. zwiększenie poziomu spożycia wody
D. zmniejszenie spożycia paszy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Która kategoria nawozów mineralnych ma największy wpływ na rozwój roślin oraz na czas ich dojrzewania?
A. Potasowe
B. Azotowe
C. Wapniowe
D. Fosforowe
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaką wartość ma stopa amortyzacji urządzenia, którego czas eksploatacji wynosi 10 lat?
A. 20%
B. 10%
C. 15%
D. 5%
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Duży krwioobieg zaczyna się
A. w lewej komorze
B. w lewym przedsionku
C. w prawej komorze
D. w prawym przedsionku
Organizacja i prowadzenie prz…
Wskaż transakcję, która nie wpływa na bilans ogólny.
A. Spłata długów z konta bieżącego
B. Nabycie maszyny finansowanej kredytem
C. Nabycie towaru z odroczonym terminem zapłaty
D. Zakup towaru za gotówkę
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką powierzchnię użytków zielonych można nawozić gnojowicą z przechowalni o pojemności 500 m3, przy zastosowaniu dawki 25 m3/ha?
A. 10 ha
B. 20 ha
C. 5 ha
D. 25 ha
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Co może spowodować zaświecenie się lampki kontrolnej ładowania akumulatora?
A. niski poziom płynu w układzie hamulcowym
B. obniżona gęstość elektrolitu w akumulatorze
C. wadliwy pasek napędowy alternatora
D. niedostateczny poziom płynu w chłodnicy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do siewu buraków cukrowych potrzebny jest siewnik
A. punktowy
B. rzędowy
C. kombinowany
D. rzutowy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jak jest skonstruowany kolektor w urządzeniu do udoju?
A. nierozkładany w celu uzyskania ciśnienia zmiennego
B. nierozkładany w celu zapobiegania zakażeniom bakteryjnym mleka
C. rozkładany w celu ustawienia częstotliwości pulsacji dojarki
D. rozkładany w celu ułatwienia czyszczenia
Organizacja i prowadzenie prz…
Koszt wytworzenia 1 kg surówki warzywnej wynosi 2,50 zł. Przeciętny koszt opakowań na 1 kg to 0,50 zł. Jaka jest całkowita wartość wyprodukowania 1 500 kg surówki razem z opakowaniem?
A. 5 500,00 zł
B. 5 000,00 zł
C. 4 000,00 zł
D. 4 500,00 zł
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Dodanie tłuszczu do pasz treściwych dla drobiu ma wpływ na
A. wzrost wartości zapachowej paszy
B. zwiększenie smakowitości paszy
C. zwiększenie wartości energetycznej paszy
D. zmniejszenie wartości energetycznej paszy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Oblicz, ile kg N mogą wchłonąć rośliny w pierwszym roku po zastosowaniu obornika w ilości 30 t/ha, jeśli zawartość azotu w oborniku wynosi 0,45% oraz efektywność wykorzystania azotu wynosi 30%?
A. 45,0 kg
B. 40,5 kg
C. 30,5 kg
D. 90,0 kg
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Minimalna odległość, w jakiej osoby postronne powinny znajdować się od pracujących kosiarek rotacyjnych, wynosi
A. 50 m
B. 30 m
C. 20 m
D. 40 m
Organizacja i prowadzenie prz…
Faza wytwarzania piwa, w której następuje słodowanie jęczmienia z wykorzystaniem kwaśnych i neutralnych węglanów, określana jest jako
A. utylizacją
B. gęstnieniem
C. alkalizacją
D. tłoczeniem
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zdjęcie przedstawia łan

A. pszenicy.
B. owsa.
C. żyta.
D. jęczmienia.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W trakcie prac w polu doszło do wypadku z udziałem traktorzysty. Od czego należy zacząć udzielanie pierwszej pomocy?
A. ochrony przestrzeni wypadku do przybycia policji
B. oceny kondycji zdrowotnej poszkodowanego
C. umiejscowienia poszkodowanego w pozycji bocznej
D. ochrony przestrzeni wypadku do przybycia medyka
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Rolnik do nawożenia pszenicy zastosował 200 kg Polifoski 8:24:24 (N:P:K). Jaką ilość azotu w kilogramach użył?
A. 8 kg
B. 16 kg
C. 48 kg
D. 24 kg
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wyszczególnione elementy z rachunku zysków i strat masarni PMIW za rok obrotowy prezentowały się następująco:
- przychody z działalności operacyjnej wyniosły 250 000 zł,
- koszty działalności operacyjnej osiągnęły 180 000 zł.
Jaki był zysk z działalności operacyjnej masarni?
A. 180 000 zł
B. 70 000 zł
C. 430 000 zł
D. 250 000 zł
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zgodnie z metodą wytwarzania, wsad owocowy w jogurcie wynosi 6,5%. Ile musu owocowego należy dodać do 1 000 kg gotowego wyrobu?
