Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 841
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Hodowca tuczników, z siedzibą stada na terenie obszaru zapowietrzonego, po dokonaniu uboju gospodarskiego obowiązany jest zgłosić zdarzenie do

W przypadku zagrożenia wystąpienia lub gdy dojdzie do wystąpienia choroby zakaźnej zwierząt, podlegającej obowiązkowi zwalczania i zostanie określony obszar zapowietrzony, zagrożony lub inny obszar podlegający ograniczeniom, posiadacz świń zobowiązany jest zgłosić Kierownikowi Biura Powiatowego ARiMR zmianę stanu stada świń w terminie 24 godzin od dnia następujących zdarzeń:

  • zwiększenia lub zmniejszenia liczebności stada,
  • uboju zwierzęcia gospodarskiego,

A. Powiatowego Lekarza Weterynarii w terminie 14 dni.
B. Kierownika Biura Powiatowego ARiMR do 7-u dni od zaistnienia zdarzenia.
C. Powiatowego Lekarza Weterynarii nie później niż w dniu uboju.
D. Kierownika Biura Powiatowego ARiMR w terminie 24 godzin.
ROL.04 Pytanie 842
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zakres fittingu przeprowadzanego na zwierzętach obejmuje

A. metody leczenia oraz korekty wad kończyn
B. czynności pielęgnacyjne przed aukcją lub wystawą
C. zabiegi po udoju dotyczące wymienia
D. rehabilitacyjne procedury dla koni po kontuzjach kończyn
ROL.05 Pytanie 843
Organizacja i prowadzenie prz…

Głównym składnikiem wykorzystywanym do wytwarzania masła jest

A. oliwa z oliwek
B. śmietanka
C. smalec wieprzowy
D. olej rzepakowy
ROL.04 Pytanie 844
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W tabeli podano dane dotyczące poziomu wskaźnika zysku netto przypadającego na jedną akcję w pewnej spółce akcyjnej w dwóch kolejnych latach. Dla potencjalnych akcjonariuszy tej spółki tendencja ta jest

Badany okresPoziom wskaźnika
zysku netto przypadającego na 1 akcję
Rok ubiegły180 zł na 1 akcję
Rok obecny330 zł na 1 akcję

A. informacją o liczbie akcjonariuszy tej spółki.
B. informacją o wielkości majątku posiadanego przez spółkę.
C. zachętą do zakupu wyrobów produkowanych przez spółkę.
D. zachętą do inwestowania w akcje tej spółki.
ROL.04 Pytanie 845
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby zniszczyć ściernisko zbóż, można zamiast pługa podorywkowego wykorzystać bronę

A. wahadłową
B. talerzową
C. wirnikową
D. ciężką
ROL.05 Pytanie 846
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca ma obowiązek zrealizować inwentaryzację na dzień

A. 1 lipca
B. 30 czerwca
C. 31 grudnia
D. 1 stycznia
ROL.05 Pytanie 847
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie źródło finansowania inwestycji w firmie jest uznawane za własne?

A. dochód firmy
B. kredyt bankowy
C. zobowiązanie
D. subwencja
ROL.04 Pytanie 848
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Proces, podczas którego przed siewem łączy się nasiona roślin z substancją chemiczną, nosi nazwę

A. zaprawianie
B. selekcja
C. dezynsekcja
D. podkiełkowywanie
ROL.04 Pytanie 849
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie symptomy mogą świadczyć o zakażeniu krów przez gza bydlęcego?

