Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.05 Pytanie 1 201
Organizacja i prowadzenie prz…

Niematerialne oraz prawne elementy majątku firmy to

A. pożyczki oraz kredyty
B. licencje i koncesje
C. krótkoterminowe papiery wartościowe
D. środki zgromadzone na koncie bankowym
ROL.04 Pytanie 1 202
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Które z zbóż jarych wykazuje największe zapotrzebowanie na wodę?

A. proso
B. gryka
C. owies
D. kukurydza
ROL.04 Pytanie 1 203
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Który z poniższych nawozów azotowych jest klasyfikowany jako nawóz o szybkim działaniu?

A. Saletrzak
B. Siarczan amonowy
C. Mocznik
D. Woda amoniakalna
ROL.04 Pytanie 1 204
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do żywienia tuczników zaleca się stosowanie paszy w formie papki

A. autokarmidła z poidłem zraszającym
B. wielosekcyjne karmidła z pojemnikiem na paszę
C. rurowe porcjowniki z miską rozsypową
D. autokarmidła wyposażone w poidło smoczkowe
ROL.04 Pytanie 1 205
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Znakowanie identyfikacyjne zwierząt za pomocą tatuażu jest dozwolone.

A. u świń
B. u koni
C. u bydła
D. u owiec
ROL.05 Pytanie 1 206
Organizacja i prowadzenie prz…

Koszt wytworzenia 1 kg surówki warzywnej wynosi 2,50 zł. Przeciętny koszt opakowań na 1 kg to 0,50 zł. Jaka jest całkowita wartość wyprodukowania 1 500 kg surówki razem z opakowaniem?

A. 4 500,00 zł
B. 5 000,00 zł
C. 4 000,00 zł
D. 5 500,00 zł
ROL.04 Pytanie 1 207
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie metody stosuje się do oznaczania ras w rejestrze bydła?

A. skrócone formy polskich nazw ras
B. kody literowe ustalone w przepisach dotyczących identyfikacji i rejestracji zwierząt
C. pełne polskie nazwy ras
D. skróty nazw ras z uwzględnieniem angielskiej ortografii
ROL.04 Pytanie 1 208
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Laboratoryjna analiza wartości siewnej nasion obejmuje identyfikację

A. zdolności do kiełkowania
B. rozmiarów nasion
C. poziomu kwalifikacji
D. koloru i formy
ROL.05 Pytanie 1 209
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaką wartość ma roczna stopa amortyzacji budynku, którego przewidywany czas eksploatacji to 25 lat?

A. 2%
B. 6%
C. 4%
D. 8%
ROL.04 Pytanie 1 210
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie nawozy wapniowe są najbardziej odpowiednie do stosowania na glebach ciężkich?

A. wapno posodowe
B. kreda łąkowa
C. wapno rolnicze palone
D. wapniak mielony
ROL.04 Pytanie 1 211
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na zboczach górskich zaleca się prowadzenie orki w kierunku stoku z uwagi na

A. erozję wodną
B. ochronę krokusów
C. erozję wietrzną
D. ochronę powietrza
ROL.04 Pytanie 1 212
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rośliną poplonową na ściernisku, charakteryzującą się długim czasem wegetacji i stosowaną w sytuacji braku paszy dla bydła, jest

A. rzodkiew.
B. żyto.
C. mieszanka zbóż.
D. kapusta pastewna.
ROL.04 Pytanie 1 213
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Nasiona przeznaczone do siewu w ekologicznej uprawie mogą być

A. zaprawiane środkami syntetycznymi
B. modyfikowane genetycznie
C. otoczkowane z dodatkiem mikroelementów
D. zaprawiane wapnem hydratyzowanym
ROL.05 Pytanie 1 214
Organizacja i prowadzenie prz…

W kurniku codziennie produkuje się 1 000 jaj. 60% z nich pakowanych jest w wkładki na 30 jaj. Pozostałe jaja są umieszczane w opakowaniach na 10 jaj. Ile opakowań na 30 i 10 jaj należy zamówić na okres 30 dni?

A. 700 szt., 1 400 szt.
B. 800 szt., 1 600 szt.
C. 500 szt., 1 000 szt.
D. 600 szt., 1 200 szt.
ROL.05 Pytanie 1 215
Organizacja i prowadzenie prz…

W zakładach zajmujących się produkcją żywności, jakie są wymagania dotyczące badań sanitarno-epidemiologicznych?

