Filtrowanie pytań
ROL.04 Pytanie 201
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. należności wobec budżetu
B. pożyczek bankowych
C. produktów gotowych
D. kapitału własnego
ROL.05 Pytanie 202
Organizacja i prowadzenie prz…
Dokumenty związane ze sprzedażą powinny być archiwizowane od końca roku, którego dotyczą, przez minimum
A. 10 lat
B. 2 lata
C. 5 lat
D. rok
ROL.04 Pytanie 203
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zgodnie z wytycznymi Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej, stosowanie nawozów naturalnych jest zabronione na glebach
A. lekkich
B. porośniętych roślinnością wieloletnią
C. zalanych wodą
D. organicznych
ROL.05 Pytanie 204
Organizacja i prowadzenie prz…
Metoda, w której produkt jest krótko podgrzewany do temperatury nieprzekraczającej 100 °C w celu zniszczenia mikroorganizmów to
A. stabilizacja
B. sterylizacja
C. dezaktywacja
D. pasteryzacja
ROL.04 Pytanie 205
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Farma specjalizuje się w uprawie pszenicy konsumpcyjnej i każdego roku siewa pszenicę na obszarze 3 500 ha. Najlepszym sposobem sprzedaży dla tego gospodarstwa jest
A. giełda
B. targowisko
C. supermarket
D. aukcja
ROL.04 Pytanie 206
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wysoka jakość oraz produkcja mięsa mogą pochodzić od bydła rasy
A. Limousine
B. nizinnej czarno - białej
C. holsztyńsko - fryzyjskiej
D. Jersey
ROL.04 Pytanie 207
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do siewu bezpośredniego stosuje się siewnik wyposażony w redlice
A. stopkowe obciążane sprężynami
B. talerzowe bez kółek kopiujących
C. radełkowe z kółkami dogniatającymi
D. stopkowe obciążane hydraulicznie
ROL.04 Pytanie 208
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Piekarnia produkuje tylko jeden typ chleba oraz jeden typ bułek. W ciągu jednego dnia piecze 600 bochenków chleba oraz 1 200 bułek. Koszt wytworzenia jednego bochenka chleba w stosunku do kosztu produkcji jednej bułki wynosi 2:1. Całkowity dzienny koszt produkcji w piekarni wynosi 600 zł. Jakie są koszty wytworzenia jednego bochenka chleba i jednej bułki?
A. Chleb 1,00 zł, bułka 0,50 zł
B. Chleb 1,00 zł, bułka 1,00 zł
C. Chleb 0,50 zł, bułka 0,25 zł
D. Chleb 0,50 zł, bułka 0,50 zł
ROL.04 Pytanie 209
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wiosenną opiekę nad użytkami zielonymi usytuowanymi na glebach organicznych oraz mocno próchnicznych należy zacząć od
A. bronowania i wapnowania
B. bronowania i nawożenia fosforowo-potasowego
C. włókowania i nawożenia obornikiem
D. włókowania i wałowania
ROL.04 Pytanie 210
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podczas działania kombajnu zbożowego w słomie zauważono dużą liczbę niedomłóconych kłosów. W tej sytuacji operator kombajnu powinien
A. zwiększyć prędkość pracy maszyny
B. podnieść obroty wentylatora
C. zmniejszyć prędkość obrotową bębna młócącego
D. zmniejszyć szczelinę omłotową
ROL.04 Pytanie 211
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najlepszy czas na siew kukurydzy wypada w okresie
A. 10-20 kwietnia, gdy temperatura gleby wynosi 6 °C.
B. 1-20 maja, kiedy temperatura gleby osiąga 15 °C.
C. 20 kwietnia - 10 maja, kiedy gleba nagrzeje się do 10 °C.
D. 20 kwietnia - 1 maja, gdy gleba osiągnie temperaturę 6 °C.
ROL.05 Pytanie 212
Organizacja i prowadzenie prz…
Miesięczne koszty bezpośrednie produkcji wynoszą 50 000,00 zł, a roczne koszty pośrednie to 360 000,00 zł. Jakie są miesięczne całkowite koszty?
