Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 1 121
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Gdy koń zapadnie na ochwat, co należy zrobić przed przybyciem weterynarza?

A. rozgrzać nogi konia za pomocą ciepłych okładów
B. masować koronki
C. ochłodzić nogi konia przez zastosowanie zimnych okładów
D. okryć konia derką i dać mu siano
ROL.04 Pytanie 1 122
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najlepszym okresem na nawożenie obornikiem użytków zielonych jest

A. początek lata
B. późna jesień
C. wczesna wiosna
D. wczesna jesień
ROL.04 Pytanie 1 123
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Surowe mleko krowie, które ma być używane do produkcji mleka do picia, mleka fermentowanego, twarogu, galaretek mlecznych oraz śmietany, nie może mieć w 1 ml więcej komórek somatycznych niż

A. 400 000
B. 100 000
C. 200 000
D. 300 000
ROL.05 Pytanie 1 124
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaką formę prawną powinni wybrać właściciele firmy produkcyjnej, aby chronić swój majątek osobisty?

A. Spółkę partnerską
B. Przedsiębiorstwo jednoosobowe
C. Spółkę jawną
D. Spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością
ROL.04 Pytanie 1 125
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zwiększenie przyczepności kół napędowych traktora można uzyskać poprzez

A. obniżenie ciśnienia w ogumieniu
B. zmniejszenie powierzchni styku kół z nawierzchnią
C. obniżenie środka ciężkości traktora
D. użycie węższych opon
ROL.04 Pytanie 1 126
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W sezonie jesiennym do uprawy ziemniaków wykorzystuje się nawozy

A. azotowe oraz obornik
B. potasowe, fosforowe i obornik
C. potasowe oraz fosforowe
D. fosforowe, potasowe i azotowe
ROL.04 Pytanie 1 127
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaź chorobę u koni, która charakteryzuje się następującymi symptomami: koń przestaje jeść, wykazuje niepokój, rozgląda się, ciężko oddycha, poci się oraz kładzie się lub przysiada na zadzie.

A. Ochwat
B. Kulawizna
C. Morzysko
D. Zagwożdżenie
ROL.05 Pytanie 1 128
Organizacja i prowadzenie prz…

Ziemniak, który ma być wykorzystany do wytwarzania krochmalu, powinien cechować się wysoką zawartością

A. sacharozy
B. suchej masy
C. skrobi
D. białka
ROL.05 Pytanie 1 129
Organizacja i prowadzenie prz…

Osoba chcąca otworzyć sklep spożywczy powinna uzyskać pozwolenie

A. starosty
B. Ministra Rolnictwa
C. Sanepidu
D. wójta lub burmistrza
ROL.04 Pytanie 1 130
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Produktem pochodzącym z przemysłu mleczarskiego z zawartością tłuszczu między 15% a 18% jest

A. masło śmietankowe
B. mleko odtłuszczone
C. ser twarogowy pełnotłusty
D. jogurt owocowy light
ROL.04 Pytanie 1 131
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podaj nazwę rośliny uprawnej, która ma żółte kwiaty, a jej nasiona zawierają około 50% tłuszczu oraz około 15% białka?

A. Łubin żółty
B. Gorczyca
C. Rzepak
D. Kukurydza
ROL.05 Pytanie 1 132
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca ma obowiązek zrealizować inwentaryzację na dzień

A. 30 czerwca
B. 31 grudnia
C. 1 lipca
D. 1 stycznia
ROL.05 Pytanie 1 133
Organizacja i prowadzenie prz…

Wskaż produkt uboczny wytwarzania cukru, który jest wykorzystywany w przemyśle do wytwarzania drożdży spożywczych oraz paszowych?

A. Melasa
B. Słodzik
C. Cukier kryształ
D. Wysłodki mokre
ROL.05 Pytanie 1 134
Organizacja i prowadzenie prz…

V procesie technologicznym najpierw oczyszcza się ziarno i dzieli je na różne frakcje za pomocą maszyny kalibrującej. Kolejno każda frakcja jest kierowana do młyna, gdzie następuje obłuskiwanie – usuwanie łuski. W następnej fazie produkt jest przesyłany na stół czyszczący. Ostatnim urządzeniem w cyklu produkcji jest stół wibracyjno-powietrzny, gdzie przeprowadza się końcowe sortowanie, oczyszczanie oraz pakowanie.