A. nie są konieczne dla pracowników
B. są obowiązkowe jedynie dla kadry zarządzającej
C. są obowiązkowe dla osób mających kontakt z żywnością
D. są wymagane od wszystkich pracowników
ROL.04 Pytanie 1 216
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W hodowli zbóż czynnikiem ograniczającym populację szkodników jest

A. zwiększenie proporcji roślin zbożowych w strukturze zasiewów
B. podwyższenie dawek nawozów mineralnych
C. unikanie uprawy zbóż w monokulturze
D. wdrożenie uprawy bezorkowej gleby
ROL.05 Pytanie 1 217
Organizacja i prowadzenie prz…

Osmoaktywną metodą konserwacji żywności jest

A. solenie
B. pasteryzowanie
C. kiszenie
D. wędzenie
ROL.04 Pytanie 1 218
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W kątnicy koni zachodzi proces

A. trawienia białek na skutek działania enzymu pepsyny
B. rozkładu celulozy w trakcie fermentacji mikrobiologicznej
C. wchłaniania substancji powstałych w wyniku trawienia
D. produkcji witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
ROL.04 Pytanie 1 219
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przygotowując do sprzedaży nasiona rzepaku, które po zbiorach wykazują zawartość wody 12%, należy je

Wymagania nasion przeznaczonych do sprzedaży pod względem wilgotności
gorczycamaks. 8%
rzepakmaks. 5 – 7%
wykamaks. 12%
żytomaks. 14.5%

A. przetrzymać w silosach.
B. dosuszyć na słońcu.
C. oczyścić za pomocą wialni.
D. dosuszyć w suszarniach.
ROL.05 Pytanie 1 220
Organizacja i prowadzenie prz…

Firmie zależy na zwiększeniu produkcji. Przejściowy wzrost potrzeby na kapitał przedsiębiorca powinien zaspokoić za pomocą kredytu

A. długoterminowego
B. ratalnego
C. krótkoterminowego
D. hipotecznego
ROL.04 Pytanie 1 221
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Największe zanieczyszczenie wód gruntowych może wystąpić w wyniku

A. składowania wysłodków buraczanych bezpośrednio na grunt
B. przechowywania obornika na specjalnych płytach gnojowych
C. długotrwałego zalegania mokrej słomy na ścierniskach
D. używania zbyt dużych dawek nawozów mineralnych
ROL.05 Pytanie 1 222
Organizacja i prowadzenie prz…

Substancje takie jak ksylitol, aspartam i sorbitol dodawane do produktów spożywczych umożliwiają osiągnięcie smaku

A. słodkiego
B. kwaśnego
C. słonego
D. ostrego
ROL.05 Pytanie 1 223
Organizacja i prowadzenie prz…

Zgodnie z ustalonym u pracodawcy regulaminem wynagrodzeń pracownik co miesiąc otrzymuje:
- wynagrodzenie podstawowe – 4 200,00 zł,
- dodatek funkcyjny – 500,00 zł,
- dodatek za znajomość języków obcych – 5% wynagrodzenia podstawowego.
Jakie jest miesięczne wynagrodzenie brutto pracownika?

A. 4 410,00 zł
B. 4 910,00 zł
C. 4 935,00 zł
D. 4 700,00 zł
ROL.04 Pytanie 1 224
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podczas inwentaryzacji w magazynie pasz odnotowano zapasy kukurydzy wynoszące 2 200 kg oraz jęczmienia 1 800 kg. Zgodnie z kartotekami magazynowymi zapasy są następujące: kukurydza 2 000 kg i jęczmień 2 000 kg. W arkuszu inwentaryzacyjnym zauważono

A. nadwyżkę kukurydzy oraz niedobór jęczmienia
B. nadwyżkę kukurydzy oraz jęczmienia
C. niedobór kukurydzy oraz nadwyżkę jęczmienia
D. niedobór kukurydzy oraz jęczmienia
ROL.05 Pytanie 1 225
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie urządzenie wykorzystuje się do mielenia, emulgowania mięsa, tłuszczu oraz dodatków smakowych?

A. pasteryzator
B. wirówka
C. kuter
D. prasa
ROL.04 Pytanie 1 226
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Hodowca tuczników, z siedzibą stada na terenie obszaru zapowietrzonego, po dokonaniu uboju gospodarskiego obowiązany jest zgłosić zdarzenie do

W przypadku zagrożenia wystąpienia lub gdy dojdzie do wystąpienia choroby zakaźnej zwierząt, podlegającej obowiązkowi zwalczania i zostanie określony obszar zapowietrzony, zagrożony lub inny obszar podlegający ograniczeniom, posiadacz świń zobowiązany jest zgłosić Kierownikowi Biura Powiatowego ARiMR zmianę stanu stada świń w terminie 24 godzin od dnia następujących zdarzeń:

  • zwiększenia lub zmniejszenia liczebności stada,
  • uboju zwierzęcia gospodarskiego,

A. Kierownika Biura Powiatowego ARiMR do 7-u dni od zaistnienia zdarzenia.
B. Powiatowego Lekarza Weterynarii nie później niż w dniu uboju.
C. Powiatowego Lekarza Weterynarii w terminie 14 dni.
D. Kierownika Biura Powiatowego ARiMR w terminie 24 godzin.
ROL.04 Pytanie 1 227
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kiedy producent rolny dysponuje mocno wyeksploatowanymi maszynami do produkcji, co skutkuje wysokimi kosztami ich napraw, to jest to dla niego