A. Gorączka, zmniejszona mleczność, obecność pęcherzy i ran w jamie gębowej, na wymieniu oraz w rejonie racic
B. Na grzbiecie guzy o wielkości orzecha włoskiego, w których znajdują się larwy. Na szczycie guza znajduje się otwór z ropną wydzieliną
C. Na skórze głowy, szyi, łopatkach oraz w okolicy nasady ogona widoczne są okrągłe i owalne bezwłose plamy, pokryte szarobiałymi strupami
D. Intensywny świąd, niepokój, ocieranie się o różne obiekty, zadrapania, wyłysienia, złuszczanie naskórka na głowie, szyi, grzbiecie oraz ogonie
ROL.04 Pytanie 850
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Silnik w kombajnie zbożowym stanowi

Rodzaj częściOpis części
Części złożoneskładają się z kilku części prostych
Mechanizmyskładają się z kilku części prostych lub złożonych
Podzespołykilka części prostych lub złożonych, które stanowią jedną całość konstrukcyjną
Zespołygrupa części maszyn spełniających określone zadanie

A. mechanizm kombajnu.
B. podzespół kombajnu.
C. część złożoną kombajnu.
D. zespół kombajnu.
ROL.04 Pytanie 851
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najlepszym momentem na zastosowanie wapna nawozowego w uprawie bobiku po pszenicy jarej jest przeprowadzenie zabiegu w czasie zespołu uprawek

A. jesiennych prac przedsiewnych
B. wiosennych prac przedsiewnych
C. przy zabiegach pielęgnacyjnych
D. pożniwnych
ROL.04 Pytanie 852
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najczęściej występującym chwastem w uprawach okopowych jest

A. tobołki polne
B. jasnota różowa
C. komosa biała
D. przytulia czepna
ROL.05 Pytanie 853
Organizacja i prowadzenie prz…

Przechowywanie w roztworze wapnia oraz w niskotemperaturowych warunkach to sposoby na wydłużenie świeżości

A. jaj.
B. sera.
C. ryb.
D. mięsa.
ROL.05 Pytanie 854
Organizacja i prowadzenie prz…

Składnikami tradycyjnego modelu marketingu mix, które umożliwiają wpływanie na rynek, są:

A. surowiec, towar, dystrybucja, promocja
B. towar, cena, dystrybucja, sprzedaż
C. produkt, cena, dystrybucja, promocja
D. produkt, cena, transport, promocja
ROL.04 Pytanie 855
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przygotowując ciągnik do prac w polu, który wcześniej był używany w transporcie, jakie elementy należy w nim zmienić?

A. wąskie opony i zwiększyć ciśnienie
B. wąskie opony i zmniejszyć ciśnienie
C. szerokie opony i podwyższyć ciśnienie
D. szerokie opony i obniżyć ciśnienie
ROL.04 Pytanie 856
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do wytworzenia 1 litra mleka o 4 % zawartości tłuszczu krowa potrzebuje

A. 60 g b.o. i 2,9 MJ energii
B. 78 g b.o. i 2,9 MJ energii
C. 78 g b.o. i 1,5 MJ energii
D. 60 g b.o. i 1,5 MJ energii
ROL.04 Pytanie 857
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Obecność mykotoksyn w pryzmie ziarna zbóż, które mogą stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności, może być wynikiem

A. zawilgocenia ziarna oraz podwyższenia jego temperatury powyżej 25°C
B. hodowlą odmian zbóż o wysokiej odporności na fuzariozę kłosów
C. zmniejszenia wilgotności ziarna poniżej 15% oraz obniżenia temperatury poniżej 10°C
D. zastosowania tradycyjnego płodozmianu w uprawach
ROL.04 Pytanie 858
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz koszt środków ochrony roślin zastosowanych w produkcji jęczmienia jarego na powierzchni uprawy 5 ha.

Środki ochrony roślin w uprawie 1 ha jęczmienia jarego
PreparatDawka (kg/l/ha)Cena (zł l/ha)
Mustang 306 SE0,5125,00
Bumper 250 EC0,586,00
Fury 100EW0,1127,00

A. 338,00 zł
B. 118,20 zł
C. 591,00 zł
D. 1 690,00 zł
ROL.05 Pytanie 859
Organizacja i prowadzenie prz…

Przekazanie usługodawcy uprawnień do podejmowania decyzji dotyczących metod realizacji zleconych zadań to warunek zastosowania

A. outsourcingu
B. franchisingu
C. downsizingu
D. merchandisingu
ROL.05 Pytanie 860
Organizacja i prowadzenie prz…

Urządzeniem używanym do konserwacji mleka w wysokiej temperaturze jest

A. sterylizator
B. kombiwar
C. wyparka
D. chłodnia
ROL.04 Pytanie 861
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jak długo powinny być przechowywane jaja kurze w inkubatorze i wykluwalniku?

