Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.05 Pytanie 1 481
Organizacja i prowadzenie prz…

Substancje takie jak ksylitol, aspartam i sorbitol dodawane do produktów spożywczych umożliwiają osiągnięcie smaku

A. ostrego
B. słodkiego
C. słonego
D. kwaśnego
ROL.05 Pytanie 1 482
Organizacja i prowadzenie prz…

Metoda polegająca na krótkoterminowym podgrzewaniu produktu do maksymalnej temperatury 100°C w celu zniszczenia mikroorganizmów to

A. sterylizacja
B. pasteryzacja
C. stabilizacja
D. dezaktywacja
ROL.05 Pytanie 1 483
Organizacja i prowadzenie prz…

Oblicz, jaką ilość surowców należy zamówić do wyprodukowania 25 ton powideł, jeżeli do uzyskania 1 tony powideł śliwkowych potrzebne są 2 tony śliwek oraz 0,3 tony cukru?

A. 25 ton śliwek, 7,5 tony cukru
B. 50 ton śliwek, 15 ton cukru
C. 50 ton śliwek, 7,5 tony cukru
D. 25 ton śliwek, 15 ton cukru
ROL.05 Pytanie 1 484
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie urządzenie jest wymagane do połączenia mąki w celu uzyskania gotowej mieszanki do pieczenia chleba?

A. mieszarki
B. mieszalnika
C. młynka
D. miesiarki
ROL.05 Pytanie 1 485
Organizacja i prowadzenie prz…

Osoba prowadząca działalność gospodarczą specjalizuje się w przerobie owoców jagodowych. Propozycję zakupu surowców powinna wysłać do wytwórców

A. winogron, brzoskwiń, wiśni
B. truskawek, malin, borówek, aronii
C. jabłek, gruszek, moreli
D. czarnego bzu, jarzębiny, śliwek
ROL.05 Pytanie 1 486
Organizacja i prowadzenie prz…

Symbole umieszczane na opakowaniach towarów, które informują o zasadach obchodzenia się z nimi w czasie transportu oraz przechowywania, to symbole

A. manipulacyjne
B. bezpieczeństwa
C. podstawowe
D. informujące
ROL.05 Pytanie 1 487
Organizacja i prowadzenie prz…

Do zakresu działań GMP - Dobrej Praktyki Produkcyjnej zalicza się

A. transport wyrobów gotowych
B. czyszczenie opakowań zwrotnych
C. higiena osobista pracowników
D. dezynfekcja maszyn
ROL.05 Pytanie 1 488
Organizacja i prowadzenie prz…

Podatnik ma obowiązek prowadzenia ewidencji VAT dotyczącej sprzedaży oraz ewidencji VAT zakupów, jeśli w ubiegłym roku przychody ze sprzedaży wyniosły więcej niż

A. 150000 zł
B. 10000 zł
C. 100000 zł
D. 50000 zł
ROL.05 Pytanie 1 489
Organizacja i prowadzenie prz…

Podatnik VAT składa rozliczenie z urzędem skarbowym kwotą podatku VAT

A. należnego
B. należnego minus VAT naliczony
C. naliczonego
D. naliczonego minus VAT należny
ROL.05 Pytanie 1 490
Organizacja i prowadzenie prz…

Sok oraz ketchup, które zostały wyprodukowane, znajdą się w bilansie przetwórni warzyw jako

A. produkty gotowe.
B. produkty.
C. surowce.
D. proces produkcji.
ROL.05 Pytanie 1 491
Organizacja i prowadzenie prz…

Utrzymanie spójnego sposobu ewidencjonowania, wyceny aktywów oraz pasywów, ustalania wyniku finansowego i sporządzania sprawozdań finansowych w różnych latach, to kluczowa zasada

A. kontynuacji działania
B. memoriału
C. wiernego obrazu
D. ciągłości
ROL.05 Pytanie 1 492
Organizacja i prowadzenie prz…

Jak zostanie zakwalifikowany czek obcy w bilansie danej jednostki?

A. kapitał obcy
B. inwestycja
C. kapitał własny
D. należność
ROL.05 Pytanie 1 493
Organizacja i prowadzenie prz…

Inwentaryzacja powinna być przeprowadzana co najmniej raz na cztery lata?

