Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 161
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie urządzenie powinno być użyte do produkcji sianokiszonki w balotach podczas zbioru zielonki?

A. przyczepa zbierająca
B. sieczkarnia polowa
C. prasa silosująca
D. prasa zwijająca
ROL.04 Pytanie 162
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaki rodzaj użytkowy krowy wyróżnia się elegancką i delikatną konstrukcją, cienką, ale mocną kość, długimi nogami oraz płasko ożebrowaną i stosunkowo płytką klatką piersiową?

A. Mięsny
B. Hybrydowy
C. Mleczny
D. Roboczy
Organizacja i prowadzenie prz…

Nabycie środka trwałego, za który zapłata odbędzie się w późniejszym terminie, jest działaniem

A. aktywnym-pasywnym, zwiększającym sumę bilansową
B. aktywnym-pasywnym, zmniejszającym sumę bilansową
C. aktywnym, niezmieniającym sumy bilansowej
D. pasywnym, niezmieniającym sumy bilansowej
Organizacja i prowadzenie prz…

Koszt wytworzenia 1 kg surówki z warzyw wynosi 2,50 zł. Średni koszt opakowania na 1 kg to 0,50 zł. Jaki jest całkowity koszt produkcji 1 500 kg surówki wraz z opakowaniem?

A. 4 000 zł
B. 4 500 zł
C. 5 500 zł
D. 5 000 zł
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie analizy danych zawartych w tabeli wskaż, w jakim przedziale pH należy zwapnować glebę pod uprawę pszenicy ozimej.

A. pH powyżej 8,1
B. pH poniżej 6,5
C. pH 7,3-8,0
D. pH 6,6-7,2
ROL.05 Pytanie 168
Organizacja i prowadzenie prz…

Ziarno owsa pozbawione łuski zostało poddane procesowi hydro-termicznemu oraz przepuszczone pomiędzy dwiema rolkami. Jakim procesem jest to?

A. kaszy
B. mąki
C. otrąb
D. płatków
ROL.05 Pytanie 170
Organizacja i prowadzenie prz…

Technologia, która wydłuża czas przechowywania mleka poprzez działanie wysoką temperaturą, to

A. pasteryzacja
B. marynowanie
C. liofilizacja
D. kiszenie
Organizacja i prowadzenie prz…

Zgodnie z decyzją wydaną przez urząd skarbowy, przedsiębiorca do 7 dnia każdego miesiąca dokonuje wpłaty stałej kwoty podatku. Oznacza to, że podatnik jest płatnikiem podatku dochodowego

A. na zasadach pełnej księgowości
B. w formie ryczałtu ewidencjonowanego
C. na zasadach ogólnych
D. w formie karty podatkowej
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zgodnie z zasadami Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej, pojemność płyty gnojowej powinna umożliwiać składowanie obornika przez co najmniej

A. 8 miesięcy
B. 6 miesięcy
C. 2 miesiące
D. 4 miesiące
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W systemach płodozmianowych stosowanych w celu przeciwdziałania erozji, jakie rośliny powinny dominować?

A. zboża jare
B. rośliny motylkowe wieloletnie
C. rośliny okopowe oraz przemysłowe
D. zboża ozime
ROL.04 Pytanie 174
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie danych z tabeli określ temperaturę składowania mleka pasteryzowanego, w której zachowa ono trwałość przez 10 dni?

Podział gleb w zależności od odczynu pH
wartość pHpH<3 ,5< th> 3,6 - 4,5 4,6-5,5 5,6-6,5 6,6-7,2 7,3-8,0 pH>8,1
Rodzaj glebybardzo silnie kwaśnesilnie kwaśnekwaśnesłabo kwaśneobojętnesłabo alkalicznealkaliczne
Temperatura składowania [°C]Trwałość [dni]
240
420
610
85
102,5
121,25

A. 6°C
B. 4°C
C. 2°C
D. 10°C
ROL.04 Pytanie 175
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Duży krwioobieg zaczyna się

A. w prawej komorze
B. w prawym przedsionku
C. w lewym przedsionku
D. w lewej komorze
ROL.04 Pytanie 176
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rośliny okopowe to:

A. buraki cukrowe, ziemniaki, kukurydza
B. kukurydza, ziemniaki, rzepak
C. marchew pastewna, kukurydza, rzepak
D. buraki pastewne, ziemniaki, marchew pastewna
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Narzędzie do uprawy, które może zastąpić funkcję pługa, to

A. brona aktywna z wałem rozdrabniającym
B. agregat do przygotowania gleby
C. kultywator z zębami sprężynowymi
D. kultywator podorywkowy
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W przypadku, gdy orka siewna jest przeprowadzana w bardzo krótkim czasie przed siewem żyta ozimego, wówczas pług powinien być zagregatowany

A. z średnią broną zębową
B. z kolczatką
C. z ciężką broną zębową
D. z wałem Campbella
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Które pomieszczenie jest najsłabiej oświetlone światłem naturalnym?

