Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. woskowo-mlecznej
B. pełnej
C. mlecznej
D. żółtej
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jak nazywa się metoda hodowli świń, w której zwierzęta przez cały czas przebywają w pomieszczeniach (w kojcach) wyposażonych w automaty do karmienia oraz automatyczne poidła?
A. Klatkowy
B. Wolnowybiegowy
C. Alkierzowy
D. Okólnikowy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Rośliny motylkowate drobnonasienne mają najmniejsze wymagania glebowe w przypadku
A. komonicy i koniczyny czerwonej
B. seradeli i koniczyny czerwonej
C. komonice i seradeli
D. seradeli i lucerny
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby przygotować tryka do stanówki, co należy wykonać?
A. miesiąc przed stanówką zrealizować strzyżenie
B. zwiększyć w dawce udział pasz objętościowych
C. zmniejszyć w dawce udział pasz treściwych
D. ograniczyć dostęp do wybiegów
Organizacja i prowadzenie prz…
Metoda zachowania produktów spożywczych, polegająca na ich narażeniu na działanie dymu, w celu zwiększenia trwałości oraz nadania charakterystycznego smaku i aromatu, to
A. peklowanie
B. kiszenie
C. suszenie
D. wędzenie
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Która forma sprzedaży bezpośredniej produktów z rolnictwa ekologicznego jest najpopularniejsza w Polsce?
A. Sklepy w gospodarstwach
B. System abonamentów
C. Dostawy do domu
D. Targowiska
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Oblicz, wykorzystując dane z tabeli, ile paszy treściwej należy przygotować w gospodarstwie dla 10 krów na cały rok żywienia, przy założeniu że przeciętna wydajność krowy wynosi 5500 I mleka o zawartości 4% tłuszczu.
| Orientacyjne normy zapotrzebowania na pasze dla jednej sztuki efektywnej bydła w okresie żywienia 365 dni [dt] | |||||
|---|---|---|---|---|---|
| Wydajność krów – mleko o zawartości tłuszczu 4 % | Siano | Zielonki | Kiszonki | Pasze treściwe | Rośliny okopowe |
| 3500 litrów | 11 | 74 | 77 | 3,3 | - |
| 5000 litrów | 15 | 81 | 77 | 6,8 | 12 |
| 5500 litrów | 16 | 85 | 78 | 8,2 | 15 |
| 6000 litrów | 17 | 87 | 78 | 9,6 | 15 |
A. 170 dt
B. 82 dt
C. 16 dt
D. 8,2 dt
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Odczytana z tabeli cena równowagi rynkowej wynosi
| Cena dobra w zł | Ilość nabywana w tys. sztuk | Ilość oferowana w tys. sztuk |
| 20 | 300 | 280 |
| 22 | 295 | 287 |
| 24 | 290 | 290 |
| 26 | 270 | 300 |
A. 20 zł
B. 22 zł
C. 24 zł
D. 26 zł
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podaj datę odsadzenia prosiąt od lochy, która wyprosiła się 20 lipca, jeśli prosięta przybywają z matką po 28 dniach.
A. 17 sierpnia
B. 11 sierpnia
C. 20 sierpnia
D. 24 sierpnia
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką metodę termiczną stosuje się do eliminowania zawiązków rogów u bydła?
A. kleszcze Burdizzo
B. krążki gumowe
C. nóż Robertsa
D. dekornizator gazowy
Organizacja i prowadzenie prz…
Początkowa wartość środka trwałego wynosi 60 000 zł. Jaką wartość osiągnie ten środek po 5 latach użytkowania, jeśli jego okres amortyzacji trwa 10 lat?
A. 20 000 zł
B. 50 000 zł
C. 30 000 zł
D. 40 000 zł
Organizacja i prowadzenie prz…
Najłatwiej dostępnym oraz najtańszym źródłem krótkoterminowego uzupełniania brakujących funduszy na finansowanie działalności firmy handlowej jest kredyt
A. konsumpcyjny
B. komercyjny
C. obrotowy
D. kupiecki
Organizacja i prowadzenie prz…
Która z metod jest najskuteczniejsza w badaniu preferencji rynkowych?
