Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
ROL.05 Pytanie 1 601
Organizacja i prowadzenie prz…

Produktem ubocznym z cukrowni są wysłodki. Wykorzystuje się je w przemyśle

A. spożywczym.
B. browarniczym.
C. paszowym.
D. spirytusowym.
ROL.05 Pytanie 1 602
Organizacja i prowadzenie prz…

Ubojnia trzody chlewnej przed wprowadzeniem półtusz do obrotu ma obowiązek

A. dostarczyć do Agencji Rynku Rolnego świadectwa uboju.
B. zbadać mięso na obecność pasożytów.
C. sprawdzić i oznaczyć stopień schłodzenia tuszy w chłodni.
D. przechowywać półtusze przez 48 godzin w chłodni.
ROL.05 Pytanie 1 603
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca będący płatnikiem podatku dochodowego od osób fizycznych musi zgłosić zmianę formy opodatkowania

A. przed rozpoczęciem roku podatkowego.
B. do końca roku podatkowego.
C. do 10 stycznia roku podatkowego.
D. do 20 stycznia roku podatkowego.
ROL.05 Pytanie 1 604
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca, który jest podatnikiem VAT dokonał zakupu towarów od rolnika zwolnionego z podatku VAT (rolnik ryczałtowy). Transakcję tę potwierdza nabywca, wystawiając

A. fakturę VAT RR.
B. rachunek.
C. fakturę korygującą.
D. fakturę.
ROL.05 Pytanie 1 605
Organizacja i prowadzenie prz…

Dostawca dostarczył zamówiony towar. Dostawa została potwierdzona fakturą. Po przeprowadzeniu kontroli ilościowej stwierdzono brak części towaru. Dostawca powinien

A. przekreślić błędny wpis i wpisać poprawną wartość.
B. wystawić fakturę korygującą.
C. zniszczyć błędny dokument i wystawić nowy.
D. wystawić nową fakturę i podczepić do faktury błędnej.
ROL.05 Pytanie 1 606
Organizacja i prowadzenie prz…

Aktywami trwałymi są

A. budynki magazynowe.
B. należności od odbiorcy.
C. środki finansowe w kasie.
D. środki finansowe w banku.
ROL.05 Pytanie 1 607
Organizacja i prowadzenie prz…

Sklep osiedlowy przeprowadził inwentaryzację polegającą na przeliczeniu i spisaniu w specjalnym formularzu towarów znajdujących się na półkach. Inwentaryzację wykonano metodą

A. weryfikacji.
B. eliminacji.
C. porównawczą.
D. spisu z natury.
ROL.05 Pytanie 1 608
Organizacja i prowadzenie prz…

Do kapitałów obcych należy

A. zysk firmy.
B. kapitał rezerwowy.
C. kredyt inwestycyjny.
D. kapitał akcyjny.
ROL.05 Pytanie 1 609
Organizacja i prowadzenie prz…

Placówka handlowa przeprowadziła inwentaryzację, która ujawniła ubytki o wartości 4 500,00 zł. Firma między inwentaryzacjami osiągnęła przychody w kwocie 2 500 000,00 zł. Limit ubytków został wyznaczony przez właściciela na 0,5% wartości przychodów. Wartość ubytków jest

A. niemożliwa do ustalenia.
B. powyżej limitu.
C. poniżej limitu.
D. równa limitowi.
ROL.05 Pytanie 1 610
Organizacja i prowadzenie prz…

Wartość początkowa środka trwałego wynosi 60 000 zł. Jaka będzie wartość tego środka po 10 latach użytkowania, jeżeli okres jego amortyzacji wynosi 15 lat?

A. 50 000 zł
B. 30 000 zł
C. 20 000 zł
D. 40 000 zł
ROL.05 Pytanie 1 611
Organizacja i prowadzenie prz…

Ile wynosi stopa amortyzacji maszyny, której okres użytkowania wynosi 10 lat?

A. 5%
B. 15%
C. 10%
D. 20%
ROL.05 Pytanie 1 612
Organizacja i prowadzenie prz…

Wskaż operację gospodarczą, która zmniejsza sumę bilansową.

