Filtrowanie pytań
ROL.05 Pytanie 1 121
Organizacja i prowadzenie prz…
A. 80% wynagrodzenia
B. 75% wynagrodzenia
C. 100% wynagrodzenia
D. 50% wynagrodzenia
ROL.05 Pytanie 1 122
Organizacja i prowadzenie prz…
Do elementów aktywów trwałych w gospodarstwie rolnym nie wlicza się
A. olej napędowy
B. ciągnik rolniczy
C. grunt orny
D. budynek inwentarski
ROL.05 Pytanie 1 123
Organizacja i prowadzenie prz…
Oblicz koszt jednostkowy przetworzenia 1 tony żyta, biorąc pod uwagę:
- stałe wydatki miesięczne wynoszą: 10 000 zł,
- zmienne wydatki miesięczne 5 000 zł,
- produkcja miesięczna 100 000 kg.
A. 150 zł
B. 150 000 zł
C. 15 zł
D. 15 000 zł
ROL.05 Pytanie 1 124
Organizacja i prowadzenie prz…
Dostawca zrealizował zamówienie na towar. Potwierdzenie dostawy nastąpiło za pomocą faktury. Po przeprowadzeniu inspekcji ilościowej wykryto brak niektórych produktów. Co powinien zrobić dostawca?
A. przekreślić nieprawidłowy wpis i wpisać poprawną wartość
B. zniszczyć wadliwy dokument i przygotować nowy
C. sporządzić nową fakturę i dołączyć ją do błędnej
D. wystawić fakturę korygującą
ROL.04 Pytanie 1 125
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Którą roślinę uznaje się za jednoliścienną?
A. ostrożeń polny
B. przytulia czepna
C. miotła zbożowa
D. mak polny
ROL.05 Pytanie 1 126
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaki skrót używa się do określenia systemu, który zapewnia bezpieczeństwo zdrowotne żywności na podstawie analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli?
A. ISO 9000
B. HACCP
C. RMP
D. GHP
ROL.04 Pytanie 1 127
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby zredukować kanibalizm i pterofagię w hodowli ptaków, sugeruje się pomalowanie okien oraz wykorzystanie żarówek w kolorze
A. niebieskim
B. zielonym
C. białym
D. czerwonym
ROL.05 Pytanie 1 128
Organizacja i prowadzenie prz…
W Unii Europejskiej dodatki do żywności, które są uznawane za bezpieczne, są oznaczane na etykietach produktów literą
A. K
B. E
C. S
D. G
ROL.04 Pytanie 1 129
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do rodzajów orki podstawowej zalicza się
A. podorywkę, orkę siewną, orkę przedzimową
B. orkę agromelioracyjną, płytką
C. orkę wiosenną, odwrotkę
D. zagonową, bezzagonową
ROL.05 Pytanie 1 130
Organizacja i prowadzenie prz…
V procesie technologicznym najpierw oczyszcza się ziarno i dzieli je na różne frakcje za pomocą maszyny kalibrującej. Kolejno każda frakcja jest kierowana do młyna, gdzie następuje obłuskiwanie – usuwanie łuski. W następnej fazie produkt jest przesyłany na stół czyszczący. Ostatnim urządzeniem w cyklu produkcji jest stół wibracyjno-powietrzny, gdzie przeprowadza się końcowe sortowanie, oczyszczanie oraz pakowanie.
A. prażynek
B. płatków
C. mąki
D. kaszy
ROL.05 Pytanie 1 131
Organizacja i prowadzenie prz…
Kierownik nie podejmuje samodzielnie decyzji, nie angażuje się w prace zespołu, ani nie ocenia działań swoich pracowników, dając grupie swobodę działania. Jaki styl kierowania grupą reprezentuje ten menedżer?
A. Demokratyczny
B. Nieingerujący
C. Konsultacyjny
D. Autokratyczny
ROL.04 Pytanie 1 132
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Strategia rozwoju rynku koncentruje się na odkrywaniu nowych
A. typów produktów
B. technik dystrybucji
C. metod reklamy
D. segmentów rynkowych
ROL.04 Pytanie 1 133
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do prac w polu wykorzystano agregat uprawowy o wydajności 2 ha/h. Koszt godziny pracy agregatu wynosi 80 zł. Jaki jest koszt pracy agregatu uprawowego na działce o powierzchni 5 ha?
