Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 1 481
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najbardziej problematycznym chwastem w uprawach zbóż ozimych jest

A. miotła zbożowa
B. perz właściwy
C. komosa biała
D. tasznik pospolity
ROL.04 Pytanie 1 482
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W piecach grzewczych zasilanych biomasą, jakie źródła energii nie są dozwolone?

A. słomy zbożowej
B. węgla kamiennego
C. oleju roślinnego
D. wierzby energetycznej
ROL.04 Pytanie 1 483
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie składniki należy wykorzystywać do przygotowania pełnoporcjowych mieszanek dla tuczników mięsnych, uwzględniając własne śruty zbożowe?

A. kiszonkę z kukurydzy na CCM
B. koncentraty białkowe
C. serwatkę
D. ziemniaki gotowane na parze
ROL.04 Pytanie 1 484
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Dokładne informacje na temat bezpiecznego użytkowania maszyny można znaleźć

A. w instrukcji obsługi
B. w certyfikacie bezpieczeństwa
C. w prasie branżowej
D. w karcie gwarancyjnej
ROL.04 Pytanie 1 485
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Czas trwania okresu wegetacyjnego w Polsce jest uzależniony od

A. poziomu opadów w miesiącach letnich
B. ilości użytych nawozów chemicznych
C. zmian temperatury w ciągu roku
D. grubości warstwy śniegu w zimie
ROL.04 Pytanie 1 486
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie analizy danych zawartych w tabeli wskaż, w jakim przedziale pH należy zwapnować glebę pod uprawę pszenicy ozimej.

A. pH poniżej 6,5
B. pH powyżej 8,1
C. pH 6,6-7,2
D. pH 7,3-8,0
ROL.05 Pytanie 1 487
Organizacja i prowadzenie prz…

Wśród biologicznych środków działających spulchniająco wymienia się

A. proszek do pieczenia
B. drożdże
C. węglan amonu
D. amoniak
ROL.05 Pytanie 1 488
Organizacja i prowadzenie prz…

Ilu pracowników powinno być zatrudnionych do zbioru jabłek, jeśli wydajność jednego pracownika przy ręcznym zbiorze wynosi 200 kg/godz., pracownicy pracują przez 8 godzin dziennie, powierzchnia sadu to 4 ha, średni plon jabłek to 40 t/ha, a zbiór ma trwać 10 dni roboczych?

A. 20 pracowników
B. 10 pracowników
C. 40 pracowników
D. 8 pracowników
ROL.05 Pytanie 1 489
Organizacja i prowadzenie prz…

W standardowej technologii warzenia piwa w Polsce konieczne jest użycie

A. słodu jęczmiennego
B. kiełków owsa
C. melasy z buraków
D. cukru słodowego
ROL.05 Pytanie 1 490
Organizacja i prowadzenie prz…

Aby zmierzyć wagę produktów sypkich przy użyciu wagi elektronicznej bez pojemnika, należy umieścić pojemnik na wadze i nacisnąć przycisk z napisem

A. ON
B. OFF
C. STORE
D. TARA
ROL.05 Pytanie 1 491
Organizacja i prowadzenie prz…

Członkowie zespołu bezwarunkowo wykonują polecenia lidera, który dokładnie rozlicza ich z powierzonych obowiązków. Taki sposób kierowania nazywa się

A. nieingerujący
B. autokratyczny
C. demokratyczny
D. konsultacyjny
ROL.04 Pytanie 1 492
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na jaką głębokość wykonuje się orkę siewną?

A. 6 - 10 cm
B. 18 - 25 cm
C. 11 - 16 cm
D. 26 - 30 cm
ROL.04 Pytanie 1 493
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Gruba warstwa śniegu w uprawach pszenicy ozimej na niezamarzniętej glebie może prowadzić do

A. zmniejszenia zachwaszczenia
B. odsłonięcia węzła krzewienia
C. rozwoju pleśni śniegowej
D. poprawy hartowania roślin
ROL.04 Pytanie 1 494
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Użycie mączki rybnej w karmieniu tuczników

A. obniża dzienne przyrosty
B. powoduje zwiększenie niedoborów aminokwasów egzogennych
C. wydłuża czas tuczu
D. zmniejsza walory smakowe i zapachowe mięsa
ROL.04 Pytanie 1 495
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Otręby są produktem ubocznym powstającym w trakcie procesów w przemyśle

A. browarnianym
B. młynarskim
C. cukrowniczym
D. mleczarskim
ROL.04 Pytanie 1 496
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie danych zawartych w tabeli, wskaż dopuszczalne terminy stosowania gnojowicy na łące.