A. Spłata kredytu z konta bankowego.
B. Sprzedaż towaru z odroczonym terminem płatności.
C. Sprzedaż towaru za gotówkę.
D. Zakup towaru z odroczonym terminem płatności.
ROL.05 Pytanie 1 613
Organizacja i prowadzenie prz…

Dzięki zestawieniu sumy przychodów i kosztów za dany okres sprawozdawczy w rachunku zysków i strat można wyznaczyć

A. sprzedaż towarów.
B. zobowiązania firmy.
C. wynik finansowy.
D. należności od odbiorców.
ROL.05 Pytanie 1 614
Organizacja i prowadzenie prz…

Do kosztów bezpośrednich w przedsiębiorstwie produkcyjnym zalicza się

A. koszty ogólne zarządu.
B. wynagrodzenie magazyniera.
C. zużycie materiałów w produkcji.
D. koszty reklamy.
ROL.05 Pytanie 1 615
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma wytwarza konserwy mięsne. Koszt opakowania wynosi 0,50 zł, co stanowi 10% kosztów całkowitych konserwy. Całkowity koszt wyprodukowania jednej sztuki wynosi

A. 3 zł
B. 5 zł
C. 6 zł
D. 4 zł
ROL.05 Pytanie 1 616
Organizacja i prowadzenie prz…

Ile procent średniego wynagrodzenia otrzyma pracownik korzystający z zasiłku chorobowego przebywając na zwolnieniu lekarskim po wypadku przy pracy?

A. 100%
B. 75%
C. 80%
D. 90%
ROL.05 Pytanie 1 617
Organizacja i prowadzenie prz…

Koszty produkcji 1 kg surówki z warzyw wynoszą 2,50 zł. Średni koszt opakowań w przeliczeniu na 1 kg wynosi 0,50 zł. Ile wynosi koszt wyprodukowania 1 500 kg surówki wraz z opakowaniem?

A. 4 500 zł
B. 5 000 zł
C. 5 500 zł
D. 4 000 zł
ROL.05 Pytanie 1 618
Organizacja i prowadzenie prz…

Rolnik ma obowiązek ubezpieczenia od ognia i zdarzeń losowych

A. inwentarza żywego.
B. zmagazynowanych płodów rolnych.
C. budynków wchodzących w skład gospodarstwa rolnego.
D. maszyn i urządzeń.
ROL.05 Pytanie 1 619
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca dokonuje wpłaty stałej kwoty podatku do 7 dnia każdego miesiąca za miesiąc poprzedni, a za grudzień do 28 grudnia roku podatkowego. Podatnik rozlicza się z podatku dochodowego

A. w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.
B. na zasadach pełnej księgowości.
C. w formie karty podatkowej.
D. na zasadach ogólnych.
ROL.05 Pytanie 1 620
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca prowadząc Książkę Przychodów i Rozchodów przy pomocy komputera ma obowiązek

A. przekazywać formę elektroniczną wydruków Urzędowi Skarbowemu.
B. przesłać kopię programu do Urzędu Skarbowego.
C. zrobić wydruki papierowe dokonanych zapisów.
D. przechowywać dokumenty księgowe na wirtualnym dysku.
ROL.05 Pytanie 1 621
Organizacja i prowadzenie prz…

Termin, w jakim pracodawca powinien zgłosić do ZUS zatrudnienie pracownika, wynosi

A. 5 dni.
B. 2 dni.
C. 7 dni.
D. 14 dni.
ROL.05 Pytanie 1 622
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma została zarejestrowana w Krajowym Rejestrze Sądowym. Kapitał udziałowy w momencie rejestracji wynosił 5 000 zł. Karol Nowak i Adam Nowak mają równe udziały. Którą formę organizacyjno-prawną posiada ta firma?

A. Spółka komandytowa.
B. Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością.
C. Spółka akcyjna.
D. Przedsiębiorstwo jednoosobowe.
ROL.05 Pytanie 1 623
Organizacja i prowadzenie prz…

Udział przedsiębiorstwa produkcyjnego w targach branżowych jest działalnością

A. produkcyjną.
B. handlową.
C. marketingową.
D. usługową.
ROL.05 Pytanie 1 624
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma podpisała umowę ze znanym producentem środków ochrony roślin na dystrybucję produktów wśród rolników. Jest to działalność

A. usługowa.
B. marketingowa.
C. handlowa.
D. produkcyjna.
ROL.05 Pytanie 1 625
Organizacja i prowadzenie prz…

Kwota wypłaconych miesięcznych premii 10 pracownikom otrzymującym 20% premię przy wynagrodzeniu zasadniczym pracownika w kwocie 2 000 zł wyniesie

A. 2 000 zł
B. 4 000 zł
C. 5 000 zł
D. 3 000 zł
ROL.05 Pytanie 1 626
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorstwo planuje zakup budynku produkcyjno-biurowego. Do sfinansowania tego zakupu należy wziąć kredyt

