Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
ROL.05 Pytanie 1 801
Organizacja i prowadzenie prz…

Podczas dostawy towaru osoba odpowiedzialna nie umieściła części towaru wymagającego przechowywania w chłodni. Skutkiem tego towar uległ zepsuciu i stracił właściwości handlowe. Straty te zakwalifikowane zostaną jako

A. niezawinione.
B. naturalne.
C. zawinione.
D. systematyczne.
ROL.05 Pytanie 1 802
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma prowadzi działalność w zakresie produkcji soku jabłkowego. Zakup jabłek przeznaczonych do produkcji soku będzie kosztem

A. zarządu.
B. finansowym.
C. działalności pomocniczej.
D. działalności podstawowej.
ROL.05 Pytanie 1 803
Organizacja i prowadzenie prz…

Ile wynosi stopa amortyzacji rocznej maszyny, której okres użytkowania jest przewidywany na 8 lat?

A. 12,5%
B. 10,5%
C. 13,5%
D. 11,5%
ROL.05 Pytanie 1 804
Organizacja i prowadzenie prz…

Wysokość amortyzacji rocznej budynku o wartości początkowej 100 000,00 zł, którego okres użytkowania przewidziany jest na 40 lat, obliczonej metodą liniową wynosi

A. 3 000,00 zł
B. 2 500,00 zł
C. 1 500,00 zł
D. 2 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 1 805
Organizacja i prowadzenie prz…

Konta wynikowe

A. posiadają saldo początkowe po stronie winien (debet).
B. posiadają saldo początkowe po stronie ma (credit).
C. nie posiadają salda początkowego.
D. posiadają saldo początkowe po stronie winien (debet) i po stronie ma (credit).
ROL.05 Pytanie 1 806
Organizacja i prowadzenie prz…

Wskaż operację gospodarczą, która zwiększa sumę bilansową.

A. Spłata kredytu gotówką.
B. Sprzedaż towaru za gotówkę.
C. Zakup towaru z odroczonym terminem płatności.
D. Sprzedaż towaru z odroczonym terminem płatności.
ROL.05 Pytanie 1 807
Organizacja i prowadzenie prz…

Oblicz wartość kapitałów własnych w bilansie firmy, jeżeli suma aktywów trwałych i obrotowych wynosi 400 000,00 zł, a wartość kapitałów obcych 170 000,00 zł.

A. 400 000,00 zł
B. 230 000,00 zł
C. 570 000,00 zł
D. 170 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 1 808
Organizacja i prowadzenie prz…

Do kosztów rodzajowych zalicza się

A. koszty bezpośrednie i pośrednie.
B. koszty działalności podstawowej oraz pozostałe koszty operacyjne.
C. pozostałe koszty operacyjne oraz koszty finansowe.
D. koszty amortyzacji, wynagrodzeń i zużycia materiałów.
ROL.05 Pytanie 1 809
Organizacja i prowadzenie prz…

Koszt całkowity produkcji 1 tony kapusty kiszonej wynosi 2000 zł. Koszty pośrednie wynoszą 500 zł. Ile wynoszą koszty bezpośrednie na 1 kg produktu?

A. 1,00 zł
B. 2,00 zł
C. 1,50 zł
D. 2,50 zł
ROL.05 Pytanie 1 810
Organizacja i prowadzenie prz…

Ile wyniesie efektywny czas pracy zespołu obsługującego kombajn ziemniaczany o wydajności 0,20 ha/h przy zbiorze ziemniaków z powierzchni 5 ha?

A. 10 godzin.
B. 20 godzin.
C. 15 godzin.
D. 25 godzin.
ROL.05 Pytanie 1 811
Organizacja i prowadzenie prz…

Pracownik wykonuje pracę akordową z premią przy zbiorze truskawek. Otrzymuje wynagrodzenie 3,20 zł za zebrany pojemnik truskawek oraz 20% premię za jakość pracy. Ile wyniesie dzienne wynagrodzenie brutto pracownika, który zebrał 30 pojemników i otrzymał premię?

A. 115,20 zł
B. 105,60 zł
C. 99,40 zł
D. 96,00 zł
ROL.05 Pytanie 1 812
Organizacja i prowadzenie prz…

Potwierdzeniem przyjęcia nowego towaru lub surowca (materiału) do magazynu z zewnątrz będzie sporządzony dowód księgowy

A. Zw
B. Wz
C. Mm
D. Pz
ROL.05 Pytanie 1 813
Organizacja i prowadzenie prz…

Kierownik, nie dopuszcza swoich podwładnych do podejmowania decyzji i przejmowania inicjatywy, częściej stosuje kary niż nagrody. Który styl kierowania cechuje przedstawiony opis?

A. Demokratyczny.
B. Autokratyczny.
C. Konsultacyjny.
D. Nieingerujący.
ROL.05 Pytanie 1 814
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca prowadzi działalność produkcyjną w systemie dwuzmianowym zatrudniając 30 pracowników. W związku ze wzrostem zamówień planowane jest uruchomienie systemu trójzmianowego. O ile osób firma musi zwiększyć zatrudnienie?

