Filtrowanie pytań
ROL.04 Pytanie 1 681
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. brak możliwości pobierania bulw w czasie mrozów, ryzyko ich gnicia oraz nieograniczona kontrola
B. brak możliwości zbierania bulw w czasie mrozów oraz ograniczona kontrola nad warunkami przechowywania
C. trudności w utrzymaniu odpowiedniego poziomu wilgotności i temperatury oraz nieograniczona kontrola
D. brak możliwości zbierania bulw w czasie mrozów oraz wysokie koszty ich składowania
ROL.05 Pytanie 1 682
Organizacja i prowadzenie prz…
Wysłodki są produktami ubocznymi uzyskiwanymi w cukrowniach. Jakie mają zastosowanie w przemyśle?
A. browarniczym
B. paszowym
C. spożywczym
D. spirytusowym
ROL.04 Pytanie 1 683
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Mięśniochwat to schorzenie, które występuje
A. u koni
B. u bydła
C. u owiec i bydła
D. u koni i owiec
ROL.04 Pytanie 1 684
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie symptomy mogą świadczyć o zakażeniu krów przez gza bydlęcego?
A. Na skórze głowy, szyi, łopatkach oraz w okolicy nasady ogona widoczne są okrągłe i owalne bezwłose plamy, pokryte szarobiałymi strupami
B. Gorączka, zmniejszona mleczność, obecność pęcherzy i ran w jamie gębowej, na wymieniu oraz w rejonie racic
C. Intensywny świąd, niepokój, ocieranie się o różne obiekty, zadrapania, wyłysienia, złuszczanie naskórka na głowie, szyi, grzbiecie oraz ogonie
D. Na grzbiecie guzy o wielkości orzecha włoskiego, w których znajdują się larwy. Na szczycie guza znajduje się otwór z ropną wydzieliną
ROL.05 Pytanie 1 685
Organizacja i prowadzenie prz…
Koszty związane z wielkością produkcji klasyfikowane są na
A. produkcyjne oraz sprzedaży
B. bezpośrednie oraz pośrednie
C. proste i skomplikowane
D. stałe i zmienne
ROL.05 Pytanie 1 686
Organizacja i prowadzenie prz…
Kluczowym procesem cieplnym, który pozwala na oddzielenie spirytusu od zacieru, jest
A. rektyfikacja
B. destylacja
C. krystalizacja
D. ekstrakcja
ROL.04 Pytanie 1 687
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Korzystając z opisu w ramce ustal wykonanie, których zabiegów ułatwi pozostawienie ścieżek przejazdowych podczas siewu rzepaku ozimego.
Siew rzepaku ozimego przeprowadza się przy pomocy siewników rzędowych lub punktowych. Nie należy rezygnować ze ścieżek przejazdowych, które ułatwiają przeprowadzenie kolejnych zabiegów (nawożenie, oprysk fungicydami i insektycydami). Pożądane są możliwie równomierne odległości między nasionami w rzędzie. |
A. Przyorania nawozów organicznych i nawożenie 60% solą potasową.
B. Podorywki z dwukrotnym bronowaniem.
C. Orki siewnej i przedsiewne nawożenie azotem.
D. Opryskiwania pestycydami w celu ochrony przed słodyszkiem rzepakowym.
ROL.04 Pytanie 1 688
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Produkcja jakich roślin wymaga największego wysiłku pracy na jednostkę powierzchni?
A. buraków cukrowych
B. zbóż
C. rzepaku
D. traw nasiennych
ROL.04 Pytanie 1 689
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Dokument księgowy Wz, używany w obrocie materiałami, stanowi potwierdzenie
A. wydania materiałów z magazynu na sprzedaż dla klienta
B. wydania materiałów z magazynu do użycia w produkcji
C. przyjęcia materiałów do magazynu z zakupu
D. przesunięcia materiałów do innego magazynu w tej samej firmie
ROL.04 Pytanie 1 690
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Buraki cukrowe zbierane w październiku nie są odpowiednie jako przedplon dla pszenicy ozimej, ponieważ
A. osuszają glebę
B. zostają zbyt długo na polu
C. powodują wzrost chwastów w glebie
D. wpływają na zakwaszenie gleby
ROL.04 Pytanie 1 691
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podczas oznaczania bydła kolczykami należy
A. założyć kolczyk na brzegu prawej małżowiny usznej
B. założyć kolczyk z numerem stada, w którym urodziło się zwierzę, na lewą małżowinę uszną
C. założyć po jednym kolczyku z tym samym numerem identyfikacyjnym na każdej małżowinie usznej
D. część męską kolczyka umieścić po wewnętrznej stronie małżowiny usznej
ROL.04 Pytanie 1 692
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W okresie wiosennym, aby przyspieszyć rozpoczęcie wegetacji w przypadku ozimin, zaleca się użycie nawożenia azotowego w formie
A. superfosfatu pojedynczego
B. saletry amonowej
C. mocznika
D. siarczanu amonu
ROL.04 Pytanie 1 693
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do kategorii spółek kapitałowych należy spółka
A. jawna i akcyjna.
B. akcyjna oraz spółka z o.o.
C. partnerska i akcyjna.
D. akcyjna i cywilna.
ROL.04 Pytanie 1 694
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Hurtownia produktów spożywczych nabyła artykuły za kwotę 366 zł brutto (300 zł wartość netto oraz 66 zł podatek VAT w wysokości 22%). Po uwzględnieniu marży w wysokości 30% naliczonej od ceny zakupu netto, jaka będzie cena sprzedaży brutto?
A. 109,80 zł
B. 475,80 zł
C. 390,00 zł
D. 456,00 zł
ROL.04 Pytanie 1 695
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Rolnik, który jest ryczałtowym podatnikiem VAT, zobowiązany jest do przechowywania faktur przez
A. 7 lat
B. 8 lat
C. 10 lat
D. 5 lat
ROL.05 Pytanie 1 696
Organizacja i prowadzenie prz…
Sadownik dysponuje sadem o powierzchni 10 ha, z którego średnio zbiera 30 ton jabłek z hektara. Pracownik zbiera przeciętnie 1 tonę jabłek dziennie, a zbiór musi zakończyć się w ciągu 20 dni. Ilu pracowników należy zatrudnić, aby zbiór jabłek został zrealizowany w wyznaczonym czasie?
A. 15
B. 10
C. 20
D. 25
ROL.05 Pytanie 1 697
Organizacja i prowadzenie prz…
Analiza wskaźnikowa ujawniła, że przedsiębiorstwo uzyskało 10,00 zł zysku na każde 100,00 zł przychodów ze sprzedaży. Którym wskaźnikiem rentowności przeprowadzono te obliczenia?
A. Kapitału własnego
B. Sprzedaży
C. Aktywów
D. Kapitału ogółem
ROL.04 Pytanie 1 698
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podaj nazwę rośliny uprawnej, która ma żółte kwiaty, a jej nasiona zawierają około 50% tłuszczu oraz około 15% białka?
A. Rzepak
B. Gorczyca
C. Łubin żółty
D. Kukurydza