Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 1 321
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie są końcowe produkty rozkładu białek w jelicie cienkim u zwierząt monogastrycznych?

A. aminokwasy
B. polipeptydy
C. kwasy tłuszczowe
D. cukry proste
ROL.04 Pytanie 1 322
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W systemach płodozmianowych stosowanych w celu przeciwdziałania erozji, jakie rośliny powinny dominować?

A. zboża ozime
B. zboża jare
C. rośliny okopowe oraz przemysłowe
D. rośliny motylkowe wieloletnie
ROL.05 Pytanie 1 323
Organizacja i prowadzenie prz…

Główne zadanie to nadzór nad jakością produktów gotowych?

A. dyrektora
B. audytora
C. kontrolera jakości
D. recenzenta
ROL.04 Pytanie 1 324
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W kątnicy koni zachodzi proces

A. produkcji witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
B. trawienia białek na skutek działania enzymu pepsyny
C. rozkładu celulozy w trakcie fermentacji mikrobiologicznej
D. wchłaniania substancji powstałych w wyniku trawienia
ROL.04 Pytanie 1 325
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najwięcej białka zawierają nasiona roślinne

A. pszenicy
B. grochu
C. słonecznika
D. rzepaku
ROL.05 Pytanie 1 326
Organizacja i prowadzenie prz…

Inną nazwą metody zarządzania przez cele jest

A. BOM
B. BCC
C. MBO
D. BCG
ROL.04 Pytanie 1 327
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W diecie krowy mlecznej należy uwzględnić w odniesieniu do masy ciała poniższą ilość pasz

A. 10 % objętościowych pasz soczystych, 1 - 2 % objętościowych pasz suchych i paszę treściwą
B. 15 % pasz soczystych objętościowo, 5 % pasz suchych objętościowo i paszę treściwą
C. 10 % objętościowych pasz soczystych, 5 % objętościowych pasz suchych i paszę treściwą
D. 5 % pasz soczystych objętościowo, 15 % pasz suchych objętościowo oraz 5 kg paszy treściwej
ROL.04 Pytanie 1 328
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Powierzchnie podłóg w korytarzach obiektów inwentarskich powinny charakteryzować się

A. nachyleniem 10° w kierunku drzwi wyjściowych
B. szczelinami, ułatwiającymi czyszczenie
C. przezroczystością, przepuszczalnością
D. gładkością, nienasiąkliwością, minimalizowaniem poślizgu
ROL.05 Pytanie 1 329
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaki jest minimalny czas przechowywania dokumentów dotyczących sprzedaży?

A. 5 lat
B. 1 rok
C. 15 lat
D. 10 lat
ROL.04 Pytanie 1 330
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Test komórkowy TOK jest używany do oceny zdrowia wymienia oraz jakości mleka surowego. Na podstawie wyników zawartości komórek somatycznych w próbkach mleka po wykonaniu testu, która z próbek pochodzi od krowy cierpiącej na zapalenie wymienia i wykazuje najniższą jakość?

A. Mleko 1: płynna mieszanina, bez smug, w kolorze żółtym - około 100 000 komórek somatycznych
B. Mleko 3: mieszanina z wyraźnymi smugami, lekko galaretowata, o barwie czerwono-fioletowej - komórki somatyczne w ilości od 500 000 do 1 000 000
C. Mleko 4: galaretowata mieszanka, w odcieniu czerwono-niebieskim z ponad 1 000 000 komórek somatycznych
D. Mleko 2: mieszanina z delikatnymi smugami o kolorze pomarańczowoczerwonym - komórki somatyczne w ilości od 200 000 do 500 000
ROL.04 Pytanie 1 331
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Który odcinek kręgosłupa ssaków hodowlanych, które są stałocieplne, ma ustaloną liczbę kręgów?

A. Krzyżowy
B. Piersiowy
C. Szyjny
D. Lędźwiowy
ROL.05 Pytanie 1 332
Organizacja i prowadzenie prz…

W przedsiębiorstwie całkowite koszty wytwarzania oszacowano na 15 000,00 zł. Koszty pośrednie będą stanowić jedną trzecią całkowitych wydatków. Jakie będą koszty bezpośrednie produkcji?

A. 5 000,00 zł
B. 15 000,00 zł
C. 8 000,00 zł
D. 10 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 1 333
Organizacja i prowadzenie prz…

Odsetki od kredytów zaciągniętych przez przedsiębiorstwo na samodzielne wytworzenie środka trwałego (aż do czasu jego oddania do użytkowania) klasyfikuje się jako koszty

A. działalności bieżącej podstawowej
B. wytworzenia, zwiększających wartość środka trwałego w budowie
C. finansowych
D. pozostałych operacyjnych
ROL.04 Pytanie 1 334
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Która rasa bydła jest najbardziej odpowiednia do produkcji opasów?