A. 20 000,00 zł
B. 40 000,00 zł
C. 80 000,00 zł
D. 60 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 213
Organizacja i prowadzenie prz…
W przypadku, gdy kasa przedsiębiorstwa wystawiła dokument "Kasa wypłaci", kopia tego dokumentu powinna być dostarczona
A. księgowej w przedsiębiorstwie wystawcy
B. urządowi skarbowemu
C. odbiorcy towaru
D. firmie transportowej realizującej przewóz towaru
ROL.05 Pytanie 214
Organizacja i prowadzenie prz…
Kierownictwo na wyższym poziomie uwzględnia opinie wszystkich pracowników. Decyzje są podejmowane w dialogu z pracownikami oraz po wysłuchaniu ich zdania. Szef ceni zdanie swoich podwładnych i daje im możliwość wypowiedzenia się. Jaki styl zarządzania jest opisany w tym przypadku?
A. Liberalny
B. Nieingerujący
C. Demokratyczny
D. Autokratyczny
ROL.04 Pytanie 215
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podczas inwentaryzacji wykryto braki w składnikach majątkowych, które miały miejsce z powodu winy pracownika. Pracodawca postanowił obciążyć pracownika wartością tych braków. Zgodnie z aktualnym prawem w Polsce,
A. nie ma do tego prawa
B. może to uczynić po uzyskaniu opinii od związków zawodowych
C. powinien porozmawiać z pracownikiem
D. może to uczynić po uzyskaniu pisemnej zgody pracownika na spłatę
ROL.04 Pytanie 216
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Gleba może ulec wyjałowieniu, gdy wystąpią
A. długotrwałe użytkowanie terenów zielonych
B. niewłaściwe zmiany w uprawach
C. intensywne i częste opady deszczu
D. nadmierne stosowanie obornika
ROL.05 Pytanie 217
Organizacja i prowadzenie prz…
Proces obróbki cieplnej stosowany w branży gastronomicznej, który polega na poddaniu produktu działaniu wysokiej temperatury w obecności tłuszczu, nosi nazwę
A. tyndalizacją
B. gotowaniem
C. suszeniem
D. smażeniem
ROL.05 Pytanie 218
Organizacja i prowadzenie prz…
Osoba prowadząca działalność gospodarczą jako podatnik podatku dochodowego od osób fizycznych na zasadach ogólnych ma obowiązek prowadzenia
A. ewidencji sprzedaży
B. książki kasowej
C. księgi przychodów i rozchodów
D. ewidencji zakupu
ROL.04 Pytanie 219
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najważniejszym źródłem przeciwciał dla organizmu cielęcia tuż po narodzinach jest
A. prefiks.
B. preparat witaminowy.
C. preparat zastępujący mleko.
D. siara.
ROL.05 Pytanie 220
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaką wysokość ma składka emerytalna, która jest opłacana przez pracownika oraz pracodawcę, a która powinna być przekazana do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w przypadku pracownika zarabiającego brutto 4 000,00 zł?
A. 780,80 zł
B. 390,40 zł
C. 260,00 zł
D. 548,40 zł
ROL.05 Pytanie 221
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie jest uboczne wytwórstwo przy procesie produkcji mąki?
A. łuski
B. otręby
C. kasze
D. mączki
ROL.04 Pytanie 222
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W przypadku pożaru instalacji elektrycznej w chlewni, która jest pod napięciem, jak należy ją ugasić?
A. gaśnicą pianową
B. hydronetką wodną
C. gaśnicą proszkową
D. kocem termicznym
ROL.05 Pytanie 223
Organizacja i prowadzenie prz…
Urządzeniem używanym do konserwacji mleka w wysokiej temperaturze jest
A. wyparka
B. kombiwar
C. chłodnia
D. sterylizator
ROL.04 Pytanie 224
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W celu zwalczania chwastów wykorzystuje się
A. fungicydy
B. insektycydy
C. zoocydy
D. herbicydy
ROL.04 Pytanie 225
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką paszę objętościową soczystą można wymienić?
A. pójło z otrąb pszennych
B. preparat mlekozastępczy
C. śruta poekstrakcyjna rzepakowa
D. kiszonka z kukurydzy
ROL.04 Pytanie 226
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką ilość ton kiszonki z kukurydzy można przechować w silosie o wymiarach 2 m x 10 m x 36 m, jeżeli 1 m3 kiszonki z kukurydzy ma masę 0,6 tony?
