Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
ROL.05 Pytanie 1 401
Organizacja i prowadzenie prz…

Do produkcji spirytusu z ziemniaków niezbędne jest zastosowanie

A. cukru.
B. żyta.
C. melasy.
D. drożdży.
ROL.05 Pytanie 1 402
Organizacja i prowadzenie prz…

W efekcie procesu polegającego tylko na rozdrobnieniu ziaren zbóż powstaje mąka

A. krupczatka.
B. tortowa.
C. razowa.
D. chlebowa.
ROL.05 Pytanie 1 403
Organizacja i prowadzenie prz…

Proces konserwacji produktów żywnościowych polegający na fermentacji z udziałem bakterii kwasu mlekowego to

A. liofilizacja.
B. kiszenie.
C. pasteryzacja.
D. marynowanie.
ROL.05 Pytanie 1 404
Organizacja i prowadzenie prz…

Z 1 tony buraka cukrowego uzyskuje się 125 kg cukru. Ile ton surowca należy zapewnić, aby wyprodukować 100 ton cukru?

A. 600 ton.
B. 900 ton.
C. 800 ton.
D. 700 ton.
ROL.05 Pytanie 1 405
Organizacja i prowadzenie prz…

Urządzenie służące do łagodnego ogrzania produktu do temperatury nieprzekraczającej 100 °C, którego zadaniem jest zniszczenie drobnoustrojów i przedłużenie trwałości produktu, to

A. kuter.
B. wirówka.
C. pasteryzator.
D. destylator.
ROL.05 Pytanie 1 406
Organizacja i prowadzenie prz…

Otręby, produkt uboczny w przemyśle młynarskim, wykorzystywane są najczęściej w przemyśle

A. spożywczym.
B. paszowym.
C. browarniczym.
D. spirytusowym.
ROL.05 Pytanie 1 407
Organizacja i prowadzenie prz…

Optymalna temperatura przechowywania ziemniaków przeznaczonych do produkcji frytek to

A. od 4 do 6°C
B. od 0 do 2°C
C. od 2 do 4°C
D. od 6 do 8°C
ROL.05 Pytanie 1 408
Organizacja i prowadzenie prz…

Systemowe postępowanie mające na celu identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń żywności podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i dystrybucji nosi w skrócie nazwę

A. BCR
B. GMO
C. ISO
D. HACCP
ROL.05 Pytanie 1 409
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca ma obowiązek przechowywać dokumenty kadrowo-płacowe przez minimum

A. 25 lat.
B. 5 lat.
C. 75 lat.
D. 50 lat.
ROL.05 Pytanie 1 410
Organizacja i prowadzenie prz…

Do aktywów obrotowych należą

A. maszyny.
B. budynki.
C. komputery.
D. zapasy.
ROL.05 Pytanie 1 411
Organizacja i prowadzenie prz…

Jeżeli w placówce handlowej pracodawca podejrzewa pracowników o nieuczciwość, wskazana jest inwentaryzacja

A. zdawczo-odbiorcza.
B. wyrywkowa.
C. cykliczna.
D. doraźna.
ROL.05 Pytanie 1 412
Organizacja i prowadzenie prz…

Niedobory wynikające z zaniedbania obowiązków przez pracownika określa się jako

A. niezawinione.
B. naturalne.
C. systematyczne.
D. zawinione.
ROL.05 Pytanie 1 413
Organizacja i prowadzenie prz…

Wartość początkowa środka trwałego wynosi 200 000 zł. Jaka będzie wartość tego środka po 8 latach użytkowania, jeżeli okres jego amortyzacji to 10 lat?

A. 30 000 zł
B. 40 000 zł
C. 20 000 zł
D. 50 000 zł
ROL.05 Pytanie 1 414
Organizacja i prowadzenie prz…

Ile wynosi stopa amortyzacji maszyny użytkowanej przez 10 lat?