A. kaszy
B. mąki
C. prażynek
D. płatków
ROL.05 Pytanie 1 135
Organizacja i prowadzenie prz…

Głównym celem przygotowania rachunku zysków i strat jest wyliczenie

A. przychodów
B. wydatków
C. wyniku finansowego
D. amortyzacji
ROL.04 Pytanie 1 136
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Orkę siewną pod żyto należy przeprowadzić

A. bezpośrednio przed siewem pługiem podorywkowym
B. 3 tygodnie przed siewem pługiem podorywkowym
C. 2-3 tygodnie przed siewem pługiem z odkładnicą kulturalną
D. tuż przed siewem pługiem z odkładnicą śrubową
ROL.05 Pytanie 1 137
Organizacja i prowadzenie prz…

Osoba prowadząca działalność gospodarczą, która rozlicza się z podatku dochodowego od osób fizycznych w formie ryczałtu ewidencjonowanego, musi prowadzić

A. książkę kasową
B. ewidencję zakupu
C. ewidencję przychodów
D. księgę przychodów i rozchodów
ROL.05 Pytanie 1 138
Organizacja i prowadzenie prz…

Szponder otrzymuje się z mięsa

A. z drobiu
B. z wieprzowiny
C. z koniny
D. z wołowiny
ROL.04 Pytanie 1 139
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaka powinna być głębokość siewu mieszanki roślin zbożowych i strączkowych?

A. pośrednia pomiędzy wymaganiami dla zbóż a roślinami strączkowymi
B. dostosowana do potrzeb roślin strączkowych
C. inna dla zbóż oraz inna dla roślin strączkowych, ponieważ należy je wysiewać osobno
D. dostosowana do potrzeb roślin zbożowych
ROL.05 Pytanie 1 140
Organizacja i prowadzenie prz…

Osoba zakładająca jednoosobową działalność gospodarczą powinna złożyć formularz

A. o wpis do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, którą prowadzi Minister Gospodarki
B. o wpis do Ewidencji Działalności Gospodarczej, którą prowadzi Wójt, Burmistrz lub Prezydent Miasta
C. o rejestrację w Krajowym Rejestrze Sądowym
D. o rejestrację podatnika w zakresie podatku od towarów i usług (VAT)
ROL.05 Pytanie 1 141
Organizacja i prowadzenie prz…

Producent surówek wytwarza każdego dnia 2 000 kg surówek. Produkty są pakowane w opakowania o wadze 0,5 kg. Firma funkcjonuje przez 24 dni w miesiącu. Ile sztuk pojemników powinno się zakupić, aby zapewnić nieprzerwaną produkcję?

A. 48 000 szt.
B. 96 000 szt.
C. 72 000 szt.
D. 24 000 szt.
ROL.05 Pytanie 1 142
Organizacja i prowadzenie prz…

Główne składniki rachunku zysków i strat to:

A. aktywa, koszty, nadwyżki
B. przychód, zobowiązania, wynik finansowy
C. koszty, wynik finansowy, należności
D. przychody, koszty, wynik finansowy
ROL.05 Pytanie 1 143
Organizacja i prowadzenie prz…

Gdy w sklepie istnieje podejrzenie co do uczciwości pracowników, konieczna jest inwentaryzacja

A. zdawczo-odbiorcza
B. wyrywkowa
C. doraźna
D. cykliczna
ROL.04 Pytanie 1 144
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do prac w polu wykorzystano agregat uprawowy o wydajności 2 ha/h. Koszt godziny pracy agregatu wynosi 80 zł. Jaki jest koszt pracy agregatu uprawowego na działce o powierzchni 5 ha?

A. 80 zł
B. 200 zł
C. 160 zł
D. 240 zł
ROL.04 Pytanie 1 145
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wielkość sieczki z słomy, potrzebnej do przygotowania paszy dla koni, powinna wynosić

A. 10 cm
B. 3 cm
C. 8 cm
D. 5 cm
ROL.05 Pytanie 1 146
Organizacja i prowadzenie prz…

Podatnik VAT składa rozliczenie z urzędem skarbowym kwotą podatku VAT

A. należnego
B. naliczonego
C. naliczonego minus VAT należny
D. należnego minus VAT naliczony
ROL.04 Pytanie 1 147
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do dolistnego nawożenia zbóż azotem można użyć roztworu

A. saletrzano-amonowego
B. saletry amonowej
C. saletrzaku
D. mocznika
ROL.04 Pytanie 1 148
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podaj nawóz mineralny, który jest dozwolony w uprawach ekologicznych.