A. 80 zł
B. 200 zł
C. 240 zł
D. 160 zł
ROL.04 Pytanie 1 134
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W krajach rozwiniętych ostatnimi czasy powstała grupa klientów, którzy nabywają ekologiczną żywność oraz zwracają uwagę na tzw. zdrowe artykuły. W odpowiedzi na potrzeby tej grupy powstają sklepy oferujące zdrową żywność oraz gospodarstwa zajmujące się jej produkcją. Jakie to zjawisko?
A. segmentacji rynku
B. sprzedaży osobistej
C. reklamy konsumenckiej
D. promocji sprzedaży
ROL.04 Pytanie 1 135
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W chlewniach, w systemie bezściołowym, do mechanicznego usuwania gnojowicy wykorzystuje się
A. samospływ okresowy
B. szuflę mechaniczną
C. przenośnik typu delta
D. samospływ ciągły
ROL.05 Pytanie 1 136
Organizacja i prowadzenie prz…
Dokument, który określa składniki potrzebne do produkcji danego wyrobu, to
A. kosztorys
B. instrukcja obsługi
C. zamówienie
D. receptura
ROL.05 Pytanie 1 137
Organizacja i prowadzenie prz…
Producent frytek sprzedaje swoje wyroby w opakowaniach o wadze 1 kg i pakuje je po 10 sztuk w jeden karton. Ile kartonów powinien zakupić, aby zrealizować miesięczną produkcję wynoszącą 20 ton frytek?
A. 20 000 szt.
B. 2 000 szt.
C. 200 000 szt.
D. 200 szt.
ROL.04 Pytanie 1 138
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Głównym działaniem w konserwacji rowów melioracyjnych jest
A. koszenie skarp i odmulanie dna
B. odmulanie studzienek drenarskich
C. usuwanie roślin wodnych
D. naprawa urządzeń piętrzących
ROL.04 Pytanie 1 139
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W tabeli przedstawiono najniższe temperatury gleby, w których zaczyna się kiełkowanie roślin. Do gleby ogrzanej do temperatury 6 °C można siać nasiona:
Rośliny | Temperatura gleby w °C |
---|---|
Groch polny, zboża ozime i jare | od 1 do 3 |
Kapusta, len, łubin, marchew | od 3 do 4 |
Burak cukrowy i pastewny | od 5 do 7 |
Gryka, kukurydza, pomidor, słonecznik, ziemniaki | od 8 do 11 |
Fasola, ogórek, tytoń | od 12 do 14 |
A. jęczmienia jarego, lnu i fasoli.
B. pomidora, grochu i tytoniu.
C. żyta, buraka cukrowego i pszenicy jarej.
D. kapusty, łubinu i ogórka.
ROL.05 Pytanie 1 140
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaki dokument tworzy komisja, która została powołana do przeprowadzenia inwentaryzacji towarów w magazynie?
A. Arkusz spis z natury
B. Zestawienie różnic inwentaryzacyjnych
C. Potwierdzenie zgodności sald
D. Plan inwentaryzacji
ROL.04 Pytanie 1 141
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby urządzenia do melioracji wód działały efektywnie, przynajmniej raz w roku konieczne jest
A. wykaszanie skarp rowów
B. odmulać dno rowów
C. udrażnianie sieci drenarskiej
D. sprawdzanie i czyszczenie studzienek
ROL.04 Pytanie 1 142
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie nawozy wapniowe są najbardziej odpowiednie do stosowania na glebach ciężkich?
A. kreda łąkowa
B. wapno posodowe
C. wapniak mielony
D. wapno rolnicze palone
ROL.04 Pytanie 1 143
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najlepiej fermentują pasze o
A. średnim poziomie cukrów i niskim poziomie białka
B. niskim poziomie cukrów i wysokim poziomie białka
C. wysokim poziomie cukrów i niskim poziomie białka
D. wysokim poziomie cukrów i wysokim poziomie białka
ROL.04 Pytanie 1 144
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Dokładne informacje na temat bezpiecznego użytkowania maszyny można znaleźć
A. w karcie gwarancyjnej
B. w prasie branżowej
C. w instrukcji obsługi
D. w certyfikacie bezpieczeństwa
ROL.04 Pytanie 1 145
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Rynek, na którym istnieje wielu nabywców i sprzedawców, a ceny kształtują się w wyniku popytu i podaży, to
A. konkurencja doskonała
B. monopol
C. konkurencja monopolistyczna
D. oligopol
ROL.04 Pytanie 1 146
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Która z wymienionych upraw wytwarza nasiona w drugim roku wegetacji?
A. Kukurydza
B. Burak pastewny
C. Łubin wąskolistny
D. Słonecznik
ROL.04 Pytanie 1 147
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Które z poniższych narzędzi jest najbardziej odpowiednie do mechanicznego odchwaszczania upraw ziemniaka?