A. 20%
B. 15%
C. 10%
D. 25%
ROL.05 Pytanie 1 415
Organizacja i prowadzenie prz…

Konta bilansowe pasywne posiadają saldo początkowe po stronie

A. Ma (Ct) i Wn (Dt).
B. Ma (Ct).
C. Wn (Dt).
D. Ma (Ct) lub Wn (Dt).
ROL.05 Pytanie 1 416
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca, który prowadzi w swojej firmie pełną księgowość, ma obowiązek sporządzić bilans majątkowy na dzień

A. 31 grudnia.
B. 31 maja.
C. 1 lipca.
D. 30 czerwca.
ROL.05 Pytanie 1 417
Organizacja i prowadzenie prz…

Podstawowym celem sporządzania rachunku zysku i strat jest obliczenie

A. wyniku finansowego.
B. amortyzacji.
C. kosztów.
D. przychodów.
ROL.05 Pytanie 1 418
Organizacja i prowadzenie prz…

Do kosztów pośrednich w przemyśle przetwórczym zalicza się

A. narzuty na wynagrodzenia pracowników produkcyjnych.
B. wynagrodzenie pracowników produkcyjnych.
C. zużycie materiałów w produkcji.
D. wynagrodzenie pracowników zarządu.
ROL.05 Pytanie 1 419
Organizacja i prowadzenie prz…

Którą nazwą określa się układ podziału kosztów pogrupowanych według miejsca ich powstania?

A. Funkcjonalny.
B. Kalkulacyjny.
C. Przedmiotowy.
D. Rodzajowy.
ROL.05 Pytanie 1 420
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorstwo wyprodukowało 100 ton mieszanki paszowej ponosząc następujące koszty:
materiały i surowce 60 000 zł,
wynagrodzenie pracowników 15 000 zł,
energia elektryczna 1 000 zł,
inne koszty 4 000 zł.

Koszt jednostkowy produkcji 1 tony mieszanki paszowej wynosi

A. 700 zł
B. 800 zł
C. 900 zł
D. 600 zł
ROL.05 Pytanie 1 421
Organizacja i prowadzenie prz…

Koszty zmienne produkcji 1 sztuki tucznika w gospodarstwie wynoszą 400 zł. Koszty stałe to 25% kosztów zmiennych. Ile wynoszą koszty stałe produkcji 500 sztuk tuczników?

A. 60 000 zł
B. 50 000 zł
C. 30 000 zł
D. 40 000 zł
ROL.05 Pytanie 1 422
Organizacja i prowadzenie prz…

Dokumentem służącym do ewidencji wynagrodzeń pracownika w ujęciu rocznym jest

A. lista wynagrodzeń.
B. lista płac.
C. ewidencja płac.
D. karta wynagrodzeń.
ROL.05 Pytanie 1 423
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaki procent średniego wynagrodzenia otrzyma pracownica, która korzysta ze zwolnienia chorobowego w okresie ciąży?

A. 75%
B. 100%
C. 90%
D. 80%
ROL.05 Pytanie 1 424
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca rozliczający się z podatku dochodowego od osób fizycznych, w formie ryczałtu ewidencjonowanego, zobowiązany jest do prowadzenia

A. księgi przychodów i rozchodów.
B. ewidencji przychodów.
C. książki kasowej.
D. ewidencji zakupu.
ROL.05 Pytanie 1 425
Organizacja i prowadzenie prz…

Warunkiem zastosowania określonego programu finansowo-księgowego w firmie jest

A. posiadanie licencji sprzedawcy programu.
B. ukończenie szkolenia dotyczącego obsługi programu.
C. zgłoszenie tego faktu w Urzędzie Skarbowym.
D. uzyskanie zgody organu rejestrującego firmę.
ROL.05 Pytanie 1 426
Organizacja i prowadzenie prz…

Która ze spółek posiada osobowość prawną?