A. jersey
B. limousine
C. holsztyńsko-fryzyjska
D. nizinna czarno-biała
ROL.05 Pytanie 1 335
Organizacja i prowadzenie prz…

Kluczowym procesem cieplnym, który pozwala na oddzielenie spirytusu od zacieru, jest

A. krystalizacja
B. destylacja
C. ekstrakcja
D. rektyfikacja
ROL.05 Pytanie 1 336
Organizacja i prowadzenie prz…

Analiza wskaźnikowa ujawniła, że przedsiębiorstwo uzyskało 10,00 zł zysku na każde 100,00 zł przychodów ze sprzedaży. Którym wskaźnikiem rentowności przeprowadzono te obliczenia?

A. Kapitału ogółem
B. Kapitału własnego
C. Aktywów
D. Sprzedaży
ROL.05 Pytanie 1 337
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaką kwotę wyniosą łączne miesięczne premie dla 10 pracowników, którzy otrzymują 20% premii przy pensji zasadniczej wynoszącej 2 000 zł?

A. 5 000 zł
B. 4 000 zł
C. 3 000 zł
D. 2 000 zł
ROL.04 Pytanie 1 338
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W celu zwiększenia wchłaniania wody i przyspieszenia procesu kiełkowania płytko zasianych nasion, jakie urządzenie można zastosować?

A. wały gładkie
B. wały strunowe
C. włóki polowe
D. brony zębowe
ROL.04 Pytanie 1 339
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jan Kowalski prowadzi niewielki bar przydrożny. W celach podatkowych prowadzi Podatkową księgę przychodów i rozchodów oraz płaci podatek liniowy w wysokości 19%. Na podstawie zapisów w księdze oblicz, jaki był jego dochód netto.
- suma przychodów 45 000 zł
- suma kosztów 25 000 zł
- zysk brutto 20 000 zł

A. 3 800 zł
B. 5 000 zł
C. 16 200 zł
D. 20 000 zł
ROL.05 Pytanie 1 340
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie narzędzie powinno być wykorzystane w promocji sprzedaży danego produktu?

A. Próbki produktu, drugi produkt 50% gratis
B. Kartki z życzeniami świątecznymi dla lojalnych klientów
C. Artykuły sponsorowane w magazynie dla kobiet
D. Reklama w lokalnych gazetach i stacjach radiowych
ROL.05 Pytanie 1 341
Organizacja i prowadzenie prz…

Skrót, który odnosi się do systemu zapewnienia bezpieczeństwa żywności i jest znany jako Dobre Praktyki Produkcyjne to

A. HACCP
B. ISO
C. GMP
D. GMO
ROL.05 Pytanie 1 342
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaką biologiczną metodę stosuje się do konserwacji żywności?

A. wędzenie
B. kiszenie
C. solenie
D. zamrażanie
ROL.05 Pytanie 1 343
Organizacja i prowadzenie prz…

Jednym z elementów ubezpieczenia społecznego pracownika, które w pełni opłaca pracodawca, jest składka na ubezpieczenie

A. rentowe
B. chorobowe
C. emerytalne
D. wypadkowe
ROL.04 Pytanie 1 344
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W jakich uprawach najczęściej można spotkać miotłę zbożową?

A. pszenicy jarej
B. owsa
C. jęczmienia jarego
D. żyta ozimego
ROL.05 Pytanie 1 345
Organizacja i prowadzenie prz…

Wzrost wydatków przedsiębiorstwa na reklamę produktu jest działaniem

A. marketingowym
B. handlowym
C. logistycznym
D. produkcyjnym
ROL.04 Pytanie 1 346
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kiedy najlepiej wprowadzać nawozy wapniowe?

A. jesienią razem z obornikiem pod orkę przykrywającą obornik
B. późną jesienią pod orkę przedzimową
C. po żniwach pod podorywkę
D. pod wiosenne zabiegi uprawowe
ROL.04 Pytanie 1 347
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rynek, na którym istnieje wielu nabywców i sprzedawców, a ceny kształtują się w wyniku popytu i podaży, to

A. monopol
B. konkurencja monopolistyczna
C. konkurencja doskonała
D. oligopol
ROL.04 Pytanie 1 348
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wyznacz powierzchnię kurnika dla 1 500 niosek trzymanych na ściółce, przy założeniu, że norma obsady wynosi 6 ptaków/m2?