Podział gleb w zależności od odczynu pH
wartość pHpH<3 ,5< th> 3,6 - 4,5 4,6-5,5 5,6-6,5 6,6-7,2 7,3-8,0 pH>8,1
Rodzaj glebybardzo silnie kwaśnesilnie kwaśnekwaśnesłabo kwaśneobojętnesłabo alkalicznealkaliczne
Terminy stosowania nawozów
Rodzaj gruntówRodzaj nawozów
Nawozy azotowe mineralne
i naturalne płynne
Nawozy naturalne stałe
Grunty orne1 marca – 20 października1 marca – 31 października
Trwałe użytki zielone1 marca – 31 października1 marca – 30 listopada

A. 1 marca - 20 października
B. 1 marca - 30 listopada
C. 1 listopada - 1 marca
D. 1 marca - 31 października
ROL.04 Pytanie 1 497
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wykorzystując dane z zamieszczonej tabeii, wskaż które z niżej wymienionych roślin uprawnych mogą ulec zniszczeniu, jeżeli po wschodach roślin wystąpi przymrozek około -5 °C

Orientacyjne terminy siewu wybranych roślin uprawnych
marzec – kwiecieńkwiecieńkwiecień – majmaj
bobik
groch
jęczmień jary
pszenica jara
koniczyna czerwona
lucerna siewna
ziemniakgryka

A. Gryka i ziemniak.
B. Pszenica jara i jęczmień jary.
C. Groch i bobik.
D. Lucerna siewna i koniczyna czerwona.
ROL.04 Pytanie 1 498
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podstawowym składnikiem odżywczym w zbożu są

A. węglowodany
B. witaminy
C. tłuszcze
D. białka
ROL.05 Pytanie 1 499
Organizacja i prowadzenie prz…

Początkowa wartość środka trwałego wynosi 60 000 zł. Jaką wartość osiągnie ten środek po 5 latach użytkowania, jeśli jego okres amortyzacji trwa 10 lat?

A. 30 000 zł
B. 50 000 zł
C. 40 000 zł
D. 20 000 zł
ROL.04 Pytanie 1 500
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wysokość naliczonego podatku VAT określa się na podstawie

A. rejestru sprzedaży
B. rejestru zakupu
C. noty korygującej
D. raportów kasowych
ROL.04 Pytanie 1 501
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie składniki stosuje się w żywieniu cieląt w pierwszym tygodniu życia?

A. mieszankę C i siano z lucerny
B. siarę
C. mleko odtłuszczone
D. marchew pastewną oraz Bovitan
ROL.04 Pytanie 1 502
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na zboczach górskich zaleca się prowadzenie orki w kierunku stoku z uwagi na

A. ochronę powietrza
B. erozję wodną
C. ochronę krokusów
D. erozję wietrzną
ROL.05 Pytanie 1 503
Organizacja i prowadzenie prz…

Sklep spożywczy planuje poszerzyć swoją ofertę o usługi kulinarne. Klient będzie miał możliwość zamówienia gotowych dań na wynos w sklepie. Aby zapewnić świeżość serwowanych potraw, konieczne jest zatrudnienie

A. kucharza
B. rzeźnika
C. cukiernika
D. technologa żywności
ROL.04 Pytanie 1 504
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką ilość zaprawy nasiennej należy użyć do zaprawienia 1,5 t ziarna zbóż, jeśli instrukcja dotycząca zaprawy wskazuje, że do 100 kg ziarna potrzeba 200 g zaprawy?

A. 1000 g
B. 300 g
C. 1500 g
D. 3000 g
ROL.04 Pytanie 1 505
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką funkcję pełni osocze krwi?

A. transport substancji odżywczych do komórek
B. eliminowanie szkodliwych bakterii
C. dostarczanie tlenu do komórek
D. produkcję czerwonych oraz białych krwinek
ROL.04 Pytanie 1 506
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Bydło rasy jersey klasyfikowane jest w kategorii użytkowej

A. mleczno-mięsnego
B. mięsnego
C. mięsno-mlecznego
D. mlecznego
ROL.04 Pytanie 1 507
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką roślinę zaleca się do hodowli na lekkich i suchych glebach?