A. wywiad
B. szacowanie
C. ankieta
D. obserwacja
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Niebezpieczną chorobą zawodową rolników, która jest przenoszona przez kleszcze, jest
A. borelioza
B. wścieklizna
C. toksoplazmoza
D. bruceloza
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorca zobowiązany jest do złożenia deklaracji dotyczącej przeprowadzonych transakcji wewnątrzwspólnotowych do 15. dnia każdego miesiąca. Jak nazywa się ta deklaracja?
A. VAT-7
B. VAT-5
C. VAT-UE
D. VAT-R
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorstwo zajmujące się produkcją przetworów warzywnych wytworzyło w miesiącu 10 ton surówki z warzyw, ponosząc następujące wydatki:
- zakup warzyw 5 000 zł,
- wynagrodzenia dla pracowników 5 000 zł,
- koszty energii elektrycznej 4 000 zł,
- inne wydatki 6 000 zł.
Na podstawie podanych informacji oblicz koszt jednostkowy wyprodukowania 1 kg surówki z warzyw.
A. 1 zł
B. 4 zł
C. 3 zł
D. 2 zł
Organizacja i prowadzenie prz…
Tyndalizacja to metoda termicznego zabezpieczania żywności. Na czym polega?
A. na 2 - 3 krotnej pasteryzacji wykonywanej w odstępach 1 - 3 dni
B. na długotrwałym gotowaniu produktów w temperaturze poniżej 70°C
C. na sterylizacji produktów w dedykowanych urządzeniach
D. na pasteryzacji mięsnych produktów w słoikach
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podczas długotrwałego przechowywania ziemniaków konsumpcyjnych minimalna temperatura i maksymalna wilgotność powinny wynosić odpowiednio:
| Wymagania termiczne i wilgotnościowe bulw o długotrwałym etapie przechowywania i kierunku użytkowania ziemniaka | ||
|---|---|---|
| Rodzaj użytkowania | Temperatura (°C) | Wilgotność względna powietrza (%) |
| Sadzeniaki | 2-6 | 90-95 |
| Jadalne | 4-6 | 90-95 |
| Do przerobu na produkty spożywcze oraz paszowe | 6-8 | 90-95 |
| Przemysł skrobiowy i gorzelniczy | do 4 | 90-95 |
A. temperatura 6°C, wilgotność 90%
B. temperatura 2°C, wilgotność 90%
C. temperatura 8°C, wilgotność 95%
D. temperatura 4°C, wilgotność 95%
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W ekologicznej uprawie pszenicy wykorzystuje się ścieżki technologiczne w celu
A. umożliwienia wjazdu agregatu podczas nawożenia pogłównego
B. inspekcji plantacji oraz eliminacji uciążliwych chwastów
C. hodowli rzadkich gatunków ptaków
D. przeprowadzenia oprysków na chwasty dwuliścienne
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Gleba może ulec wyjałowieniu, gdy wystąpią
A. nadmierne stosowanie obornika
B. niewłaściwe zmiany w uprawach
C. intensywne i częste opady deszczu
D. długotrwałe użytkowanie terenów zielonych
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wiek, w którym rozpoczyna się użytkowanie rozpłodowe ogierów ras gorącokrwistych, to
A. 18 - 24 miesięcy
B. 6 - 12 miesięcy
C. 12 - 18 miesięcy
D. 36 - 48 miesięcy
Organizacja i prowadzenie prz…
Dokument, który powinien dostać każdy pracownik zwalniany z pracy, to
A. referencje dotyczące pracownika
B. kontrakt o zatrudnieniu
C. świadectwo pracy
D. dokumentacja zdrowotna
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Produktem pochodzącym z przemysłu mleczarskiego z zawartością tłuszczu między 15% a 18% jest
A. ser twarogowy pełnotłusty
B. mleko odtłuszczone
C. masło śmietankowe
D. jogurt owocowy light
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie narzędzie powinno być wykorzystane w promocji sprzedaży danego produktu?
A. Artykuły sponsorowane w magazynie dla kobiet
B. Kartki z życzeniami świątecznymi dla lojalnych klientów
C. Reklama w lokalnych gazetach i stacjach radiowych
D. Próbki produktu, drugi produkt 50% gratis
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Gdzie znajduje się staw pęcinowy?
