Filtrowanie pytań
ROL.04 Pytanie 1 241
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. 100 m3
B. 75 m3
C. 50 m3
D. 25 m3
ROL.04 Pytanie 1 242
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Sianokiszonka z traw, która została owinięta w baloty pierwszego czerwca, może być używana do karmienia zwierząt
A. około 6 tygodni od jej przygotowania
B. tuż po owinięciu folią
C. po dwóch tygodniach od jej wytworzenia
D. jedynie w sezonie zimowym
ROL.05 Pytanie 1 243
Organizacja i prowadzenie prz…
Pasteryzatory są wykorzystywane w procesie wytwarzania
A. serów żółtych i kaszy
B. wędlin i sałatek owocowych
C. kiełbas i sałat warzywnych
D. mleka do picia oraz soków owocowych
ROL.05 Pytanie 1 244
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaką operacją gospodarczą można określić, która nie wpływa na sumę bilansową?
A. uregulowanie kredytu gotówką
B. sprzedaż towarów za gotówkę
C. otrzymanie kredytu krótkoterminowego
D. spłata zobowiązań przelewem z konta bieżącego
ROL.05 Pytanie 1 245
Organizacja i prowadzenie prz…
Osoba zakładająca jednoosobową działalność gospodarczą powinna złożyć formularz
A. o wpis do Ewidencji Działalności Gospodarczej, którą prowadzi Wójt, Burmistrz lub Prezydent Miasta
B. o rejestrację w Krajowym Rejestrze Sądowym
C. o wpis do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, którą prowadzi Minister Gospodarki
D. o rejestrację podatnika w zakresie podatku od towarów i usług (VAT)
ROL.04 Pytanie 1 246
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Pierwszym narzędziem używanym na wiosnę do przerywania parowania oraz wyrównywania gleby jest
A. wał
B. kultywator
C. włóka
D. brona
ROL.05 Pytanie 1 247
Organizacja i prowadzenie prz…
Oblicz całkowite wynagrodzenie brutto pracownika, jeśli jego wynagrodzenie podstawowe wynosi 4000,00 zł, a dodatek motywacyjny to 20% wynagrodzenia podstawowego?
A. 4 400,00 zł
B. 4 800,00 zł
C. 4 600,00 zł
D. 5 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 1 248
Organizacja i prowadzenie prz…
Wytwórnia przetworów mięsnych postanowiła wesprzeć finansowo organizowane przez Stowarzyszenie Producentów Trzody Chlewnej Święto Wieprzowiny. Jakie to działanie marketingowe?
A. transport
B. sponsoring
C. franchising
D. wymiana
ROL.04 Pytanie 1 249
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W trakcie wymiany oleju w misce olejowej silnika spalinowego w ciągniku, jednocześnie należy
A. zmierzyć ciśnienie sprężania w cylindrach
B. wymienić filtr oleju
C. sprawdzić ciśnienie oleju w systemie smarowania
D. wyczyścić filtry paliwa
ROL.04 Pytanie 1 250
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wykorzystanie ultradźwięków w walce z szkodnikami magazynowymi jest zaliczane do metod ochrony roślin?
A. chemicznych
B. agrotechnicznych
C. biologicznych
D. fizycznych
ROL.05 Pytanie 1 251
Organizacja i prowadzenie prz…
Kowalski i Kamiński utworzyli firmę. W nazwie tej spółki określono rodzaj działalności (handlowa) oraz nazwiska wspólników. Przedsiębiorstwo zostało zarejestrowane w Krajowym Rejestrze Sądowym. Ta dwuosobowa firma dysponuje kapitałem wniesionym przez wspólników w wysokości 4 000,00 zł. Jaką spółkę założyli ci przedsiębiorcy?
A. Jawną
B. Z ograniczoną odpowiedzialnością
C. Partnerską
D. Cywilną
ROL.04 Pytanie 1 252
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wyznacz koszt wytworzenia 1 tony pszenicy, przy założeniu, że:
- koszty zmienne wynoszą 35 000 zł,
- koszty stałe wynoszą 5 000 zł,
- całkowita produkcja to 500 ton.
A. 60 zł/tonę
B. 80 zł/tonę
C. 10 zł/tonę
D. 70 zł/tonę
ROL.04 Pytanie 1 253
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wskaż właściwą sekwencję elementów układu napędowego traktora rolniczego?
