Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
ROL.05 Pytanie 1 521
Organizacja i prowadzenie prz…

Defekacja to proces zachodzący podczas przetwarzania

A. zbóż.
B. warzyw.
C. owoców.
D. buraków cukrowych.
ROL.05 Pytanie 1 522
Organizacja i prowadzenie prz…

Szponder uzyskuje się z mięsa

A. końskiego.
B. wołowego.
C. drobiowego.
D. wieprzowego.
ROL.05 Pytanie 1 523
Organizacja i prowadzenie prz…

Przechowywanie w wodzie wapiennej i w warunkach chłodniczych to metody przedłużania trwałości

A. mięsa.
B. jaj.
C. ryb.
D. sera.
ROL.05 Pytanie 1 524
Organizacja i prowadzenie prz…

Najlepsza temperatura do przechowywania pasteryzowanych konserw mięsnych to

A. od 0 do 2°C
B. od 0 do 10°C
C. od -6 do 0°C
D. od 0 do 6°C
ROL.05 Pytanie 1 525
Organizacja i prowadzenie prz…

Mąka tortowa pszenna oznaczana jest symbolem

A. typ 750
B. typ 450
C. typ 650
D. typ 550
ROL.05 Pytanie 1 526
Organizacja i prowadzenie prz…

Pasteryzacja to proces przedłużania trwałości produktów w temperaturze

A. max do 50°C
B. powyżej 50°C
C. max do 100°C
D. powyżej 100°C
ROL.05 Pytanie 1 527
Organizacja i prowadzenie prz…

Produktami końcowymi wirowania mleka jest

A. mleko pasteryzowane i śmietanka.
B. białko i mleko.
C. laktoza i śmietana.
D. mleko odtłuszczone i śmietanka.
ROL.05 Pytanie 1 528
Organizacja i prowadzenie prz…

System zapewniający bezpieczeństwo żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością produktami spożywczymi, posiada skrót

A. ISO
B. HACCP
C. GHP
D. GMP
ROL.05 Pytanie 1 529
Organizacja i prowadzenie prz…

Podatek VAT to

A. podatek akcyzowy.
B. podatek od towarów i usług.
C. podatek rolny.
D. podatek leśny.
ROL.05 Pytanie 1 530
Organizacja i prowadzenie prz…

Stawka podatku liniowego w roku 2014 wynosi

A. 9% od uzyskanego dochodu.
B. 29% od uzyskanego dochodu.
C. 0,9% od uzyskanego dochodu.
D. 19% od uzyskanego dochodu.
ROL.05 Pytanie 1 531
Organizacja i prowadzenie prz…

Dowód księgowy, występujący w gospodarce magazynowej, potwierdzający przyjęcie nowego towaru, surowca lub produktu do magazynu z zewnątrz, to

A. Wz.
B. Mm.
C. Zw.
D. Pz.
ROL.05 Pytanie 1 532
Organizacja i prowadzenie prz…

Do składników aktywów trwałych przedsiębiorstwa rolnego nie należy

A. grunt orny.
B. ciągnik rolniczy.
C. olej napędowy.
D. budynek inwentarski.
ROL.05 Pytanie 1 533
Organizacja i prowadzenie prz…

Do aktywów obrotowych zalicza się

A. pług rolniczy.
B. szklarnię.
C. obligacje krótkoterminowe.
D. halę po modernizacji.
ROL.05 Pytanie 1 534
Organizacja i prowadzenie prz…

Środkiem trwałym, który nie podlega amortyzacji, jest

A. chlewnia.
B. maszyna produkcyjna.
C. grunt orny.
D. stodoła.
ROL.05 Pytanie 1 535
Organizacja i prowadzenie prz…

Wysokość amortyzacji rocznej budynku o wartości początkowej 100 000 zł, którego okres użytkowania przewidziany jest na 40 lat, obliczonej metodą liniową wynosi

A. 1 500 zł.
B. 2 500 zł.
C. 3 000 zł.
D. 2 000 zł.
ROL.05 Pytanie 1 536
Organizacja i prowadzenie prz…

Operację gospodarczą o treści "spłacono z rachunku bieżącego część zobowiązań wobec dostawców" ewidencjonuje się na kontach

