Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 1 521
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Elementami kapitału własnego firmy są

A. krótkoterminowe zobowiązania i kapitał powierzony
B. kapitał powierzony i zysk netto
C. zysk netto oraz kredyt bankowy
D. zysk netto i zobowiązania krótkoterminowe
ROL.04 Pytanie 1 522
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zimny wiatr, w przypadku braku pokrywy śnieżnej, prowadzi zimą na uprawach roślin ozimych do

A. wysmalania
B. wymakania
C. wyprzenia
D. wymarzania
ROL.05 Pytanie 1 523
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca prowadzący pełną księgowość w swojej firmie ma obowiązek przygotować bilans majątkowy na dzień

A. 31 maja
B. 30 czerwca
C. 1 lipca
D. 31 grudnia
ROL.05 Pytanie 1 524
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaką część swojego stałego wynagrodzenia otrzyma pracownik, będąc na urlopie wypoczynkowym?

A. 90%
B. 75%
C. 100%
D. 80%
ROL.05 Pytanie 1 525
Organizacja i prowadzenie prz…

Metodą fizyczną stosowaną do konserwacji żywności jest

A. peklowanie
B. mrożenie
C. wędzenie
D. kiszenie
ROL.04 Pytanie 1 526
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do pokarmów treściwych należą

A. ziarno
B. słoma
C. siano
D. plewy
ROL.04 Pytanie 1 527
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką chorobę u bydła zwalcza się z urzędowego nakazu?

A. promienica
B. pryszczyca
C. zapalenie wymienia
D. ketoza
ROL.04 Pytanie 1 528
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Określ, ile kg mocznika (46% N) powinno być użyte na 1 ha pszenicy, jeśli ilość czystego składnika N na 1 ha wynosi 92 kg?

A. 300 kg
B. 100 kg
C. 400 kg
D. 200 kg
ROL.04 Pytanie 1 529
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby zapobiec zatruciom pokarmowym ludzi i zwierząt po spożyciu roślin poddanych zabiegom chemicznej ochrony, konieczne jest

A. używanie pestycydów systemicznych
B. przestrzeganie okresu karencji
C. przestrzeganie okresu prewencji
D. stosowanie rotacji pestycydów
ROL.04 Pytanie 1 530
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Infekcja brucelozą może wystąpić w wyniku

A. jedzenia jajek lub mięsa od zakażonych kur
B. spożywania mleka oraz mięsa pochodzącego od zarażonych krów
C. konsumpcji mięsa pochodzącego od zarażonych owiec
D. kontaktowania się z chorymi zwierzętami lub udzielania im pomocy
ROL.05 Pytanie 1 531
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie substancje pomocnicze stosuje się w dżemie?

A. fruktoza i pektyna
B. cukier i pektyna
C. cukier i karoten
D. karoten i glukoza
ROL.04 Pytanie 1 532
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką metodę termiczną stosuje się do eliminowania zawiązków rogów u bydła?

A. krążki gumowe
B. kleszcze Burdizzo
C. nóż Robertsa
D. dekornizator gazowy
ROL.05 Pytanie 1 533
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaki jest minimalny czas, przez który należy przechowywać księgi rachunkowe?

A. 15 lat
B. 5 lat
C. 10 lat
D. 1 rok
ROL.04 Pytanie 1 534
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Analizując dane zawarte w tabeli, wskaż minimalną temperaturę, którą należy zapewnić w pomieszczeniu dla cieląt do 3 miesiąca życia.

Temperatura powietrza w pomieszczeniach
dla wybranych grup bydła hodowlanego
Grupa zwierzątTemperatura [°C]
minimalnaoptymalnamaksymalna
Krowy w porodówce1616 – 2025
Cielęta w profilaktorium1216 – 2030
Cielęta w wieku 3 – 6 miesięcy
utrzymywane w systemie:
– ściółkowym812 – 1625
– bezściółkowym1212 – 2025

A. 16 °C
B. 12 °C
C. 30 °C
D. 8 °C
ROL.05 Pytanie 1 535
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma zajmująca się usługami w rolnictwie planuje poszerzyć swoją ofertę o usługi rachunkowe. W związku z tym powinna zatrudnić

