Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. przyczepa zbierająca
B. sieczkarnia polowa
C. prasa silosująca
D. prasa zwijająca
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaki rodzaj użytkowy krowy wyróżnia się elegancką i delikatną konstrukcją, cienką, ale mocną kość, długimi nogami oraz płasko ożebrowaną i stosunkowo płytką klatką piersiową?
A. Mięsny
B. Hybrydowy
C. Mleczny
D. Roboczy
Organizacja i prowadzenie prz…
Nabycie środka trwałego, za który zapłata odbędzie się w późniejszym terminie, jest działaniem
A. aktywnym-pasywnym, zwiększającym sumę bilansową
B. aktywnym-pasywnym, zmniejszającym sumę bilansową
C. aktywnym, niezmieniającym sumy bilansowej
D. pasywnym, niezmieniającym sumy bilansowej
Organizacja i prowadzenie prz…
Koszt wytworzenia 1 kg surówki z warzyw wynosi 2,50 zł. Średni koszt opakowania na 1 kg to 0,50 zł. Jaki jest całkowity koszt produkcji 1 500 kg surówki wraz z opakowaniem?
A. 4 000 zł
B. 4 500 zł
C. 5 500 zł
D. 5 000 zł
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wyrażenie "chroni to, co sprzedaje, i sprzedaje to, co chroni" dotyczy
A. artykułu
B. pomieszczenia sprzedażowego
C. opakowania
D. regału w sklepie
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie produkty mogą być spożywane w surowej formie?
A. ziemniaki
B. ryby
C. jaja
D. owoce
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na podstawie analizy danych zawartych w tabeli wskaż, w jakim przedziale pH należy zwapnować glebę pod uprawę pszenicy ozimej.
| Podział gleb w zależności od odczynu pH | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| wartość pH | pH<3 ,5< th> | 3,6 - 4,5 | 4,6-5,5 | 5,6-6,5 | 6,6-7,2 | 7,3-8,0 | pH>8,1 | |
| Rodzaj gleby | bardzo silnie kwaśne | silnie kwaśne | kwaśne | słabo kwaśne | obojętne | słabo alkaliczne | alkaliczne | |
| Temperatura składowania [°C] | Trwałość [dni] |
|---|---|
| 2 | 40 |
| 4 | 20 |
| 6 | 10 |
| 8 | 5 |
| 10 | 2,5 |
| 12 | 1,25 |
A. 6°C
B. 4°C
C. 2°C
D. 10°C
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Duży krwioobieg zaczyna się
A. w prawej komorze
B. w prawym przedsionku
C. w lewym przedsionku
D. w lewej komorze
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Rośliny okopowe to:
A. buraki cukrowe, ziemniaki, kukurydza
B. kukurydza, ziemniaki, rzepak
C. marchew pastewna, kukurydza, rzepak
D. buraki pastewne, ziemniaki, marchew pastewna
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Narzędzie do uprawy, które może zastąpić funkcję pługa, to
A. brona aktywna z wałem rozdrabniającym
B. agregat do przygotowania gleby
C. kultywator z zębami sprężynowymi
D. kultywator podorywkowy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W przypadku, gdy orka siewna jest przeprowadzana w bardzo krótkim czasie przed siewem żyta ozimego, wówczas pług powinien być zagregatowany
A. z średnią broną zębową
B. z kolczatką
C. z ciężką broną zębową
D. z wałem Campbella
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Elementem systemu agrobiznesu jest sektor
A. publiczny
B. dystrybucyjny
C. finansowy
D. samorządowy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Które pomieszczenie jest najsłabiej oświetlone światłem naturalnym?
| Pomieszczenie | Stosunek powierzchni okien do powierzchni podłogi |
|---|---|
| Chlewnia dla loch i prosiąt | 1 : 15 |
| Bukaciarnia | 1 : 25 |
| Obora dla krów mlecznych | 1 : 18 |
| Tuczarnia | 1 : 30 |
A. Tuczarnia.
B. Chlewnia dla loch i prosiąt.
C. Obora dla krów mlecznych.
D. Bukaciarnia.
Organizacja i prowadzenie prz…
W zakładzie przetwórstwa grzybów do konserwacji produktów wykorzystuje się mrożenie. Jaką metodą jest to konserwacja?
A. fizykochemiczną
B. fizyczną
C. chemiczną
D. biologiczną
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najlepszym poplonem na nawóz zielony po zbiorze pszenicy jarej, biorąc pod uwagę długość okresu wegetacji, jest
A. słonecznik
B. bobik
C. kapusta pastewna
D. facelia
Organizacja i prowadzenie prz…
Podatnik VAT, który prowadzi działalność gospodarczą, nabywa ziemniaki od rolnika będącego płatnikiem VAT w formie ryczałtowej. Jak należy potwierdzić tę transakcję?