A. 10 osób.
B. 25 osób.
C. 20 osób.
D. 15 osób.
ROL.05 Pytanie 1 815
Organizacja i prowadzenie prz…

Ile wynosi procentowa stawka podatku liniowego dla osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą?

A. 12%
B. 19%
C. 20%
D. 17%
ROL.05 Pytanie 1 816
Organizacja i prowadzenie prz…

Ubojnia trzody chlewnej przed wprowadzeniem półtusz do obrotu ma obowiązek w pierwszej kolejności

A. zbadać mięso na obecność pasożytów.
B. sprawdzić i oznaczyć stopień schłodzenia tuszy w chłodni.
C. dostarczyć do Agencji Rynku Rolnego świadectwa uboju.
D. przechowywać półtusze przez 48 godzin w chłodni.
ROL.05 Pytanie 1 817
Organizacja i prowadzenie prz…

Placówka handlowa przeprowadziła inwentaryzację, która ujawniła ubytki o wartości 4 500,00 zł. Firma od czasu ostatniej inwentaryzacji osiągnęła przychody w kwocie 2 500 000,00 zł. Limit ubytków został wyznaczony przez właściciela na 0,5% wartości przychodów. Wartość ubytków jest

A. równa limitowi.
B. poniżej limitu.
C. niemożliwa do ustalenia.
D. powyżej limitu.
ROL.05 Pytanie 1 818
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca, który prowadzi w swojej firmie pełną księgowość, a rok obrotowy pokrywa się z rokiem kalendarzowym ma obowiązek sporządzić bilans majątkowy na dzień

A. 1 lipca.
B. 31 maja.
C. 30 czerwca.
D. 31 grudnia.
ROL.05 Pytanie 1 819
Organizacja i prowadzenie prz…

Wartość początkowa środka trwałego wynosi 60 000,00 zł. Jaka będzie wartość tego środka po 10 latach użytkowania, jeżeli okres jego amortyzacji wynosi 15 lat?

A. 30 000,00 zł
B. 20 000,00 zł
C. 50 000,00 zł
D. 40 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 1 820
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma wytwarza konserwy mięsne. Koszt opakowania wynosi 0,50 zł, co stanowi 10% kosztów całkowitych konserwy. Całkowity koszt wyprodukowania jednej sztuki wynosi

A. 5,00 zł
B. 3,00 zł
C. 6,00 zł
D. 4,00 zł
ROL.05 Pytanie 1 821
Organizacja i prowadzenie prz…

Koszty produkcji 1 kg surówki z warzyw wynoszą 2,50 zł. Średni koszt opakowań w przeliczeniu na 1 kg wynosi 0,50 zł. Ile wynosi koszt wyprodukowania 1 500 kg surówki wraz z opakowaniem?

A. 5 500,00 zł
B. 4 500,00 zł
C. 4 000,00 zł
D. 5 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 1 822
Organizacja i prowadzenie prz…

Zakładając, że miesięczne przychody firmy produkującej olej rzepakowy wynoszą 84 000,00 zł, koszty miesięczne 79 000,00 zł, podatek dochodowy 19%, to dochód miesięczny netto wyniesie

A. 4 050,00 zł
B. 4 000,00 zł
C. 5 000,00 zł
D. 68 040,00 zł
ROL.05 Pytanie 1 823
Organizacja i prowadzenie prz…

Kowalski i Kamiński założyli spółkę. W nazwie spółki został podany rodzaj działalności (handlowa) oraz nazwiska wspólników. Firma została zarejestrowana w Krajowym Rejestrze Sądowym. Ta dwuosobowa spółka posiada kapitał wniesiony przez udziałowców w kwocie 4 000,00 zł.
Którą spółkę założyli przedsiębiorcy?

A. Z ograniczoną odpowiedzialnością.
B. Jawną.
C. Partnerską
D. Cywilną.
ROL.05 Pytanie 1 824
Organizacja i prowadzenie prz…

Średni koszt całkowity zatrudnienia jednego pracownika wynosi 3 500,00 zł. Ile środków pieniężnych należy zapewnić, jeżeli firma zatrudnia 10 osób?

A. 35 000,00 zł
B. 30 000,00 zł
C. 25 000,00 zł
D. 40 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 1 825
Organizacja i prowadzenie prz…

Znany producent zamierza wprowadzić na rynek nowy produkt. W celu sprawdzenia zapotrzebowania na rynku przeprowadzono badanie ankietowe wśród przyszłych klientów. Jest to działalność

A. produkcyjna.
B. usługowa.
C. marketingowa.
D. handlowa.
ROL.05 Pytanie 1 826
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma planuje zwiększyć produkcję. Przejściowy wzrost zapotrzebowania na środki finansowe przedsiębiorca powinien pokryć z kredytu

A. długoterminowego.
B. hipotecznego.
C. ratalnego.
D. krótkoterminowego.
ROL.05 Pytanie 1 827
Organizacja i prowadzenie prz…

Kierownik sam nie podejmuje żadnych decyzji, nie uczestniczy w pracach grupy, nie ocenia też pracy podwładnych, pozostawiając grupie swobodę działań. Który styl kierowania grupą stosuje ten kierownik?