PomieszczenieStosunek powierzchni okien do powierzchni podłogi
Chlewnia dla loch i prosiąt1 : 15
Bukaciarnia1 : 25
Obora dla krów mlecznych1 : 18
Tuczarnia1 : 30

A. Tuczarnia.
B. Chlewnia dla loch i prosiąt.
C. Obora dla krów mlecznych.
D. Bukaciarnia.
ROL.05 Pytanie 181
Organizacja i prowadzenie prz…

W zakładzie przetwórstwa grzybów do konserwacji produktów wykorzystuje się mrożenie. Jaką metodą jest to konserwacja?

A. fizykochemiczną
B. fizyczną
C. chemiczną
D. biologiczną
ROL.04 Pytanie 182
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najlepszym poplonem na nawóz zielony po zbiorze pszenicy jarej, biorąc pod uwagę długość okresu wegetacji, jest

A. słonecznik
B. bobik
C. kapusta pastewna
D. facelia
Organizacja i prowadzenie prz…

Podatnik VAT, który prowadzi działalność gospodarczą, nabywa ziemniaki od rolnika będącego płatnikiem VAT w formie ryczałtowej. Jak należy potwierdzić tę transakcję?

A. rachunkiem
B. fakturą VAT RR
C. umową kupna sprzedaży
D. fakturą VAT
ROL.05 Pytanie 184
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorstwo, które ma więcej niż pięciu pracowników, musi przesłać do urzędu skarbowego w formie elektronicznej informacje o osiągniętych dochodach oraz zapłaconych zaliczkach na podatek dochodowy (PIT-11) nie później niż do końca

A. marca
B. stycznia
C. kwietnia
D. lutego
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wyznacz, ile nawozu należy użyć na 1 ha uprawy kukurydzy przy zakładanym plonie 60 ton zielonej masy, jeśli na każde 10 ton zielonej masy przypada 90 kg nawozu?

A. 1 080 kg
B. 1 200 kg
C. 540 kg
D. 190 kg
ROL.04 Pytanie 188
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Korzystając z tabeli, określ minimalną ilość wysiewu pszenicy ozimej na 1 hektar

ZbożePrzeciętna ilość wysiewu zbóż [kg/ha]
Żyto110 ÷ 160
Pszenżyto ozime160 ÷ 200
Pszenica ozima180 ÷ 250
Pszenica jara180 ÷ 220
Jęczmień ozim120 ÷ 150
Owies140 ÷ 200

A. 120 kg
B. 110 kg
C. 180 kg
D. 140 kg
ROL.05 Pytanie 190
Organizacja i prowadzenie prz…

W procesie przygotowywania kapusty kiszonej wykorzystywana jest fermentacja

A. propionowa
B. octowa
C. alkoholowa
D. mlekowa
ROL.04 Pytanie 191
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na jaką głębokość wykonuje się orkę siewną?

A. 18 - 25 cm
B. 26 - 30 cm
C. 11 - 16 cm
D. 6 - 10 cm
ROL.04 Pytanie 192
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Polska norma określa 4 kategorie jaj spożywczych. Jaja o symbolu L należą do kategorii

Nazwa kategoriiSymbolMasa jaja w (g)
bardzo dużeXL75 i więcej
dużeL63÷73
średnieM53÷63
małeS48÷53

A. małe.
B. duże.
C. bardzo duże.
D. średnie.
ROL.05 Pytanie 193
Organizacja i prowadzenie prz…

Jak zostanie zakwalifikowany czek obcy w bilansie danej jednostki?

A. kapitał obcy
B. kapitał własny
C. inwestycja
D. należność
ROL.04 Pytanie 194
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zabezpieczenie spłaty zobowiązania bankowego przez notarialne ustanowienie zastawu na konkretnej nieruchomości będącej własnością osoby zaciągającej kredyt to

A. weksel
B. hipoteka
C. poręczenie
D. gwarancja
ROL.05 Pytanie 195
Organizacja i prowadzenie prz…

Metoda osmoaktywną, wykorzystywaną do konserwacji żywności, która polega na usunięciu z produktu pewnej ilości wody i znajduje zastosowanie m.in. w produkcji soków owocowych, to

A. odparowywanie
B. suszenie
C. zagęszczanie
D. duszenie
ROL.04 Pytanie 198
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wpływ dodawania małych ilości tłuszczu do pasz dla kurczaków rzeźnych na

A. poprawę walorów smakowych paszy
B. podniesienie wartości energetycznej paszy
C. poprawę aromatu paszy
D. zmniejszenie otłuszczenia tuszek ptaków
ROL.04 Pytanie 199
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zawartość na poziomie około 18% sacharozy jest charakterystyczna dla typów buraka

A. cukrowego
B. paszowo-cukrowego
C. paszowego
D. cukrowo-paszowego