A. Nawóz amonowy
B. Karbid
C. Granulowany superfosfat
D. Mączka fosforytowa
ROL.04 Pytanie 1 149
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Siew nasion zbóż ozimych powinien nastąpić

A. w pierwszym tygodniu po przeprowadzeniu orki siewnej
B. po 6-8 tygodniach od dokonania orki siewnej oraz użycia wału Campbella
C. bezpośrednio po orce siewnej
D. po 2-3 tygodniach od przeprowadzenia orki siewnej
ROL.04 Pytanie 1 150
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby uzyskać podciśnienie w dojarce mechanicznej, wykorzystuje się

A. przewód podciśnienia
B. pompa próżniowa
C. manometr
D. zawór regulacyjny
ROL.05 Pytanie 1 151
Organizacja i prowadzenie prz…

Producent sosu pomidorowego do wytworzenia 1 tony sosu potrzebuje 1,5 tony świeżych pomidorów. Ile ton świeżych pomidorów jest wymagane do wyprodukowania 12 ton sosu?

A. 14 ton
B. 16 ton
C. 18 ton
D. 20 ton
ROL.05 Pytanie 1 152
Organizacja i prowadzenie prz…

W zakładzie przetwórstwa grzybów do konserwacji produktów wykorzystuje się mrożenie. Jaką metodą jest to konserwacja?

A. chemiczną
B. biologiczną
C. fizyczną
D. fizykochemiczną
ROL.04 Pytanie 1 153
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najistotniejszym czynnikiem wpływającym na spadek cen zakupu krajowego żywca wieprzowego jest zwiększenie

A. cen pasz
B. cen żywca na rynkach światowych
C. cen energii
D. importu żywca wieprzowego
ROL.04 Pytanie 1 154
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Litery WP w nazwie substancji chemicznej wskazują, że forma użytkowa pestycydu to

A. proszek do przygotowania zawiesiny wodnej
B. granulat gotowy do użycia
C. koncentrat zawiesinowy rozcieńczony olejem
D. proszek do zaprawiania
ROL.05 Pytanie 1 155
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie są produkty końcowe procesu wirowania mleka?

A. mleko odtłuszczone i śmietanka
B. białko i mleko
C. mleko pasteryzowane i śmietanka
D. laktoza i śmietana
ROL.04 Pytanie 1 156
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najlepszym przedplonem dla kukurydzy uprawianej jako plon wtórny jest

A. jęczmień jary
B. rzepak ozimy
C. żyto poplonowe
D. pszenica ozima
ROL.04 Pytanie 1 157
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W polskich warunkach klimatycznych największym ryzykiem w produkcji obarczona jest uprawa

A. rzepaku
B. buraków cukrowych
C. ziemniaków
D. zbóż
ROL.04 Pytanie 1 158
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najlepszy czas na siew kukurydzy przypada na okres

A. od 20 kwietnia do 1 maja, kiedy gleba osiągnie temperaturę 6°C
B. od 10 do 20 kwietnia, kiedy gleba osiągnie temperaturę 6°C
C. od 1 do 20 maja, kiedy gleba osiągnie temperaturę 15°C
D. od 20 kwietnia do 10 maja, kiedy gleba osiągnie temperaturę 10°C
ROL.05 Pytanie 1 159
Organizacja i prowadzenie prz…

Właściciele zdecydowali się przeznaczyć zysk uzyskany w ubiegłym roku na rozwój przedsiębiorstwa. W bilansie ta kwota zostanie zakwalifikowana do

A. kapitałów obcych
B. kapitałów własnych
C. aktywów trwałych
D. aktywów obrotowych
ROL.04 Pytanie 1 160
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie środki są stosowane do usuwania chwastów w burakach?

A. Betanal
B. Afalon
C. Decis
D. Dithane