A. 13 w inkubatorze i 2 w wykluwalniku
B. 21 w inkubatorze i 3 w wykluwalniku
C. 17 w inkubatorze i 3 w wykluwalniku
D. 9 w inkubatorze i 2 w wykluwalniku
ROL.05 Pytanie 862
Organizacja i prowadzenie prz…

Głównym celem przygotowania rachunku zysków i strat jest wyliczenie

A. amortyzacji
B. przychodów
C. wydatków
D. wyniku finansowego
ROL.05 Pytanie 863
Organizacja i prowadzenie prz…

Jeśli obroty debetowe aktywnego konta wynoszą 1 000,00 zł, a obroty kredytowe osiągają wartość 800,00 zł, to jakie jest saldo końcowe?

A. debetowe wynosi 200,00 zł
B. kredytowe wynosi 1 000,00 zł
C. debetowe wynosi 1 800,00 zł
D. kredytowe wynosi 800,00 zł
ROL.05 Pytanie 864
Organizacja i prowadzenie prz…

Metoda polegająca na krótkoterminowym podgrzewaniu produktu do maksymalnej temperatury 100°C w celu zniszczenia mikroorganizmów to

A. stabilizacja
B. dezaktywacja
C. pasteryzacja
D. sterylizacja
ROL.04 Pytanie 865
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Pierwszym narzędziem używanym na wiosnę do przerywania parowania oraz wyrównywania gleby jest

A. kultywator
B. włóka
C. wał
D. brona
ROL.04 Pytanie 866
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rolnik planujący sprzedaż produktów zwierzęcych z własnego gospodarstwa dla konsumentów poza granicami powiatu powinien o tym zawiadomić

A. odpowiedni urząd skarbowy, w ciągu 14 dni przed rozpoczęciem tej sprzedaży
B. odpowiedniego Powiatowego Inspektora Pracy, w ciągu 14 dni przed rozpoczęciem tej sprzedaży
C. odpowiedni urząd skarbowy, w ciągu 7 dni przed rozpoczęciem tej sprzedaży
D. odpowiedniego Powiatowego Lekarza Weterynarii, w ciągu 7 dni przed rozpoczęciem tej sprzedaży
ROL.05 Pytanie 867
Organizacja i prowadzenie prz…

Osoba prowadząca działalność gospodarczą, będąca płatnikiem podatku dochodowego od osób fizycznych, zobowiązana jest do zgłoszenia zmiany metody opodatkowania?

A. przed początkiem roku podatkowego
B. do końca roku podatkowego
C. do 10 stycznia roku podatkowego
D. do 20 stycznia roku podatkowego
ROL.05 Pytanie 868
Organizacja i prowadzenie prz…

Która technika utrwalania mięsa drobiowego polega na schłodzeniu go do około -4°C, aby woda w zewnętrznych warstwach mięsa mogła się skryształować?

A. Liofilizacja
B. Zamrażanie
C. Podmrażanie
D. Odmrażanie
ROL.04 Pytanie 869
Prowadzenie produkcji rolnicz…

U krów, które są hodowane na wilgotnych pastwiskach, mogą występować objawy takie jak wychudzenie, utrata apetytu, biegunka, zmniejszona produkcja mleka, nastroszona sierść, obrzęki w okolicy przedpiersia i szyi, a w przypadku poważnych inwazji także niedokrwistość oraz żółtaczka, co może sugerować

A. zarazy rzęsistkowej
B. gruźlicy
C. pryszczycy
D. choroby motyliczej
ROL.05 Pytanie 870
Organizacja i prowadzenie prz…

Zagadnienia dotyczące działań do podjęcia oraz wymogów higienicznych, które muszą być przestrzegane i nadzorowane na każdym etapie produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności, to

A. Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli
B. Dobra Praktyka Produkcyjna
C. Dobra Praktyka Higieniczna
D. Dobra Praktyka Laboratoryjna
ROL.05 Pytanie 871
Organizacja i prowadzenie prz…

W zakładach zajmujących się produkcją żywności, jakie są wymagania dotyczące badań sanitarno-epidemiologicznych?

