Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
ROL.05 Pytanie 1 481
Organizacja i prowadzenie prz…

Dokumentacja techniczno-technologiczna przedsiębiorstwa nie zawiera

A. zestawień zabiegów dla początkujących działów.
B. podziału procesu technologicznego na zabiegi i operacje.
C. zasad przyznawania premii pracownikom.
D. norm zużycia surowca.
ROL.05 Pytanie 1 482
Organizacja i prowadzenie prz…

Etap produkcji piwa, w którym dochodzi do słodowania jęczmienia przy zastosowaniu kwaśnych i obojętnych węglanów, nazywa się

A. tłoczeniem.
B. alkalizacją.
C. gęstnieniem.
D. utylizacją.
ROL.05 Pytanie 1 483
Organizacja i prowadzenie prz…

Która metoda konserwacji mięsa drobiowego polega na obniżeniu temperatury do około -4°C w celu skrystalizowania wody w powierzchniowych warstwach mięsa?

A. Zamrażanie.
B. Podmrażanie.
C. Liofilizacja.
D. Odmrażanie.
ROL.05 Pytanie 1 484
Organizacja i prowadzenie prz…

Do transportu owoców tzw. "krótkiego handlu" nie należy używać

A. słoi.
B. toreb papierowych.
C. pudełek z tworzyw sztucznych z perforacją.
D. łubianek.
ROL.05 Pytanie 1 485
Organizacja i prowadzenie prz…

Metodą osmoaktywną stosowaną do utrwalania żywności, polegającą na usunięciu z produktu części wody, mającą zastosowanie, m.in. przy produkcji soków owocowych, jest

A. zagęszczanie.
B. odparowywanie.
C. duszenie.
D. suszenie.
ROL.05 Pytanie 1 486
Organizacja i prowadzenie prz…

Warzelnia to dział browaru, w którym znajduje się aparatura do przygotowania

A. młóta.
B. brzeczki.
C. śruty.
D. warki.
ROL.05 Pytanie 1 487
Organizacja i prowadzenie prz…

Pasteryzacja to proces przedłużania trwałości produktów w temperaturze

A. powyżej 100°C
B. do 100°C
C. powyżej 50°C
D. do 50°C
ROL.05 Pytanie 1 488
Organizacja i prowadzenie prz…

Który produkt uboczny nie nadaje się na komponent do paszy dla przeżuwaczy?

A. Melasa.
B. Młóto.
C. Wysłodziny browarniane.
D. Plewy makowe.
ROL.05 Pytanie 1 489
Organizacja i prowadzenie prz…

Wdrażane do praktyki i stosowane w zakładach przetwórstwa żywności i żywienia zbiorowego systemy zapewnienia jakości, szczególnie system Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, to

A. HACPP
B. HACP
C. HACCP
D. HAC
ROL.05 Pytanie 1 490
Organizacja i prowadzenie prz…

Kontrola jakości wyrobów gotowych to główne zadanie

A. audytora.
B. recenzenta.
C. dyrektora.
D. kontrolera jakości.
ROL.05 Pytanie 1 491
Organizacja i prowadzenie prz…

Deklaracja podatku od czynności cywilnoprawnych jest oznaczona symbolem

A. PCC
B. POG
C. CIT
D. AKC
ROL.05 Pytanie 1 492
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca powinien złożyć do 15-tego dnia każdego miesiąca deklarację o zrealizowanych transakcjach wewnątrzwspólnotowych. Jest to

A. VAT-5.
B. VAT-7.
C. VAT-R.
D. VAT-UE.
ROL.05 Pytanie 1 493
Organizacja i prowadzenie prz…

Pożyczki udzielone innym jednostkom na okres krótszy niż 12 miesięcy, licząc od dnia kończącego rok obrachunkowy, kwalifikuje się do

A. inwestycji krótkoterminowych.
B. inwestycji długoterminowych.
C. należności krótkoterminowych.
D. należności długoterminowych.
ROL.05 Pytanie 1 494
Organizacja i prowadzenie prz…

Ujmowanie w okresie wszystkich osiągniętych przychodów i kosztów, niezależnie od terminu otrzymania lub zapłaty, to w rachunkowości zasada

A. memoriału.
B. istotności.
C. kontynuacji działalności.
D. wyższości ekonomicznej nad przepisami prawa.
ROL.05 Pytanie 1 495
Organizacja i prowadzenie prz…

Grunty zalicza się w przedsiębiorstwie do inwestycji długoterminowych, jeżeli

A. znajdują się pod zabudową.
B. nie są użytkowane przez jednostkę, lecz zostały nabyte w celu osiągnięcia korzyści ekonomicznych.
C. zostały zakupione z przeznaczeniem pod budowę budynku.
D. są użytkowane rolniczo.
ROL.05 Pytanie 1 496
Organizacja i prowadzenie prz…

Księgowa zastosowała amortyzację polegającą na dokonywaniu odpisów wprost proporcjonalnie do intensywności zużycia w danym okresie. Która to metoda?

