Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 1401
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jęczmień browarny powinien być zbierany w stadium dojrzałości

A. woskowo-mlecznej
B. pełnej
C. mlecznej
D. żółtej
ROL.04 Pytanie 1402
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jak nazywa się metoda hodowli świń, w której zwierzęta przez cały czas przebywają w pomieszczeniach (w kojcach) wyposażonych w automaty do karmienia oraz automatyczne poidła?

A. Klatkowy
B. Wolnowybiegowy
C. Alkierzowy
D. Okólnikowy
ROL.04 Pytanie 1403
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rośliny motylkowate drobnonasienne mają najmniejsze wymagania glebowe w przypadku

A. komonicy i koniczyny czerwonej
B. seradeli i koniczyny czerwonej
C. komonice i seradeli
D. seradeli i lucerny
ROL.04 Pytanie 1404
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby przygotować tryka do stanówki, co należy wykonać?

A. miesiąc przed stanówką zrealizować strzyżenie
B. zwiększyć w dawce udział pasz objętościowych
C. zmniejszyć w dawce udział pasz treściwych
D. ograniczyć dostęp do wybiegów
ROL.05 Pytanie 1405
Organizacja i prowadzenie prz…

Metoda zachowania produktów spożywczych, polegająca na ich narażeniu na działanie dymu, w celu zwiększenia trwałości oraz nadania charakterystycznego smaku i aromatu, to

A. peklowanie
B. kiszenie
C. suszenie
D. wędzenie
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Oblicz, wykorzystując dane z tabeli, ile paszy treściwej należy przygotować w gospodarstwie dla 10 krów na cały rok żywienia, przy założeniu że przeciętna wydajność krowy wynosi 5500 I mleka o zawartości 4% tłuszczu.

Orientacyjne normy zapotrzebowania na pasze
dla jednej sztuki efektywnej bydła w okresie żywienia 365 dni
[dt]
Wydajność krów –
mleko
o zawartości
tłuszczu 4 %
SianoZielonkiKiszonkiPasze
treściwe
Rośliny
okopowe
3500 litrów1174773,3-
5000 litrów1581776,812
5500 litrów1685788,215
6000 litrów1787789,615

A. 170 dt
B. 82 dt
C. 16 dt
D. 8,2 dt
ROL.04 Pytanie 1408
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Odczytana z tabeli cena równowagi rynkowej wynosi

Cena dobra
w zł
Ilość nabywana
w tys. sztuk
Ilość oferowana
w tys. sztuk
20300280
22295287
24290290
26270300

A. 20 zł
B. 22 zł
C. 24 zł
D. 26 zł
ROL.04 Pytanie 1409
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podaj datę odsadzenia prosiąt od lochy, która wyprosiła się 20 lipca, jeśli prosięta przybywają z matką po 28 dniach.

A. 17 sierpnia
B. 11 sierpnia
C. 20 sierpnia
D. 24 sierpnia
ROL.04 Pytanie 1410
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką metodę termiczną stosuje się do eliminowania zawiązków rogów u bydła?

A. kleszcze Burdizzo
B. krążki gumowe
C. nóż Robertsa
D. dekornizator gazowy
Organizacja i prowadzenie prz…

Początkowa wartość środka trwałego wynosi 60 000 zł. Jaką wartość osiągnie ten środek po 5 latach użytkowania, jeśli jego okres amortyzacji trwa 10 lat?

A. 20 000 zł
B. 50 000 zł
C. 30 000 zł
D. 40 000 zł
ROL.05 Pytanie 1416
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorstwo zajmujące się produkcją przetworów warzywnych wytworzyło w miesiącu 10 ton surówki z warzyw, ponosząc następujące wydatki:
- zakup warzyw 5 000 zł,
- wynagrodzenia dla pracowników 5 000 zł,
- koszty energii elektrycznej 4 000 zł,
- inne wydatki 6 000 zł.

Na podstawie podanych informacji oblicz koszt jednostkowy wyprodukowania 1 kg surówki z warzyw.

A. 1 zł
B. 4 zł
C. 3 zł
D. 2 zł
ROL.05 Pytanie 1417
Organizacja i prowadzenie prz…

Tyndalizacja to metoda termicznego zabezpieczania żywności. Na czym polega?

A. na 2 - 3 krotnej pasteryzacji wykonywanej w odstępach 1 - 3 dni
B. na długotrwałym gotowaniu produktów w temperaturze poniżej 70°C
C. na sterylizacji produktów w dedykowanych urządzeniach
D. na pasteryzacji mięsnych produktów w słoikach
ROL.04 Pytanie 1418
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podczas długotrwałego przechowywania ziemniaków konsumpcyjnych minimalna temperatura i maksymalna wilgotność powinny wynosić odpowiednio:

Wymagania termiczne i wilgotnościowe bulw o długotrwałym etapie przechowywania
i kierunku użytkowania ziemniaka
Rodzaj użytkowaniaTemperatura (°C)Wilgotność względna powietrza (%)
Sadzeniaki2-690-95
Jadalne4-690-95
Do przerobu na produkty spożywcze oraz paszowe6-890-95
Przemysł skrobiowy i gorzelniczydo 490-95

