Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja i prowadzenie prz…

Producent słodyczy planuje wprowadzenie nowego wyrobu do produkcji. Dział zaopatrzenia obliczy oraz zamówi niezbędne surowce na podstawie prognozowanej wielkości produkcji i

A. kosztorysu produktu
B. dokumentacji technicznej
C. receptury produktu
D. dokumentacji technologicznej
ROL.04 Pytanie 1243
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaż gatunki zwierząt hodowlanych, dla których, zgodnie z normami zootechnicznymi, należy zapewnić optymalne temperatury w pomieszczeniach inwentarskich?

A. Prosięta
B. Äąąrebięta
C. Cielęta
D. Jagnięta
ROL.04 Pytanie 1244
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W okresie wiosennym, aby przyspieszyć rozpoczęcie wegetacji w przypadku ozimin, zaleca się użycie nawożenia azotowego w formie

A. saletry amonowej
B. siarczanu amonu
C. superfosfatu pojedynczego
D. mocznika
ROL.05 Pytanie 1245
Organizacja i prowadzenie prz…

Substancje takie jak ksylitol, aspartam i sorbitol dodawane do produktów spożywczych umożliwiają osiągnięcie smaku

A. słonego
B. słodkiego
C. kwaśnego
D. ostrego
ROL.05 Pytanie 1247
Organizacja i prowadzenie prz…

Metoda polegająca na krótkoterminowym podgrzewaniu produktu do maksymalnej temperatury 100°C w celu zniszczenia mikroorganizmów to

A. sterylizacja
B. dezaktywacja
C. stabilizacja
D. pasteryzacja
ROL.04 Pytanie 1248
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie jest zastosowanie przenośnika typu Delta?

A. w paszociągach
B. do usuwania gnojowicy
C. do transportu jaj
D. w magazynach pasz
ROL.04 Pytanie 1249
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Roczne, procentowe wyrażenie poziomu zużycia środka trwałego to

A. rata amortyzacji
B. stopa amortyzacji
C. odpis amortyzacyjny
D. kwota amortyzacji
ROL.04 Pytanie 1250
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Gleby o odczynie obojętnym są odpowiednie do uprawy

Wrażliwość
na kwaśny odczyn
Rośliny uprawneOptymalne
pH gleby
bardzo wrażliweburak cukrowy, kukurydza, lucerna, koniczyna, groch6,6-7,0
wrażliwepszenica, jęczmień, rzepak, bobik, pszenżyto6,1-6,5
średnio wrażliweowies, ziemniaki, mieszanki zbożowe5,6-6,0

A. pszenżyta.
B. ziemniaków.
C. lucerny.
D. owsa.
ROL.05 Pytanie 1252
Organizacja i prowadzenie prz…

Kierownik, który nie pozwala swoim pracownikom na podejmowanie decyzji ani na przejmowanie inicjatywy, częściej korzysta z kar niż z nagród. Jaki styl kierowania odzwierciedla powyższy opis?

A. Demokratyczny
B. Autokratyczny
C. Nieingerujący
D. Konsultacyjny
ROL.04 Pytanie 1254
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Ustalenie stawki na poziomie 2 złote za puszkę napoju sprzedawanego w automacie stanowi przykład strategii cenowej

A. zwyczajowej
B. psychologicznej
C. prestiżowej
D. wygodnej
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Obowiązkowe oznaczenia na powierzchni jaj konsumpcyjnych obejmują: kod metody chowu, kod kraju pochodzenia oraz numer identyfikacyjny weterynaryjny. Cyfra "0" wskazuje na chów

A. klatkowy
B. ściółkowy
C. ekologiczny
D. z wolnym wybiegiem
ROL.04 Pytanie 1256
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Badanie ekonomiczne i finansowe przedsiębiorstwa ujawniło, że jego wskaźnik płynności generalnej wynosi 4,5. Taki stan rzeczy oznacza, że firma

A. napotyka problemy z płatnościami
B. powinna zmienić organizację produkcji
C. jest w niebezpieczeństwie bankructwa
D. przechowuje nadmierne zasoby obrotowe
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zmianowanie: ziemniaki - owies - łubin żółty - żyto, jest przypisane do gleb kompleksu

A. żytniego bardzo dobrego
B. żytniego słabego
C. pszennego bardzo dobrego
D. pszennego słabego
ROL.05 Pytanie 1258
Organizacja i prowadzenie prz…

Surowcem wykorzystywanym do wytwarzania masła jest

A. twaróg
B. kazeina
C. śmietana
D. serwatka
ROL.04 Pytanie 1259
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jak długo powinny być przechowywane jaja kurze w inkubatorze i wykluwalniku?