A. Cywilna
B. Akcyjna.
C. Komandytowa.
D. Jawna.
ROL.05 Pytanie 1 427
Organizacja i prowadzenie prz…

Wspólnicy zamierzają rozliczać się z podatku dochodowego na podstawie księgi przychodów i rozchodów. Najwłaściwszą formą organizacyjno-prawną ich firmy będzie spółka

A. akcyjna.
B. z ograniczoną odpowiedzialnością.
C. jawna.
D. komandytowa.
ROL.05 Pytanie 1 428
Organizacja i prowadzenie prz…

Sprzedaż towarów w sklepie firmowym to działalność

A. handlowa.
B. logistyczna.
C. promocyjna.
D. usługowa.
ROL.05 Pytanie 1 429
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma handlowa sprzedająca pasze i dodatki paszowe zamierza rozszerzyć działalność o doradztwo w zakresie żywienia zwierząt hodowlanych. W tym celu powinna zatrudnić pracownika o kwalifikacjach

A. zootechnicznych.
B. ekonomicznych.
C. marketingowych.
D. handlowych.
ROL.05 Pytanie 1 430
Organizacja i prowadzenie prz…

Kapitałem własnym jest

A. zobowiązanie.
B. kredyt inwestycyjny.
C. pożyczka.
D. wkład założycielski.
ROL.05 Pytanie 1 431
Organizacja i prowadzenie prz…

Jeżeli przełożony zachęca grupę do podejmowania decyzji w zakresie ustalania celów, zadań i ich rozdziału na poszczególnych uczestników, a jednocześnie sam uczestniczy w pracach zespołu to reprezentuje on styl kierowania

A. demokratyczny.
B. zadaniowy.
C. autokratyczny.
D. liberalny.
ROL.05 Pytanie 1 432
Organizacja i prowadzenie prz…

Najlepszą metodą badania preferencji rynkowych jest

A. obserwacja.
B. szacowanie.
C. wywiad.
D. ankieta.
ROL.05 Pytanie 1 433
Organizacja i prowadzenie prz…

Podstawowym dokumentem technologicznym w produkcji pieczywa i wyrobów ciastkarskich jest

A. kosztorys.
B. instrukcja obsługi pieca.
C. plan produkcji.
D. receptura.
ROL.05 Pytanie 1 434
Organizacja i prowadzenie prz…

Słód, chmiel i woda to podstawowe składniki

A. nalewki.
B. piwa.
C. wina.
D. wódki.
ROL.05 Pytanie 1 435
Organizacja i prowadzenie prz…

Proces polegający na krótkotrwałym ogrzaniu produktu do temperatury nieprzekraczającej 100 °C w celu zniszczenia drobnoustrojów to

A. sterylizacja.
B. pasteryzacja.
C. dezaktywacja.
D. stabilizacja.
ROL.05 Pytanie 1 436
Organizacja i prowadzenie prz…

Proces polegający na usunięciu około 30% wody z soków owocowych to

A. liofilizacja.
B. suszenie.
C. zagęszczanie.
D. pasteryzacja.
ROL.05 Pytanie 1 437
Organizacja i prowadzenie prz…

Wymienione czynności występują w technologii produkcji

Ilustracja do pytania 37
A. mąki.
B. makaronu.
C. kaszy.
D. płatków.
ROL.05 Pytanie 1 438
Organizacja i prowadzenie prz…

Do oddzielania tłuszczu z mleka pełnego służy

A. masielnica.
B. destylator.
C. wirówka.
D. kuter.
ROL.05 Pytanie 1 439
Organizacja i prowadzenie prz…

Ile należy zużyć mąki pszennej, by wyprodukować 50 kg ciasta chlebowego?

Ilustracja do pytania 39
A. 10 kg
B. 30 kg
C. 20 kg
D. 40 kg
ROL.05 Pytanie 1 440
Organizacja i prowadzenie prz…

Melasa jest wykorzystywana głównie do produkcji

A. nalewek.
B. wina.
C. piwa.
D. spirytusu.