A. Progresywna.
B. Degresywna.
C. Naturalna.
D. Równomierna.
ROL.05 Pytanie 1 497
Organizacja i prowadzenie prz…

Stała cena używana przez okres co najmniej roku obrotowego, stosowana w celu uproszczenia lub ewidencji kontroli stanu składników majątkowych, jest określana jako

A. kontrolna.
B. ewidencyjna.
C. rzeczywista.
D. przeciętna.
ROL.05 Pytanie 1 498
Organizacja i prowadzenie prz…

Synonimem "zestawienia obrotu i sald" jest bilans

A. kalkulacyjny.
B. porównawczy.
C. próbny.
D. operacyjny.
ROL.05 Pytanie 1 499
Organizacja i prowadzenie prz…

Na koszty wytworzenia składa się. suma kosztów

A. bezpośrednich, wydziałowych i zarządu.
B. bezpośrednich, zarządu i sprzedaży.
C. zarządzania i sprzedaży.
D. bezpośrednich i uzasadniona część pośrednich.
ROL.05 Pytanie 1 500
Organizacja i prowadzenie prz…

Ewidencja chronologiczna operacji gospodarczych rejestrowana jest

A. w dowodzie księgowym.
B. w dzienniku.
C. w księdze głównej.
D. w karcie ewidencyjnej.
ROL.05 Pytanie 1 501
Organizacja i prowadzenie prz…

Odsetki od kredytów, zaciągniętych przez jednostkę gospodarczą na wytworzenie we własnym zakresie środka trwałego (do momentu oddania go do użytkowania), odnosi się do kosztów

A. wytworzenia, zwiększających wartość środka trwałego w budowie.
B. finansowych.
C. działalności bieżącej podstawowej.
D. pozostałych operacyjnych.
ROL.05 Pytanie 1 502
Organizacja i prowadzenie prz…

W kalkulacji działalności rolniczej nadwyżka bezpośrednia pomniejszona o koszty pośrednie to

A. dochód rolniczy brutto.
B. dochód rolniczy netto.
C. wartość produkcji.
D. koszty bezpośrednie.
ROL.05 Pytanie 1 503
Organizacja i prowadzenie prz…

Składki na ubezpieczenia społeczne od wynagrodzenia brutto, płacone ze środków pracownika to składki emerytalne, rentowe oraz

A. wypadkowe.
B. wypadkowe i na fundusz pracy.
C. chorobowe.
D. na fundusz gwarantowanych świadczeń pracowniczych.
ROL.05 Pytanie 1 504
Organizacja i prowadzenie prz…

Do uproszczonych form ewidencji prowadzonych przez osoby fizyczne w celu rozliczenia się z urzędem skarbowym z tytułu podatku dochodowego od osób fizycznych (w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą) zalicza się

A. księgę główną.
B. księgi szczegółowe.
C. rejestr zakupu VAT i rejestr sprzedaży VAT.
D. podatkową książkę przychodów i rozchodów.
ROL.05 Pytanie 1 505
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca uruchamiający jednoosobową działalność gospodarczą musi wypełnić wniosek

A. o wpis do Ewidencji Działalności Gospodarczej prowadzonej przez Wójta, Burmistrza, Prezydenta Miasta.
B. o wpis do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej prowadzonej przez Ministra Gospodarki.
C. o rejestrację w Krajowym Rejestrze Sądowym.
D. o rejestrację płatnika w zakresie podatku od towarów i usług (VAT).
ROL.05 Pytanie 1 506
Organizacja i prowadzenie prz…

Wymagany niezbędny kapitał założycielski do uruchomienia spółki akcyjnej wynosi minimum

A. 100 000 zł.
B. 500 000 zł.
C. 10 000 zł.
D. 1 000 zł.
ROL.05 Pytanie 1 507
Organizacja i prowadzenie prz…

Która ze spółek posiada osobowość prawną?