A. 21 w inkubatorze i 3 w wykluwalniku
B. 17 w inkubatorze i 3 w wykluwalniku
C. 9 w inkubatorze i 2 w wykluwalniku
D. 13 w inkubatorze i 2 w wykluwalniku
ROL.04 Pytanie 1260
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wiosną, aby przyspieszyć proces wegetacji ozimin, najkorzystniej jest zastosować nawożenie azotowe w formie

A. saletry amonowej
B. siarczanu amonu
C. superfosfatu pojedynczego
D. mocznika
ROL.04 Pytanie 1261
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Liczba drobnoustrojów w 1 ml mleka surowego klasy ekstra nie powinna być wyższa niż

A. 100 tys.
B. 200 tys.
C. 300 tys.
D. 400 tys.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie urządzenie wykorzystuje się do podawania pasz TMR (mieszanka pasz objętościowych i treściwych wzbogacona składnikami witaminowo-mineralnymi)?

A. automat paszowy
B. wóz paszowy
C. przyczepa samowyładowcza
D. przenośnik transportowy
Organizacja i prowadzenie prz…

Frytki wyprodukowano i zamrożono w dniu 01.10.2016 r. W chłodni panuje stała temperatura -18°C. Mogą one być przechowywane do

Okres przechowywania frytek w zależności od temperatury
Temperatura
w °C
Długość przechowywania
w miesiącach
-129
-1818
poniżej -18do 24

A. 31.03.2018 r.
B. 31.09.2018 r.
C. 31.03.2017 r.
D. 31.09.2017 r.
ROL.04 Pytanie 1265
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Tucznik przybrał na wadze 80 kg w trakcie 100 dni tuczu. W tym okresie pobrał 250 kilogramów mieszanki paszowej. Jakie jest średnie zużycie paszy na 1 kilogram masy ciała tucznika?

A. 2,50 kg
B. 1,25 kg
C. 3,13 kg
D. 3,50 kg
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W ochronie roślin, aby zredukować występowanie chorób, zastosowanie zdrowego oraz czystego materiału siewnego jest uznawane za metodę

A. agrotechniczną.
B. mechaniczną.
C. biologiczną.
D. hodowlaną.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podwyższona zawartość azotanów w jadalnych częściach roślin, wynikająca z nadmiernego nawożenia, może prowadzić u ludzi do wystąpienia chorób

A. wirusowych
B. bakteryjnych
C. nowotworowych
D. reumatycznych
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zanim do chlewni wprowadzi się nową grupę świń, należy przeprowadzić dezynfekcję pomieszczenia w celu

A. zniszczenia chorobotwórczych mikroorganizmów
B. zwalczania gryzoni
C. eliminacji szkodliwych insektów
D. obniżenia stężenia amoniaku
ROL.04 Pytanie 1271
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaż kategorię roślin, które pozostawiają w glebie pozostałości pożniwne bogate w azot oraz mogą stanowić paszę o wysokiej wartości biologicznej przez zawartość aminokwasów egzogennych?

A. Okopowe pastewne
B. Motylkowe pastewne
C. Zbożowe pastewne
D. Niemotylkowe pastewne
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma ubezpieczeniowa, działająca w całym kraju w obszarze rolnictwa, planuje wprowadzenie nowego rodzaju ubezpieczenia maszyn rolniczych od pożaru oraz innych przypadków losowych. Najefektywniejszą metodą promocji tego ubezpieczenia będzie

A. stoisko na dożynkach.
B. reklama w prasie lokalnej.
C. reklama w telewizji.
D. rozdawanie ulotek na ulicach miast.
ROL.05 Pytanie 1273
Organizacja i prowadzenie prz…

Kwoty wynikające z opóźnionego terminu płatności za zakupiony towar są w bilansie

A. kredyt
B. zobowiązanie
C. pożyczkę
D. należność
ROL.04 Pytanie 1274
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kluczowe elementy do skutecznego kiełkowania nasion roślin uprawnych to

A. promieniowanie słoneczne
B. gleba o odpowiednim pH
C. wilgotność i ciepło
D. światło oraz woda
ROL.04 Pytanie 1277
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rysunek przedstawia

Ilustracja do pytania 37
A. komonicę rożkową.
B. esparcetę siewną.
C. wykę siewną.
D. koniczynę czerwoną.
ROL.04 Pytanie 1278
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na glebach kompleksu żytniego słabego dopuszczalne jest uprawianie

A. rzepaku, owsa, lucerny
B. łubinu, owsa, seradeli
C. pszenicy, jęczmienia, łubinu
D. pszenicy, buraków cukrowych, seradeli
ROL.05 Pytanie 1279
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaką metodę kierowania stosuje się w firmie rzemieślniczej zatrudniającej 3 pracowników?

A. Wielofunkcyjną
B. Liniową
C. Sztabowo-liniową
D. Macierzową
ROL.05 Pytanie 1280
Organizacja i prowadzenie prz…

Pasteryzatory są wykorzystywane w procesie wytwarzania

A. kiełbas i sałat warzywnych
B. wędlin i sałatek owocowych
C. mleka do picia oraz soków owocowych
D. serów żółtych i kaszy