A. Autokratyczny.
B. Konsultacyjny.
C. Nieingerujący.
D. Demokratyczny.
ROL.05 Pytanie 1 828
Organizacja i prowadzenie prz…

Producent przetworów owocowych zwiększył produkcję. W celu zapewnienia zbytu swoich produktów podpisał umowę z dużą siecią handlową o zasięgu krajowym. Chcąc zwiększyć zainteresowanie swoimi produktami, powinien wybrać reklamę w

A. telewizji o zasięgu krajowym.
B. lokalnym radiu.
C. prasie lokalnej.
D. lokalnej telewizji.
ROL.05 Pytanie 1 829
Organizacja i prowadzenie prz…

W prasie zamieszczono ogłoszenie z propozycją pracy.
Na podstawie zamieszczonego w prasie ogłoszenia z propozycją pracy można stwierdzić, że firma poszukuje

Ilustracja do pytania 29
A. doradcy klienta.
B. technologa.
C. sprzedawcy.
D. przedstawiciela handlowego.
ROL.05 Pytanie 1 830
Organizacja i prowadzenie prz…

"Proces technologiczny zaczyna się od wyczyszczenia ziarna oraz rozdzielenia ziarna na poszczególne frakcje przy pomocy maszyny kalibrującej. Następnie każda z frakcji trafia do młyna, gdzie jest obłuskiwana – pozbawiana łuski. W dalszym etapie produkt trafia na stół czyszczący. Ostatnim przyrządem w procesie produkcji jest stół wibracyjno-powietrzny, gdzie dokonuje się ostatecznego sortowania, doczyszczania oraz pakowania".
Opis dotyczy technologii produkcji

A. kaszy.
B. mąki.
C. prażynek.
D. płatków.
ROL.05 Pytanie 1 831
Organizacja i prowadzenie prz…

"Usuwanie wody z zamrożonego produktu poprzez sublimację. Proces ten przeprowadza się pod ciśnieniem
40–130 Pa i w temperaturze od −35 do −25°C. Tak obrobiony produkt można bardzo długo przechowywać pod warunkiem szczelnego opakowania".
Opisana metoda konserwacji to

A. sterylizacja.
B. pasteryzacja.
C. liofilizacja.
D. mrożenie.
ROL.05 Pytanie 1 832
Organizacja i prowadzenie prz…

Części robocze, które podczas pracy urządzenia wprawiane są w ruch, muszą obowiązkowo posiadać

A. balustrady ochronne.
B. osłony ochronne.
C. fartuchy ochronne.
D. wyłączniki stanowiskowe.
ROL.05 Pytanie 1 833
Organizacja i prowadzenie prz…

Odmiany ziemniaków do przetwórstwa powinny charakteryzować się dużą zawartością

A. białka.
B. soli mineralnych.
C. skrobi.
D. suchej masy.
ROL.05 Pytanie 1 834
Organizacja i prowadzenie prz…

Wskaż produkt uboczny przemysłu cukrowego stosowany w przemyśle do produkcji drożdży spożywczych i paszowych.

A. Wysłodki mokre.
B. Cukier kryształ.
C. Melasa.
D. Słodzik.
ROL.05 Pytanie 1 835
Organizacja i prowadzenie prz…

W której temperaturze należy przechowywać truskawki od zbioru do sprzedaży (około 3 dni)?

Ilustracja do pytania 35
A. 0°C
B. -1,5°C
C. -1°C
D. 1°C
ROL.05 Pytanie 1 836
Organizacja i prowadzenie prz…

Urządzeniem służącym do rozdrabniania, emulgowania mięsa, tłuszczu wraz z dodatkami smakowymi jest

A. wirówka.
B. prasa.
C. kuter.
D. pasteryzator.
ROL.05 Pytanie 1 837
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca zamierzający prowadzić sklep z artykułami spożywczymi musi uzyskać zgodę

A. wójta lub burmistrza.
B. Ministra Rolnictwa.
C. Sanepidu.
D. starosty.
ROL.05 Pytanie 1 838
Organizacja i prowadzenie prz…

Na zamieszczonym rysunku przedstawiono

Ilustracja do pytania 38
A. windę pionową.
B. wagę przejazdową.
C. stanowisko naprawcze.
D. rampę załadunkową.
ROL.05 Pytanie 1 839
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedstawione na rysunku opakowanie służy do transportu

Ilustracja do pytania 39
A. towarów sypkich.
B. przedmiotów gabarytowych.
C. opakowań jednostkowych.
D. towarów płynnych.
ROL.05 Pytanie 1 840
Organizacja i prowadzenie prz…

Normy zarządzania jakością określane są skrótem

A. GHP
B. ISO 9000
C. HACCP
D. RMP