A. wyżej stawu skokowego
B. niżej stawu koronowego
C. wyżej stawu kolanowego
D. niżej stawu nadgarstkowego
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najczęściej wykonywany przegląd techniczny ciągnika to
A. P-3
B. P-4
C. P-2
D. P-1
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W obrębie gospodarstwa rolnego płynne nawozy naturalne powinny być
A. przechowywane w hermetycznych zbiornikach
B. systematycznie wywożone na pole
C. aplikowane na pole na zamarzniętą ziemię
D. trzymane na płycie gnojowej obok obornika
Organizacja i prowadzenie prz…
Podczas pożaru wywołanego zwarciem w instalacji elektrycznej, część towarów w magazynie została zniszczona. Jakie będą skutki tych strat?
A. niezawinione
B. zawinione
C. systematyczne
D. naturalne
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W jakim wieku odsadza się źrebięta od klaczy?
A. 12 miesięcy
B. 9 miesięcy
C. 6 miesięcy
D. 3 miesiące
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Oblicz, jaką ilość ton kiszonki z kukurydzy można przechować w silosie o wymiarach 2 m x 10 m x 36 m, jeśli
1 m3 kiszonki z kukurydzy waży 0,6 tony?
A. 600 t
B. 432 t
C. 720 t
D. 1 200 t
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaki jest minimalny czas, przez który należy przechowywać dokumenty osobowe pracownika?
A. 75 lat
B. 50 lat
C. 25 lat
D. 10 lat
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Która rasa owiec jest najlepsza do masowej produkcji wełny?
A. owca fryzyjska
B. berishon du chaire
C. merynos
D. owca wielkopolska
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma rozpoczęła dystrybucję specjalistycznego preparatu do pielęgnacji wymion krów mlecznych. Postanowiono, że w fazie wprowadzania produktu na rynek firma skoncentruje się na nawiązywaniu kontaktów z gospodarstwami zajmującymi się chowem bydła mlecznego. Firma zastosowała marketing
A. bezpośredni
B. internetowy
C. szeptany
D. wielopoziomowy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zatrudnienie młodych pracowników do pracy z chemicznymi środkami ochrony roślin jest
A. dozwolone, gdy młodociany osiągnie 16 lat
B. dozwolone wyłącznie w towarzystwie osoby dorosłej
C. dozwolone jedynie przez 6 godzin dziennie
D. zupełnie zakazane
Organizacja i prowadzenie prz…
Na podstawie danych zawartych w tabeli ustal różnice inwentaryzacyjne w ujęciu wartościowym.
| Lp. | Nazwa towaru | Cena zakupu | Stan według | |
|---|---|---|---|---|
| spisu z natury | zapisów księgowych | |||
| 1. | Kukurydza w puszce | 3 zł/szt. | 132 szt. | 130 szt. |
| 2. | Groszek w puszce | 2 zł/szt. | 225 szt. | 230 szt. |
A. Niedobór groszku o wartości 5 zł i nadwyżka kukurydzy o wartości 2 zł
B. Niedobór kukurydzy o wartości 6 zł i nadwyżka groszku o wartości 10 zł
C. Niedobór groszku o wartości 10 zł i nadwyżka kukurydzy o wartości 6 zł
D. Niedobór kukurydzy o wartości 2 zł i nadwyżka groszku o wartości 5 zł
Organizacja i prowadzenie prz…
Osmoaktywną metodą konserwacji żywności jest
A. kiszenie
B. wędzenie
C. pasteryzowanie
D. solenie
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma wprowadziła na rynek innowacyjne opakowania swoich napojów mlecznych. Jaką strategię to odzwierciedla?
A. rozwoju
B. marketingową
C. finansową
D. dywersyfikacji
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Regulacja wysokości koszenia w dolnonapędowych kosiarkach rotacyjnych zawieszanych odbywa się za pomocą
A. siłownika zasilanego hydrauliką ciągnika
B. płozy
C. kół kopiujących
D. hydraulicznego podnośnika
Organizacja i prowadzenie prz…
Które z poniższych kosztów uznaje się za bezpośrednie w przedsiębiorstwie zajmującym się produkcją?
A. zużycie materiałów w produkcji
B. wydatki na reklamę
C. koszty administracyjne
D. wynagrodzenie pracownika magazynu
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Roślinami okopowymi są:
A. ziemniak, burak, proso
B. marchew, topinambur, cykoria
C. marchew, len, żyto
D. burak, gryka, rzepak