A. nie są konieczne dla pracowników
B. są obowiązkowe dla osób mających kontakt z żywnością
C. są obowiązkowe jedynie dla kadry zarządzającej
D. są wymagane od wszystkich pracowników
ROL.05 Pytanie 872
Organizacja i prowadzenie prz…

Jeśli data wytworzenia towaru to 20.01.2021 r., a jego termin ważności upływa za 3 miesiące, to produkt ten powinien zostać sprzedany przed datą

A. 20.09.2021 r.
B. 20.07.2021 r.
C. 20.04.2021 r.
D. 20.02.2021 r.
ROL.04 Pytanie 873
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Z danych zamieszczonych w poniższej tabeli wynika, że buhajek o wadze 500 kg, przyrastający 1000 g dziennie zużywa:

Zapotrzebowanie dzienne na składniki pokarmowe w zależności od masy ciała
Masa ciała [kg]Sucha masa [kg]Dzienne przyrosty masy ciałaBiałko ogólne [g]
800 g1000 g1200 g
Energia metaboliczna [MJ]
4508 – 1042,645,550,3700
5009 – 1045,549,155,0780
5509 – 1049,153,259,2780
6009 – 1152,157,463,3780

A. 49,1 MJ energii metabolicznej i 780 g b.o.
B. 42,6 MJ energii metabolicznej i 700 g b.o.
C. 45,5 MJ energii metabolicznej i 700 g b.o.
D. 55,0 MJ energii metabolicznej i 780 g b.o.
ROL.04 Pytanie 874
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W trakcie codziennej obsługi ciągnika warto skontrolować

A. ciśnienie w układzie pneumatycznym
B. poziom płynu chłodniczego
C. gęstość elektrolitu w akumulatorach
D. poziom oleju w skrzyni przekładniowej
ROL.04 Pytanie 875
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie są końcowe produkty rozkładu białek w jelicie cienkim u zwierząt monogastrycznych?

A. aminokwasy
B. kwasy tłuszczowe
C. cukry proste
D. polipeptydy
ROL.04 Pytanie 876
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jak często trzeba przeprowadzać czyszczenie koni w stajni?

A. Przed ich sprzedażą.
B. Wyłącznie podczas linienia koni.
C. Co miesiąc.
D. Codziennie.
ROL.05 Pytanie 877
Organizacja i prowadzenie prz…

Główne zadanie to nadzór nad jakością produktów gotowych?

A. recenzenta
B. kontrolera jakości
C. dyrektora
D. audytora
ROL.05 Pytanie 878
Organizacja i prowadzenie prz…

Ilu pracowników powinno być zatrudnionych do zbioru jabłek, jeśli wydajność jednego pracownika przy ręcznym zbiorze wynosi 200 kg/godz., pracownicy pracują przez 8 godzin dziennie, powierzchnia sadu to 4 ha, średni plon jabłek to 40 t/ha, a zbiór ma trwać 10 dni roboczych?

A. 40 pracowników
B. 20 pracowników
C. 10 pracowników
D. 8 pracowników
ROL.05 Pytanie 879
Organizacja i prowadzenie prz…

Najbardziej łatwo dostępnym i tanim sposobem na krótkoterminowe uzupełnienie brakujących środków finansowych w działalności hurtowni jest kredyt

A. komercyjny
B. konsumpcyjny
C. kupiecki
D. obrotowy
ROL.04 Pytanie 880
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aromat miodu z ziaren zbóż w magazynie sugeruje

A. niewłaściwy proces suszenia
B. porażenie śniecią cuchnącą
C. obecność rozkruszka mącznego
D. zachodzący proces fermentacji