A. Spółka akcyjna.
B. Spółka jawna.
C. Spółka partnerska.
D. Spółka komandytowa.
ROL.05 Pytanie 1 508
Organizacja i prowadzenie prz…

Miejscowy, drobny producent owoców swoje produkty będzie sprzedawał na rynku

A. lokalnym.
B. międzynarodowym.
C. krajowym.
D. zagranicznym.
ROL.05 Pytanie 1 509
Organizacja i prowadzenie prz…

Usługą nie jest

A. praca kombajnu zbożowego na polu podczas żniw.
B. fryzura wykonana przez fryzjera.
C. wędlina wykonana w zakładzie przetwórstwa.
D. wymalowana ściana pomieszczenia.
ROL.05 Pytanie 1 510
Organizacja i prowadzenie prz…

Źródłem kapitału własnego przedsiębiorstwa, prowadzonego w formie gospodarstwa rolnego nie jest

A. spadek po rodzicach właściciela gospodarstwa.
B. zysk ze sprzedaży wyprodukowanych w przedsiębiorstwie dóbr.
C. dofinansowanie działalności z funduszy unijnych.
D. kredyt krótkoterminowy.
ROL.05 Pytanie 1 511
Organizacja i prowadzenie prz…

Do kapitałów obcych przedsiębiorstwa zalicza się

A. nie rozliczony zysk z roku ubiegłego.
B. zysk z działalności gospodarczej roku bieżącego.
C. zobowiązania wobec dostawców.
D. kapitał zapasowy.
ROL.05 Pytanie 1 512
Organizacja i prowadzenie prz…

Dokumentem, który musi otrzymać każdy zwalniany z pracy pracownik, jest

A. karta zdrowia.
B. świadectwo pracy.
C. umowa o pracę.
D. opinia o pracowniku (referencje).
ROL.05 Pytanie 1 513
Organizacja i prowadzenie prz…

Maria Nowak pracuje w zakładzie Przetwórstwa Spożywczego "Owocek" od 1.02.2000 r. W lipcu 2013 r. chce skorzystać z całego urlopu jaki należy jej się w tym roku. Ile dni urlopu przysługuje Pani Nowak?

A. 16
B. 36
C. 46
D. 26
ROL.05 Pytanie 1 514
Organizacja i prowadzenie prz…

Który styl zarządzania charakteryzuje kierownika biernego w stosunku do jego podwładnych, nie komentującego i nie oceniającego pracy zespołu?

A. Liberalny.
B. Autokratyczny życzliwy.
C. Autokratyczny.
D. Demokratyczny.
ROL.05 Pytanie 1 515
Organizacja i prowadzenie prz…

Demokratyczny styl zarządzania zakłada, że

A. podwładni mają prawo udziału w podejmowaniu decyzji, a menedżer określa jedynie cel działania.
B. tylko menedżer ma prawo udziału w podejmowaniu decyzji.
C. tylko podwładni podejmują wszystkie strategiczne decyzje.
D. podwładni nie mają prawa udziału w podejmowaniu decyzji, a menedżer określa jedynie cel działania.
ROL.05 Pytanie 1 516
Organizacja i prowadzenie prz…

Reklama, która swym przekazem dąży do zmiany postaw i przekonań ludzi, to reklama

A. pionierska.
B. społeczna.
C. konkurencyjna.
D. komercyjna.
ROL.05 Pytanie 1 517
Organizacja i prowadzenie prz…

Publiczne kontakty, relacje z otoczeniem, które mają na celu dbałość o dobry wizerunek firmy, to

A. sprzedaż z automatów.
B. sprzedaż osobista.
C. sponsoring.
D. public relations.
ROL.05 Pytanie 1 518
Organizacja i prowadzenie prz…

Mąka wysoką wartość wypiekową zawdzięcza zawartości w niej

A. glutenu.
B. białka.
C. tłuszczu.
D. skrobi.
ROL.05 Pytanie 1 519
Organizacja i prowadzenie prz…

Proces absorpcji tłuszczu przez organizm człowieka jest procesem skomplikowanym. Przyjmuje się, że 1 gram tłuszczu dostarcza organizmowi człowieka

A. 19 kcal.
B. 9 kcal.
C. 12 kcal.
D. 15 kcal.
ROL.05 Pytanie 1 520
Organizacja i prowadzenie prz…

Melasa to produkt uboczny powstający podczas produkcji

A. ryżu.
B. cukru.
C. mąki.
D. kaszy.