A. ratalny.
B. obrotowy.
C. w rachunku bieżącym.
D. hipoteczny.
ROL.05 Pytanie 1 627
Organizacja i prowadzenie prz…

Ogółem źródła finansowania majątku wynoszą 900 000 zł. Firma posiada środki własne w kwocie 675 000 zł. Udział kapitałów obcych w finansowaniu działalności wynosi

A. 30%
B. 20%
C. 35%
D. 25%
ROL.05 Pytanie 1 628
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorstwo produkcyjne zamierza otworzyć sklep przyzakładowy z własnymi produktami. Fachową obsługę klientów powinno zapewnić zatrudnienie

A. technologa.
B. ekonomisty.
C. księgowego.
D. handlowca.
ROL.05 Pytanie 1 629
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorstwo zakłada z roku na rok stałą dynamikę wzrostu liczby zatrudnionych pracowników. Na podstawie danych przedstawionych w tabeli określ planowaną liczbę pracowników w 2017 roku.

Ilustracja do pytania 29
A. 142
B. 125
C. 122
D. 133
ROL.05 Pytanie 1 630
Organizacja i prowadzenie prz…

Członkowie grupy wykonują bezwarunkowo polecenia kierownika, który szczegółowo ich rozlicza z powierzonych zadań. Taki styl kierowania określa się jako

A. konsultacyjny.
B. nieingerujący.
C. demokratyczny.
D. autokratyczny.
ROL.05 Pytanie 1 631
Organizacja i prowadzenie prz…

Producent popularnej marki jogurtów postanowił sprawdzić, dlaczego spadła sprzedaż jego produktów. Grupa osób sprawdzała i notowała, które jogurty wybierają kupujący i jak są one usytuowane na regale ekspozycyjnym. Ta metoda badań rynkowych nosi nazwę

A. eksperymentu.
B. obserwacji.
C. wywiadu grupowego.
D. ankiety.
ROL.05 Pytanie 1 632
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma zamierza rozpocząć produkcję nowego produktu. Przed uruchomieniem produkcji należy przede wszystkim sporządzić dokumentację

A. fabryczną.
B. kosztorysową.
C. technologiczną.
D. przetargową.
ROL.05 Pytanie 1 633
Organizacja i prowadzenie prz…

Podstawowym surowcem do produkcji masła jest

A. śmietanka.
B. olej rzepakowy.
C. oliwa z oliwek.
D. smalec wieprzowy.
ROL.05 Pytanie 1 634
Organizacja i prowadzenie prz…

Podczas produkcji mrożonek, w celu zachowania koloru i konsystencji zamrażanych warzyw, poddaje się je procesowi polegającemu na zanurzeniu na kilkadziesiąt sekund we wrzątku i następnie w zimnej wodzie. Jest to proces

A. blanszowania.
B. smażenia.
C. pasteryzacji.
D. gotowania.
ROL.05 Pytanie 1 635
Organizacja i prowadzenie prz…

Producent przecieru pomidorowego na wyprodukowanie 1 tony przecieru zużywa 1,5 tony świeżych pomidorów. Ile ton świeżych pomidorów potrzeba, aby wyprodukować 12 ton przecieru?

A. 18 ton.
B. 16 ton.
C. 20 ton.
D. 14 ton.
ROL.05 Pytanie 1 636
Organizacja i prowadzenie prz…

Urządzeniem służącym do oddzielania śmietanki od mleka jest

A. pasteryzator.
B. prasa.
C. kuter.
D. wirówka.
ROL.05 Pytanie 1 637
Organizacja i prowadzenie prz…

W procesie produkcji kaszy oddzielenie bielma od warstw zewnętrznych ziarna następuje w wyniku

A. rozdrabniania.
B. obtaczania.
C. obłuskiwania.
D. polerowania.
ROL.05 Pytanie 1 638
Organizacja i prowadzenie prz…

Produktem ubocznym przy produkcji spirytusu jest wywar gorzelniczy. Najczęściej wykorzystywany jest jako

A. pasza dla zwierząt.
B. dodatek do żywności.
C. odpad komunalny.
D. nawóz ogrodniczy.
ROL.05 Pytanie 1 639
Organizacja i prowadzenie prz…

Frytki wyprodukowano i zamrożono w dniu 01.10.2016 r. W chłodni panuje stała temperatura -18°C. Mogą one być przechowywane do

Ilustracja do pytania 39
A. 31.09.2017 r.
B. 31.03.2017 r.
C. 31.03.2018 r.
D. 31.09.2018 r.
ROL.05 Pytanie 1 640
Organizacja i prowadzenie prz…

System zapewniania bezpieczeństwa żywności, określany jako Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli, to

A. BCR
B. GMO
C. HACCP
D. ISO