A. 6,5 kg
B. 13,0 kg
C. 65,0 kg
D. 130,0 kg
Organizacja i prowadzenie prz…
Cena ustalona na co najmniej jeden rok obrotowy, stosowana w celu uproszczenia lub rejestrowania kontroli zasobów majątkowych, jest określana jako
A. ewidencyjna
B. faktyczna
C. kontrolna
D. średnia
Organizacja i prowadzenie prz…
Aby zagwarantować bezpieczeństwo żywności poprzez identyfikację oraz ocenę stopnia zagrożeń w kontekście wymagań zdrowotnych produktów spożywczych i ryzyka ich wystąpienia na wszystkich etapach produkcji oraz dystrybucji żywności, konieczne jest wdrożenie systemu
A. GMP
B. GHP
C. HACCP
D. ISO
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do grupy koni zimnokrwistych w Polsce zaliczają się konie
A. arabskie
B. sztumskie
C. huculskie
D. wielkopolskie
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W uprawie pożniwnej można zrealizować zastępstwo dla podorywki
A. bronowaniem
B. wałowaniem
C. gruberowaniem
D. włókowaniem
Organizacja i prowadzenie prz…
Gdy w sklepie istnieje podejrzenie co do uczciwości pracowników, konieczna jest inwentaryzacja
A. cykliczna
B. zdawczo-odbiorcza
C. doraźna
D. wyrywkowa
Organizacja i prowadzenie prz…
Metoda umożliwiająca oddzielenie etanolu od zacieru to
A. pasteryzacja
B. destylacja
C. koagulacja
D. osmoza
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Dokumenty dotyczące wynagrodzeń pracowników powinny być przechowywane w siedzibie instytucji?
A. nie dłużej niż 3 lata
B. nie dłużej niż 5 lat
C. nie krócej niż 3 lata
D. nie krócej niż 5 lat
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką ilość mocznika (46%) należy użyć na 5 ha pola, aby wprowadzić do gleby 92 kg N/ha?
A. 2000 kg
B. 500 kg
C. 1500 kg
D. 1000 kg
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Który odcinek kręgosłupa ssaków hodowlanych, które są stałocieplne, ma ustaloną liczbę kręgów?
A. Lędźwiowy
B. Krzyżowy
C. Piersiowy
D. Szyjny
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaki produkt z branży mleczarskiej powstaje poprzez wirowanie mleka?
A. Jogurt
B. Kefir
C. Śmietanę
D. Maślanka
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zbyt duża ilość nawozów stosowanych na użytkach zielonych, szczególnie azotu, może doprowadzić do zniknięcia w runi
A. roślin zielarskich.
B. traw preferujących azot, w szczególności kupkówki.
C. roślin motylkowatych.
D. chwastów.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Nasiona przeznaczone do siewu w ekologicznej uprawie mogą być
A. zaprawiane środkami syntetycznymi
B. modyfikowane genetycznie
C. zaprawiane wapnem hydratyzowanym
D. otoczkowane z dodatkiem mikroelementów
Organizacja i prowadzenie prz…
Najodpowiedniejszą metodą finansowania przez przedsiębiorstwo nowego samochodu ciężarowego będzie kredyt
A. w rachunku bieżącym
B. inwestycyjny
C. hipoteczny
D. kupiecki
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaki jest minimalny czas, przez który należy przechowywać dokumenty osobowe pracownika?
A. 25 lat
B. 50 lat
C. 10 lat
D. 75 lat
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podaj kolejność przepływu moczu w układzie wydalniczym, zaczynając od jego wytwarzania.
A. Cewka moczowa, moczowody, nerki, pęcherz moczowy
B. Nerki, moczowody, pęcherz moczowy, cewka moczowa
C. Moczowody, nerki, pęcherz moczowy, cewka moczowa
D. Nerki, pęcherz moczowy, moczowody, cewka moczowa
Organizacja i prowadzenie prz…
Który dokument księgowy stanowi podstawę do ujęcia operacji kasowej?
A. KP
B. PK
C. Rw
D. Wz
Organizacja i prowadzenie prz…
Całkowite wydatki na produkcję 1 tony pszenicy ozimej w danym gospodarstwie wynoszą 500 zł. Koszty stałe stanowią 10% tych wydatków. Jakie są koszty stałe produkcji 100 ton pszenicy?
A. 3 000 zł
B. 5 000 zł
C. 6 000 zł
D. 4 000 zł
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Orkę siewną, określaną mianem "razówki", realizuje się przy użyciu pługa, który jest zaopatrzony
A. w przedpłużki.
B. w pogłębiacze.
C. w listwy dołożone.
D. w krój tarczowy.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Mleko w gruczole mlekowym jest wytwarzane
A. w pęcherzykach mlekotwórczych
B. w zatoce mlekonośnej
C. w kanałach strzykowych
D. w kanalikach mlekonośnych
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Gdzie znajduje się staw pęcinowy?
A. niżej stawu koronowego
B. wyżej stawu kolanowego
C. wyżej stawu skokowego
D. niżej stawu nadgarstkowego
Organizacja i prowadzenie prz…
Ziarno owsa pozbawione łuski zostało poddane procesowi hydro-termicznemu oraz przepuszczone pomiędzy dwiema rolkami. Jakim procesem jest to?
A. kaszy
B. mąki
C. płatków
D. otrąb