A. Pług obrotowy
B. Opielacz międzyrzędowy
C. Kombajn do ziemniaków
D. Glebogryzarka rotacyjna
ROL.04 Pytanie 1 148
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką przewagę ma producent rolny zajmujący się chowem trzody chlewnej?
A. rosnąca cena mięsa wieprzowego w punktach skupu
B. posiadanie nowoczesnego wyposażenia chlewni
C. wzrost kosztów wynagrodzeń dla pracowników produkcyjnych
D. brak wykształcenia oraz niskie umiejętności marketingowe producenta
ROL.04 Pytanie 1 149
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Śmiałek darniowy zaliczany jest do chwastów
A. roślin okopowych
B. ogrodowych
C. trwałych użytków zielonych
D. zbożowych
ROL.05 Pytanie 1 150
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca, który prowadzi pełną księgowość w swojej firmie, a rok obrotowy pokrywa się z rokiem kalendarzowym, jest zobowiązany do sporządzenia bilansu majątkowego na dzień
A. 31 maja
B. 30 czerwca
C. 31 grudnia
D. 1 lipca
ROL.04 Pytanie 1 151
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Termin określający, jaka część z 100 czystych nasion wysianych na polu ma szansę wykiełkować w optymalnych warunkach, to
A. czystością materiału siewnego
B. zdolnością kiełkowania
C. energiją kiełkowania
D. zdrowotnością nasion
ROL.04 Pytanie 1 152
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie są korzyści z przechowywania ziarna zbóż w metalowych silosach typu lejowego?
A. prosta procedura czyszczenia
B. wymagana obszerna powierzchnia zabudowy
C. ułatwiony proces wysypu ziarna
D. ograniczona zdolność magazynowania
ROL.04 Pytanie 1 153
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaki produkt uboczny powstaje w procesie przetwarzania buraków cukrowych i charakteryzuje się słodkim smakiem?
A. otręby
B. śruta
C. melasa
D. pulpa
ROL.04 Pytanie 1 154
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Korzystając z danych zawartych w tabeli oblicz, który rolnik zastosował dawkę 68 kg azotu na 1 ha.
Rolnik | Powierzchnia pola | Nawóz i dawka |
---|---|---|
A. | 2,5 ha | saletry amonowej (34% azotu), wysiat 500 kg |
B. | 2,0 ha | mocznika (46% azotu), wysiat 100 kg |
C. | 1,0 ha | saletrzak (25% azotu), wysiat 200 kg |
D. | 1,0 ha | saletrzak (25% azotu), wysiat 100 kg |
A. A.
B. C.
C. B.
D. D.
ROL.04 Pytanie 1 155
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Firma wystawiła swojemu klientowi fakturę VAT na sprzedaż wyrobów o wartości brutto 1 220 zł. Sprzedaż tych wyrobów jest objęta 22% stawką VAT. Jaką wartość netto ma ta faktura?
A. 440 zł
B. 1 440 zł
C. 220 zł
D. 1 000 zł
ROL.04 Pytanie 1 156
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Polifoska to rodzaj nawozu
A. potasowy
B. wieloskładnikowy
C. jednoskładnikowy
D. fosforowy
ROL.05 Pytanie 1 157
Organizacja i prowadzenie prz…
W firmie menedżerowie na wyższych poziomach przejmują zadania, kompetencje, podejmowanie decyzji oraz odpowiedzialność, przenosząc je na niższe szczeble w strukturze organizacyjnej. Wskazuje to na zastosowanie w przedsiębiorstwie metody zarządzania przez
A. cele
B. delegowanie uprawnień
C. motywowanie
D. udział w podejmowaniu decyzji
ROL.05 Pytanie 1 158
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie składniki zaliczamy do kapitałów własnych?
A. kredyt na długi okres
B. zobowiązania wobec dostawców
C. kredyt na inwestycje
D. kapitał akcyjny
ROL.04 Pytanie 1 159
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie produkty uboczne pochodzące z przemysłu cukrowniczego są wykorzystywane jako źródła energii w dietach bydła?
A. makuchy i młóto
B. kiełki słodowe i otręby
C. wysłodki i melasa
D. śruty poekstrakcyjne i drożdże
ROL.05 Pytanie 1 160
Organizacja i prowadzenie prz…
Dokument dostarczony przez producenta, który zawiera zasady używania oraz obsługi maszyny lub urządzenia, to instrukcja
A. obsługi
B. kosztorysowa
C. naprawy
D. technologiczna