A. temperatura 6°C, wilgotność 90%
B. temperatura 2°C, wilgotność 90%
C. temperatura 8°C, wilgotność 95%
D. temperatura 4°C, wilgotność 95%
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W ekologicznej uprawie pszenicy wykorzystuje się ścieżki technologiczne w celu

A. umożliwienia wjazdu agregatu podczas nawożenia pogłównego
B. inspekcji plantacji oraz eliminacji uciążliwych chwastów
C. hodowli rzadkich gatunków ptaków
D. przeprowadzenia oprysków na chwasty dwuliścienne
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Gleba może ulec wyjałowieniu, gdy wystąpią

A. nadmierne stosowanie obornika
B. niewłaściwe zmiany w uprawach
C. intensywne i częste opady deszczu
D. długotrwałe użytkowanie terenów zielonych
ROL.04 Pytanie 1421
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wiek, w którym rozpoczyna się użytkowanie rozpłodowe ogierów ras gorącokrwistych, to

A. 18 - 24 miesięcy
B. 6 - 12 miesięcy
C. 12 - 18 miesięcy
D. 36 - 48 miesięcy
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie narzędzie powinno być wykorzystane w promocji sprzedaży danego produktu?

A. Artykuły sponsorowane w magazynie dla kobiet
B. Kartki z życzeniami świątecznymi dla lojalnych klientów
C. Reklama w lokalnych gazetach i stacjach radiowych
D. Próbki produktu, drugi produkt 50% gratis
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W obrębie gospodarstwa rolnego płynne nawozy naturalne powinny być

A. przechowywane w hermetycznych zbiornikach
B. systematycznie wywożone na pole
C. aplikowane na pole na zamarzniętą ziemię
D. trzymane na płycie gnojowej obok obornika
ROL.04 Pytanie 1429
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W jakim wieku odsadza się źrebięta od klaczy?

A. 12 miesięcy
B. 9 miesięcy
C. 6 miesięcy
D. 3 miesiące
ROL.04 Pytanie 1432
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Która rasa owiec jest najlepsza do masowej produkcji wełny?

A. owca fryzyjska
B. berishon du chaire
C. merynos
D. owca wielkopolska
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma rozpoczęła dystrybucję specjalistycznego preparatu do pielęgnacji wymion krów mlecznych. Postanowiono, że w fazie wprowadzania produktu na rynek firma skoncentruje się na nawiązywaniu kontaktów z gospodarstwami zajmującymi się chowem bydła mlecznego. Firma zastosowała marketing

A. bezpośredni
B. internetowy
C. szeptany
D. wielopoziomowy
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zatrudnienie młodych pracowników do pracy z chemicznymi środkami ochrony roślin jest

A. dozwolone, gdy młodociany osiągnie 16 lat
B. dozwolone wyłącznie w towarzystwie osoby dorosłej
C. dozwolone jedynie przez 6 godzin dziennie
D. zupełnie zakazane
Organizacja i prowadzenie prz…

Na podstawie danych zawartych w tabeli ustal różnice inwentaryzacyjne w ujęciu wartościowym.

Lp.Nazwa towaruCena zakupuStan według
spisu z naturyzapisów księgowych
1.Kukurydza w puszce3 zł/szt.132 szt.130 szt.
2.Groszek w puszce2 zł/szt.225 szt.230 szt.

A. Niedobór groszku o wartości 5 zł i nadwyżka kukurydzy o wartości 2 zł
B. Niedobór kukurydzy o wartości 6 zł i nadwyżka groszku o wartości 10 zł
C. Niedobór groszku o wartości 10 zł i nadwyżka kukurydzy o wartości 6 zł
D. Niedobór kukurydzy o wartości 2 zł i nadwyżka groszku o wartości 5 zł
ROL.05 Pytanie 1436
Organizacja i prowadzenie prz…

Osmoaktywną metodą konserwacji żywności jest

A. kiszenie
B. wędzenie
C. pasteryzowanie
D. solenie
ROL.04 Pytanie 1438
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Regulacja wysokości koszenia w dolnonapędowych kosiarkach rotacyjnych zawieszanych odbywa się za pomocą

A. siłownika zasilanego hydrauliką ciągnika
B. płozy
C. kół kopiujących
D. hydraulicznego podnośnika
ROL.05 Pytanie 1439
Organizacja i prowadzenie prz…

Które z poniższych kosztów uznaje się za bezpośrednie w przedsiębiorstwie zajmującym się produkcją?

A. zużycie materiałów w produkcji
B. wydatki na reklamę
C. koszty administracyjne
D. wynagrodzenie pracownika magazynu
ROL.04 Pytanie 1440
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Roślinami okopowymi są:

A. ziemniak, burak, proso
B. marchew, topinambur, cykoria
C. marchew, len, żyto
D. burak, gryka, rzepak