Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.05 Pytanie 1 041
Organizacja i prowadzenie prz…

Produkcja kefiru ma miejsce w wyniku poddania mleka krowiego

A. dyfuzji
B. ekstrakcji
C. zagęszczaniu
D. fermentacji
ROL.04 Pytanie 1 042
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W trakcie wymiany oleju w misce olejowej silnika spalinowego w ciągniku, jednocześnie należy

A. zmierzyć ciśnienie sprężania w cylindrach
B. sprawdzić ciśnienie oleju w systemie smarowania
C. wyczyścić filtry paliwa
D. wymienić filtr oleju
ROL.04 Pytanie 1 043
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jak dużo godzin będzie potrzebować rolnik, aby przygotować pole o powierzchni 16 ha do siewu, mając agregat uprawowy o szerokości 4,2 m, który ma wydajność wynoszącą 3,2 ha/godzinę?

A. 16 godzin
B. 5 godzin
C. 7 godzin
D. 8 godzin
ROL.04 Pytanie 1 044
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jak obliczamy zysk z działalności operacyjnej firmy?

A. do zysku na sprzedaży dodając pozostałe przychody operacyjne i odejmując pozostałe koszty operacyjne
B. od zysku brutto odejmując podatek dochodowy
C. do zysku brutto dodając zyski nadzwyczajne i odejmując straty nadzwyczajne
D. od zysku z działalności gospodarczej odejmując koszty finansowe i dodając przychody finansowe
ROL.04 Pytanie 1 045
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką stroną "wystawową" określamy jałówkę podczas wstępnej oceny?

A. prawa strona
B. lewa strona
C. przód
D. zad
ROL.05 Pytanie 1 046
Organizacja i prowadzenie prz…

W trakcie produkcji mrożonych warzyw, aby zachować ich barwę oraz konsystencję, poddaje się je procesowi, który polega na krótkim zanurzeniu we wrzącej wodzie, a następnie w zimnej. Jak nazywa się ten proces?

A. blanszowania
B. ugotowania
C. smażenia
D. pasteryzacji
ROL.04 Pytanie 1 047
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Który z nawozów można aplikować dolistnie w postaci roztworu wodnego?

A. Siarczan amonu
B. Saletrzak
C. Saletra amonowa
D. Mocznik
ROL.04 Pytanie 1 048
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Buraki oraz kukurydza nie nadają się na przedplony w uprawach zbóż ozimych z uwagi na

A. późne zakończenie wegetacji.
B. krótki czas wegetacyjny.
C. wysokie nasilenie chwastów w glebie.
D. wykorzystanie z gleby znacznej ilości składników odżywczych.
ROL.04 Pytanie 1 049
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na działce pszenicy o powierzchni 2 ha użyto saletry amonowej w ilości 3 dt/ha. Jaki będzie koszt tego nawozu, jeśli 1 dt kosztuje 76 zł?

A. 456 zł
B. 400 zł
C. 470 zł
D. 432 zł
ROL.05 Pytanie 1 050
Organizacja i prowadzenie prz…

Ubytki, które są efektem procesów biologicznych zachodzących podczas przechowywania towarów, określa się mianem niedoborów

A. niezawinionymi
B. systematycznymi
C. naturalnymi
D. zawinionymi
ROL.05 Pytanie 1 051
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca planuje przekształcić sposób opodatkowania podatku dochodowego z karty podatkowej na ogólne zasady (książka przychodów i rozchodów). Do którego dnia stycznia danego roku powinien to zgłosić w Urzędzie Skarbowym?

A. Do 20. stycznia
B. Do 15. stycznia
C. Do 25. stycznia
D. Do 10. stycznia
ROL.05 Pytanie 1 052
Organizacja i prowadzenie prz…

Pracownik w wieku 40 lat ma ustalone stałe wynagrodzenie miesięczne. Jaką część swojego wynagrodzenia otrzyma pracownik, który przez cały miesiąc przebywał w szpitalu z powodu komplikacji po operacji wycięcia wyrostka?