A. Środki trwałe
B. grunty
C. wyroby gotowe
D. inwestycje długoterminowe
ROL.05 Pytanie 1 494
Organizacja i prowadzenie prz…

Proces, który ma miejsce w warzywach po zbiorze i prowadzi do ich utraty wody, powoduje niedobory

A. zawinionych
B. nadzwyczajnych
C. pozornych
D. naturalnych
ROL.05 Pytanie 1 495
Organizacja i prowadzenie prz…

Ogrodnik zajmujący się kwiatami dokonuje odpisu amortyzacyjnego

A. ciętych kwiatów gotowych do transportu
B. fertylizatorów dla roślin
C. gruntów pod szklarniami
D. instalacji do nawadniania
ROL.05 Pytanie 1 496
Organizacja i prowadzenie prz…

Nabycie środka trwałego, za który zapłata odbędzie się w późniejszym terminie, jest działaniem

A. aktywnym-pasywnym, zmniejszającym sumę bilansową
B. pasywnym, niezmieniającym sumy bilansowej
C. aktywnym, niezmieniającym sumy bilansowej
D. aktywnym-pasywnym, zwiększającym sumę bilansową
ROL.05 Pytanie 1 497
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaką kwotę stanowią kapitały własne w bilansie przedsiębiorstwa, jeśli łączna wartość aktywów trwałych oraz obrotowych wynosi
400 000 zł, a suma kapitałów obcych to 170 000 zł?

A. 570000 zł
B. 170000 zł
C. 230000 zł
D. 400000 zł
ROL.05 Pytanie 1 498
Organizacja i prowadzenie prz…

Gospodarstwo uzyskało 90 ton rzepaku, ponosząc stałe wydatki w wysokości 4 500 zł oraz zmienne koszty jednostkowe wynoszące 800 zł za tonę. Jaki był koszt wytworzenia 1 tony rzepaku?

A. 800 zł
B. 850 zł
C. 4 500 zł
D. 50 zł
ROL.05 Pytanie 1 499
Organizacja i prowadzenie prz…

Składka na ubezpieczenie społeczne, którą opłacają zarówno pracownik, jak i pracodawca, to składka

A. rentowa
B. chorobowa
C. zdrowotna
D. wypadkowa
ROL.05 Pytanie 1 500
Organizacja i prowadzenie prz…

Wysokość wynagrodzenia dla pracownika w przypadku niezdolności do pracy spowodowanej wypadkiem w drodze do miejsca zatrudnienia wynosi

A. 80% wynagrodzenia
B. 50% wynagrodzenia
C. 100% wynagrodzenia
D. 75% wynagrodzenia
ROL.05 Pytanie 1 501
Organizacja i prowadzenie prz…

Składka w wysokości 9,76% wynagrodzenia pracownika, która dotyczy ubezpieczenia społecznego, to

A. zdrowotna
B. emerytalna
C. chorobowa
D. rentowa
ROL.05 Pytanie 1 502
Organizacja i prowadzenie prz…

Wysokości stawek podatku dochodowego w formie ryczałtu od ewidencjonowanych przychodów w 2015 roku to

A. 18%, 32%
B. 3%, 5,5%, 8,5%, 17%, 20%
C. 3%, 8%, 23%
D. 8%, 19%, 20%, 40%
ROL.05 Pytanie 1 503
Organizacja i prowadzenie prz…

Osoba opodatkowana na podstawie karty podatkowej ma obowiązek

A. rejestrować przychody
B. wystawić rachunek na życzenie klienta
C. dokonywać amortyzacji środków trwałych
D. prowadzić księgę przychodów i rozchodów
ROL.05 Pytanie 1 504
Organizacja i prowadzenie prz…

Spółka, w której udział kapitałowy właściciela jest udokumentowany za pomocą papierów wartościowych nabywanych na giełdzie, to spółka

A. z ograniczoną odpowiedzialnością
B. cywilną
C. akcyjną
D. komandytową
ROL.05 Pytanie 1 505
Organizacja i prowadzenie prz…

Na podstawie kosztorysu, cena zakupu oraz montażu nowej maszyny wynosi 550 000,00 zł. Firma dysponuje 35% własnych środków na pokrycie kosztów inwestycji, a pozostała suma potrzebna do realizacji zakupu ma być sfinansowana z kredytu, którego wysokość powinna wynosić?

A. 477 000,00 zł
B. 177 000,00 zł
C. 357 500,00 zł
D. 275 500,00 zł
ROL.05 Pytanie 1 506
Organizacja i prowadzenie prz…

Najłatwiej dostępnym oraz najtańszym źródłem krótkoterminowego uzupełniania brakujących funduszy na finansowanie działalności firmy handlowej jest kredyt

A. obrotowy
B. konsumpcyjny
C. kupiecki
D. komercyjny
ROL.05 Pytanie 1 507
Organizacja i prowadzenie prz…

Kierownicy na wyższych stanowiskach uwzględniają opinie wszystkich pracowników. Decyzje są podejmowane w porozumieniu z zespołem oraz po zapoznaniu się z ich poglądami. Szef ceni sobie zdanie swoich pracowników i ich wysłuchuje. Jakim stylem kierowania to można określić?