A. ekonomistę
B. księgowego
C. prawnika
D. technologa
ROL.04 Pytanie 1 536
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wszystkie transakcje gotówkowe związane z wpłatami oraz wypłatami w firmie powinny być zawarte w zbiorczym dokumencie o nazwie

A. dowód wpłaty
B. dowód wypłaty
C. wyciąg bankowy
D. raport kasowy
ROL.04 Pytanie 1 537
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Producent chleba tostowego o wydłużonej trwałości dystrybuuje swój produkt we wszelkiego rodzaju sklepach - od niewielkich lokalnych po duże supermarkety. Taki sposób działania ilustruje dystrybucję

A. wyłączną
B. ekskluzywną
C. intensywną
D. selektywną
ROL.04 Pytanie 1 538
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaka powinna być zawartość białka ogólnego w 1 kg mieszanki pełnoporcjowej dla lochy karmiącej, przy koncentracji energii 12 MJ/kg paszy.

Wymagania zawartości białka w gramach na 1MJ energii
Faza cykluBiałko
ogólne
Białko
strawne
Ciąża do 90 dnia11,08,7
Laktacja13,010,0

A. 10,0 g
B. 13,0 g
C. 156,0 g
D. 130,0 g
ROL.04 Pytanie 1 539
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Siew nasion zbóż na glebach o dużej ciężkości, w przypadku nadmiaru wilgoci w glebie, może prowadzić do

A. wzrostu liczby roślin
B. powstania zbyt wielu korzeni zarodkowych
C. skrócenia czasu wschodów
D. rozwoju zgorzeli siewek
ROL.05 Pytanie 1 540
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca prowadzi handel produktami dla rolnictwa. Tego typu działalność cechuje się wysokimi przychodami, a jednocześnie relatywnie niskim zyskiem. Przedsiębiorca zamierza skorzystać z dostępnych ulg oraz odliczeń. Która forma opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych będzie dla niego najbardziej korzystna w tej sytuacji?

A. Karta podatkowa
B. Zasady ogólne (skala podatkowa)
C. Ryczałt ewidencjonowany
D. Podatek liniowy
ROL.04 Pytanie 1 541
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie są główne korzyści stosowania metody upraw pasowych (strip-till) w rolnictwie?

A. Wyższe koszty produkcji
B. Zmniejszenie erozji gleby i zachowanie wilgoci
C. Zwiększenie różnorodności biologicznej
D. Zwiększenie szybkości wzrostu roślin
ROL.05 Pytanie 1 542
Organizacja i prowadzenie prz…

Głównym procesem stosowanym w celu zwiększenia trwałości mleka konsumcyjnego jest

A. pasteryzacja
B. koagulacja
C. osmoza
D. destylacja
ROL.05 Pytanie 1 543
Organizacja i prowadzenie prz…

W trakcie produkcji firma wykorzystała 100 ton marchwi. Koszt zużytej marchwi należy do

A. zarządu
B. działalności handlowej
C. finansowego
D. działalności podstawowej
ROL.04 Pytanie 1 544
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Chemiczne trawienie u przeżuwaczy zachodzi głównie

A. w czepcu.
B. w księgach.
C. w żwaczu.
D. w trawieńcu.
ROL.04 Pytanie 1 545
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie urządzenie wykorzystuje się do zbioru zielonek na siano?

A. owijarkę balotów
B. kosiarkę rotacyjną
C. kombajn do zielonek
D. sieczkarnię polową
ROL.04 Pytanie 1 546
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Amortyzacji nie stosuje się w przypadku

A. działek
B. obiektów budowlanych
C. urządzeń
D. obiektów budowlanych
ROL.05 Pytanie 1 547
Organizacja i prowadzenie prz…

Głównym celem przygotowania rachunku zysków i strat jest wyliczenie

A. wyniku finansowego
B. wydatków
C. amortyzacji
D. przychodów
ROL.05 Pytanie 1 548
Organizacja i prowadzenie prz…

Melasa to substancja uboczna, która powstaje w trakcie wytwarzania

A. kaszy
B. mąki
C. cukru
D. ryżu
ROL.04 Pytanie 1 549
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaż rotację roślin odpowiednią dla farmy z glebami bardzo lekkimi?