A. Skrzynia biegów, silnik, sprzęgło, tylny most
B. Sprzęgło, silnik, tylny most, skrzynia biegów
C. Silnik, sprzęgło, skrzynia biegów, tylny most
D. Silnik, sprzęgło, tylny most, skrzynia biegów
ROL.04 Pytanie 1 254
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Buraki cukrowe zbierane w październiku nie są odpowiednie jako przedplon dla pszenicy ozimej, ponieważ
A. zostają zbyt długo na polu
B. osuszają glebę
C. powodują wzrost chwastów w glebie
D. wpływają na zakwaszenie gleby
ROL.05 Pytanie 1 255
Organizacja i prowadzenie prz…
Dostawca zrealizował zamówienie na towar. Potwierdzenie dostawy nastąpiło za pomocą faktury. Po przeprowadzeniu inspekcji ilościowej wykryto brak niektórych produktów. Co powinien zrobić dostawca?
A. przekreślić nieprawidłowy wpis i wpisać poprawną wartość
B. sporządzić nową fakturę i dołączyć ją do błędnej
C. wystawić fakturę korygującą
D. zniszczyć wadliwy dokument i przygotować nowy
ROL.05 Pytanie 1 256
Organizacja i prowadzenie prz…
Mleko normalizowane to produkt o określonej i zapewnionej zawartości
A. sodu
B. białka
C. tłuszczu
D. laktozy
ROL.04 Pytanie 1 257
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Biologiczne trawienie u zwierząt przeżuwających zachodzi dzięki enzymom produkowanym przez
A. bakterie oraz pierwotniaki w żwaczu
B. gruczoły trawienne w błonie śluzowej czepca
C. bakterie oraz pierwotniaki w trawieńcu
D. gruczoły trawienne w błonie śluzowej żwacza
ROL.04 Pytanie 1 258
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W przypadku gleb lekkich, aby poprawić ich cechy, należy stosować
A. intensywne nawożenie azotowe
B. urządzenia aktywne w uprawie
C. częste nawożenie organiczne
D. zmianowanie rotacyjne
ROL.04 Pytanie 1 259
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Niedobór magnezu u roślin zbożowych w okresie ich wzrostu stanowi oznakę schorzenia określanego jako
A. chorobą nowin
B. pleśnią śniegową
C. paciorkowatością
D. suchą zgnilizną
ROL.04 Pytanie 1 260
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wyznacz zapotrzebowanie na paszę dla brojlera mającego 2,1 kg masy ciała, jeśli na 1 kg jego przyrostu potrzeba 2 kg paszy.
A. 2,0 kg
B. 2,2 kg
C. 4,2 kg
D. 4,4 kg
ROL.04 Pytanie 1 261
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W firmie zauważono brak składników majątkowych, który nie był spowodowany winą pracownika, a wynikał z okoliczności losowych. Który z metod rozliczenia tych niedoborów jest odpowiedni?
A. Materiały -> Rozliczenie niedoborów i szkód -> Należności z tytułu niedoborów
B. Materiały -> Rozliczenie niedoborów i szkód -> Koszty handlowe
C. Materiały -> Rozliczenie niedoborów i szkód -> Straty nadzwyczajne
D. Materiały -> Rozliczenie niedoborów i szkód -> Roszczenia sporne
ROL.05 Pytanie 1 262
Organizacja i prowadzenie prz…
Producent frytek sprzedaje swoje wyroby w opakowaniach o wadze 1 kg i pakuje je po 10 sztuk w jeden karton. Ile kartonów powinien zakupić, aby zrealizować miesięczną produkcję wynoszącą 20 ton frytek?
A. 20 000 szt.
B. 2 000 szt.
C. 200 szt.
D. 200 000 szt.
ROL.05 Pytanie 1 263
Organizacja i prowadzenie prz…
Osoba prowadząca działalność gospodarczą rozliczająca się według ogólnych zasad powinna do rocznego rozliczenia dochodu z działalności zastosować formularz
A. CIT-1
B. NIP-3
C. ZUS ZUA
D. PIT-36
ROL.04 Pytanie 1 264
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jak nazywa się sucha pasza objętościowa dla zwierząt pozyskiwana z łąk?
A. siano
B. słoma
C. zielonka
D. kiszonka
ROL.04 Pytanie 1 265
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką chorobę grzybową charakteryzującą się czarnymi plamami na plewach oraz plewkach kłosa pszenicy ozimej można zidentyfikować?
A. fuzarioza kłosów
B. mączniak prawdziwy
C. rdza zbożowa
D. głownia pyłkowa
ROL.04 Pytanie 1 266
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Planowanie upraw roślin na wyznaczone pola w gospodarstwie na kilka lat - co to jest?
A. monokultura
B. następstwo
C. płodozmian
D. rotacja
ROL.05 Pytanie 1 267
Organizacja i prowadzenie prz…
Producent mrożonej surówki z marchwi przetwarza co miesiąc 100 ton marchwi. Proces produkcji trwa przez 8 miesięcy w roku. Jaką ilość surowca należy nabyć, aby zapewnić nieprzerwaną produkcję?