A. rachunkiem
B. fakturą VAT RR
C. umową kupna sprzedaży
D. fakturą VAT
Organizacja i prowadzenie prz…
Przedsiębiorstwo, które ma więcej niż pięciu pracowników, musi przesłać do urzędu skarbowego w formie elektronicznej informacje o osiągniętych dochodach oraz zapłaconych zaliczkach na podatek dochodowy (PIT-11) nie później niż do końca
A. marca
B. stycznia
C. kwietnia
D. lutego
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wyznacz, ile nawozu należy użyć na 1 ha uprawy kukurydzy przy zakładanym plonie 60 ton zielonej masy, jeśli na każde 10 ton zielonej masy przypada 90 kg nawozu?
A. 1 080 kg
B. 1 200 kg
C. 540 kg
D. 190 kg
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Rolnik prowadzi uprawy różnych warzyw gruntowych na działce o wielkości 2 ha. Najkorzystniejszą formą zbytu dla tego rolnika jest
A. targowisko.
B. market.
C. sprzedaż publiczna.
D. targ.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Gdy w budynkach dla ptaków wystąpią piórojady, należy przeprowadzić zabieg mający na celu ich eliminację
A. dezynsekcji
B. dezynfekcji
C. deratyzacji
D. dekornizacji
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Korzystając z tabeli, określ minimalną ilość wysiewu pszenicy ozimej na 1 hektar
| Zboże | Przeciętna ilość wysiewu zbóż [kg/ha] |
|---|---|
| Żyto | 110 ÷ 160 |
| Pszenżyto ozime | 160 ÷ 200 |
| Pszenica ozima | 180 ÷ 250 |
| Pszenica jara | 180 ÷ 220 |
| Jęczmień ozim | 120 ÷ 150 |
| Owies | 140 ÷ 200 |
A. 120 kg
B. 110 kg
C. 180 kg
D. 140 kg
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zgodnie z metodą wytwarzania, wsad owocowy w jogurcie wynosi 6,5%. Ile musu owocowego należy dodać do 1 000 kg gotowego wyrobu?
A. 130,0 kg
B. 13,0 kg
C. 6,5 kg
D. 65,0 kg
Organizacja i prowadzenie prz…
W procesie przygotowywania kapusty kiszonej wykorzystywana jest fermentacja
A. propionowa
B. octowa
C. alkoholowa
D. mlekowa
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na jaką głębokość wykonuje się orkę siewną?
A. 18 - 25 cm
B. 26 - 30 cm
C. 11 - 16 cm
D. 6 - 10 cm
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Polska norma określa 4 kategorie jaj spożywczych. Jaja o symbolu L należą do kategorii
| Nazwa kategorii | Symbol | Masa jaja w (g) |
|---|---|---|
| bardzo duże | XL | 75 i więcej |
| duże | L | 63÷73 |
| średnie | M | 53÷63 |
| małe | S | 48÷53 |
A. małe.
B. duże.
C. bardzo duże.
D. średnie.
Organizacja i prowadzenie prz…
Jak zostanie zakwalifikowany czek obcy w bilansie danej jednostki?
A. kapitał obcy
B. kapitał własny
C. inwestycja
D. należność
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zabezpieczenie spłaty zobowiązania bankowego przez notarialne ustanowienie zastawu na konkretnej nieruchomości będącej własnością osoby zaciągającej kredyt to
A. weksel
B. hipoteka
C. poręczenie
D. gwarancja
Organizacja i prowadzenie prz…
Metoda osmoaktywną, wykorzystywaną do konserwacji żywności, która polega na usunięciu z produktu pewnej ilości wody i znajduje zastosowanie m.in. w produkcji soków owocowych, to
A. odparowywanie
B. suszenie
C. zagęszczanie
D. duszenie
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podczas podawania pasz trzodzie chlewnej zaangażowane były kobiety. Maksymalne obciążenie, które mogą unieść ręcznie, wynosi
A. 10 kg
B. 20 kg
C. 16 kg
D. 12 kg
Organizacja i prowadzenie prz…
Dokument dostarczony przez producenta, który zawiera zasady używania oraz obsługi maszyny lub urządzenia, to instrukcja
A. technologiczna
B. obsługi
C. kosztorysowa
D. naprawy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wpływ dodawania małych ilości tłuszczu do pasz dla kurczaków rzeźnych na
A. poprawę walorów smakowych paszy
B. podniesienie wartości energetycznej paszy
C. poprawę aromatu paszy
D. zmniejszenie otłuszczenia tuszek ptaków
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zawartość na poziomie około 18% sacharozy jest charakterystyczna dla typów buraka
A. cukrowego
B. paszowo-cukrowego
C. paszowego
D. cukrowo-paszowego
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaką wartość ma stopa amortyzacji maszyny, która jest eksploatowana przez 5 lat?
A. 20%
B. 25%
C. 15%
D. 10%