A. 70%
B. 80%
C. 60%
D. 90%
ROL.04 Pytanie 1 053
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Herbicydy stosowane w glebie najczęściej aplikowane są w postaci oprysku

A. średniokroplistego
B. drobnokroplistego
C. różnokroplistego
D. grubokroplistego
ROL.05 Pytanie 1 054
Organizacja i prowadzenie prz…

Najłatwiej dostępnym oraz najtańszym źródłem krótkoterminowego uzupełniania brakujących funduszy na finansowanie działalności firmy handlowej jest kredyt

A. obrotowy
B. konsumpcyjny
C. komercyjny
D. kupiecki
ROL.05 Pytanie 1 055
Organizacja i prowadzenie prz…

Aktem prawnym regulującym towary i usługi, dla których wprowadza się obniżoną stawkę podatku od towarów i usług oraz określającym warunki zastosowania tych stawek jest

A. Porozumienie
B. Ustawa
C. Ustawa zasadnicza
D. Rozporządzenie
ROL.04 Pytanie 1 056
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Realizacja sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzenia zwierzęcego jest możliwa po uzyskaniu odpowiedniej zgody?

A. Powiatowego Lekarza Weterynarii
B. Agencji Rynku Rolnego
C. Instytutu Żywności i Żywienia
D. Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
ROL.04 Pytanie 1 057
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zmiany w głębokości orki, przy użyciu regulacji kopiującej, można przeprowadzić dzięki

A. pokrętłu regulacji koła podporowego
B. podnośnikowi hydraulicznemu ciągnika
C. łącznika górnego
D. długości prawego wieszaka
ROL.04 Pytanie 1 058
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na glebach o lekkiej strukturze, aby poprawić ich właściwości oraz zwiększyć efektywność, zaleca się stosowanie

A. jak największej liczby zabiegów mechanicznych w trakcie uprawy
B. systematycznego nawożenia organicznego
C. intensywnego nawożenia azotem
D. wysokich dawek wapna tlenkowego
ROL.05 Pytanie 1 059
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaką wysokość ma składka emerytalna, która jest opłacana przez pracownika oraz pracodawcę, a która powinna być przekazana do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w przypadku pracownika zarabiającego brutto 4 000,00 zł?

A. 260,00 zł
B. 780,80 zł
C. 390,40 zł
D. 548,40 zł
ROL.05 Pytanie 1 060
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaką wartość ma roczna stopa amortyzacji wózka widłowego, którego czas eksploatacji wynosi 8 lat?

A. 17,50%
B. 12,50%
C. 15,00%
D. 10,00%
ROL.04 Pytanie 1 061
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W systemie klatkowym hodowli kur niosek, nierównomierne rozdrobnienie mieszanki paszowej, w której zbyt duża ilość stanowi drobna frakcja, może wywołać

A. redukcję ilości pyłów w kurniku
B. zmniejszenie spożycia paszy
C. zwiększenie poziomu spożycia wody
D. poprawę rozwoju żołądka mięśniowego
ROL.04 Pytanie 1 062
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby zminimalizować rozwój mikroorganizmów, mleko surowe zbierane co drugi dzień z gospodarstwa powinno być schłodzone do temperatury nieprzekraczającej

A. 8°C w ciągu 2 godzin po udoju
B. 8°C w ciągu 6 godzin po udoju
C. 6°C w ciągu 2 godzin po udoju
D. 10°C w ciągu 8 godzin po udoju
ROL.05 Pytanie 1 063
Organizacja i prowadzenie prz…

Programem, który umożliwia małym i średnim przedsiębiorstwom kompleksową ewidencję przychodów oraz wydatków w ramach podatku dochodowego i VAT, jest aplikacja

A. Płatnik
B. Subiekt
C. Gratyfikant
D. Rewizor
ROL.05 Pytanie 1 064
Organizacja i prowadzenie prz…

Początkowa wartość środka trwałego wynosi 100 000,00 zł. Zakładany czas użytkowania to 20 lat. Jaka będzie wartość tego środka trwałego po upływie 10 lat?

A. 50 000,00 zł
B. 40 000,00 zł
C. 60 000,00 zł
D. 70 000,00 zł
ROL.04 Pytanie 1 065
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wszystkie transakcje kasowe związane z wpłatami i wypłatami w firmie w danym okresie powinny być uwzględnione w dokumencie zbiorczym noszącym nazwę

A. raport kasowy
B. dowód wpłaty
C. dowód wypłaty
D. wyciąg bankowy
ROL.05 Pytanie 1 066
Organizacja i prowadzenie prz…

Sok oraz ketchup, które zostały wyprodukowane, znajdą się w bilansie przetwórni warzyw jako