A. wyka jara
B. peluszka
C. wyka ozima
D. lucerna
ROL.04 Pytanie 1 508
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podaj datę odsadzenia prosiąt od lochy, która wyprosiła się 20 lipca, jeśli prosięta przybywają z matką po 28 dniach.

A. 20 sierpnia
B. 24 sierpnia
C. 11 sierpnia
D. 17 sierpnia
ROL.04 Pytanie 1 509
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przy zbiorze 30 t/ha koszty bezpośrednie produkcji 1 t ziemniaków, na podstawie zamieszczonych danych, wynoszą

WyszczególnienieWartość nakładu na 1 ha (zł)
sadzeniak400
nawożenie533
uprawa900
zbiór1167

A. 3000 zł
B. 533 zł
C. 100 zł
D. 331 zł
ROL.04 Pytanie 1 510
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Nie zalicza się do promocji w sprzedaży bezpośredniej

A. kanały dystrybucji
B. rabaty ilościowe
C. zniżki cenowe
D. premie dodatkowe
ROL.04 Pytanie 1 511
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Dodanie tłuszczu do pasz treściwych dla drobiu ma wpływ na

A. zmniejszenie wartości energetycznej paszy
B. wzrost wartości zapachowej paszy
C. zwiększenie smakowitości paszy
D. zwiększenie wartości energetycznej paszy
ROL.04 Pytanie 1 512
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najniższe straty jakościowe podczas produkcji i przechowywania kiszonki powstają w silosach

Straty jakościowe i ilościowe kiszonki (%) w zależności od rodzaju silosu
Rodzaj silosuStraty białkaStraty skrobiStraty ilościowe
Wieżowy gazoszczelny2,03,05 – 8
Wieżowy otwarty9,68,210 – 15
Przejazdowy9,78,625
Komorowy7,87.315 - 20

A. wieżowych otwartych.
B. wieżowych gazoszczelnych.
C. przejazdowych.
D. komorowych.
ROL.04 Pytanie 1 513
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rośliną poplonową na ściernisku, charakteryzującą się długim czasem wegetacji i stosowaną w sytuacji braku paszy dla bydła, jest

A. mieszanka zbóż.
B. żyto.
C. kapusta pastewna.
D. rzodkiew.
ROL.04 Pytanie 1 514
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do siewu buraków cukrowych potrzebny jest siewnik

A. kombinowany
B. punktowy
C. rzędowy
D. rzutowy
ROL.04 Pytanie 1 515
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Cielętom optymalnie serwować mleko oraz preparaty zastępujące mleko

A. świeże, o temperaturze około 35 °C, w czystych wiadrosmokach, ustawionych na wysokości 50 - 60 cm nad podłożem
B. w wiadrosmokach, na bieżąco uzupełnianych świeżym pójłem
C. schłodzone, w wiadrosmokach umieszczonych na wysokości mniej więcej 100 cm nad podłożem
D. świeże, w czystych naczyniach umieszczonych na czas pojenia na posadzce
ROL.04 Pytanie 1 516
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Amortyzacji nie stosuje się w przypadku

A. obiektów budowlanych
B. działek
C. obiektów budowlanych
D. urządzeń
ROL.04 Pytanie 1 517
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na dzień 31 grudnia 2010 r. czynniki wpływające na wynik finansowy brutto młyna były następujące:
- poniesione wydatki rodzajowe 2 000 zł,
- dochody ze sprzedaży 3 500 zł,
- wzrost stanu produktów gotowych 200 zł.

Jaką wartość osiągnął wynik finansowy brutto młyna?

A. 1 700 zł
B. 5 500 zł
C. 200 zł
D. 1 500 zł
ROL.05 Pytanie 1 518
Organizacja i prowadzenie prz…

Aktywne konta bilansowe mają saldo początkowe po stronie

A. dowolnej
B. Wn i Ma (Dt i Ct)
C. Ma (Ct)
D. Wn (Dt)
ROL.04 Pytanie 1 519
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kiedy należy kastrować knurki hodowlane, które są wybrakowane?

A. 5 - 8 tygodni
B. 7 - 10 tygodni
C. 9 - 11 tygodni
D. 3 - 4 tygodnie
ROL.04 Pytanie 1 520
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Orkę siewną, określaną mianem "razówki", realizuje się przy użyciu pługa, który jest zaopatrzony

A. w pogłębiacze.
B. w przedpłużki.
C. w krój tarczowy.
D. w listwy dołożone.