A. 1 000 t
B. 800 t
C. 600 t
D. 400 t
ROL.05 Pytanie 1 268
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie jest uboczne wytwór podczas produkcji spirytusu?
A. melasa
B. wywar
C. makuch
D. mączka
ROL.05 Pytanie 1 269
Organizacja i prowadzenie prz…
Mąka pszenna do wypieków oznaczana jest kodem
A. typ 550
B. typ 750
C. typ 450
D. typ 650
ROL.04 Pytanie 1 270
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podwyższona zawartość azotanów w jadalnych częściach roślin, wynikająca z nadmiernego nawożenia, może prowadzić u ludzi do wystąpienia chorób
A. bakteryjnych
B. reumatycznych
C. wirusowych
D. nowotworowych
ROL.04 Pytanie 1 271
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Odkładnicę śrubową wykorzystuje się do orki na glebach
A. zadarnionych
B. nadmiernie wilgotnych
C. zwięzłych
D. zachwaszczonych
ROL.05 Pytanie 1 272
Organizacja i prowadzenie prz…
Sklep przeprowadził inwentaryzację, która wykazała straty o wartości 4 500,00 zł. Od ostatniej inwentaryzacji firma uzyskała przychody w wysokości 2 500 000,00 zł. Właściciel ustalił limit ubytków na 0,5% wartości przychodów. Jaką wartość mają straty?
A. jest poniżej limitu
B. jest równa limitowi
C. jest niemożliwa do ustalenia
D. jest powyżej limitu
ROL.05 Pytanie 1 273
Organizacja i prowadzenie prz…
Każda osoba, która ma bezpośredni kontakt z żywnością w swojej pracy, powinna
A. zrealizować badanie sanitarno-epidemiologiczne
B. uzyskać opinię z Urzędu Pracy
C. ukończyć szkolenie z gastronomii
D. przejść egzamin z bezpieczeństwa żywności
ROL.05 Pytanie 1 274
Organizacja i prowadzenie prz…
Do zakresu działań GMP - Dobrej Praktyki Produkcyjnej zalicza się
A. transport wyrobów gotowych
B. higiena osobista pracowników
C. dezynfekcja maszyn
D. czyszczenie opakowań zwrotnych
ROL.04 Pytanie 1 275
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką minimalną pojemność musi mieć wóz paszowy dla stada liczącego 100 krów, zakładając 50 kg paszy na sztukę oraz przelicznik ton/m3 wynoszący 0,33?
A. 6 m3
B. 8 m3
C. 16 m3
D. 14 m3
ROL.04 Pytanie 1 276
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Oblicz koszt jednostkowy koszenia 1 ha zboża, mając na uwadze poniesione wydatki, które wynoszą:
- wydatki na paliwo 80 zł/ha,
- wydatki na pracę 25 zł/ha,
- koszty smarów i konserwacji 15 zł/ha,
- amortyzację kombajnu 30 zł/ha.
A. 80 zł
B. 120 zł
C. 105 zł
D. 150 zł
ROL.05 Pytanie 1 277
Organizacja i prowadzenie prz…
Początkowa wartość środka trwałego wynosi 100 000,00 zł. Zakładany czas użytkowania to 20 lat. Jaka będzie wartość tego środka trwałego po upływie 10 lat?
A. 50 000,00 zł
B. 40 000,00 zł
C. 70 000,00 zł
D. 60 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 1 278
Organizacja i prowadzenie prz…
Wysokość wynagrodzenia dla pracownika w przypadku niezdolności do pracy spowodowanej wypadkiem w drodze do miejsca zatrudnienia wynosi
A. 50% wynagrodzenia
B. 100% wynagrodzenia
C. 80% wynagrodzenia
D. 75% wynagrodzenia
ROL.04 Pytanie 1 279
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie składniki należy wykorzystywać do przygotowania pełnoporcjowych mieszanek dla tuczników mięsnych, uwzględniając własne śruty zbożowe?
A. kiszonkę z kukurydzy na CCM
B. ziemniaki gotowane na parze
C. koncentraty białkowe
D. serwatkę
ROL.04 Pytanie 1 280
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaja przeznaczone do spożycia, które będą sprzedawane, powinny być przechowywane w następujących warunkach:
A. temperatura 15-20°C, wilgotność 80%, maksymalnie 28 dni
B. temperatura 4-5°C, wilgotność 80%, maksymalnie 28 dni
C. temperatura 4-5°C, wilgotność 70%, maksymalnie 60 dni
D. temperatura 10-15°C, wilgotność 60%, maksymalnie 35 dni