A. 9 000 m2
B. 250 m2
C. 1 500 m2
D. 600 m2
ROL.05 Pytanie 1 349
Organizacja i prowadzenie prz…

Aby zagwarantować bezpieczeństwo żywności poprzez identyfikację oraz ocenę stopnia zagrożeń w kontekście wymagań zdrowotnych produktów spożywczych i ryzyka ich wystąpienia na wszystkich etapach produkcji oraz dystrybucji żywności, konieczne jest wdrożenie systemu

A. HACCP
B. GMP
C. GHP
D. ISO
ROL.04 Pytanie 1 350
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rośliny, które w systemie zmianowania pozostawiają korzystne warunki dla roślin następnych oraz charakteryzują się dużymi wymaganiami agrotechnicznymi, to

A. warzywa okopowe
B. jednoroczne rośliny pastewne
C. zboża zimowe
D. zboża siewne
ROL.04 Pytanie 1 351
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najlepsze efekty w hodowli uzyskuje się przy użyciu rasy

A. jersey
B. czarno - biała
C. charolais
D. duńska czerwona
ROL.05 Pytanie 1 352
Organizacja i prowadzenie prz…

V procesie technologicznym najpierw oczyszcza się ziarno i dzieli je na różne frakcje za pomocą maszyny kalibrującej. Kolejno każda frakcja jest kierowana do młyna, gdzie następuje obłuskiwanie – usuwanie łuski. W następnej fazie produkt jest przesyłany na stół czyszczący. Ostatnim urządzeniem w cyklu produkcji jest stół wibracyjno-powietrzny, gdzie przeprowadza się końcowe sortowanie, oczyszczanie oraz pakowanie.

A. płatków
B. prażynek
C. kaszy
D. mąki
ROL.04 Pytanie 1 353
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Warzywa konserwowane w zalewie słodko-kwaśnej z użyciem kwasu octowego to

A. soki
B. przeciery
C. koncentraty
D. marynaty
ROL.05 Pytanie 1 354
Organizacja i prowadzenie prz…

Początkowa wartość środka trwałego wynosi 60 000 zł. Jaką wartość osiągnie ten środek po 5 latach użytkowania, jeśli jego okres amortyzacji trwa 10 lat?

A. 50 000 zł
B. 30 000 zł
C. 20 000 zł
D. 40 000 zł
ROL.04 Pytanie 1 355
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Po zapaleniu się lampki kontrolnej smarowania w silniku spalinowym kierowca powinien

A. zatrzymać pojazd i natychmiast schłodzić silnik
B. sprawdzić stan bezpieczników i kontynuować jazdę
C. zatrzymać pojazd i wyłączyć silnik
D. dalej prowadzić na niskich obrotach
ROL.05 Pytanie 1 356
Organizacja i prowadzenie prz…

Pracownik wykonuje zadania akordowe z dodatkowym wynagrodzeniem za zbieranie truskawek. Otrzymuje 3,20 zł za każdy zebrany pojemnik truskawek oraz 20% premii za jakość wykonanej pracy. Jakie będzie jego dzienne wynagrodzenie brutto, jeśli zebrał 30 pojemników i otrzymał premię?

A. 99,40 zł
B. 105,60 zł
C. 115,20 zł
D. 96,00 zł
ROL.05 Pytanie 1 357
Organizacja i prowadzenie prz…

Wskaż działalność gospodarczą, która powoduje wzrost sumy bilansowej?

A. Uregulowanie kredytu gotówką
B. Sprzedaż produktów za gotówkę
C. Sprzedaż produktów z odroczonym terminem płatności
D. Zakup towarów z odroczonym terminem spłaty
ROL.04 Pytanie 1 358
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W gospodarstwach ekologicznych czas, w którym cielęta są karmione mlekiem krowim, trwa przynajmniej

A. dwa miesiące
B. jeden miesiąc
C. trzy miesiące
D. sześć miesięcy
ROL.04 Pytanie 1 359
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Minimalna odległość, w jakiej osoby postronne powinny znajdować się od pracujących kosiarek rotacyjnych, wynosi

A. 20 m
B. 50 m
C. 30 m
D. 40 m
ROL.04 Pytanie 1 360
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zgodnie z metodą wytwarzania, wsad owocowy w jogurcie wynosi 6,5%. Ile musu owocowego należy dodać do 1 000 kg gotowego wyrobu?

A. 6,5 kg
B. 130,0 kg
C. 65,0 kg
D. 13,0 kg