A. Dt "Rachunek bieżący", Ct "Zobowiązania wobec dostawców".
B. Dt "Rachunek bieżący", Ct "Należności od odbiorców".
C. Dt "Zobowiązania wobec dostawców", Ct "Rachunek bieżący".
D. Dt "Należności od odbiorców", Ct "Rachunek bieżący".
ROL.05 Pytanie 1 537
Organizacja i prowadzenie prz…

Zasada polegająca na tym, że całość posiadanych przez przedsiębiorstwo aktywów stałych jest finansowana przy pomocy kapitałów własnych to

A. zasada ciągłości.
B. złota reguła bilansowa.
C. zasada jasności.
D. zasada prawdziwości.
ROL.05 Pytanie 1 538
Organizacja i prowadzenie prz…

Zakładając, że miesięczne przychody firmy produkującej olej rzepakowy wynoszą 84 000 zł, koszty miesięczne 79 000 zł, a podatek dochodowy 19% to dochód netto wyniesie

A. 4 000 zł.
B. 4 050 zł.
C. 68 040 zł.
D. 5 000 zł.
ROL.05 Pytanie 1 539
Organizacja i prowadzenie prz…

Do kosztów rodzajowych zalicza się

A. koszty bezpośrednie i pośrednie.
B. koszty działalności podstawowej oraz pozostałe koszty operacyjne.
C. koszty amortyzacji, wynagrodzeń i użycia materiałów.
D. pozostałe koszty operacyjne oraz koszty finansowe.
ROL.05 Pytanie 1 540
Organizacja i prowadzenie prz…

Agnieszka jest lektorką w prywatnej szkole językowej i otrzymuje wynagrodzenie brutto w wysokości 30 zł za godzinę lekcyjną zajęć. Jeśli w czerwcu przeprowadzi łącznie 40 godzin zajęć, to otrzyma wynagrodzenie brutto w wysokości

A. 2 000 zł.
B. 1 500 zł.
C. 1 200 zł.
D. 1 300 zł.
ROL.05 Pytanie 1 541
Organizacja i prowadzenie prz…

Oblicz koszt jednostkowy oczyszczenia 1 tony żyta, jeżeli:
- miesięczne koszty stałe wynoszą: 10 000 zł,
- miesięczne koszty zmienne 5 000 zł,
- miesięczna wielkość produkcji 100 000 kg.

A. 150 000 zł
B. 15 zł
C. 150 zł
D. 15 000 zł
ROL.05 Pytanie 1 542
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorcy prowadzący podatkową księgę przychodów i rozchodów rejestrują w niej

A. wyłącznie sprzedaż produktów, towarów i usług.
B. przychody i koszty uzyskania przychodów.
C. sprzedaż produktów, towarów i usług oraz wszystkie zakupy.
D. operacje wynikowe i bezwynikowe.
ROL.05 Pytanie 1 543
Organizacja i prowadzenie prz…

Nabywca płodów rolnych od rolnika ryczałtowego jako dowód zakupu powinien wystawić

A. fakturę.
B. umowę sprzedaży.
C. rachunek.
D. fakturę VAT RR.
ROL.05 Pytanie 1 544
Organizacja i prowadzenie prz…

Spółka z o. o. zatrudniająca pracowników miała obowiązek jako płatnik składek złożyć deklarację rozliczeniową ZUS DRA za marzec 2016 r. najpóźniej do dnia

A. 15 kwietnia 2016 r.
B. 6 kwietnia 2016 r.
C. 31 marca 2016 r.
D. 10 kwietnia 2016 r.
ROL.05 Pytanie 1 545
Organizacja i prowadzenie prz…

Karol Nowak planuje rozpocząć działalność w zakresie usług budowlanych, którą zamierza prowadzić osobiście. Taką formą prowadzenia działalności będzie

A. spółka komandytowa.
B. przedsiębiorstwo jednoosobowe.
C. spółka akcyjna.
D. spółka z ograniczoną odpowiedzialnością.
ROL.05 Pytanie 1 546
Organizacja i prowadzenie prz…

Która spośród wymienionych branż przetwórstwa spożywczego charakteryzuje się największą sezonowością?

A. Mięsna.
B. Mleczarska.
C. Cukrownicza.
D. Jajczarska.
ROL.05 Pytanie 1 547
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca planuje wybudować nowy budynek magazynowy. Całkowity koszt budowy wynosi 250 000 zł. Inwestor zgromadził na koncie bankowym 50 000 zł oraz posiada materiał budowlany o wartości 20 000 zł. Którą kwotę kredytu musi on pozyskać, aby zrealizować inwestycję?