A. zagrożeniem dla rozwoju.
B. niedogodnością.
C. atutem.
D. okazją do rozwoju.
ROL.04 Pytanie 1 228
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby przyorać resztki roślinne lub nawóz przez ich wrzucenie na dno bruzdy, należy wykorzystać pług zaopatrzony

A. w przedpłużki
B. w pogłębiacze
C. w ścinacze
D. w kroje
ROL.04 Pytanie 1 229
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zagrożenia zdrowotne związane z używaniem nawozów mineralnych mogą wynikać z

A. higroskopijnością nawozów krystalicznych
B. eutrofizacji wód powierzchniowych i gruntowych
C. wybuchowości nawozów saletrzanych
D. pylistości nawozów fosforowych
ROL.04 Pytanie 1 230
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przed każdym zasiedleniem kojca dla cieląt przeprowadza się dezynfekcję pomieszczenia, aby

A. zlikwidować szkodliwe owady.
B. zmniejszyć poziom szkodliwych gazów.
C. wyeliminować gryzonie.
D. zniszczyć mikroorganizmy chorobotwórcze.
ROL.05 Pytanie 1 231
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma zamierza wyprodukować surówkę na poziomie 3 ton w trakcie jednej zmiany. Pracownik średnio w ciągu zmiany wytwarza 500 kg produktu. Ilu pracowników należy zatrudnić w systemie dwuzmianowym, aby osiągnąć planowaną produkcję?

A. 10 pracowników
B. 14 pracowników
C. 12 pracowników
D. 8 pracowników
ROL.04 Pytanie 1 232
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Mięśniochwat to schorzenie, które występuje

A. u bydła
B. u owiec i bydła
C. u koni i owiec
D. u koni
ROL.05 Pytanie 1 233
Organizacja i prowadzenie prz…

Do elementów aktywów trwałych w gospodarstwie rolnym nie wlicza się

A. olej napędowy
B. budynek inwentarski
C. ciągnik rolniczy
D. grunt orny
ROL.04 Pytanie 1 234
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jak obliczamy zysk z działalności operacyjnej firmy?

A. od zysku z działalności gospodarczej odejmując koszty finansowe i dodając przychody finansowe
B. do zysku na sprzedaży dodając pozostałe przychody operacyjne i odejmując pozostałe koszty operacyjne
C. do zysku brutto dodając zyski nadzwyczajne i odejmując straty nadzwyczajne
D. od zysku brutto odejmując podatek dochodowy
ROL.04 Pytanie 1 235
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W ochronie roślin, aby zredukować występowanie chorób, zastosowanie zdrowego oraz czystego materiału siewnego jest uznawane za metodę

A. mechaniczną.
B. biologiczną.
C. hodowlaną.
D. agrotechniczną.
ROL.04 Pytanie 1 236
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Oblicz, jaką ilość saletry amonowej powinno się zakupić do nawożenia 10 ha pszenicy ozimej, jeśli wymagany poziom nawożenia wynosi 136 kg N na hektar.

A. 5 000 kg
B. 3 000 kg
C. 2 000 kg
D. 4 000 kg
ROL.05 Pytanie 1 237
Organizacja i prowadzenie prz…

W branży mleczarskiej wirówki wykorzystuje się do rozdzielania

A. sera oraz serwatki
B. tłuszczu z mleka pełnotłustego
C. białka z mleka pełnotłustego
D. maślanki i masła
ROL.04 Pytanie 1 238
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Analizując dane zawarte w tabeli, wskaż minimalną temperaturę, którą należy zapewnić w pomieszczeniu dla cieląt do 3 miesiąca życia.

Temperatura powietrza w pomieszczeniach
dla wybranych grup bydła hodowlanego
Grupa zwierzątTemperatura [°C]
minimalnaoptymalnamaksymalna
Krowy w porodówce1616 – 2025
Cielęta w profilaktorium1216 – 2030
Cielęta w wieku 3 – 6 miesięcy
utrzymywane w systemie:
– ściółkowym812 – 1625
– bezściółkowym1212 – 2025

A. 8 °C
B. 16 °C
C. 30 °C
D. 12 °C
ROL.05 Pytanie 1 239
Organizacja i prowadzenie prz…

Na wartość wypiekową mąki wpływa jej zawartość

A. skrobi.
B. glutenu.
C. sacharozy.
D. włókna.
ROL.05 Pytanie 1 240
Organizacja i prowadzenie prz…

Działalność związana ze sprzedażą produktów w sklepie firmowym to forma

A. usługowa
B. promocyjna
C. logistyczna
D. handlowa