A. liberalny
B. nieingerujący
C. autorytarny
D. demokratyczny
ROL.05 Pytanie 1 508
Organizacja i prowadzenie prz…

Gdy lokalna firma planuje wprowadzenie nowego produktu dla swoich klientów, najlepszym sposobem na promocję będzie

A. reklama publikowana w czasopismach o zasięgu krajowym
B. reklama w ogólnodostępnej telewizji
C. rozdawanie bezpłatnych próbek produktu podczas sprzedaży
D. udział w ogólnopolskich targach
ROL.05 Pytanie 1 509
Organizacja i prowadzenie prz…

Składniki produktu są częścią dokumentacji

A. technologicznej
B. rozruchowej
C. technicznej
D. serwisowej
ROL.05 Pytanie 1 510
Organizacja i prowadzenie prz…

Proces obróbki cieplnej stosowany w branży gastronomicznej, który polega na poddaniu produktu działaniu wysokiej temperatury w obecności tłuszczu, nosi nazwę

A. suszeniem
B. smażeniem
C. gotowaniem
D. tyndalizacją
ROL.05 Pytanie 1 511
Organizacja i prowadzenie prz…

Jeżeli wytwórca produkuje co miesiąc 20 ton frytek i w trakcie produkcji wykorzystuje 100 litrów oleju rzepakowego na każdą tonę produktu, to ile oleju zużywa firma miesięcznie?

A. 9 000 litrów
B. 7 000 litrów
C. 4 000 litrów
D. 2 000 litrów
ROL.05 Pytanie 1 512
Organizacja i prowadzenie prz…

Najczęściej produkcję chipsów realizuje się poprzez smażenie osuszonych plasterków

A. ogórków
B. ziemniaków
C. selerów
D. cebuli
ROL.05 Pytanie 1 513
Organizacja i prowadzenie prz…

Urządzeniem używanym do konserwacji mleka w wysokiej temperaturze jest

A. chłodnia
B. wyparka
C. kombiwar
D. sterylizator
ROL.05 Pytanie 1 514
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma funkcjonuje na dwóch zmianach. Na każdej zmianie pracuje 6 pracowników produkcji oraz kierownik. Dodatkowo zatrudniono dyrektora oraz 2 osoby odpowiedzialne za biuro i sprzedaż w systemie jednozmianowym. Ile łącznie pracowników pracuje w firmie?

A. 17 pracowników
B. 13 pracowników
C. 15 pracowników
D. 19 pracowników
ROL.05 Pytanie 1 515
Organizacja i prowadzenie prz…

Jeśli data wytworzenia towaru to 20.01.2021 r., a jego termin ważności upływa za 3 miesiące, to produkt ten powinien zostać sprzedany przed datą

A. 20.09.2021 r.
B. 20.02.2021 r.
C. 20.07.2021 r.
D. 20.04.2021 r.
ROL.05 Pytanie 1 516
Organizacja i prowadzenie prz…

Jak należy postąpić z towarem, który uległ zniszczeniu w wyniku zamoczenia przez uszkodzony dach po wichurze?

A. Wycofać ze sprzedaży
B. Obniżyć cenę
C. Zgłosić to sanepidowi
D. Poinformować nabywców o tym zdarzeniu
ROL.05 Pytanie 1 517
Organizacja i prowadzenie prz…

Wskaż produkt uboczny, który powstaje podczas produkcji twarogu i jest wykorzystywany w żywieniu zwierząt?

A. Maślanka
B. Ekspelery
C. Młóto
D. Serwatka
ROL.05 Pytanie 1 518
Organizacja i prowadzenie prz…

Zagadnienia dotyczące działań do podjęcia oraz wymogów higienicznych, które muszą być przestrzegane i nadzorowane na każdym etapie produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności, to

A. Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli
B. Dobra Praktyka Higieniczna
C. Dobra Praktyka Laboratoryjna
D. Dobra Praktyka Produkcyjna
ROL.05 Pytanie 1 519
Organizacja i prowadzenie prz…

W przypadku gdy przedsiębiorca rozlicza VAT według systemu miesięcznego, w jakim terminie powinien uregulować należności wobec urzędu skarbowego oraz złożyć deklarację?

A. Do 10. dnia każdego miesiąca
B. Do 20. dnia każdego miesiąca
C. Do 25. dnia każdego miesiąca
D. Do 15. dnia każdego miesiąca
ROL.05 Pytanie 1 520
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie jest uboczne wytwarzanie podczas produkcji smalcu?

A. Mączka kostna
B. Podroby
C. Skwarki
D. Szczecina