A. proces produkcji.
B. produkty gotowe.
C. surowce.
D. produkty.
ROL.04 Pytanie 1 067
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Obsługa gniotownika do owsa z luźną osłoną jest niewskazana ze względu na

A. zagrożenie urazami mechanicznymi osób pracujących z urządzeniem
B. ryzyko powstania iskry oraz wystąpienia pożaru
C. możliwość zanieczyszczenia ziarna podczas procesu rozdrabniania
D. ryzyko niewystarczającego rozdrobnienia ziarna
ROL.05 Pytanie 1 068
Organizacja i prowadzenie prz…

Wskaż transakcję gospodarczą, która prowadzi do obniżenia sumy bilansowej?

A. Sprzedaż towaru z odroczoną płatnością
B. Sprzedaż towaru za gotówkę
C. Zakup towaru z odroczoną płatnością
D. Spłata kredytu z konta bankowego
ROL.04 Pytanie 1 069
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Utrata masy ciała oraz asymetryczne porażenie kończyn (w pozycji szpagatu) i ogólne objawy wyniszczenia u kur wskazują na

A. chorobę Mareka
B. chorobę Gumboro
C. kolibakteriozę
D. ospę
ROL.04 Pytanie 1 070
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Niedożywienie maciorek kotnych może prowadzić do osłabienia przerobowości wełny przez

A. spadek higroskopijności wełny
B. wzrost skłonności do spilśniania
C. wystąpienie przewężeń głodowych
D. niewłaściwe karbikowanie wełny
ROL.04 Pytanie 1 071
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Objawy u krów o wysokiej wydajności mleka, takie jak brak apetytu, obniżona produkcja mleka, twardy i suchy kał oraz wydychany zapach acetonu, świadczą o

A. ketozie
B. mastitis
C. biegunce
D. kwasicy żwacza
ROL.04 Pytanie 1 072
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W danym roku kalendarzowym, termin na przeprowadzenie spisu bydła przybywającego do siedziby stada, upływa

A. 31 grudnia roku danego
B. 31 stycznia roku następnego
C. 30 listopada roku danego
D. 7 stycznia roku następnego
ROL.04 Pytanie 1 073
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zaburzenia w plonach ziemniaków są wynikiem

A. stymulowaniem bulw w celu skrócenia czasu wschodów
B. uprawiania na glebach o średniej zwięzłości
C. przerwy w uprawie na danym obszarze trwającej dłużej niż 3-4 lata
D. braku wody w czasie formowania bulw
ROL.04 Pytanie 1 074
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zaleca się, aby budynek inwentarski znajdował się w odległości co najmniej od studni z wodą pitną

A. 25 m
B. 15 m
C. 10 m
D. 50 m
ROL.04 Pytanie 1 075
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Chemiczne trawienie u przeżuwaczy zachodzi głównie

A. w czepcu.
B. w księgach.
C. w żwaczu.
D. w trawieńcu.
ROL.05 Pytanie 1 076
Organizacja i prowadzenie prz…

Dodatek, który zapobiega jełczeniu tłuszczy, to

A. przeciwutleniacz
B. regulator kwasowości
C. barwnik
D. stabilizator
ROL.04 Pytanie 1 077
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Który z zabiegów uprawowych jest najbardziej kosztowny i zużywa najwięcej energii?

A. włókowanie
B. talerzowanie
C. bronowanie
D. głęboszowanie
ROL.04 Pytanie 1 078
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby zlikwidować skorupę glebową, która powstała po siewie buraków, należy użyć wału

A. kolczatkę
B. strunowego
C. gładkiego
D. wgłębnego
ROL.05 Pytanie 1 079
Organizacja i prowadzenie prz…

Dokument, który powinien być wydany każdemu pracownikowi opuszczającemu firmę, to

A. świadectwo pracy
B. umowa o pracę
C. opinie o pracowniku (referencje)
D. karta zdrowia
ROL.04 Pytanie 1 080
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Marketing skoncentrowany realizowany jest przez przedsiębiorstwo wytwarzające

A. napoje gazowane i niegazowane, zarówno te bez cukru, jak i z dodatkiem słodzików
B. dżemy o obniżonej zawartości cukru przeznaczone dla osób z cukrzycą
C. makarony przeróżnych typów, kasze, płatki owsiane oraz kukurydziane
D. kompoty, soki owocowe, przeciery oraz dżemy w różnych wariantach