A. Ziemniaki, jęczmień jary, rzepak ozimy, pszenica ozima
B. Buraki cukrowe, jęczmień jary, groch, pszenica ozima
C. Ziemniaki, owies, łubin żółty, żyto
D. Buraki cukrowe, jęczmień jary z wsiewką koniczyny czerwonej, koniczyna czerwona, pszenica ozima
ROL.04 Pytanie 1 550
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Śruta sojowa poekstrakcyjna stosowana jest w karmieniu zwierząt z uwagi na wysoką zawartość

A. węglowodanów
B. białka
C. włókna
D. tłuszczu
ROL.04 Pytanie 1 551
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najlepszym sposobem na uzupełnienie brakującego białka w diecie krów jest

A. zielonka ze słonecznika
B. zielonka z lucerny
C. kiszonka z kapusty pastewnej
D. kiszonka z kukurydzy
ROL.04 Pytanie 1 552
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Tucznik przybrał na wadze 80 kg w trakcie 100 dni tuczu. W tym okresie pobrał 250 kilogramów mieszanki paszowej. Jakie jest średnie zużycie paszy na 1 kilogram masy ciała tucznika?

A. 2,50 kg
B. 3,50 kg
C. 3,13 kg
D. 1,25 kg
ROL.04 Pytanie 1 553
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Pan Kowalski zajmuje się handlem owocami i warzywami na targowisku. W celach podatkowych prowadzi Podatkową księgę przychodów oraz rozchodów i odprowadza podatek liniowy w wysokości 19%. Na podstawie zapisów w tej księdze oblicz, jaki był jego zysk netto.
- całkowite przychody 28 000 zł,
- łączna kwota kosztów 18 000 zł,
- zysk brutto 10 000 zł.

A. 8 100 zł
B. 10 000 zł
C. 18 000 zł
D. 1 900 zł
ROL.04 Pytanie 1 554
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wymień grupę roślin, które są szczególnie wrażliwe na kwaśny odczyn gleby?

A. Żyto, ziemniaki, kukurydza
B. Burak cukrowy, jęczmień, pszenica
C. Seradela, peluszka, owies
D. Owies, len, łubin żółty
ROL.04 Pytanie 1 555
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaki nawóz zawiera składniki NPK?

A. Mocznik
B. Sól potasowa
C. Polifoska
D. Sól amonowa
ROL.04 Pytanie 1 556
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Czym jest element kapitału własnego?

A. fundusz socjalny
B. zobowiązanie wekslowe
C. kredyt bankowy
D. wynik finansowy
ROL.05 Pytanie 1 557
Organizacja i prowadzenie prz…

Która technika utrwalania mięsa drobiowego polega na schłodzeniu go do około -4°C, aby woda w zewnętrznych warstwach mięsa mogła się skryształować?

A. Odmrażanie
B. Liofilizacja
C. Zamrażanie
D. Podmrażanie
ROL.04 Pytanie 1 558
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Niedobór wody w glebie może skutkować

A. niedostatecznym wypełnieniem ziarna
B. wyrastaniem ziarna w kłosach
C. wydłużeniem wegetacji i opóźnieniem dojrzewania
D. wyleganiem roślin
ROL.04 Pytanie 1 559
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Piekarnia WEGA produkuje dwa rodzaje chleba: zwykły i razowy. Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli określ, w którym roku w stosunku do roku poprzedniego nastąpił największy przyrost sprzedaży chleba razowego.

RokSprzedaż w tys. sztuk
Chleb zwykłyChleb razowy
2006234123
2007235128
2008233131
2009243137
2010236139

A. W 2010 roku.
B. W 2009 roku.
C. W 2007 roku.
D. W 2008 roku.
ROL.04 Pytanie 1 560
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Który z zestawów nawozów zawiera wyłącznie nawozy organiczne?

A. Obornik, kompost, polifoska
B. Unifoska, gnojowica, słoma
C. Gnojówka, obornik, kompost
D. Słoma, tlenek wapnia, gnojowica