A. 1200 t
B. 432 t
C. 720 t
D. 600 t
ROL.05 Pytanie 227
Organizacja i prowadzenie prz…
Pożyczki przyznane innym podmiotom na czas krótszy niż 12 miesięcy, licząc od ostatniego dnia roku obrachunkowego, klasyfikowane są jako
A. inwestycje długoterminowe
B. inwestycje krótkoterminowe
C. należności krótkoterminowe
D. należności długoterminowe
ROL.04 Pytanie 228
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Gleby charakteryzujące się pH w zakresie 6,6 - 7,0 mają odczyn
A. zasadowy.
B. obojętny.
C. kwaśny.
D. lekko kwaśny.
ROL.05 Pytanie 229
Organizacja i prowadzenie prz…
Aby wdrożyć dany program finansowo-księgowy w przedsiębiorstwie, konieczne jest
A. posiadanie licencji od dostawcy oprogramowania
B. ukończenie kursu na temat obsługi programu
C. zarejestrowanie tego faktu w Urzędzie Skarbowym
D. uzyskanie zgody od organu rejestracji firmy
ROL.05 Pytanie 230
Organizacja i prowadzenie prz…
Całkowity koszt wyprodukowania 1 tony kapusty kiszonej to 2 000,00 zł. Koszty pośrednie wynoszą 500,00 zł. Jakie są koszty bezpośrednie na 1 kg tego produktu?
A. 2,50 zł
B. 1,00 zł
C. 1,50 zł
D. 2,00 zł
ROL.04 Pytanie 231
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do prac w polu wykorzystano agregat uprawowy o wydajności 2 ha/h. Koszt godziny pracy agregatu wynosi 80 zł. Jaki jest koszt pracy agregatu uprawowego na działce o powierzchni 5 ha?
A. 80 zł
B. 160 zł
C. 200 zł
D. 240 zł
ROL.05 Pytanie 232
Organizacja i prowadzenie prz…
Wartość środka trwałego po dziewięciu latach eksploatacji wynosi 20 000,00 zł. Przewidywany czas użytkowania to 10 lat. Jaka była wartość początkowa tego środka trwałego?
A. 200 000,00 zł
B. 150 000,00 zł
C. 300 000,00 zł
D. 250 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 233
Organizacja i prowadzenie prz…
Koszty związane z uprawą 5 ha pszenicy jarej wynosiły 15 000 zł. Rolnik oszacował planowany przychód z 5 ha pszenicy na 20 000 zł. Jaki będzie prognozowany dochód z 1 ha pszenicy?
A. 1 000 zł
B. 800 zł
C. 1 200 zł
D. 600 zł
ROL.04 Pytanie 234
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jak długo powinny być przechowywane jaja kurze w inkubatorze i wykluwalniku?
A. 21 w inkubatorze i 3 w wykluwalniku
B. 17 w inkubatorze i 3 w wykluwalniku
C. 13 w inkubatorze i 2 w wykluwalniku
D. 9 w inkubatorze i 2 w wykluwalniku
ROL.05 Pytanie 235
Organizacja i prowadzenie prz…
Przy założeniu, że miesięczne przychody przedsiębiorstwa zajmującego się produkcją oleju rzepakowego wynoszą 84 000,00 zł, a koszty miesięczne to 79 000,00 zł oraz podatek dochodowy wynosi 19%, jaki będzie miesięczny dochód netto?
A. 4 000,00 zł
B. 5 000,00 zł
C. 68 040,00 zł
D. 4 050,00 zł
ROL.04 Pytanie 236
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wiosną, aby przyspieszyć proces wegetacji ozimin, najkorzystniej jest zastosować nawożenie azotowe w formie
A. saletry amonowej
B. superfosfatu pojedynczego
C. siarczanu amonu
D. mocznika
ROL.04 Pytanie 237
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby przygotować kojec porodowy dla lochy, należy
A. usunąć bariery ochronne
B. wyczyścić, umyć oraz zdezynfekować kojec
C. zainstalować płyty grzewcze dla lochy
D. zdemontować system wentylacji mechanicznej
ROL.05 Pytanie 238
Organizacja i prowadzenie prz…
Produkcja sera białego (twarogu) realizowana jest przez podgrzanie mleka
A. surowego
B. skwaszonego
C. w proszku
D. zagęszczonego
ROL.04 Pytanie 239
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W Podatkowej księdze przychodów i rozchodów można zakwalifikować poniesiony wydatek jako koszt uzyskania przychodu, jeżeli spełnia warunek związku
A. z pracownikami przedsiębiorstwa
B. z majątkiem przedsiębiorstwa
C. z promocją przedsiębiorstwa
D. z uzyskaniem przychodu
ROL.04 Pytanie 240
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Przycinanie racic bydła powinno odbywać się
A. raz na dwa lata
B. trzy razy w ciągu roku
C. dwa razy w ciągu roku
D. jeden raz w roku