A. 180 000 zł
B. 140 000 zł
C. 160 000 zł
D. 120 000 zł
ROL.05 Pytanie 1 548
Organizacja i prowadzenie prz…

Własnym źródłem finansowania inwestycji w przedsiębiorstwie jest

A. kredyt bankowy.
B. dochód firmy.
C. subwencja.
D. zobowiązanie.
ROL.05 Pytanie 1 549
Organizacja i prowadzenie prz…

Średnia wydajność pracy osób wchodzących w skład zespołu lub grupy pracowników nazywana jest wydajnością pracy

A. indywidualną.
B. krajową.
C. społeczną.
D. zespołową.
ROL.05 Pytanie 1 550
Organizacja i prowadzenie prz…

Sadownik posiada sad o powierzchni 10 ha i uzyskuje średnio 30 ton jabłek z każdego hektara. Zatrudniony pracownik zbiera średnio dziennie 1 tonę jabłek. Zbiór musi być zakończony w ciągu 20 dni. Ilu pracowników należy zatrudnić, aby zbiór jabłek został dokonany w terminie?

A. 15
B. 20
C. 25
D. 10
ROL.05 Pytanie 1 551
Organizacja i prowadzenie prz…

Kierownik, który pozostawia członkom grupy maksimum swobody w ramach realizacji zadań oraz sam nie podejmuje żadnych decyzji i nie ocenia pracy grupy, stosuje styl kierowania

A. nieingerujący.
B. konsultacyjny.
C. autokratyczny.
D. demokratyczny.
ROL.05 Pytanie 1 552
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma rozpoczęła sprzedaż na rynku specjalistycznego środka do pielęgnacji wymion u krów mlecznych. Zdecydowano, że w okresie wprowadzania produktu na rynek firma skupi się na kontakcie z gospodarstwami zajmującymi się chowem bydła mlecznego. Firma zastosowała marketing

A. internetowy.
B. szeptany.
C. wielopoziomowy.
D. bezpośredni.
ROL.05 Pytanie 1 553
Organizacja i prowadzenie prz…

Zbiór dokumentów opisujących sposób wykonania wyrobu oraz określających niezbędne do tego celu środki to dokumentacja

A. kosztorysowa.
B. fabryczna.
C. techniczna.
D. technologiczna.
ROL.05 Pytanie 1 554
Organizacja i prowadzenie prz…

W typowej technologii produkcji piwa w Polsce niezbędne jest zastosowanie

A. melasy z buraków.
B. cukru słodowego.
C. kiełków owsa.
D. słodu jęczmiennego.
ROL.05 Pytanie 1 555
Organizacja i prowadzenie prz…

Proces technologiczny przedłużający okres przechowywania mleka, polegający na oddziaływaniu na produkt wysokiej temperatury, to

A. marynowanie.
B. pasteryzacja.
C. kiszenie.
D. liofilizacja.
ROL.05 Pytanie 1 556
Organizacja i prowadzenie prz…

Proces konserwacji produktów żywnościowych, polegający na poddaniu produktu oddziaływaniu dymu w celu przedłużenia jego trwałości oraz nadania mu specyficznego smaku i zapachu, to

A. wędzenie.
B. suszenie.
C. kiszenie.
D. peklowanie.
ROL.05 Pytanie 1 557
Organizacja i prowadzenie prz…

Urządzeniem służącym do tłoczenia oleju z nasion roślin oleistych jest

A. prasa.
B. pasteryzator.
C. wirówka.
D. kuter.
ROL.05 Pytanie 1 558
Organizacja i prowadzenie prz…

Najważniejszą funkcją wynikającą ze specyfiki budowy przedstawionego opakowania jest funkcja

Ilustracja do pytania 38
A. jakościowa.
B. ochronna.
C. informacyjna.
D. marketingowa.
ROL.05 Pytanie 1 559
Organizacja i prowadzenie prz…

Podstawową bazę surowcową dla cukrowni w Polsce stanowi

A. rzepak.
B. trzcina cukrowa.
C. burak cukrowy.
D. ziemniak.
ROL.05 Pytanie 1 560
Organizacja i prowadzenie prz…

Przechowując mleko surowe do 24 godzin, należy zapewnić temperaturę nie wyższa niż

A. 8°C
B. 6°C
C. 2°C
D. 10°C